Dzīvnieki

Polārlāči gūst ātrumu

Pin
Send
Share
Send
Send


Lācis ir liels un spēcīgs zvērs. Tiek uzskatīts, ka dzirde un redze šajos dzīvniekos nav labākā. Bet, tā kā lāči pieder pie psovoobraznyh kārtas un tāpēc ir saistīti ar radniecību ar suņiem, tie atšķiras savā attīstītajā smaržas sajūtā. Tas ir labs aromāts, kas palīdz viņiem atrast pārtiku. Zinātnieki uzskata, ka zīdītāju klasē ir vislielākā smarža sajūta.

Aprakstot šo dzīvnieku, ir vērts pieminēt liela izmēra, īsas, trokšņainas kājas, iegarenas sejas ķermeni, biezus matus parasti ir tumšā krāsā (ja tas nav leduslācis) un piecus nagus uz katras kājas neņem.

Šis dzīvnieks var ātri pārvietoties. Zemāk rakstā mēs runāsim par lāča ātrumu braukšanas laikā.

Tiek uzskatīts, ka lācis reti rāda agresivitāti, un, ja tas notiek, tas nozīmē, ka tas vai nu aizsargā savu teritoriju, vai arī jauniešus, vai arī tas ir ļoti izsalcis.

Izcelsme

Pirmie lāči uz planētas parādījās pirms vismaz pieciem miljoniem gadu. Šo dzīvnieku vecākie fosilijas atrodami Francijā. Šodien zinātnieki zina četrus šī zvēra veidus, no kuriem leduslācis tiek uzskatīts par jaunāko pēc izcelsmes. Tās kopējais bioloģiskais vecums ir tikai divi simti tūkstoši gadu.

Lāča ķermeņa garums var sasniegt 2 metrus (balta krūtis un melni lāči) un 3 metri (balts un brūns).

Maksimālais ķermeņa svars - 750-800 kg. Šīs dimensijas, protams, ir lielas, bet nav salīdzināmas ar milzu īsiem mātes lāčiem, kas dzīvoja sērūdeņražā jau Pleistocēna laikmetā un ilgu laiku pēc izmiršanas. Viņš, stāvot uz aizmugurējām kājām, gandrīz trīs reizes pārsniedza vidējo cilvēku, un lielāko pārstāvju masa sasniedza pusotru tonnu!

Kur tas ir?

Visbiežāk sastopamais skaitlis un viens no lielākajiem plēsējiem ir brūns vai parasts lācis. Tagad tās biotops, protams, ir daudz mazāk nekā vecajās dienās. Jo īpaši tas ir atrodams Pirenejos, Alpos, dažās vietās Skandināvijas valstīs, Āzijā - Irānā, Ziemeļu Ķīnā un Japānā. Joprojām ir diezgan daudz Alaska un Ziemeļ Kanādā. Krievijā biotops aptuveni sakrīt ar meža zonu, izņemot dienvidu reģionus un tundru.

Kā dzīvotnes, lāči (izņemot, protams, polāro) dod priekšroku kalnu apgabaliem, bieziem meža biezpieniem un vējš.

Kas darbojas

Lācis, kaut arī tiek uzskatīts par plēsoņu, būtībā ir visēdājs. Viņa uzturs sastāv no ogām, saknēm un zaļumiem, riekstiem. Lāči veic lielisku darbu mazās upēs vai seklās lielo upju ūdeņos. Putnu ligzdas un bišu stropi ir postoši, noķerti kukaiņi. Pavasarī, kad ir maza veģetācija, lācis var uzbrukt stirnas vai pat aļņai. Šis dzīvnieks ir ļoti spēcīgs - ar vienu ķepas triecienu var nogalināt, piemēram, briežu grēdu.

Rudenī lācis, kas vasaras laikā bija uzkrājis zemādas taukus, savās bedrēs un zem koku saknēm rīko zāli, sasildot to ar zariem un sūnām. Ziemas lācis (atkarībā no dzīvotnes reģiona un indivīda vecuma) var ilgt no 75 līdz 200 dienām. Viena ziemošanas laikā dzīvnieks parasti zaudē līdz 80 kg svara.

Brauciena ātrums

Var likties, ka lācis ir liels un neveikls zvērs. Faktiski, šis zvērs spēj pārvietoties diezgan strauji. Kāds ir lāča ātrums km / h? Maksimums ir aptuveni 50. Un, ja mēs runājam par brūnā lāča ātrumu, tad grizzly var „vēl vairāk” sagrābt - līdz 56-60 kilometriem stundā. Lāči arī peldē lieliski un uzkāpt koki ar pienācīgu veiklību. Tiesa, pēdējo biežāk veic jauni dzīvnieki. Bez tam, lācis var izturēt tālsatiksmes braucienus uz ilgu laiku, lai gan daudz ātrāk.

Tad kāpēc kukaiņi un zivis ir seklākie, nevis mazie nagaiņi vai, piemēram, zaķi, galvenais medību mednieka upuris? Bez šaubām, šādā lāču ātrumā, kad viņš darbojās, viņš bieži vien svinētu kādu no šiem dzīvniekiem - bet biežāk ir šāvieni, kas parāda, kā šis dzīvnieks ņem briežus no vilkiem, un ne medī pati.

Iespējams, ka lāča ātrums braukšanas laikā nav izšķirošs faktors. Lācis, liels un, ko jūs sakāt, diezgan apgrūtinošs zvērs, jums joprojām ir nepieciešams paātrināt, un ir vēlams, lai nekas netraucētu palaist. Tas nozīmē, ka reljefam ir jābūt plakanam un ne īpaši mežainam. Ir arī citi videoklipi, par kuriem lācis paceļ ikru zāli pāri laukam (atsauce: ātrums, ko stirnas, aļņi vai zaķi attīstās visbiežāk, svārstās tādā pašā līmenī kā lāča robežās: tas ir 50-60 kilometri stundā) un nokļūšana jaunākajā skrējienā tikai pēdējās kadru minūtēs. Bez šaubām, pieaugušo labi barotu plēsoņu nav viegli izdarīt. Bet, ja cietušais nonāca lāča aizsprosta zonā, rakstiet, ka tas bija pagājis - kā minēts iepriekš, šis plēsējs spēj to atcelt ar vienu triecienu.

Turklāt ir zināms, ka šādas radības kā zaķis izveido maksimālo ātrumu brauciena piektajā sekundē. Garas kājas ļauj viņam izdarīt pirmo lēcienu no trim līdz pieciem metriem, un pēc nolaišanās viņš saliek savu muguru kā pavasaris, gatavojoties jaunam lēcienam. Līdz ar to, lai medības, aizbēgšana, pat lācis un lielāks ātrums darbotos, viņš diez vai spētu: par plēsoņu, pelnot pārtiku šādā veidā, vissvarīgākais ir veiklība un ātra izkliedēšana, gan meža biezputnēs, gan gravā. kalnu apgabalos.

Lāča instinkts, tāpat kā vairumā plēsoņu, izraisa braukšanu (dzīvniekus, cilvēkus), tāpēc pieredzējuši mednieki un ceļotāji iesaka neciest no zvēra. Galu galā, tad viņš vienkārši met jums, un lācis iet ātrāk nekā cilvēks.

Jo īpaši mēs teicām, cik ātri lācis attīstās braukšanas laikā.

Ziemeļu lāča atšķirība no brūna radinieka

Kā jau minēts, polārlāči tiek uzskatīti par vienu no lielākajiem plēsējiem. Dažreiz to ķermeņa svars sasniedz 1000 kg. Bet tas ir vīriešiem, sieviešu pārstāvji sver mazāk - vidēji no 150 līdz 250 kg. Viņu dabiskā izaugsme arī ir apveltīta: pieaugušais lācis pie skaita sasniedz 150 centimetrus, un garums var būt mazāks par trim metriem.

Šie dzīvnieki atšķiras arī no radiniekiem un ķermeņa struktūras: apakšējā daļa ir noapaļota, bet augšējā daļa ir šaura. Polāriem lāčiem ir arī garš kakls, kas ļauj viņiem turēt galvas virs ūdens, kamēr peldēšana. Tie ir nošķirti no brūniem radiniekiem ar nelielu ausu klātbūtni.

Vēl viena iezīme ir tā, ka polārlāči nav pārziemot. Tikai grūtnieces var atpūsties, pārējās ir aktīvas lielāko daļu gada. Izņēmums ir, ja kādu iemeslu dēļ nav iespējams nozvejot smagu polāro vakaru. Tad lāči īsi atrodas zemē, lai saglabātu spēku un samazinātu vielmaiņu.

Bieži tauki ir labi!

Zem ādas, šiem dzīvniekiem ir 11 cm tauku. Aukstos laika apstākļos bez tā nevar izdarīt. Viņš sasilda lāču, un pārtikas trūkuma gadījumā palīdzēs izdzīvot badu un nāvi. Liels pēdas laukums - apmēram 30 cm - palīdz sadalīt svaru, kad lācis iet uz ledus.

Kāju kājas ir pārklātas ar maziem tuberkulāriem, kas atgādina izciļņus. Vilna aug starp polāro lāču pirkstiem, pateicoties kuriem tie labi pārvietojas uz slidenām virsmām. Uz kājām ir membrānas, lai labāk pārvietotos ūdenī.

Amazing gaismu absorbējoša kažokāda

Polārajam lokam ir blīva un bieza kažokāda un silts apmatojums. Dzīvnieku āda ir melna, un mati paši ir caurspīdīgi un tukši, absorbē saules gaismu un saglabā siltumu. Un, pateicoties ādas melnajai krāsai, rodas maksimāla saules piesātināšanās.

Krāsas krāsa var būt atkarīga no laika apstākļiem. Tātad, siltos laika apstākļos aļģes var iestrēgt un vairoties dzīvnieka kažokādās, un tad tās kļūst zaļganas. Tiek uzskatīts, ka leduslācis ir mūsu brūnā lāča radinieks, bet ar laiku, kad zvērs nonāca Arktikas reģiona aukstā vidē, ķermenis un citas īpašības sāka attīstīties, pielāgojoties klimatiskajiem apstākļiem.

Tomēr, neskatoties uz ievērojamām atšķirībām, baltie un brūnie lāči var savstarpēji saplūst un iegūt pēcnācējus: tā rezultātā dzimst hibrīda lāču mazuļi, kas var turpināties ģints. Šie gadījumi ir diezgan reti, bet viņiem ir vieta būt dabai un nebrīvē.

Ja persona nav devusies

Polārlāčs dzīvo Tālajos Ziemeļos. Ir zināms arī tas, ka baltais gigants var dzīvot, kur cilvēki vēl nav pagājuši. Ceļotāji tikās ar viņu Amerikas austrumu krastā, Svalbardā un citās salās. Lapzemē un Īslandē lāču var redzēt dreifējot uz ledus.

Polārais plēsējs var nokļūt citās siltajās valstīs tikai tad, ja tas tiek nogādāts ledus blokā.

Kustības metodes

Neskatoties uz to, ka sauszemes lācis ir dzimis, tas lielāko daļu laika pavada ūdenī, medējot jūras dzīvi. Tāpēc viņam bija cits nosaukums - "jūras lācis". Bija gadījums, kad viens lācis deviņdesmit dienas ilgi brauca pa Beringu jūru, neapturot tuvāko ledus slāni un aptverot 687 km.

Ar šo milzīgo dzīvnieku pārvietošanos var pieņemt, ka tā ir neveikla un lēna. Bet šis viedoklis ir nepareizs. Polārlāča ātrums peldēsies līdz 4-5 km stundā. Liels tauku daudzums zem ādas ļauj zvērei viegli palikt pie okeāna virsmas, nomainot gaisa spilvenu.

Neskatoties uz to, ka pēc būtības lācim ir neērts gaita, ja nepieciešams, viņš pavada diezgan gudri. Tātad, polārā lāča ātrumu var salīdzināt ar zirgu skriešanās sacīkšu ātrumu. Bet viņi reti izmanto maksimālos ķermeņa resursus, jo tie var ātri pārkarst.

Pārtikas ieguve

Polārie lāči iegūst pārtiku, medot valriekstus, roņus, roņus un daudzus citus ziemeļu jūras iedzīvotājus. Pateicoties klusajai gaitai, baltais plēsējs gandrīz klusi uzlīmē sauli, kas atrodas saulē, un uzbrūk no 5 metru attāluma, atstājot nekādu iespēju glābšanai.

Polārie lāči izmanto arī intelektuālos trikus: melnā deguna pārklāšana ar ķepu (atcerieties Umku?), Tie kļūst neredzami uz balta sniega. Bija gadījumi, kad valis iestrēdzis starp ledus peldēm un kļuva par barību. Tomēr dzīvnieks nav pilnībā apēdis savu laupījumu, atstājot vismazāk garšīgās daļas ziemeļu lapotnēs un citos ziemeļu malā. Tomēr tas nenozīmē, ka leduslācis ir bojāts gardēdis. Ja viņš nejauši klejoja ciematā, viņš var atrast pārtiku atkritumos.

Pārošanās sezona

Lāču pubertātes periods lāčos nāk no četriem gadiem, vīrieši nedaudz vēlāk. Ledus loki krīt silto pavasara mēnešu laikā. Sieviešu grūtniecība ilgst 9 mēnešus, tāpat kā cilvēkiem. Pirmajā gadā parasti parādās ne vairāk kā viens cub. Nākotnē lācis var dzemdēt divus vai trīs mazuļus ar divu līdz trīs gadu intervālu. Pēcnācēji atveido ledus lāčus dūnā, izraka sniegā vai zemē. Sakarā ar biezu sniega slāni, kas aptver lāča korpusa augšdaļu, temperatūra tajā ir 10-20 grādi augstāka nekā uz virsmas.

Lāču mazuļi ir dzimuši kails un akls. Bet pēc mēneša viņu acis atveras un divi zobi izplūst. Neskatoties uz iespaidīgo mātes ķermeņa svaru, jaundzimušā polārā lāča mazulis sver nedaudz vairāk nekā 500 gramus. Šāds neliels svars ir saistīts ar to, ka grūtniecības laikā lāči neēd neko, kā arī pēc piedzimšanas, kas tos atšķir no citiem dzīvniekiem, kas šajā periodā ir intensīvi ēst sev un saviem bērniem.

Vīrieši ir ļoti agresīvi, īpaši pārošanās laikā. Lai iegūtu tiesības uz mate, bieži konkurē ar citiem pretendentiem. Tieši otrādi, sievietes cīnās viena ar otru un ir draudzīgas viena otrai. Bieži vien viņi var pastāvēt kopā ar citiem lāčiem, tas notiek, viņi pat lieto bāreņus un baro tos ar savu pienu, apstrādājot tos kā viņu mazuļus.

Polārlāča piens ir ļoti taukains un satur daudz barības vielu. Kubi ir ātri piesātināti ar tiem, un tiem ir labs svara pieaugums. Līdz diviem mēnešiem lāča svars ir 10 kg. Zīdaiņi pēc pieciem mēnešiem var ēst kopā ar pieaugušajiem, taču zīdīšanas periods ilgst līdz 2-3 gadiem. Šajā laikā mazuļi gandrīz sasniedz savu māti.

Cubs var spēlēt viens ar otru, cīnīties, uzbrukt pretiniekam. Tādā veidā viņi gatavojas pieaugušajiem, kuros viņi vēlas medīt un aizstāvēt sevi.

Iemesli dzīvnieku populācijas samazināšanai

Polārlāči nevar izdzīvot bez ledus. To izmanto, lai regulētu dzīvnieku dzīves ciklu, kas ļauj audzēt, barot sevi, barot jauniešus un pārvietoties no vietas uz citu. Tāpēc ledus kušana izraisa šo skaisto un lielo ziemeļu platuma iedzīvotāju izzušanu. 2008. gadā šo dzīvnieku populācija bija aptuveni 25 tūkstoši cilvēku. Un to skaits tiek samazināts galvenokārt klimata pārmaiņu dēļ.

Cilvēki medības par šo skaistumu, jo lielisks silts kažokādas, gaļas un tauku. Neliela daļa mazo mazuļu, kad viņiem izdodas dzīvot, nonāk zooloģiskajos dārzos un cirkos. Gaļas un lāču taukus ēd Tālo Ziemeļu iedzīvotāji, bet tikai suņi to baro ar aknām. Tiek uzskatīts, ka tas ir kaitīgs un pat indīgs. No kažokādām, Eskimos šuj ar zābakiem un slēpt tos čemās, bet kažokādām tas nav piemērots.

Baltajiem lāčiem ir arī savas brīvdienas: Starptautiskā Polārlācu diena tiek svinēta 27. februārī.

6 vienkāršus noteikumus, kad tiekas ar lāstu

1. Pirmais un vissvarīgākais ir NEKAD RUNT tagad! Ja jūs sastopaties ar lācīti, apstājieties uzreiz. Kad cilvēki baidās no kaut ko, dabiskais instinkts parasti liek viņiem darboties. Tikšanās ar lācīti ir sliktākais lēmums. Braucot ar 100 metriem labākajiem sprinteriem, maksimālais ātrums sasniedz 12 m / s, kas ir 43 km / h, bet lāči darbojas aptuveni 60 km / h ātrumā. Tas ir, ar visu vēlmi izkļūt no tā, jūs nevarat, it īpaši apvidū.

Ja jūs palaidīsiet no lāča, dabiskā vajāšanas instinkts piespiež viņu darboties pēc jums un dažreiz kaitēt jums. Plēsoņa loģika ir vienkārša: ja tas aizbēg, tas nozīmē laupījumu. Tāpēc pirmais un vissvarīgākais noteikums ir padarīt lāčim skaidrāku, ka neesat laupījums, bet gan cilvēks. Ja jūs nevarat atcerēties vairāk noteikumu, atcerieties vissvarīgāko - NEPIECIEŠAMS NEDRĪKST NO BEAR!

2. Otra lieta, kas jums jāatceras, ja tikšanās ar lāči ir lēni SAŅEMIET SABIEDRĪBAI, KAS JŪS AR TŪLĪT. Jums ir tuvu viņiem, lai jūs varētu paņemt viņu roku. Jūs nekavējoties atradīsiet sev lielāku drošību! Fakts ir tāds, ka lācis, tāpat kā jebkurš cits dzīvnieks, nevar rēķināties. Viņš redz vienu personu vai grupu. Maz ticams, ka tiks uzbrukta cilvēku grupa.

3. Pārliecinieties, ka lācim ir cilvēks. Runājiet ar lācīti. Paceliet rokas. Palīdziet lāčam jūs atpazīt. Ja lācis nespēj atpazīt, kas jūs esat, viņš var tuvoties vai stāvēt uz pakaļkājām, lai iegūtu labāku izskatu. Stāvošs lācis parasti parāda ziņkārību, tas nav bīstami.

4. Jūs varat mēģināt lēnām atgriezties pa diagonāli, bet, ja lācis sāks sekot jums, apstājieties un neatstājiet vietu. Neuztraucieties, neļaujiet saprast, ka esat nobijies.

5. Pirmā iespēja, mēģiniet lēnām palielināt attālumu starp lācīti un jums. Tas parādīs, ka jūs nevēlaties viņam kaitēt. Vairumā gadījumu, kad lācis saprot, ka esat persona, viņš aizbēg vai atstās tevi. Atcerieties, ka cilvēki celta daudz vairāk nelaime un ļaunums nekā otrādi.

6. Pēc tam, kad viss ir pabeigts, nekavējoties atstājiet vietu, kur tikās ar lācīti. Pat ja lācis, kas tikās ar jums, ir aizgājis, viņš var nolemt šeit atrast pārtiku vai atpūtu. Lai atkal nebūtu apdraudēta, nekavējoties atstājiet šo vietu.

Skatiet videoklipu: Tales of ice-bound wonderlands. Paul Nicklen (Novembris 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org