Zivis un citi ūdens radījumi

Atlantijas vālis

Šo pameļu populācija strauji samazinās. Tāpēc Krievijā Atlantijas vālīti tiek pasargāti. Sarkanā grāmata, kurā šie dzīvnieki ieguva, cenšas novērst unikālu pasugas pazušanu. Galvenie valriekstu rookeries ir pasludināti par aizsargātiem.

Jūras dzīvnieku populācija ietver izkaisītus, slikti sazināties ar ganāmpulkiem. To skaits krasi samazinājās nekontrolētas komerciālās zvejas dēļ. No 25 000 galvas palika aptuveni 4000 dzīvnieku.

Atlantijas vēžu apraksts

Informācija par šiem Arktikas milžiem ir ļoti niecīga. Walruses ir lieli dzīvnieki ar brūnu brūnu ādu. 3-4 metru tēviņu svars ir aptuveni divas tonnas, un sievietēm, kas aug līdz 2,6 metriem, tas sasniedz tonnas. Milzīgajiem zīdītājiem ir maza galva ar plašu purnu un sīkām acīm.

Augšējais žoklis ir dekorēts ar diviem spēcīgiem suņiem, kuru garums ir līdz 35-50 centimetriem. Tusks viegli izurbj ledu. Viņi palīdz neērtajam dzīvniekam uzkāpt ledus no jūras. Tusks ir ierocis pret pretiniekiem un aizsardzība pret ienaidniekiem. Walruses bieži tiek caurdurtas ar polārlāču ķekariem.

Spēcīgajam Atlantijas vālim, kura fotogrāfiju nav viegli izgatavot, piemīt cita ģeniāla ierīce - salmu krāsas ūsas. Tie veido simtiem grūts matu. Mati ir biezi, piemēram, putnu spalvu spalvas, jutīgas kā pirksti. Pateicoties tiem, valrieksti izceļ pat vismazākos priekšmetus un viegli atrodami okeāna dibenā kūpināti moluski.

Ārēji Atlantijas vālis izskatās pilnīgi nepievilcīgs. Tās apraksts ir šāds: korpulējošs, novecojis ķermenis uz klinšu pludmales, kas ir aplaupīts ar tauku krokām un dziļiem rētām, rada asu, smalku smaku, sīkas acis, piepildītas ar asinīm. Pieaugušo valriekstu ķermenis ir izliets ar rupjiem, cietiem matiem, un jaunais augums aptver blīvus tumši brūnus matus.

Zemē Atlantijas vālis ir neērts, tas pārvietojas ar grūtībām, iet cauri visiem četriem pleķiem. Un okeānā viņš jūtas lieliski, viegli slīdot ūdens kolonnā. Acīmredzot tieši šī iemesla dēļ viņš galvenokārt atrodas klinšainā pludmalē, un viņš aktīvi pārvietojas jūras ūdeņos.

Mīkstmieši un vēžveidīgie ir varenā zvērs. Lai gan tas notiek, viņš uzbrūk bērnu zīmogam. Milzīgais dzīvnieks jūtas pilnīgs, ēdot 35-50 kg pārtikas.

Pārošanās periods un audzēšana

Atlantijas valriekstu dzīves ilgums ir 45 gadi. Viņš lēnām aug. Seksuālā brieduma pakāpe ir 6-10 gadi. Walruses ir ne tikai spēj sabojāt, burp, snap, pievienoties cīņas, bet arī mizas.

Spēcīgi zvēri ir diezgan muzikāli. Viņu muzikalitāte ir visizteiktākā pārošanās sezonā. Janvārī-aprīlī sēžamzāles iespaidīgi dziedāja. Pārošanās milžos notiek maijā un jūnijā. Sievietei ir 12 mēnešus augļi.

Cubs parādās kopā ar viņu ik pēc pāris gadiem. Galu galā, mātei ir jābaro kucēns līdz diviem gadiem. Un valriekstu tēviņi paliek kopā ar māti līdz 5 gadiem. Mātīte nekad neatstāj ganāmpulku (lielā mērā un veidojot sievietes ar teļiem).

Dzīvotnes

Walruses dzīvo izplūdušos ledus laukos, dreifu kokos, atklātā okeānā. Dzīvei viņi izvēlas 20-30 metru dziļumu. Viņi dod priekšroku patvērumiem uz ledus un klinšainajiem krastiem. To gada migrācija ir saistīta ar ledus kustību. Paceļoties pie dreifējošā ledus, viņi peldējās, kā uz jūras kuģa, uz pastāvīgajām dzīvotnēm, kur, izvēloties zemi, viņi aizgāja.

Sadales zona

Šie pļavas dzīvo gar Barenca un Kara jūras krastiem. Viņi ir izvēlējušies līčus, lagūnas un lūpas, kas sagriezušas daudzu salu krastus šajā reģionā. Ledus un piekrastes rookeries pasugas, kas izkaisītas Franz Josef Land.

Novaja Zemljas ziemeļaustrumu ekstremitātē ir vieta, kas apdzīvoja Atlantijas vālīti un vienmēr atgriežas tur. Kara jūras austrumu reģionos tas bieži netiek atrasts. Viņš organizē savas mājvietas Baltajā jūrā, Kanina pussalā, Kolgujevas un Vaigaha salās.

Viņam patīk arī Kanādas Arktikas austrumu krasts. Šajā reģionā Hudsonas līcis un Frobishera līcis un Fox līcis, Baffin Land, Devonas sala kļuva par viņa dzīvesvietu. Retāk tā veido nogatavināšanu Arktikas salās, kas atrodas uz rietumiem no Barrow šauruma. Viņi apdzīvoja Baffin jūru, Grenlandi no rietumu krasta, Davisa šauruma ūdeņiem.

Eiropas Atlantijas okeāns nodrošināja ziemeļu Īslandes ledus, lūpas un lagūnas, kas stiepjas līdz Spitsbergen. Norvēģija no ziemeļu piekrastes aizsargātajām personām.

Iemeslu ierobežošana

Spēcīgas zvēru populācija ir strauji samazinājusies sakarā ar palielinātu zveju. Īpaši smagi skāra Atlantijas vālīti, kas dzīvoja Kara jūrā. Pinnipeds tika brutāli iznīcināti XIX gadsimtā. Dažos reģionos tie tika pilnībā iznīcināti. Iedzīvotāji cieta vislielāko iznīcināšanu Kanādas Arktikā, Grenlandē un Svalbardā.

Mūsdienās zvēru skaits ierobežo straujo cilvēku ekonomiku. Īpaši naftas un gāzes uzņēmumu, kas iesaistīti jaunu nozaru attīstībā, sākums. Viņi katastrofāli piesārņo Atlantijas gigantu dabiskās dzīvotnes, izraidot tās no apdzīvotajām teritorijām. Zema potenciāla pasugas ir grūti pretoties nepietiekamām zvejas slodzēm un citiem antropogēniem aspektiem.

Rieksti skar 10 ķiršu sugas. Zinātnieki nav noskaidrojuši slimību un nāves cēloņus. Killer vaļi un polārlāči tiek uzskatīti par dabiskiem iedzīvotāju ienaidniekiem.

Atlantic Walrus apraksts

Lielam jūras dzīvniekam ir ļoti bieza āda. Valriekstu augšdaļas ir ļoti attīstītas, iegarenas un virzītas uz leju. Diezgan plaša seja sēž ar biezām un grūts, daudzām, saplacinātām saru-ūsām. Šādu šķipsnu skaits uz augšējā lūpu bieži ir 300-700 gab. Ārējās ausis nav pilnīgi, un acis ir nelielas.

Izskats

Valriekstu suņu garums dažreiz sasniedz pusi metra. Šādām ķekarām ir praktisks nolūks, tās var viegli iekļūt ledus, tās ļauj aizsargāt teritoriju un viņu kolēģus no daudziem ienaidniekiem. Cita starpā, ar saviem suņiem, valrieksti var viegli iekļūt pat lielo balto lāču ķermenī. Pieaugušo valriekstu āda ir ļoti grumbu un diezgan bieza, ar raksturīgu piecpadsmit centimetru tauku slāni. Atlantijas valriekstu āda ir pārklāta ar īsiem un blakusesošiem brūniem vai dzeltenīgi brūniem matiem, kuru skaits ievērojami samazinās vecumā.

Tas ir interesanti! Atlantijas valrieksts ir unikāla Barenca jūras ekoloģiskā reģiona suga, kas uzskaitīta Krievijas Federācijas Sarkanajā grāmatā.

Vecākajām apakšsugu Atlantijas vālēm pārstāvjiem ir gandrīz pilnīgi tukša un diezgan godīga āda. Dzīvnieka ekstremitātes ir ļoti piemērotas, lai pārvietotos pa zemi, un tām ir skumjas, tāpēc valrieksti nevar pārmeklēt, bet staigāt. Asiņainā rudimenta tipa astes daļa.

Dzīvesveids, uzvedība

Atlantijas valriekstu apakšsugas pārstāvji dod priekšroku apvienot dažādos ganāmpulkos. Dzīvnieki, kas dzīvo kopīgi, cenšas aktīvi palīdzēt viens otram, kā arī aizsargāt vājākos un jaunākos radiniekus no dabas ienaidnieku uzbrukumiem. Ja lielākā daļa dzīvnieku šādā ganāmpulkā vienkārši atpūšas vai gulē, visu drošību nodrošina tā dēvētie aizsargsargi. Tikai tad, ja tuvojas briesmas, šie apsargi slāpē visu zonu ar skaļu rēkt.

Tas ir interesanti! Pēc zinātnieku domām, daudzu novērojumu gaitā bija iespējams pierādīt, ka ar izcilu dzirdi sieviete var dzirdēt viņas mazuļa zvanu pat divu kilometru attālumā.

Redzamo nepiemērotību un valriekstu neērtību kompensē lieliska dzirde, lieliska smarža un labi attīstīta redzi. Pinniped pārstāvji zina, kā perfekti peldēties un ir pietiekami draudzīgi, bet, ja nepieciešams, viņi var noslīcināt zvejas laivu.

Dzīvotne

Pašlaik pēc iespējas precīzāk nav viegli novērtēt kopējo Atlantijas vēžveidīgo pasugas pārstāvju skaitu, bet, visticamāk, tas pašlaik nepārsniedz divdesmit tūkstošus cilvēku. Šī retā populācija ir izplatījusies no Arktikas Kanādas, Spitsbergenas, Grenlandes, kā arī Krievijas Arktikas rietumu reģionā.

Tieši pamatojoties uz nozīmīgu ģeogrāfisko izplatību un zinātniskiem datiem par visām kustībām, bija iespējams pieņemt, ka pastāv tikai astoņas dzīvnieku apakšgrupas, no kurām piecas atrodas rietumos un trīs Grenlandes teritorijas austrumu daļā. Dažreiz šāds piespraustais dzīvnieks iekļūst Baltās jūras ūdeņos.

Tas ir interesanti! Ikgadējā režīmā valrieksti var migrēt kopā ar lielu ledu, tāpēc viņi pāriet uz dreifējošām ledus peldēm, peldēties uz tām līdz vēlamajai vietai un pēc tam dodas uz zemi, kur viņi veic savu rookery.

Agrāk Atlantijas valriekstu pasugas pārstāvēja robežas, kas izstiepās uz dienvidiem no Cape Cod teritorijas. Pietiekami lielā skaitā tika konstatēts, ka Sentlendas līča ūdeņos atradās dzīvnieks. 2006. gada pavasarī Kanādas likumā par apdraudētajām sugām tika ieviests Atlantijas vālotāju ziemeļrietumu populācija.

Atlantijas valriekstu diēta

Atlantijas valriekstu pasugas pārstāvju barošanas process ir gandrīz nemainīgs. To devu pamatā ir grunts gliemji, kurus ļoti viegli noķer pļavas. Valrieksti ar savu garo un diezgan spēcīgo ķekaru palīdzību uzrāda rezervuāra dubļaino dibenu, kā rezultātā ūdens tiek piepildīts ar simtiem mazu čaumalu.

Savāktās čaumalas valkāja pie rotaļlietām, pēc tam ar ļoti spēcīgu kustību palīdzību tās tiek berzētas. Atlikušie čaumalu fragmenti nokrīt uz leju, bet paši moluski paliek peldoši uz ūdens virsmas. Tie ir ļoti aktīvi ēst valrieksti. Arī pārtikā izmanto dažādus vēžveidīgos un tārpus.

Tas ir interesanti! Bagātīgs uzturs ir nepieciešams, lai valrieksti varētu atbalstīt ķermeņa būtiskās funkcijas, kā arī veidot pietiekami daudz zemādas tauku, kas ir svarīgi aizsardzībai pret hipotermiju un peldēšanu.

Zivis nav novērtējušas pātagas dzīvnieki, tāpēc šādu barību lieto diezgan reti, tikai laikā, kad ir pārāk nopietnas problēmas saistībā ar pārtiku. Atlantijas valrieksti nav visai neziņi par biezainiem gigāniem un riekstiem. Zinātnieki ir dokumentējuši gadījumus, kad lielie lieli dzīvnieki ir uzbrukuši narvaļiem un roņiem.

Pavairošana un pēcnācēji

Atlantijas valrieksti sasniedz pilnīgu seksuālo briedumu tikai piecu vai sešu gadu vecumā, un aktīvais pārošanās periods šādos peldošajos dzīvniekos notiek aprīlī un maijā.

Tieši šajā laikā vīrieši, kuriem iepriekš bija raksturīga ļoti mierīga mīlestība, kļuva diezgan agresīvi, tāpēc viņi bieži cīnās viens ar otru par sievietēm, šim nolūkam izmantojot lielus un labi attīstītus pušķus. Protams, seksuāli nobriedušās sievietes izvēlas tikai savus spēcīgākos un aktīvākos vīriešus saviem seksuālajiem partneriem.

Valriekstu vidējais grūtniecības periods ilgst ne vairāk kā 340-370 dienas, pēc tam piedzimst tikai viens, bet diezgan lielais mazulis. Ļoti retos gadījumos dzimuši dvīņi.. Jaundzimušā Atlantijas valrieksta ķermeņa garums ir aptuveni viens metrs ar vidējo svaru diapazonā no 28-30 kg. No paša pirmās dzīves dienas bērni mācās peldēties. Pirmajā gadā valrieksti barojas tikai ar mātes pienu, un tikai pēc tam viņi iegūst spēju ēst pieaugušo valriekstu raksturīgo pārtiku.

Absolūti visiem valriekstiem ir ļoti labi attīstījušies mātes instinkti, tāpēc tie var pašaizliedzīgi aizsargāt savus jauniešus jebkuras briesmas gadījumā. Saskaņā ar novērojumiem kopumā Atlantijas valriekstu mātītes ir ļoti maigi un rūpējas mātes. Apmēram līdz trīs gadu vecumam, kad jaunie valrieksti parādās kājiņām, jaunieši gandrīz vienmēr uzturas blakus saviem vecākiem. Tikai trīs gadu vecumā es jau esmu pietiekami pieaudzis, bet Atlantijas valriekstu apakšsugas pārstāvji sākas pilngadībā.

Dabas ienaidnieki

Galvenais drauds daudziem dzīvniekiem, tostarp Atlantijas vēžveidīgo pasugas dzīvniekiem, ir cilvēki. Apkalpotājiem un medniekiem lielie pākšaugi ir vērtīgu ķekaru, speķa un barojošas gaļas avots. Neskatoties uz ievērojamiem komerciālās vērtības ierobežojumiem, kā arī saglabāšanas pasākumiem dzīvotnēs, kopējais Atlantijas vaļu skaits nepārtraukti samazinās, tāpēc šiem dzīvniekiem draud izzušana.

Tas ir interesanti! Līdztekus cilvēkiem, polārlāči un daļēji slepkava ir valriekstu ienaidnieki dabā, un cita starpā šādi dzīvnieki cieš no daudziem bīstamiem iekštelpu un āra parazītiem.

Jāatzīmē, ka līdz šim izņēmums ir izdarīts tikai dažām pamatiedzīvotāju ziemeļu tautām, tostarp Čukčiem un eskimos. Viņiem medību mērķis ir dabiska nepieciešamība, un viņiem ir atļauts noķert ierobežotu skaitu diezgan retu personu. Šāda dzīvnieka gaļa ir kļuvusi par neatņemamu ziemeļu tautu uztura sastāvdaļu, ņemot vērā to ilgtermiņa nacionālās īpašības.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Lai būtu taisnīgi, jāatzīmē, ka diezgan strauji samazinājies šo dzīvnieku sugu skaits, ko izraisa ne tikai aktīva un masīva šaušana zvejas procesā, bet arī strauja naftas rūpniecības attīstība. Šīs nozares uzņēmumi ir ļoti piesārņoti ar Sarkanās grāmatas dabīgo biotopu.

Daudzu ekspertu bažas ir ievērojams informācijas trūkums par valriekstu populācijas pašreizējo stāvokli.. Līdz šim zināms ir tikai aptuvens šādu dzīvnieku skaits Pechora jūras ūdeņos un dažu rookeries dēļ. Arī valriekstu kustības visu gadu un dažādu grupu savstarpēja savienošana nav zināma. Valriekstu populācijas saglabāšanai nepieciešamo pasākumu izstrāde nozīmē obligātu papildu pētījumu īstenošanu.

Vērsis: apraksts, struktūra, īpašības. Kā izskatās valrieksts?

Saskaņā ar zooloģisko klasifikāciju, visi valrieksti pieder pie valriekstu ģimenēm, kas ir pātagu kārtība, proti, kājām vietā pleznas.

Valriekstu izmērs, ja tas ir vīrietis, ir vidēji 3-4,5 metrus garš, valriekstu mātītes ir nedaudz mazākas - tās ir 2,6–3,6 m garas. Vīriešu valriekstu svars ir 1,5-1,8 tonnas, sievietes ir nedaudz vieglākas, tās sver tikai „700” līdz 800 kg.

Ārēji valrieksti arī ir nedaudz līdzīgi viņu radiniekiem - ausīm. Lai gan vālīšu ķermenis ir ļoti masīvs, tomēr tam piemīt negaidīts plastiskums un mobilitāte. Valriekstu pakaļējās kājas var saliekt papēža artikulācijā, var saliekt zem ķermeņa un piedalīties šo dzīvnieku kustībā.

Bet galvenā atšķirība starp valriekstiem, gan no citiem pātagiem, gan citiem dzīvniekiem kopumā, to “preču zīme”, protams, ir pāris ilgi suņi vai tusks, kas izvirzās no augšējā žokļa uz zemes.

Sievietēm suņu ilkņu garums ir vidēji 30-40 cm, bet vīriešiem tas var sasniegt pat 80 cm.Kāpēc valriekstiem ir suņu zobi? Faktiski, tie kalpo fangs dažādiem praktiskiem mērķiem, galvenokārt pašaizsardzībai no potenciālajiem plēsējiem, un lai noskaidrotu savstarpējās attiecības - vīriešu valrieksti, kas dažreiz ir pieķerti viens otram sieviešu dēļ, un pēc tam tiek izmantoti viņu fangs. Un ar viņu ķekaru palīdzību valrieksti var uzkāpt uz ledus.

Līdztekus riekstiem, valriekstiem uz sejas ir jūtīgi mati - vibrisē, pieaugušo valriekstu vibrisa biezums, piemēram, stieples biezums.

Vērsis redze ir vāji attīstīta, bet šo trūkumu vairāk nekā kompensē lieliska smaržas sajūta, tāpēc valrieksti var smaržot, ieskaitot cilvēka smaržu, pirms aiziešanas.

Riekstu āda ir bieza un rupja, ar nelieliem vilnas rudimentiem, patiesībā vibris ir vienīgais valriekstu ķermeņa mati. Valriekstu krāsa ir brūna, bet veciem cilvēkiem dažreiz ir rozā plankumi uz ādas - tie ir daudzu rētu un skrāpējumu pēdas, kas iegūtas nemierīgajā valriekstu dzīvē.

Kur dzīvo valrieksti?

Walruses dzīvo ap Ziemeļu polu, Eiropas, Āzijas, Ziemeļamerikas un dažu Arktikas salu ziemeļu krastos. Atšķirībā no roņiem, viņi izvairās no atklāta ūdens un ledus, cenšoties palikt pie krasta. Lielas valriekstu kolonijas atrodas Čukču pussalā, Beringas šauruma un Labradora pussalas krastos.

Ko ēd valrieksts?

Mājdzīvnieku iecienītākā delikatese ir jūras tārpi, gliemji un vēžveidīgie. Ar savām spēcīgajām vālām, vālīši iegremdē dubļainā dibenā un no turienes paceļ daudz čaumalu, to čaumalas izdzēš ar spurām, un gliemji paši tiek ēst valrieksti. Аналогично происходит с червями и ракообразными, которых моржи буквально сметают с морского дна, чтобы затем съесть. Для насыщения взрослому моржу необходимо есть не менее 50 кг еды в день.

Поедают моржи и рыбу, но с меньшей охотой, нежели моллюски или черви, к охоте на рыб моржи могут прибегнуть в крайнем случае, когда нет другой еды для них.

Враги моржа

Savukārt vālis var kļūt par upuri slepkavu vaļiem jūrā, polārie lāči uz zemes un trešais ienaidnieks (jebkurā elementā), protams, ir cilvēks. Ziemeļvalstu pamatiedzīvotāji: Čukči un eskimos, no seniem laikiem medīti valrieksti (kā arī roņi), bet viņi nekad tos nāvē vairāk, nekā bija nepieciešams, lai sevi barotu. Baltais cilvēks visu nomainīja - mednieku un brāļnieku bruņinieku barbariskā iznīcināšana pagātnē un deviņpadsmitajā gadsimtā, ko veica savās ķekarās un ķekās, noveda pie tā, ka mūsu laikos valriekstu populācija ir krasi samazinājusies, un tagad šie Arktikas milži ir uzskaitīti Sarkanajā grāmatā, jo izmiršana.

Valriekstu dzīvesveids

Walruses ir ganāmpulki, un tie parasti pulcējas mazos ganāmpulkos, kuru lielums ir no 20 līdz 30, bet dažreiz tie var radīt lielus rookeries līdz 3000 cilvēkiem. Valriekstu ganāmpulkā dominē spēcīgākais vīrietis, pārējie vīrieši periodiski noskaidro attiecības ar viņu un viens ar otru, bet galvenais vīnogu vīriešu strīda priekšmets, protams, ir sieviete. Bet strīdi un pat cīņas par vīriešiem starp vīriešiem notiek tikai pārošanās periodā, pārējā laikā visi valrieksti ir ļoti mierīgi dzīvnieki.

Interesanti, ka bruņinieki atrodas uz valriekstu rookeries malām, pamanījuši briesmas, paziņo saviem biedriem ar skaļu rēkt, pēc tam viss ganāmpulks steidzas ūdenī. Tāpat kā plombas, visi valrieksti ir lieliski peldētāji, kas visu dienu var pavadīt ūdenī.

Pacific Walrus

Pacific walrus ir pasaulē lielākais valrieksts, vīrietis ir 3,5-4,5 m garš un sver līdz divām tonnām. Mātītes ir nedaudz mazākas. Apdzīvo Tālo Austrumu ziemeļu daļu - pa Beringas šauruma krastiem, Čukčos un Beringa jūrā un pie Kamčatkas salām.

Laptevs Walrus

Šis vīģes veids ir mazākais, kas pašlaik ir apdraudēts. Tā dzīvo Lapteva jūras centrālajā un rietumu daļā, Kara jūras austrumu daļā un austrumu Sibīrijas jūras rietumos. Izmērā laptev valrieksti aizņem starpposmu starp Klusā okeāna un Atlantijas vālēm.

Valriekstu audzēšana

Walruses sasniedz seksuālo briedumu piecu gadu vecumā, un viņu pārošanās periods notiek aprīlī-maijā, un šajā laikā iepriekš miera mīlošie vīri kļuva ļoti agresīvi, un tagad un tad cīnās viens ar otru (protams, izmantojot ķekarus). Tie, kas būtu, izvēlas saviem seksuālajiem partneriem spēcīgākos vīriešus.

Valriekstu grūtniecība ilgst 340-370 dienas, un tikai viens jaunietis ir piedzimis. Ļoti retos gadījumos var piedzimt dvīņi. Mazie valrieksti nav tik mazi - viņu ķermeņa garums ir apmēram 1 m un sver 30 kg. No pirmajām dzīves dienām viņi mācās peldēties. Pirmais dzīves gads mazie valrieksti ir baroti ar krūti, un tikai pēc gada viņi varēs ēst pieaugušo valriekstu pārtiku.

Visi vaļasprieki ir izveidojuši mātes instinktu, viņi pašaizliedzīgi aizsargā jauniešus briesmu gadījumā, un kopumā ir rūpējas mātes. Līdz trīs gadiem, kamēr jaunie valrieksti vēl nav audzējuši kociņus, viņš dzīvo blakus mātei, un tikai tad, kad viņš sasniedz trīs gadu vecumu, vai pieaugušo dzīve sākas ar jau audzētiem riekstiem.

Interesanti fakti par valriekstiem

  • Pēdējā ledus laikmeta laikā vālītes tika izplatītas daudz plašākā ģeogrāfiskā diapazonā, jo to atliekas tika atrastas netālu no Sanfrancisko Amerikas Savienotajās Valstīs.
  • Walruses, vai drīzāk valrieksti, ir tik rūpējas mātes, ka vajadzības gadījumā viņi rūpējas ne tikai par jauniešiem, bet arī no svešiniekiem.
  • Valriekstu vēders ir tik liels, ka kopš seniem laikiem čukči un eskimos ir padarījušas ūdensnecaurlaidīgas vāciņus.
  • Grieķu valoda vālē, Odobenus rosmarus, burtiski nozīmē „staigāšanu uz zobiem”, kas ir tas, ko saņēma sēklas, jo to spēja pieturēties pie ledus peldēm un kāpt uz ledus.

Ko WWF dara, lai glābtu valriekstu populācijas?

2009. gadā tika izveidota ekspertu konsultatīvā grupa, lai saglabātu un pētītu Barenca jūras dienvidaustrumu un blakus esošo ūdeņu valriekstu, kas apvienoja labākos šīs jomas ekspertus. Kopš tā laika aktīva iedzīvotāju izpēte. Šeit ir daži zinātnieku panākumi:

  • Pechora jūras daļas izpēte pavasarī. Tika iegūta informācija par valriekstu izplatību uz ledus, kā arī aptuveno to skaita aplēsi. Tas ir pavasarī, kad ledus ražotie valrieksti rada pēcnācējus, tāpēc tie ir visneaizsargātākie pret antropogēno ietekmi.
  • Ir izveidots darbs, lai marķētu valriekstus ar satelīta raidītājiem - tagad eksperti izseko daudzu vīģu kustības? mēnešus.
  • Par piekrastes rookery par. Vaygach uzstādīja kameras slazdus. Balstoties uz aptaujas rezultātiem, pirmo reizi tika saņemta pilnīga informācija par šī rookery izveidošanas laiku.
  • Pirmo reizi tika iegūts liels bioloģisko paraugu paraugs no Pechora Sea valrieksta. Tika veikta DNS paraugu ģenētiskā analīze, kas parādīja, ka rookbay ir aptuveni. Vaigach vāc dzīvniekus, kas pieder pie vienas un tās pašas populācijas grupas. Pēc tam pētnieki uzzinās par Pechora jūras valriekstu radniecības pakāpi ar dzīvniekiem, kas dzīvo Franz Josef Land un Spitsbergen apgabalos.
  • Tika veikts unikāls projekts, lai filmētu rookeries ar augstas izšķirtspējas satelītiem, kas īstenots, pateicoties WWF un ScanEx Company atbalstam. Attēli ļauj mums novērtēt vekseļu skaitu uz rookery pat visnepieejamākajās teritorijās.

Detalizēti četru gadu pētījuma rezultāti tiek apkopoti kopīgā WWF un Jūras zīdītāju padomes publikācijā.

Pekhoras jūras valriekstu populācijas pētījumi turpinās. Nākamajā 2016.gada ekspedīcijā zinātnieki pētīja peldbraucēju ēdienkarti. No jūras dibena tika ņemti bentosa organismi, mīkstmieši un vēžveidīgie. Pēc tam tos nosūtīja uz laboratoriju toksikoloģiskās analīzes un detalizēta pētījuma veikšanai. 15 vietās zinātnieki filmas apakšā izmantoja GNOM telemetrisko zemūdens transportlīdzekli.

Turklāt WWF veic tiešu dialogu ar naftas un gāzes nozares pārstāvjiem, mudinot viņus rīkoties saskaņā ar principu “pasākums septiņas reizes - viens samazinājums”. Jautājums ir tāds, ka ir nepieciešams veikt pētījumus, pārraudzīt to vietu iedzīvotājus, kurās ir plānots tikai ogļūdeņražu ražošana. Un, pamatojoties uz datiem, lai pielāgotu plānus, tad neizmantojiet rūgto augļu.

Dialoga ar WWF pirmo reizi Krievijā rezultāts, Yamal LNG uzņēmums pieņēma korporatīvo stratēģiju Atlantijas valriekstu saglabāšanai. Šis dokuments palīdzēs aizsargāt jūras zīdītājus no cilvēku izraisītiem draudiem, un uzņēmums ļaus sistematizēt datus par iedzīvotāju stāvokli un atrašanās vietu. Tas ir pirmais un svarīgais solis ceļā uz kalnrūpniecības uzņēmumu korporatīvo atbildību attiecībā uz Atlantijas jūras velšu saglabāšanu.

Lai pievērstu pēc iespējas vairāk cilvēku uzmanību unikālo sugu izpētes un saglabāšanas problēmām, 2007. gadā WWF izveidoja starptautisku brīvdienu - Walrus Day. Katru gadu tā iegūst tikai popularitāti un tiek atzīmēta tālu ārpus mūsu valsts robežām.

Kā izskatās valrieksts?

Valrieksts tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem ziloņu grupas pārstāvjiem, kas ir mazāks par ziloņu zīmogiem. Pieaugušā cilvēka ķermeņa garums var sasniegt 3–4,5 m ar masu 1,5–1,8 tonnas, sievietes ir nedaudz īsākas nekā vīrieši.

Ārpusē, valrieksti atgādina ausīm, un tās masīvais ķermenis ir ievērojams attiecībā uz mobilitāti un elastību, kas raksturīga šādām jūras lauvām un roņiem šādam gigantam. Valriekstu korpuss ir pārklāts ar ļoti biezu, raupju ādu ar matu pamatiem. Ādas biezums krūtīs var sasniegt 4 cm, uz vēdera - 8 cm, uz kakla - līdz 10 cm.

Jauniem cilvēkiem ir raksturīga brūna ķermeņa krāsa, vecumam āda kļūst gaišāka un gaišāka, veci cilvēki ir gandrīz rozā. Sakarā ar asinsvadu sašaurināšanos ledus ūdenī daži cilvēki kļūst gandrīz balti peldēšanas laikā.

Aļģu mazuļi ir pārklāti ar sarkaniem matiem, īsi, dzelteni brūni mati uz jauniem indivīdiem, kas izplūst, kad dzīvnieks aug. Vecā valrieksta āda ir praktiski tukša.

Īsā un platajā purnā ir skaidri atšķirami biezi, cieti ūsas, kas izvietoti vairākās šķērseniskās rindās. Tātad, pieauguša indivīda augšējā lūpā var būt no 400 līdz 700 šādu saru - vibrisē, kas aug 13-18 rindās. Vibrissae ir ļoti jutīgi, un biezumā tie nav zemāki par stiepli. Apakšējā lūka ir īsa, augšējā lūpa ir gaiša un iegarena.

Trūksta valriekstu ārējās ausis, tāpēc tās izskatās kā īstas plombas. Bet atšķirībā no pēdējās, valriekstu aizmugurējās daļas ir saliektas pie papēža locītavas un ir vairāk pielāgotas, lai pārvietotos pa zemi. Priekšpuses paplāksnes ir plastmasas un mobilas, pārklātas ar kukurūzām. Uz čības atšķiras 5 pirksti, beidzot ar īsiem, neasāmiem nagiem.

Valriekstu astes ir vāji attīstītas un īss, ādai griezts.

Šķiet, ka sānos ir sēnalas. Foto valrieksts. Walrus

Anatomiskās īpašības

Neskatoties uz līdzību ar citiem pīlādžu grupas pārstāvjiem, valriekstiem piemīt raksturīgas struktūras pazīmes, kas padara šos dzīvniekus unikālus.

Vīriešu rīklē ir soma līdzīgi paplašinājumi bez bloķēšanas vārstiem, kas spēj uzbriest un pagriezties uz augšu. Tajā pašā laikā barības vada saspiešanas muskuļi neļauj izkļūt gaisam. Pateicoties šim "peldošajam" valriekam var peldēties, bet ne gulēt. Bez tam, kakla somas ir iesaistītas skaņas veidošanā: valriekstu balss ir govju slaucīšanas un blāvas riešanas maisījums.

Riekstu stādi nav sēkliniekos, bet tieši zem ādas tauku slāņa. Krūts dziedzeri pārstāv 2 pāri sprauslām, lai gan tie bieži vien var būt 5. Vīriešu sekundārie seksuālie raksturlielumi ir raksturīgi ādas izaugumi uz kakla, pleciem un krūtīm.

Apakšstilbā esošie griezēji nav, bet augšējā žoklī tie ir ļoti mazi vai ir sākumposmā. Šo struktūru iezīme tiek kompensēta ar labi attīstītiem augšējā žokļa suņiem - unikālu valriekstu zīmi.

Riekstu kociņi

Individuālie fangs (vai tusks) ir apveltīti ar abu dzimumu indivīdiem. Sieviešu kociņu garums ir 30–40 cm, tēviņiem - 60–80 cm garumā (dažos paraugos līdz 1 m), un to masa ir no 3 līdz 5,4 kg.

Ķermenis izmanto cīņas un duels, izmantojot to palīdzību, uzlecot uz ledus un arī izmanto kā rīkus, veidojot caurumus ledus biezumā. Ganāmpulkā dominējošajam vīrietim vienmēr ir visspēcīgākie ķekari.

Riekstu kociņi.

Platība un pasugas

Valriekstu sortiments stiepjas ap Ziemeļpolu. Atkarībā no dzīvotnes mūsdienu klasifikācija atšķiras no 3 vīnogu pasugām:

Pacific Walrus (Latīņu Odobenus rosmarus divergens) dzīvo Tālo Austrumu reģiona ziemeļu daļā. Tā tiek izplatīta Čukči un Beringa ūdeņos un pie salām gar Kamčatkas krastu. Lielākais iedzīvotāju skaits dzīvo Wrangel salā.

Apakšsugu pārstāvji ir vislielākie planšetēm. Vidējais torsu garums vīriešiem sasniedz 3-4 m ar ķermeņa svaru no 1,7 līdz 2 tonnām, sieviešu vidējais svars var sasniegt 900 kg. Vīriešu ilkņi aug līdz 80 cm, sievietēm - līdz 40-60 cm.

Klusā okeāna valrieksts tika saukts par Eirāzijas austrumu vālīti, un valrieksts ieguva latīņu nosaukumu divergens, pateicoties savām kūtīm, kas ir daudz plašākas nekā Atlantijas pasugas.

Atlantijas vālis (lat. Odobenus rosmarus rosmarus) atrodas Kara jūrā un Barenca austrumu jūrā, reizēm ieejot Baltajā jūrā. Nekontrolētas iznīcināšanas rezultātā mūsdienu iedzīvotāju vidū ir aptuveni 20 tūkstoši cilvēku. Visvairāk ganāmpulku atradās Franz Josef Land arhipelāga līčos un ielās.

Atlantijas vālīte ir mazākā pasugas: vīriešu vidējais ķermeņa garums ir 2,5–3 m, sievietes ir daudz mazākas. Vīriešu ilkņi ir garumā no 34 līdz 38 cm, sievietēm no 27 līdz 33 cm.

Apakšsugas saņēma Eirāzijas rietumu valriekstu nosaukumu un ir uzskaitītas Krievijas Sarkanajā grāmatā kā tik reti sastopamas un pazeminātas.

Laptevs Walrus (lat. Odobenus rosmarus laptevi) - mazākā grupa, kuras neatkarība kā pasugas joprojām tiek apšaubīta. Izolētie valriekstu iedzīvotāji visu gadu dzīvo Lapteva jūras centrālajā un rietumu daļā, Kara jūras austrumu daļā un austrumu Sibīrijas jūras rietumos.

Laptevs dodas uz austrumu Taimīra krastiem, Lenas upes deltā un Jaunajā Sibīrijas salās.

Attiecībā uz ķermeņa lielumu pasugas ir starp Klusā okeāna un Atlantijas okeāna radiniekiem. Vīriešu rumpja garums var sasniegt 4,1 m, mātītēm - 3,7 m. Vīriešu ķekām var būt garums 65 cm, sievietēm tās aug līdz 58 cm.

Lapteva valrieksts ir iekļauts Krievijas Sarkanajā grāmatā kā reta un neaizsargāta pasugas.

Kur dzīvo valrieksti?

Walruses ir Tālajos Ziemeļos dzīvojošie vietējie iedzīvotāji, kas ļoti reti ceļo īsos attālumos. Viņi dod priekšroku dzīvot pie krasta, seklos apgabalos, kas nav dziļāki par 90 m, izvairoties no cieta ledus.

Kā sociālie dzīvnieki valrieksti dzīvo ganāmpulkos, 10-20 indivīdos no abiem dzimumiem, un rookeros veido grupas no vairākiem simtiem līdz 3000 cilvēkiem, no kuriem lielākā daļa ir sievietes. Interesanti: tādā veidā ganāmpulka hierarhija nepastāv, pieredzējuši vīrieši ir lojāli jauniešiem, un visi grupas locekļi ir salīdzinoši vienlīdzīgi viņu tiesībām.

Riekstiņi atpūšas uz zemes vai uz ledus, neskarot tālu no ūdens malas. Saistībā ar ķermeņa anatomisko struktūru, pārējie guļ, un valrieksts var gulēt pat ūdenī, nenonākot uz zemi dienām. Sakarā ar ievērojamo tauku slāni (līdz 250 kg tauku katrā indivīdā), valrieksts nevar nejauši noslīcināt fiziski.

Walruses ir draudzīgi un mierīgi pret saviem radiniekiem, bet tajā pašā laikā viņi ir modri un uzmanīgi: sargi vienmēr ir redzami jebkurā rookery. Vētru redze ir vāja, bet smaržas sajūta ir labi attīstīta, un cilvēka pieeja ir jūtama ļoti strauji, tāpēc mednieki cenšas ieskaut ganāmpulku no sānu malas.

Vismazāk briesmās, pulkstenis ar skaļu rēkšanu pamostas savus radiniekus un satraukti milži, kas steidzās pūlī jūrā, slēpjas ūdens kolonnā un var darīt bez gaisa apmēram 10 minūtes.

Šā spiediena laikā vairāki cilvēki mirst sasmalcināšanā un kļūst par upuriem pie polārlāčiem.

Riekstu riekstiņi Alaska krastā.

Ko valrieksti ēd?

Valriekstu raciona balstās uz grunts gliemjiem: ar to ķekariem valrieksts iegremdē dubļainā dibenā un paceļ daudzas čaumalas, kuras nekavējoties berzē ar smalku spuru. Korpusa izlietne uz leju, un gliemenes lielos daudzumos ēd valrieksts. Lai iegūtu pilnīgu valriekstu piesātinājumu, ir nepieciešams ēst līdz 50 kg mīkstmiešu dienā.

No apakšējiem organismiem vēžveidīgie un tārpi nonāk arī valriekstu ēdienā. Ja diētas galvenās sastāvdaļas nav pieejamas, valriekstiem ir jābūt apmierinātai ar zivīm, lai gan viņiem tas nepatīk.

Reizēm valrieksti neuztraucas par zobiem. Ļoti reti, īpaši lielie indivīdi uzbrūk plombām un narvāriem.

Tomēr šādā vienkāršā diētā valrieksti ātri nobaro un izveido tauku slāni 5-10 cm, kas ne tikai uzlabo peldspēju, bet arī pasargā dzīvniekus no hipotermijas.

Krūmāji zem ūdens.

Ienaidnieki valriekstu

Lielajās Arktikas zemēs valriekstiem ir tikai divi galvenie dabas ienaidnieki: leduslācis un slepkava.

Kā ziemeļu loku pērkons, leduslācis uzbrūk vālēm kā pēdējais līdzeklis ar akūtu pārtikas trūkumu. Galu galā, ir ļoti grūti tikt galā ar zemeļiem uz zemes, un ūdenī tas ir praktiski nereāli.

Tāpēc lāčam ir pacietīgi jānovieto vecais indivīds, kas palicis bez mātes kubiņa, vai noskatīties valriekstu pie polinjas, un brīdī, kad sēklinieki iznāk, apdullinot ar spēcīgu ķepu sitienu un tad nogalina.

Nāves vaļi, kas aug līdz 8 m garumā, iepakojumos, uzbrūk peldēšanas valriekstu grupai, noķēlas vairākus cilvēkus no ganāmpulka un ēd. Rieksti var aizbēgt, tikai laikus, lai nokļūtu uz zemes vai ledus.

Un galvenais vīnogu ienaidnieks ir cilvēks ilgu laiku. Amerikāņu un Eiropas mednieku barbariska valriekstu iznīcināšana 18.-19. Gadsimtā izraisīja strauju iedzīvotāju skaita samazināšanos un pilnīgu izzušanu no daudziem apgabaliem.

Fosilizētie valriekstu paliekas ir atrodamas siltākā platuma grādos, bet tieši tie cilvēki, kas paši pļāvēja vālīti uz ziemeļpolu, kur tas ir ļoti problemātiski.

Mūsdienās valriekstu zveja ir aizliegta saskaņā ar visu valstu likumiem, un ierobežota medības, stingri reglamentētā sistēmā, ir atļautas tikai Ziemeļvalstu pamatiedzīvotājiem, tostarp Čukčiem un Eskimo cilvēkiem.

Ziemeļvalstu pamatiedzīvotāju zvejniecība

Neskatoties uz zinātnes un tehnoloģijas sasniegumiem, daudzu ziemeļu valstu dzīve joprojām ir cieši saistīta ar valriekstu komerciālo ražu. Vasaras beigās viņi meda valriekstu un savā darbībā izmanto visas dzīvnieka daļas.

Marinēta gaļa ir neaizstājams olbaltumvielu avots ziemas periodā un tiek uzskatīts par diētisku pārtiku aborigēniem. Fins vīnogu kvass un lolot līdz pavasarim kā delikatesi. Izturīga āda iet uz mājokļu būvniecību, piestiprinot laivas un izgatavojot virves. Zarnu un kuņģa membrānas ir piemērotas ūdensnecaurlaidīgu apģērbu ražošanai. Salo tiek izkausēts un izmantots mājokļu apkurei un apgaismojumam.

Daudzu kopienu folkloras neatņemama sastāvdaļa ir rokdarbu un suvenīru izgatavošana no valriekstu kauliem un kociņiem.

Ziņkārīgi fakti

Окруженные в воде животные самоотверженно защищают себя и своих сородичей до самой смерти: ныряют под шлюпки и пробивают в них бреши, а также переворачивают лодки своими мощными бивнями.

Во времена капитана Кука, мореплаватели в густом тумане могли определить близость берега по реву спаривающихся моржей, слышному за несколько км, и благодаря этому часто спасались от столкновения со льдиной.

Kaula garums - baculum, kas atrodas valriekstu dzimumloceklī, ir apmēram 50 cm, kas ir absolūta rekorda starp zīdītājiem ķermeņa garuma un absolūtā garuma ziņā. Pateicoties šim unikālajam faktam, piedzima ļaunprātīga izteiksme „valriekstu mārrutki”.

Skatiet videoklipu: Atlantijas Okeāns. Ieskats. Ireland. (Februāris 2020).

Загрузка...
zoo-club-org