Dzīvnieki

Dzīvnieku jaguārs

Pin
Send
Share
Send
Send


Zvērs, kas var nogalināt ar vienu lēcienu - tas ir tas, ko viņi saka par jaguāru, starp citu, dzīvnieka vārds tiek tulkots arī no amerikāņu indiāņu valodas. Pirmo reizi šo skaisto kaķi Amerikas kontinentā atklāja Jaunās pasaules kolonizētāji. Un majas un acteki idolizēja dzīvniekus, un vietās, kur dzīvoja jaguārs, tika konstatēti pierādījumi, ka šo vietu iedzīvotāji sevi izrotāja ar saviem zobiem.

Izskats

Jaguar ir saistīts ar Panther ģints un izskatās kā leopards, bet daudz lielāks. Par zvēru galvu un ķermeni ir bieza kažokāda, īsa. Uz galvas ir nelielas, melnas, noapaļotas ausis ar dzeltenu plankumu.

Maksimālais ķermeņa svars - 150 kilogrami, ar augstumu (augstums turā) 80 centimetrus. Kur dzīvo jaguārs? Lielākās personas ir Mato Grosso (Brazīlija). Mazs dzīvo Hondurasā un Gvatemalā.

Dzīvnieka krāsa ir smilšaina, ar sarkaniem plankumiem un tumši brūna toni. Paws un purns pārklāts ar melniem plankumiem. Zoles un apakšdaļas ir baltas.

Zvērs ir ļoti masīvs žoklis, kas ir daudz lielāks nekā citu kaķu dzimums.

Dzīvotne

Kur dzīvo jaguārs? Šādas vietas var raksturot kā reti apdzīvotas vietas. Bet šodien šādas vietas uz planētas ir attiecīgi mazākas un savvaļas kaķu populācija strauji samazinās.

Kur dzīvo jaguārs - Ziemeļamerikā vai Dienvidamerikā? Kad dzīvnieks var atrasties visā Dienvidamerikā un pat Ziemeļamerikas dienvidos. Šodien kaķis dzīvo Dienvidamerikā un Centrālamerikā līdz Brazīlijas valstij Mato Grosso. Atrasts arī Argentīnas ziemeļos. Patiesībā tas ir tikai trešdaļa no teritorijām, kurās dzīvnieks iepriekš dzīvoja. Salvadorā un Urugvajā savvaļas kaķi kopumā ir pilnībā iznīcināti.

Jaguar dod priekšroku lietusmežiem, bet ir atrodams arī piekrastē, kur barojas ar jūras bruņurupučiem un to olām. Dzīvnieks atrodams kalnainos apvidos un var dzīvot līdz pat 2 000 metru augstumam virs jūras līmeņa.

Dzīvnieks vada vientuļu dzīvesveidu. Teritorija, kurā dzīvo jaguārs, var sasniegt 100 kvadrātkilometrus. Savvaļas kaķis var medīt kopā ar saviem radiniekiem, bet neļaus citiem kaķu ģimenes locekļiem iebraukt tās teritorijā. Pāri ir zvēri tikai pārošanās laikā.

Sugu daudzveidība

Dabā ir melni jaguāri, kurus bieži sajauc ar pantteriem. Melnā krāsa ir melanisma dēļ, un šajā gadījumā šādas personas nav atsevišķa suga.

Ir vairāki jaguāru veidi, un tos galvenokārt klasificē pēc biotopiem:

  • Peru, kas bieži tiek uzskatīta par Amazones sugu, dzīvo ne tikai Peru, bet arī Ekvadorā.
  • Centrālamerika (Centrālamerika),
  • Arizona, dzīvo Arizonas dienvidos un pirms Sonoras teritorijām Meksikā,
  • Meksikas (Meksika),
  • Brazīlijas, atrodams Brazīlijas dienvidos,
  • Paragvaja, bieži tiek uzskatīta par Brazīlijas pasugas un dzīvo Paragvajas teritorijā,
  • Teksasa, kas iepriekš dzīvoja Teksasas štata centrālajā daļā, tagad tiek uzskatīta par pilnīgi iznīcinātu sugu,
  • Amazones, nominatīvās pasugas, dod priekšroku Amazones lietus mežiem,
  • Goldmana jaguārs, šī suga dzīvo Gvatemalā, Meksikā un Belizā.

Kurā kontinentālajā daļā, kur dzīvo jaguārs? Wildcat dzīvo Dienvidamerikā un ir iekļauts Sarkanajā grāmatā. Daļēja šaušana ir atļauta Meksikā un Brazīlijā.

Pārsteidzošs peldētājs, kurš nevar sapūt

Dzīvnieks ir lielisks peldētājs. Pārvarēt vienā peldē var pārsniegt 10 kilometrus. Dzīvnieks var izmantot baļķus, lai atvieglotu peldēšanu. Starp citu, kaķis var medīt pat ūdenī.

Wildcat jaguar nezina, kā sapīties. Pirms uzbrukuma viņa izdara hissing un snorting skaņas. Tiek uzskatīts, ka dzīvnieks spēj atdarināt balsis, jo īpaši skaņas, ko pērtiķu mēness rada. Jaguārs to dara, lai piesaistītu pērtiķus un uzbruktu tiem.

Interesanti fakti

Lielākais cilvēks, ko cilvēki jebkad ir redzējuši, ir 158 mārciņas jaguārs. Lai gan bieži dzīvnieka svars nepārsniedz 130 kilogramus.

Jaguar un lauva var savstarpēji saplūst savvaļā. Tomēr šādā savienībā, kas dzimusi sterils pēcnācējs.

Katram dzīvniekam ir sava individuālā krāsa, kas nekad netiek atkārtota.

Kur dzīvo jaguārs? Kontinents ir Dienvidamerika un Centrālamerika, Jaunās pasaules valstis, citur pasaulē dzīvnieks nav atrasts.

Zvērs var uzbrukt pat krokodilam, lai gan tikai jauni dzīvnieki, jaguāra pieaugušie ir pārāk nopietni konkurenti. Kaķis var uzbrukt jebkuram dzīvniekam, no grauzējiem uz briežiem, vienlaikus uzreiz nokavējoties upura rīklē. Ir bijuši gadījumi, kad kaķis uzbruka anakondai, un tas ir lielākais čūska uz planētas. Zvērs medī naktī un guļ dienas laikā. Uzbrūk viņa upurim no slazda. Personu var uzbrukt tikai tad, ja viņš aizstāv viņu.

Dzīvnieka fosilie atliekas dod tiesības teikt, ka jaguārs ir vecākais planētas iedzīvotājs. Zemē zvērs dzīvo vismaz 2 miljonus gadu.

Maiju ciltīs tikai drosmīgākajiem karavīriem bija atļauts valkāt dzīvnieku ādas.

Neskatoties uz lielo lielumu, ne vairāk kā puse jauniešu dzīvo līdz diviem gadiem.

Jaguāros sieviete izvēlas sev piemērotu partneri.

Jaguaras anatomija

Jaguaram ir ļoti muskuļots un spēcīgs ķermenis. Tiem ir liela galva, īsas kājas, biezi īsie mati ar noteiktu krāsu (no spilgti sarkanas līdz smilšu krāsai). Dzīvnieka ādā ir melni plankumi, kuriem ir dažādas formas, un kuņģis un kakls ir balti. Jaguārs krāsā ir līdzīgs leopardam, bet jaguārs ir daudz lielāks. Jaguar ķermeņa garums līdz 185 cm (bez astes). Astes garums jaguāros ir no 50 līdz 75 cm, vīrieša svars ir aptuveni 90-120 kg, un sievietes no 60 līdz 80 kg. Īpaši liels jaguārs tika nozvejots, sverot 158 ​​kg.

Kur dzīvo jaguārs?

Jaguar dzīvo Dienvidamerikā un Centrālamerikā. Urugvajā un El Salvadorā dzīvnieki tika gandrīz pilnībā iznīcināti, jo tie bija medīti. Jaguārs dzīvo mitrā tropu džungļos, purvainos rajonos. Tie ir labi peldētāji un tāpēc dzīvo pie dīķiem, upēm un pat purviem, sausos apgabalos, parasti tie nav atrodami. Un dienvidrietumu Amerikas Savienotajās Valstīs un Meksikas ziemeļos jaguāri dzīvo ozolu mežos.

Ko jaguārs ēd?

Jaguārs ir krēslas plēsējs. Dzīvnieku jaguārs medīt pēc saulrieta un tieši pirms rītausmas. Jaguar upuris ir nagaiņi, piemēram, brieži, tapīri, mazām. Jaguārs arī medī pērtiķus, putnus, čūskas, dažādus grauzējus, lapsas. Plēsējs ir lielisks peldētājs, tāpēc zivis var būt arī tās upuris. Krastā jaguārs sagriež bruņurupuča olas, un tas var ēst bruņurupučus. Viņu spēcīgie žokļi var kreka pat bruņurupuču čaulā. Tā bieži uzbrūk mājlopiem. Galvenā metode, kā medīt jaguārus - ir pasaule kokos vai zālē.

Jaguar dzīvesveids

Jaguārs ir vientuļš plēsējs. To medību zonas var būt no 25 līdz 100 km. Visu dienu jaguārs atrodas kaut kur vēsā alā vai koka ēnā. Plēsoņa medības pēc saulrieta un pirms saullēkta. Dzīvnieku jaguārs ir diezgan mierīgs pret saviem radiniekiem, ja to medību teritorijas krustojas un ļoti nepanes citas kaķu sugas (īpaši pumas).

Vaislas jaguāri

Jaguaram nav vaislas sezonas, sieviete ir gatava pārošanai trešajā dzīves gadā. Pārošanās laikā plēsēji var nokļūt mazās grupās. Sieviete izvēlas partneri patstāvīgi un visā pārošanās periodā ir vīrieša teritorijā.

Pēc tam viņa aiziet un jau 100 dienas pēc ieņemšanas savā lauciņā, kas atrodas blīvā krūmā vai dobā, parādās jauni (no 2 līdz 4 bērniem). Sešas nedēļas jaunie jaguāri tērē denī ar savu māti, tad viņi iemācās medīt ar viņu un palikt pie viņas, līdz viņi atradīs piemērotu vietu medībām.

Ja jums patīk šis materiāls, kopīgojiet to ar saviem draugiem sociālajos tīklos. Paldies!

Jaguar apraksts

Plankumainais panters ir Amerikas lielākais plēsējs. Lielākais šo sugu pārstāvju augstums krastā ir 68-80 cm, vidēji 75 cm, un Jaguāram ir elastīgs graciozs ķermenis apmēram 120-180 cm garš, un viņu astes var būt īsas - 45-50 cm vai sasniedz 70-90 cm. pēc izmēra dzīvnieki sver no 68 līdz 136 kg. Tāpat kā gandrīz visi zīdītāji, sievietes ir apmēram 1/5 mazākas un vieglākas nekā vīriešiem.

Tas ir interesanti! Ieraksta svars, kas reģistrēts vīriešu jaguārā, bija 158 kg.

Jaguāri, kas dzīvo brīvās telpās, parasti ir lielāki par kolēģiem, kas dzīvo blīvos mežos. Varbūt tas ir saistīts ar lielajiem ganāmpulkiem, kas dzīvo stepju zonās un kā rezultātā - veiksmīgāka plēsēju medīšana.

Dzīvesveids un uzvedība

Tāpat kā visi kaķi, jaguāri izvēlas un "tur" savu teritoriju. Viņi to dara atsevišķi. Viens zvērs var piederēt 25 līdz 100 kvadrātkilometru platībā, kur vīrieši parasti ir divreiz lielāki nekā sievietēm. Vīrieši izvēlas savas trīsstūrveida zonas ik pēc 2-3 dienām, aizstājot "leņķi", kurā viņi medības.

Apmēram vienu reizi desmitgadē, jaguārs apiet viņa īpašumu uz robežas. Labi apsargājot teritoriju no citiem kaķu puķu, astelotu uc pārstāvjiem, jaguārs neiebilst pret robežas šķērsošanu ar citu šāda veida pārstāvi.

Džaguāra laiks - krēsla. Pirms saulrieta un pirmskara stundās viņš ir īpaši aktīvs medībās. Predators augstā zālē, uz koku zariem, paslēpj krustu, slēpjot krastā pie laistīšanas cauruma. Neapmierinošajā upurī viņš steidzās no muguras vai no sāniem, cieši sasprindzinot kaklu, cenšoties nekavējoties nožņaugt vai izurbt galvaskausu ar saviem galiem. Pēdējā iezīme ir tikai jaguāra ieradums, bet citi kaķi reti iet caur galvu.

Tas ir interesanti! Ja liellopi ir laupījumi, jaguārs mēdz viņu sagraut zemē, lai sasniegtu galvu un savainotu pirms nogalināšanas. Bieži vien viņiem pat nav jālieto savi fangi - upuris vienkārši lauž kaklu.

Ja potenciālajam laupījumam ir jutīgas ausis un dzirdējis zvēru, pirms tā plūst, tas ir laimīgs - tai ir iespēja aizbēgt, jaguārs reti aizbrauc. Bet ūdenī jaguārs, kas pilnīgi peld un mīl šo elementu, viegli nokļūt upurā. Ir zināmi jaguāru gadījumi, kas uzbrūk krokodiliem, zvejo zivis, medību bruņurupučus. Jaguar reti uzbrūk cilvēkam un nekad to nedara, ja vien viņam netiek dots agresīvs iemesls. Visas cilvēku un jaguāru sadursmes ir pēdējās pašaizsardzība. Viņi neēd cilvēku gaļu. Tomēr ziņkārīgs jaunais dzīvnieks var izrādīt personu no ziņkārības.

Dzīvotne

Jaguāru dzīvotnes ziemeļu robeža šķērso Meksikas stepes un ASV dienvidrietumu valstis. Dzīvnieki ir apmetušies uz Argentīnas un Paragvajas ziemeļu robežām, kā arī Venecuēlas krastu. Lielākie jaguāru indivīdi dzīvo Brazīlijas valstī, Mato Grosso. Lielākās jaguāru populācijas ir koncentrētas Amazones ielejā.

Dzīvei jaguāram ir nepieciešami vairāki komponenti:

  • ūdens avots tuvumā dzīvotnē
  • biezie zaļumi, lai slēptu medībās,
  • Potenciāla ražošana pietiekamā daudzumā.

Daba viņiem ir nodrošinājusi tādus resursus tropu lietus mežos, piekrastes niedru gultās, upju ielejās un purvu tuvumā. Sausos apgabalos jaguāri praktiski nav. Bet viņi var uzkāpt kalnos, bet ne vairāk kā 2700 m (Andu iedzīvotāji). Jaguārus reiz tikās Costa Rica 3800 m augstumā, bet tas bija atsevišķs incidents, parasti tie nav piesaistīti kalnu mežiem.

Jaguaras diēta

Jaguar - plēsējs, stingri plēsējs. Viņš medī par dažādiem upuriem, aptuveni 85 dažādu sugu dzīvnieki nokļuva zobos, pēc pētnieku domām. Viņš spēj cietušais, kas sver līdz 300 kg. Vēlamākais upuris par jaguāru ir lieli „gaļas” dzīvnieki - nagaiņi, cūkas, ieskaitot mājlopus.

Jaguārs nesamazina pērtiķus, putnus, lapsu, cūkas, mazus grauzējus un pat rāpuļus. Dzīvs pie ūdens, šis lielais kaķis nozvejas ar prieku.

Īpaša delikatese jaguāram ir bruņurupucis: jaudīgie žokļi viegli iedzīst izturīgu apvalku. Jaguar mīl svētkus uz bruņurupuču olām, velkot smiltis no sajūga. Cēlā zvērs gandrīz nekad ēd ēdienus. Viņš sāk ēst svaigi nogalināto upuri no galvas, pārvietojoties uz šķiņķi. Ja paveicies nogalināt lielu dzīvnieku, jaguārs vairāku dienu laikā nepāriet no tā.

Dabas ienaidnieki

Vissvarīgākais un bīstamākais ienaidnieks jaguāram ir cilvēks, kurš medības viņu skaisto kažokādu dēļ. Dabā šis džungļu karalis praktiski nav konkurentu un draudu: tās biotops ir augstākais pārtikas ķēdē.

Tas ir svarīgi! Teritorijai var cīnīties ar lieliem pūķiem, parasti tos dominē, bet dažreiz saņem smagas traumas.

Medību laikā, jaguāri dažreiz sastopas ar nopietniem un bīstamiem pretiniekiem - caimāniem, lai gan viņi pat izvelk 2 metru monstrus no viņu dzimtā elementa. Medības ar lieliem rāpuļiem var reizēm kļūt par anakonda vai boa upuriem.

Pavairošana un pēcnācēji

Jaguariem nav īpaša pārošanās sezona. Sievietei, kas ir gatava pārošanai (3 gadu vecumā), “informē” par vīriešiem, urinējot kokus, kā arī radot raksturīgus “vokālus”, uz kuriem vīrieši reaģē ar rupjiem guturiem.

Tas ir interesanti! Daži jaguāra mednieki viņus piesaistīja, imitējot sieviešu pārošanās zvanu. Jaguārus, parasti singles, tikai šajā gadījumā var apvienot grupās.

Bet vīrieši cīnās savā starpā, izvēli veic tikai līgava un uz laiku pārceļas uz viņa izvēlēto vietu..

Pēc pārošanās viņi piedalās. Mātīte ir kļuvusi par sērkociņiem, slēptajā dobumā vai alā, kur pēc 100 grūtniecības dienām dzemdē 2-4 kaķēni. Mazie jaguāri vēl nav tik plankumaini kā viņu vecāki; Māte neatstāj viņus no dzīves pirmajos 1,5 mēnešos.

Tomēr viņi apmēram 5 līdz 6 mēnešus sūkā mātes pienu. Māte sāk aizvest viņus kopā, lai medītu, līdz brīdim, kad viņi aug, un varēs ieņemt neatkarīgu teritoriju, parasti apmēram 2 gadus. Tikai aptuveni puse no dzimušajiem bērniem dzīvo līdz pilngadībai. Jaguārs var radīt pēcnācējus, šķērsojot ar pantheru vai leopardu.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Vīrietis slikti sabojāja jaguāra populāciju, medīja viņus, lai aizsargātu ganāmpulkus un skaistu kažokādu. Agrāk viņi tikās Urugvajā un Salvadorā, tagad tie tiek iznīcināti. Sakarā ar pieaugošo medību darbību, jaguāru biotops tika samazināts par 2/3 no oriģināla. Pat bez medībām persona sagrauj šo plēsoņu apdzīvojamās vietas.

Šodien jaguāru medīšana ir aizliegta, bet diemžēl turpinās malumedniecība. Šī suga ir iekļauta IUCN Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā kā apdraudēta iznīcināšana. Tomēr Brazīlijai, Meksikai un Bolīvijai ir atļauts medīt viņus ar noteiktiem ierobežojumiem.

Kā uzzināt?

Jaguārs ir lielākais jaunās pasaules laupītājs. Ķermeņa garums bez astes sasniedz 180 cm un svars - 100-120 kg. Tam ir milzīgs, bet graciozs ķermeņa uzbūve, liela galva un stipras ekstremitātes. Gaiši sarkana āda ir pārklāta ar tumšiem plankumiem, kas bieži ir kontūras ar mazāku plankumu iekšpusē uz gaiša fona. Ir līdz deviņām pasugas, bet diskusijas par klasifikāciju nenonāk. Vairāki zinātnieki ierosina piešķirt viņiem statusu nevis apakšsugām, bet gan populācijām. Diezgan bieži jūs varat satikt melanistu jaguārus, tumšas krāsas indivīdus, uz kuru ādas jūs joprojām varat redzēt raksturīgo plankumaino krāsu.

Dzīvesveids un bioloģija

Jaguārs ir vientuļš plēsējs. Gan vīriešiem, gan sievietēm ir atsevišķs zemes gabals 25–100 km2. Dzīvnieki atzīmē tās robežas ar urīnu un spīļu zīmēm uz kokiem. Pēc 5–15 dienām zvērs atgriežas tajās pašās vietās, pārbaudot, vai tās īpašums ir kārtībā. Medības notiek krēslā, tūlīt pēc saulrieta vai pirms rītausmas. Tā pamatā ir plēsoņu plēsoņa, kura upuris tiek nogādāts biezā zālē vai sēž kokā. Jaguārs ir lielisks peldētājs, tāpēc viņam nav grūti medīt ūdenī. Viņš var zvejot vai pat uzbrukt krokodilam, kas guļ upē. Capybaras, tapirs un maiznieki ir viens no viņa iespējamiem upuriem. Viņš vienmēr ir gatavs uzbrukt jebkuram pieejamam laupījumam, vai tas ir zvērs vai putns. Bieži vien bruņurupuča olu uzklāšana notiek un var tikt galā ar pieaugušo bruņurupuci. Seksuālais briedums jaguārā ir trešajā dzīves gadā. Audzēšanas periods neaprobežojas tikai ar konkrētu gadalaiku. Vīrieši neorganizē cīņas - partnera izvēle ir atkarīga no sievietes. Kad to nosaka ar nākamā pēcnācēja tēvu, tas pārceļas uz tās teritoriju.

Grūtniecība ilgst aptuveni 100 dienas, piedzimst divi vai četri mazuļi, kas ir līdzīgi kā pieaugušajiem, tikai tumšāki. Apmēram sešas nedēļas, bērni kopā ar māti pavadīs denī, un pēc tam dodas ceļojumā pa Amerikas plašumiem. Galvenais ienaidnieks, bet gan konkurents, jaguārs ir puma. Jaguāra vidējais dzīves ilgums ir 20–25 gadi.

Jaguar ir iekļauts Sarkanajā grāmatā

Pēdējo desmitgažu laikā sākumā jaguārs ir samazinājies par 8,75 miljoniem km2. Сегодня он составляет 46 % от исходного. Вид исчез из многих привычных местообитаний и сохранился преимущественно в бассейне Амазонки. Последний ягуар на юге США был убит приблизительно в 1900 г. Некогда обычный и даже широко распространенный вид пострадал из-за преследования человеком и утраты естественной среды. К сожалению, браконьерская охота на него полностью не остановлена, несмотря на большое число природоохранных документов и штрафных санкций.Turklāt daži jaguāri mirst zemnieku rokās, kuriem šie dzīvnieki izrādās nopietni kaitēkļi, jo tie uzbrūk liellopiem. Jaguāru komerciālā medības, lai izņemtu jēlādas, kā arī noķertu dzīvniekus pārdošanai privātās kolekcijās, kopš 20. gadsimta septiņdesmitajiem gadiem ir praktiski pārtraukta.

Tomēr aborigēni turpina nogalināt jaguārus, lai iegūtu vērtīgas trofejas. Visās valstīs, kur dzīvo šī kaķu suga, tiek saglabāti saglabāšanas pasākumi. Kopš 1990. gadiem. jaguāra skaits sāka atgūties. 2002. gadā viņš tika pārcelts no VU kategorijas uz NT kategoriju.

Tas ir interesanti

Jaguar ieņēma nozīmīgu vietu daudzās Amerikas etniskajās kultūrās, jo īpaši acteku un maiju ciltis, kur dzīvnieks bija īpašs spēka un spēka simbols. Mayans uzskatīja, ka jaguārs ir starpnieks starp dzīvo un mirušo pasauli, kā arī īpašs valdnieku un priesteru patrons. Arī saskaņā ar Indijas pārliecību, jaguārs var atdarināt jebkura putna vai dzīvnieka saucienu, lai viņus pievilinātu.

Noslēpumainā "lielā kaķa" īpatnības

Šim burvīgajam lietus mežu iedzīvotājam ir lieliska redze un dzirde, kas ir nepieciešama medībām, kā arī neticami spēcīgi un asie zobi. Naktī jaguārs redz vienkārši lielisku, un viņa jutīgās ūsas ir dzīvnieka galvenais taustes orgāns. Tas ēd dažādus dzīvniekus, tai skaitā tapīrus, briežus, slotus, bruņurupučus un citus. Bez šaubām, jaguārs ir bīstams cilvēkiem.

Jaguar sievietes izvēlas partneri ļoti rūpīgi, tāpēc vīrieša laipnības periods nekad nav viegls. Grūtniecības laikā viņiem ir iespēja saviem kaķēniem nodrošināt izolētu patvērumu, kas paredzēts, lai aizsargātu jauniešus no dažādiem ārējiem draudiem, tostarp no savas sugas pārstāvjiem. Bērni drīz pāriet uz dzīvnieku barību un pēc tam sāk piedalīties savas ražošanas procesā ar māti.

Skatiet videoklipu: Zebiekste 2000 (Decembris 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org