Putni

Baložu putns vai vitīts

Pin
Send
Share
Send
Send


Savvaļas koku baložu vēsture (citādi parastais balodis) ir labi zināms medniekiem. Tas ir interesants kā sporta objekts un parastā putnu medības. Iegūtais putns ir liels un ļoti garšīgs. Interese par šiem meža iedzīvotājiem radās salīdzinoši nesen: pirms interneta laikmeta tikai ornitologi bija ieinteresēti.

Koksnes balodis: Apraksts

Savvaļas kājas nosaukums ir Columba palumbus.

Cilvēks ielā bez pamudinājumiem nevar atšķirt savvaļas baložu no parastā pilsētas baloža. Bet koksnes balodis ir pietiekami liels (pat šādam lielam putnam) balodis, tā izmēri ir iespaidīgi: ķermeņa garums ir līdz četrdesmit pieciem centimetriem, svars vidēji ir septiņi simti līdz deviņi simti grami, spārnu sprauga ir gandrīz septiņdesmit centimetri. Vīrieši un sievietes sver gandrīz vienādi, lai gan vīrieši izskatās daudz lielāki.

Tāpat kā visi šī pasūtījuma pārstāvji (baložu līdzīgi), koka balodis ir krāsots pelēkā zilā krāsā (pelēkā krāsā).

Tās raksturīgās iezīmes ir skaidri redzamas lidojumā: uz spārniem ir balts plats četrstūris (sloksne), astes augšdaļa ir tumša, tad seko balta apmale. Pretstatā pilsētas brālim, savvaļas baložam nav spīdumu tumšā toni.

Kokvilnas fotogrāfijā krūšu krāsa ir skaidri redzama - vīna rozā, priekšā ar zaļganu nokrāsu.

Kakla malās ir divi lieli balti (dažreiz krējuma) plankumi.

Ķepas ir rozā-sarkanas, knābis ir dzeltens.

Vīriešu krāsa ir gaišāka, plankumi uz kakla ir daudz lielāki. Sievietes ir gludākas nekā vīrieši, kas izskatās nedaudz smagāki un lielāki.

Labvēlīgos apstākļos koksnes balodis var dzīvot līdz sešpadsmit gadiem.

Koksnes balodis: izplatīties

Vituteni dzīvo mērenās Eiropas un Āzijas platuma grādos un ir izplatīts Rietumāfrikas ziemeļu daļā, kur ziemeļu cilvēki ierodas ziemošanai, un vietējie iedzīvotāji dzīvo pastāvīgi. Krievijā tā nekad nav bijusi redzama uz ziemeļiem no sešdesmit otrās paralēles, gan Eiropas daļā, gan ārpus Urāliem. Dzīvotne ir ierobežota uz dienvidiem no piecdesmit otrās paralēles (līdz robežām ar Ukrainu).

Visbiežāk apmetas skujkoku vai jauktos mežos, dodot priekšroku to nomalēm. Ligzdošanai var izvēlēties gan atsevišķas skuju koku grupas, gan aizsargājošas meža jostas gar trasēm, dažkārt pat nokļūstot klusos parkos, saimniecībās un privātajos dārzos.

Krievijas Federācijas Eiropas daļas dienvidu reģionos balodis flyite var ierasties ziemā, reizēm aizkavējoties tālākai migrācijai. Āzijas dienvidu daļā Krievija neatrodas.

Kaklu ligzdošanas laiks un metode

Marta beigās šie savvaļas baloži lido ganāmpulkos no dienvidiem, un līdz septembra beigām (oktobra vidū) viņi lido ziemošanai.

Vīrieši pēc divām nedēļām pēc ierašanās (aprīļa vidū) izvēlas zemes gabalu sev un sāk meklēt draugus. Šis marķējums izskatās šādi: lidojums lidojuma laikā, pārmaiņus pacelšanās un lēnas nolaišanas plānošana (“slaidu”). Veicot vairākus šādus mainīgus lidojumus, balodis flyite atgriežas tā sauktajā asarā (mednieku leksikā).

Baložu pāris nekavējoties sāk veidot ligzdu, novietojot to lielo horizontālo egļu vai priedes zaru dakšās, nedaudz līdz stumbra malai, divu līdz piecu (retāk astoņu līdz desmit) metru augstumā. Kakla ligzda ir vaļīga caurspīdīga platforma no pieciem līdz divdesmit centimetriem un diametrs līdz trīsdesmit centimetriem ar vāju paplāti (apmēram pieci līdz astoņi centimetri dziļi, līdz četrpadsmit diametrā). Konstrukcijas materiāls ir plānas bērza, alkšņa, egles un priedes zari. Dažos gadījumos struktūras ir tik trauslas, ka olas vienkārši nokrīt caur stieņiem, kļūstot par upuriem visu veidu plēsoņām.

Sievietei ir tikai divas olas (to lielums ir lielāks nekā parastajiem pilsētas baložiem), olu svars ir deviņpadsmit grami, līdz trīs centimetriem diametrā, garums ir aptuveni četri., Korpusa krāsa ir tīra balta ar dzeltenumu uz lūmena.

Pirmais sajūgs gandrīz vienmēr ir aprīļa beigās (agrā siltajā pavasarī), biežāk - maija vidū, otrais - jūlijā.

Uz ligzdas atrodas galvenokārt sievietes, vīrieši var to aizstāt ar barošanas laiku. Inkubējamās olas - no septiņpadsmit līdz deviņpadsmit dienām.

Vīrieši sajūgu mātīšu inkubācijas laikā var tikt apvienoti ganāmpulkos kolektīvai barošanai. Viņi lido uz graudu laukiem, pēc tam pēc kārtas atgriežas ligzdošanas vietās.

Augustā pirmās (jaunās) un otrās šķirnes mātītes, cāļi apvienojas ganāmpulkos (dažreiz līdz pat četriem simtiem) barošanai un pēc tam migrācijai.

Salīdzinoši lielie mazuļu cāļi ligzdā pavada līdz trīsdesmit piecām līdz četrdesmit dienām.

Abi vecāki ir aizņemti, barojot bērnus, ievedot strūklas pirmās mīkstās graudus (“putnu piens”) un pēc tam citus dažādus ēdienus.

Nestlings šķiet gandrīz neapbruņots, maigs - plūmju pamatne nepieaug strauji, spārnus pirmo reizi parādās uz spārniem, tad aug spalvas augt, un seko tikai atlikušās spalvas. Cāļu krāsa kļūst maigi pelēka.

Un astotajā dienā parādās spēja redzēt.

Līdz četrdesmitajai dienai cāļi jau ir spārnā un var nodrošināt sevi ar pārtiku.

Gandrīz puse no visām sievietēm pēc pirmās dēšanas ir gatavi šim brīdim uz otro.

Nutcrackers

Savvaļas baložu rāpošana ir diezgan liela, reizēm mednieki, kuriem ir ķidāšana, izņēma gandrīz visu trauku ar graudaugu sēklām.

Uztura pamats (ierodas pavasarī) ir jaunie pumpuri, skuju koku sēklas.

Maija vidū baložu vitoo ēdēs dīgtus pavasara graudus, dažreiz (ar lielu skaitu) tas var izraisīt bojājumus.

Vasaras sākumā un vidū nobarojamās ogas, savvaļas garšaugu sēklas un akmeņu augļi kļūst par baložu ēdiena priekšmetiem.

Līdz rudenim savvaļas baloži sāk pievilināt jaunus krūmus, kalnu pelnus, jāņogas, savvaļas rožu, putnu ķiršu kokus no krūmiem, un necenšas sāpēt. Ļoti reti ēst tārpus un kāpurus.

Ļoti patīk graudi. Viņi lido veselos ganāmpulkos līdz labības šķirošanas un pārkraušanas vietai, cik vien iespējams, - cik daudz var ievietot stropē. Tad aiziet prom pa vienam.

Uzvedības iezīmes

Balodis - ļoti piesardzīgs putns.

Tāpat kā visi savvaļas putnu pārstāvji, kam ir lieliska auss, neļauj personai tuvāk par piecdesmit, biežāk - simts metriem.

Kad cilvēks tuvojas ligzdai, putns tūlīt aiziet.

Tas var lidot tuvu personai, ja viņš valkā kamuflāžas uzvalku, bet viņa sejai jābūt pilnībā nosegtai.

Jūs varat fotografēt baložu un videoklipu, ja esat slēpjis ligzdošanas vietas tuvumā, vai kad jūs sekojat viņam, atrodat eju un apmeklējiet tuvumā.

Aktivitāte

Uzvedības atkarības baloži ceļu un uztura dēļ.

Pavasarī putns zaudē svaru, tāpēc tās uzturs ir vājš - graudaugu dīgtspējas sēklas, pumpuri, pagājušā gada rīves. Svara zudums - gandrīz trīs līdz četri procenti (līdz trīsdesmit pieciem gramiem).

Vasaras vidū savvaļas balodis atkal sāk svērt svaru, ēd augļus, savvaļas un lauka zālāju sēklas (ļoti mīl āboliņu), un pēc tam peld ar ganāmpulkiem, graudaugiem un pākšaugiem.

Vyhirey barošana notiek no rīta un vēlu pēcpusdienā (daži notiek krēslā).

Savvaļas baloži dzīvo gandrīz pēc grafika: miega, rīta barošanas, laistīšanas, atgriešanās ligzdošanas vietā, vakariņas.

Mātītes uzvedas aktīvāk, viņu dzīves procesi ir ātrāki nekā vīriešiem. Viņi pavada mazāk laika barošanai, laistīšanai, plūmju tīrīšanai. Bet ligzdā ar cāļiem viņi pavada gandrīz četras reizes vairāk laika.

Ornitologi nespēja izskaidrot, cik pastāvīgi bija rīta un vakara zemu vīriešu koo. Šodien šo uzvedības iemeslu zinātnieki uzskata par komunikācijas taktiku šādā veidā ar saviem radiniekiem, kuri kopā ar ganāmpulkiem ir peldējušies kopš ziemošanas. Putni dzīvo attālumos līdz piecdesmit metriem, lai gan lielas izspiešanas apstākļos tie var būvēt ligzdas tikai divdesmit metru attālumā.

Vasaras beigās putniem beidzas seksuālās aktivitātes periods, kas veicina maksimālo svaru.

Cilvēka iejaukšanās putnu dzīvē

Balodis ir radības mīlestības kārtība un klusums. Šķiet, ka urbanizācija samazina lauku iedzīvotāju skaitu, kas varētu radīt klusumu mežiem. Bet pārgājienu un tālsatiksmes auto tūrisms attīsta baložus parastos biotopus. Piepilsētas meži, kurus apmeklē sēņu savācēji gandrīz visu vasaru (no agra pavasara līdz vēlu rudenim), gandrīz vairs nav parastās biotopi savvaļas baložiem.

Vyhirey skaits sāka samazināties kopš pagājušā gadsimta pēdējiem četrdesmit gadiem, tāpēc iemesls bija milzīgais pesticīdu lietojums lauksaimniecībā.

Šobrīd savvaļas putnu mednieku šaušana ar azartspēlēm ietekmē mājlopu skaita pieauguma ierobežojumus. Dūžu balodis viegli aizlido pat pēc tam, kad tas nokļuvis, mednieks ne vienmēr var atrast mirušo putnu, kas viņam liek medīt tālāk, nogalinot arvien vairāk.

Dabiski nelabvēlīgi faktori

Savvaļas baložu dabiskie ienaidnieki ir plēsīgie putni - perlīnie sakni un važi. Viņi medī gan pieaugušos, gan bērnus.

Mazāki putni - burkāni, jaši, pelēkās vārnas - sagrauj baložu ligzdas dēšanas un inkubācijas laikā. Olbaltumvielas tiek novāktas tādā pašā veidā. Saskaņā ar ornitologu aprēķiniem šādā veidā var tikt iznīcināti līdz pat četrdesmit procentiem olu.

Gada sajūgu skaitu ietekmē nelabvēlīgi temperatūras un mitruma apstākļi: vēsais aukstais avots liek putniem pārcelt pirmā sajūga sākumu līdz maijam, kas šogad neatstāj laiku nākamajai reprodukcijai.

Jūgas apraksts

Baloži ir neatņemami mazo, vidējo un lielo pilsētu iedzīvotāji.. Viņi cilvēkiem izraisa dažādas emocijas. Kāds skandē tos dabiskam „netīrumam”, citi tos stingri baro ar maizītēm un drupanām parkos un laukumos. Šodien mēs runāsim par saviem tuviem radiniekiem - savvaļas meža baložiem, koka baložiem. Kopš pēdējā laika cilvēce ir uzzinājusi par putnu putnu. Pirms interneta ierašanās viņš bija zināms tikai putnu vērošanai. Bet tagad, reti mednieks nav pazīstams ar gaļas garšu. Putnu vititi, neraugoties uz savu modrību un bailēm, bieži kļūst par cilvēka upuri.

Tas ir interesanti! Jūs varat lēkāt viņu tuvāk, slēpjot zem maskēšanās vāka, tuvu savvaļas baložu dabiskajam biotopam. Tajā pašā laikā ir svarīgi nosegt seju, pretējā gadījumā piesardzīgs putns pamanīs slimnieku un nekavējoties lidos prom.

Izskatā un ķermeņa formā savvaļas balodis ir gandrīz tāds pats kā parastais pilsētas balodis. Izdodiet meža iemītnieku, ja vien tas nav iespaidīgs. Putna ķermeņa garums sasniedz 45 centimetrus ar svaru 700-900 grami. Gadījumi ir atzīmēti, kad koksnes baloža dzīvsvars sasniedza pusotru kilogramu. Aptuveni 70 centimetri ir tikai viens spārns, kura spēja ļauj putniem pārvarēt attālumus līdz tūkstošiem kilometru sezonas migrācijas laikā. Īpaši interesanti ir tas, ka vīrietis izskatās pēc kārtas lielāks par sievieti, bet viņu ķermeņa svars bieži vien ir vienāds.

Izskats

Koksnes balodis - šķietami liela balodis. Tam piemīt šo putnu raksturīgā plūmju krāsa. Pildspalvveida pilnšļirces galvenā daļa ir krāsota pelēkā krāsā, tas ir, zilganā krāsā. Šī krāsa ļauj veiksmīgi paslēpt no detraktoriem. Spārni ir dekorēti ar platām bālganām čaulām, tie var būt īpaši labi redzami lidojuma laikā. Asiņa tumšo virsmu papildina balta apmale. Vienīgais, kas šo putnu atdala no saviem pilsētas partneriem, ir tumšo šķērsvirzienu svītru trūkums uz spārna. Koka baložu krūtis ir nokrāsots smalks vīna rozā toni ar zaļu spīdumu, kas izskatās īpaši pievilcīgs saulē.

Pelnu krāsu baložu galvu. Kakla malas ir dekorētas ar bālganiem vai dažkārt bēšiem plankumiem. Baltā krāsā ir dzeltena līkumaina knābis un sarkani rozā ķepas. Acis ir apaļas, melnas ar dzeltenām malām ap varavīksnenes. Meža baložu vīrietis izskatās milzīgs. Sievietes ir graciozākas. To spalvas krāsa ir nedaudz mīkstāka, atšķirīgie plankumi ir mazāki, bet lidojuma laikā dāmas izskatās graciozākas un miniatūras.

Raksturs un dzīves veids

Šie putni tiek uzskatīti par lielākajiem savējo pilsētu baložu meža radiniekiem. To dabiskais biotops ir biezi meži, lauksaimniecības kultūru vietas, kur viņi meklē pārtiku laukos.

Tomēr jūs varat satikties ar zariem priekšpilsētās un pat pilsētā. Tādā putnu apkārtnē galvenajā biotopā var trūkt pārtikas.

Meža baloži vada galvenokārt mazkustīgus. Viņiem patīk lapkoku mežu priekšpilsētas, kas atrodas blakus barošanas vietām. Apejot tikai purvājus, apmetoties uz to nomalēm, ir ļoti reti. Skotijas Orkney salās, kas ir slavenas ar koku trūkumu, šie putni dzīvo tieši uz zemes. Neizvairieties no baložiem tādos vājos dzīves apstākļos un starp klintīm.

Tas ir interesanti! Vityutni ļoti piesardzīgi putni. Tas ir saistīts ar to dabisko neaizsargātību pret lieliem plēsējiem. Tāpēc mēģiniet neķert viņu acis - viņu galvenais pašaizsardzības ierocis. Arī koka baloži lido ātri. Mednieku vai plēsēju pieejas laikā savvaļas balodis sasalst un tikai ārkārtējos gadījumos strauji lido uz debesīm, padarot skaļu svilpes skaņu ar saviem spārniem.

Viņi jūtas labāk prom no cilvēka acs, kur viņi veiksmīgi pastāv, un audzina pēcnācējus. Vjahī pulcējas nelielās vairāku desmitu putnu saimēs, komandā viņi uzvedas enerģiski un ļoti sabiedriski.

Dzīvotne

Kopējais koka balodis, galvenokārt putns, kas dzīvo Eiropā. Tomēr jūs varat satikt viņu plašākā apgabalā. Tos piesaista Ukrainas, Krievijas, Skandināvijas un Baltijas valstu skuju koki. Vasaras mēnešos palielinās Krimas rāpuļu populācija, jo vasarā tās īpaši piesaista dienvidu valstis. Jūs varat tikties ar meža baložu Āfrikas ziemeļrietumos.

Diēta

Viola uztura pamatā ir augu pārtika.. Tie ir ozolzīles, graudaugi. Ēdienkartē ietilpst arī augļi, konusi, rieksti, ogas, citi augi un to sēklas. Savvaļas baložiem ir viena īpatnība.

Lai no filiāles iegūtu grūti sasniedzamas ogas vai riekstus, tie pieķeras nagiem pie zariem, kas no tā uzkaras. Ņemot vērā pārtikas trūkumu, šie putni ēd sliekas, lodes un kāpurus. Vityutni, kas dzīvo pie cilvēka mājām, bieži baro ar maizes izstrādājumu paliekām. Mežkoku saimēm patīk doties, lai pabarotu sinepju vai āboliņu laukus. Dienvidu reģioni piesaista putnus ar savvaļas vīģēm.

Savvaļas koksnes baloži atšķiras no citiem putniem citā veidā. Laistīšanas vietā tās ir viegli atšķirtas no pārējām, tās vienkārši pazemina knābi ūdenī un ievelk to caur speciāliem caurumiem. Pirms baloša norīšanas viņa īsi pacelt galvu.

Pavairošana un pēcnācēji

Jau gadu koku baložu pāris var vairoties un augt līdz trim pēcnācējiem. Tomēr tam būtu jāveicina laika apstākļi. Vairumā gadījumu 2, retāk 1 vai 3. Audzēšanas sezona sākas aprīlī, pēc atgriešanās no ziemas mājiņa, un ilgst līdz septembrim. 10-11 mēnešu vecumā, kad sākas pubertāte, tēviņi, lai piesaistītu pretējā dzimuma uzmanību, lido līdz koku virsotnēm un sāk koķēt. Visbiežāk viņi to dara no rīta. Tiklīdz sieviete pievērš uzmanību džentlmenim, viņš nekavējoties dodas uz viņu, turpinot dejot, izvairoties no viņas aplī. Laipnības rezultāts ir olu pāris.

Tas ir interesanti! Pēc pārošanās pāra ņemšanas ligzdai. Kā būvmateriāls tika izmantoti mazi zari. Pirms katra zara apstiprināšanas tas ir rūpīgi sagriezts ar knābi, lai pārbaudītu izturību.

Kad materiāli ir atlasīti. Pēc 2-3 dienām tiek būvēta ligzda. Uz ligzdas bāzes balstās cietie lielie stieņi, starp kuriem ir piepildīta mazāka un elastīga zara. Rezultāts ir tāda veida bļoda ar plakanu pamatni un vaļīgām malām. Stieņi ir vaļīgi, kuros sprauga var nokrist olu. Izvietojuma baložiem ir ne vairāk kā 2 metru attālumā no zemes. Īpaši slinks un var pamest kādu citu.

Sievietēm ir balto olu pāris, kas izšķilās aptuveni 2,5 nedēļas. Mātīte nodarbojas ar inkubāciju, vīrietis dažreiz viņu aizstāj ar barošanu. Abi vecāki ir iesaistīti dzimušo pēcnācēju barošanā. Apmēram mēnesi praktiski kaili, neredzīgie cāļi barojas ar „putnu pienu” - biezpiena masu no zemes uz graudaugu kūdru. Pēc 5 nedēļām cāļi ir gatavi patstāvīgai dzīvošanai.

Dabas ienaidnieki

Šādi plēsīgie putni kā peregrīna sēklinieki un vanags ir vislielākais dabiskais apdraudējums koksnes baložu populācijai. Viņi medī gan jaunus putnus, gan pieaugušos. Neatstājiet savvaļas baložu un vāveru, burvju, jaju un pelēku vārnu iznīcināšanu, kuri aktīvi iznīcina ligzdas ar olām un olām. Ir statistikas dati, kuros šo dzīvnieku iejaukšanās dēļ ikgadējais pimpu skaits ir samazināts par 40%.

Dabiskie klimatiskie faktori arī traucē. Piemēram, priekšlaicīga dzesēšana, augsts mitrums un citi kataklizmas samazina dzimumlocekļa seksuālās aktivitātes ilgumu, kas padara neiespējamu 2 vai vairāk sugu audzēšanu gadā. Например, поздняя весна заставляет переносить откладывание первых яиц на май месяц, что не дает времени для того, чтобы сформировать вторую кладку.

Также вносит свою лепту и человек. Витютень – птица, обладающая вкуснейшим, мягким мясом. Из-за этого эти птицы часто становятся жертвами охотников. Tajā pašā laikā, ja jūs nokļūsiet šūpulī, viņš pat pēc pēdējās spēka lodes aizlido, kas viņam liek mirt biežāk mežos, un mednieks meklē jaunu mērķi.

Sabojāt šos putnus un civilizāciju. Šķiet, ka lauku apdzīvoto vietu samazināšanai būtu jādod iespēja palielināt iedzīvotāju skaitu, bet tā nav. Koksnes balodis ir putns, kas visvairāk iemīlas klusumu. Automobiļu tūrisma attīstība, regulāra cilvēka klātbūtne (sēņotāju, mednieku, tūristu, atpūtnieku), pat visdurainākajos meža leņķos, padara putnus prom no mājām. Arī pesticīdu lietošanas izplatīšanas veidu pārstāvju skaits laukos bija "kropls".

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Meža baloži, kas dzīvo Azoru salās, ir uzskaitīti Sarkanajā grāmatā. Pagājušā gadsimta sākumā tika iznīcinātas Madeiras Vjami salas. Lai gan citu savvaļas tīrītāju baložu pasugas un to samazina pārmērīga atmežošana, dabisko dzīvotņu iznīcināšana un nekontrolēta šaušana, šī suga netiek atzīta par apdraudētu.

Kas ir balodis un kur to var redzēt

Savvaļas baloži ir daudzveidīgi. Viens no tiem ir koka balodis. Viņu sauc arī par vitite vai meža baložu. Viņš ir lielākais no viņa ģimenes un tāpēc ir tik pievilcīgs medniekiem. Pieaugušie var sasniegt līdz 2 kg, viņu ķermenis ir mīksts, un spārnu spārns ir vairāk nekā puse metra. Balodim ir neparasta krāsa:

  • kājas un smailas knābis - sarkana,
  • vēders sarkanīgi zils,
  • krūts var būt sarkans vai bordo,
  • aizmugure ir pelēka zila,
  • asti tumši pelēka ar tumšu apmali.

Kakla baltajās vietās, kurām ir tikai pieaugušie baloži, ir divas atšķirīgas iezīmes, un tām tās nav. Ļoti ievērojama baložu dziedāšana. Mežā ir grūti pamanīt baložu, bet tas vienmēr tiek nodots ar maigu koošanu: “Kru-kuu-ku-kuk, kru-kuu-ku-kuk”, kas tiek izplatīts no koku zariem.

Vjahira biotopi var būt līdzenumi, kalni, kas klāti ar lapu kokiem vai skujkokiem. Viņi tur dzīvo lielās ganāmpulkos, bet bieži vien ir iespējams tikties ar šiem baložiem laukos. Viņu mīļākās guļvietas uz lauka robežām, blīvos krūmos, jaunos aizaugušos kokos. Lauksaimnieki nepatīk vāveres, jo viņi barojas ar sēklām no to kultūrām. Pilsētu dārzos cilvēki labprāt redz neparastus baložus.

Ko baro baloži?

Savvaļas baložus galvenokārt ēd ar augu barību, izvairoties no kāpuriem vai visa veida kāpuriem. Dažreiz viņi neuztraucas par kultūru audzēšanu, flocking uz sinepju, pākšaugu, āboliņa vai graudaugu laukiem. Tie baloži, kas dzīvo netālu no Eiropas pilsētām, nebaidās no cilvēkiem un nekad neatsakās no maizes un citiem produktiem. Tomēr pārējie putni ir diezgan kautrīgi un piesardzīgi, bet tik enerģiski, ka, paceloties, viņi skaļi svilpo. Viņu medības nav tik vienkāršas, lai gan šajā profesijā ir daudz mīļotāju. Tas pat izraisīja baložu populācijas samazināšanos un dažās valstīs pilnīgu izzušanu.

Padome Ja meža baložu ligzda ir parādījusies tuvu jūsu dachai, atbalstiet putnu populāciju - barojiet tos ar kukurūzas miltiem vai saulespuķu sēklām, tie būs ļoti pateicīgi jums.

Kur ir balodis un kā to atšķirt

Vēl viens tipisks baložu ģimenes loceklis ir meža balodis. Pēc izmēra, tas ierindojas trešajā vietā pēc šūpuļa un klintes. Ārēji tas ir ļoti līdzīgs parastam pilsētas baložam, taču tam ir vairākas atšķirības:

  1. Viņiem ir brūngana, plankumaina krāsa un sarkanīga krūts.
  2. Uz kakla visi tie paši baltie plankumi, bet nedaudz garāki, piemēram, čevroni.

Šīs sugas baloži dzīvo gandrīz visā Eiropas teritorijā, izņemot ziemeļu reģionus. Bet dienvidu apgabali ir labāki par tiem, jo ​​vietām ar ilgu aukstumu ir jādodas ziemā. Lai izvairītos no nogurdinošiem lidojumiem, baloži arvien vairāk apmetas apdzīvotām vietām, meklējot siltumu un maizi.

Par meža baložu dzīvi un uzturu

Šo putnu barība lielākoties sastāv no augiem un lauksaimniecības kultūru graudiem, tāpēc tos bieži var atrast ciematos, kas atrodas tuvu mājputniem un parastajiem baložiem. Pilsētās tās ir daudz retāk sastopamas, tāpēc pat maizes un citu delikatesu paliekas neuzņemas viņu attieksmi pret personu.

Predatori bieži traucē baložus, iznīcina ligzdas un medības pieaugušajiem. Lai izvairītos no viņu uzbrukumiem, putni nokļūst augstos skujkoku kokos. Tur viņi rūpīgi būvē ligzdas, kurās parasti atrodas 1-2 baltas olas. Sievietei ir tikai 17 dienas, lai sēdētu pie savvaļas baložu pēcnācējiem, tāpēc divām paaudzēm ir laiks augt gadā.

Baloži ir slaveni ar savu dziedāšanu un kopēšanu, šīs patīkamas skaņas lika personai pieradināt putnu. Līdz šim šie putnu mājdzīvnieki bija laipni gaidīti. Ir pat atsevišķs mājputnu bruņurupuču balodis - savvaļas smiekliņš. Tiesa, šo baložu dziedāšana ir ļoti atšķirīga no parastās - tā atgādina smiekli, līdz ar to arī vārdu. Bet šis putns ir piemērots turēšanai būrī.

Savvaļas baloži ir ļoti interesanti un noble putni, kas piesaista ar savu izskatu un cooing. Viņi vairāk nekā pelnījuši cieņu pret sevi. Nepieļaujiet šos baložus, apbrīnojiet, barojiet, ievērojiet. Mīlestības daba, un viņa atbildēs tāpat.

KAS EATS

Koksnes baloži barojas gandrīz tikai ar augu barību. Šo putnu ēdienkartē ir sēklas, lapas, graudi, zāli, ozolzīles un augļi. Retāk turas ēd kāpurus, sliedes un sliekas. Putni, kas dzīvo kopā ar cilvēku mājokļiem, arī barojas ar pārpalikušajām ceptajām precēm.

Dažos apgabalos dažos periodos barības baloži barojas ar kultūrām. Rudenī šo baložu uzturs tiek papildināts ar āboliņiem, un pavasarī vervu saimēm dodas uz laukiem, kur aug sinepes. Vasarā tie var radīt ievērojamus zaudējumus graudu laukos. Putni, kas dzīvo dienvidu valstīs, arī barojas ar savvaļas vīģēm.

Tie, kuriem bija iespēja vērot kokgriezumus laistīšanas vietā, pamanīja, ka viņi nedzer kā citus putnus. Šie baloži iemērc knābi ūdenī un sūkā caur speciāliem caurumiem. Pirms ūdens norīšanas baloži īsi pacelt galvas.

LIFESTYLE

Bieži koka baloži dzīvo gan plakanā, gan kalnainā apvidū. Lielākā daļa putnu, piemēram, lapu koku un jaukto mežu, bet bieži sastopas skujkoku mežos. Baložu balss ir īpašs līdzeklis, ko pārraida „kuu-yu, kuu-ruu” vai “gurr-game-gurr” skaņas. Beidzoties ligzdošanas periodam, meža baložu meža baloži tiek turēti lielās ganāmpulkos, kas vakarā pulcējas kopējās nakšņošanas vietās. Vyhirey tēviņi tur pavadīt naktis pat tad, kad mātītes izšķīst olas. Lauku apvidos vēlamā gulēšanas vieta šajos baložos ir robežas starp laukiem, kas pārklāti ar krūmiem un kokiem. Lauksaimniekiem nepatīk vējš, jo viņi bieži barojas laukos. Pilsētu dārzos un parkos, gluži pretēji, cilvēki ir apmierināti ar viņu klātbūtni un bieži baro putnus.

Pavairošana

Sākoties ligzdošanas periodam, vīrietis, kas vēlas piesaistīt sievietes uzmanību, skaļi dejot un parādīt savas lidošanas spējas. Sievietei, kas pieņēma vīrieša laipnību, kopā ar izvēlēto, pilda vēl vienu rituālu. Tā laikā koka koka stumbri saskaras viens ar otru un attīra to spalvas. Ērtākā vieta ligzdai ir ļoti biezi koku vainagi. Šo putnu ligzda ir savīti no plānām zariem. Ļoti bieži koka baloži izmanto vecās četrdesmit ligzdas, vārnas un vāveres dobumus. Sievietei ir 2 baltas olas, kuras vecāki inkubē kopā.

Pēc 15-17 dienām cāļi izšķīst no olām. Vecāki baro viņus ar īpašu vielu - „baložu pienu”, kas veidojas pieaugušo putnu rāpot. Baložu cāļi "dzer pienu", kas dziļi ieplūst knābi vienā no vecākiem. Pēc dažām dienām viņi sāk pierast pie normālas pārtikas. Cāļi lido 7 nedēļu laikā.

VIENĪBAS VYAKHRYA

Savvaļas baložu koku putnu galvenie ienaidnieki ir lieli plēsīgie putni. Pēdējos gados cilvēku vainas dēļ ir ievērojami samazinājies plēsīgo putnu skaits, kas ir novedis pie savvaļas baložu populācijas pieauguma ar raganu. Reizēm witchutas kļūst par upuri mežam, kas trāpīgi uzkāpa kokos. Uz zemes tie tiek medīti ar lapsām un āmuriem, jo ​​baloži ir diezgan lieli un nevar uzreiz nokļūt gaisā. Dažās valstīs baložu baloži ir tik daudz, ka tos uzskata par kaitēkļiem un iznīcina. Katru gadu šajos reģionos tiek nošauts ļoti liels skaits.

APSVĒRUMI VYAHREM

Noteikta gada laikā, kad nogatavojas graudi, jūs varat satikties ar lauka craigu - putns savāc sēklas. Rietumeiropā pilsētās izkārtojumi ir diezgan daudz. Viņi dzīvo parkos vai dārzos. Koksnes balodis padara tās klātbūtni tipisku. Bailes, kas bija nobijušās, lido no koka augšas, skaļi sitot tās spārnus. Daudzās vietās, kur šie putni ir pieraduši pie cilvēku klātbūtnes, viņi ļāva viņam viņu un labprātīgi paņēma ēdienus no rokām - maizes drupatas.

VISPĀRĪGI NOTEIKUMI. T


Vihir - ļoti uzmanīgi putni, tāpēc viņu medības nav tik vienkāršs uzdevums. Tagad ir ievērojami samazinājies savvaļas meža baložu skaits.

Kopējā koka balodis ir lielākais no Eirāzijas mežiem. Ķermeņa garums - līdz 44 cm, svars - 620 grami. Tā ligzdo kokos, kur tā ir 2 olas. Šis lielais mežacūku balodis veiksmīgi aizved pat no kūtīm no ligzdas. Sākotnēji cāļus baro ar “baložu pienu”, kas izceļas no vecāku strūkla, tad ar sēklām un graudiem. Viņa mīļākie ēdieni ir ozolzīles un dižskābardis, ko viņš norij. Ziemā putni lido uz dienvidiem. Viņi lido lielās 300-500 cilvēku saimēs.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Koksnes balodis rūpīgi izvēlas ligzdas celtniecības materiālu. Viņš izskata katru zaru un stublāju detalizēti ar savu knābi, pirms izlemj, vai tos izmantot vai izmest.
  • Neskatoties uz lielo izmēru un masveida ķermeni, balodis gaisā var veikt elpu aizraujošus akrobātiskos skaitļus. Putns var pakārt pie zariem, kas atrodas otrādi, lai sasniegtu augļus vai riekstus.
  • Gada laikā zariem ir 2-3 pēcnācēji.
  • Orkney salās, uz ziemeļiem no Skotijas, kur nav koku, zariņi ligzdo uz zemes vai biežāk akmeņainās plaisās.

RŪPNIECĪBAS RAKSTUROJUMS

Pieaugušais putns: abu dzimumu putni ir krāsoti vienādi. Viņu galvas, kakla un astes ir gaiši pelēkas. Vēderis un krūtis ir purpura. Kakla malās ir zaļas un baltas plankumi. Atpakaļ un spārni ir pelēki.

Lidojums: lidojumā balti plankumi ir skaidri redzami uz baložu spārniem.

Nest: austi no zariem, plānām saknēm, stiebrzāles stiebriem vai dzinumiem. Whipworm cāļi paliek ligzdā 28-29 dienas.

Olas: visbiežāk 2 baltas olas.


- Ja mežacūku dzīvo koksnes baložā

Kur tā dzīvo

Bieži koksnes baloži dzīvo gandrīz visā Eiropā un austrumos līdz Ziemeļu Indijai. Turklāt tā dzīvo kalnu mežos Ziemeļāfrikā.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Bieži koksnes balodis ir plaši izplatīts visā Eiropā, tā skaits ir mazāks par savvaļas baložu un pilsētu pelēktoņu baložu pēcnācēju skaitu. Un, lai gan daudzās vietās tas tiek medīts, šīs sugas izzušana nav apdraudēta.

Koksnes balodis baro cāli. Video (00:00:29)

Cāļu baro barības balodis (putns no ģints baložiem). Šis putns ir slepens, tāpēc ne tik bieži jūs to varat redzēt. Bet mums bija paveicies. Baložu pāris veica ligzdu tieši pretī skapja logam, burtiski metru un pusi. Tāpēc mums ir iespēja novērot savu dzīvi un mazliet parādīt citiem.
Pirms dažām dienām vyhirey dzimis putns, un šodien tas izrādījās filmēts

Scarecrow Pigeon SPORT PLAST. Video (00:00:16)

Balodis no Itālijas uzņēmuma SPORT PLAST. Reālisma un praktiskuma dēļ šie pildītie dzīvnieki ieņem pirmo vietu pasaules ražotāju vidū. Īpašo krāsu dēļ pildītie dzīvnieki neslēpjas saulē. Šos pildītos dzīvniekus var uzstādīt uz saulespuķu cepures ar plastmasas stieņa tapu, kas nāk komplektā ar pildījumu. Ir iekļauti arī noņemamās kājas, ar kurām jūs varat novietot kalnu kātiņu uz lauka vai citas līdzenas virsmas.

Meža balodis: tā izskats, foto

Pilsētu iedzīvotāji ir pieraduši pie viena veida baložiem - pelēkās balodis. Par daudziem savvaļas baložiem cilvēki nekad nav dzirdējuši.

Koksnes balodis vai Vitjen ir meža putns, kas pieder baložu ģimenei. Šo putnu populācija ir neliela. Vitutjeva ir ļoti piesardzīga un bailīga, tāpēc reti var redzēt viņu.

Kopējais baložu putns ir lielākais savvaļas radiniekiem. Pieaugušais sasniedz šādus izmērus:

  • vīriešu garums sasniedz 450 mm, sievietes - no 422 līdz 436 mm,
  • vīriešu svars ir no 530 līdz 625 g, sievietes sver no 450 līdz 500 g,
  • vīriešu spārnu garums - no 237 līdz 262 mm un sievietēm - no 225 līdz 257 mm.

Baložu ķermeņa galvenā krāsa ir pelēka, ar kuru pelēko un dūmu toņus saista ar brūniem impregnējumiem. Kakla malās galvenā baložu iezīme ir redzama - baltas plankumi. Uz spārniem ir arī baltas plankumi. Tie kļūst skaidri redzami baložu lidojumā. Krūšu krāsas ķepas un nagi.

Putna rāpošana ir bagāta ar sarkanu ceriņu, krūšu toņos sajaucas no rozā līdz sarkanai. Koka kakla kakls ir skaisti izliets ar zaļgani sarkanu metāla spīdumu. Kakla ir nedaudz izliekta, divkrāsaina: pamatne ir sarkana, un augšējā daļa ir dzeltena. Galvas izmērs ir mazs, acis ir apaļas ar dzeltenu apmali.

Sievietēm un vīriešiem nav atšķirīgu krāsu. Tie atšķiras tikai pēc izmēra - balodis ir nedaudz mazāks nekā balodis. Jaunie putni ir līdzīgi veciem indivīdiem, tomēr viņiem nav baltu plankumu uz kakla. Fotoattēls sniegs pilnīgāku priekšstatu par skaisto mežu.

Teritorija un biotops

Koksnes balodis atrodas daudzās pasaules daļās. Tā dzīvo Rietumeiropā un Austrumeiropā, Irānā, Irākā, Himalajos, Ziemeļrietumu Āfrikā, Mazajā Āzijā un Ziemeļāzijā.

Bijušās PSRS teritorijā meža balodis ir plaši izplatīts. To var atrast šādos reģionos:

  • Volyn.
  • Svārki.
  • Novgorodas reģions.
  • Sanktpēterburgas reģions.
  • Rietumu Sibīrija.
  • Azova.
  • Kaukāzs
  • Krima

Koksnes balodis ir migrējošs putns. Ziemas parasti atrodas Krimā un Kaukāzā. Meža iemītnieks dodas ziemā ne agrāk kā septembrī, un pirmie ierašanās tiek atzīmēti jau marta sākumā.

Baložu orbītā var nokļūt dažādos mežos. Ziemeļos viņam patīk ligzdot skujkoku mežos un egles. Pārceļoties uz dienvidiem, meži kļūst jaukti, un putni jūtas labi. Ja tiek atrastas skujkoki, viņi apmetas. Neatstājiet baložu un ozolu birzis. Atrodiet savu patvērumu stepes zonā, kur mežs nav tik daudz. Mīl dižskābaržu un bērzu mežus.

Iedzīvotāji un vairošanās

Savvaļas baložu skaits katru gadu strauji samazinās. Tas ir saistīts ar intensīvu mežu izciršanu, jaunu teritoriju attīstību cilvēkam. Mednieku medīšana ietekmē iedzīvotāju skaita samazināšanos, kā arī mežu iznīcināšanu.

Baloži pulcējas ganāmpulkos. Putnu skaits tajos var sasniegt vairākus desmitus. Lidojuma laikā uz siltām valstīm veidojas lielākās. Vairums vyhyri formas iepakojumu ziemošanas laikā noteiktā vietā. Milzīgu putnu koncentrāciju radīšana kaitē kultūraugiem. Šādās teritorijās ir atļauts šaut šo sugu baložus.

Balodis un balodis ir atrodami pāros tikai ligzdošanas laikā. Pārošanās baložos sākas agrā pavasarī - marta sākumā, dažreiz aprīlī. Vīrieši piesaista sievietes, kas ir visaktīvākās - no rīta. Pārošanās deju papildina vairākas kustības ap izvēlēto:

  • balodis iztaisno asti,
  • izliekts krūtis un strūkla,
  • apli tuvojoties balodam,
  • izņem un plumst.

Ja sieviete rāda labu, pāris veidojas. Baloži ir ļoti greizsirdīgi par saviem mīļajiem. Viņi rūpīgi sargā savu ģimeni no citiem putniem, reizēm pat cīnās. Pēc pāra veidošanās baloži sāk veidot ligzdu.

Ligzdu putni veidojas vairāku dienu laikā. Izrādās trausls, plāns un caurspīdīgs. Paplāte ir plakana. Ligzdas materiāls ir plānas filiāles ar vairākiem kokiem. Viņu mājokļus var novietot pie paša augstuma vai tuvāk koka stumbrai. Šim izmēram ir šāds izmērs:

  • ārējais diametrs - no 30 līdz 40 centimetriem,
  • iekšējais diametrs - no 11 līdz 14 centimetriem,
  • dziļums - no 3 līdz 5 centimetriem,
  • augstums - no 7 līdz 14 centimetriem.

Baložu balodis, kas dzīvo ziemeļu reģionos, vienu reizi rada olas. Dienvidu iedzīvotāji var inkubēt cāļus un divreiz. Klāšana parasti sastāv no divām olām. Un otrā ola tiek ielikta dažas dienas vēlāk nekā pirmā. Meža balodis sāk izbāzt sajūgu no pirmās olas, tāpēc cāļi ir dažāda vecuma. Abi baloži ir iesaistīti inkubācijā 17 līdz 18 dienas. Sievietis lielāko daļu laika pavada ligzdā, vīrietis to reizēm aizvieto. Tā uzrauga ligzdas drošību.

Pārtikas jaundzimušajiem ir izplūde no vecāku strutēm, biezpiena konsistence. Tad cāļi pakāpeniski tiek pārnesti uz regulāru ēdienu, bet pirms tam tie ir mīkstināti knābī. Cāļi neizstāj ligzdu pirms 40 dienām. Viņi veic savus pirmos lidojumus ar saviem vecākiem, kuri kādu laiku tos atbalsta. Tad jaunie krājumi veido jaunas ganāmpulkus.

Ceļa balodis iziet cauri pilnajam cikla periodam reizi gadā. Tas ir ilgs process. Parasti spalvas mainās maijā un beidzas novembrī. Смена пера начинается с маховых перьев, постепенно переходя к переднему краю крыла. Заканчивается линька заменой рулевых перьев.

Молодняк линяет в разное время. Это связано с разным временем их появления на свет. Птенцы могут не успеть закончить линьку в зимний период, поэтому продолжают ее весной. Pieaugušajiem šis process notiek savlaicīgi.

Baložu paradumi

Vitutyen lido ātri un skaļi izklausās. Tie izplūst no saviem lielajiem spārniem. Uz zemes baloži staigā mazos, nesteidzīgos soļos, kratot galvu uz priekšu un atpakaļ. Putns nevar strauji planēt, tāpēc tas kļūst par vieglu plēsīgo dzīvnieku upuri.

Koksnes balodis ir kautrīgs putns, tāpēc cenšas neparādīties. Nesting priekšroka tiek dota mežiem ar blīvu lapotni, kur var paslēpt.

No apdzīvotajām vietām pakaiši atrodas tālāk par diviem kilometriem. Barība sākas agri no rīta.

Skaņas, ko rada baložu balodis, ir ļoti līdzīgas citu radinieku balsīm. Tāpat kā citi baloži - tas atgādina koķeju. Tos var dzirdēt tikai pārošanās laikā.

Kas ēd?

Viola uztura pamats ir dārzeņu pārtika. Tikai ļoti retos gadījumos viņi var ēst dzīvnieku izcelsmes pārtiku. Tas var būt kāpuri vai sliekas. Priekšroka tiek dota parastajiem graudaugiem, pākšaugiem, savvaļas graudaugiem. Tomēr tas var ēst visus graudus, ko tas atrod uz zemes. Putnu pārtikas preferences būs atkarīgas no dzīvotnes, kurā tā dzīvo.

Skujkoku mežos savvaļas baloži labprāt ēd skujkoku sēklas. Ar veģetācijas maiņu mainās meža iedzīvotāju vēlmes. Koksnes baložu izmantošana ozolkoka ozoli, dižskābardis. Viņš to neatsaka Viburnum, savvaļas zemeņu, brūkleņu, melleņu. Vituty var darīt pārtiku. Viņš viņus ieliek diezgan ietilpīgā strūklā, kur var piestiprināt apmēram astoņus ozolzīles.

Tās pārtikas meža balodis savāc uz zemesmīlestība nolaist zemus augus. Bet, ja viņa biotops ir blīvs mežs, viņš saplēš augļus no kokiem, kas atrodas lidojumā. Pat jaunie pumpuri var sūkties. Ilgstošas ​​ziemošanas laikā tas nenoliedz kāpostu lapas un āboliņi. Daudzveidīgs uzturs ļauj balodam iesakņoties gandrīz jebkurā vietā.

Savvaļas baložu sugas

Baložu formā ir vairāk nekā 290 savvaļas un mājputnu sugas. Dabā ir vairākas savvaļas baložu šķirnes, izņemot koksnes granulas. Daudzi savvaļas baloži jau ir izzuduši, un dažas no to galvenajām sugām ir palikušas.

  • Balodis pelēks. Fotoattēls. Tā ieguva savu nosaukumu spalvas krāsošanai. Šis baložu veids ir slavenākais, jo viņi ir pilsētu iedzīvotāji. Savvaļā putni apmetas akmeņainā apvidū. Pilsētā ligzda māju bēniņos. To izmēri nepārsniedz 220 mm. Viņi ļoti mīl kviešus, taču pārtikā tie ir nesalasāmi. Viņi sāk sakāties no pavasara un turpinās līdz rudenim, atceļot līdz pat 5 sajūgi gadā.
  • Gorlitse. Fotoattēls. Apdzīvo meža stepju jostu Eiropā, Moldovā, Ukrainā, ir aptuveni 18 sugas. Maza izmēra putns: garums - līdz 270 mm, svars - ne vairāk kā 160 grami. Plūmju krāsa ir piena brūna ar pelēcīgu nokrāsu. Zīme ir skaidri melna līnija kakla aizmugurē. Ligzdošana sākas, kad koki tiek klāti ar lapām. Mūra sastāv no divām olām. Tas barojas ar augu pārtiku. Viņam patīk dzert ūdeni. Pēc rīta ēdienreizes, pārliecinieties, ka lidojat uz dīķi laistīšanas vietā. Kopš XVI gadsimta cilvēki nodarbojas ar bruņurupuču baložu audzēšanu nebrīvē.
  • Klintuh. Fotoattēls. Putns ir plaši izplatīts Sibīrijā, Ķīnā, Turcijā, Kazahstānā. Vēlas nokārtot mežus. Clintukha ir ļoti skaista krāsa. Zilā putna galva, kas pakāpeniski kļūst par malahītu uz kakla. Spārni ir blāvi pelēki, astes tumšākas ar melnām svītrām. Liekas kokos, kur ir dobi. Tur no plānām zariem būvē ligzdas. Slepeni putni. Vaislas laikā vīrietis slēpjas koku galos un aizsargā savu māju.

Putnu fotogrāfiju galerija parādīs visu savvaļas mežu skaistumu un savdabību.

Skatiet videoklipu: Putnu Pētnieka Dienasgrāmata : Baloži (Novembris 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org