Putni

Centrālās Krievijas putni

Pin
Send
Share
Send
Send


Krievijas putnu saraksts ir diezgan plašs. Šeit dzīvo svārki, pīles, baloži un krūtis, zvirbuļi un vārnas, ko var redzēt katrā ielā, katrā parkā un publiskajā dārzā. Ir arī retāki putnu pasaules pārstāvji. Tie ir stārķi, celtņi, ērgļu pūces, sarkanās vistas, pātagas un daudzi citi. Katrs no tiem ir interesants savā veidā un ir lielisks mācību priekšmets.

Centrālās Krievijas putni

Šajā valsts daļā dzīvo tikai liels skaits putnu. Un katru gadu aizvien vairāk putnu paliek ziemai. Viņi apmetas parkos un laukumos zem māju jumtiem. Bieži vien iedzīvotāji baro savus putnus kaimiņos, un tas ļauj viņiem pavadīt labu ziemu. Bieži vien jūs šeit varat atrast gurķi, purvus, oriolu un riekstu. Šie putni arvien vairāk tuvojas cilvēkiem. Pilsētu parkos, dīķos un ezeros var redzēt daudz pīļu un pat gulbju. Un naktī tu vari dzirdēt pūcei un piekūnu caurduršanai.

Vidējās zonas putni ir vairāk nekā 70 migrējošas un mazkustīgas sugas, kā arī vairāk nekā 60 migrējošo putnu sugas. Siltā sezonā, kurā viņi dzīvo, un ar aukstā laika ierašanos viņi dodas uz Āziju un Āfriku.

Pilsētas putni

Daudzi centrālās Krievijas putni dod priekšroku apdzīvot cilvēkus. Šajā reģionā ir vismaz 36 putnu sugas. Daži no tiem dzīvo tieši pilsētas ēkās. Citi dod priekšroku parkiem un laukumiem, būvē ligzdas kokos un krūmos. Skatoties pilsētas putnus, jūs varat uzzināt interesantus faktus un savas dzīves iezīmes. Piemēram, jūs varat atklāt šādas intelektuālās putnu spējas, kuras mēs pat agrāk neesam aizdomas. Jums ir nepieciešams biežāk pacelt acis uz debesīm un uzmanīgi klausīties apkārtējo pasauli.

Cilvēkam radītie ieguvumi un kaitējums

Protams, pilsētu putnu ieguvumi ir tik acīmredzami, ka viņiem pat nevajadzētu par to runāt. Piemēram, zvirbuļi, kuru mājlopi ir vienkārši neieskaitāmi, pastāvīgi meklē pārtiku. Ar savu mazo ķekaru viņi vienā dienā iznīcina miljoniem mazu kukaiņu, kā arī iznīcina simtiem tūkstošu nezāļu sēklu. Nav brīnums, ka tos sauc par pilsētas atkritumu izgāztuvju un poligonu rīkojumiem.

Interesanti, ka strazds var ēst tik daudz bugs, zirnekļus un kāpurus, kā tas sver vienu dienu. Un no tā viņš nesaņem taukus, jo viņš visu savu enerģiju tērēs, meklējot jaunu pārtiku.

Bet putni var būt kaitīgi.

Bird problēmas

Blusas, mušas, ērces un losjoni sāk vairoties putnu masas agregācijas vietās. Turklāt daži putni ir ļoti bīstamas slimības - ornitozes - avots un nesējs. Šo slimību var pārnest uz cilvēkiem, un dažos gadījumos tas ir letāls. Arī putni var pārvadāt tādas slimības kā encefalīts, pastereloze, bruceloze un citi.

Diezgan bieži, meklējot pārtiku, mazie putni, piemēram, zvirbuļi, lido veikalos, noliktavās un tirdzniecības centros. Tur viņi sabojā pārtiku, iepako iepakojumu un padara produktu nelietojamu. Putnu mēsli ne tikai sabojā ēku un ielu izskatu, bet arī rada rūsu uz ēku un būvju metāla daļām. Putnu saimes traucē elektropārvades līniju darbību, traucē lidostu normālai darbībai. Iznīcināt dārzus, dārza dārzus un laukus.

Meža putni

Daudzi centrālā jostas putni joprojām dod priekšroku mieram. Lapu masīvi dod priekšroku melnādainam, straujam, kedrovikam, nightingale un citiem. Pārplūdušos mežus izvēlējās citi putni: debeszils zīle, mīkla un zilā burvis. Mežos ir arī daudzi putnu ēšanas putni: dzenis, skrejceļš, baloži utt. Šeit viņi būvē ligzdas un šķirnes.

Skujkoku masīvi ir bagāti ar zelta ērgļiem, gurķi, pūces. Jūs varat arī satikt šeit lēcas un pazīstamo titmouse. Dažreiz var šķist, ka skujkoku mežs ir diezgan nedzīvs un tajā ir nāvīga klusums. Tālu no tā. Faktiski, tā ir pilna ar iedzīvotājiem, īpaši putniem, jums ir jāapgūst, kā tos klausīties un dzirdēt.

Viens no slavenākajiem migrējošajiem putniem ir lauks. Šis mazais putns sver tikai 40 gramus, un garums sasniedz ne vairāk kā 19 cm, un tie ierodas ļoti agri, tiklīdz sniegs kūst un parādās pirmie atkausējumi. Tas mazliet vēlāk ligzdo, kad parādās daudz zaļās veģetācijas. Sākotnēji putni barojas ar pagājušā gada augu sēklām un izplūst miega kukaiņus no sasaldētās zemes.

Miza dzīvo uz zemes un tur arī barojas. Bet viņš dzied tikai gaisā. Paceļoties 150 metru augstumā, tas piepilda skaļākus, jo augstāks tas ir. Dažreiz šķiet, ka zvana dziesma nāk tieši no zilas debesis. Samazinoties, putniņš dzied klusāk un saraustītāk, 15-20 metru augstumā un pilnīgi kluss.

Gārnis un celtņi

Labi pazīstamais celtnis un gārnis dod priekšroku tuvu ūdens veidam. Kopumā ir nedaudz vairāk kā 60 dažādu sugu garnu sugu. Slavenākie no tiem ir:

  • liels balts
  • melns
  • mazs zils
  • pelēks gārnis.

Tā ir ļoti atpazīstama būtne, to nav iespējams sajaukt ar citu putnu. Starp atšķirīgajām iezīmēm ir garas, graciozās kājas un knābis, kas ir slavena ar savu garo un taisnīgumu, nelielu īsu asti un garu kaklu.

Viņi parasti dzīvo pie ūdens. Tos var atrast purvos, mazās upēs, ezeru pļavās. Lieli ūdens ķīļi cenšas izvairīties. Tie barojas ar šiem putniem ļoti savdabīgā veidā. Savā uzturā ir čūskas, vardes, pīles, čūskas, jaunavas, lieli kukaiņi, mazuļi un zivis. Dažas garnu sugas izvēlas dažādot savu galdu ar pelēm un mazām dzimumzīmēm.

Gan celtnis, gan gārnis ir monogāmi putni, tas ir, tie veido tikai vienu pāri. Bet, ja celtņi "apprecas" par dzīvi, gārnis izveido pāris sezonai. Vīrieši ir ļoti jauki, rūpējoties par savu partneri - graciozi crouches un snaps viņa knābis. Vīrieši arī pārņem lielāko daļu darbu, lai organizētu ligzdu. No sievietes ir vajadzīgs tikai materiāla ielikšana. Ganāmpulka lūkas paātrinās un vienā ligzdā var būt līdz 7 olām.

Atkarībā no veida herona svars var sasniegt 2 kg, un spārnu slānis ir 175 cm.

Celtņi ir arī diezgan lieli putni. Šīs spalvu svars var sasniegt 6 kg, un spārnu spārns ir 2,5 metri. Putna krāsa (pelēks krāns) ir zilgani pelēka, bet mugurpuse ir tumšāka nekā vēders. Baltas spalvas kakla sānos un aizmugurē. Galvas augšējai daļai nav spalvas, ir tikai sarkana āda. Ķepas ir tumšas, un knābis ir gaiši pelēka krāsa.

Pelēki celtņi migrē ganāmpulkos, katrs ap 400 cilvēku. Putnu barošana ir ļoti atšķirīga. Viņi labprāt ēd daudzu augu koku, lapu, sakņu un bumbuļu kājas un sēklas, kartupeļus, ogas un augļus. Vasarā pelēks celtnis dažādo diētu ar pelēm, vēžiem, tārpiem un maziem putniem. Viņi arī necenšas spāres, gliemežus, zirnekļus un vaboles un citas dzīvās būtnes.

Pelēks celtnis - ilgmūžīgs putns. Savvaļā viņu dzīves ilgums var būt 40 gadi.

Norīšana pavada visu dzīvi lidojumā, tikai reizēm sēžot kaut kur atpūsties. Pastāv vairāki šo strauji spārnu putnu veidi:

  • pilsētas norīt
  • valsts,
  • krasta norīt.

Tās ir tikai mūsu slavenākās un pazīstamākās sugas. Parasti ģimenēm ir aptuveni 80 sugas. Neskatoties uz šo dažādību, tie visi ir ļoti līdzīgi un rada gandrīz tādu pašu dzīvesveidu. Visas bezdelīgas ir insektiviskas. Viņi ēd milzīgos daudzumos, kas lielā mērā palīdz cilvēkam.

Gaisa gaitā šie putni ir īsti. Viņi spēj veikt daudzas aerobikas, piemēram, mirušu cilpu. Gaiss norij visu: viņi nirt, veļas, plāno, pat dzer un peld, lidojot pa ūdeni.

Visbiežāk interesējošā piekrastes rīšana vai tā saucamā piekraste. Atšķirībā no citiem brāļiem, viņa nestrādā ligzdu, bet dzīvo urbumā. Stāvā nogāzē netālu no rezervuāra šādi putni izgāž dziļu, reizēm līdz pusotru metru, caurumu. Tā beigās ir neliela izplešanās - ligzdošanas kamera. Tieši tur beregovushka salocīja spieķi, zarus un sausus zāģa asmeņus.

Kas nezina šos putnus, visbiežāk vidējā joslā? Baložu ģimenē ir vairāk nekā 300 sugu. Visi no tiem ir ļoti līdzīgi viens otram, protams, ja mēs no salīdzinošā saraksta izslēdzam dekoratīvās šķirnes. Paraugam šeit tiek pieņemts labi zināms baložu pelēks. Tas bija viņa mājinieku pēcnācēji, kas kalpoja cilvēkiem kā pastam. Balodis ir viens no nedaudzajiem putniem, kas staigā un lido. Un daudzi pilsētas iedzīvotāji ir tik slinki, ka viņi paņem gaisu tikai tad, kad tas ir absolūti nepieciešams.

Pārsteidzoši, pelēkās balodis baro tās cāļus. Vai esat kādreiz dzirdējuši par putnu pienu? Tas ir par baložiem. Laikā, kad cāļi radās baložu galvas gaismā, tiek ražots īpašs hormons prolaktīns. Šīs vielas iedarbības rezultātā putnu strūkla iekšējā virsma vai drīzāk tās gļotādas sāk veidot īpašu vielu, kas ir līdzīga piena biezpiena masai. To pievieno putnu mīkstinātas sēklas. Rezultāts ir īpašs uztura maisījums, kas ir cāļu barība.

Turtle dove ir viena no mazākajām baložu sugām. Daži uzskata, ka tā saucamā baložu sieviete. Tomēr tas tā nav. Atšķirībā no sizar baloža putnu balodis nav īsts urbanists. Tie parādās mūsu zemēs maija pirmajās dienās un lido prom augustā. Visbiežāk viņi dzīvo parkos, mežos, laukos un priežu mežos. Šo putnu ligzdas atrodas uz kokiem. Lai gan visi baloži savās mājās būvē diezgan reti, bruņurupuču balodis, pat ja tas izskatās pārāk delikāts, patiešām ir diezgan spēcīgs. Dažreiz gorlitsina māja ir tik gaiša, ka jūs varat redzēt olas, kas atrodas tajā tieši no zemes, vai arī varat pārbaudīt cāļus.

Vēl viens labi pazīstams Krievijas mežu iedzīvotājs ir parastais oriols. Viņas spilgti dzeltenā plankumainība liek jums smaidīt un sajust vasaras dienas siltumu. Oriols ierodas maija beigās, kad viss sāk kļūt zaļš. Tie ir diezgan lieli putni, aptuveni 25 cm gari un sver 70–75 gramus. Bet pat tāds šķietami diezgan liels putns ir diezgan grūti redzams zaļajā lapotnē.

Oriole ligzda ir ļoti īpaša. Tas ir sava veida dziļa šūpuļtīkls, kas ir apturēts koka kronī. Neatkarīgi no tā, kā vējš plosās, cāļi nekad neizkrist no ligzdas, jo tas ir ļoti izturīgs, lai gan diezgan elegants.

Oriols galvenokārt barojas ar bugs, tauriņiem un zirnekļiem. Vasaras beigās to devu dažādo aveņu, putnu ķiršu un irgas ogas. Jau septembra sākumā šie „saules staru kūļi” lido viens pats ziemošanai uz Āfriku.

Pūce ir diezgan liels putns. Tā spārnu spārns var sasniegt pusotru metru. Visbiežāk šiem pūču pārstāvjiem ir okera sarkanā krāsa. Ērgļa pūcei ir īpaša struktūra, kas ļauj tai lidot pilnīgi klusi. Krievijas teritorijā ir 5 šo putnu sugas. Visi no tiem ir uzskaitīti Sarkanajā grāmatā.

Dzīvo pūces netālu no purviem, purviem un vecos mežos. To var iemācīties savvaļas smiekli. Lielajam putna galam ir īpašas spalvu "ausis", un apaļas acis lieliski redzamas tumsā. Vai pūcei ir viena iezīme, varbūt pat bērniem. Viņi spēj pārvērst galvu par 270 grādiem.

Pūce ir laupījumu putns. Parastā pārtika viņam ir gopheri, kokgriezumi, peles, čaulas un citi mazie dzīvnieki. Pat diētā tie var saturēt dažādus kukaiņus un, savādi, eņģes. Ja pūce lido pāri dīķim, viņš labprāt svin uz vardes vai zivīm.

Kaut arī pieaugušam pūcei nav dabisku ienaidnieku, bērni var būt vienkārši vilki vai lapsu upuri. Bet daudz vairāk šie putni cieš cilvēka rokās. Fakts ir tāds, ka putni bieži ēd grauzējus, kas dzīvo laukos, kas apstrādāti ar "anti-peles" indēm. Pēc tam, kad ēdis slimu, saindētu peli, putnam ir gandrīz nekādas izdzīvošanas iespējas.

Centrālajā Krievijā ir arī diezgan lieli putni. Piemēram, migrācijas gadījumā gulbja ir diezgan izplatīta. Tā ziemas Azovas un Melnās jūras krastos.

Garais gulbis ir diezgan smags putns, tāpēc lielāko daļu savas dzīves tērē ūdenī. Viņi ir diezgan līdzīgi saviem mazajiem gulbjiem. Lai gan atšķirība joprojām pastāv. Vaļiņās knābja krāsās dominē dzeltenie toņi, bet mazie gulbji - melni. Pretējā gadījumā tie ir ļoti līdzīgi. Ķermeņa ķermeņa garums ir 1,3–1,7 metri, un svars var sasniegt 15 kg. Viņiem ir īsas kājas un skaists garš kakls. Vultures ir baltas plūmes, ļoti mīksta un silta, tai ir daudz pūka.

Tāpat kā celtņi, gulbji ir monogami, tie rada pāri dzīvībai. Vultures ligzdo pie dīķiem un neapmierinoši aizsargā savu teritoriju no svešinieku ielaušanās.

Kārdināšana

Šie mazie putni mūsu zonā parādās agrā pavasarī. Pat ledus nav nokritis, un rezervuāros jau ir iespējams satikt tievas radības, pastāvīgi kratot astes. Raksturīgi, ka ir šādi vagonu veidi:

  • balts
  • dzeltena vai pliska
  • meža zirgs,
  • lauka zirgs,
  • pļavu zirgs.

Arī mūsu valstī dzīvo vairāki citi slidas: stepe, kalns, sibīrijas un sarkanās krūtis.

Wagtails gandrīz visu laiku pavada uz vietas. Viņi pat būvē ligzdas zem koku saknēm, krūmāju un zālāju kaudzē, un tuvu cilvēka apdzīvotībai viņi var nokļūt šķūnī vai mežā. Viņi gandrīz nebaidās no cilvēkiem, pat tad, ja cilvēks parādās pie ligzdas, vagoniņš neatrodas, bet turpina braukt pa ceļu, novedot briesmas prom no savas mājas.

Kā redzat, Centrālās Krievijas putni ir diezgan daudz un daudzveidīgi. Šeit uzskaitītie ir tikai daļa no vietējās faunas pārstāvjiem.

Naktīša parasta

Centrālajā Krievijā putns parādās 10. maijā. Ja jūs vadāt dabas pazīmes, naktsdziedātāji gaida, kamēr bērzu koki nokļūst ar zaļumiem. Tas nozīmē, ka aukstums neatgriežas līdz rudenim un ūdens netiks segts ar ledu.

Ūdens tuvums - galvenais naktsklāšanas ligzdošanas nosacījums. Tie ir dziesmu putni Centrālajā Krievijāpatīk mitrums. Tāpēc, meklējot gleznainus palienes un zemienes mežos.

Ārēji, starp citu, nightingales ir neuzkrītoši, dažu izmēru pārspēja zvirbuļi. Putnu krāsa ir brūnā olīveļļa. Kakla un vēders ir vieglāks par galveno plūmju. Augšējās astes spalvas nedaudz sarkanīgas. Sieviešu un vīriešu apģērbs sakrīt. Masa sakrīt. Pieaugušajiem tas ir 25-30 grami.

Naktskrekli attiecina uz melno putnu ģimeni. Parastās sugas ir rietumu sugas. Pēdējais ir visvairāk dziedājis naktsdziedātāju vidū. Kinship ietekmēja Krievijas putnus. Viņu arijas ir gandrīz tikpat labas kā rietumu putnu dziesmas. Koncerti naktī dod naktsdziedājumus, rītausmā.

Netīrs pelēks, uz plānas un garas kājas. Tātad aprakstiet krēmkrāsas - sēņu, kas pazīstama ar savu indīgo iedarbību. Un šeit ir putni? Arī to vidū ir krupis. Nosaukts pēc analoģijas ar sēnēm ārējo līdzību dēļ.

Sulu sērs. Garas kājas vietā ir iegarena kakla daļa, kas ir vainagota ar galvu ar sarkanu-melnu apkakli. Tās tumšās spalvas ir sadalītas 2 ķekaros, kas palielina līdzības ar indīgas sēnes cepuri. Šis ir vispārīgs apraksts.

Toadstool ir pasugas. Lielākā daļa ir iedzīvotāji vidējā josla. PutniSarkanās kakla pasugas atšķiras ar zelta svītrām uz vaigiem, pārvēršoties vienlīdz spožās spalvu pušķēs pie ausīm. Lielajam kroplītim ir balta uzacu krāsa, un pelēkajiem matiem nav.

Toadstools atšķiras pēc izmēra. Lielas pasugas pārstāvji sver vairāk nekā kilogramu, garums sasniedz 57 centimetrus. Liela daļa pelēkās kaklasaites ir aptuveni 700 grami. Tomēr ķermeņa garums ir aptuveni 43 centimetri. Sarkanie putni sver tikai 400 gramus, sasniedzot 34 centimetrus.

Siltās teritorijās apmetums ir nokārtots, bet Krievijā tie ierodas tikai vasarā. Putni parādās aprīļa vidū, apmetoties uz rezervuāriem. Šeit kropliņi atrod pāri un dodas uz laulības dejas.

Uzdevums - sinhronizēt partnera kustību. To dara putni ar zālāja lāpstiņu. Putnu žēlastības, tajā pašā laikā jūs varat apskaust.

Tie ir putnu vidūtikai dienvidu robežas. Skatīt Sarkanajā grāmatā. Iedzīvotāju kropls medības. No Eiropas lidojošajiem putniem krūšutēls ir lielākais. Gaļa nav tikai daudz, tā ir arī garšīga. Nav pārsteidzoši, ka vienīgais veids, kā apturēt medību, bija aizliegumi.

Briesmu gadījumā krūšutēls nav pat kliedzis. Sugas pārstāvji ir mēmi. No otras puses, krūtīm ir asas acis un spilgts izskats, kas atgādina tītaru. Ieslēgts fotogrāfija no putnašķiet masveida.

Vīrieši ir lielāki, sver 15-20 kilogramus. Sieviešu masa nepārsniedz 8 kilogramus. Sieviešu dzimuma pastaigas bez ūsām. Vīriešiem tās ir, protams, tās ir spalvas. Putnu galvas ir vidēja lieluma, pelēkas ar īsu knābi. Spēcīgs kakla un ķermeņa krāsojums. Ar melnām, baltām, sarkanām spalvām. Izrādās, ka tā ir rievota.

Bustard - putnu vidūpacelšanās tikai ar braucienu. Sākot no vietas, traucē izmēri. Охотникам такая медлительность была наруку, способствовав быстрому сокращению численности дроф.

Перелетный. В России уже в начале марта. Если зима была теплой, прилетает в феврале. Селится у водоемов. Питается насекомыми. Внешне чибисы отличаются хохолком на голове. Он игриво загнут, наподобие завитка.

Окрас представителей вида черно-белый, но в брачный период «подергивается» цветными переливами. Viņu gamma atgādina benzīna traipus uz ūdens vai oksīdus uz metāliem.

Lapwings bikses ir baltas un ķepas ir sārtināt. Skaistums ir miniatūrs. Putnu svars nepārsniedz 350 gramus. Garumā slāņi ir 28-30 centimetri. Sieviešu un vīriešu izmēri sakrīt.

Čibisova balsis nav tik patīkamas kā izskatās. Trokšņains, spilgts. Krievijā no mutes mutē leģenda par sievieti pārvērtās par putnu un vētra par viņas vīra zaudēšanu. Stāsts ir cienīgs līdzjūtībai. Iespējams, ka tieši tāpēc slāvi uzskatīja, ka bērni ir svēti, un viņu ligzdu iznīcināšana bija grēcīga.

Crake balss arī nav melodija. Meža putnigarlaicīgi un bieži maldina vardes. Kad atrodat skaņas avotu, redzat putnu, kas sver aptuveni 150 gramus.

Spalvas korpuss ir nedaudz saplacināts, krāsots pelēkā, brūnā un melnā krāsā. Neuzkrītošā fonā 2 īsi spārni. Viņi spēj pacelt putnu gaisā. Tas notiek reti. Crake nepatīk lidot.

Skatiet kroku grūti. Sugas pārstāvji ir ārkārtīgi kautrīgi, viņi skaidri redz, dzird un, acīmredzot, izjūt situāciju. Viņas kukurūzas zondes zondē ar mitrām pļavām ar augstu zāli, kur tās nokārtojas.

Komplikē arī putnu meklēšanu, nakts. Pat tumsas aizsegā, gurķu krekli pārvietojas, pieķeroties zemei. Viņas spalvām uz leju kakla un krūtīs.

Galu galā, mēs atvērsim saplacināto kukurūzas ķermeņa noslēpumu. Saspiežot no sāniem, tiek samazināta gaisa pretestība. Nav pieraduši lidot prom no briesmām, putni paļaujas uz kāju stiprību un fizikas likumiem.

Plēsīgie putni

Pasūtīt Falcons. Krievijā tas ietver divas ģimenes - Falcons un Hawks. Tie ir plēsīgie putni, kam raksturīga asa knābis un ne mazāk asas kāpas. Spalvoto pārstāvju lielums no vidēja līdz diezgan lielam.

Vēl viena šīs kārtības īpatnība var tikt uzskatīta par faktu, ka lieli putni var glābt savu enerģiju kāpuma laikā, kā arī vairākas reizes mainot spalvas. Ligzdas var veidot gan pašas, gan aizņemt citu sugu tukšas ligzdas.

Diemžēl šo skaisto putnu populācija pēdējā laikā ir ievērojami samazinājusies. Tāpēc tiek mēģināts mākslīgi audzēt šīs kārtības retās sugas.

Savrupu pūces ietver divas ģimenes. Šī rīkojuma pārstāvji ir putnu pasaules plēsonīgie pārstāvji, kas medī naktī vai krēslā. Atšķirības: unikāla dzirde un redze, kā arī iespēja pagriezt galvu vairāk nekā 360 grādos. Putni barojas galvenokārt ar grauzējiem, dažas sugas ēd kukaiņus. Pūces ir meža putni, kuriem nepieciešama aizsardzība (īpaši attiecībā uz lielām sugām).

Ūdens putni

Komandā Charadriiformes Ietver 11 putnu ģimenes. Tās ir galvenokārt putnu sugas, bet ir pārstāvji, kas dzīvo laukos, mežos un stepēs.

Visbiežāk rudzu tipa atdalīšanas putni atrodas ganāmpulkos, būvē ligzdas uz klintīm vai uz zemes, reti uz kokiem.

Kaijas un viņu radinieki var veikt diezgan tālu lidojumus, bet pārsvarā viņu ceļš ir skaidri novirzīts.

Squad Anseriformes - visplašākā ūdensputnu grupa. Tas ietver 15 ģints. Tas viss ir parastās pīles, zosis, zosis utt.

Šīs kārtības pārstāvji bioloģiskās struktūras ziņā ir diezgan atšķirīgi. Ligzdas visbiežāk tiek būvētas ūdenim tuvā zemē. Bet dažas sugas dod priekšroku ligzdošanai uz klintīm vai koku dobumos. Un tur ir sugas, kas būvē ligzdas urbumos, oderē tos ar pūkām, un lidojot prom no ligzdas, maska.

Galvenokārt šīs kārtības pārstāvji ir migrējoši putni. Bet ir sugas, kas paliek ziemā, ar nosacījumu, ka rezervuārs nesasalst.

Sakarā ar nežēlīgo medību šīs kārtības zvēru pārstāvjiem, daudzi no viņiem bija uz izzušanas robežas un ir uzskaitīti Sarkanajā grāmatā.

Centrālās Krievijas reģionā ir četras atdalītās ģimenes. Celtnis. Tie ir migrējošie putni, kas visbiežāk apdzīvo purvus, ūdenstilpes un atvērtas ainavas.

Šīs kārtas putni ir visēdāji un var ēst gan augu, gan kukaiņu, gliemeņu, mazo zivju un pat vardes.

Šīs kārtas putni ligzdo zemē, radot spēcīgus laulības pārus.

Diemžēl pēdējo gadu laikā celtņu populācija ir samazinājusies, un lielākā daļa sugu tiek uzskatītas par retām.

Krievijā kopā ir četras komandas Ciconiiformes.

Putniem ir liela pacietība, jo tie var stāvēt stundās ļoti aukstā ūdenī un nepārvietojas.

Ciconiiformes - migrējošie putni, kas svārstās no vidēja līdz ļoti lielam, kas barojas ar dzīvnieku barību, bet dažreiz var ēst planktonu.

Viņi var ligzdot ar citu sugu pārstāvjiem (kormorāniem, heroniem, ibis) un tādējādi veido diezgan lielas kolonijas.

Centrālajā Krievijā ir četras šķirnes ģimenes Pelikāni. Tie ir putni, kas dod priekšroku ūdens videi, tāpēc tie būvē ligzdas pie ūdens un dzīvo lielās kolonijās.

Materiāls ligzdu būvniecībai ir zari un kāti.

Īpašu iezīmi var saukt par faktu, ka to spalvas mitrās ūdenī, un tās ilgstoši ir jāžāvē, kamēr tās spārni tiek izplatīti.

Noslēgumā

Ar visu putnu vidū, kas dzīvo centrālajā Krievijā, ir jāatceras, ka tas var mainīties. Daudzas reizes, kad plašas putnu sugas ir kļuvušas reti, un pat parasti tās izzūd. Retu sugu aizsardzība un saprātīga daudzu putnu medīšana palīdzēs saglabāt dabu.

Pavasara ekskursijas ziemeļu un centrālajā Krievijā


Ziemeļu un centrālās Krievijas putni

Putnu izplatības modeļu izskaidrošana teritorijā ir viens no jebkuras ornitoloģijas ekskursijas uzdevumiem. Tāpēc, iepazīstoties ar putnu pavasara uzvedību, nepieciešams pievērst uzmanību ne tikai tam, kā putni dzied, bet arī tur, kur tas notiek. Putnu regulāra dziedāšana noteiktā vietā kalpo kā sava vaislas stacijas indikators - svarīga sugas bioloģiskā īpašība, kas tiek izmantota, lai novērtētu iespējamos tās apdzīvošanas veidus un izplatīšanās modeļus. Jāpievērš uzmanība arī dažādu veidu ekoloģiskās plastiskuma pakāpei. Viņa nav labi saprotama. Daži putni, piemēram, dziesmu strazds vai lādiņš, var ligzdot gan skujkoku, gan lapu koku mežos. Citi dzīvo tikai egļu mežos vai tikai ozolu mežos utt. Tomēr ir maz šādu putnu. Lielākā daļa ir plaši izplatīti un atrodami dažādos biotopos.

Iepazīties ar meža putnu balsīm ir labāk sākt ar skujkoku mežu apmeklējumu, kas nav tik bagāts ar putniem kā lapkoku. Tā kā ir mazāk putnu, ir vieglāk atcerēties viņu balsis.

Egļu mežā

Egļu mežos putni parasti dzied ilgāk nekā priežu mežos vai pat ozolu mežos. Viņu dziesmas šeit var dzirdēt no aprīļa sākuma līdz augusta vidum. Tas izskaidrojams ar to, ka egļu mežos dzīvojošo putnu vidū ir daudzas sugas, kurām ir divkāršs vairošanās cikls. Rezultātā ligzdošanas periods ir izstiepts gandrīz trīs mēnešus. Tas ir raksturīgi jo īpaši attiecībā uz ratiņiem, vilnas un koku vaboles, pikas, dzeltenā galvas lodītes, šiflām, chyzh, koka baložiem un dažiem citiem. Tādējādi ornitoloģisko ekskursiju uz egļu mežu var veiksmīgi veikt gan agrā pavasarī, gan vasaras vidū.

"Vepsijas mežs". Tīri egļu meži ir slikti putniem. Šeit viņi dzied lielā attālumā viena no otras, un viņu balsis reti apvienojas kopīgā korī. Īpaši zems putnu blīvums zemienē, purvainie egles meži, ko sauc par siltu. Šāda veida meži ir tipiski, piemēram, Vepsky meža rezervāts, kas atrodas pie Ļeņingradas un Vologda reģiona robežas. Šeit ir aptuveni 25 putnu sugas. No tiem trīs tipu dzenis, yurok un kuksh ir tipiskākie. Taiga dienvidu apakšzonā tās ir daudz retāk sastopamas.

Kukshi dara zināmu sevi arī no tālienes, kad viens otru nomācot, viņi izdala ļoti skaļu riešanas saucienu "Key-Key". Kukšs kukls dažreiz ļauj personai ļoti tuvu. Tas ir diezgan liels putns, kas ir lielāks par strazdu. Krāsu krāsā spilgti sarkanais astes un melnbrūnās vāciņš ir pārsteidzošs.


Att. 15. Kuksha (attēls A. Komarova)

Kuksha ir ļoti mobila un tādā veidā, lai saglabātu kaut ko līdzīgu krūtīm: pastāvīgi lecot no filiāles uz filiāli, sagraužot laupījumu ar savu knābi, saspiežot to ar pirkstiem, pievienojot tās darbībai ar dažādiem čirpumiem. Viņa klusi lido no koka uz koku, fanning viņas sarkano asti. Dziesma ir klusa, sastāv no sarežģītām skaņām, daļēji aizņemtas no citiem putniem.

Yurok ir suga, kas atrodas netālu no malas un aizvieto to meža zonas ziemeļu daļā. Daudzējādā ziņā abas sugas ir līdzīgas. Tomēr pavasara demonstratīvā dziesma ir pilnīgi atšķirīga. Yurok monosilbāli buzzing, smalks čukst skaļi. Saskaņā ar dziesmu yurok, visticamāk, ir līdzīgs zaļš, viens no dziesmas ceļiem ir arī dzeltenā nokrāsā. Sēžot redzamā vietā, vīriešu Yuri laiku pa laikam, lēnām paceļ galvu un publicē savu "zhzhzhz." Tas ir gleznots diezgan spilgti: melna galva un muguras, sarkanā rīkle un krūtis, balts vēders, spilgti redzami spilgti svītras.


Att. 16. Vīriešu Yurka (attēls A. Komarova)

Trīskāršais dzenis ir salīdzinoši kluss un nav tik pārsteidzošs kā lielais raibs. Tomēr pavasarī viņš arī tiek atdzīvināts: publicē relatīvi klusu un īsu trumuļu un atveido ilgi augstos svilpes. Tas ir mazs dzenis, lielais strazds. Viņu ir viegli atpazīt pēc vāciņa krāsas: vīriešiem tas ir zeltaini dzeltens, sievietēm tas ir sudrabaini pelēks. Skatoties no aizmugures, baltā krāsa ir pamanāma aiz kakla un aizmugurē. Vispārējā krāsošana ir mīksts.


Att. 18. Trīsdakšas dzenis (A. A. Formozova)

"Vepsijas mežam" raksturīgas arī koksnes stropes, lazdu rubeņi un pļaviņš. Pelēks celtnis ligzdo sūnu purvā, uz Melnā rīkles nirēja Lagozero šķirnēm. Šeit dzīvo buzzard, goshawk un sparrowhouse. Vakaros kokgriezis no ezeru krastiem uzpūst. Ir melns dzenis, tur ir arī liels mociņš. Baloži ir apzīmēti ar parastu koka baložu un pat gaišāku, kas ligzdo milzīgu apvalku dūņu dobumos. Viņi arī apmetās un melnās svārstības. Līdztekus jirka un kuksam dziesmu putnu faunu pārstāv finch (smalkmaizīte, siskin un cūkgaļa), melni putni (dziesmu strazds, maelstalk, redstart), skrejceļnieki (mazi un pelēki), dziedātāji (tenki un grabulis), kā arī mežsaimniecība, dzeltenais karalis. čokurošanās, bērni un velni. Mēs tiksies ar visiem šiem putniem ar citām ekskursijām.


Att. 17. Ķirbis (A.Kararova)

Ramen Interesanti ir ekskursija uz sausajām paaugstinātām vietām, ko sauc par rameniem. Šis meža veids ir raksturīgs dienvidu taigas apakšzonai. Šeit uz malām un dzirnavām ir daudz alksnis, bērzs un osich, kas atrodas stendā, daži papardes tiek nozvejotas.

Ja jūs vakarā apmeklējat ekskursiju uz egļu mežu, tad vispirms dziesmu strazdu balsis piesaistīs sev uzmanību. Viņi skaidri spēlē pirmo vijoli lomā putnu vispārējā korī. Blackbirds dzied, vienmēr sēžot pie lielām eglēm. Viņu dziesma sastāv no pastāvīgi maināmām stanzām, kas parasti tiek atkārtotas divreiz vai vairāk. A. N. Promptovs ļoti labi attēlo šīs straumes dziesmu ar frāzi: "Filip-filip-prridi-prridi-chaypit-chaypit. Ar cukuru, ar cukuru". Dziesmu strazds tiek uzskatīts par mūsu ziemeļu mežu labāko dziedātāju. Uzlāde notiek ar viņu. Šis mazais putns parasti paliek zems - krūmos vai uz zemes, bet vakarā dziedāšanas laikā tas cenšas ieņemt vietu augstāk un arī sēž uz augšas. Dziesma ir ļoti neskaidra un grūti atcerēties. Tas sākas ar ilgu smalku svilpi, kam seko zemāks, pārtraukts, maigs, pakāpeniski pazeminošs trilijs.


Att. 19. Dzeltenā galviņa (attēls A. Komarova)

Egļu mežos gandrīz noteikti var dzirdēt siskin, dzeltengalvas lodītes, vilnas un šifra dziedāšanu. Par chizhe jau runāja. Dzeltengalvas lodītes dziesma ir jāuzklausa pilnīgā klusumā, jo viņa balss ir klusa un ļoti plāna, un viņš parasti dzied lielu egles vainagu, nepārtraukti pārvietojoties no vietas uz vietu. Plānākajā balsī putns secina "suite-suite-suite-syi-titi-sigr.", It kā stambings uz pēdējās zilbes. Karalis ir mazākais mūsu faunas putns. Tās masa ir 5-6 grami, gandrīz kā kolibri.


Att. 20. Velni (A. attēls Komarova)

Velnu dziesma, gluži pretēji, vienmēr pārsteidz tās relatīvo spēku. Mazs putns, nedaudz lielāks par karali, un viņas balss skan visā mežā. Dziesma sastāv no ļoti skanīgiem, mainīgiem rakstiem un garāmgājējiem no vienas uz otru. Tas ilgst aptuveni 5 sekundes. Pēc īsa pārtraukuma dziedāt vēlreiz. Dziedājot, viņš reizēm uzkāpa diezgan augstu uz koka, bieži sēž uz lielas kaudzes kaudzes. Parasti viņš pieķeras pie pašas zemes, tāpēc to sauc par apakšgrupu tautu vidū. Īpaši ievērojams viņa izskats ir īss, vertikāls asti, kas, šķiet, ir piestiprināta sfēriskam brūnam teļam.

M. Menzbirs veiksmīgi salīdzina Tenkovka šifona dziesmu ar ūdens pilienu skaņu, kas krīt no lielā augstuma. Dziesmas sākums - sausā „tr-tr-tr” saspringšana ir dzirdama tikai tuvu. Tad, tajā pašā ritmā, putns pilda savu „ēnu-ēnu-ēnu-tūnu-ēnu-ēnu-ēnu”. (Aptuveni 15 reizes), mainot tonitāti gandrīz katrā zilbē. Tenkovka ir viens no nežēlīgākajiem dziedātājiem. Viņa dzied agri no rīta, pēcpusdienā un vakarā. Viņas dziesma tiek izplatīta no aprīļa beigām līdz jūlija beigām. Pieaugošā tenkovka aktivitāte ir saistīta ar divkāršu audzēšanas ciklu un faktu, ka šīs sugas tēvi reti piedalās pēcnācēju aprūpē.

No rītiem un vakaros egles krāšņumā reizēm ļoti raupja meža baloža balss, koka balodis, izklausās kā grumbošs zvērs. Viņš "raksta" ļoti skaidru frāzi "Ruhr-ru-rururu-Ruru-Ruru Rururu-Ruru-Rururu-Ru". Smalcināšana sievietes priekšā, balodis maina dziesmas raksturu un atveido to klusāk un citā ritmā.


Att. 21. Hazel grouse - vīrietis un sieviete (A.Kararova)

Vislielākā interese ir tikšanās ar stropu. Viņš bieži dzird, neredz. Aprīļa beigās - maija sākumā vīrieši regulāri sniedz balsis, jo īpaši no rītiem. Massa iedzīst apmēram 400 gramus, un svilpes gandrīz tikpat plānas kā zīle. Vīriešu dziesma ir vienkārša: divi garš svilpe, kam seko īss, rotaļīgs trilleris. Sieviešu svilpe ir zemāka, tonizēta, rupjāka un bez trillēm. Ar mīklu, ir viegli redzēt lazda gravu. Uzklausot vīrieša dziesmu, ir jāsamazinās un, gaidot mazliet, svilties vairākas reizes ar vīriešu vai sieviešu dzimumu. Dažos gadījumos lazdu rubeņi sāk lidot gandrīz uzreiz. Katram lidojumam ir raksturīgs spārnu "snort". Veicot 2-3 pieejas, uz vienas no blakus esošajiem kokiem pēkšņi negaidīti sastopams strazds. Neraugoties uz pēkšņām kustībām, drīzāk to vajadzētu aplūkot ar binokļiem! Viņš ir burvīgs, neskatoties uz vispārpieņemto nelielo apģērbu - viss ir tumšs un balts, plankumains, ar melnu kaklu un nelielu pušķi uz galvas. Ir grūti iedomāties, ka šāds bēdīgs un skaists putns joprojām šaušana, pievilināt pavasarī maldā, lai gan medību noteikumi ir aizliegti.

Vietās, kuras bieži apmeklē cilvēki, lazdu vistas ir piesardzīgas, nelabprāt lido pie malda un biežāk klusās uz zemes. Ievērojot personu, viņi sāk izdot bažas. Tā ir skaņa, ko sauc par "ievainot"., Ļoti ātri un čuksti. Tad lazdu rāmis klusi iet uz sāniem un lido prom.

Ja egļu mežā ir lielas apses, tad lielās miziņas, melnās svārstības, dažreiz clintuha, redstarts bieži nokārtojas savās dobumos. Ļoti reti, jūs varat atrast mūsu mazāko pūce - mazais pūce. Viņa balss - vienmērīgi atkārtojas plānā svilpe - tiek uzklausīta vakaros aprīlī - maija sākumā. Reizēm koku malā ir egles mežs. Mēs pamanām, ka viņš strauji aug strauji debesīs, kur laiku pa laikam parādās raksturīgais cry "Key". Osoed ir kopīgs klīringā. Viņa aicinājums ir ļoti plāns, melodisks, pieguļošs svilpe. Visiem ikdienas plēsējiem, sams ir vislielākā balss. Dažreiz gaļēdāji planē debesīs, un tad to var atpazīt pēc gaišās krāsas. Pārsteidzošas ir arī šķērsvirziena melnās joslas uz astes un spārniem. Tomēr biežāk viņš tiekas pie meža malas, kas bezgalīgi sēž zem zemes virs zemes. Putns vēro zemes pastiņu kustības, lai atklātu šo kukaiņu ligzdu viņu lidojuma virzienā, izrakt un izvelk šūnas ar kāpuriem - melnās vaboles un cāļu galveno ēdienu.

Vidēja vecuma egļu mežos ir arī pika, vēršiņš, mazs skrejceļš un, protams, visuresoša zaķis. Mazā lidmašīna izvēlas tumšas meža zonas. Viņas dziesmu ir grūti noķert. To var atpazīt ar dziesmu beigās dzirdamu īsu, bet skaidru skaņu. Šeit ir arī koksnes vabole. Viņa piestiprinās vietām, kur ir biezi jauniešu egļu koku biezeni, kuros viņa ligzdo. Lai redzētu putnu, nav viegli. Tas ir kluss un noslēpumains, un tikai dziedāšanas laikā vīrieši uzkāpt uz lielo egļu virsotnēm un kļūst pamanāmi. Viņu dziesma ir nedaudz atgādina vilnas trillu, tikai tā ir daudz klusāka un īsāka. To ir grūti attēlot. Ir nepieciešams identificēt putnu ar tā izskatu caur binokļiem: ķermeņa priekšgala pelēka pelēka daļa, gaišs vēders, rozā brūna mugurkaula ar plankumainām līnijām. Nedaudz mazāks nekā zvirbulis.

Птицы сосновых лесов


Рис. 22. Горлица на гнезде (фото Ю. Пукинского)

Чистые молодые сосняки тоже не богаты птицами. Это объясняется однородностью экологических условий таких лесов, представленных, как правило, одновозрастными насаждениями и не имеющих подроста и подлеска. Здесь можно встретить гнездящимися сороку, перепелятника, горлицу, ушастую сову и сойку. Izņemot bruņurupuču balodziņu, kuras raksturīgā kombinācija pastāvīgi dzirdama "turr-turrr-turrrr, turr-turrr", uzskaitītās putnu sugas tiek klusi un slepeni, tāpēc tos ir grūti skatīties pavasarī. Džeiks visbiežāk nozvejas acis. Reizēm tas kluss, gandrīz neslīdot spārnus, no koka uz kokiem. Šādā gadījumā ir viegli pamanīt sugas zīmes: baltās pārkares un zilās plankumi uz spārniem. Dziesmu putnu dziedāšanu var dzirdēt galvenokārt retos jauniešos. Šeit viņi dzied vāverus, meža zirgus un dārza buntings. Pēdējās sugas ir plaši izplatītas un atrodamas visur meža malās un pat nobriedušāka vecuma mežos. Dziedējošais vīrietis sēž kustībā uz krūma vai jauna koka filiāles un melanholiski atkārto īso dziesmu "tutyutyu-ryu", pazeminot skaņu pēdējā zilbē.


Att. 23. Jay uz ligzdas (A. Malchevsky foto)

Nogatavojies, pārmērīgs. Priežu mežos, kur koku vecums sasniedz 100-300 gadus un kur jau var būt dobumi, putni ir daudz vairāk. Putnu sugu sugu sastāvs kļūst vēl bagātāks, ja galvenajām mežu veidojošajām sugām tiek pievienoti vismaz daži lapu koki un krūmi. Gogolam, kad robežojas ar ezeru, var ligzdot veco priedes dobumos. No divkāršajiem ligzdotājiem, kas dzīvo priežu mežos, iezīmēsim lielos miežus un melnās dzenis, zilās ērkšķis un vijoleli, kas dažreiz pat apmetas dēļu ligzdošanas vietās, bet tikai tad, ja ir milzīgi upju lauki un palieņi, kur tas atrodas blakus. Tomēr daudz biežāk pakaļgals ligzdo atklāti, aizņem veco vārnu ligzdas. Blakus ligzdai tā ir ļoti pamanāma. Vīrieši un sievietes strauji lido, līdztekus lidojumam ar asu, biežu cry-cli-cli-cli-cli-cli. Šauri un asas spārni, sarkanā (augšējā) un plankumainā (zemākā) krāsošana, melna sloksne astes galā, kas ir sarkana ar sieru ar šķērsvirziena svītrām, un vīrietis ar tērauda krāsu. Medību laikā medību laikā ieradums ir pakārt tajā pašā vietā gaisā. Zelta pūce var dzirdēt tikai agrā pavasarī. Viņa dziesma sastāv no skaļiem, 5-7 reizes atkārtotiem un pakāpeniski pieaugošiem kliedzieniem, kuriem ir zema svilpe: "yyyyyyyyyyyy".

No plēsīgajiem putniem priežu mežos bieži vien ir zaķis un klija. Ja tuvumā atrodas paliene, tad pūķi dažreiz ligzdo pat kolonijās. Tas ir raksturīgs galvenokārt meža stepju mežiem un ozolu mežiem.

Dziesmu putnu vidū ir vislielākā uzmanība. Šis putns ir daudziem pazīstams. Viņa ligzdo burtiski visur, kur ir vismaz neliels koku aizkars. Pavasarī un vasarā vīna dziesma tiek izplatīta pat Maskavas un Ļeņingradas centrālajos reģionos. Priežu mežā nav tik daudz kā, piemēram, piepilsētas parkos. Bet šeit, pateicoties putnu kora vispārīgajai liesmei, šī putna skaļa un enerģiska dziesma ir īpaši pamanāma. Ātri, 2-3 sekunžu laikā, spīle padara krītošu trillu ar vienu garu, pēkšņi beidzot ar tā dēvēto insultu, un dažreiz pievieno īsu "ki" skaņu, it kā liekot jautājumu zīmi. Viena dziesma seko citai. Viena stunda laikā ķirbis izdodas dziedāt vairāk nekā 400 dziesmas.

Ja priežu mežā ir mākslīgas ligzdas, tad ir jābūt piedzimušajam, bet labāk to iepazīties ar ekskursijām uz veciem parkiem, kur tas ir daudz vairāk. Pelēks flycatcher ir raksturīgs arī priežu mežiem, bet kopumā tas ir raksturīgāks parku.

Priežu mežu malās parastās sugas ir meža zirgs un kopējā auzu milti, kam ir vienkārša, bet ļoti patīkama dziesma, kas zvana kā zvans: "zinzinznnzinzinzin-sii-zii". Dziedājot, auzu milti ir uzticami un ļauj jums labi apsvērt sevi. Viņa ir gandrīz visu dzelteno (vīriešu), muguras, nadhvoste un sānu - kastaņu. Ligzda priežu mežos un oriolos, kas tomēr ir daudz vairāk ozolu mežos un vecajos parkos. Tā ir arī tipiska naktsdzīvei, bet viņa dziesma ir jāuzklausa naktī ar īpašu ekskursiju.

Priežu mežos ir ļoti raksturīga strazda-peryaba. Tas ir lielākais no mūsu strazdiem. Reizēm viņš var būt redzams sēžot pie koka un dziedot nesarežģītu dziesmu. Tas ir skaļi un līdzīgi melnā putna dziesmai, bet augstāks tonis un daudz mazāk daudzveidīgs. Dababiabu var atšķirt apaļas tumši plankumi uz ķermeņa gaišās apakšējās malas, pelēks tops un īpašs "tsrrrr." Sauciens, kas atgādina mīkstu sausu plaisāšanu.

Īpaši patīkami satikt priežu mežu sarkanā krāsā. Tā dzīvo lapu koku mežos, kā arī parkos un dārzos, bet priežu mežā tā ir vairāk pamanāma. Viņas skatīšanās šeit ir vieglāka nekā citās vietās. Tas ir viens no mūsu skaistākajiem putniem. Izmērs ir nedaudz mazāks nekā zvirbulis, slaids un augsts uz kājām. Tēviņam ir balta piere, melna galva un kakls, sarkana krūtis un vēders, sarkanīgi sarkans astes, kas pastāvīgi drebē kā liesma. Dziedošs putns parasti sēž nekustīgi virs koka un atkārto vienu dziesmu pēc otra. Lielākās aktivitātes periods ir agri no rīta. Dziesma sākas ar augstu svilpi, kam seko zems trils ar nenoteiktu laiku.

Meža stepju mežos dzīvojošais sarkanais krusts ir cieši saistīts ar gurķi, kas tās olas ligzdās gandrīz pilnībā izceļ no sarkanas. Meklējot ligzdu ar olu vai dzegušu cāli, tas ir liels panākums, un tas būtu jāizmanto, lai pastāstītu par neparastu dzegušu dzīves veidu un par parazītisma ligzdošanas fenomenu kopumā.

Par ķegas bioloģiju. Dzeguze - suga, kas ir ļoti plastiska, atrodama dažādos biotopos. Tomēr viņa īpaši labprāt apmeklē vēja mežus. Šeit viņa atrod bagātīgu ēdienu - priežu zīdtārpiņu kāpurus, kā arī vienu no galvenajām sugām, viņas cāļu audzinātājiem, - Redstart. Vīriešu dzeguze balss ir zināma ikvienam, taču daudziem no tā variantiem tā ir maz pazīstama. Ar spēcīgu uzbudinājumu, vīriešu crowing bieži pārvēršas par kaut ko nojaukšanu, vaigāšanu un pat riešanu. Sieviete atbild uz vīriešiem ar tā dēvēto smiekli, lai gan, lai pastāstītu patiesību, viņas pārošanās zvans ir mazliet līdzīgs smiekliem. Tas ir drīzāk trilijs, kas sastāv no ļoti ātri sekojošām otrām zilbēm "tyukutyukutyukutyukutyuku.", Ko atveido ar zemu svilpi un ar tonalitātes maiņu. Imitējot sievietes saucienu, reizēm ir iespējams pievilināt vīrieti un pārliecināties, ka nav bez iemesla, ka ir izteiciens „aizstāt gurķi ar vanniņu”. Garā asti, pelēka augšdaļa, izliektā apakšējā daļa, dzeltena acs padara dzeguzi patiešām izskatāmu kā sparrowing. Sievietēm dominē sarkanie toņi, īpaši aizmugurē un nadhvoste. Starp tiem sastopas un pelēks.


Att. 24. Sieviešu sarkanās svārki un pacelts gurķu ligzdā (A. Malčevska foto)

PSRS vairāk kā 100 putnu sugu ligzdās tika konstatētas dzeguņas olas. Visbiežāk tas uzliek olas uz baltajām vālām, sarkanām plankumām, strazdiem un lādiņiem. Tajā pašā laikā to olu čaumalas krāsa atklāj pārsteidzošu līdzību ar ligzdas īpašnieku čaumalu čaumalu. Redstripe gandrīz vienmēr atrod zilas kakla olas, kas ir ļoti līdzīgas pašām krāsām. Tie atšķiras tikai lielākos izmēros. Zināms arī niedres, smalkmaizītes un citas olu olas. Šie ievērojamie fakti liecina, ka dzeguzītei ir intraspecifiskas bioloģiskās grupas, kas specializējas olu dēšanai dažādās dziesmu putnu sugās. Līdz ar to priežu mežos ir dzimumlocekļu sacīkstes, kas liek zilās olas. Viņas bioloģiskās saiknes ar sarkanajām krūtīm pastāvīgi atbalsta tas, ka jaunie sieviešu gurķi, kas aug pavasara ligzdās, nākamā gada pavasarī, olu dēšanas laikā, meklē to sugu ligzdas, kurās tie tika audzēti, tas ir, sarkanās daļas.

Ievietojot olu, vienmēr pa vienam katrā ligzdā, dzeguze paceļ vienu saimnieku olu un parasti to ēd. Rezultātā olu skaits sajūgā saglabājas nemainīgs. Kuko embrija attīstās ātri un vispirms izšķīst. Pēc kāda laika dzeguze sāk pārmaiņus izspiest tajā esošās olas vai jau izšķīlušās saimnieku sugas ligzdas, un, visbeidzot, paliek vienatnē. Koedukcijas gadījumi ir ļoti reti. Kaut kāka ir pilnīgi atšķirīga no putnu ligzdām - ligzdas īpašnieki, tie baro to ar tādu pašu dedzību kā paši.

Meža-stepju ozola birzī

Pirmā tikšanās ar jaunas sugas pārstāvi vienmēr tiek atgādināta par mūžu. Šim nolūkam ir labi apmeklēt lapu koku mežu, piemēram, meža stepes ozolu. Šeit ir vairākas sugas, kuras ir grūti atrast citās vietās. Tas galvenokārt ir vidēji krāsains raibuma dzenis un šūpuļtīkls. Vidēja dzeļa skatīšanās ir sarežģīta. Tas ir reti un turklāt ļoti nemierīgs. Nav brīnums, ka viņam ir otrs vārds - nežēlīgs dzenis. Bieži jūs varat dzirdēt viņa saucienu "kick-kick-kick". Tas izklausās daudz mīkstāk, nekā lielas mocītis. Vidējās dzenis, kas parasti ir līdzīgs lielam, ir mazāks, sarkanais galvas gals (vīrietis) un melni gareniski plankumi uz ķermeņa sāniem.


Att. 25. Vidus plankumainais dzenis (A. A. Komarova)

Beloshka flycatcher ir ļoti līdzīgs gan raibumu sugām gan izskats, gan ieradumi, tostarp dziesma, kas parasti ir pārsteidzoša, jo dziesma parasti ir pilnīgi atšķirīga tuvās dziesmu putnu sugās. Beloshika dzied tikai nedaudz augstāk un kopā. Ārēji redzami ir tikai vīrieši. Tāpat kā pestros, tie ir melni uz augšu, balti uz apakšas, uz pieres lielas baltas vietas, uz spārna balts spogulis. Tomēr balto matu balta krāsa izplešas kakla aizmugurē, veidojot apkakli. Nadhvoste ir pārāk balta.


Att. 26. Flycatcher - beloshayka (zemāk) un piestātne (A.Kararova).

No raksturīgajiem ozolu mežu putniem un daļēji sajauktiem mežiem norādīsim vēl vienu liekšķeri - splyushka vai rītausmu. Dažās vietās tas ir atrodams arī dārzos un pat pilsētas parkos. Splyushka - migrējošo putnu audzēšana salīdzinoši vēlu. Tāpēc laulības saucienu var dzirdēt visā maijā un jūnijā. Tas ir melodisks, nedaudz melanholisks svilpe "Es gulēju, es gulēju.", Publicēts regulāri.


Att. 27. Splyushka (attēls A. Formozova)

Divas sugas putnu sugas: punduris ērglis un lielais rags, Saker Falcon, raksturīgs PSRS Eiropas daļas meža stepes zonai, tagad ir ļoti reti. Pēdējās desmitgadēs to skaits ir krasi samazinājies, un tagad viņiem ir nepieciešama īpaša aizsardzība. Vairāk interesanta tikšanās ar viņiem, kas joprojām ir iespējams. Saker falcon parasti ligzdo augstu, vecās vārnu ligzdās, reizēm apmetoties pelēkās gārņu kolonijās. Tas saglabājas mierīgi, un to ir grūti redzēt pat ligzdā. Visbiežāk saker falcon izdod savu balsi - skaļu, nedaudz degunu un izstieptu "džeku, džajaku".

Ja mežā tiek saglabāts ērgļa punduris, tad tai noteikti jāsaņem acs. Pārošanās spēles laikā ērgļi iekrīt gaisā, pavadot savu lidojumu ar melodiskiem augstiem kliegumiem. Ērgļu punduru krāsa ļoti atšķiras individuāli. Viena ligzda var atbilst gaišām un tumšām formām.

Ekskursijas uz meža stepes ozolu birzi, dziesmas un melnās putnu dziesmas tiek pastāvīgi dzirdētas. Pavisam nesen šeit parādījās baltais brālis. Daudzas ir ļaunprātīgas un nakts tērpi. Par viņiem mēs būsim priekšā, nakts ekskursijā. Dažās meža daļās ir liels daudzums riekstu, dzirdamas viņu satrauktās, burbuļojošās balsis, un paši putni ir redzami lēcienā pa stumbriem visos virzienos, pat otrādi. Dažreiz jūs varat novērot retu priekšstatu: cīņas māksla, kas sastāv no brieža brieža. Beetle, bristling, sēžot pie stumbras pamatnes, pīlings uzbrūk viņam no augšas.

Ļoti bieži lielā zīle ozolu mežos ir zils zīle. No Slavokas daudz Chernogolovka un dārza. Tie ir ļoti raksturīgi veciem parkiem. Pelēkais slāvs un Zaviruška dzīvo meža nomalē. Biežāk nekā citās vietās, šeit jūs varat satikties ar sūkņa godību, kas nosaukta par ķermeņa apakšējās daļas un dzeltenās acs iezīmēto spilgto krāsu. Viņa piekļaujas nogāzēm, apaugusi ar kārklu, savvaļas ķiršiem un citiem krūmiem. Viņas dziesma atgādina dārza slavkas mulsinājumu, bet tajā ir rūgtākais ceļš. Tāpat kā pelēkā čūska, šis putns bieži dzied lidot. No penochek visbiežāk tenikovka un treshotka. Pēdējā dziesma ir pārsteidzoša garš trill, kas sākas ar atsevišķām vēlmēm. Viss melodija izklausās kā "tsip-tsiptsiptsip-syrrrr". Ratchet bieži dzied gaisā, lidojot no viena koka uz otru zem zemes virs zemes. Papildus dziesmai vīrietis nepārtraukti publicē vienkāršu svilpi "bye, bye, bye-by-byyut". Šī ir viņa otrā dziesma.

Īpaša uzmanība jāpievērš peremeshka novērojumiem, kas ir ļoti izplatīti ozolu mežos. Ārēji tas izskatās kā cirksnis. Zaļgani dzeltenā plūmju krāsa padara to neredzamu lapotnē, bet skaļa balss beidzot ļauj noteikt tās atrašanās vietu. Kad putns dzied, var redzēt, cik plaši atveras tās dzeltenā knābis. Dziedājot tiekas dažādas aizņemtas skaņas. Šķiet, ka kaut kur kropļo lauka bailes, tad atnāk Orioles dziedāšana vai meža ķekars, tad atkal tiek dzirdēta austrumu balss, bet jau tā nemierīgais raudāšana, šeit satraukti pērkot balta sēnīte ilgviļņi vai laupījumu cīņa, kas aizveda plēsoņu utt. Bieži vien jūs varat dzirdēt savu ceļgalu no peremeshka - aizrīšanās svilpes "twiu-iu, twi-iu", ar kuru jūs to parasti atpazīstat.

Par ozolu ir ļoti raksturīgs oriols. Viņas skaļais flauts vyvists "filia" vai "fiuliufiu" vienmēr var dzirdēt braucienos. Bieži vien oriole pievieno savu dziesmu ar vienlīdz skaļu izsaukumu, kas atgādina kaķa saucienu. Iespējams, ka šī skaņa pauž uztraukumu, tomēr, neraizējoties par ligzdu un aizbraucot no plēsoņa, oriols maina saucienu par garāku „yarrrr”.

No dzenēm, ožkoka mežos dzīvo lielie un mazie mociņi. Bieži šeit un dzeguze, parazitāras, it īpaši uz sūkas Slavka. Uz nomalēm ir zirga - putns, kas ir izcils ar daudzveidīgu krāsu, milzīgu vainagu, ko tas pastāvīgi pazemina un paaugstina, kā arī garu izliektu knābi. Hoopoe dziesma izklausās kā ātri atkārtota "yyyy". Tas ir zems svilpe, līdzīgs skaņai, kas rodas, pūstot mēģenē.

Melnās pārnēsāšanas saimēs pastāvīgi lido pāri mežam. Ja jūs sekojat viņiem, jūs varat redzēt, ka svārki lido garu ozolu dobumos. Šeit viņi audzē cāļus. Citas personas ligzdo pilsētu un pilsētu ēku vai baznīcu kupolu plaisās. Vai šajā gadījumā mēs nodarbojamies ar divām izolētām populāciju grupām, vai arī tādos dažādos apstākļos ligzdo putnu ekoloģisko plastiskumu? Šis jautājums joprojām ir atvērts.

Lielu lapu koku vainagos bieži vien var dzirdēt zemu, nesteidzīgu, atkārtotu „atkārtoti ilgi-īstermiņa-īstermiņa” skaņu, kas atkārtota vairākas reizes pēc kārtas. Tas apvieno savvaļas baložu, klucis, ligzdo veco ozolu un liepu dobumos. Ārēji viņš izskatās kā mājas balodis. Redzot viņu sēžot kokā, ir grūti. Šī balodis ir uzmanīgs. Biežāk tas jāievēro pašreizējā lidojuma laikā. Dažreiz jūs varat liecināt par cīņu starp diviem vīriešiem. Viņu kustības ir pelnījušas uzņemt filmu, tās ir tik interesantas. Uz saules apgaismota ozola koka virsmas, uz horizontālas atzarojuma, pret otru cīnītāju, pusloka spārnu cīņās, ir divi baloži. Viņi tuvinās, spiežot spārnu ar spārnu, tad ātri atlēkt. Šajā gadījumā katrs mēģina vadīt otru filiāles malā. Sakāva vienu, kas pirmais lauza no kuce. Ienaidnieks viņu ātri pārvar, kādu laiku cīņa turpinās gaisā. Tad putni lido prom. Uzvarētājs atgriežas savā kokā un turpina strādāt.

Arī ozolu dobumos ir ligzdoti daudzi zaķi un džeki. Pelēkie gārņi nokārto meža stepju ozolu mežus, dažreiz lielās kolonijās, veidojot ligzdas ozolu virsotnēs. Tas notiek, ja tuvumā atrodas upes paliene vai ezers. Melnā klija dzīvība, kas arī apmetās kolonijās, ir saistīta arī ar ūdensobjektu krastu. Dažās vietās pūķus ligzdo gārnos, aizņemot vecās ēkas. Rezultātā pastāvīgi trokšņi valda ganu kolonijās. Uzauguši cāļi, kas skaļi skaņās, dzirdami pieaugušo putnu signāli, kas ir spiesti braukt prom no pūķiem, un plēsēji paši kliedz, izrunājot sava veida svilpes un saucienu "cue-hihihihi, cue hihi".

Vienā ornitoloģiskajā ekskursijā nav iespējams iepazīties ar visu veidu ozolu mežiem raksturīgajiem putniem. Mēs neesam pieminējuši tipisku sarkano kājiņu, bruņurupuču, pelēkās pūces, rullīšu, zaļās pūces, zelta pūka, ozola, zvirbuļu, zvirbuļu meža stepju teritorijas, kā rezultātā šeit ir mežs, kā arī vairāki citi putni. Daži no tiem ir aplūkoti turpmāk. Papildu informācijai lasītājs tiek iepazīstināts ar G. A. Novikova rakstu un "Putnu" mežu līdzautoriem "Vorskla" un tās apkārtnē.

Meža sūnu purvā

Ne katrs sūnu purvs var nodrošināt nepieciešamo materiālu ornitoloģijas ekskursijai, un ne katrs labas zemes apmeklējums ir veiksmīgs. Птицы, обитающие на моховом болоте и в окружающем его лесу, держатся скрытно или распространены крайне неравномерно и поэтому выявляются не сразу. Более или менее полное представление о составе птиц данного биотопа может сложиться лишь в результате неоднократных его посещений. Успех экскурсии во многом зависит от правильного выбора места и времени. Во всяком случае, для первого раза нужна консультация опытного человека, знающего расположение глухариных и тетеревиных токов, места, где могут гнездиться средние кроншнепы и золотистые ржанки, где держатся журавли.

Apmeklējot sūnu purvus, ir saistītas dažas grūtības. Parasti tie ir tālu no apdzīvotām vietām. Tas notiek, lai dotos uz ceļa, dažreiz uz augstā kausējuma ūdens. Tas viss prasa atbilstošu aprīkojumu. Mums patiešām ir jāatstāj dažas dienas, gaidot nakts pavadīšanu mežā. Ir ļoti svarīgi, lai būtu kamera ar telefoto objektīvu un pārnēsājamu magnetofonu. Vēl joprojām ir dažas labas fotogrāfijas, kā arī sūnu purvos dzīvojošo putnu balss ieraksti. Vispiemērotākais laiks sūnu purva apmeklēšanai ir maija pirmā desmitgade, kad koku grāvji un melnās straumes joprojām ir pilnā sparā, un vidējais līkums un zelta plover jau ir ieradušies.

Veiksmīga ekskursija uz purvu, neskatoties uz visām grūtībām, var atstāt neizdzēšamu iespaidu. Īpaši strauji šeit tiek uztverts dabas pavasara attēls tā sākotnējā formā. Kopumā sūnu purvu putni ir diezgan dažādi. Saskaņā ar E.V. Kumari novērojumiem Igaunijas augstajos purvos atrodamas vairāk nekā 80 putnu sugas. Gandrīz puse no viņiem dzīvo pastāvīgi. Tomēr dienas laikā putni ir gandrīz nedzirdami. Reizēm pašreizējā lidojuma laikā viņš publicēs savu monotonu dziesmu, pļavu zirgu un atkal klusi. Tikai no tuvākā meža var dzirdēt meža skeitu balsis un atsevišķus dziesmu strazdu stānus.

Sūnu purvi parasti ir slikti dziedātājos. Šeit nepiederošu putnu pārstāvji atrodas šeit: strauji, celtņi, smilšu strūklas, dienas plēsēji. Sūnu purvu nomalē, piemēram, nelieli piekariņi, piemēram, hochlok un merlin, dažreiz nokārtojas. Pavisam nesen, piecdesmitajos gados, Leningradas apgabala un Baltijas valstīs sūnainos purvos tika konstatēti peregrīnas sakni. Tomēr pašlaik tiek uzskatīts, ka šis lielais piekūns ir pazudis no visas centrālās jostas. Gan ērgļa ērglis, gan zaķis bija raksturīgi sūnu purvu nomalē, bet tie ir pazuduši no vairuma vietu, un ir ļoti maz apdzīvoto ligzdu. Būtībā viņi tagad dzīvo dabas pieminekļi.

No dziesmu putniem, papildus iepriekš minētajam pļavu koresam, ir raksturīgs pelēks krūms. Viņš dzied ļoti neregulāri un ir reti. Tas ir nedaudz mazāks par strazdu. Ievērojiet garo asti. Plūmju krāsa ir pelēka ar baltu, tumšā josla iet cauri acīm, balti “spoguļi” ir pamanāmi uz spārniem. Sēžot uz stumbra priedes, viņš pamanīs personu no attāluma, un, kad viņš tuvojas, klusi vai izdodot asu „četru četru”, viļņainā lidojumā lido prom uz sāniem. No citiem dziesmu putniem var sastapties ar dzelteno vagoniņu, pļavu gājienu un pat lauka mežacūku. Tomēr, lai apskatītu šos putnus, jums nevajadzētu staigāt dažus kilometrus pa purvu. To daudz vairāk pļavās un laukos. Ekskursijas galvenais mērķis ir apmeklēt koka grāvju un stropu straumes, klausīties celtņus, atrast vidēja līkuma un zelta pledu apmetni.

Uz koka grēdas strāva. Lielākā daļa medņu straumes atrodas sūnu purva nomalē, kas robežojas ar priežu. Ja pašreizējās vietas atrašanās vieta jau ir pazīstama, tad ir nepieciešams tur iet ar aprēķinu, lai iegūtu tā saukto "noklausīšanos". Fakts ir tāds, ka koku grāvji pat pēc vakara, pēc saulrieta, pulcējas. Viņi ierodas vienā reizē ar ievērojamiem intervāliem. Pēc Ļeņingradas platuma, jāgaida aptuveni stunda, no 20.30 līdz 21.30, līdz pēdējais putns ierodas. Parasti tiek savākti 7-8 putni, bet lielām straumēm dažreiz līdz 20-25 roosters var lidot uz kvadrātkilometru.

Par "pārdomātajām" grāmatām tiek veiktas koka gropes. Kad viņi sēž kokos, tie skaļi trokšņojas ar spārniem un skaļi, un šis troksnis, ko var dzirdēt no tālienes, ļauj noteikt, cik putni ir lidojuši, un to izkraušanas vietu. Jāatceras tikai tas, ka koksne, pirms beidzot nokāpj, lido 2-3 reizes ar troksni no koka uz koku.

Gaidot grāvja grēku, nejauši stīvs auss. Var būt ne tikai koka gropes, bet krēslas mežā tikai skaņas palīdz noteikt, kuri putni dzīvo apkārt. Parasti ilgs laiks ir kluss. Dažreiz slepkavības svilpe vairākas reizes, attālumā, horkaja, kokgriezis, smalcina caur grāvi un klusē, tad tiek dzirdēts pīles pūķa kliedzošs kliedziens, kas prasa drake, un pēc kāda laika tā izklausās, un pēc kāda laika tā izklausās, un Tuvumā atrodas ezers.

Visbeidzot, tiek dzirdēts pirmais grāvis. Drīz, otrais sēž ļoti tuvu priežu kokam ar rūkumu, un uzreiz tiek dzirdēts skaļais „uh” (skanot attēlus, šīs zilbes ir jāizrunā, zīmējot gaisu uz iekšu). Tie paši kliedzieni nāk no sāniem no citiem koka gropes. Uz brīdi putni zvana viens otram un pēc tam pazūd. Vakarā sāk dziedāt atsevišķu mednieku, bet viņi drīz klusē, sēžot uz filiāles, kurā viņi rīt runās. Šajā laikā jūs varat dzirdēt ērgļa pūces, kas peld uz medību, saucienu. Tagad tā ir kļuvusi par lielu retumu, bet dažreiz pat apmetas purvu nomalē.

Klusums valda mežā vairākas stundas. Ar uguni, atdaloties malā, jūs varat atpūsties, bet ne ilgi. Pirms pulksten 3 no rīta jums ir nepieciešams laiks, lai nokļūtu tajā pašā vietā, lai nepalaistu garām koka gropju marķēšanas sākumu. Tuvojoties pie tokovischu, var dzirdēt tālejošās pūces „yyyyyyyy” vai čūskas balsu balsu tālumu.

Ievietojums dzied savu pirmo dziesmu tumsā. Bieži vien viņš to sāk tūlīt pēc pašreizējās vīriešu kazas "gok-crrrr-quo-quo-quo" asas, tuvas, pat biedējošas, balss. Šis kliedziens, acīmredzot, provocē strupu uz pirmo dziesmu. Mednieki bieži vien tiek saukti par balto žagaru kā mednieka strāvas vadītāju.


Att. 28. Malkas tikšanās ar koka gravu

Sākumā koksnes rievs tikai „iepako”, padarot atsevišķus klikšķus ar lieliem intervāliem, kas pēc tam pakāpeniski kļūst arvien biežāki par vienu dziesmu. Tas sastāv no divām daļām: pakāpeniski pieaugošs flipping - “satricinājums” un nedzirdīga daļa - “pagriešanās”, tāpēc tas ir līdzīgs skaņai, kas rodas, pagriežot nazi. Rietumu straumē starp saķeri un griešanos ir tā sauktais "galvenais streiks" vai "korķa skaņa" (Hauptschlag - vācu., Corknote - angļu), pēc tam putns pāris sekundes pārtrauc dzirdi. Pēc savas būtības tā ir precīza skaņas kopija, kas rodas, noņemot korķi no pudeles. Mūsu koka gropi arī apstājas pagrieziena laikā. Dažreiz viņi pat nepievērš uzmanību šāvienam, lai gan korķa skaņa viņu dziesmā parasti nav. To publicē tikai ļoti maz cilvēku, kas dzīvo ziemeļrietumos.

Visa dziesma ilgst aptuveni 6 sekundes. To var attēlot ar zilbēm "tk-tk-tkktktktkttrrkl-chfssshsfshsh-chfssshsfshsh-chfsshfchsh.". Tas ir tikai aptuvens attēls. Tajā patiešām nav patskaņu skaņas. Tas ir vairāk čuksti nekā dziesma. Tas ir dzirdams ne vairāk kā divsimt metru attālumā. Kad koksne ir sēžot, viņš neuzņemas pārtraukumus un pēc kārtas atkārto vienu dziesmu pēc kārtas. Pašreizējā putna poza ir ārkārtīgi raksturīga: kakla un astes ir paceltas augstāk un vērstas gandrīz paralēli, balta knābis ir žēl un izskatās arī, un kakla spalvas aizlocās. Tomēr tumsā jūs varat nozvejot tikai dziedošā putna kontūras.

Gandrīz dawn pārtraukumi, jo koka grope (ne visi) sāk lidot uz zemes, kur viņi satiekas ar koka gravu. Uz kokiem turpina dziedāt jaunākus, kuri vēl nav veikuši harēmu. Ap vecajiem putniem dažreiz ir 3-4 kurli. Zemē medību zīmes ir īpaši dedzīgas, ar leciem. Mātītes atstāj tokovische vīriešiem. Pēc izbraukšanas koku grēks atkal dzied kokos. Aktīvā strāva ilgst līdz 6-7. Tad tur ir izsaukums - tas pats, kas vakarā, un putni lido prom. Atsevišķi vīrieši dažreiz turpina dziedāt līdz 10-11 stundām.

Atgriežoties no mednieka, pašreizējā uzmanība tiek izplatīta. Viss ir patīkams acīm un dzirdei, un, kā pirmo reizi šogad, jūs pēkšņi sākat justies īstajam pavasarim. Tas jau ir pilnā sparā - vilku mizas ziedi, uz sausām mātēm uzplaukuši miega zirņu pumpuri, un putnu balsis tiek dzirdētas visur, kas tiek pārnesta caur mitru rīta gaisu. Skaļi svilpinošas dziesmas atkārto dvesma māsas. Virs purva mežizstrāde saplūst ar jēru.

Mežā tiek dzirdētas tangles, un kaut kur tuvumā dzēršas krāšņs dzenis. Smalkas un meža skates dzied, un zosu lidojuma kliedzieni lido augstu gaisā. Tomēr kopīgo celtņu rīta balsis, ko dzird no sūnu purva sāniem, ir īpaši raksturīgas maija sākumā. Viņus vienmēr uztver priecīgi.


Att. 29. Kopējo celtņu duets (foto O. Rusakova)

Kranu radītās skaņas pavasarī ir divu veidu. Tas galvenokārt ir viņu pavasara dziesma, ko viņi vienmēr pilda kā duetu. Putni paaugstina galvas un kopā kopā kliedz: "Skoko-o-rum-skoko-o-rum-skoko-o-rums." Viņu dziesma notiek tālu ap apkārtni, un šajā gadījumā viņi saka: "Celtņi pūšas rītausmā". Pacēlāju kravas balsis tiek dzirdētas reizēm, noteiktās stundās un vienmēr parādās pilnīgi negaidīti. Visu gadu tiek publicēta vēl viena celtņu vokāla atbilde - izsaukuma izsaukums. Tā ir tā sauktā mīkla. To veic arī duets. Viens putns kliedz "cāļus", otrs, atkārtojot to, tūlīt pievieno "ly". Rezultātā tiek dzirdēts viens “vistu veida” signāls. Un tikai tad, kad celtnis ir vientuļš, tā signāls izklausās kā "vistas". Dažreiz ir iespējams pacelt un dejot celtņus. Savi spārni plankumaini lecot ar lielu daļu purva, smieklīgi lēkāt vai braukt lielos soļos, pavadot savas darbības ar skaļiem kliedzieniem. Daži putni bieži tiek iesaistīti dejošanā.

Strāvas strāva. No rītiem, sūnu purvi dažās vietās burtiski izklausās no žetonu balsīm. Ja mēs ignorēsim tetras satricinājumu, tad dzirdami tēviņu trīs veidu skaņas: „mocīšana”, ko vada vistālāk, “chuf-fucking”, kas tiek dzirdēts tikai reizēm, un, visbeidzot, „crowing”. Pēdējā skaņa nav tieši saistīta ar pašreizējo. To var dzirdēt dažādos gadalaikos. Tas ir trauksme. Kad melnā grava ir satraukta par kaut ko, viņš izvelk sevi un, nedaudz noslīpējot, kliedz „ku-ka-karrrka”. Mumbling, ja jūs klausāties atsevišķu gulbju, ir īstas rotātas dziesmas raksturs, kas atkārtots vairākas reizes pēc kārtas. To var reproducēt ar ļoti zemu vibrējošu svilpi: "Bubububu-oo-oo-oo-oo-oo." Ja vienā vietā vienā reizē uzreiz dziedās vairāki cirsti un 10-15, dažreiz pat 25, tad putnu dziesmas saplūst par kopīgu hum. Jo lielāks ir strāvas stiprums, jo vairāk tās piesaistīs sievietes no lielākās teritorijas. Tā ir grupas marķējuma bioloģiskā nozīme. Ja melnā grava ir maza vai strāva ir bojāta, vīrieši runā pa vienam.

Ir grūti tuvoties pašreizējam stropam, tie ir ļoti uzmanīgi. Noskatieties tos, kas uzskaitīti no iepriekšējās strāvas instalētajām mājiņām. Viņi runā par melnu strupi no pulksten 3:00 līdz vēlu rītam. Dažreiz viņi dzied vakarā, bet ne ilgi.


Att. 30. Pašreizējais grūts (E. Golovanova foto)

Mājā vajadzētu sēdēt naktī, pusotru reizi. Strāvas plūsma pilnā tumsā. Ierašanās karavīri bieži vien ir strazdu balsis. Tuvojoties melnajam straumei, var dzirdēt tikai savu spārnu svilpi. Tad ir pilnīgs klusums. Pēc kāda laika, tumsā, tiek dzirdēti pirmās melnās rūķītes skaļi "sajaukumi". Atbildot uz to, pārējie nekavējoties sajaucas, katru reizi vairākas reizes. Tad visi klusē, sēž, klausieties. Un pēkšņi, kā tad, ja tas būtu cue, ikviens smaidīs - un pašreizējā ir sāpīga.

No rīta, kad saule celsies, paveras pārsteidzoši skaists skats. Uzlocīja galvas uz leju un izplatīja astes lirā, lieli sarkani brūni putni sēdēja purvos dažādās vietās. Viņu vispārējais tumšais spilgts saulē rada zilu mirdzumu. Viņi pastāvīgi griežas, it kā parādītu spilgti baltu asti. Reizēm viņi pārmaiņus ar troksni lido sveci uz augšu un vēlreiz apsēdās. Viņi to dara biežāk, ja vista lido pāri strāvai. Ar 8-9. Gadu melnā grava pakāpeniski atstāj savu zīmi.

Bruņinieku purvi. Tipiskākie kalnu purvu putni no bruņiniekiem ir zeltainais plover un līkums. Viņi parasti apmetas puskoloniāli, tas ir, vairāki pāri 50-80 metru attālumā viena no otras. Būdami tundras ainavas pārstāvji, abas sugas platuma grādos ligzdo tikai plašos sūnu purvos. Zelta plovers dod priekšroku pilnīgi atvērtās vietās, kur aug dzērvenes un melleņu augi, vidējie līkumi dzīvo purviem, kas dažkārt ir aizauguši ar maziem priežu un punduru bērziem. Atrodiet šo putnu ligzdošanas vietas nav viegli. Plašās purva platībās viņu apmetnes ir reti. Lai atrastu putnus, jums jāiet pa dažiem kilometriem. Divas šo putnu pasugas ziemeļrietumu un Baltijas valstīs: dienvidu un ziemeļu. Pēdējo raksturo baltas svītras uz kakla sāniem (šī detaļa ir jāpārbauda).

Agrā pavasarī, neilgi pēc ierašanās, grupās ieplūst zelta plovers. Putni noliecas viens pret otru vai strauji izlīdzinās, it kā parādītu tumšu apakšējo ķermeni. Pēc tam, kad mātītes sēž uz ligzdām, vīrieši sāk strādāt pa vienam. Viņi veic lidojumus, pavadot tos ar skaļu svilpi. Lidojot pa vietni, viņi pēc tam plāno, tad steidzās ar lielu ātrumu, reizēm lidot vienā vietā, nūjot savus spārnus.

Vidējie līkumi runā arī uz zemes un gaisā. Viņu pašreizējam lidojumam ir pievienota dziesma, kurai piemīt augsts trils. Uz leju, viņi ņem interesantas pozas: viņi mest galvas atpakaļ, ventilē kaklu, piespiež viņu ķekarus pret viņiem, un visu laiku izstaro garus izsaukumus.

Pēdējās desmitgadēs sniega un lielie līkumi sāka virzīties uz augušajiem purviem no laukiem. Šī sviestmaize ir īpaši spēcīga. Viņa dziesma, kas tika publicēta spēles laikā, izklausās gan dienā, gan naktī. To nodot vārdos ir grūti. Tas sākas ar salīdzinoši zemu, pakāpeniski pieaugošām un drebošām, izstieptām skaņām un pēc tam paātrinoties pārvēršas par augstu troksni, kas beidzot atkal samazinās. Ir viegli iemācīties lielu izliekumu. Tas ir liels putns ar ļoti garu līkumu.


Att. 31. Lielais līkums (Y. Pukinsky foto)

Jūras piekrastes tuvumā, sūnu purvā, tas ir ļoti reti, jūs varat atrast lielu vārpstu. Viņš arī runā gaisā, skaļi saucot par "krviityyu, krvii-tyuyu.". Šim smilšpapīram ir ļoti garš taisnas knābis un spilgti sarkanā kakla, krūšu un stropu krāsa.

Ja sūnu purvs robežojas ar mežu, vēl divas smilšu kauliņu sugas var atrasties pie strautiem vai nelieliem ezeriem: liels ulita un chernysha. Pirmais no tiem, kas peld pa ligzdošanas vietni, ilgu laiku kliedz: "Viktors, Viktors, Viktors.", Otrais paziņo apkārtni ar skaļām skaistām skaņām, "tiklyuy-tiklyuy-tiklyuy, tiklyuite-tiklyuyte.". Lidojot augstāk par mežu apli, Chernysh atkārto šīs frāzes ātri, pa vienam, vairākas reizes pēc kārtas. Chernysh - mazs putns, strazda lielums. Baidoties no zemes un pacelšanās, viņš publicē augstu "ki-ki-ki" vai "jēra jēru". Šajā brīdī ir pārsteidzoša balta pārkare, kas skaidri atšķiras no gandrīz melnās muguras un spārnu krāsas.

Ļoti vērtīgi ir gandrīz visi mūsu pieminētie sūnu purvu putni, plēsēji, grāvji, celtņi un smilšu kaisītāji, ar kuriem mēs tikāmies ekskursijas laikā. To kopējais skaits pakāpeniski samazinās, un dažas sugas atrodas uz izzušanas robežas. Šo putnu labklājība ir pilnībā atkarīga no sūnu purvu stāvokļa un to malām, lai saglabātu tos ir viens no svarīgākajiem mūsu dabas aizsardzības uzdevumiem.

Laukos un sausajās pļavās

Lauki un sausās pļavas kopumā nav bagātas ar dziesmu putniem. Un man jāsaka, ka tie kļūst arvien mazāk, pateicoties mehanizētām lauksaimniecības metodēm. Starp lauka putniem, kas patiešām dzied labi, jūs droši vien varat norādīt tikai uz zirgiem, un galvenokārt uz laukiem un stepju putniem. Viņu pavasara dziedāšana ir ievērojama ar savu īpašo šarmu. Abās sugās ir tendence atdarināt svešas skaņas, bet tas nav sastopams visos putnos. Lai noķertu aizdotos elementus skylark dziesmā, jums ir nepieciešams klausīties vairāk nekā vienu putnu.

Lauka kliedziens, kas paceļas gaisā, dzied vairākas minūtes. Tad gandrīz uz fiksētiem spārniem tas sāk nolaižties zemāk un zemāk. Visbeidzot, skaņas izzūd, un spārns, kas salocīt spārnus, nokrīt zemē. Pēc kāda laika viņš atkal pieauga ar dziesmu gaisā no aptuveni vienas vietas. Reizēm zirgi dzied uz zemes, sēžot uz akmeņiem vai izciļņiem, bet tas notiek tikai agri no rīta vai spēcīgos vējos, kad nav augšupejošu gaisa strāvu, kas palīdz ķegļiem veikt lidojumu.


Att. 32. Steppe Lark (attēls A. Komarova)

Citas larkas arī dzied gaisā. Lielākā daļa no viņiem dzīvo mūsu valsts meža stepes un stepju reģionos. Meža-stepju zonā laukos jūs varat dzirdēt skaļu un ļoti skaisto dzimteni no stepes ķieģeļiem. Tas ir daudz lielāks par lauku. Krāsoti pelēkā-smilšu toņos, bet gūžā ir divi melni plankumi vai melna apkakle. Kad tu pamanīsi dziedātāju gaisā, jūs nejauši pamanāt, cik lēnāk viņš spārnus atloka, salīdzinot ar lauka cepuri. PSRS Eiropas daļas dienvidaustrumos baltās spārnainās ķekars ir atrodams arī stepes un daļēji tuksnesī. Его узнают по рыжей шапочке на голове и белым пятнам на крыльях, которые бросаются в глаза, когда птица перелетает с места на место. Однако наиболее обычный из жаворонков, обитающих в южной части средней полосы России, - хохлатый. На север он проникает до Псковской области. Свою несложную песню он тоже издает, как правило, в воздухе. При этом летает он невысоко и довольно беспорядочно. Его "хихикающий" голосок послужил поводом называть его на Украине посметюшкой. Хохлатый жаворонок - обычная птица задворков и пустырей.


Рис. 33. Хохлатый жаворонок (рис. А. Кондакова)

Starp zirgiem, kas pastāvīgi pacelsies un sēž uz zemes, laukos dažreiz var pamanīt nelielu pelēcīgu putnu, kura dziedāšana sastāv no īsām neregulārām skaņām. Viņa arī dzied uz lidot, bet neizaug kā lark, bet lido gar maigu līkni. Tas ir lauka zirgs.

No dziesmu putniem, kas bieži sastopami starp laukiem, norādiet arī uz sildītāju, kas bieži atrodas tuvu ceļiem. Jomās, kurās aizņem daudzgadīgie zāli, dažreiz dzeltenās vālītes un pļavu pāļi nokārtojas, bet mēs par to pastāstīsim vēlāk.

Starp nevoryobinyh putniem dienvidaustrumu reģionos stepju pļavās, netālu no estuāriem vai depresijās, jūs varat atrast stepes malu, kas tagad ir kļuvusi reta daudzās vietās. Šis bruņinieku pārstāvis lidojumā ir vairāk kā liels norīt kā bruņotājs. Linu garie šauri spārni, dakša un īss knābis. Tā parasti ligzdo kolonijās. Liela veiksme - tikšanās ar krūšutēlu, jo tās skaits ir krasi samazinājies. Taisnība, pēdējā laikā ir sniegta informācija no Saratovas, Rostova un Voronežas reģioniem. Krūšgali pielāgoti cāļu audzēšanai graudu laukos, un to skaits sāka pieaugt.


Att. 34. Lauks (1) un pļava (2). Pa kreisi - vīrieši, pa labi - sievietes

Ļoti interesantas laulības spēles looney. Šie ilgi spārnoti plēsēji, kas lido līdzīgi kā loki, parasti pārvietojas zem zemes. Tomēr simboliskā perioda laikā viņi dažreiz strauji uzlec, tad strauji nokrīt, pagriežot lidojumā. Tajā pašā laikā tiek dzirdēti skaļi kliedzieni. Visbiežāk ir jāievēro lauka un pļavu pavadoņi. Abās sugās vīrieši ir pelēki virsū, tikai spārnu gali ir melni. Mātītes ir brūnas, ar baltu nadhvost. Grūti atšķirt tos. Uzaicinājuma sauciens ir līdzīgs un izklausās kā "Pyrrr". Tikšanās laikā ar vīriešiem jāmeklē binokļi uz spārna. Ja tumšā josla paliek gar tās pamatni, tad tā ir pļavu siena. Tā saskaras ar mitrākām vietām nekā lauka teritorija un būtībā ir plūdu līdzenumu fauna.


Att. 35. Paipalas (A. Malčevska foto)

Attiecībā uz laukiem un sausajām pļavām ir divi vistas gaļas pārstāvji: pelēkā želeja un paipalas, kuru pārošanās svilpe ir „fit-pilvit” meža-stepes zonā, un to var dzirdēt no maija līdz augusta vidum. Vīriešu paipalas var viegli noķert un noķert tīklā. Jums ir jārūpējas par visu, kas nepieciešams iepriekš - mannas putraimi, tīkliem un gredzeniem, kas paredzēti zvana putniem. Uzklausot sieviešu balss imitāciju - plāns dubultais grabošs svilpe, paipalas, kas ir veikušas vairākus lidojumus, steidzās uz skaņu un iet līdz tīklam, kas izkliedēts uz zāli. Kad viņš tuvojas, viņš sāk mainīt savas dziesmas raksturu, kam tagad ir izsaukuma nozīme. "Paceļoties" un izstiepjot kaklu, viņš veic dubultu zemu skaņu "laikā", kas nekavējoties pārvēršas parastā dziesmā. Šajā brīdī, un jums ir lēkt, kliegt un mest vāciņu. Bailes paipalas pacelsies un nokļūst tīklā.

Viens no visbiežāk sastopamajiem putnu laukiem un pļavām ir pļava. Pavisam nesen viņš apmetās uz ziemeļiem, kur viņš apguva visas piemērotās stacijas. Tagad muskusa koku var atrast ligzdojošā piepilsētas laukos, pļavās gar upes ielejām. Liemeņi un cāļi tika konstatēti pat pie rāceņu laukiem. Tāpēc pavasara ornitoloģiskajā ekskursijā nav grūti iepazīties ar pašreizējiem lidojumiem un lapwings dziesmām. Ir grūtāk saprast regulāru secību kustībās. Ar rupju un drūmu saucienu "Kuru vi viļņains" spārnus plūst pāri noteiktai pļavas daļai. Laiku pa laikam viņš iekrīt gaisā un izdara četras skaņas: "kui-kiuku-kui". Pēdējais raudāšana vienmēr sakrīt ar rullīti.

Ūdensobjektu krastos un plūdos

Upju palienes ar plūdu pļavām un krūmu biezputniem putniem ir daudz bagātākas nekā laukos. Tomēr lielākā daļa šeit dzīvojošo putnu ir novēloti migranti. Tāpēc ceļojums ir labāks jūnija pirmajā pusē. Naktī visvairāk intensīvi vibrē un dziedē dažāda veida zaķus un kriketus, ganu putnus un brusējus, un ir nepieciešama īpaša nakts ekskursija, lai iepazītu viņu balsis.

Piekrastes josla. Dienas laikā, upju un ezeru krastos, kas aizauguši ar mitrāju veģetāciju, visbiežāk, varbūt, jūs varat atrast vējbikses. Putns tika nosaukts par tumšām un gaišām garenvirziena svītrām uz galvas, kas raksturīgs ņirgam. Šī dziedātāja dziedāšana sastāv no augstiem svilpes, spožiem un spilgtiem izsaukumiem, ātri mainoties un publicējot nenoteiktu secību: "Cyri-Cyr-tereter-tereter (dažreiz ļoti garš). Kli-lily-Kli-lilija. Chi. Chi. Tere. " Bieži vien dziesmā āmurs jūs varat noķert skaņas, kas ņemtas no citiem putniem - bruņiniekiem, dzeltenajiem vagoniņiem utt. Parasti diezgan noslēpumaini, dziedājot, šis vālotājs tiek izvēlēts uz krūmāju stiprajām zariem vai sēž uz augstākajām niedrēm, it kā mēģinātu sevi parādīt. Dažreiz bumbers lido uz augšu. Uz lidojuma dziesma neapstājas. Pēc tam, kad lidojis kādu distanci ar demonstratīvo lidojumu, vālotājs atkal slēpjas niedru biezokņos. Barsuchok ir viens no aktīvākajiem dziedošajiem putniem rezervuāru krastos. Viņas dziesmu var dzirdēt gan dienā, gan naktī no ierašanās līdz jūlija beigām.


Att. 36. Pelnu dziedātājs (A. att. Komarova)

Tas ir diezgan izplatīts upju palienēs un citos purvainos purvos. Tas ir ļoti izplatīts un nesen iekļāvis ziemeļos uz dienvidkarēliju. Viņas imitējošās spējas ir vēl izteiktākas nekā ļaunuma spējas. Dziesma ir pārsteidzoša, ļoti daudzveidīga un melodiska dziesma, kas sastāv no svilpes un sprakšķēšanas zilbju kombinācijām, kā arī no dažādiem putniem, tieši kopētiem signāliem. Tas ir mazs olīvkrāsas putns ar spilgtu dibenu, strauji kustīgs. Tā atrodas palienes krūmu zonā. Tas ir atrodams arī vecajos parkos. Viņai kopumā ir raksturīga nakts dziedāšana, bet bieži vien viņas balss ir dzirdama dienas laikā, lai gan dienas laikā tā dzied mazāk.


Att. 37. Pievilcējs (A. att. Komarova)

Dienas ekskursijā var dzirdēt arī lielāko zaķi - strazdu. Tā atrodas pie upes vai ezera un dzied, sēžot ar niedru vai krūmiem, kas piepildīti ar ūdeni. Viņai ir spēcīga, raupja balss. Dziesma vienmēr sākas ar zemām cirpšanas skaņām, kas pārmaiņus sakrīt ar pakāpenisku pieaugumu. Tā sastāv no 5-6 skaņu paketēm, tūlīt pēc viena otras: "Careker-Krakra-Krakru-Kirikiri-Kiki".

Viens no kriketa klana pārstāvjiem, nakts krikets, dzied pie ūdens niedres vai kokteilis kātiņos. Viņa dziesma bieži tiek dzirdēta arī dienas laikā, lai gan viņš, tāpat kā visi citi kriketi, ir nakts dziedātājs. Pēc dziesmas rakstura viņš ir ļoti līdzīgs parastam kriketam. Tomēr tos nevar sajaukt, jo tie ir pilnīgi atšķirīgi. Turklāt nakts kriketei ir vienāda sarkanīgi brūna muguras krāsa, turpretī parastā tā ir gaišāka un ar tumšiem gareniem plankumiem.

Upes krastā vai ezerā niedru vai vītolu krūmu biezos pie ūdens bieži dzird nesteidzīgas skaņas, kas atgādina zvirbulis: "ji-ji-three-turi-ji-three". Tos regulāri atkārto regulāri. Tā dzied niedru barošanu - putnu, kas ir ļoti izplatīts. Viņa joprojām sēž uz krūma. Pārsteidzošs ir auzu izmērs ar zvirbuli, melnās galvas un rīkles krāsas, spilgtas krāsas un kakla krāsa.

Starp ūdens niedru un niedru biezpieniem ir daži ganu putni, kas krāsoti tumšā karsta un purva tonī. Tie atšķiras pēc knābis un tukšās plāksnes krāsas uz galvas: lielais čaulā ir balta plāksne, mazajam purvam ir sarkans, tāds pats kā knābis.

Šeit jūs varat apskatīt arī dažādu pīļu drēbes - meža ogas, whistlers un krekeri. Jūnijā parasti sievietes jau sēž uz ligzdām vai svina liemeņiem, un drakes joprojām turpina cīnīties ar savu līgavas apģērbu. Viņi jau dodas mazās grupās, pirms lido uz molt. Raksturīgi arī niršanas piekrastes biezokām - crested un red-headed. Viņus nav grūti atšķirt. Vīģes pods ir melns, ar spilgti baltu pusi, virsotni un dzeltenu aci. Kastaņkrāsas sarkanvīna niršanai ir galvas un kakla, gaiši pelēks mugurs un tumšs krūtis. Turklāt sarkanvada niršanai ir skaļa, pamanāma balss. Tomēr viņa cries "ke-rere" nav ļoti bieži dzirdami. Chomgi ir redzami uz ūdens, purva zaķis dažkārt var lidot pa niedrēm, kaijas un zīriņi lido pāri ūdenim. To apraksts ir dots citās grāmatas sadaļās.

Ja upes krastam vai ezeriem tiek atņemtas biezas biezputras, baltas vālītes, kas ir labi zināmas visiem, patur sevi, reizēm neliela smilšu sūkņa nozveja. Abām sugām ir līdzīgs ieradums pastāvīgi sūknēt astes. Wagtails sēž uz akmeņiem, kas izvirzās no ūdens, vai palaist mazos, sasmalcinātos soļos gar seklām. Kulik-pārvadātājs rīkojas tādā pašā veidā, bet viņš pastāvīgi lido no viena krasta līnijas uz otru, gandrīz pieskaroties ūdens spārniem. Tomēr viņš bieži pilda savu pavasara dziesmu. Šī ir ļoti skaista un tālejoša trill, kas sastāv no smalkām svilpes skaņām, kas nepārtraukti seko viena otrai: "titisiti-titisiti-titicity". Pārvadātāju var atrast visur: krastā, ezera krastā un upē, meža krāšņos un strautos. Tas ir mazāks par strazdu, brūngani virs baltā, zemāk ar tumšu ziedu.


Att. 38. Mazs plover ar smilšu joslu (Yu. Pukinsky foto)

Ja upju un ezeru krastos atrodas smilts vai oļi, tad jūs vienmēr varat redzēt mazu plover. Tas ir mazs īstermiņa acu smilšakmens ar baltu plankumu uz pieres un tumša apkakle. Zemāk tas ir balts, virspusē krāsots smilšu krāsā. Ar sēklu palaišanu viņš ātri izgāja pa piekrastes joslu, izsakot savu izsaukuma saucienu "i-i-i-i-i." Pārošanās lidojumu laikā, ko veic zemas virs zemes, zuikas sniedz tādu pašu signālu, bet biežāk. Saistībā ar pludmales attīstību mazais plover pamazām atstāj piekrastes joslu un pārceļas uz brīvajām partijām un piepilsētu poligoniem.

Pļavas Riverine palienes pļavas un kochkorniki dažreiz ir ļoti plašas. Šajā gadījumā putnu fauna, kas tos apdzīvo, var būt ļoti bagāta un vairāki desmiti sugu. Šeit visbiežāk sastopami dzelteni vagoniņi un pļavu griezēji. Šo putnu dziedāšana ir klusa un neraksturīga. Dzeltenajiem Wagtails būtībā nav īstas dziesmas. Sēžot uz augstiem pļavu zālaugu kātiem vai krūmu zariem, viņi bezgalīgi vai īsā laikā pūlas. Vīrieši, pūkaini, lido no viena krūma uz citu, it īpaši, ja tas īpaši demonstrētu ķermeņa apakšējās daļas spilgti dzelteno krāsu.


Att. 39. Pļavas kalts (Y. Pukinsky foto)

Pļavu pumpuri arī pastāvīgi sēž uz augstiem zālājiem. Ķermeņa formā tie ir tieši pretēji wagtails - gaišajiem un īsiem. Krāsu baltā plecu plecu krāsā ir acīmredzama gaiša uzacis un tumša josla. Augšējais ķermenis ir tumšs, apakšējā daļa ir gaiši ar rozā brūnu pārklājumu uz krūtīm. Chase izmērs ir mazāks nekā zvirbulis. Baidoties, putns lido zem zemes virs zemes. Pļavu dziedāšanas dziesma ir īsa čirpšanas frāze, kurā, lai esiet uzmanīgs, jūs varat dzirdēt skaņas, kas atgādina akmeņu ātros sitienus. Daži dziedātāji reizēm atdarina citu putnu balsis.

Ja pļavā aug krūmi, tad šeit jūs varat dzirdēt pelēko čūsku, lēcu, parasto auzu dziedāšanu un satikties ar šriku-žulānu. Lai gan pēdējās sugas pieder dziesmu putnu grupai, tomēr ar drūmo izskatu var uzreiz pateikt, ka Džulans vada plēsonīgu dzīvesveidu. Tās stiprā knābis ar zaru uz augšējā apakšdelma ļauj tam tikt galā ar ķirzakas, voles un maziem putniem. Šriks liek saviem upuriem uz asām kucēm un saplēst savas galvas. Sarkanā kakla plēsīgā darbība palielinās sliktos laika apstākļos, kad samazinās kukaiņu darbība, par kuru tā galvenokārt medī. Nav nekādas regulāras demonstrācijas dziesmas. Reizēm, slēpjot krūmos, viņš klusi dzied, imitējot dažādu putnu balsis. Tikai tad, kad rūpējas par sievieti, vīrietis, kas atrodas tuvu viņai, skaļi skaudā balsī, aizraujoši rada: viņš izstiepsies ar auklu un izvelk krūšu kurvīti, tad viņš griezsies utt.

Uz mitrām pļavām, kas klātas ar retiem krūmiem, dažreiz dzirdama ļoti oriģināla, viegli atcerama Dubrovnikas dziesma. Tas sastāv no pakāpeniski augošām melodiskām stanzām: "uz Khiluhilu-Khilikhili-Tilitili-Chuchu" Dziesma ļoti atšķiras individuāli, tomēr vienmēr ir iespējams atpazīt skatu no tā. Dubrovnikas vīriešiem ir tumša kastaņa galva, dzeltena vēders un krūtis, pa kuru ir tumša josla. Putns sēž pamanāmā vietā un bezgalīgi svilpina savu motīvu, katru reizi pavelkot to uz augšu.


Att. 40. Vīrietis Shrike-Zhulan (A. Malchevsky foto)

Plašas upju pļavas piesaista daudzus bruņotājus: turukhtanov, mērkaziņas, lielus čaulas, herbalistus un fi-fi. Dažreiz zobainie burbuļi dienas laikā, bet tas ir labāk uzklausīt to naktī. Tagad pļavās, kur tas tiek traucēts, lāse kļūst arvien mazāka un biežāk sākas sūnu purvos. Herbalistiem tomēr joprojām ir galvenā ligzdošanas vieta, kur ir plašas upju palienes un ezeru pļavas. Herbalist dziesma dod īpašu garšu atvērtai ainavai, uzlabojot tās monotonu šarmu. Tas izklausās diezgan melodiski, un to var attēlot ar strauji atkārtojamiem vārdiem “zāli-zāle-zāle-zāle”. Tricks herbalist, tāpat kā lielākā daļa sandpipers, gaisā. Dziesmas laikā tā karājas vienā vietā un pēc tam sāk lidot atkal noteiktā vietā 15-20 metru augstumā. Aplūkojot zaļumu, izmantojot binokļus, spārnos var redzēt sarkanās kājas, balto muguru un balto "spoguļus". Kulik fi fi, tokuya, lido virs pļavas, parasti ir ļoti augsts. Reizēm viņš skriejas no vienas puses uz otru un rada īsu dziesmu. Ar skaņas vispārējo raksturu tā atgādina meža dziesmas dziesmu un to var pārraidīt ar zilbēm "pi-pi-logy-logy-logy". Sēžot uz zemes, spīd viņa astes kā pārvadātājs. Lidojumā var redzēt baltu augšējo asti. Vispārējā krāsa ir brūngani pelēka.


Att. 41. Krakls (A. Malchevsky foto)

Lai gan kukurūzas vālīte visbiežāk klieg, un naktī, tās balss bieži vien ir dzirdama dienas laikā. Viņu nevar sajaukt ar kaut ko. Smieklīgi un diezgan ritmiski, kukurūza atkārto neskaitāmus reižu "rrya-rarya-rarya-rarya" numurus. Dažreiz putns divkāršo skaņu, un tad dziesma izklausās kā "rar-rahr, rah-rahr.". Kraksa balss izplatās pāri apkārtējām pļavām, un to var dzirdēt vairāk nekā kilometru garumā. Pašreizējais putns var nonākt tuvu sev, bet to nav viegli redzēt, jo tas vienmēr slēpjas zālē. Viņa ļoti nelabprāt paceljas. Lai atdarinātu viņas balsi (ar magnetofona palīdzību), viņa aizveras tuvu, un šajā gadījumā kreku var atšķirt. Tas ir apmēram bruņurupuču balodis, kas ir tikai plakans no sāniem un garām kājām. Oks-sarkanie spalvas toņi ir pārsteidzoši.


Att. 42. Turukhtan laulības kleita (foto Yu. Pukinsky)

Ja jums ir paveicies tikties ar sarunu biedriem uz mitras pļavas, jūs varat saņemt lielu prieku. Jūs nevarat tos apskatīt bez emocijām. Viņi uztur ciešu grupu, kurā ir apmēram desmit spilgti krāsoti vīrieši. Mēreni tērptas mātītes viesojas vienatnē. Tēviņi smieklīgi lēkt, atloka savus spārnus, cīnās pretī, spin vienā vietā. Tad pēkšņi, it kā cue, viņi iesaldē klusā ainā. Kad ierodas jauni putni, ne vienmēr sievietes, viss uzņēmums atkal dzīvo. Turukhtany skaņas gandrīz neizdala. Pārlēkšanas laikā tiek dzirdami tikai plankumi. Turukhtāni cīnās kopumā, nedaudz, biežāk atdarina cīņu. Viņu kāzu tērps ir ārkārtas polimorfisma piemērs: nav divu identisku vīriešu. Apkakles, galvas un apakšējās daļas spalvu krāsošana - īpaši redzamas ķermeņa daļas. Ir putni ar melniem, sarkaniem, okeriem, pelēkiem, plankumainiem apkakli. Īsāk sakot, katrs vīrietis ir individuāls, ar raksturu ar savu krāsu.

Baltā naktī

Ir vairākas putnu sugas, kuru dziedāšanas aktivitātes ir baltās naktis. Tie ir naktsklubi, dažāda veida vālotāji un kriketi, kā arī ganu zēni - krāšņi un kreki. Visi no tiem dzīvo pie krasta krastiem un vislabāk iepazīt savas balsis upju un ezeru ielejās. No meža putniem baltās naktis bieži dzird pūces, kā arī naktsdziedzerus. Pašlaik muļķiem jau ir cāļi. Viņi joprojām uzturas un pastāvīgi pārklājas. Naktsdziesmu dziesma ir jāuzklausa priežu mežā. Šeit var atrast arī garo ausu pūces. Vieglākā pūces cāļus ir vieglāk atrast vecajā parkā vai ozola mežā. Baltās naktīs laika apstākļi parasti ir klusi un bezvēja, auss ir asinātāka, lai pat tālās skaņas tiktu uztvertas diezgan skaidri. Šajā laikā putni dzied ilgi, bez pārtraukuma un ļauj tiem tuvu tuvoties. Lielākā daļa no viņiem cieši apceļ tūristus. Putnu tuvums un situācijas vispārējais noslēpums liek cilvēkiem runāt mierīgi, gandrīz čuksti.

Par dziesmu dziedāšanu. Ziemeļu platuma grādos naktsdziedātāju dziedāšana ir saistīta ar ziedu ziediem un baltajām naktīm. Если маршрут ночной экскурсии проходит вблизи сырого мелколесья или зарослей кустарников у реки, то здесь почти обязательно мы услышим пение соловья. На него нельзя не обратить внимание. Оно чрезвычайно громкое. Некоторые части соловьиной песни среди ночной тишины бывают слышны очень далеко. Поражают удивительная сочность, глубина, широкий диапазон воспроизводимых звуков и какая-то торжественность исполнения. Песня соловья состоит из хорошо различимых колен - повторяющихся высвистов и раскатистых трелей.Naktsveļa sāk to lēnām, bet vienmēr beidzas ar paātrinājumu. Ja putns neko netraucē, tas dzied vienu dziesmu pēc otra gandrīz bez pārtraukumiem. Nightingale dzied īpaši intensīvi, ja viņš atskaņo savu dziesmu uz magnetofona. Šajā gadījumā viņš var lidot ļoti tuvu un dziedēt 2-3 metru attālumā. Nightingales veic atsevišķas dziesmas ceļus noteiktā secībā. Sākums un beigas ir visatbilstošākās, naktsklubs var mainīt dziesmas vidējo daļu. Tas norāda, ka katra dziedātāja repertuārs ir daudz plašāks nekā tas, ko viņš izpilda vienā dziesmā.

Pagājušajā gadsimtā, kad naktskrēslu saturs būros bija modē, viņi ar dziedāšanu piesaistīja daudzus amatierus krodziņos un tējas veikalos. Naktsdziesmu dziesmas cienītājiem katrai ciltsai tika piešķirts īpašs nosaukums: “iniciatīva”, “caurule”, “kukushkina lidojums”, “tangling”, “drozdik”, “celtnis”, “sandpiper”, “frakcija”, “knockoff”, “sīkums” un Turklāt, atkarībā no skaņas veida, katrs ceļš saņēma papildu nosaukumu. Piemēram, starp "caurulēm" izceļas "Lesheva caurule", "poļu", "laistīšana". Detalizētāku naktsklubu ceļa aprakstu var atrast IK Shamov grāmatā “Dziesmu putni”.

Ļeņingradā naktsdziesmu dziesmu ceļi parasti sakārtoti šādā secībā: "fyuit-fyuit (" iniciatīva ") - tu-tu-tu (" pipe ") - tiklyuy-tiklyuy (" kulik ") -kliklikliklikliklikli (kukushkin lidojums) - hochocochechny ("stukotnya") - trrrrrrrrrrrrrrrtsy ("frakcija") ".

Interesanti ir senie nometnes ceļgalu nosaukumi, jo daudzi no viņiem raksturo naktsdziesmas dziesmu kā zināmu imitāciju. Patiesībā nightingale bieži bagātina savu dziesmu ar skaņām, ko viņš dzird apkārt, lai gan viņš vienmēr tos pilda savā, naktsbiedrības režīmā. Tomēr daži no viņa ceļiem atgādina pavasara pātagas, dzeguļa, melnās dzenītes, dziesmas strazda un citu putnu balsis. Atsevišķi naktskrekli Maskavas, Ļeņingradas un Pleskavas reģionos diezgan labi atdarina Horkas kokgriezi. Pievēršoties tam, mēs atzīmējam, ka tuvas sugas - dienvidu naktsdzīve, kas dzīvo Rietumeiropā, Kaukāzā un Vidusāzijas kalnos, arī ir pakļautas atbalss, lai gan tās dziesma nav tik skaista kā tās ziemeļu kolēģis.

Veco naktsdziedātāju dziesma ir spēcīgāka un daudzveidīgāka nekā jaunieši, kuri bieži dzied nedroši un neskaidri. Vienā dziesmā nightingales parasti ietver 6-8 ciltis, bet dažreiz sastopas dziedātāji, kas izpilda 12 vai vairāk ciltis. Viena no šīm naktsdziedātāju dziesmu ierakstiem, kas reiz dzīvoja Meža institūta parkā (tagad - S.M. Kirova meža akadēmijas parks), tajā laikā bija uzrakstījis D. N. Kigorodovs, un tas ir dots viņa slavenajā grāmatā “No Putnu Karalistes ".

Melodijas skaņas un daudzveidību sasniedz naktsdziedātāji otrajā vai trešajā dzīves gadā, un tad tikai tad, ja jaunajiem putniem ir iespēja klausīties vecās dziesmas. Kad tuvumā nav labu dziedātāju, naktsdziedātāji nekad nemācās dziedāt reāli. Piemēram, ir zināms, ka pagājušā gadsimta sākumā vislielākās vērtības bija Kurskas naktskrekli. Tomēr, kā informē I. K. Šamovs, jau 30-tajos gados Kurskas naktskrekli sāka dziedāt daudz sliktāk. Pēc Kurskas Černigova un poļu kļūšanas kļuva pazīstami arī melodijas. Tad ieradās modē tā sauktais Earl of Nightingales. Protams, nakts dziesma bija nabadzīga, bet ne visur, bet tradicionālās sagūstīšanas vietās, kur tika noķerti vecākie, labi dziedošie putni. Tā kā jaunajiem naktsdziedātājiem nebija neviena, kas varētu pieņemt īstu dziesmu, viņu dziedāšana pakāpeniski pārvērtās par grabulību un klauvēšanu - ceļgalu, kas, protams, ir vecmāmiņu īpatnības un rodas bez mācīšanās.

Raksturīgi, ka dziedāšanas kvalitāte Kurskas naktskrēslos drīz samazinājās pēc tam, kad viņi kļuva ļoti vērtīgi Maskavas tirgū. Pirmās klases dziedātājam tirgotāji šajās dienās samaksāja līdz 2000 rubļiem. Cenu kāpums izraisīja faktu, ka putnu gājēji nozvejotas naktī ar simtiem, vispirms steidzoties uz vietām, no kurām tika iegūti īpaši slaveni putni. Tā rezultātā ievērojami samazinājās naktsklubu dziedāšanas kvalitāte.

Baltajās naktīs naktī jau no 8.-9. Vakarā tiek uzklausītas naktskrekli, bet viņi dedzīgāk dziedās krēslā, kad mirst strazdu dziedāšana. Pēc pusnakts dziesma jau tiek izplatīta neregulāri.

Dziesmas no dārza kauliņiem un kriketa. Nakts vidū, kad klusās naktskrēsli, aktīvi sāk dziedāt dažādus zaķus un kriketus. Mēs jau esam izpildījuši dažus no tiem. Bet mūsu idejas par šo putnu dziedāšanu būs nepilnīgas, ja mēs neklausīsimies dārza vālotāja dziesmas. Nepieciešams to meklēt salīdzinoši sausās vietās - uz krūmiem klātajām meža malām vai par mežu izciršanu. Viņa bieži dzied arī dārzos un parkos un aizaugušos nātru gabalos ciematos.

Dārza vālotājs dzied burvīgi. Cilvēki, kuri nezina putnus, bieži to paņem uz naktsklubu, lai gan maigā dziedātāja dziesma ir maz sakara ar spēcīgajiem nakts balzāmiem un svilpes. Dziesma dārzā ir lēna un izmērīta. Tā vairākas reizes svilpa dažādus signālus un dziesmas no citiem putniem, ko tā veic savā veidā, bet vienmēr ir ļoti tīra un melodiska. Vārpiņš visprecīzāk izjūt trauslo vīriešu "ryum-pinpinpin, Ryum-pinpinpin" traucējošos signālus. Viņa arī imitē strazdu balsis - belobroviku, dziedāšanas un lauka biļetes - un citus putnus. Gandrīz katra ceļgala viņa, šķiet, pārspēj ar raksturīgu čeku pārbaudi vai tr-tr-tr, un šādā veidā visa melodija piešķir īpašu ritmu. Ļoti bieži publicēts svilpe "ti-viv", dzirdējis vistālāk. Dziedājot dārzu, krūmāji tiek turēti. Dažreiz tas ļauj jums ļoti tuvu sev, bet jūs to nevarat redzēt krēslā. To var redzēt jau no rīta, saullēkta laikā.

Kriketi ieguva savu nosaukumu par sava veida dziedāšanu, kas atgādina zālāju dziedināšanu. Ja nakts ekskursijas ceļš iet caur upes ieleju, kur krūmi aug mitrās pļavās, tad ir pilnīgi iespējams dzirdēt upes kriketa dziesmu. Šķiet, ka kaut kā neparasti skaļi, bez smolka, zālaugu krūmāji daudzus gadus pēc kārtas krūmos. Pēc īsa pārtraukuma atkal tiek dzirdēts garš, ritmiski vibrējošs trill "zirzirzirzir-zirzir". Dziesma ir dzirdama tagad klusāk, tad skaļāk, jo krikets visu laiku pagriežas, nosūtot savu laulības signālu visos virzienos.


Att. 43. Upes krikets (att. A. Komarova)

Upju ielejās, kā arī meža izcirtumos, dažreiz pat rudzu lauka vidū uz balta nakts, jūs varat dzirdēt parastās kriketa dziesmu. Tas atveido gludu augsto trillu, kas, tāpat kā upes krikets, ilgst vairākas minūtes pēc kārtas, un pēc īsa pārtraukuma tas atkal skan - un tā tālāk visu nakti. To var attēlot kā nepārtrauktu "rrrrrrrr".

Pašreizējā tramdīšana un zaķis, kokgriezuma vilce. Pašreizējais mērkaķis un kokgriezis ziemeļu platuma grādos, kā zināms, sākas aprīlī un ilgst līdz jūnija beigām - jūlija vidum. Tādējādi balto nakti laikā šo putnu pārošanās signāli ir izplatīta parādība. Bet visaktīvāk runāt, varbūt, vajā. Šo cāļu balss ir neticami spēcīga, un to var dzirdēt tālu ārpus palienes, kur notiek to pašreizējā situācija. Mitros gados, kad ievērojami palielinās seklā ūdens zona, relatīvi nelielā palieņu platībā var rasties vairāki vīrieši. Katrs no tiem nepārtraukti publicē īsu un augstu svilpi "uit, uit, uit", atkārtojot apmēram reizi sekundē. Kad putni pulcējas, šis sauciens saplūst ar stabilu kori. Pogonīšu svilpe ir dzirdama visu nakti un apstājas tikai no rīta. Šie putni paliek mitrzemēs pie ūdens. Atsevišķi tēviņi dažreiz aust pat nelielos ūdens tilpnēs, piemēram, dambja krastā, kas aizaugts ar pakavu.

Ļoti grūti ir redzēt kuprītus ne tikai naktī, bet arī dienas laikā. Viņš vada ceļojošu sauszemes dzīvesveidu un pastāvīgi slēpjas starp blīvo veģetāciju. Tas sākas tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā, un, netālu no lidojuma, atkal nokļūst zālē. Lidojuma laikā, tāpat kā kukurūzas cepurē, garas kājas, kas piekārās, ir pārsteidzošas. Tas ir vidēja lieluma putns, nedaudz vairāk kā strazds.

Baltās nakts krēslā, reizēm no rīta, upes ielejā, mīksts, pakāpeniski augošs un pastiprinošs vibrējošs skaņa "wuvuvuvuvuvu" pēkšņi nāk no augšas kaut kur virs bedra purva vai plūdu pļavas. Pēc kāda laika tiks dzirdēts cits raksturs - nesteidzīgs un ritmisks "teke-teke-teke-teke". Tā ir skaņa, kas ir zaķīte gaisā. Pirmā skaņa, kas ir līdzīga kazas uzliesmojumam, notiek, kad astes spalvas un spārni vibrē, kad mērkaķis, kas ir aplis gaisā, sāk strauji samazināties, it kā nokļūstot gaisa caurumā.


Att. 44. Kokgriezuma siluets uz ģipša (attēls A. Formozova)

Tā saucamā kokgriezuma vilce ir labi zināma ne tikai katram medniekam. Viņu atkārtoti aprakstīja klasiskajā, krievu literatūrā gan prozā, gan dzejā. Visvairāk spilgti attēlots A. K. Tolstojs dzejā „Uz dakšas”. Pēc saulrieta, kokgriezuma tēviņi atsāk zemu mitrumu zem meža vai meža malām, padarot mīkstu skaņu, piemēram, horkan un twister. Daļu no putniem, kas peld pa mežu, nevar redzēt. Viņi slēpj koku vainagus. Tiek dzirdētas tikai viņu balsis - zema, nesteidzīga "kora kora koris" (2-4 reizes) un tūlīt pēc pēdējās zilbes - īsa un augsta skaņa "tzvir", līdzīga baltā vagoniņa čirpšanai. Visa dziesma skan kā "kora kora koris-tzvir". Visbeidzot, aizmiglotas debess fonā parādās kokgriezis. Parasti ir redzams tikai viņa siluets. Tas ir ilgi rēķināts putns ar baložu lielumu, bet ar īsu asti. Tas lido diezgan ātri, lai gan spārnu plankumi šķiet lēni.

Balsis priežu mežā. Lai pilnīgāk iepazītos ar putnu nakts balsīm, ir svarīgi, lai ekskursijas maršruts, papildus upes palienei, ietvertu arī mežizstrādes posmu. Šeit uz malas naktī, un dažreiz dienas laikā dzirdami ļoti patīkami mirdzošie skaņas, kas atšķiras pēc toņa un ritma. Tie nāk no augšas. Dziesma sastāv no ātri atkārtojamām zilbēm "Yuli-Yuli-Yuli-Lulilulilulilulili". Tā dzied meža ķekaru, vai yule. Viņš, tāpat kā citas klintis, dzied gaisā, lidojot augstu virs meža un sagriežot.


Att. 45. Ausu pūce (Y. Pukinsky foto)

Jaunu ausu pūces, kas atstājušas ligzdas, var nozvejot priežu mežā. Sākumā tiek dzirdēts viņu sērgojošais saruna. Padome pēc kārtas kliegt pēc kārtas. Viņu balsis nav vienādas, jo pūces izliekas ilgi un tāpēc ir dažāda vecuma. Riteņu zvans ir atšķirīgs. Viens ligzdojošs svilpe "ai" augsts un garš, otrs velk "uh", trešais - "yy". Pirmais parasti izsauc mazāko, jo viņš ir izsalcis. Viņš atkārto pārējo. Cāļi atgādina vecākiem, pieprasot barību. Kopumā ausu pūka cāļu balsis ir līdzīgas izsalkušo kaķēnu balsīm. Ja tuvojies, dažreiz ir iespējams paši atklāt pūces. Kad viņi ierauga kādu cilvēku, viņi klusē un tiek izvilkti bailēs ar kolonnu, sašaurinot acis un paceļot savas "ausis".


Att. 46. ​​Naktīša siluets baltā naktī priežu mežā (L. Malčevska foto)

Bet uz balto debesu fona parādās šaurā spārna un garenvirziena putna siluets. Tās lidojums ir kluss, viegls un manevrēts. Ātros metienus nomaina pēkšņas apstāšanās un spārnu plankumi vienā vietā. Izdodot vairākus "PEC, PEC", caurdurtus kliedzienus, putns ir paslēpts no redzesloka. Šis nakts putns ir nakts putns, kas barojas ar kukaiņiem, kurus tas nozvejo. Pēc kāda laika viņas dziesma nāk no meža - garš "errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr." Troksnis. No tā attāluma tas atgādina braucoša motocikla troksni. Dzied naktskrēslu, kas sēž uz priežu zariem. Viņš velk savu nedzirdīgo trillu ļoti ilgi, tagad paceļot, tad nolaida savu balsi. Viņa kakls ir ļoti pietūkušas, viņa mute ir atvērta. Visbeidzot, nakts skrējiens aizlido no koka, tā dusmas pārvēršas par ļoti zemu kliedzienu. Vairākas reizes, slaucot spārnus uz muguras, viņš lido uz sāniem, sēž uz cita koka, kuru viņš pieradis, un atkal sāk dziesmu.

Visā īsajā, gaišajā naktī, reizēm viņu balsis un dienas putni - dzeguze, redstarts, lādiņš, belobrovik, dziesmu strazds. Dawn, apmēram trīs stundas, dziedāšanas aktivitāte dramatiski palielinās. Ar jauno enerģiju sāk dziedāt nakti. Visi putni, kurus mēs tikko klausījāmies, turpina pārplūst. Ir kopīgs nakts un dienas putnu koris. Tas ir pārsteidzoši labs un piešķir īpašu šarmu ziemeļu platuma grādiem. Diemžēl cilvēkiem reti ir jāklausās. Viņi pamostas daudz vēlāk.

Skatiet videoklipu: Bumerangs - Koncerts Z studijā 1988. gads (Oktobris 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org