Dzīvnieki

Nopietnas un izturīgas kalnu kazas un to šķirnes

Pin
Send
Share
Send
Send


Rietumu Kaukāza kalnu tūres dzīvo Kaukāza grēdās. Mētelis - nav garš, uzvalks - sarkanīgs.

Visu kārtu lepnums - masīvi, nedaudz izliekti ragi, kas vērsti uz sāniem.

Viņu rievotā virsma, kas izveidota gar visu garumu ar šķērsvirziena caurumiem, izskatās ārkārtīgi skaista.

Diemžēl šie skaisti lieli dzīvnieki (pieaugušo kazu svars sasniedz vienu centneri, un pieaugums ar skaustu - līdz 110 centimetriem) patlaban atrodas izzušanas malā. Visā pasaulē ir mazāk nekā 10 tūkstoši šīs sugas pārstāvju.

Austrumu kaukāzijas tūre

Austrumu kaukāzietis vai Dagestāns, ceļojums tiek izplatīts Krievijas (Dagestānas Republika), Gruzijas un Azerbaidžānas kalnos.

Tās īpašā iezīme ir pussp spirāles ragi. Krāsa - skaista riekstu krāsa. Mētelis ir īss un biezs. Šīs ekskursijas ir mazākas par to rietumu kolēģiem. Kazas var svērt līdz 90 un kazām - līdz 60 kilogramiem.

Tour Severtsova

Tour Severtsova dzīvo Kaukāza kalnu rietumu daļā.

No pirmajām divām pasugām atšķiras ne tik masīvi ragi, kā arī biezāka un cietāka vilna.

Šie dzīvnieki jau sen ir vērtīga medību trofeja, tāpēc īpašie saglabāšanas un atļautie pakalpojumi uzrauga to uzņemšanu.

Kaķu kazas

Vēl viens vārds ir Markhor. Tie, iespējams, ir eksotiski un skaisti savvaļas kalnu kazu pārstāvji.

Šie dzīvnieki ir parādā savu īpašo formu taisniem ragiem, kas izskatās kā skrūvgriezes skrūve. Pieauguša kazene var sver līdz 90 kilogramiem un augt līdz pusei metru. Tās ragu garums ir salīdzināms ar paša dzīvnieka augšanu. Jāatzīmē, ka sieviešu ragiem ir mazs un neuzkrītošs, tikai 30 cm garš. Galvenais mētelis ir īss, tikai uz bārdas un krūšu zonā ir mētelis.

Ragveida kazas vēders atšķiras ar gaišāku krāsojumu nekā galvenais tērps. Dzīvotne - Tibetas, Himalaju, Pakistānas un Tadžikistānas kalnu grēdas. Aktīvās medības dēļ šīs kazas pašlaik ir aizsargājami dzīvnieki.

Šī kalnu kazu populācija ir ļoti interesanta.

Viņu ragiem ir oriģināla saber forma.

Visā garumā tie ir dekorēti ar blīvēm, kas ir līdzīgas veltņiem, un šķērsgriezuma forma ir trīsstūra. Mežāzu ārpuse atgādina ekskursijas. Šo dzīvnieku pasugas iedala ne tikai ārējās atšķirības, bet arī ģeogrāfiski.

Nubian Capricorns

Šī pasugas atšķiras no pārējām Mežāzēm ar skaistākajiem ragiem. Izmēri ir mazāk nekā pārējās kalnu kazas. Krāsa ir brūna-smilšaina, ar baltiem ceļiem un melniem marķējumiem visā ķermenī. Izceļ arī nūbiešu kazas, kas ir biezas un skaistas bārdas. Kā norāda nosaukums, šie dzīvnieki dzīvo Āfrikā un Arābijas pussalā.

Mežāzis

Ļoti reti šo dzīvnieku pasugas. Jūs varat satikt tos Pjemontas un Savojas kalnos. Izmēri - lieli. Pieaugušo kazas var svērt līdz vienam centnerim. Mātītes - daudz mazākas (līdz 40 kg). Ibex ragi ir izliekti, tie ir viena metra garumā, un tie var svērt no 10 līdz 15 kilogramiem. Vīriešu krāsa ir tumši brūna, un sievietes ir sarkanīgi zelta. Interesanti, ka ziemā šīs sugas kazas un kazas maina krāsu uz pelēku.

Sibīrijas zirneklis

Sibīrijas ieksas ir retas kalnu kazu sugas, kas nav uz izzušanas robežas.

Izskatu raksturīgās iezīmes - garās kājas, īsa asti un raksturīga mazā bārda. Ragi ir stipri saliekti atpakaļ un var augt vairāk nekā vienu metru garumā.

Dzīvotne - Krievijas, Indijas un Afganistānas kalnu grēdas. Ievērojams ir fakts, ka vīrieši visu laiku, izņemot pārošanās periodu, dzīvo atsevišķi no sievietēm, tā sauktajos „bakalauru ganāmpulkos”.

Sibīrijas kalnu kazas

Mežāzis Pirenejs

Šī pasugas spilgta iezīme ir tās uzvalks. Šo dzīvnieku kakls un muguras ir gaiši, un vēders, kājas un galvas priekšpuse ir tumši sveķi. Pieaugušo kazas dzīvsvars nepārsniedz 80 kilogramus. Ibex ragi ir visplānākie starp visām kalnu kazām, un tiem ir skaista liera forma.

Šīs kazas dzīvo Ibērijas salās un Spānijas kalnainajos reģionos.

Visas kalnu kazas ir iecienītas medību trofejas labas kvalitātes un pilnībā ēdamas gaļas dēļ, bet jebkura mednieka galvenais mērķis ir viņu ragi, kurus cilvēki patīk izrotāt savās mājās. Augsts kalnu kazu pielāgošanās līmenis dzīvībai nebrīvē ļāva mūsu senčiem pārzināt šos dzīvniekus.

Līdz šim, audzējot savvaļas kalnu kazas ar mājas kazām, var iegūt veselus pēcnācējus.

Sniega kazas

Dzīvnieks, piemēram, sniega kazas, atšķiras.

Šīs savvaļas kalnu kazas, kaut arī tās ir tuvu kalnu kazām, bet veido atsevišķu bioloģisko sugu, kas sastāv tikai no tām.

Tie atšķiras no savvaļas kalnu kazām ar savdabīgu ārpusi, kas ir to pazīme. Šī dzīvnieka sajaukšana ar citām sugām nav iespējama.

Kalnu kazu izceļas ar iespaidīgiem izmēriem: skaita pieaugums no 90 līdz 105 centimetriem, dzīvsvars ir no 85 līdz 135 kilogramiem, tomēr ļoti biezu un garu matu dēļ tie izskatās vēl iespaidīgāki. Vāji saliekti ragi ir mazi un gludi, atgādina mājas kazu ragus un nekad nepalielinās līdz kalnu kazu tipam.

Šo dzīvnieku īpatnība ir arī kvadrātveida purns, īss un masveida kakls un spēcīgas biezas kājas. Aste ir īsa. Vilna un kalnu kazas - neparasti bieza.

Šķiet, ka šie dzīvnieki ir tērpušies kažokās.

Vasarā kažokādas garums ir līdzīgs kažokādai, un konstrukcija atgādina cieši adītu samtu. Ziemā vilna strauji aug un sāk pakarties kā bieza bārkstis. Uz malas vilna veido bārdu. Krāsa (neatkarīgi no sezonas) ir balta vai nedaudz pelēcīga, un kroku krāsa ir melna.

Šo dzīvnieku interesanta iezīme ir tāda, ka viņu ragi var mainīt savu krāsu! Ziemā tie ir biezi melni, bet vasarā tie kļūst gaišāki un pelēks. Gan kazas, gan kazas ir gandrīz vienādas, izņemot to, ka vīrieši ir nedaudz lielāki un biežāk sastopami.

Šī kalnu kaza dzīvo tikai vienā vietā.

Tas ir Ziemeļamerikas klinšainie kalni.

Lai viņu satiktu, būs jāpaceļas trīs kilometru augstumā. Agrāk šos dzīvniekus varēja aplūkot visā kalnu grēdā, bet tagad cilvēki ir aizvesti uz aizsargājamām teritorijām un attāliem reģioniem. Sniega kazas ir mazkustīgi dzīvnieki, tāpēc viņi dzīvo salīdzinoši nelielās ierobežotās teritorijās. Viņi nekad neieiet mežos, dodot priekšroku tukšiem klintīm un kalnu pļavu plankumiem, kā arī reizēm apmeklē fizioloģisko šķīdumu.

Trīs galvenās atšķirības kalnu kazu uzvedībā no kalnu kazām:

  • viņi nekad nesaņem lielus ganāmpulkus, dodot priekšroku dzīvot vieni vai divās vai četrās grupās
  • galvenie ir vienmēr sievietes, un vīrieši tos ievēro,
  • kalnu kazas - diezgan neaktīvas. Viņi nepārlec un nepārlido pār klintīm, piemēram, kalnu kazām, dodot priekšroku nestabilai kustībai. Tomēr tie ir lieliski alpīnisti. Neskatoties uz lielajiem izmēriem, šie dzīvnieki var izmantot mazāko akmeņu kā atbalstu, bieži vien kāpjot augšup pa tā sauktajiem "kāpšanas galiem" - līstēm, no kurām šķiet neiespējami nokrist. Šādos gadījumos viņi viegli pārlēkt no 6-7 metru augstuma, un, ja tie nenokrīt uz stabilas platformas, tie izkāpj no jebkura akmens un turpina lēkt. Un sprādzes laikā viņi var apgriezties ap 60 grādiem!

Vēl viens interesants fakts no šo brīnišķīgo dzīvnieku dzīves ir tāds, ka vājākie indivīdi, demonstrējot savu iesniegumu, ceļas pirms spēcīgajiem!

Sugas apraksts

Kalnu kazas pieder pie artiodaktila ģints no ragiem. Kopumā visām šķirnēm ir līdzīgas īpašības, bet ir dažas atšķirīgas nianses.

Kalnu kazas ir diezgan lieli dzīvnieki. Pieauguša ķermeņa garums sasniedz 120–180 cm garu, un tā augstums ir apmēram 100 cm, bet sieviešu svars svārstās no 40 līdz 60 kilogramiem, bet kaza sver daudz vairāk - līdz 160 kilogramiem. Bagāžnieks ir spēcīgs, bet kājas ir ļoti īsas. Aste ir īsa un tās galā ir dziedzeri, kas izdalās ļoti specifiskā smaržā. Ērti šauri, bet neticami spēcīgi. Tie var viegli darboties kalnu klintīs. Bet ar visu to - tie rada iespaidu par neticami gracioziem dzīvniekiem.

Viņu mētelis ir īss, bet ļoti biezs un lieliski aizsargā no aukstā laika. Krāsas monotons: pelēks, melns, dažreiz balts.

Pirmā lieta, uz kuru katrs pievērš uzmanību un kādas ir viņu atšķirīgās iezīmes, ir ragi. Tie ir pieejami gan sievietēm, gan vīriešiem. Sievietēm tie ir mazi, to garums sasniedz maksimāli 15-18 cm, bet kazās tie ir milzīgi, bieži iesaiņoti spirālē un līdz 1 metram. Dzīvnieka vecumu var iestatīt arī pēc ragu formas. Jauniešiem viņi ir vairāk kā loka, bet vecāki viņi ir, jo vairāk tie ir izliekti.

Kalnu kazas var satikt tikai ziemeļu puslodē, tā sauktajā Vecajā pasaulē - Āzijā, Eiropā un Ziemeļāfrikā. Viņiem patīk apmesties augstā augstumā, visbiežāk tā ir 1500-4500 metri. Viņi dod priekšroku mazkustīgam dzīvesveidam, lai gan skarbā un aukstā ziema var likt viņiem nokļūt ielejās un pakājēs. Viņi dzīvo 20-30 cilvēku ganāmpulkos, lai gan vasarā tie bieži tiek sadalīti mazās grupās pa 6-7 cilvēkiem.

Tie ir neticami elastīgi un ātri, tie viegli pārvietojas pa klintīm, tie ir līdzsvaroti gandrīz vertikālā virsmā. Viņi arī ir ļoti piesardzīgi un brīdina citus par briesmām iepriekš, ar īpašu smalku pūšanu.

Pārtikas produktos dzīvnieki nav dīvaini un var ēst pat indīgas zāles. Ļoti patīk alpīnie garšaugi, īpaši bluegrass un fescue.

Sāls ir nepieciešams tikai šiem dzīvniekiem, tāpēc ļoti bieži viņi dodas ap 20 kilometriem, lai apmeklētu sāls gultas.

Ir grūti tos saukt par auglīgiem, pēcnācēji tiek ievesti tikai reizi gadā. Bieži tas notiek rudens beigās - ziemas sākumā. Sieviešu grūtniecība ilgst aptuveni 150 līdz 180 dienas. Lielākoties dzimis 1-2 bērni. Bērni ir ļoti noturīgi un pēc pāris stundām var stāvēt uz savām kājām. Bet, tā kā viņi joprojām ir ļoti mazi un nespēj pārvietoties nogāzēs tik gudri, kā viņu pieaugušie radinieki, viņi pirmo nedēļu pavada mierīgā vietā ar māti. Pilnībā pieaugušie un gatavi patstāvīgai dzīvei, viņi kļūst par 1-1,5 mēnešiem veci. Seksuālais briedums nāk otrajā dzīves gadā. Dzīves ilgums savvaļā ir 5–10 gadi un nebrīvē tas sasniedz 12–15 gadus.

Starp zinātniekiem strīds joprojām nepazūd, cik akmeņi patiešām pastāv. Daži apgalvo, ka ir tikai trīs no tām ar daudzām pasugām, bet citi, gluži pretēji, ir pārliecināti, ka ne mazāk kā desmit. Lūdzu, ņemiet vērā, ka kalnu kazām ir arī daudz kopīga ar kalnu aitām. Tas ir saistīts ar viņu attiecībām. Arī tālās radiniekiem ir gore un kalnu kazas.

Kopumā ir trīs klintis ar vairākām pasugām:

  1. Ragains kazas,
  2. Kaukāza kalnu tūres: Kuban, ekskursija pa Severtsovu un Austrumkaukāzu,
  3. Mežāzis: Sibīrija, Nūbija un Pirenejs.

Kā minēts iepriekš, tie visi ir ļoti līdzīgi, taču pastāv atšķirības, kas ir zināmas tikai profesionāļiem.

Kaukāza kalnu tūre

Tā kā to ir viegli uzminēt, Kaukāza kazas dzīvo Kaukāza kalnos. Ceļojums ir ļoti pievilcīgs dzīvnieks, tam ir nedaudz sarkanīgi īsie mati. Šo kazu ragi ir lieli, nedaudz atšķiras no sāniem un ir ļoti elegants. Ragi ir ļoti rievoti, ar lielu šķērsvirziena rievu skaitu.

Kaukāza kalnu tūre ir ļoti liela, un pieaugušais vīrietis sver apmēram 100 kilogramus un sasniedz 110 centimetrus augstus. Mātītēm ir īsāks rumpis, un tās ir ievērojami zemākas par vīrieša augstumu.

Lūdzu, ņemiet vērā, ka Kaukāza kalnu tūres šobrīd atrodas uz izzušanas robežas. Visā pasaulē ir ne vairāk kā desmit tūkstoši cilvēku. Tāpēc viņiem ir piešķirts īpašs statuss "Briesmās".

Kubas tūre, kas ir kaukāzietis, ir iekļauta Sarkanajā grāmatā. Visas trīs pasugas dzīvo Kaukāza kalnos, galvenokārt rietumu un austrumu reģionos.

Mežāzēm ir neticama ragu forma, kas ir ļoti līdzīga zobenim. Izskats ļoti atgādina kalnu tūres. Pirmkārt, tie ietver Alpu kalnu kazu vai, kā to sauc arī par Ibex, kas dzīvo kalnos starp Pjemontu un Savoju. Ibex ietver arī Sibīrijas, Nībijas un Pireneju kalnu kazas. Mežāzīši ir ļoti daudzveidīgi, tie viegli vairojas un perfekti sajaucas ar citām šķirnēm.

Mežāzis kopumā ir mazāks par kaukāzietis. Krāsains smiltis ar brūnu nokrāsu. Vīriešiem ir bieza bārda. Visbiežāk tos var atrast Afganistānā, Krievijā un Indijā.

Atšķirībā no Kaukāza tipa, Mežāzis mīl vientulību. Dažreiz vīrieši veido pāriem, bet bieži dzīvo lieliskā izolācijā.

Šie kalnu dzīvnieki ir neticami skaisti un pat nebrīvē ir grezns, cēls izskats.

Dzīvnieka vispārīgās īpašības

Kalnu kazas tiek uzskatītas par ļoti novārtīgām radībām. Spēja ātri pārvietoties pa šaurajiem kalnu ceļiem un uzbraukt stāvus akmeņus uz asām akmeņiem vienmēr ir pārsteigta.

Šāda ātra kazene ir pakļauta naga struktūrai. Attīstības dēļ uz zoles tika izveidots savdabīgs spilventiņš. Šīs "ierīces" virsma tiek regulāri atjaunināta un nepalielinās. Tiklīdz alpīnistu kazene pazemina pēdu uz virsmas, mazs spilvens plūst ap akmeni, atkārto reljefu un „ieķeras” pie klints.

Artiodaktiliem ir lieliska līdzsvara sajūta. Vīzija ir lieliska - dzīvnieks redz visus pārkāpumus uz klints. Ja pēdas ir kļuvušas par mazu akmeni, ragains "alpīnists" ātri pametīs un turpinās lēkt.

Uzmanību! Kaza, kas dzīvo kalnos, nespēj darboties ātri un tālu. Ja briesmas parādās acīmredzami, viņš ātri nokļūst līdz augstumam, kas atrodas aiz plēsoņa.

Visas šķirnes ir līdzīgas. Izskats ir aprakstīts šādi:

  1. Tie ir vidēji lieli dzīvnieki. Mātītes sver 45-50 kg, vīrieši sasniedz 160 kg.
  2. Kazu augstums ir līdz 1 m, ķermeņa garums sasniedz 1,5 m. Sievietes ir nedaudz mazākas.
  3. Vilna nav gara, bet ļoti bieza. Nu aizsargā dzīvniekus no aukstuma.

Galvenā atšķirība starp vīriešiem un sievietēm ir ragiem. Tēviņos sasniedz metru garumu un gadu garumā, kas ļauj aptuveni noteikt vecumu. Kazās, tikai aptuveni 30 cm, ragu iekšpusē ir tukšums, tāpēc saskaņā ar klasifikāciju to īpašnieki pieder pie liellopu ģimenes.

Dzīvnieku sugas

Dabiskos apstākļos kalnu kazas var atrast tikai ziemeļu puslodē: Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā. 20-30 indivīdu ganāmpulki dzīvo kalnu apvidos 1500-4500 m augstumā.
Šī suga ir saistīta ar tādiem akmeņaino apgabalu iedzīvotājiem kā kalnu aitas un sniega kazas.

Visas šķirnes ir līdzīgas un tās atšķir tikai profesionāļi. Zooloģisti aprakstīja 3 alpīnistu kazu šķirnes:

Tie, savukārt, ir sadalīti 8 apakšsugās.

  • Kaukāza kalnu tūre. Suga ir sadalīta 3 apakštipos: Kubana, Austrumkaukāza kazas, ekskursija pa Severcovu. Dzīvnieki dzīvo Kaukāza kalnu rietumu un austrumu reģionos. Šādu kazu ragi ir lieli, skaisti izliekti. Uz tām ir daudz šķērsvirzienu rievu. Vilna ir īsa, sarkana krāsa.

  • Mežāzis. Apakšsugu pārstāvji atšķiras ar raksturīgiem ragiem, kas atgādina turku yatagānus. Sadaļā šīs dobās ierīces ir trīsstūra formas. Apmatojuma krāsa ir smilšaina ar pelēko marķējumu. Mežāzis ietver: nūbiešu kazu, ieksu, Pireneju un Sibīriju.

  • Kaķu kazas. Šķirni pārstāv viena pasugas, ar unikāliem ragiem, kas ieskrūvēti kā korķa skrūve. Dzīvnieka augstums sasniedz pusotru metru. Ragi ir aptuveni vienāda garuma. Markora mētelis, kas pazīstams arī kā vīnogu skaists cilvēks, atšķiras arī no citām šķirnēm. Atpakaļ ir pārklāta ar īsām šķiedrām, bārdas un krūtis ir garas, līdz 30 cm.

Dzīves veids

Akmeņu iedzīvotāji ēd augu barību. Kursā ir zāles, krūmi, koku miza. Svarīgs uztura elements ir sāls. Viņas dzīvnieki iekļūst no malām sāls purvās. Kazas un kazas dzīvo 20-30 cilvēku ganāmpulkos, bet dažas sugas dod priekšroku vientuļai eksistencei, piemēram, ieksas pārstāvjiem. Vasarā ganāmpulki uz kalniem paceļas līdz pat 4000 metru augstumam, ziemā, lai izvairītos no aukstajiem un aukstajiem vējiem, tie nolaižas zemāk.

Pārošanās sezona nāk pavasarī. Šajā laikā starp vīriešiem cīnās par tiesībām uz "skaistām dāmām". Turnīra dalībnieki saskaras ar ragiem un mēģina viens otru izsist no kājām. Uzvarētā kazene aptver sievietes.

Gultnis aizņem 5-6 mēnešus. Jaundzimušie bērni ātri kļūst par kājām un ir gatavi sekot savai mātei uz klintīm. Kazas dzīvo dabā līdz 10 gadiem. Zooloģiskajos dārzos šis termins tiek palielināts līdz 15 gadiem.

Kazas, kas dzīvo augstu kalnos, ir pārsteidzoši dzīvnieki. Jebkurš alpīnists apskauž viņu spēju uzkāpt akmeņos. К сожалению, все разновидности страдают от стремления алчных людей добыть себе шкуру или красивые рога, вследствие чего некоторые из них находятся на грани вымирания.

Горные козлы и их описание

Как и любые другие животные, горные козлы выживают в тех условиях, к которым приспособилось их семейство. Территория им досталась не самая приятная, ведь приходиться добывать небольшие клочки растительности в горной местности, которые часто находятся на отвесных скалах. Dzīvnieki ir labi pielāgojušies šādai dzīvei, tāpēc dažreiz ir pārsteidzoši, kā kazu lielgabala kazas var uzkāpt stāvās sienās. Attālums šīs sugas senči dzīvnieki bezoāras kazas, kas arī izmainīja izturību. Saistībā ar kalnu kazām ir aitas, gorāli, salnama un sniega kazas.

Savvaļas kazas bieži sauc par gracioziem dzīvniekiem, jo ​​viņiem ir blīvs un salocīts ķermenis, un tas īpaši attiecas uz sievietēm. Sieviešu izmēri sasniedz 100–180 cm garus un 70–100 cm augstus. Svars svārstās no 30 līdz 60 kilogramiem. Vīrietis pēc svara tie var sasniegt 155 kg, bet tas neliedz viņiem kāpt pa kalnu nogāzēm. Ragi ir plāni un izliekti. Jo vecāks dzīvnieks, jo ilgāk tā ir ragi, un tēviņos viņi var sevi apvilkt spirālei, piemēram, auna ragam.

Šo dzīvnieku iezīme ir cietas un šauras nagi, struktūra, kas ļauj uzbraukt kalnu stāvās nogāzēs un turēt bez bailēm no pārrāvuma. Vēl viena pārsteidzoša kalnu kazu iezīme ir īsa asti, kurai beigās nav matu, bet vienlaikus rada spēcīgu, specifisku smaržu. Tas ir sava veida ierocis, kas biedē plēsoņus.

Kalnu kazās seksuālā deformācija ir pilnīgi noturīga. Sieviešu ragiem ir 1,5–2 reizes īsāks nekā vīriešiem, un viņiem trūkst bārdas, bet bieži vien var atrast indivīdus ar gariem matiem uz krūtīm un kakla. Pati matu līnija sastāv no īsiem, bet rupjiem matiem. Krāsa ir norādīta dažādās krāsās:

Kalnu kazu izplatība un diapazons

Kalnu kazu diapazons ir stāvs kalnu nogāze, nevis plašas un pat teritorijas, kaut arī ir sastopami gadījumi, kad sastopami līdzīgi apgabali. Dzīvotne ir grūti sasniedzama, piemēram:

Turklāt kalnu kazas dzīvo 1500 līdz 5500 augstumā virs jūras līmeņa. Zinātnieku sadalījuma specifika ir neskaidra, bet ir ierosinājumi, ka tas ir saistīts ar spiedienu un skābekļa daudzumu. Šādā vidē dzīvnieki attīstās daudz vieglāk. Kalnu kazas ir izplatītas Eiropā, Āzijā un Ziemeļamerikā, bet dažādu sugu diapazons reti pārklājas.

Kalnu kazas dzīvo ganāmpulkos, kas ir 3-5 cilvēki, savukārt vīrieši un sievietes saplūst tikai pārošanās periodā. Ziemā pārošanās laikā ganāmpulks palielinās par 10–100 cilvēkiem. Ziemā kalnu kazas kopā ar ģimeni nolaižas līdzenumos, kur klimats ir daudz vieglāks. Vasarā kazas barojas, vēlams, vakarā vai no rīta, kā arī karstā laikā, kad viņi atpūšas, slēpjot grūti sasniedzamās un tumšās vietās.

Highlands kazām tas ir dzimtene, kurai tie ir pilnībā pielāgojušies visā evolūcijā. Pateicoties ķermeņa mehānismam un koordinācijai, tās var stāvēt gandrīz uz vertikālas virsmas. Un viņi iekaroja augstumus kārtīgi, bet briesmu gadījumā viņi var doties braukt, un brīdināt ganāmpulku par plēsīgajiem plēsoņiem. Nelaimes gadījumi ar šiem dzīvniekiem ir reti.

Galvenais ēdiens kalnu kazu diētā ir kalnu zāle, bet kalnu apgabalu sliktās veģetācijas dēļ dažreiz tie izmanto sūnas, mizas no kokiem un krūmiem. Turklāt šai dzīvnieku ģimenei ir nepieciešama liela sāls vajadzība, ko var atrast, piemēram, pie dambja stāvajām sienām. Lai to izdarītu, dažreiz ir jāpārvar 15–20 km.

Pārošanās periods kalnu kazas sākas novembrī vai decembrī. Šajā laikā kazu tēviņi aktīvi cīnās par sieviešu uzmanību, cīnoties ar konkurentiem. Nepazīstams vīrietis var nonākt ganāmpulkā un izsaukt ienaidnieku, lai cīnītos, un cīņa notiks saskaņā ar noteiktiem noteikumiem. Sākumā abi vīrieši stāv un gatavojas uzbrukumam. Beat ragus, bet jūs varat dzirdēt krīzes skaņu, kas ir dzirdama daudzus kilometrus apkārt. Šādi sitieni neizraisa dzīvniekus, bet tikai nogurdinoši. Atšķirībā no aitām, kalnu kazas necīnās pret nāvi un nerada traumas, bet tikai cīnās, lai pilnībā iznīcinātu spēkus. Uzvarētā kalnu kaza iegūst sieviešu grupu no 5 līdz 10 kazām.

Pēc pārošanās grūtniecība ilgst 5–6 mēnešus, pēc tam pēcnācēji dzimuši maijā-jūnijā. Tas ir visizdevīgākais laiks jaundzimušo augšanai, jo pārtika pieaug, un laika apstākļi ir labvēlīgi. No vienas kazas dzimst 1–2 mazuļi, kas gandrīz uzreiz stāv uz kājām. Mājas kazās mazuļu skaits reizēm sasniedz 4 gabalus.

Pirmajos jaundzimušo augšanas mēnešos barošana notiek tikai ar mātes palīdzību, kas aiztur bērnus nepieejamā vietā un ēdīs. 1-2 mēnešu vecumā mazuļi sāk pavadīt māti, meklējot pārtiku, bet tas ir visbīstamākais periods. Šajā vecumā bērni vēl nav spēcīgi muskuļi, un viņiem nav arī pamata kustību prasmes kalnos, bet tie ir ļoti rotaļīgi un mobili, kas bieži noved pie ievainojumiem vai nāves. Kalnu kazas kļūst par neatkarīgām personām 1–1,5 gadu laikā. 2 gadus veci dzīvnieki jau ir nobrieduši indivīdi.

Kalnu kazas ir galvenās dzīvnieku sugas šādos kalnos:

Tajā pašā laikā viņi tiek pakļauti pastāvīgiem uzbrukumiem no plēsējiem. Vilki, sniega leopardi, lūši, zelta ērgļi un Ziemeļāfrikā uzbrukumi kalnu kazām. Turklāt kalnos dzīvnieki bieži mirst no lavīnām, sliktiem laika apstākļiem, bada, bet auglības dēļ viņi ātri atjauno iedzīvotājus. Dažas sugas joprojām atrodas uz izzušanas robežas. Piemēram, Etiopijas kazas, bet tās izzušanas iemesls ir tikai diapazona samazināšana, ko veicina cilvēces darbība.

Kalnu kazas cilvēces vēsturē

Kalnu kazu loma cilvēces vēsturē ir milzīga, un tā sākas ar pirmo rock gleznu izskatu. Šā dzīvnieka pirmie piemēri ir atrodami dažādās alās, kur senie cilvēki tos attēloja vai slēpa no ragiem izgatavotus amuletus. Gan no visas pasaules piederošās ragas no ragiem, kas pieder vēlākajam laikam. Paredzams tie tika ziedoti jaundzimušajiem bērniem. Tibetā un Ladakā ir radusies tradīcija ziedot par bērna piedzimšanu, nevis amuletus, bet gan kazas, kas izgatavotas no miltiem vai māla, figūriņas. Kalnu kazas Vidusjūrā un Āzijā ir simbols, kas migrēja uz vienu no mūsdienu zodiaka zvaigznājiem - Mežāzis.

Kazu dzimšana cilvēka vidū notika pirms aptuveni 9–10 tūkstošiem gadu Ziemeļ Irānas teritorijā. Šis dzīvnieks ir ļoti noderīgs, jo tam ir garšīga mīksta gaļa, veselīgs piens un āda, kas ir noderējusi cilvēces tālākai attīstībai. Āda vispirms tika izmantota kā pergamenta papīrs vai izgatavota konteineri pārtikas un ūdens transportēšanai. Turpmākajos gadsimtos āda kļuva par pamatu kažokādu un ādas apģērbu radīšanai. Mūsdienu pasaulē tiek audzēti īpašie mājas kazu veidi, atkarībā no nepieciešamās sastāvdaļas. Īpaši gaļai, pienam, ādai un vilnai ir kazas.

Kazu populācija bija dramatiska sakarā ar straujo dzīvnieku pielāgošanos jaunajam reljefam.

Kalnu kazu veidi

Ir aptuveni 8–10 kalnu kazu sugas. Starp tiem ir šādi veidi:

  • pagriežot,
  • Kaukāzietis,
  • Austrumkaukāza
  • ekskursija Severtsev,
  • Kuban,
  • iekss,
  • nubian
  • Sibīrijas,
  • Pirenejs.

Dažas kalnu kazu sugas šodien atrodas uz izdzīvošanas robežas, un tā iemesls ir laika apstākļi vai plēsīgie dzīvnieki. Galvenais izzušanas cēlonis bija cilvēki, kuri, pateicoties dramatiskajai izplatībai, iznīcināja lielu dzīvnieku klāstu.

Kaķu kazas

Nekvalificēts dzīvnieks ar nosaukumu markhor ir viens no visievērojamākajiem šāda veida dzīvniekiem. Šāds nosaukums, ko šī suga saņēma spirālveida ragu dēļ. Vēl viens vārds ir marmuhkas Urdu nozīmē "ēdot čūsku".

Šī suga ir viena no lielākajām. Svars bieži vien sasniedz 90 kg, bet lielums - līdz pat pusotru metru, bet tas neliedz kalnu kazām pārvietoties pa klintīm, meklējot pārtiku.

Kalnu kazu spēcīgie ragi, kas savīti spirālē, ir pazīme. Sievietēm ragiem aug 30 cm, bet vīriešiem to garums var sasniegt 1–1,5 metrus. Šī daļa ir galvenā priekšrocība. No atšķirīgajām īpašībām izdala garu bārdu un matu krūtīm.

Jaunieši ir pelēkā-sarkanā krāsa, kas ar vecumu mainās līdz baltai krāsai. Ragainās kazas dzīvo augstu kalnos, kur ir dažādas niecīgas veģetācijas. Diapazons - kalnu grēdas, Tibeta, Kašmira, Pakistāna, Tadžikistāna.

Tā grezno ragu dēļ šāda veida kalnu kazas ir apdraudētas sugas. Īpaši tās ir cenas, tāpēc mašīnisti vienmēr medī dzīvniekus pat pēc tam, kad tie ir iekļauti Starptautiskās dabas saglabāšanas savienības aizsardzības sarakstā. Iedzīvotāji cenšas atgūties dažās lielajās pasaules rezervēs.

Sibīrijas zirneklis

Sibīrijas kalnu kazas ir pastāvīgs daudzu tautu izdzīvošanas līdzeklis, bet pat pastāvīga medības nesamazina to iedzīvotāju skaitu. Lielākoties cilvēki medības par ragiem, bet ragi, piens, gaļa un dzīvnieku āda nav mazāk vērtīgi. Īpaši atšķiras narkotiku bezoārs, ko var iegūt tikai no Sibīrijas kazas kuņģa.

Šī suga ir gudra un pilnībā apmācāma pretstatā aitām un aitām. Tāpēc Sibīrijas kazas kļuva par daudzu mājdzīvnieku sugu, kas tiek izmantotas kā piena, gaļas, ādas un vilnas avots, priekšgājējs.

Secinājums

Kalnu kazas ir viena no visvairāk apbrīnojamām sugām dzīvnieku pasaulē. Tie ir graciozi, skaisti un tajā pašā laikā spēj pārvietoties pa kalniem, gandrīz vertikāli stāvas nogāzes. Nevienam zīdītājam nav spēka atkārtot šo braucienu. Neskatoties uz savu žēlastību un skaistumu, daudzas kalnu kazu sugas ir iekļautas Sarkanajā grāmatā. Galvenais iemesls ir teritorijas iznīcināšana cilvēku darbības un malšanas laikā.

Savvaļas kalnu kazas

Savvaļas kazas, kas joprojām dzīvo savvaļā, visdrīzāk ir mūsdienu mājas kazu cilmes vietas. Tie ir sadalīti dažāda veida, pasugas. Mūsu rakstā mēs gribam runāt par dažiem no tiem. Savvaļas kazas ir atgremotāju zīdītāji, no kuriem pašlaik, atkarībā no klasifikācijas, ir astoņas līdz desmit sugas. Galvenokārt viņi dzīvo kalnainos rajonos. Šādi dzīvnieki ir ļoti mobili, izturīgi, var izdzīvot zemēs ar ļoti sliktu veģetāciju. Tradicionāli tos var iedalīt trīs veidos: ekskursijās, kazās un āboliņos. Runāsim par dažiem no tiem.

Rietumkaukāzā vai Kubas ekskursijā

Šie dzīvnieki ir ļoti graciozi. Rietumu Kaukāza tūre dzīvo uz Gruzijas un Krievijas robežas. Tās dzīvotne nav ļoti liela, un tā ir tikai šaura aptuveni 4500 kvadrātkilometru josla, kas pastāvīgi samazinās cilvēka darbības dēļ.

Starptautiskā dabas aizsardzības saglabāšanas savienība uzskata, ka Kubas tūre ir ļoti bīstama suga. Pašlaik pasaulē ir ne vairāk kā 10 000 cilvēku. Savvaļā Rietumkaukāza tūre bieži tiekas ar Austrumkaukāzu, kā rezultātā dzimst hibrīda indivīdi, kas nespēj ražot pēcnācējus. Tas ir arī viens no iemesliem, kāpēc samazinās mājlopi.

Kubas ekskursijas ir ģenētiski tuvas bezoārām kazām, un to ārējo līdzību ar Dagestāna ekskursijām var izskaidrot ar hibridizāciju, ko apstiprina jaunākie zinātniskie pētījumi.

Rietumu Kaukāza tūre

Rietumu Kaukāza tūre ir ļoti spēcīga un masīva. Pieaugušie vīrieši sver no 65 līdz 100 kilogramiem. Bet sievietes ir mazliet zemākas par svaru (ne vairāk kā 60 kilogrami). Līdz ar to sieviešu dzimuma ragi ir daudz mazāki nekā vīriešu ragiem. Vīriešu ragi ir diezgan masīvi un smagi, sasniedzot 75 centimetrus. Bet to diametrs nav tik liels kā, piemēram, starp Austrumkaukāza pārstāvjiem. Bet sieviešu un vīriešu astes ir vienādas. Kubas ekskursijas augšējā daļa ir sarkanbrūnā krāsā, bet apakšējā - dzeltena. Ziemā vilna ir pelēcīgi brūnā krāsā, kas ļauj dzīvniekam apvienoties ar apkārtējo vidi.

Rietumu Kaukāza ekskursijas ir ļoti uzmanīgas. Pieaugušie pavada visu vasaru tālu kalnos, neļaujot tiem tuvoties. Bet sievietes dzīvo mazos ganāmpulkos, savās kopienās valda matriarhija. Sieviešu indivīdi ir iesaistīti jaunu dzīvnieku audzēšanā, palīdzot viens otram. Jāatzīmē, ka sievietes ir ļoti rūpējas mammas, briesmu gadījumā viņi nekad neatstās savus pēcnācējus un centīsies aizvest bērnus no medniekiem uz pēdējo.

Vīrieši ganāmpulkos tiek audzēti līdz dzimumiem un 3-4 gadu vecumā viņi tiek izraidīti, bet tajā pašā laikā viņi nezina, kā dzīvot patstāvīgi, tāpēc viņi ir apvienoti mazās grupās. Un tagad, 6-7 gadu vecumā, vīrieši kļūst pietiekami spēcīgi, lai cīnītos par sievieti.

Ziemā Kubas ekskursijas tiek periodiski apvienotas lielos heteroseksuālos ganāmpulkos, jo viņiem ir vieglāk pārvietoties aukstumā. Šādos periodos pārtika kļūst ļoti maza, tāpēc dzīvnieki ne tikai ēst sausu zāli, kas atrodama zem sniega, bet arī ēd mizu no skujkoku kokiem, kūpina jaunus bērzu kokus, vītolu un adatas, ar neticamu apetīti viņi ēd dzintara lapas un kazenes.

Himalaju tar

Himalaju darvas ir kazas, ko dažreiz sauc par kazu antilopu. Dzīvnieks izskatās ļoti līdzīgs kazām, bet tam ir garš brūns-sarkans mati, sasniedzot vienu metru augstumu. Tara parasti cenšas saglabāt mazas ģimenes grupas. Dažreiz tie tiek apvienoti ganāmpulkos, kuru skaits sasniedz 30-40 personas. Tara ir ļoti uzmanīga un mazākās briesmās, viņi pārbrauc akmeņus caur mežiem, viegli šķērso stāvus nogāzes. Pārošanās laikā dzīvnieki cīnās viens ar otra ragiem, cīnoties par sievieti.

Arābu darva

Arābu darva dzīvo tikai vienā reģionā uz zemes - tas ir kalnainais apvidus Hajjar arābu pussalā, kas daļēji atrodas Omānas teritorijā, un daļēji arī Apvienoto Arābu Emirātu zemēs. Dzīvnieki dzīvo kalnos un klintis ārkārtīgi sausā klimatā.

Tar Arabian ir blīva būvniecība, spēcīgas kājas, kas piemērotas stāvu klinšu kāpšanai. Dzīvnieks ir pilnībā pārklāts ar sarkanbrūnu matu garumu, un tumšā josla stiepjas gar tā muguru. Mātītēm un vīriešiem ir garš, izliekts muguras rags.

Alpu kazas

Alpu kalnu kazas ir kalnu kazu dzimtas pārstāvji, ko var redzēt tikai Alpos. Viņi dzīvo līdz 3,5 tūkst. Metru augstumā un mīl pārsteigt tūristus ar spēju uzkāpt stāvās klintīs. Dzīvnieki jūtas lieliski kalnos, uz meža un ledus robežas. Ziemā kazas ir spiestas nolaisties mazliet zemāk, meklējot pārtiku, bet tās reti to dara, jo kalnu pļavas ir tām bīstamas attiecībā uz plēsoņām. Bet Capricorns arī uzrāda nepieredzētu piesardzību. Kad viņi dodas uz laistīšanas vietu vai tikai uz ganībām, viņi vienmēr atstāj aizsargu kazu, kas var brīdināt citus par bīstamību laikā.

Alpu kazas ir diezgan lieli dzīvnieki, kuru svars var sasniegt simts kilogramus, pieaugot par pusotru metru. Sievietes, protams, ir daudz pieticīgākas, to svars gandrīz nesasniedz 40 kilogramus. Tāpat kā viņu Sibīrijas radiniekiem, viņi lepojas ar iespaidīgiem ragiem. Vīriešiem viņi var sasniegt vienu metru, bet sievietēm šī daļa ir nedaudz mazāka.

Dzīvnieku ragiem nav tikai dekorēšana, bet ļoti nopietns ierocis. No novembra līdz janvārim sākas pārošanās sezona. Šajā laikā vientuļie tēviņi sāk meklēt piemērotu ganāmpulku, braucot no konkurentiem. Bieži vien viņiem ir jāpiedalās šajās nopietnajās cīņās, kuru galvenais ierocis ir spēcīgi ragi. Ieguvis kazu ganāmpulku, dzīvnieks tajā kādu laiku paliek, un pavasarī katra sieviete dzemdē vienu vai divas kazas. Nākamajā gadā viņi baro savus pēcnācējus ar pienu.

Nākotnē vecākā paaudze uzvedas tāpat kā citas savvaļas kazas, kuru sugas ir norādītas rakstā: sievietes neatstāj savu ganāmpulku, bet nobriedušiem vīriešiem būs jāatstāj. Neatkarīgas dzīves sākumā vīrieši mēģina veidot savus ganāmpulkus, bet parasti tie ātri sabrūk.

Alpu kazu vēsture

Šobrīd Alpos ir aptuveni 30-40 tūkstoši šādu dzīvnieku. Deviņpadsmitā gadsimta sākumā kalnu kazas bija gandrīz uz iznīcināšanas robežas. Un tas ir tas, ka viduslaiku cilvēki uzskatīja, ka tie ir mistiski un svēti radījumi. Viņu vilna, kauli un asinis dažreiz tika attiecinātas uz visneparastākajām īpašībām, tostarp spēju dziedēt kaites. Tas viss noveda pie tā, ka dzīvnieki sāka dedzīgu medību.

Līdz 1816. gadam palika ne vairāk kā simts kalnu kazas. Viņu brīnums spēja ietaupīt. Visas kalnu kazas, kas pastāv šodien, radās tieši no šī simta. Vēlāk dzīvnieki tika apsargāti, kuru dēļ viņu skaits pakāpeniski palielinājās.

Skatiet videoklipu: The contributions of female explorers - Courtney Stephens (Septembris 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org