Putni

Pūce pūce

Pin
Send
Share
Send
Send


Klēts pūce ir labi pazīstama Rietumeiropas valstu iedzīvotājiem, tomēr Krievijā par to ir maz. Šī ir senākā filiāle rīkojumam sovoobraznyh. Tā latīņu vārds izklausās Tyto alba un angļu - Barn pūce. Cilvēkiem, kurus viņa sauca par nakts pūce, spoku un kliedzošu pūce. Tās īpatnības ir savdabīgā balss un galvas forma. Kas ir tāds klēts pūce, un kāds ir viņas dzīvesveids? Runāsim sīkāk šajā rakstā par vienu no visbiežāk sastopamajiem pūces pasaulē.

Barn Owl: Apraksts

Šī plēsīgā putna nosaukums acīmredzot nāk no tās balss īpatnībām, kas atgādina krākšanu vai zvēru. Tas atšķiras no citiem pūces pārstāvjiem sejas disku formā, kas ir sirds formas, un šķiet, ka viņa valkā baltu maska. Mazajam putnam ir gaiša krāsa un savdabīga seja. Tas ir apmēram tāds pats izmērs kā ausim pūce vai daw. Garumā tas sasniedz 33-39 cm, tā ķermeņa svars ir 300-355 g, un tā spārnu spārns ir apmēram 90 cm, starp citu, tā svars var mainīties plašos ierobežojumos un individuāli atkarīgs no konkrētā indivīda. Tā var būt gan 180 g, gan 700 g masa.

Krāsas augšējā daļā ieguva smilšu (sarkano) krāsu ar baltiem un tumšiem plankumiem. Šķūnī pūce ir balta apakšējā daļā (retāk - dzeltena), turklāt tumsā ir tumši plankumi. Sejas disks ir viegls un tam ir saplacināts izskats, tā arī saņēma okera loka, zem acīm ir neliela daļa sarkano spalvu. Spārni - gaiši balti, ar zelta svītrām. Varavīksnene ir tumši brūna vai melna. Viņas acis ir izteiksmīgas un lielas. Tam ir tievs ķermenis, un tai ir arī garas ķepas, kurām ir bieza un pūkaina plombas uz pirkstiem. Viņai ir īss asti. Kakla ir dzeltenīgi balta. Starp citu, apakšējās daļas krāsa ir atkarīga no putnu pūka biotopa. Piemēram, Ziemeļāfrikā, Rietumeiropā un Dienvideiropā Tuvajos Austrumos tas ir balts, bet pārējā Eiropā tas ir dzeltenīgi oranžs.

Pamatojoties uz dzimumu, tie praktiski neatšķiras viens no otra. Mātītes ir nedaudz tumšākas, bet tas nav īpaši pamanāms. Jaunie cāļi arī neatšķiras no pieaugušajiem, dažreiz tie ir daudzveidīgāki.

Kā jau esam ievērojuši, putnam, piemēram, klēts pūcei, ir ļoti neaizmirstams izskats, fotogrāfija skaidri parāda to.

Dzīvotne

Kopējā klēts pūce ir 35 pasugas, kas tiek izplatītas visos kontinentos, izņemot tikai Antarktīdu, tās ir arī salās. Agrāk to varēja atrast Baltijas valstīs un citās NVS valstīs: tagad tā dzīvo nelielā apjomā. Krievijas teritorijā atrodas tikai Kaļiņingradas apgabals. Eiropas daļā ziemeļu reģionos un kalnu sistēmās tā nav.

No vienas puses, klēts pūce ir pielāgota dažādiem ģeogrāfiskiem apstākļiem, jo ​​tā ir izplatīta gandrīz visur, un, no otras puses, tai nav spēju uzkrāties tauku rezerves pats par sevi, un tāpēc tas nepanes skarbu klimatu. Šī iemesla dēļ tas nepastāv Amerikas Savienoto Valstu ziemeļu reģionos un lielākajā daļā Kanādas, Ziemeļeiropā un praktiski visā Krievijas teritorijā. Putns nevar dzīvot arī Āfrikas un Āzijas tuksnešos.

Bija gadījumi, kad klēts pūka mākslīgi apdzīvoja cilvēks tajās vietās, kur tā nekad nav bijusi. Tādējādi viņa parādījās Seišelu salās un Havaju salās, Jaunzēlandē. Pēc tam, kad klēts pūce tika apmetusies Seišelu salās, sēkļa ciltsgrīdas populācija sāka samazināties.

Mīļākās vietas, kur palikt

Klēts pūce gandrīz vienmēr apmetas pie cilvēka mājokļiem. Tā ligzdo gan lielās pilsētās, gan lauku apvidos. Patīk apdzīvoti bēniņos, sienās un nišās. Tā dod priekšroku māju jumtiem un pamestām ēkām. Visbiežāk klēts pūce atrodas atklātā līdzenumā, kur ir neliels koku skaits. Tā var būt vieta, piemēram, vieglais mežs, purvs, blīvs pļava, kurā dzīvo putni gar dūņu, dīķu, gravu un automaģistrālēm.

Bieži var atrast, kur atrodas lauku saimniecības un cilvēku mājokļi. Kūts pūce cenšas izvairīties no blīviem mežiem un augstām kalnu vietām. Šim putnam ir vajadzīgi šādi izplatīšanas nosacījumi: pārtikas pieejamība, aukstās ziemas trūkums un vāja konkurence ar citiem plēsējiem. Būtībā tie nemaina savu biotopu, izņēmumi ir situācijas, kad pārtika pārtikā dzīvotnē ir izsmelta.

Ko ēst?

Viņas mīļākie ēdieni ir peles līdzīgi grauzēji, viņa var arī tikt galā ar pasyuk (lieliem pelēko žurku). Viņa var uzņemt līdz 15 pelēm uz nakti. Retāk ēd mazos putnus, jo īpaši zvirbuļus, kā arī lielus un amfībiskus kukaiņus. Pārtikas veidā var izmantot žurkas, voles, kāmjus, krūmus, opossumus. Tās var arī nozvejot sikspārņus, vardes, rāpuļus un bezmugurkaulniekus. Cietušais pūce satvēra pa labi, piestiprina viņu ar savām stingrajām spīlēm un nogādā viņu vietā, kur viņa var droši baudīt.

Dzirdes aparāta atrašanās vieta ļauj putnam paņemt visas cietušā radītās skaņas, kas viņai daudz palīdz medībās. Viņas ausis ir asimetriskas: viena no tām ir nāsu līmenī, bet otra - pieres rajonā.

Šķūņa pūce raksturīga balss

Viņa ļauj izlaupīt čukstošu grabēt. Klēts pūces izaicinoši atloka savus spārnus un siksnas to siksnas. Starp citu, šī viņu īpatnība var nejauši apbēdināt cilvēkus, kuri nolēma atpūsties meža klusumā un satika viņu. Šim pūcei ir daudz skaņu, tomēr dominējošais ir rupjš trill, ko var dzirdēt lidojuma laikā. Sieviešu vucrijas sauciens ir mazāks par tonusu.

Starp citu, putns saņēma savu krievu nosaukumu zemam, raspam, rupjam saucienam, kas izklausās kā „heya”. Viņi to publicē biežāk nekā parasti pūce. Viņas savdabīgais rupjš balss atgādina rupju klepu.

Nakts dzīve

Viņa pacelsies, lai medītu vēlu krēslā un ir stingri nakts. Parasti viņi dzīvo pa vienam, bet var rasties mazās grupās vietās, kur spēle ir pārslogota. Tā kā klēts pūces naktī, dienā, kad gulēt, dzīvo aktīvu dzīvesveidu. Gulēt, viņi izvēlas kādu nišu, dabisku vai mākslīgu - tas var būt caurums zemē vai neizmantots bēniņš.

Medību laikā viņi maina savu augstumu - tad viņi iet uz augšu, tad viņi atkal iet uz leju, lidojot ap savu īpašumu. Viņi var arī sagaidīt upuri, kas slēpjas slazdā. Viņu spārni ir sakārtoti tā, lai viņu lidojums būtu pēc iespējas klusāks un mīkstāks, un tiem ir arī lieliska redze un dzirde. Starp citu, dažos reģionos medību pūces medības tiek veiktas dienas laikā, piemēram, Lielbritānijā, bet šajā diennakts laikā viņiem ir draudi plēsīgo putnu veidā, piemēram, kaijas.

Kūka pūce nogalina savu upuri ar nagiem, pēc tam ar to turpina ar garu kāju un saplēst to ar savu knābi. Tam ir ļoti mobila kakla, tāpēc tā var ēst laupījumu, gandrīz nesalaužoties. Ēdināšanas laikā sejas disku spalvas pārvietojas, un pūces šķiet grimasas.

Audzēšana

Kopējā klēts pūce parasti ir monogāma, bet arī poligāmijas gadījumi nav izslēgti. Gadā ir viens, reti divi sajūgi. Vaislas sezonas sākums parasti ir atkarīgs no biotopu klimatiskajiem apstākļiem un pārtikas daudzuma. Siltākos reģionos, kur ir daudz pārtikas, viņi var audzēt jebkurā gadalaikā. Piemēram, Eiropas vai Ziemeļamerikas mērenajā zonā tā sākas no marta līdz jūnijam. Ja notiek atkārtota ielikšana, cāļi tiks izšķīlušies laikā no marta līdz maijam un jūnija-augustam.

Vīrietis izvēlas vietu, kur atradīsies ligzda, un tad sāks uzaicināt sievieti. Tādā veidā ligzda nav būvēta, šim nolūkam tiek izvēlēta slēgta un tumša vieta. Tas var būt gropi vecajā celmā, dobā kokā un citās nišās. Mātīte nodarbojas ar olu inkubēšanu, un šajā laikā vīrietis baro. Nosacītā ligzda atrodas 2-20 metru augstumā virs zemes, sajūga lielums parasti ir 4–7 olas, bet var būt no 2 līdz 14. Tie parasti ir lielāki periodos, ko raksturo pārtikas daudzums. Baltās vai krēmkrāsas olu izmērs ir vidēji 30-35 mm.

Vaislas sezonā putni rada dažādas skaņas. Viņi sašaurinās un skarbi kliedz, kliegt un šņukst, padarot atšķirīgu heeee skaņu. Pārējo laiku pūces parasti klusē. Apmēram mēnesi sievietes inkubē olas. Nepilngadīgie aizbrauc no ligzdas 50-55 dienu laikā.

Starp citu, pūces pāris paliek kopā līdz viena no partneru nāvei. Sievietes un vīrieši dzīvo tuvu viens otram, bet vieni.

Bīstamības uzvedība

Sēžot, sēdošs pūka pūce saglabā ķermeni taisni, un, ja runa ir par putnu, tas uzņemas draudošu pozu - izplata tās ķepas, izplata spārnus horizontālā plaknē un griežas zemē. Kad viņa satiek savu teritoriālo īpašumu iebrucēju, viņa aktīvi slēpa savus spārnus, tuvojoties un tuvojoties ienaidniekam. Skaļi svārstās un noklikšķina uz viņa knābis. Ja tas nepalīdz, tad viņa uzbrūk ienaidniekam, nokrītot uz muguras un pārsteidzot ar savām ķepām.

Pūka pūces

Inkubējamie cāļi ir pilnībā atkarīgi no viņu vecākiem, kuri baro tos pārmaiņus. Dzimšanas brīdī tie ir pārklāti ar biezu baltu. Ja tas ir ļoti auksts, klēts pūce vispār neatstāj ligzdu un sasilda cāļus, kas pēc trīs mēnešiem kļūst pilnīgi neatkarīgi. Pieauguši cāļi lido uz jaunām vietām un meklē citu teritoriju savai dzīvotnei un reprodukcijai. Klēts pūcā pat 10 cāļi var parādīties laikā, ja apstākļi to atļauj, bet izsalkušajā gadā parasti ir paredzētas ne vairāk kā 4 olas.

Jāatzīmē, ka viņu cāļu uzvedība putniem ir netipiska: tie liecina par altruismu, atsakoties ēst par labu tiem, kuri ir izsalkuši, nekā tie ir. Salīdzinājumā ar lielāko daļu citu putnu, kuros jaunieši burtiski izplata pārtiku no cita, lai ēst sevi, šis fakts rada lielu interesi par šādu putnu kā kūts pūce. Viņas cāļu fotogrāfija parāda, kā viņi redz, kad viņi dzimuši.

Vecāki rūpējas pat pēc to cāļu izlidošanas no ligzdas: viņi turpina rūpēties par viņiem un baro tos, līdz tie kļūst pilnīgi neatkarīgi, tas ir, tie nesasniedz trīs mēnešu vecumu.

Tautas attieksme

Putnu pūce cilvēkiem vienmēr ir bijusi gudrības simbols, bet tajā pašā laikā viņi izturējās pret šo putnu ar māņticīgu bailēm. Tagad māņticība ir pagātne, un cilvēks viņai ir arvien vairāk ieinteresēts. Klēts pūces baidās no cilvēkiem, jo ​​tās ir dažas no savām iezīmēm: balta seja, kas atgādina masku, biedējošas skaņas un šī putna ieraduma dēļ, klusi paceļas un strauji parādās mazā cilvēka priekšā, par kuru cilvēki viņu sauca par spoku pūci.

Kopējā klēts pūce galvenokārt barojas ar grauzējiem, tādējādi gūstot labumu cilvēkiem. Cilvēki jau sen ir novērtējuši šo pūču palīdzību kaitēkļu iznīcināšanā. Tādējādi 17. gadsimtā šāda prakse izplatījās, kad mājās, šķūņos, dzirnavās un citās ēkās tika izgatavoti īpaši logi, caur kuriem spārnu pūces varētu iekļūt un iznīcināt grauzējus. Tādā veidā putni palika labi baroti un guva labumu cilvēkam.

Ja viņi pamana vairākus cilvēkus, tad viņi sāk rīkoties ļoti interesanti: viņi aug augstā līmenī, virzās uz kājām dažādos virzienos un tajā pašā laikā attēlo dažādas grimasas. Ja tu esi ļoti tuvu viņai, tad viņš parasti lido prom.

Cik daudz klēts pūces dzīvo?

Dabiskos apstākļos pūces pūces var dzīvot līdz 18 gadiem, bet tas ir maksimālais skaitlis. Faktiski izrādās, ka viņi lielākoties dzīvo ļoti maz - vidējais dzīves ilgums ir aptuveni 2 gadi. Bija gadījumi, kad klēts pūce varēja dzīvot dabiskos apstākļos līdz 17 gadiem, Ziemeļamerikā 11,5 gadu vecumā nomira nebrīvē turēts putns, bet Anglijā tika salauzts ieraksts - putns dzīvoja nebrīvē 22 gadus.

Mēs pastāstījām par šādu interesantu putnu kā kūts pūce, par tās ieradumiem un to, kā tas ir noderīgs cilvēkiem. Diemžēl sakarā ar izmaiņām vidē un pesticīdu lietošanu dažādās Eiropas daļās mazuļu pūce samazinās. Ir arī bieži putnu bojāejas no sadursmes ar automašīnām uz ceļiem. Pašlaik klēts pūce ir putns, kas ir uzskaitīts vairāku Austrumeiropas valstu Sarkanajās grāmatās, kur nezināmu iemeslu dēļ pēdējo desmitgažu laikā tās iedzīvotāju skaits strauji samazinās.

Pūce: apraksts un fotogrāfijas. Kā izskatās putns?

Pūce ir nakts putnu putns. Atkarībā no dzīvesvietas tā var būt atšķirīga plūmju krāsa, maskējot pūderi zem apkārtnes. Pūka galva ir apaļa ar lielām acīm, spīles ir garas un asas, un knābis ir plēsīgs un īss.

Dažāda veida pūces ir dažāda izmēra. Mazākais pūce ir pūce. Tās izmēri ir tikai 17-20 cm un svars 50-80 g. Lielākais no pūces ir pūce. Tās garums ir 60-70 cm un svars no 2 līdz 4 kg.

Pūces dzīve dabā ir apmēram 10 gadi, nebrīvē šie putni dzīvo līdz 40 gadiem. Ļoti īsa pūka dzīve savā dabiskajā vidē bieži izskaidrojama ar badu un citu plēsīgo putnu pūku medībām, piemēram, vanagiem un zelta ērgļiem.

Pūces ķepas ir ļoti spēcīgas un ātras, daudzas no tām ir putnu. Pūces nagi asas un izliektas, tās palīdz viņai ātri noķert cietušo un turēt viņu. Peld pūces gandrīz kluss, tas ir saistīts ar īpašu spalvu struktūru. Pirmās ārējās spalvas ir zāģēti un apšuvuši. Trešā un ceturtā pūka spalvas ir garākas nekā pārējās. Aste ir noapaļota un apgriezta, un astes spalvas ir izliektas. Pūces spārnu spārns ir aptuveni 142-200 centimetri. Šie putni lido ļoti ātri: pūces ātrums lidojumā sasniedz 80 km / h.

Putns publicē raksturīgu klikšķi, ja tas ir iekaisis vai piedzīvo satraukumu. Izrādās, tas ir viņas pateicoties knābis. Pūces knābis no sākuma līdz pat pamatnei ir saliekts, beidzas ar tamborējumu, malas ir vienmērīgas un bez izcirtņiem.

Pūces var pagriezt galvas 180 un pat 270 grādus, neradot neērtības vai kaitējumu. Pūces putns ir plēsējs, un tam ir jāatrod upuris, lai acis neatrastos sānos, bet priekšā.

Pūces acis ir fiksētas un skatās tikai taisni uz priekšu. Lai mainītu skatiena virzienu, putnam jāgriežas ar galvu. Vienlaikus pūces skata leņķis ir 160 grādi, un tā redze ir binokulāra, atšķirībā no citiem putniem. Pasaules pūces redzamas melnā un baltā krāsā. Pūku lēca nav acs ābolā, bet ragu caurulē, tāpēc putni naktī ļoti labi redz.

Pūka dzirde ir 4 reizes labāka nekā kaķa dzirde. Tiklīdz laupījums parādās ar skaņu vai skaņu, putns ar to zibens ar zibens ātrumu.

Pūces, vārdi un fotogrāfijas

Pūka ģimenē ir 3 apakšgrupas, 30 ģints un 214 sugas, no kurām visbiežāk sastopamas:

  • Pūka pūce (lat. Asio otus)

Putnu garums ir 31-36 centimetri. Spārnu spārns sasniedz 86-98 cm. Šīs pūces sugas krāsā dominē pelēkā brūnā nokrāsa ar plankumainiem plankumiem, krūtīm ir balta krāsa. Ķermeņa augšdaļā ir tumši plankumi, apakšējā pusē ir šķērsvirziena svītras. Uz auss pūkaņa galvas ir lielas ausu sijas, kas sastāv no sešām spalvām.

Tā dzīvo skujkoku mežos, dod priekšroku Eiropas valstīm vai Āzijas ziemeļiem kā ligzdošanas vietām, lido uz ziemeļiem no Āfrikas ziemošanai. Ausu pūce ēd grauzējus, peles, voles, kukaiņus un putnus.

  • Bārdains tawny (lat. Strix nebulosa)

Liels putns, kura garums ir 80 cm un spārnu spārns ir 1,5 metri. Lielais putns ir dūmu pelēkā krāsā. Tumšas svītras atrodas ap pūces dzeltenajām acīm.

Tas baro grauzēju un vāveru pūces. Ligzdošanai izvēlas nūjiņu un buzzards ligzdas, tā neuzbūvē ligzdas. Melnā vieta zem putna knābis izskatās kā bārda, tātad arī putna nosaukums. Putnam nav spalvu ausu, ap kaklu ir balta apkakle. Spārnu apakšpuse slēpj tumšas svītras.

Bārdains pūce dzīvo taiga zonā un kalnu mežos Baltijas valstīs, Krievijas Eiropas daļā, Sibīrijā, Sahalīnā, Mongolijā.

Tā garums ir 60-75 cm, spārnu gals 160-190 cm, vīriešu pūces svars sasniedz 2,1-2,7 kg, sieviešu svars ir 3-3,2 kg. Ērgļa pūce ir lielākais putekļu putns. Plēsoņos plēsoņos dominē sarkanīgas un okera krāsas, ērgļa acu spilgti oranžā krāsā, un virs acīm atrodas iegarenas spalvu spalvas.

Pūces dzīvo Eirāzijas mežos un stepēs, medī grauzējus, peles, ķirzakas, ezis, zaķus, putnus un citus mugurkaulniekus.

  • Pūka pūce (lat. Glaucidium passerinum)

Pūka ķermeņa garums ir 15-19 cm, spārnu slānis sasniedz 35-40 cm, svars sasniedz 55-80 g, tajā pašā laikā vīrieši ir mazāki nekā sievietes. Pūcei ir pelēkā-brūnā vai tumši brūnā krāsā, baltās spalvas ir skaidri atdalītas no spalvām, lielākas aizmugurē un mazākas uz galvas. Putna dibens ir balts ar brūnām garenām svītrām. Aste ir pelēkbrūna, tajā ir 5 šauras joslas. Galva ir maza un tai ir apaļa un nedaudz plakana forma, pūcei nav ausu. Вокруг глаз воробьиного сыча располагаются белые и коричневые кольца. Глаза у птицы желтого цвета, над глазами имеются белые брови. Когти воробьиного сыча имеют черную или желтую расцветку. Лапы оперены полностью, до когтей.

  • Домовый сыч (лат. Athene noctua)

Небольшая птица, имеющая длину 25 см и вес около 150-170 г. Цвет оперения самок и самцов одинаков. Спинка птицы имеет светло-бурую или песочную окраску. Uz pūces baltā vēdera ir brūni gareniski plankumi. Apaļas spalvas atrodas apaļas baltās vietās.

Mazais pūce dzīvo dienvidos un Eiropas centrā, Āfrikas ziemeļos un Dienvidāzijas valstīs. Krievijā pūce galvenokārt atrodas Eiropas daļā un dienvidu daļā, Dienvidu Altaja un Transbaikalia. Putni dzīvo stepes un tuksneša reģionos, būvē ligzdas akmeņos un bedrēs. Mazais pūce ēd kukaiņus, ķirzakas, grauzējus un dažreiz putnus.

  • Kopējā klēts pūce (lat. Tyto alba)

Atšķiras no citām pūces sugām ar serisku sejas disku. Kūka pūces garums sasniedz 34-39 centimetrus ar 80-95 cm spārnu spārnu, plēsīgo putnu svars ir 190-700 grami. Sarkano galvu pūka krāsojums ar daudzām šķērsvirziena svītrām, svītrām un plankumiem. Krāsa ir atkarīga no putna dzīvotnes. Putna asti ir īsa. Klēts pūka ausīm ir neparasts asimetrisks izkārtojums: ja kreisais ir pie pieres līmeņa, tad pareizais tuvojas nāsī. Pateicoties šai funkcijai, putns dzird ļoti labi.

Kūts pūce dzīvo visos kontinentos, izņemot auksto Antarktīdu. Krievijā viņš dzīvo tikai Kaļiņingradas apgabala teritorijā.

  • Baltā pūce (polārā pūce) (lat. Bubo scandiacus, nyctea scandiaca)

Tā ķermeņa garums ir no 55 līdz 70 cm, putna svars ir 2-3 kg. Spārnu spārns sasniedz 143-166 cm, un tundra zonā dzīvojošā putna krāsa kalpo kā slēpšanās, tāpēc tajā dominē baltas krāsas ar tumšiem plankumiem. Polāra pūce ir melna, acis ir spilgti dzeltenas. Parādnieka ķepas ir pilnīgi pubertātes.

Polārā pūce dzīvo Eirāzijā, Ziemeļamerikā, Grenlandē, Arktikas okeāna salās. Baltās pūces barojas ar grauzējiem, lolojumiem, zaķiem, ermīnu, baltajām zeķēm, zosis, pīlēm, zivīm. Baltās pūces ir uzskaitītas Sarkanajā grāmatā.

  • Pūka pūce (lat. Surnia ulula)

Tā dzīvo mežu reģionos Eiropā, Ziemeļamerikā un Āzijā. Krievijā tas atrodas Kamčatkā, Magadānas reģionā, Čukotkā, Okhotskas jūras krastā. Tas barojas ar grauzējiem (pelēm, lemmings, voles), dažreiz medī vāveres, lazdu grāvjus, melnās grāvjus, zaķus un citus putnus.

Putna garums sasniedz 45 cm, putna asti ir gara, krāsa brūna brūna ar baltiem plankumiem, ķermeņa apakšējā daļā ir plānas svītras. Pelnu pūka acis un knābis ir dzeltenas.

Kur pūces dzīvo?

Pūces dzīvo visā pasaulē, tās neatrodot tikai Antarktīdā. Krievijā ir 17 pūces sugas. Liels skaits šo putnu atrodami mežos, un tikai daži no tiem dzīvo atklātā teritorijā.

Būtībā pūce dzīvo dobi un ligzdās. Pūce atrod mājās gandrīz visur: mežos, kalnos, stepēs un tuksnešos. Ausu pūce dzīvo visdažādākajos laukos, jo tā medī atklātās vietās, bet rada ligzdas tikai mežā. Baltā pūce dzīvo tundrā, ziemā lido tālu uz dienvidiem, nepatīk mežainas vietas. Bārdains pūce dzīvo tikai taiga blīvajos mežos. Putnu sugas, piemēram, klēts pūce un pūce, atrod māju zem jumtiem un bēniņos.

Kas pūce ēd?

Jautājums par to, ko pūces putns barojas dabā, interesē daudzus cilvēkus. Šis putns gan dabiskajā dzīvotnē, gan nebrīvē, ēd grauzējus, mazus putnus, kukaiņus, dzīvniekus. Diēta ir atkarīga no pūces dzīvotnes. Vidēja un liela izmēra pūces barojas ar žurkām, pelēm, lemmings, ezeriem, ķirzām, zaķiem, zaķiem, vardēm, krupjiem, sikspārņiem, molām, čūskām, cāļiem. Mazie pūces ēd lielākoties kukaiņus (vaboles, pīles), un piekrastes rajonos dzīvojošie putni ēd zivis, krabjus un mīdijas. Tropu valstīs dzīvojošie pūces ēd augļus, augus un ogas. Pūce putns var dzīvot bez ūdens vairākus mēnešus, dzesējot slāpes ar upuru asinīm.

Pūce tur mājās

Pūces uzturēšana mājās ir kļuvusi par ļoti izplatītu nodarbošanos. Bet neaizmirstiet atcerēties, ka pūce ir nakts iedzīvotājs, un putnu galvenā darbība notiek vakarā, naktī un rītā. Šajā laikā viņi dodas medībās. No vakara līdz rītam mājas pūce izdosies troksni, kliegt un iet uz savu biznesu, un tas apgrūtina īpašnieka miegu.

Ir arī grūtības ar pūces barošanu, putnu gremošanas sistēma ir veidota tā, lai tai būtu nepieciešams ēst visu peli vai putnu liemeni. Ir loģiski, ka ēdiens ar gaļu pazūd, gatavojas iegādāties peles.

Īpaša uzmanība jāpievērš arī pūka tipa izvēlei, standarta ausīm piemērots dzīvoklis piemērots ilgai ausim vai purvam. Pat ja jums ir plašs dzīvoklis vai māja, būs maz vietas bagātīgām un pūcei.

Kāda ir atšķirība starp pūce un pūce?

Pūce ir pūku putns no pūces, pūces ģimenes. Tas pieder pie ērgļa pūces ģints. Šis putns atšķiras no citām pūces sugām. Pirmkārt, pūcei ir vislielākais izmērs salīdzinājumā ar citiem pūces. Ērgļa pūce ir diezgan liela, un tai piemīt raksturīgas iezīmes: dzirdes atveru zonā ir īsas stingras spalvas, kas atgādina auskarus. Ērgļa pūcei raksturīga spalvas krāsa, sarkanīgi zilgana krāsa. Uz galvas un muguras tukšas, tumšas sloksnes.

Otrkārt, atšķirībā no daudzām pūku sugām, kuras medī tikai naktī, pūce ir dienas putns un labi redz dienas laikā.

Pūku upuris galvenokārt ir mazi grauzēji un kukaiņi, savukārt pūce meda fazānus, zaķus un jauno stirnu. Šāda veida upuris galvenokārt dzīvo stepes zonā. Šādās vietās pūce var ērti doties medībās, jo tā ir ļoti liela.

Pūce pa kreisi, pūce pa labi. Fotogrāfijas autori: sniegavīri, Lotse

Pūces apraksts

Saskaņā ar to anatomiskajām īpašībām visiem pūču pārstāvjiem ir ievērojamas atšķirības no diennakts putnu plēsējiem, kuru dēļ viņi pieder neatkarīgai kārtībai.

Pūces skeleta svarīgākās iezīmes ir:

  • raksturīgo procesu klātbūtne uz galvenajiem kauliem, t
  • galvaskausa ar trīskāršu locītavu klātbūtni ar apakšžokli,
  • ļoti īsu trešā pirksta faluļu klātbūtni,
  • izteiktu ārējo pirkstu kustību, kas spēj saliekt muguras virzienā,
  • ievērojama daļa no raksturīgo griezumu veidiem, kas atrodas krūšu kaula aizmugurējā malā.

Pūces galva var griezties 270 °. Šī iezīme izskaidrojama ar miega artēriju ļoti savdabīgo izvēršanos žokļa apakšējā kaula līmenī, kas noved pie asins apgādes radīšanas un palielina mazo asinsvadu skaitu, kas atkāpjas no lielām artērijām. Karotīdo artēriju savienojumiem ir anastomozes džemperi, kas novērš pārāk lielu kompresiju.

Izskats

Piecas rindas ar pietiekami cietām un izkaisītām spalvām veido starojošu halo, ko dēvē par sejas disku. Putnu spalvas ir noapaļotas galos un raksturīga līkne ķermeņa pusē. Bieži vien ir pirmās trīs spalvas ārējo apvalku frēzēšana vai zāģēšana, pateicoties tam pūces lido gandrīz klusi. Trešajai un ceturtajai spalvai raksturīgs izteikts garums. Arī stūres spalvas, kas ir apgrieztas vai ievērojami noapaļotas, bieži vien īsas astes, arī atšķiras no līknes uz leju. Kājām ir plūmes gandrīz uz zemes.

Tas ir interesanti! Ievērojama daļa no Sovoobraznye grupas kārtas piederošajām sugām ir ļoti blāvi, pelēcīgi rūsas krāsojums ar melniem vai tumšiem plankumiem, svītrām un plankumainiem, kas padara pūceņu spalvu harmoniju ar apkārtējo dabu, īpaši pēc krēslas.

Asas un garas pūces nagi arī izceļas ar spēcīgu izliekumu, un šāda plunksna plēves knābis ir saliekts, sākot no pamatnes, un tam nav izgriezumu gar malām. Tas beidzas ar apgrieztu āķi, caur kuru pūce spēj radīt ļoti raksturīgu klikšķi. Bristly spalvas pārklāj īsu vāku. Jebkura pūka acis ir diezgan lielas, skatoties taisni uz priekšu, kas izskaidrojams ar orbītu novietojumu uz galvaskausa, un šāds putnu plēsējs redz pasauli ap viņu tikai melnā un baltā krāsā.

Pretēji diezgan bieži sastopamajam, bet kļūdainam viedoklim, pūce var pietiekami labi redzēt dienas laikā, jo šāda putna acīm nav īpašas jutības pret dienasgaismu. Pūces skolēns izceļas ar ievērojamu kontrakciju un paplašināšanos, ne tikai apgaismojuma līmeņa maiņas apstākļos, bet arī ieelpojot vai izelpojot.. Pūka dzirde ir neticami plāna, daudz skaidrāka nekā jebkura Feline ģimenes pārstāvja. Relatīvi liela ārējā auss bieži ir pārklāta ar kustīgu un salocītu ādu ar plūmēm.

Raksturs un dzīves veids

Pašlaik nav skaidras atbildes uz jautājumu, vai pūce ir migrējošs putns, bet lielākoties to kārtas plēsīgie plēsoņi dod priekšroku apdzīvotam dzīvesveidam, kā arī dod priekšroku izšķirties tikai pāros. Pūces galvenā, maksimālā aktivitāte nokrīt nakts stundās, tāpēc dienas laikā šie putni sēž ligzdās vai koku zaros.

Tas ir interesanti! Senos laikos pūces bija ļoti bailes un bieži tika uzskatītas par ļoti sliktu zīmi, tās saistot ar nelabvēlīgiem mistiskiem notikumiem, un tieši tāpēc šie putni tika vajāti gandrīz visur.

Izņēmums ir baltās pūces, kas spēj darboties gandrīz 24 stundu laikā polārajās dienās. Pūces vīrieši un sievietes sanāk kopā pa pāriem un visu savu dzīvi tērē šādā laulībā, bet ļoti daudzu putnu sugu putnu plēsējiem raksturīgās izteiktās laipnības vai pārošanās spēļu periods gandrīz nav klāt.

Cik daudz pūces dzīvo

Pūču vidējais kalpošanas laiks var būt no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, un, kā liecina novērojumi, tas ir tieši atkarīgs no putnu dzīves apstākļiem, sugu īpašībām un lieluma. Ilgu kalpošanas laiku turētāji ir pūces. Pasaules rekordu reģistrēja Zviedrijā, kur viena no pūces dzīves ilgums bija 24 gadi un deviņi mēneši.

Pasūtījumā ir pāris ģimenes, kuras pārstāv pūces, vai īsti pūces, kā arī pūces.

Subfamily Real pūces (Striginae) ietver

  • ģints Scoops (Otus) - tie ir pieci desmiti sugu, kuru pārstāvji atšķiras ar nepilnīgu sejas disku, kā arī ar diezgan lielām spalvām "ausīm", kailām vai ar skarbiem sariem ar pirkstiem. Putniem raksturīga sarkanīga, brūngana vai pelēcīga krāsa ar plankumainu,
  • ģints Procesori - tie ir divdesmit piecas plēsīgo putnu sugas, t
  • ģints Pūce (Strih) - tās ir divdesmit viena suga, kuras pārstāvjiem ķermeņa garums ir no 30 līdz 70 cm. Šai ģimenei nav spalvu ausu, un sejas disku raksturo laba izteiksme. Plūmju mīksts, pelēcīgs vai sarkanīgs krāsojums ar brūnu pestrīnu,
  • ģints Pūces (Vubo) - tās ir deviņpadsmit sugas, kuru pārstāvji ir nakts putni ar sarkanīgi brūnu krāsu ar pamanāmu pestrīnu. Galvas malās ir spalvu "ausis". Vidējais ķermeņa garums ir no 36 līdz 75 cm,
  • ģints Neotropas pūces (Rulsatrih) - tie ir trīs veidu plēsīgie putni, t
  • ģints Zivju pūces (Socorelia) - tie ir trīs veidu plēsīgie putni, t
  • ģints Zivju pūces (Ketura) - tās ir trīs sugas, kuru pārstāvji ir iekļaujami plašajā Vubo ģints sarakstā,
  • ģints Baltas virsmas (Ptilorsis) - pāris sugas, kuru pārstāvji dažreiz pieder pie liekšķeres (Otus), t
  • ģints Kubas liekšķere (Margarobijas) - viena suga, kas veido monotipa ģints Margabobyas un ir endēmiska Kubai, t
  • ģints Rietumu amerikāņu liekšķere (Rsilossors) - vienas sugas putnu sugas, t
  • ģints Ragains pūce (Lorhostrikh) - monotipa ģints, kas dzīvo Dienvidamerikas un Centrālamerikas mežu zonās, t
  • ģints Āfrikas raga pūce (Jubula) - viena suga, kas veido monotipa Jubul ģints un ir endēmiska Āfrikā.

Apakšgrupa Asióninae ietver

  • ģints Ausis pūces (Asio) - sešas sugas, kuru pārstāvjiem ir skaidrs sejas disks, kā arī dzeltena vai oranža varavīksnene. Spārni ir gari un šauri, augšā ir otrā un trešā lidojuma spalvas. Skatu raksturo lielas atveres, kas pārklātas ar ādu asimetrisku. Putna kājām ir spalvas ar naga daļu,
  • ģints Jamaikas liekšķerevai Svītraina pūce (Pseidoģistri) - sugas, kuru garums ir 28-35 cm un kam ir sarkanīgi plūmes un dzeltenīgi pelēka knābis, t
  • ģints Zālamana garais ausis (Nesasio) - suga, kas veido monotipisku ģinti, kas iepriekš piederēja Eared Owls ģints grupai.

Apakšgrupa Surniinae ietver

  • ģints Adatu galviņas (Ninoh) - trīsdesmit trīs sugas, kuru pārstāvji ir retas un saru formas spalvas, kas veido pirkstu pārklājumu. Putna garums svārstās no 20 cm līdz pusei metra. Apakšstilba apakšējā mala atšķiras ar savdabīgu zobu,
  • ģints Zvirbulis pūces (Glaukīdijs) - trīs desmiti sugu, kuru pārstāvjiem ir mazs ķermenis, īsi spārni un garš asti. Sejas diskam raksturīga slikta attīstība, "ausis" nav, mazas acis,
  • ģints Pēdas pūces (Aegolijs) - piecas sugas, kuru pārstāvji izskatās kā pūces, bet kuriem ir blīvi putnu pirksti, īsāks pakaļgals, salīdzinoši vaļīga spalvas, lielāka galva un labi definēta sejas diskā,
  • ģints Sychi (Athene) - trīs sugas, kuru pārstāvji ir visvairāk atvērtu ainavu, pilsētu, lauku rajonu, stepju zonu, pusdārgu un tuksnešu iedzīvotāji, kā arī visas akmeņainas teritorijas, t
  • ģints Meža pūce (Heteroglux) - suga, kuras pārstāvjus raksturo ļoti mazs izmērs un garš ķermenis ceturtdaļas metra. Spārnu zona ir pārklāta ar bālganām svītrām. Galvenās īpatnējās atšķirības atspoguļo ļoti spēcīgi pirksti, kas pārklāti ar baltu plombu. Seksuāls dimorisms ir viegls,
  • ģints Hawk Owl (Surnija) - suga, kuras pārstāvji ir vidēja izmēra un garas astes, kā arī atšķiras acīs un dzeltenās krāsas knābis, ja nav raksturīgas “ausis”. Vidējais putnu garums ir 35-43 cm, ar spārnu 60-80 cm,
  • ģints Sych-elf (Misrahtene) - suga, kuras pārstāvji tika aprakstīti jau 1861. gadā, kā arī atšķiras ķermeņa garumā 12-14 cm, ar svaru aptuveni 45 gramus. Nolaižot ķermeni vertikālā virzienā ar relatīvi lielu galvu un "ausu" trūkumu,
  • ģints Andu pusgarās pūces (Henogluch) - viena suga, kuras pārstāvjus raksturo monotipa ģints veidošanās, t
  • ģints Papua pūce (Urlohh) - suga, kuras pārstāvji ir monotipiskas ģints un kuru vidējais izmērs atšķiras ar ķermeņa garumu 30-33 cm, mazu galvu un garu astes daļu. Spārni saīsināti, ar noapaļošanu. Priekšējais disks ir balts, bet jauniešiem ir gaišāka krāsa salīdzinājumā ar pieaugušajiem putniem.

Tādējādi ir ierasts, ka cūkgaļas ģimenei piešķir tikai trīs galvenās apakšgrupas, kas apvieno trīs desmiti ģints.

Sadales zona

Eiropā un Āzijā, kā arī Āfrikā un Amerikā izplatījās kausiņu veidi. Splyushka ģints pārstāvji ir kļuvuši īpaši populāri Eiropā. Mūsu valstī, papildus splyushka, Tālajos Austrumos ir diezgan izplatītas arī austrumu un apkakles liekšķeres, un Vidusāzijā un Kazahstānas teritorijā var novērot tuksnesis.

Tas ir interesanti! Zvirbuļu pūces ir dažādu biotopu pārstāvji, tostarp taiga, kā arī tuksneši un tropu mežu zonas, tāpēc šādi cilvēki dzīvo gandrīz visos pasaules kontinentos, izņemot Austrāliju.

Megasorses ģints pārstāvji ir Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un Centrālamerikas iedzīvotāji, un Neyasyti ir plaši izplatīti Eiropā, Ziemeļāfrikā, kā arī Āzijā un Amerikā. Neotropi pūces dzīvo Dienvidamerikas un Centrālamerikas mežos, un zivju pūce - tikai Āzijas teritorija. Salīdzinoši daudzas baltās virsmas ir mūsdienās plaši izplatītas Āfrikas iedzīvotāji, un Pseudossors ir ārkārtīgi Jamaikas salas iedzīvotāji.

Pūces diēta

Pūces dzīvo gandrīz visā pasaulē, tāpēc šādu plēsīgo putnu barība galvenokārt ir dzīvnieku izcelsmes, bet tai ir liela sugu daudzveidība. Pūces, kā lielākie pūku pārstāvji, barojas tikai ar siltā asinīm, un reti sastopamie iglonogie cilvēki dod priekšroku kukaiņiem.

Bez ūdens pūce var pavadīt vairākus mēnešus, un pietiekams šķidruma līmenis plēsīgo putnu ķermenī tiek nodrošināts ar svaigu laupījumu asinīm. Pūces medības un, attiecīgi, barība, galvenokārt tumsā.

Lielāko pūces grupas pārstāvju ieguvi var pārstāvēt ne ļoti lielas lapsas, mīļākie un grauzēji, bet arī praktiski jebkuri putni. Piemēram, baltie polārie pūciņi galvenokārt iegūst peles, zaķu un ne pārāk lielu ermīnu šķirnes, un mājas pūces ļoti aktīvi ēd dažādus kaitēkļus, tostarp dažādus grauzējus.

Tas ir svarīgi! Jāatceras, ka pūces nekad neēd ēsmu, un ziemas periodā šādu putnu plēsoņu pārtikas krājumi tiek ražoti tieši ligzdās.

Tiny elf dēli barojas tikai ar kukaiņiem, un pūces uzturs ir neticami daudzveidīgs. Сипухи, наряду с сычами, предпочитают селиться вблизи человеческого жилья где и истребляют огромное количество вредных грызунов.

Dabas ienaidnieki

Основной причиной гибели сов принято считать недостаточность питания. Dažos gados, kad kopējais grauzēju un citu pūku medīto dzīvnieku skaits ir nenozīmīgs, apmēram ceturtā daļa jauniešu mirst. Cita starpā dažādi pūku veidi bieži tiek pakļauti plēsīgiem uzbrukumiem, ko veic diezgan lieli putni, piemēram, vanniņas, ērgļi un zelta ērgļi.

Tas ir svarīgi! Polārā pūces ligzdas izpostījušas Arktikas lapsas, kas ēd cāļus un olas, un skuas, kurām ir spēcīgi kauli un labi attīstītas nagi, rada īpašu apdraudējumu šīs sugas pēcnācējiem.

Galvenie pūku cāļu ienaidnieki, kas nokrīt vai lido priekšlaicīgi no ligzdām, ir dažādi plēsēji, tostarp jenoti, seski un lapsas. Bet pūces galvenais ienaidnieks šobrīd ir cilvēks, kam ir destruktīva ietekme uz putnu biotopu, samazinot kokus. Cita starpā pūces bieži vien ir neatļautas medības.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Neskatoties uz to, ka daudzas pūku sugas sniedz ievērojamu labumu cilvēkiem un iznīcina daudzus kaitīgus kukaiņus, kā arī grauzējus, daži šīs ģimenes locekļi ir kļuvuši diezgan reti, ko izraisīja ierobežotā izplatīšanas vieta un to pārvietošana no galvenajām dabiskajām dzīvotnēm. Līdz šim Arktikas pūce, kā arī dažas citas sugas ir iekļautas Sarkanajā grāmatā un Konvencijas II pielikumā.

Sugas saglabāšanas statuss

Kūts pūce nav viena no sugām, kuru pastāvēšana ir apdraudēta, bet parastās ligzdošanas vietas ir nopietnas briesmas. Austrumeiropā pēdējo desmitgažu laikā neizskaidrojamu iemeslu dēļ pūka pūce ir katastrofāli samazinājusies. Sugas ir gandrīz pazudušas no Baltijas valstīm un Baltkrievijas, ir kļuvušas reti Ukrainā un Moldovā. Tagad klēts pūce ir iekļauta vairāku Austrumeiropas valstu Sarkanajās grāmatās.

Skats un cilvēks

Barn pūces bieži vien ir personas mājoklī, apmetoties bēniņos, saimniecības ēkās, drupās, baznīcās un zvanu torņos. Tas nav nekas tāds, ka angļu valodā “barn pūce” tiek tulkots kā „klēts pūce”. Pilsētās, kur vienmēr ir daudz žurku un peles, klēts pūces vienmēr ir viegli atrast sev. Un turklāt "pilsētas" klēts pūces ir iemācījušās nakts gaismā medīt nakts kukaiņus un sikspārņus.

Tāpat kā citas pūku sugas, cilvēki vienmēr ir apstrādājuši klēts pūces ar māņticīgu bailēm, jo ​​īpaši tāpēc, ka tie bija visbiežāk tikušies tuvu savām mājām. Un tāpat kā citi pūces, klēts pūces bija gudrības simbols. Tagad par laimi māņticība par pūcēm ir pagājusi, un cilvēki ar šiem putniem izturas ar acīmredzamu līdzjūtību. Un klēts pūces loma cīņā pret pilsētas grauzējiem ir acīmredzama un to neapstrīd neviens.

Izplatīšana un biotopi

Klēts pūce ir viens no visbiežāk sastopamajiem putniem pasaulē. Tas ir atrodams visos kontinentos, izņemot Antarktīdu, un daudzās salās, ieskaitot tālos. Tomēr pūka pūce nepanes auksto ziemeļu klimatu, tāpēc Kanādas un Ziemeļeiropas ziemeļu reģionos tā nav atrodama. Klēts pūce ir veiksmīgi ieviesta (nokārtota) daudzās attālās salās: Havaju salā, Seišelu salās, Jaunzēlandē. Tomēr klēts pūces ieviešana Seišelu salās 1949. gadā parādīja, cik trausls ir dabiskais līdzsvars un cik viegli to salauzt. Fakts ir tāds, ka Seišelu salu pūce sāka medīt ne tikai žurkas, bet arī endēmiskos Seišelu salu vīģes, kuru skaits strauji samazinājās.

Plaša diapazona teritorijā ir atšķirtas vairāk nekā 30 klēts pūku sugas.

Mūsu valstī klēts pūce atrodas tikai Kaļiņingradas apgabalā.

Kūts pūce dzīvo dažādos biotopos, izvairās no tikai blīviem mežiem. Tā ir viena no nedaudzajām putnu sugām, kas ir guvusi labumu no cilvēka saimnieciskās darbības mežu izciršanas un lauksaimniecības attīstības jomā, jo tā paplašināja pārtikas piedāvājumu un ļāva izplatīties ļoti plaši. Klēts pūce labprāt dzīvo blakus cilvēka mājoklim.

Uzturs un barošana

Kūka pūka uztura pamatā ir dažādi peles līdzīgi grauzēji un griezēji. Tomēr tas nozvejot putnus, tostarp plēsīgos putnus, un sikspārņus, vardes un kukaiņus. Medības laikā pūce lido ap savu domēnu, nepārtraukti mainot tā augstumu - uz augšu un uz leju, vai gaida upuri no pases. Kūka pūka lidojums ir mīksts un kluss, jo spārni ir sakārtoti tā, lai lidojuma spalvas gali izdziest lidojuma skaņu.

Kūka pūce tiek nogalināta ar savām spīlēm, un pēc tam, paceļot to ar savu garo kāju, tā saplīst ar savu knābi. Viņu kakls ir tik mobils, ka viņi var ēst gandrīz bez liekšanas. Ēdināšanas laikā pūces sejas spalvas visu laiku pārvietojas, atverot un aizverot muti, tāpēc šķiet, ka klēts pūces nepārtraukti ēd sejas.

Vokalizācija

Klēts pūces balss - īpašs rupjš "heja" - bija putna krievu nosaukuma parādīšanās. Kopumā visvairāk "runīgs" klēts pūces ligzdošanas periodā. Tajā laikā viņi apnicīgi vai krāšņi kliedz un kliedz. Ārpus vaislas sezonas, klēts pūces parasti ir klusas. Līdztekus balss skaņām viņi dažreiz nospiež savus kauliņus vai aplaupīt spārnus.

Dzīvesveids un sociālā struktūra

Liemeņu pūces ir vientuļās, bet vietās, kur ir bagāti, tās var turēt mazās grupās. Tas ir viens no "nakts" pūces. Pūka pūces gulēt dienas laikā, un naktī viņi izvēlas kādu dabisku vai mākslīgu nišu: dobu, caurumu vai vecu bēniņu mājā. Kā likums, viņi dzīvo mazkustīgi, bet, ja trūkst laupīšanas (“nav peles gadi”), viņi var pāriet uz jaunu vietu.

Tikšanās ar viņa teritoriālo īpašumu ielaušanos, klēts pūce izplata savus spārnus un viļņus, cieši tuvojoties ienaidniekam. Šajā laikā pūce skaļi skan un noklikšķina uz viņa knābis. Pūka pūce nepastāv, piemēram, citu pūku apdraudējums. Tā vietā tā spārnus izkliedē horizontālā plaknē un atrodas uz leju, piestiprinot pie zemes ar cieši piespiežotām plūmēm. Ja šāda demonstrācija nepalīdz, klēts pūce var uzbrukt ienaidniekam, krītot uz muguras un pārsteidzot ar savām kājām.

Ja cilvēks tuvojas, klēts pūces parasti aug augstās garās kājās un viegli maina, vienlaikus aktīvi pārvietojot sejas disku spalvas, “grimacing” un tad lido prom
Kūka pūces acis ir ļoti labi attīstītas, tās lieliski redz gan tumsā, gan spilgtā gaismā.

Baumas, tāpat kā visi citi pūces, ir labi attīstīta. Ausis atrodas asimetriski galvas malās, pa kreisi ir virs, pa labi - zemāk. Šī dzirdes aparāta struktūra palīdz putniem dzirdēt potenciālo upuru skaņas no dažādiem leņķiem. Īsās biezas spalvas, kas veido priekšējo disku, ir labs skaņas atstarotājs. Klēts pūces ir ļoti jutīgas pret visiem skaņas signāliem, un, ja skaņa ir pārāk skaļa, tās sedz auss atveres ar savām spraudņiem, kas pārklāti ar mazām spalvām.

Dzīves ilgums

Saskaņā ar zvana signālu, klēts pūces var dzīvot dabā līdz 18 gadiem, bet vidējais paredzamais mūža ilgums ir daudz mazāks - apmēram 2 gadi. Tomēr ir arī „čempiona” rezultāti: Ziemeļamerikā 11 gadu vecumā klēts pūce dzīvoja nebrīvē, Nīderlandē viņa dzīvoja plūksnās dabā līdz 17 gadiem, un ierakstu turētājs bija Anglijas pūce, kas 22 gadus dzīvoja nebrīvē.

Turot dzīvniekus Maskavas zooloģiskajā dārzā

Mūsu zooloģiskajā dārzā pūces pūces dzīvo paviljonā "Nakts pasaule", kas, protams, ir optimāla šai sugai. Tagad tas satur 5 putnus. Ekspozīcijā vienmēr redzams 1 pāris, pārējais „atpūsties” ekspozīcijas telpā, putni katru gadu mainās. Lielākā daļa klēts pūces ir atvasinātas no dabas. Viens klēts pūces pāris regulāri audzē, viņiem jau bija četri vaislas. Tie inkubē ligzdas un baro cāļus.

Putnu pūka diēta zooloģiskajā dārzā sastāv no 6 pelēm katru dienu.

Ekonomiskā vērtība

Pūces dabā vienkārši ir ļoti svarīgas. Šādi plēsīgie plēsoņi var ierobežot grauzēju kopējo skaitu, kā arī veicināt aktīvo slimnieku vai pārāk vāju putnu iznīcināšanu, kas pozitīvi ietekmē gēnu kopas vispārējo darbību.

Cita starpā šādi putni masveidā izplata visu veidu augļus un dažādu augu sēklas, veicinot to nokārtošanu. Visu veidu pūču pakaišu pārstāvji pieder pie vērtīgo organisko mēslojumu kategorijas. Pūce ir ārkārtīgi skaists un lepns putns, un daudzi ģimenes locekļi var viegli un ātri pielāgoties dzīvošanai kopā ar cilvēkiem, tāpēc viņi ir pelnījuši būt populāru un diezgan populāru, eksotisku mājdzīvnieku kategorijā.

Skatiet videoklipu: Une puce, un pou (Jūlijs 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org