Putni

Pika parasts

Izskats un uzvedība. Ļoti mazs (ievērojami mazāks nekā zvirbulis) putns ar plānu, izliektu knābi, salīdzinoši garu asti un patronējošu krāsu. Ķermeņa garums 12,5 cm, svars 7-10 g Relatīvi kluss un neuzkrītošs putns. Visbiežāk var novērot pikas kāpšanu pa koka stumbru, kamēr putns pārvietojas pa to no apakšas uz augšu, kāpjot spirālē. Tas notiek atsevišķi vai pa pāriem, kas bieži tiek iekļautas jauktajās zilās skolās. Liek slikti un negribīgi.

Apraksts. Vīrieši un sievietes ir krāsoti vienādi. Galvenais virsotnes tonis ir brūngani brūns, aizmugurē sarkanīgs un nadhvostiya. Uz tumšā fona vienmērīgi sadalītas spilgtas svītras, mazas uz galvas un lielākas aizmugurē. Spilgti uzacis ir skaidri redzams, sākot no knābis un beidzas tālu aiz acs, kas faktiski jau ir uz kakla. Kakla un acs ir melnas, un uz auss spārnām tiek veidots zvīņains, viegls piliens līdzīgs pestrīns. Bils ir vidēji garš, plāns, izliekts uz leju. Spilventiņš ir tumši brūns, apakšējā daļa ir dzeltenīga. Uz spārna ir sarežģīts melnā, sarkanbrūnā un baltā krāsu kombinācija. Ķermeņa apakšdaļa ir balta. Aste ir ķīļveida, sarkanīgi brūna. Jaunie putni ir ļoti līdzīgi pieaugušajiem, bet to krāsa parasti ir dimmerāka. Ķermeņa augšdaļa izskatās plankumaina, ņemot vērā to, ka augšējā plata gaismas lauka kontūru spalvu vidū ir izveidotas atšķirīgas tumšas malas. Lielākajā daļā apskatāmā reģiona ir vienīgais pika veids.

Tomēr rietumu Kaukāzā, gar Melnās jūras krastu no Gelendžikas līdz robežai ar Abhāziju, kopīgā pika dzīvo blakus ar divkāršu, īsi dūrienu. Tos var droši atšķirt viens no otra tikai ar zīmju kopumu, turot putnus savās rokās vai ar augstas kvalitātes fotogrāfijām. Parastam pikam ir īsāks knābis, un nagi (īpaši uz muguras pirksta) ir garāki par īsiem pirkstiem. Parastās pikas spilgti uzacis ir balts, dzidrs un plats, uzacu priekšējās malas bieži apvienojas virs knābis. Parastā pikha vēdera krāsa ir balta, bez sāniem sarkanīgas krāsas.

Balss. Ļoti svarīga iezīme ir balss, jo īpaši abu dzimumu putnu aicinājumi un dziesma, ko veic vīrieši. Parastās pikas aicinājumi ir ļoti monotoni, visbiežāk tas ir garš, maigs svilpe.srrri. "Ar labi izteiktu" vibrējošu "komponentu, retāk - īsi, smagi cries"tiem "Vai"tii. ". Bieži zvani veido garu sēriju. Parastās pikasha dziesma ir klusa, salīdzinoši garš, sarežģīta svilpinoša frāze ar trillu beigās. Viņi aktīvi dzied ziemas beigās un pavasara sākumā.

Izplatīšana, statuss. Palearctic meža zona. Eiropas Krievijā - no ziemeļu taigas līdz meža stepes zonai, izolēta teritorija aptver Kaukāzu. Sēdošās sugas, putni veic nelielas migrācijas. Tā nepārprotamā rakstura dēļ pika nešķiet liels putns, bet lielākajā daļā tā ir viena no parastajām meža sugām. Pika populācijas blīvums ir ļoti zems tās ziemeļu un dienvidu robežās, kā arī ļoti retos mežos.

Dzīves veids. Tā dzīvo dažāda veida mežos, dodot priekšroku veciem nogatavojušiem koku stendiem, kas ir ideāla vieta ligzdu celtniecībai un lopbarības meklēšanai. Tajās vietās, kur kopīgo pikaku diapazons pārklājas ar īssavienojumiem, biežāk sastopams skujkoku un jauktajos mežos, bieži vien lielos augstumos, nekā īsās viltotās vistas. Lielākajā daļā diapazona sēdošs putns, tikai ziemeļu un augstie kalnu populācijas, veic nelielas sezonālas kustības. Tā barojas ar maziem kukaiņiem un zirnekļveidīgajiem, ko tā atrod mizas un citu koku patvērumu plaisās un ēd priedes un egles sēklas. Monogāms skats. Ērta ligzda sākas aprīļa beigās vai maija sākumā.

Lode visbiežāk ir sakārtota uz koka: plaisā, dobā vai lielā bagāžnieka plaisu, aiz pīlinga mizas gabala 1–16 m augstumā virs zemes, parasti 1–2,5 m. zemes. Nestuves pamatne ir veidota no maziem zariem, adatām, sūnām un koka šķiedrām - to veido abi pāra locekļi. Paplāti, kas izgatavoti no spalvām, vilnas, ķērpjiem un zirnekļu tīkliem, izgatavo tikai sieviete. Sajūgā ir 2–9 balti ar rozā vai brūnganu plankumainām olām. Sieviešu inkubācijas periods, inkubācijas periods ir 12–20 dienas. Cāļiem uz galvas ir biezs tumši pelēks, muti dzeltenā krāsā, un to knābis veltņi ir dzelteni. Barošana ilgst 12–19 dienas, abi vecāki baro cāļus. Aptuveni divas nedēļas pēc tam, kad cāļi atstāja ligzdu, ģimenes grupa sadalās, un jaunie putni pievienojas jauktajām kukaiņu putnu saimēm.

Pika vai kopīgā pika (Certhia familiaris)

Izskats

Aizsargplēve ir ļoti cieta un dakša. Putns balstās uz tā, kad uzkāpa vertikālā koka stumbra. Ķermeņa garums ir 12 cm, svars ir no 7 līdz 13 g, augšējais rumpis ir gaiši brūns ar tumšiem plankumiem. Aste ir brūna, vēders ir gaiši pelēks. Kakla ir gara un gluda.

Pavairošana un ilgmūžība

Sugas pārstāvji dzīvo mežā un skaisti uzkāpa stumbros. Pavasara vidū sieviete sāk veidot ligzdu. Viņa to dara mazā dobā vai dziļā garozas šķēlumā. Pati paplātes ir izklātas no sausiem zariem, un iekšpusē tā ir izklāta ar vilnu un spalvām. Olas pagatavo maija sākumā. Tie ir ļoti mazi un ir 1,5 cm diametrā. Galvenais fons ir balts, atšķaidīts ar brūniem plankumiem. Dēšanas laikā parasti ir 6-7 olas. Dienvidu rajonos putni veido 2 sajūgi sezonā. Ziemeļu apgabalos ir tikai viens sajūgs.

Inkubācijas periods ilgst 2 nedēļas. Pēc vēl divām nedēļām cāļi atstāj ligzdu un sāk rāpot gar stumbru. Uz spārna tie kļūst par 3 nedēļām pēc dzimšanas. Dzīves ilgums savvaļā ir 2-3 gadi. Labvēlīgos apstākļos sugu pārstāvji dzīvo līdz 8 gadiem.

Uzvedība un uzturs

Šis putns ir mazkustīgs dzīvesveids. Pārtika nokļūst koku mizā, zem zemes ir ļoti reti. 70% tas sastāv no kukaiņiem. Tie ir brošūras, laputes, kāpuri, kodes, zirņi, zirnekļi, dažādi kāpuri, krekeri. Var teikt, ka kopējā pika ir meža veselības virsnieks, jo tas iznīcina dažādus kaitēkļus. No augu barības tas galvenokārt barojas ar sēklām, kas nokrīt no skujkoku konusiem. Putns rīkojas mierīgi, klusē, tāpēc ir ļoti grūti to atklāt. Gar koku stumbru parasti pārvietojas spirālē, meklējot koku mizā kukaiņus.

Šī suga aizņem plašu teritoriju. Tiek lēsts, ka vien putnu skaits Eiropā ir 15-20 miljoni cilvēku. Bet turklāt Āzijā joprojām ir milzīga teritorija. Tātad mēs varam secināt, ka iedzīvotāji nav apdraudēti.

KAS EATS

Kopējā pika atrod vietu ērti ligzdai un bagātu pārtikas avotu mežos, parkos, upju mežos un dārzos ar veciem skujkoku kokiem.

Pikas knābis ir plāns un izliektas kā sirpjveida, tāpēc tas viegli sasniedz kukaiņus un to olas, kas slēpjas šaurajās plaisās starp mizu. Šeit pika atrod arī citus bezmugurkaulniekus. Putns barojas ar zirnekļiem, dipterāniem, hymenoptera, tauriņu kāpuriem un gultām, bet lielākā daļa tās diētu sastāv no nūjiņām un lapu vabolēm.

Un lielākoties pika patīk ēst dažāda veida vaboļu kāpurus.

Atšķirībā no dzenenēm, pika nevar censties un saņemt pārtiku. Vilkjot kukaiņu no mizas, tas stingri balstās uz astes spalvas, kas atrodas bagāžniekā.

Ziemā pikas ēdienkarti papildina dažu veidu sēklas, galvenokārt skujkoku sēklas. Šis putns sistemātiski meklē koku stumbru no apakšas uz augšu. Ja pika atrod pārāk „produktīvu” koku, tad tā atkārtoti atgriežas tajā vairākkārt, lai veiktu otro pārbaudi.

LIFESTYLE

Kopējā pika ir slikta un nedaudz lido. Parasti putns tikai no viena koka vainaga lido uz citas kājas, lecot uz jaunā koka stumbra.

Meklējot pārtiku, pika spirālē virzās uz augšu, kamēr tā balstās uz koka stumbra ar asti un spārniem. Bieži putns pēta filiāļu apakšējās daļas.

Ar garajiem, izliektiem nagiem kopīgā pika ļoti cieši piestiprinās pie koka mizas. Svilpes dzīvo atsevišķi, bet rudenī tās apvienojas kopējās saimēs ar citām putnu sugām, piemēram, titmouses. Tas gadās, ka dažreiz aukstās ziemās kopā līdz piecpadsmit putni sēž un sasilda viens otru ar savu ķermeni.

Sākot rudenī, šie putni ceļo vietās, kur ir koki - parkos, dārzos un mežos. Tomēr pārējā gada laikā parastā pika aktīvi aizsargā savu zemes gabalu un nakšņošanu no jebkura iebrucēja.

Šie putni parasti guļ mizas plaisās, bieži vien atrodoties ligzdu kastēs ar nelielu ieeju.

Pavairošana

Vīrieši sāk rūpēties par sievieti aprīļa sākumā. Viņš turpina savu izvēlēto gaisu vai iet ar to gar koku stumbru. Tēviņš dod viņas ēdienus un nepārtraukti dzied. Laulības rituāla laikā abu partneru spārnus raksturīgi drebē.

Centrāleiropā kopējās pikas šķirnes līdz jūnijam un bieži vien ir laiks audzēt divus saimniekus. Vecāki kopā veido ligzdu. Tas parasti atrodas aiz mizas, kas ir aizgājusi prom no stumbras, vai degradētā koku dobumā. Dažreiz ligzda tiek novietota biezā efejā uz ēkas sienas. Pikas ligzda ir neprecīza, būvēta no maziem zariem, iekšpusē izklāta ar zāli, spalvām un dzīvnieku matiem.

Sievietei ir vairākas baltas olas ar gaiši sarkanbrūnām plankumiem un inkubē tās 2 nedēļas. Vecāki apvieno nepilngadīgos. Jauni cāļi atstāj ligzdu 16-17 dienu laikā.

PĀRTIKAS APSVĒRUMI

Kopējā pika notiek gandrīz visā Eiropā, parasti skujkoku mežos, bet dzīvo arī jauktos mežos un parkos, kur ir veci skuju koki. Šis putns ir bezbailīgs - ja parastā pika meklē pārtiku, tā neizbēg, pat pēc cilvēka redzēšanas. Lidojot no īsa attāluma, spārnos var redzēt vieglas svītras. Ziemā šo putnu var piesaistīt konkrētai barošanas vietai, nokūstot liellopu tauku un mīksto ēdienu maisījumu kukaiņu putniem uz skujkoku mizas. Vasarā jūs varat piekarināt nelielu māju, kurā parastā pika var nest ligzdu. Daži cilvēki sajauc piku ar riekstu ar līdzīgu uzvedību koku stumbrā.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Dziedātās parastās pikas sastāv no diviem trilliem, no kuriem pirmais vienmēr ir lielāks par otro.
  • Pārvietojoties pa bagāžnieku, kopīgā pika izmanto astes kā atbalstu, tāpēc laika gaitā tā astes kļūst tik apkaunotas un izdzēš, ka tā spalvas nokrīt un mainās biežāk nekā reizi gadā.
  • Viena meža namiņa jumta laikā atradās piecpadsmit parastās pikas, kas tur pulcējās vienā saspringtajā ķekā. Tādējādi izrādās, ka putni tika pasargāti no aukstiem un sliktiem laika apstākļiem.
  • Parastā pika atgādina peles ne tikai nenogurstošu skriešanu ap bagāžnieku, bet arī skaņas - augsts, krāšņs knips.

ORIENTĀLĀS PĀRTIKAS RAKSTUROJUMS. APRAKSTS

Olu ievietošana: no 4 līdz 8 (parasti 6) baltas ar sarkanbrūnām olu plankumiem, ar skaidri redzamu neasu galu.

Lidojums: nevienmērīga. Putns lido it kā sāniski. Līdaka lido tikai īsos attālumos. Lidojuma laikā uz spārniem ir skaidri redzamas baltas svītras.

Beak: garš, sirpjveida līkums.

Plūmes: putna aizmugure ir pelēcīgi brūna ar bālganiem plankumiem. Vēderis un svītras zem acīm ir zīdaini baltas. Jaunie putni ir pelēki, tiem ir vairāk baltu plankumu uz ķermeņa muguras.

Astes: garš, dakša, smaila. Aizmugures gals ir skaidri redzams lidojuma laikā. Asiņai ir liela nozīme putna kustībā gar koku stumbru.


- Kopīgu pikas biotopu

Kur tā dzīvo

Kopējā pika rada mazkustīgu dzīvesveidu. Tas ir atrodams Rietumeiropas teritorijā caur Centrālo un Austrumeiropu un Āziju līdz Himalajai un Japānai.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Neskatoties uz lielo mirušo, sapuvušo koku skaitu, ko putns izmanto kā ligzdošanas zonu, kopējā pika atrod jaunas patversmes, kurās tā ātri nokārtojas.

Pika parasts. Brateevogradas putni. Video (00:00:49)

Šī putna ligzdošana Brateevā un Marino nav pamanīta, bet ir iespējams, ka tie pastāv. Tos bieži novēro sezonas lidojumu laikā. Daži no tiem paliek ziemas ceturkšņos, pamesti Mariinskas mola netālu no bijušās smilšu saimniecības un pretējā krastā Brateevskajas palienē.

Dzīvotne un biotops

Līdaka ir putns, kas vada mazkustīgu, retāk nomadošu dzīvesveidu. Tas ir izplatīts Eiropā. Kā arī Ziemeļāzijā, Kanādā un Amerikā (ASV). Krievijā pikuha var atrast Eiropas daļā, sākot no Arhangeļskas un beidzot ar Krimu un Kaukāzu. Tas nav tikai stepē un vietās, kur koki nepieaug. Klaiņošanas laikā var lidot tālu ārpus ligzdošanas diapazona. Bieži atrodama mazpilsētās. Āzijā pika atrodama Sibīrijas meža joslā, uz austrumiem no Sahalinas un Okhotskas jūras, uz dienvidiem no Tien Shan, Mongolijas, Ziemeļ Irānas un Kazahstānas.

Tā dod priekšroku lapu kokiem, skujkokiem un jauktajiem mežiem. Pika kā veci koki. Ligzdošanas periodā tā izvēlas vecus lapu kokus un jauktus mežus. Retāk to var redzēt skuju kokos. Klaiņošanas laikā notiek dārzi, parki, birzis - kur aug koki.

Kā izskatās pika putns?

Kakla aizmugure ir pelēcīga vai brūna-sarkana, ar gaiši baltiem plankumiem. Mugurkaula un augšdaļa ir pelēcīgi brūna. Vēders balts, zīdains. Spāres ir gaiši brūnas ar nelieliem spilgtiem plankumiem. Stūrēšana - tāda pati krāsa, bet tām ir spilgtas malas un naststvolya.

Beak brūnganā virspusē un vieglāk zemāk. Brūns varavīksnene. Kājām ir tāda pati krāsa, bet ar pelēcīgu nokrāsu. Jauniem pikas ir apaļi plankumi uz muguras un iegareni plankumi pieaugušajiem. Jauniešu krāsa ir gaišāka, un vēders ir dzeltens.

Galvenie pārtikas pikas - kukaiņi un zirnekļi. Lielākā daļa putnu ēd dipteru, zirnekļus un vaboles. Lielākā daļa mīlestības weevils. Arī pikas uzturā ir laputes, kāpuri, creeps, bedbugs, kodes, nūjiņas un citi meža kaitēkļi. Putni barojas ar sēklām, bet galvenokārt no skujkokiem un ziemā. Meklējot pārtiku, šie putni meklē koku stumbru, nezaudējot redzējumu par vienu plaisu. Ja kokam ir daudz pārtikas, pika var atgriezties tajā vairākas reizes.

Ziemā šo putnu var apmācīt uz laiku vienai barošanas vietai, ja mizā uztriest mīkstu pārtiku un liellopu taukus. Vasarā tiek piestiprināta neliela māja, kurā pastāvīgi novieto pārtiku.

Pika putns: audzēšanas apraksts

Pikas sezona sākas martā. Šajā laikā jūs varat redzēt vīriešu cīņas un to, kā viņi dzied. Mazākus ligzdas veido vēlāk. Pirmkārt, uzmanīgi atlasiet vietu. Pikas dod priekšroku šaurām dobumiem vai mīkstu garozu. Bet ligzda vienmēr atrodas zemā zemē.

Kaitēkļi veido ligzdas no astoņām līdz divpadsmit dienām. Bet tikai sievietes to sagatavo sev, vīrieši neuztraucas par saviem pēcnācējiem. Uz ligzdas dibena parasti ir vaļīga platforma, kas sastāv no mizas gabaliņiem un plānām zariem. Viņi nokļūst dobu sienās. Izrādās, ka ligzda neatrodas tajā, bet kļūst spēcīgāka vidū. No augšas mājoklis ir veidots no lūksnes šķiedrām, sajaukts ar nelieliem mizas gabaliem, ķērpjiem, koka un sūnu saišķiem. Tā iekšpusē ir daudzas mazas spalvas ar vilnas, zirnekļu tīkliem, kukaiņu kukaiņiem.

Kopējā Pika ir piecas līdz septiņas olas. Astoņi vai deviņi ir ļoti reti. Olas ir sarkanīgi brūnas, ar punktiem un plankumiem. Viņi ir vislielākie pie neasu gala. Dažreiz sajūgā ir baltas olas ar tikko pamanāmu sārtumu.

Sievietis inkubē sajūgu no 13 līdz 15 dienām. Pēc dzimšanas cāļi vienlaicīgi paliek ligzdā. Mātītes barojas ar zirnekļiem un maziem kukaiņiem. Pirmā sajūga cāļi sāk lidot maijā-jūnijā. No otrā - jūnijā un jūlijā. Kad cāļi ir nostiprinājušies, tie sāk klīst, bet ne lido prom no ligzdas.

Līdaka - putns, kas mirst pirmajā dzīves gadā. Jūlijā tas sāk mainīt spalvas. Beidzas septembrī. Vecajos putnos šis periods ilgst no jūnija līdz augustam. Un pirmais, kas maina kontūras lielos spārnus. Mazs - vēlāk, moltas beigās. Pēc plūmju izmaiņām tas kļūst gaišāks. Un spalvu krāsa kļūst sarkana.

Apakšējās sugas un mainīgās zīmes

Līdaka - putns ar ģeogrāfisku mainīgumu. Tas izpaužas ķermeņa lielumā un spalvas krāsas maiņā ķermeņa augšējā daļā. Bet tas var būt sezonāls vai individuāls. Un tas ļoti sarežģī ģeogrāfisko sugu noteikšanu. Tagad ir divpadsmit. Atšķirības starp tām ir nenozīmīgas, un tās var būt ļoti grūti atšķirt.

Anglijā un Īrijā krāsu pika ir tumšāka nekā Rietumeiropā. Japānā - ar izteiktu sarkanu nokrāsu. Dažādu pasugu dziedāšana ir arī atšķirīga. Būtībā to trill ir skaļa un ilgstoša, ar īsu pauzi. Tas ir viņas peep, ka putns saņēma šādu nosaukumu.

Pikas dzīvesveids

Kopējā pika ir maza un neplūst labi. Būtībā tas ir tikai lidojumi no viena koka uz otru. Pateicoties garajiem un izliektiem nagiem, šo putnu ļoti stingri tur miza. Pick dzīvo galvenokārt atsevišķi. Tie ir vientuļi. Bet, kad rudenī nāk, viņi pulcējas kopā. Причем с другими видами птиц. Например, с синицами.

В холода они могут сидеть в плотном кольце из 10-15 птиц, согреваясь. Осенью пищухи выискивают места с большим количеством деревьев – парки, скверы, леса. Но в остальные сезоны у птиц существуют свои участки питания и ночевки, которые они воинственно защищают.

Пищуха – птица бесстрашная. Kad viņa meklē pārtiku, viņa pēc tam, kad ieraudzīs kādu cilvēku, neceļos.

Viņa var pat dziedāt. Taisnība, viņas trill dubultā, līdzīgi kā pīrsings. Otrais ir vienmēr zemāks par pirmo.

Tā kā puķu astes kalpo kā atbalsts, meklējot pārtiku, laika gaitā tas tiek izdzēsts, spalvas kļūst sabojātas. Tāpēc šīs putnu astes biežāk nekā pārējās plūmes.

Pika atrast nav viegli. Viņa vienmēr klusē, un viņas krāšņuma maskas krāsa ir labi. Bet dažreiz, pamanot kaut ko piemērotu sniegā, tas joprojām var pāriet uz to. Satverot upuri, viņa atkal steidzās uz stumbru.

Ziemas beigās pika kļūst enerģiskāka, dzīvīgāka. Uz stumbriem tā sāk strauji kustēties un sastopas ar tikšanos ar radniecīgām vielām.

Klausieties kopīgo puķu balsi

https://animalreader.ru/wp-content/uploads/2014/10/pishuha-amerikanskaya-certhia-americana-114kb.mp3
No augu pārtikas produktiem pikas izmanto skujkoku konusu sēklas. Pika ir ļoti klusa, tāpēc ir grūti pamanīt. Meklējot kukaiņus, šie putni pārvietojas pa stumbra spirāli.

Skatiet videoklipu: 3 pika servausta #jonne servaukset (Februāris 2020).

Загрузка...
zoo-club-org