Putni

Redstart, dārzs, kauss (putns)

Pin
Send
Share
Send
Send


Krievijas Putnu aizsardzības savienība 2015. gadā ir aicinājusi par putnu. Kopējā redstart ir slavenākais un visbiežāk sastopamais mūsu valstī (tas ir arī dārza redstart, redstart coot). Tā ir maza, mazāka zvirbulis, lidojošo ķekaru ģimenes putns ar spilgti sarkanu asti, kuru bieži sastingst. Rezultātā sarkanais plankums kļūst skaidri redzams pret putna pelēko muguru un brūnajiem spārniem, un tas atgādina uzliesmojošu zāli. Citas šīs putna ārējās pazīmes ir: vīriešiem visa ķermeņa apakšdaļa ir sarkana, galvas un rīkles malas ir melnas, un piere ir balta (tātad nosaukums coot). Mātītes ir gaiši brūnas, tumšākas virspusē, ar brūniem spārniem. Jaunie indivīdi ir brūni ar tumšiem plankumiem. Galvenais identifikācijas marķējums - oranžsarkanais astes - ir vīriešiem, sievietēm un jauniem putniem.


Bieži sarkanās svārstības

Putnu sarkanais, „dedzinošais” asti kļuva par ieganstu tās krievu nosaukumam. Ugunsdrošo asti atzīmēja arī Karl Linnaeus, kurš 1758.gadā aprakstīja redstartu ar latīņu nosaukumu Phoenicurus phoenicurus, ko var tulkot kā "Phoenix tail". Fēnikss, mēs atceramies, saskaņā ar seno tradīciju, sadeguši ugunī un atkal atdzīvojās, un grieķu vārds nozīmē asti.

Angļu valodā redstart sauc par redstart. Vārds sākums šajā gadījumā ir atpakaļ uz Tuvo angļu valodas stāstu un veco angļu valodu. Ar vārdu sākums, kas nozīmē "sākt" (no vecās angļu valodas styrtan uz "uzlēkt"), tam nav nekādas saistības. Putna sarkanais astes aizturēja acis un citas tautas. Tāpēc daudzās valodās sarkanās rindas nosaukums nozīmē "sarkano asti" (itāļu codirosso, zviedru rödstjärt, grieķu κοκκινου̇ρης, dāņu rødstjert, baltkrievu bazārs). Spāņu valodā redstart ir nosaukums abanico, kas burtiski nozīmē "ventilatoru". Acīmredzot spilgti spāņi pamanīja, kā sarkanā dzimuma vīrietis periodiski atver savu asti, tāpat kā ventilators. Sarkanais leppälintu somu nosaukums ir "alksnis". Rumāņi to sauc par kodiem, kurus var tulkot kā "lesovik", bet viņi arī zina vārdu "coadă-rosie".

Redstart dzīvo lapu kokos, bieži dārzos un parkos. Viņa organizē ligzdas dobumos, celmos, dažreiz pat uz zemes zem krūmiem. Redstart apmetas cilvēku ēku nišās, pat koksnes apaļkokos. Parasti sarkanais krustiņš saglabājas zems, uz koku zariem, krūmiem, lido uz zemes, kur meklē pārtiku. Tomēr dziedošais vīrietis var notikt koka augšpusē.

Putnu dziedāšanas cienītājs Ivans Šamovs rakstīja par redstartu: “Aprīlī, tiklīdz dārzi sāka izžūt pēc pavasara atkausēšanas, kā jau šeit esošais sarkanais stienis, no gada uz lidmašīnām lidoja no attālām valstīm, meklējot savu stūri bez kļūdām, un, sākot no sākuma no rīta, tiklīdz austrumos parādās gaismas josla, putns paziņo dārzu ar savu pieticīgo raksturīgo dziesmu, maijā tās dziesma netiek pārtraukta pat naktī. Tiesas sēdē viņa šķita iziet ar vārdiem: fi! atkārtoti atkārtoti atkārtoti, ziedēt. tas vienmēr tiek atkārtots tajā pašā plaknē, bet ir ievērojams, ka redstart gandrīz nekad nenosaka to pašu galu savai dziesmai, bet katru reizi - jaunu. Un šis putns ir ļoti izklaidējošs, jūs vienmēr klausāties ar prieku un mēģiniet izdomāt, kas būs beigas. Parasti tas sastāv no dažādu putnu vēlmēm. Papildus šai dziesmu dziesmai lasītājs neapšaubāmi dzirdēja viņas raksturīgo vēlmi: uit! Pūce!, Ko viņa skaļi un ilgu laiku atkārto, it īpaši slikta laika apstākļu priekšā, un, kad viņa kaut ko uztrauc, viņa kliedz: „balts-te-tech!” („Mūsu dziesmu putni”, 1910).

Daudzu putnu dziedāšana un kliedzieni, cilvēki ir pieraduši dzirdēt nozīmīgus vārdus un frāzes. Piemēram, tika uzskatīts, ka klēpjdators jautā: „Kam tu esi? Kuri tu esi? ”Un lēcas:“ Jūs redzējāt Vityu? Vai jūs redzējāt Nikitu? " Neizvairās no šādas populāras interpretācijas un dziedāšanas. Smolenskas provinces zemnieki uzskatīja, ka redstarts lepojās ar "Es biju Sanktpēterburgā, es biju Sanktpēterburgā ... Pēteris redzēja, Pēteris redzēja".

Redstart barojas ar kukaiņiem. Putns meklē tos uz zemes un uz zariem, tas var tos aizturēt. Ornitologs A. N. Promptovs 1940.gadā aprēķināja, ka cāļu barošana, kas barojas ar cāļiem, barībā nonāca 469 reizes dienā. Redstart medības gan lidojošiem kukaiņiem, gan kāpuriem. Medību platības diametrs sasniedz 200-300 metrus. Vasaras beigās redstart pievieno ogas savai diētai.


Bieži sarkanās svārstības ar laupījumu

Maijā Redstart nosaka 5–9 zilās krāsas olas. Izšķilšanās ilgst aptuveni 15 dienas, aptuveni vienādas redstartes barojas. Kad cāļi lido no ligzdas, un tas notiek līdz jūnija vidum, vecāki par tiem rūpējas vēl dažas dienas, un tad jaunie sarkanie krēsli sāk dzīvot paši, un pieaugušie sāk otro sajūgu - lielākajā daļā klāstu klimatiskie apstākļi to ļauj. Septembrī Redstarts sāk lidot uz dienvidiem, dažkārt paliekot līdz oktobra vidum. Viņi ziemā dzīvo Āfrikā un Dienvid Arābijā.


Redstarta izplatīšanas un ziemošanas zona

Sarkanās rindas radinieks ir sarkanās svārstības (Phoenicurus ochruros). Viņai nav balta plankuma uz galvas, un viņas kakls un krūtis ir melni. Bet, protams, paliek sarkanās astes galvenā iezīme.


erickiņš

Šis putns ir interesants izplatīšanas vēsturē. Redneck-nibs sākotnējie biotopi ir kalni Eiropā un Āzijā. Tās Āzijas pasugas turpina kalnu iedzīvotāju dzīvi: Altaja, Tien Shan, Sayan kalni, Dzhungarskij Alatau, Tibetas dienvidu daļā un Himalajos, Irānas kalnos, Ordos plato, Kaukāzā, Hindu Kušā. Chernushki ligzdo uz klintīm un kalnu nogāzēm. Ziemā lido uz Indiju, Etiopiju un Somāliju, Arābijas pussalas dienvidu pusi.

Tāds pats liktenis bija ar Karpatu, Alpu un citu Eiropas, Ziemeļāfrikas un Tuvo Austrumu kalnu apgabalu sievietēm. Pieaugot pilsētām, viņi pamazām apmetās starp akmens ēkām, kas acīmredzot viņiem šķita kā klintīm. Tā rezultātā lēnām, bet noteikti sarkanās krūšgali sāka izplatīties aiz tās vietējiem kalniem.


Dažādu redneck-chernushki pasugas

A.Brams par viņu rakstīja: „Sākumā redstart bija kalnu putns, kas ligzdots uz klintīm, bet tagad Vācijā tas ir kļuvis par vietējo putnu un iemācījies būvēt ligzdas ēkās, nenošķirot populāras pilsētas un atsevišķas saimniecības.” Brams atzīmē, ka šis putns bija redzams Krimā Malahovas Kurgana drupās, kur "tā melanholiskā dziesma bija ļoti noderīga."

Apmetusies Karpatu un Alpu kalnainajos ciemos, sarkanās krūšdaļas leņķis turpināja nokļūt līdz līdzenumos. Sākumā tā nebija īpaši tālu no tās sākotnējiem biotopiem, bet 20. gadsimta vidū tā sākās strauji izplatīties uz ziemeļiem un dienvidiem no Centrāleiropas. Daži autori raksta, ka Chernushka-Chernushka pārcelšanās aizgāja pēc Otrā pasaules kara, kad pilsētās bija daudz drupu, kur šis putns varēja būvēt ligzdas, tāpat kā tās parastajos akmeņos. Nogriezieties ārpus kalnu apgabaliem un tagad dzīvo galvenokārt pilsētās, apmetoties uz betona plātņu, ventilācijas kanālu, citu nišu un ēku iedobumu caurumiem.

Ornitologs M.Sanbins 1956. gadā pirmo reizi atzīmēja sarkanās svārsta parādīšanos Baltkrievijas Polesē. L. L. Semago viņu satika Voronežā 1963. gadā. Oļegs Borodins, Krievijas Krievijas Putnu savienības tīmekļa vietnes esejas par redstartiem autors, saka, ka viņš bija pirmais Uljanovskas apgabalā, kur 1980. gadā bija redzams sarkanais nīders.

Krievijā ir vairāki Redstart ģints pārstāvji. Sibīrijas Redstart (Phoenicurus auroreus) dzīvo austrumu Sibīrijā. Altaja, Sayan un Tien Shan kalnos atrodama pelēkā galviņa (Phoenicurus caeruleocephala), sarkanā spaine (Phoenicurus erythronotus) un sarkanā sarkanā sarkanā daļa (Phoenicurus erythrogastrus). Pēdējā no šīm sugām var atrast Kaukāzā.

Pavairošana

Redstart pāri bieži saglabājas vairākus gadus. Vīrieši atgriežas ligzdošanas vietās agrāk nekā sievietes. Viņi meklē vietu ligzdai: parasti tā ir dobi vai nāvi. Atrodot vietu, viņi pieprasa sievietes, nevis pārvietoties prom no vietas: galu galā vieta var notikt. Ir vēl viens veids, kā uzaicināt sievieti - nokļūt dobumā un atklāt "liesmu" asti. Sieviete meklē vīrieti un ierodas dobumā. Pēc partnera izskata vīrietis nekavējoties sāk pārošanās spēli. Kad sieviete tuvojas nākamajai ligzdai, vīrietis dzied dziesmu un uzlika galvu, parādot baltu pieri, vērpjot ap savu asi. Pēc tam putni saplūst ar dobu zāli, mizu un sūnām. Noslēguma posmā „bērnu istaba” ir izolēta ar leju un vilnu. Sievietēm ir 6-7 olas un divas nedēļas inkubē tās, laiku pa laikam atstājot ligzdu, lai apmierinātu badu. Lai cāļi, kas parādījās divu nedēļu laikā, abi putni baro.

Redstart vīrietis ir atbildīgs arī par to, lai ligzda būtu tīra pirmajās dienās pēc cāļu parādīšanās. Vīrieši izdala bērnu ekskrementus knābī. 2 nedēļas pēc cāļu dzimšanas iemācīties lidot. Tomēr pat tad, kad sieviete inkubē otro sajūgu, vīrietis turpina cāļus ligzdot no pirmās šķirnes. Pēc cāļu dzimšanas no otrā sajūga vecāki cāļi sāk patstāvīgu dzīvi.

Kur tā dzīvo

Eiropā Redstart dzīvo vieglos jauktos mežos, un Āfrikā un Mazāzijā tā dzīvo arī kalnu mežos. Tā atstāj akmeņainas vietas un klintis pie kalnu pļavām tuvam radiniekam - melnajai sarkanajai vietai.

Dažos dārzos abu šo putnu sugas pastāv līdzās. Redstartas iecienītākās dzīvesvietas ir veci parki un alejas, kur ir daudz vecu dobu koku. Berlīnē redstarts apdzīvoja pilsētas parkus, dārzus un kapsētas. Mūsdienās pilsētvides populācijas ir daudz bagātākas nekā piepilsētas mežos. Augusta beigās Redstarting Augi sāk gatavoties lidošanai uz siltu Āfriku. Ziema tiek pavadīta valstīs, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras.

KAS EATS

Redstart barojas ar dažādiem kukaiņiem un zirnekļiem, kurus viņi atrod uz zemes, uz koku stumbriem, zariem un lapām. Reizēm putni gaisā iekļūst kukaiņi, meklējot laupījumu no slazda.

Redstart nav steigā, lai ēst nozvejoto upuri - sākumā tas to nogādā drošā vietā. Lieli kukaiņi, piemēram, vaboles, ieplūst iepriekš ar triecienu uz zemi, un viņa nojauc savas kājas zālājus. Papildus kāpuriem, skudriem, maziem mīkstmiešiem un centipedes, putns ēd ogas un augļus. Mazie cāļi spēj norīt tikai sasmalcinātu pārtiku, tāpēc pieaugušie putni vispirms sasmalcina nozvejotos kukaiņus un tikai tad tos nodod cāļiem.

Dīvaini cāļi bieži vien noved vecākus uz pilnīgu fizisku izsīkumu, jo putni lido uz ligzdu līdz pat 500 reizēm dienā, katru reizi, kad cāļus baro savā knābī.

APSVĒRUMI

Redstart bieži ligzdo pie garneļa vai zīle. Viņa labprāt ievieto olas īpaši sagatavotās ligzdošanas mājās. Jo augstāka ir māja, kas atrodas dārzā, jo lielākas izredzes uz putnu veiksmīgu pavairošanu, protams, ir ar nosacījumu, ka šajā apgabalā ir pietiekami daudz pārtikas. Dārznieki priecājas, kad šie kukaiņu putni parādās viņu vietnēs. Cilvēku ar redstartu "draudzība" dod viņiem lielu labumu. Galu galā, putns saglabā dārzus no dažādiem kukaiņu kaitēkļiem: sienāzu vabolēm, gultām, kāpuriem, lapu vabolēm un odiem.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Redstarts, tāpat kā wagtails, krata astes augšup un lejup.
  • Kopējā redstart var uzbrukt tās pārdomām, redzot to, piemēram, stikla logā.
  • Vīrieši medī laupījumu lidojumā, kamēr sieviete meklē pārtiku uz zemes virsmas.
  • Šī putna nosaukums norāda, ka tam ir spilgtas krāsas astes. Tā "apdegumus", jo astes spalvas ir ugunīgs.
  • Sarkanā ligzdā ligzda visbiežāk atstāj savu olu. Redstarts rūpējas par gurķiem, it kā viņi būtu savi cāļi.

MONTĀŽAS RAKSTUROJUMS. APRAKSTS

Sieviete: salīdzinot ar vīriešu kārtu, tas ir mazāk krāsains. Aste ir spilgti sarkana, pārējā plūmju daļa ir brūna.

Vīrietis: muguras daļa ir pelnu pelēka, krūtīs, vēderā, sānos un astē ir rozā sarkana, kakls un vaigi ir melni. Spilgti sarkanai astei un baltajai pieres ir svarīga loma rituālu dejas izpildē.

Olas: ieklājot 6-7 zilganas, reizēm pārklātas ar brūnām olu plankumiem.


- Ligzdošanas vietas
- ziemošanas vietas

Kur tā dzīvo

Redstart ligzdo Eiropā visur, izņemot Īriju, kā arī Ziemeļāfrikā, Sibīrijā un Mazajā Āzijā. Ziemas Rietumos un Austrumāfrikā.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Lielākajā daļā Eiropas diapazona redstart populāciju skaits samazinās. Cēlonis var būt ilgstošs sausums sarkanās ziemas ziemošanas vietās.

Redstart. Brateevo. Marino. Video (00:00:24)

Kopējā sarkanā stūrī Maskavā nav daudz. Ziemai lido uz Āfriku un Dienvid Arābiju. Brateevā un Marīno viņu ļoti reti un tuvu mājoklim.
Vasarā Redstart ligzdas tika novērotas pazemes krastos pie augšējiem laukiem.
Siltā ziemā vairākos sarkanos traipus novēroja tajos pašos atkritumos.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org