Dzīvnieki

Upes un Eiropas bebrs. Beavers funkcijas

Pin
Send
Share
Send
Send


Upes bebrs ir lielākais no Krievijas faunas grauzējiem. Lieli bebru paraugi sasniedz apmēram 125 cm garu garumu ar asti un ķermeņa svaru 25-30 kg. Bebru ķermenis ir milzīgs, diezgan neērts un bagātīgs. Priekšējām un aizmugurējām kājām ir pieci pirksti, aizmugurējās ķepas ir daudz lielākas un aprīkotas ar peldēšanas membrānu, bet priekšējās ķepas ir tikai rudimentāras. Toes ir aprīkotas ar spēcīgiem, lieliem nagiem, kas ir piemēroti zemes rakšanai. Bebru astes ir ļoti oriģinālas: vairāk vai mazāk noapaļotas pie pamatnes, tās vidējā un gala daļā tas ir stipri saplacināts un pārklāts ar ragveida svariem, starp kuriem ir reti mati. Galva ir liela, noapaļota un ar blāvu seju. Ausis ir nelielas, nolaupītas ar matiem, dzirdes atveres var aizvērt. Acis ir nelielas ar vertikālu skolēnu, un tām ir trešais plakstiņš vai mirgojoša membrāna, kas, caurskatot un aizverot acis niršanas laikā, pasargā viņus no tiešas ūdens iedarbības uz tām, vienlaicīgi neņemot vērā apkārtējos objektus zem ūdens. Augšējā lūpa ir bifurkēta, un lūpu daļā ir redzami ļoti spēcīgi, spēcīgi, kalti līdzīgi oranžā krāsā.

Bebru cirkšņa zonā ir savienoti dziedzeri, kas izdalās labi smaržojošā, taukainā, brūnganā šķidrumā, ko sauc par „bebru straumi”. Kažokādas ir ļoti biezas, ar pūkainu apakškravu un spīdīgu rupju vītni. Bebru kažokādas krāsa mainās no sarkanīgi brūnas līdz gandrīz melnām.

Dzīves veids

Upes bebri savā dzīvē ir cieši saistīti ar ūdeni, lai gan viņi pavada lielāko daļu sava laika ārpus tās, bet viņi nekad nenonāk tālu no ūdens. To biotopi ir meža straumi, upju un mežu ezeru straumi.

Bārbi ir sociāli dzīvnieki un parasti apdzīvo viena no otras kaimiņiem no kolonijām, kurās tie nav traucēti. Viņi dzīvo vai nu kāpās, vai “mājās”. Bārbi ir lieliski celtnieki, to struktūras ir ļoti sarežģītas. Mora bebri ir apmierināti ar garumu un sarežģīto izkārtojumu. Viena no ieejām bedrē vienmēr atrodas zem ūdens un viens vai vairāki citi zemi uz zemes. Ir lieli caurumi, kuriem ir vairākas zemūdens un zemes izejas. Urbuma dziļumā ir ligzdošanas kamera, kas izklāta ar smalki mizotu mizu un koku koku. Vietās, kur krasti nav piemēroti urbumu rakšanai, bebru konstrukcijas veido "mājiņas". Šie „Khatki” ir cietie izmēri, kuru diametrs ir vairāki metri un augstums pārsniedz pusotru metru. Šīm konstrukcijām ir konusveida duguss, kas izgatavots no mezglu celmiem un plānu koku stumbriem, kas piestiprināti ar dūņu, zemes un ūdens augiem. Parasti ir vairākas iegremdētas ieejas “namiņā”, un plaša dzīvojamā kamera atrodas virs ūdens līmeņa. Lai vienmēr atstātu mājiņas vai urbumus zem ūdens, bebri kopā veido dambjus, kas kalpo, lai paaugstinātu ūdens līmeni, un bieži izmanto lielus kokus līdz 50–60 cm bieziem, kas gudri sagriež tos ar spēcīgiem griezumiem, izgāžot tos ūdenī un sapludinot ūdenī. dambja būvniecības vieta. Tomēr šādas dambis tiek būvētas tikai tad, ja bebrus dzīvo lielās kolonijās un kur tie ir maz bažas.

Ūdeņos upes bebrs lieliski peld un nir, bet uz zemes tas kustas neveikli, lēni, nūj, velkot ne tikai astes, bet arī tauku vēderu.

Bobs ir nakts. Dienas laikā viņi parasti ir urbumā un tikai krēslā, atstājot savu patvērumu, viņi sāk strādāt un barot. Bēglis, kas baidījās no ūdens, ar spēku, skāra savu asti, izstarojot raksturīgu šļakatu un niršanas dziļi, atkal parādās lielā attālumā.

Bārbi barojas tikai ar augu barību. To uztura pamatā ir mizas un koku jaunie zari ar mīkstu koksni, piemēram, vītolu, vītolu, apses, papeles un bērzu ziemeļos (bet nekādā veidā nav alksnis). Bez tam bebri ēst dažus no zaļajiem ūdensaugiem un jo īpaši sulīgus un mīkstus saknes un sakneņus.

Ziemā bebri neietekmē ziemas guļus, bet reti iet uz zemes virsmu - tikai atkausēšanas laikā. Visa bebru ziemas aktivitāte notiek caurumā vai mājā un zem rezervuāra ledus. Ziemai bebras pašas par sevi padara lielus pārtikas krājumus no mezgliem un zariem, kurus viņi tur, stiprinot rezervuāru apakšā pie ieejas mājoklī.

Pavairošana.

Burbu šķirne reizi gadā. Pašreizējā plūsma caur tiem notiek ziemas beigās - agrā pavasarī, un tā periodi ir diezgan stiepušies no janvāra līdz martam. Grūtniecības periods ir 105–107 dienas. Jauniešu skaits pakaišiem parasti ir no 2 līdz 4. Jaunieši piedzimst jau ar matiem, ar atvērtām acīm un attīstās ļoti ātri, viņi var peldēties dažas dienas pēc piedzimšanas, bet tie neietekmē patstāvīgu dzīvi. Beaver ir ļoti maiga māte un turpina rūpēties par jauniešiem pēc zīdīšanas beigām, kas ilgst apmēram divus mēnešus. Bobs sasniedz seksuālo briedumu trīs gadu vecumā.

Bārbji, tāpat kā daudzos citos pusūdenī dzīvojošos dzīvniekos, nepārtraukti mainās matiņus, bez strauji izteiktiem laika periodiem, bet tās intensitāte palielinās pavasarī un rudenī. Tiek uzskatīts, ka upes bebrs ir ļoti talantīgs dzīvnieks, par ko liecina tās ievērojamā ēka un sociālie instinkti. Gūstā, viņš ir pilnīgi tamed un parāda labu atmiņu un mīlestību pret cilvēku. Sakarā ar slēpto pusūdenisko dzīves veidu bebru dzīvniekiem un putniem ir maz ienaidnieku. Ziemā bebrs var kļūt par vilku, lapsu un lūšu upuri, taču tas notiek salīdzinoši reti. Viņa visbīstamākais ienaidnieks ir ūdrs, kas bieži uzbrūk jauniem bebriem.

Ekonomiskā vērtība.

Bebru kažokādas ir ļoti vērtīgas, un visā pasaules dzīvnieku kažokādu sērijā cena ir noteikta vienā no pirmajām vietām. Tās vērtību nosaka tās skaistums un ļoti augsta izturība. Papildus kažokādām bebras ir vērtīga bebru straume, kas iegūta no gūžas dziedzeriem. “Beaver Stream” ir spēcīga patīkama smaka un to izmanto medicīnā kā afrodiziaku un stiprinošu līdzekli, un parfimērijas rūpniecībā kā aromātisku produktu.

Senās Krievijas ārējā tirdzniecībā bebru kažokādas spēlēja izšķirošu lomu, un tikai plēsonīgā kapitālistiskā ekonomika neļāva bebru komerciālo nozīmi ne tikai mūsu valstī, bet arī Rietumeiropā un Ziemeļamerikā.

Dzīvotne

Bārbi pieder pie Castaridae ģimenes, ieskaitot vienīgo Castor ģints un tikai 2 sugas:

  1. kopējs bebrs (Castor fiber) (aka upe vai austrumi),
  2. Kanādas bebrs (viņš ir arī Ziemeļamerika) (Castor canadensis).

Šodien Ziemeļamerikas bebri atrodas visā kontinentā, no Mackenzie upes mutes Kanādā līdz dienvidiem līdz Meksikas ziemeļiem. Bet tas ne vienmēr ir bijis. Cilvēki ir medījuši šos dzīvniekus gadsimtiem ilgi savas gaļas, kažokādas un bebru straumes dēļ. Rezultātā XIX gs. Beigās Kanādas iedzīvotāju skaits kļuva kritisks, un lielākajā daļā to biotopu tie tika gandrīz pilnībā iznīcināti, jo īpaši ASV austrumos. Valsts un vietējās vides aizsardzības aģentūras izsauca trauksmi, un dzīvniekus sāka transportēt no citām teritorijām. Tos ieviesa arī Somijā, Krievijā, vairākās Centrāleiropas valstīs (Vācijā, Austrijā, Polijā). Viena no lielākajām Kanādas grauzēju populācijām šodien ir dienvidaustrumu Somijā.

Agrāk kopīgais bebrs dzīvoja visā Eiropā un Ziemeļāzijā, bet ne visas populācijas varētu izdzīvot cilvēku tuvumā. 20. gadsimta sākumā Francijā, Norvēģijā, Vācijā, Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā, Ķīnā un Mongolijā izdzīvoja tikai dažas relikvijas, kurās kopumā bija 1200 cilvēku.

Šo dzīvnieku reintrodukcijas un pārvietošanas programmu rezultātā, kas sāka darboties pagājušā gadsimta pirmajā pusē, parasto bebru skaits pakāpeniski sāka augt. XXI gadsimta sākumā bija aptuveni 500–600 tūkstoši cilvēku, un to biotops ir paplašinājies Eiropā un Āzijā.

Krievijas teritorijā šodien ir abas sugas, lai gan vietējais iedzīvotājs ir tikai upes bebrs. Tās klāsts aptver gandrīz visu Krievijas Federācijas meža zonu - no rietumu robežām līdz Baikālam un Mongolijai, un no Murmanskas reģiona ziemeļos līdz Astrahaņas reģionam dienvidos. Turklāt šī suga aklimatizējās Primorē un Kamčatkā.

Kanādas bebrs mūsu valstī parādījās pagājušā gadsimta 50. gados, patstāvīgi dzīvojot Karēlijā un Ļeņingradas reģionā no blakus esošajiem Somijas reģioniem, un 70. gados šis zvērs tika ieviests Amūras upes baseinā un Kamčatkā.

Beaver apraksts

Bebru izskats ir ļoti atšķirīgs no citu grauzēju kārtas locekļu parādīšanās, kas izskaidrojams ar mūsu varoņa pusūdens dzīvesveidu. No biologa viedokļa ievērojamās zvēra iezīmes ir tās milzīgie griezes, plakanie zvīņaini astes un slīpās pakaļējās kājas ar īpašu dakša „ķemmi” uz otrā pirksta, kā arī virkne garozas un gremošanas trakta iezīmju.

Bebri ir vislielākie vecās pasaules faunas grauzēji un otrie lielākie grauzēji pēc Dienvidamerikas capybaras. Dzīvnieka ķermenis ir tupēts, blīvs, tam ir vārpstas forma, tā aizmugurējā daļa ir paplašināta, tikai pie astes saknes tā strauji sašaurinās. Ķermeņa garums 80 - 120 cm Pieaugušie sver vidēji 20-30 kg, reti svars var sasniegt 45 kg. Kanādas sugu izmērs ir nedaudz lielāks nekā parasti.

Salīdzinoši neliela noapaļota galva ar maigu un biezu kaklu gandrīz nemainās. Acis ir nelielas, ar vertikālu skolēnu un caurspīdīgu mirgojošu membrānu (lai aizsargātu acis zem ūdens). Ausis ir nelielas, tikko izstiepjas no kažokādas. Ārējiem dzirdes caurumiem un nāsīm ir īpaši muskuļi, kas sasmalcina ūdenī. Lūpu aizaugums var aizvērties aiz sevis asināšanas asinīm, izolējot mutes dobumu, kas ļauj bebriem nolaist veģetāciju zem ūdens, neatverot mutes.

Dzīvnieku acis reaģē gandrīz tikai uz kustību, vāja redze vairāk nekā kompensē lielisko dzirdi un smaržu, kas ir galvenās sajūtas uz zemes.

Aste ir plakana, garumā tā sasniedz 30 cm platumu - 13 cm, Kanādas bebrā tā ir īsāka un plašāka. Asiņainā astes daļa ir pārklāta ar lielām ragveida svariem, starp kuriem ir reti cieti sariem.

Piecu pirkstu ekstremitātes ir saīsinātas, tām ir labi attīstītas peldēšanas membrānas uz muguras kājām (priekšpusē tās ir embrijā). Priekšējās ķepas ir daudz vājākas nekā pakaļējās kājas, un dzīvnieki to lieto kā rokas - ar to palīdzību bebrs velk priekšmetus, izrakt kanālus un caurumus, apstrādā pārtiku. Galvenais dzīvnieka kustības orgāns ir pakaļējās kājas. Aizmugures kājas otrā kājā ir sadalīta naga, kas sastāv no divām daļām: augšējā un zemākā ragu plāksne, kas ir kustama attiecībā pret otru. Šo spīli zvērs izmanto higiēnas nolūkiem - tas attīra un ķemmē vilnu izkliedēšanas laikā, noņem parazītus.

Kažokādas bebras no gaiši brūnas līdz melnām, visbiežāk sarkanbrūnās. Dažreiz ir plankumaini paraugi ar dažādu toņu plankumiem. Apakškārta bieza, tumši pelēka. Ķermeņa apakšējā daļa ir pubertiska.

Jāatzīmē, ka gaiši brūns tips ir sens, tas izdzīvoja ledus laikmeta laikā, tāpēc šie bebri ir labāk piemēroti aukstajam klimatam, savukārt dienvidu populācijās ir tumšākas krāsas.

Dzīves veids

Birkas pastāvīgi dzīvo pie ūdens. Viņu mīļākie biotopi ir pārblīvēti lēni plūstoši vai stāvoši mežu dīķi. Izšķirošais faktors konkrētas rezervuāra norēķināšanā ir pārtikas - koku un krūmu - klātbūtne. Vairāk mīlētie dzīvnieki vītolē un apses. Grauzēji izvairās no lielām upēm ar lieliem plūdiem, jo ​​tās mājoklis var applūst.

Birkas ir mazkustīgas. Lielākā daļa gada, viņi aktīvi darbojas krēslas un nakts laikā, atstājot patversmes krēslā un atgriežoties rītausmā. Ziemā ziemeļu platuma grādos, kad aizsprostus noklāj ar ledu, dzīvnieki vienmēr paliek mājās vai zem ledus, jo temperatūra ir aptuveni 0 ° C, bet ārā tā ir daudz aukstāka.

Zemē bebrs rada iespaidu par lēnu un neveikli dzīvojošu dzīvnieku, kad viņš staigā apkārt, balstoties uz lielām aizmugures kājām un īsām priekšējām kājām. Tomēr briesmu gadījumā viņš paceļas uz ūdeni galā.

Starp visiem grauzējiem mūsu varonis ir vislabāk piemērots, lai pārvietotos ūdenī. Viņa torpēdas korpusam ir racionalizēta forma, un vilna neiztur ūdeni. Viņš lēnām peld pie ezeru virsmas, lēnām pārvietojot ķepas, bet astes kalpo kā sava veida stūres rats. Niršana vai peldēšana lielā ātrumā, grauzēji strauji paceļ astes augšu un uz leju un vienlaikus rindas tās pakaļējās kājas.

Tāpat kā kokgriezēja cirvis, īpaši grauzēju zobu priekšējā emalja ir pastiprināta. Mīkstāka aizmugures virsma sasmalcina ātrāk, veidojot asu kaltu malu, kas atvieglo koku sagriešanu. Zvērs ar asiem griezējiem var sagraut un izgāzt koku, kura biezums ir viens metrs. Tāpat kā visi grauzēji, bebriem ir lieli griezēji, kas aug tādā pašā tempā, kā tie sasmalcina.

Fotogrāfijā bebrs demonstrē savu unikālo priekšgalu.

Lūk, ko grauzēji var darīt ar kokiem.

Dambji un mājiņas

Varbūt visi ir dzirdējuši par šo dzīvnieku apbrīnojamo talantu. Sakarā ar nogurumu bebru mācītāji ir iemācījušies pielāgot vidi savām vajadzībām. To radītie dambji palielina ekoloģisko daudzveidību, paplašina ūdens teritorijas, palielina ūdens daudzumu un kvalitāti un maina ainavu. Par pamatu aizsprostam parasti izmanto koku, kas nokrita pāri straumei. Tas ir piepildīts ar zariem, koku stumbru daļām, akmeņiem, zemi, veģetāciju, līdz aizsprosta garums pārsniedz 100 metrus (aizsprostu malas ir tālu aiz kursa), un augstums bieži sasniedz trīs metrus. Tajā pašā laikā ūdens līmeņa atšķirība sasniedz divus metrus. Tā gadās, ka ģimene uzreiz veido vairākus dambjus, kā rezultātā izveidojas vesels dīķu kaskāde. Grauzēji ir īpaši cītīgi būvējot dambjus pavasarī un rudenī, lai gan darbs var turpināties visu gadu.

Beaver dambis

Beavers - izveicīgs izrakums. Parasti viņi uzkrājas daudzas baržas ģimenes īpašumā esošajā zemes gabalā, kas var būt vai nu vienkārši tuneļi vai veseli labirinti, kas ved no straumes vai dambja krasta uz vienu vai vairākām kamerām. Daudzos biotipos šie grauzēji izmanto barības kā primārās patversmes.

Tas izskatās kā bebru namiņš

Vēl viena iespēja piekrastes mājokļiem - būda. Viņu bebru būvniecība notiek vietās, kur nav iespējama urbumu izvietošana. Tā kā mājiņu dzīvnieki izmanto veco celmu, zemu banku vai plostu. Ārēji šāds mājoklis pārstāv lielu zaru kaudzi, koku stumbru gabalus, kas piestiprināti ar zemi, dūņām un augu atliekām. Ligzdošanas kameras iekšpusē norisinās, no kurienes kurss iet zem ūdens. Vidēji mājiņas diametrs sasniedz 3-4 metrus. Sarežģītākās iekārtās ir vairākas kameras dažādos līmeņos. Cepures var būt īslaicīgas un pastāvīgas, tās izmanto daudzus gadus. Pēdējie tiek nepārtraukti pabeigti un var sasniegt 14 metru diametru un augstāk par diviem metriem.

Citu bebru celtniecības aktivitāšu dēļ kalnrūpniecības kanāli ir vismazāk sarežģīti. Ar savu priekšējo ķepām tās mazo strautu un purva taku apakšā liek dūņas un netīrumus, kas atmet tos no ceļa. Iegūtie kanāli ļauj dzīvniekiem palikt ūdenī, pārvietojoties starp dambjiem vai barošanas vietām. Grauzēji lielākoties ir iesaistīti vasarā, kad ūdens līmenis ir zems.

Ir vērts atzīmēt, ka Kanādas bebru cienītāji ir rūpīgāki un aktīvāki nekā parastie. To ēkas ir sarežģītākas un izturīgākas, jo tās aktīvi izmanto akmeņus būvniecībā.

Bārbi ir tikai zālēdāji. To pārtikas sastāvs var mainīties sezonāli. Pavasarī un vasarā viņu uztura pamatā ir lapas, saknes, garšaugi, aļģes. Līdz rudenim viņi pāriet uz plānām koku un krūmu zariem, dodot priekšroku apses, vītolu vai alksni.

Sākot no oktobra vidus, grauzēji ziemā sāk ražu koku. Tā var būt biezas zariņi un pat apses, vītolu, putnu ķiršu, alkšņa, bērza, kā arī neliela skuju koku daļa. Dzīvnieki izgāztos kokus sagriež mazos gabaliņos un uzglabā zem ūdens dziļās vietās pie caurumiem un mājām. Bārbi var peldēties līdz saviem veikaliem zem ūdens, neatstājot drošu aizsprostu.

Ja koksnes barība nav pietiekama, dzīvnieki ir mitrājas augi. Dažreiz ir iespējami reidi uz tuvu dārziem un dārziem.

Daudzi Eiropas bebri nav uzkrāti ziemai. Tā vietā viņi arī dodas uz krastu, meklējot pārtiku ziemā.

Beaver strūkla

Dzīvnieku raksturīga iezīme ir "bebru straumes" klātbūtne, ko ražo īpaši dziedzeri. Tā ir kompleksa viela, kas sastāv no simtiem sastāvdaļu, ieskaitot spirtus, fenolus, salicilaldehīdu un kastoramīnu. Šīs vielas zinātniskais nosaukums ir castoreum.

Kopš seniem laikiem bebru plūsma ir saistīta ar pārdabiskām dziedināšanas īpašībām. Y-YY gadsimtu pirms mūsu ēras. Гиппократ и Геродот отмечали ее эффективность в лечении некоторых болезней. И сегодня это вещество нашло применение в народной медицине, но в основном оно используется в парфюмерии.

Сам же бобр использует свой ароматический секрет в целях маркировки. Пахучие метки – это один из способов обмена информацией у наших героев. И канадский, и речной виды оставляют запаховые метки на холмиках, сооружаемых возле воды из ила и растений, поднятых со дна водоема.

Семейные отношения

Visbiežāk bebri dzīvo ģimenes grupās (kolonijās), bet ir indivīdi, kas dod priekšroku vienam dzīvesveidam. Nabadzīgajā zemē vientuļo dzīvnieku īpatsvars var sasniegt līdz pat 40%.

Ģimeni veido pieaugušais pāris, kārtējā gada jaunieši, pagājušā gada jaunieši un dažreiz viens vai vairāki pusaudži no iepriekšējiem metieniem. Ģimenes izmērs var sasniegt 10-12 personas.

Kolonijas hierarhija ir balstīta uz vecuma principu, pieaugušo pāris dominē. Fiziskās agresijas izpausmes ir reti sastopamas, lai gan bieza bebru populācijā var novērot rētas uz astes. Tas ir rezultāts cīņai ar ārvalstniekiem teritoriālo robežu tuvumā.

Šo grauzēju pāri ir pastāvīgi un saglabājas visu partneru dzīves laikā. Ģimenes grupa ir stabila, daļēji sakarā ar zemo pavairošanas ātrumu. Viņi katru gadu saņem vienu barību, no 1 līdz 5 teļiem parastā bebrā, Kanādas auglība ir augstāka - līdz 8 mazuļiem. Tomēr visbiežāk saimniecībā ir 2-3 mazuļi.

Gons sākas no janvāra (diapazona dienvidos) un ilgst līdz martam. Grūtniecība ilgst 103-110 dienas.

Jaundzimušo redzes, blīvi pubertātes, ar iegrieztiem apakšējiem griezes punktiem. Māte baro bērnus ar pienu (un tā ir četras reizes lielāka par tauku kā govs) aptuveni 6-8 nedēļas, lai gan jau divu nedēļu vecumā bebri sāk izmēģināt vecāku piedāvātās konkursa lapas. 1 mēneša vecumā jaunākā paaudze sāk lēnām atstāt ligzdu un barojas paši.

Kamēr bērni ir ļoti mazi, tēvs lielāko daļu laika pavada, aizsargājot ģimeni: patrulējot robežas un atstājot smaržas zīmes. Šobrīd sieviete ir aizņemta un rūpējas par viņiem. Bērni strauji aug, bet, lai uzzinātu, kā veidot dambjus un mājiņas, ir vajadzīgi daudzi mēnešu prakse. Vecāki māca viņus piedalīties visos ģimenes jautājumos, tostarp celtniecībā.

Parasti jaunieši atstāj ģimeni un otrā gada laikā meklē savu nākotnes zemes gabalu un vada vientuļo dzīvi, līdz viņi iegūst pāris.

Seksuālais briedums bebros sākas otrajā dzīves gadā, bet sievietes parasti sāk audzēt 3-5 gadu vecumā.

Maksimālais bebru dzīves ilgums ir 17-18 gadi, Kanādas - 20 gadi. Tomēr dabiskos apstākļos viņi reti dzīvo vairāk nekā 10 gadus. Šo grauzēju maksimālais vecums, kas reģistrēts bērnudārzā, sasniedza 30 gadus.

Papildus teritorijas iezīmēšanai bebri savstarpēji sazinās, pieskaroties astei ar ūdeni. Parasti pieaugušie cilvēki ziņo svešiniekiem, ka viņi ir pamanījuši. Grauzējs, kurš iebruka okupētajā teritorijā, atgriežas, lai novērtētu tās nodomu nopietnību un apdraudējuma pakāpi.

Vēl viens veids, kā sazināties, ir dažāda poza, kā arī balsis: dzīvnieki var grabēties un svilpt.

Bebru ieguvumi un kaitējums

Kā jau minēts, bebru celtniecība ir pazīstama: izveidojot apmetnes, tās rada dambjus, kas regulē ūdens līmeni rezervuāros. Tā rezultātā ūdens var applūst lielas meža platības un to sabojāt. Var ciest Haylands un ceļi.

Otrs negatīvais punkts - dambis pasliktina zivju nārstošanas apstākļus, kas ir mehāniska barjera graudu, siju, lašu un foreles zivju nārstošanai mazās upēs.

Tagad aplūkojiet šo dzīvnieku darbību no otras puses. Uz upes esošu bebru aizsprostu kaskāde ilgu laiku saglabā atkausētu un lietus ūdeni, un tas samazina plūdu iespējamību plūdu sezonā, samazina grunts un piekrastes eroziju, saīsina vasaras zemūdens periodu un veicina cilvēku darbības rezultātā iznīcināto avotu un plūsmu sistēmas atjaunošanos. Tas viss padara mežu apdzīvotu mazāk sausus un tāpēc daudz mazāk pakļauti meža ugunsgrēkiem.

Palēninot upju plūsmu, dambji palielina nogulumu uzkrāšanos, veidojot dabisku filtrēšanas sistēmu, kas no ūdens aizvāc potenciāli bīstamos piemaisījumus. Turklāt lielie rezervuāri, kas rodas, rada citas priekšrocības, piemēram, ekoloģiskās daudzveidības pieaugums.

Arī bebri uzlabo zaķu lopbarības bāzi, briežus, barojot ar „atkritumiem” materiālus, kurus izmanto dambju būvēšanai, un tas savukārt piesaista plēsīgos dzīvniekus.

Tādējādi šiem grauzējiem ir nozīmīga loma piekrastes sistēmās, un personai ir tikai jāpaplašina savas zināšanas par savām bioloģiskajām vajadzībām un jāizstrādā stratēģijas, kas ļautu gan cilvēkiem, gan bebriem izmantot ainavu kopā.

Skatiet videoklipu: Zaļās klases konkurss "Bebrs un Bērzs" 2015 (Aprīlis 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org