Dzīvnieki

Ziemeļbriežu apraksts: biotops, pārtika, dzīvesveids

Pin
Send
Share
Send
Send


Kā Tālo Ziemeļu faunas pārstāvji vairāk nekā puse no 15 ziemeļbriežu pasugām dzīvo Arktikas tundrā (kas atrodas tuvāk polim, nekā ziemeļu meža josta), kā arī daudzās Arktikas salās. Dažas pasugas arī dzīvo Somijas un Sibīrijas mežos.

Vidējais svars: no 60 līdz 300 kg.

Vidējais augstums: no 160 līdz 200 cm garumā, astes izmērs - 14-20 cm, indivīda augstums - no 80 līdz 150 cm.
Ziemeļbriežu mātītes ir mazākas nekā vīrieši, lieluma atšķirība katrai pasugai ir atšķirīga, mājdzīvnieku lielums ir pārāks par savvaļas dzīvniekiem, taču viņiem ir arī īsākas kājas.

Laulības periods: Tas notiek septembra beigās - novembra sākumā, un to raksturo vīriešu konkurence sievietēm. Vairumā gadījumu divi vīrieši nosaka, kuri no viņiem ir spēcīgāki un kuri ir vājāki, ar skatiem no attāluma, gadījumos, kad abi uzskata sevi par spēcīgākajiem, sākas cīņa - cīnās ar ragiem, vīrieši push viens otru, kamēr viens no viņiem atsacās . Pārošanās sezonā spēcīgs vīrietis var apvienoties ar 15-20 mātītēm. Pastāvīgo sadursmju dēļ ar citiem vīriešiem dominējošiem vīriešiem ir maz laika, lai meklētu pārtiku, un viņi tērē lielāko daļu savu krājumu. Tēviņiem ir līdzīgs dominējošais stāvoklis tikai vienu reizi savā dzīvē, kad viņi sasniedz savu spēku maksimumu - tas parasti notiek 6 gadus.

Bērnu ziemeļbrieži dzimuši no maija līdz jūnijam. Pirmajās dzīves dienās brieži ir mātes pārraudzībā, un pēc apmēram pusotra gada viņi sāk ganīt paši savā dzīvē, vienlaikus barojoties ar mātes pienu. Tas turpinās vairākus mēnešus.

Paredzamais iedzīvotāju skaits: - 1 miljons visā pasaulē ar ciklisku izaugsmi un skaita samazināšanos, kas atkārtojas ik pēc 40-60 gadiem.

Barošanas avots: Vasaras mēnešos ziemeļbrieži barojas ar niedrēm, zāli, papardēm un sūnām. Viņi arī ēd zemu augošu koku dzinumus un lapas, un īpaši mīl vītolu un bērzu lapas. Laiku pa laikam sastopami plēsēji, ēdieni, putnu olas un arktiskās šķirnes (veida zivis).
Ziemas mēnešos ziemeļbriežu pārtiku gandrīz pilnībā veido ķērpji un sēnes, kuras tās izrakt no zem sniega un ledus, izmantojot ragus un nagus. Brieži, atšķirībā no citiem zīdītājiem, ir unikāls enzīms (lichenāze), kas nojauc ķērpjus un izdala tajos esošos glikozes.
Sugas saglabāšanas statuss: suga ir vismazāk apdraudēta.

Dzīvotne: cirkumpolārie reģioni, tostarp salas.

Ienaidnieki: Galvenais drauds ziemeļbriežiem ir vilki, kas medī tos iepakojumos, īpaši ziemā. Pirmajos dzīves mēnešos zelta ērgļi, ērgļi, aļģes un, retāk, brūns un leduslācis medības briedis.

Eiropā šos dzīvniekus sauc par ziemeļbrieži. Un Ziemeļamerikas iedzīvotāji sauc par savvaļas karibu īpatņiem un mājdzīvniekiem - ziemeļbriežu.

Ziemeļbrieži apdzīvo Arktikas tundras reģionus (auksti traipi, bieži vāji nosusināti) un mežos, kas robežojas ar tundras dienvidu daļu. Tie ir zālēdāji un atgremotāji, tas ir, tie barojas ar augiem, kas tiek fermentēti kuņģī (proti, spureklī - lielākajā kuņģa kamerā), tad sakošļo un tikai pēc tam sagremo.
Ziemeļbrieži dzīvo ģimenēs (mātēm un teļiem) ganāmpulka iekšienē, kura lielums ir atkarīgs no dzīvotnes. Personas, kas dzīvo tundrā, pulcējas lielos ganāmpulkos, bet ziemas mēnešos ir sadalīti vairākos mazos. Un mežos dzīvojošo ziemeļbriežu ganāmpulku skaits ir ap 20-30 personām visu gadu.

Kur Caribou dzīvo? Kā viņi izdzīvo?

Kā Tālo Ziemeļu faunas pārstāvjiem vairāk nekā puse no 15 ziemeļbriežu pasugām dzīvo Arktikas tundrā (atrodas tuvāk pole nekā ziemeļu meža josta), kā arī daudzās Arktikas salās. Dažas pasugas arī dzīvo Somijas un Sibīrijas mežos.

Ziemeļbriežu vēsturiskie biotopi bija Eirāzijas reģioni, kas atrodas virs ziemeļu platuma 50. paralēles. Ne tik sen (2009. gadā) novēroja mežos dzīvojošo ziemeļbriežu skaita samazināšanos, ko, iespējams, izraisīja globālā sasilšana. Tomēr šī versija izrādījās kļūdaina, šobrīd tajos reģionos, kur ziemeļbriežu populācija bija strauji samazinājusies, to skaits atkal sāka augt, bet stabilās zonās novērojama indivīdu skaita samazināšanās.

Galvenais briežu apdraudējums ir mednieki, nestabils klimats dažos reģionos, kā arī pieaugošais kalnrūpniecības, gāzes un naftas rūpniecības skaits, kuru darbinieki dažreiz dodas medībās brīvajā laikā.

Pirms dažiem tūkstošiem gadu cilvēki sāka iejaukties ziemeļbrieži. Tā kā brieži ir izturīgi un lielie zālēdāji, cirkulāro reģionu iedzīvotāji audzēja tos gaļas ēdināšanai, kā arī izmantošanai par transportu. Eskimos joprojām medības briedis, jo to garšīgu gaļu, to jēlādām, ragiem un kauliem, no kuriem instrumenti tiek veikti. Piemēram, Sāmī un Nenets joprojām audzē ziemeļbriežu. Atšķirībā no liellopiem, šādus ganāmpulkus nevar saukt par pilnīgu mājdzīvnieku - viņi dzīvo vairākās ganībās, caur kurām parasti iet Sami un Nenets nomadu ceļi. 1911. gadā Dienviddžordžijā (zem Antarktikas sala) tika ievesti 10 ziemeļbrieži, lai nodrošinātu vaļu medus un roņveidīgos ar pārtiku, un līdz 2014. gadam to skaits bija jau 6 600, pēc tam tika nolemts samazināt šo skaitli ekosistēmu kopumā un jo īpaši par putnu reprodukciju.

Ziemeļbriežu (caribou) pielāgošanās videi iezīmes:

Zems ķermeņa virsmas laukuma attiecība pret tilpumu (anatomiskā iezīme) - Lielus dzīvniekus ir vieglāk uzturēt silti, jo tie saglabā vielmaiņas laikā radīto siltumu, un pieaugušais ziemeļbriežu cilvēks var sver no 60 līdz 300 kg.

Turpinoša kaula (anatomiskā iezīme) - uz izliektajiem plānajiem kauliem galvaskausa deguna daļā (piemērs redzams attēlā pa labi) ir mīkstie audi ar daudziem asinsvadiem, kas elpojot sasilda aukstu gaisu un pēc tam iekļūst plaušās. Auksts gaiss un līdz ar to sausais gaiss tiek samitrināts, un izelpošanas laikā degunā tiek atjaunots mitruma līdzsvars.

Pielāgots dažādiem gada laikiem. Vasarā mīkstās papēžu daļas palīdz ātrāk pārvietoties uz slapja un slidena sniega tundrā, un ziemā ap asām aug asas malas, kas veicina kustību uz cietā sniega un ledus. Arī ar viņu palīdzību, briedis izrakt sniegu, meklējot pārtiku.

Ultravioletā redze (fizioloģiskā iezīme). Pavisam nesen tika atklāts, ka ziemeļbriežu redzējums pārsniedz redzamo radiācijas spektru. Kā zināms, sniegs un ledus atspoguļo ultravioleto starojumu, savukārt plēsēji, ķērpji un urīns absorbē šo starojumu. Tumšā urīna vieta uz viegla sniega vai ledus stāsta dzīvniekiem, ka tuvumā var atrasties plēsēji vai ziemeļbriežu mātītes. Ņemot vērā to redzes īpatnības, ziemeļbrieži redz vilkus kā tumšus siluetus (pat balta vilna, kas paredzēta maskēšanai, nepalīdz plēsējiem), īpaši naktī. Brieži arī redz savu galveno pārtiku kā ķērpjus kā tumšus plankumus uz gaiša fona.

Īsa vasaras migrācija uz augstākiem punktiem sakarā ar asinīm nepiesārņojošu kukaiņu pārpilnību (uzvedības iezīme). Šajā gada laikā brieži pārvietojas blīvā ganāmpulkā, aizsargājot ganāmpulka centrā esošos cilvēkus no kukaiņu kodumiem.

Ganāmpulka veidošanās (uzvedības iezīme). Tādējādi ganāmpulka, briežu vākšana aizsargā sevi no plēsējiem, kas parasti tos pa vienam. Tā arī nodrošina aizsardzību pret kukaiņu kodumiem vasaras mēnešos. Lielākie ziemeļbriežu ganāmpulki var sastāvēt no 50 000 - 500 000 galvas.

Ziemeļbriežu migrācijas process (uzvedības iezīme). Ziemeļbrieži migrācijas procesā ir vairāk nekā jebkurš cits zemes dzīvnieks - līdz 5000 km gadā. Tomēr daži ganāmpulki nevēlas migrēt vispār. Migrācija notiek galvenokārt vasarā, kad viņi pārceļas uz ziemeļu teritorijām, meklējot lielas ganības. Parasti koki praktiski nepieaug šādās teritorijās, tāpēc ir grūtāk slēpt no potenciālajiem plēsējiem. Ziemā ziemeļbrieži iet uz dienvidiem uz mežu platībām, kas nodrošina patvērumu no smagiem puteniem un sniega vētrām.

Ragi, kas nepieciešami, lai pasargātu no plēsējiem, izrakt sniega un izmantoti cīņā starp vīriešiem (anatomiskā iezīme). Ziemeļbrieži ir vienīgās briežu sugas, kuru sievietēm un vīriešiem ir ragi, lai gan tos izmanto dažādiem mērķiem. Ragi sastāv no kaula audiem, tie aug un tiek izdalīti katru gadu - šī funkcija atdala ziemeļbriežu dzīvniekus no citiem dzīvniekiem, kuru ragi sastāv no keratīna (no tā sastāv no matiem un nagiem), un tāpēc tie nav novietoti. Tēviņi gada beigās (novembrī - decembrī), pavasarī, nogalināja savus ragus (starp citu, tas pierāda, ka visi Ziemassvētku vecīša brieži bija sievietes, jo viņiem vēl bija Ziemassvētku ragi). Ziemā sievietes izmanto savus ragus, lai izrakt sniega pārtikas meklējumos, savukārt vīriešiem, kam ir lielāka jauda, ​​izmanto šos nagus. Februārī sāk augt jauni ragi vīriešiem, un tie pilnībā aug uz pārošanās sezonu. No praktiskā viedokļa daudzi uzskata, ka ragi ir lieki, bet pats fakts, ka brieži katru gadu var audzēt jaunus ragus, vienlaikus risinot milzīgo stresu attiecībā uz vielmaiņu, liek domāt, ka šie dzīvnieki ir ļoti spēcīgi un izturīgi.

Bieži mati, turot siltu un ļaujot izdzīvot pat vissmagākos salnus (anatomisko īpašību). Tas sastāv no mīksta pamatnes un rupjāka garuma. Garā vilna aizsargā ziemeļbriežas no lietus, vējiem un sniegputenī. Stingrs, gaisīgs kažokāda arī ļauj ziemeļbriežiem peldēties uz ūdens - tāpēc viņi peldē labāk nekā citi ziemeļbrieži. Ziemā ziemeļbrieži audzē biezu paviljonu, kas parasti nokrīt līdz nākamā gada pavasarim vai vasarai.

Kā tas izskatās

Brieži ir gregarious dzīvnieks, un tās ziemeļu sugas dzīvo arī vienas vai vairāku desmitu cilvēku grupās, tāpat kā citas briežu sugas. Viņi dzīvo savvaļā Eiropas, Āzijas un Amerikas ziemeļos - tundrā un taigā, Arktikas okeāna salās. Turklāt ziemeļu tautas tos audzēja mājsaimniecībā, izmantojot zirgu transportu, gaļas, tauku, piena, jēlādu, kaulu avotu. Briežu apraksts:

  1. Augstums turē - 1-1,5 m, ķermeņa garums - 2 m, svars - 100-200 kg.
  2. Īsās kājas beidzas ar plašu, blīvu, apaļu formu, nagiem. Tas ļauj viņiem viegli pārvietoties pa akmeņainu vai purvainu reljefu, kā arī neieslīdēt sniegā.
  3. Vilna - gaiši pelēka ar brūniem plankumiem ziemā un brūns vasarā. Tas aptver visu ķermeni un droši aizsargā pret aukstumu, jo tam ir dobā struktūra. Turklāt ziemā uz leju parādās tā pamatne, papildus aizsargājot dzīvnieku no vēja un sala. Matu vārpstas dobā struktūra veicina to, ka brieži ir labi turēti uz ūdens un spēj šķērsot pat lielas upes.
  4. Gan vīriešiem, gan sievietēm aug plāni garie ragi ar zariņiem galos. Pirmo reizi tos iemet katru gadu ziemas sākumā, otro - pēc briežu parādīšanās.

Uzmanību! Sieviešu ragu klātbūtne un pubeskence uz augšējās lūpu ir raksturīga šīs briežu sugas iezīme, kas to atšķir no citiem briežu pārstāvjiem.

Dzīvnieka dzīve ir 25 gadi. Meklējot pārtiku, briežu ganāmpulki migrē lielos attālumos, atstājot ziemai no tundras līdz taigai, kur ir vairāk barības. No divu gadu vecuma viņi ir gatavi šķirties. Sievietes līdz 18 gadu vecumam spēj izturēt pēcnācējus. Oktobrī-novembrī viņi sāk laulības spēles. Lai piesaistītu sievietes, vīriešu briežu cīņas, saskaroties ar konkurentiem ar ragiem. Tā kā sievietes ilgu laiku neļauj vīriešiem, cīņa var notikt starp abu dzimumu pārstāvjiem.

Pēc 8 mēnešiem sievietes dzemdē vienu, retos gadījumos, divus briežus. Bērni jau otrajā dienā ir gatavi sekot mātei, un pēc 3 nedēļām viņi aug ragus.

Ziemeļbriežu ienaidnieki ir vilki, vilnas, brūni un balti lāči, un lūsis. Bet vislielāko kaitējumu briežu populācijai izraisa cilvēku darbība. Mežu izciršana, ganīšana briežu dzīvotnēs, medības - tas viss noveda pie tā, ka brieži izdzīvoja tikai Ziemeļeiropas tālākajos rajonos, kur joprojām ir apgabali ar neapstrādātu dabu.

Kas darbojas

Briežu diēta ir atkarīga no sezonas. Vasarā tas sastāv galvenokārt no zaļās veģetācijas - krūmu, zālāju, sūnu, ogu, sēņu, aļģu lapotnēm. Ziemā viņi barojas ar sūnām - krūmojošiem ķērpjiem ar kladoniju, kā arī izbalējušām zālēm, izrakt ēdienus no ēdiena no sniega vai ledus slāņa. Ziemā sūnas ir 60-80% briežu diēta. Brieži dzird savu smaržu pat sniega segumā, kas ir 0,5 m dziļi.

Ziemā mājdzīvnieki tiek baroti ar sienu, skābbarību un graudu miltiem. Ja nav ūdens, ziemas brieži, lai nomāktu slāpes, ēst sniegu, turklāt viņi var dzert jūras ūdeni. Tādējādi dzīvnieki uztur organismā minerālvielu un sāls līdzsvaru. Lai saglabātu sāls līdzsvaru, viņi arī iznīcina nolietotos ragus.

Šodien Krievijas Federācijas teritorijā dzīvo vairāk nekā 950 000 ziemeļbriežu. Dzīvotņu šaušanas un aizsardzības aizliegums veicina to, ka šī dzīvnieka populācija paliek kontrolēta.

Ziemeļbriežu apraksts

Dzīvnieka ķermeņa garums ir apmēram divi metri, tā svars ir no simts līdz divsimt divdesmit kilogramiem, zīdītāja augstums ir no simts līdz desmit simti četrdesmit centimetriem. Ziemeļbrieži, kas dzīvo Arktikas okeāna salās un tundrā, ir mazāki par to dienvidu kolēģiem, kas dzīvo Taiga apgabalos.

Ziemeļbrieži, gan vīrieši, gan sievietes, ir ļoti liels rags. Garais galvenais rags stūri pagriežas atpakaļ uz priekšu un pēc tam uz priekšu. Katru gadu maijā vai jūnijā sievietes novāc savu ragu un vīrieši novembrī vai decembrī. Pēc kāda laika ragi aug. Procesu skaits pieaug pēc atgriešanās ragiem, kuru dēļ to forma ir sarežģīta. Viņi sasniedz pilnīgu attīstību piecu gadu vecumā.

Garas ziemas kažokādas. No kakla karājas krēpes. Kažokādas mati ir ļoti trausli un viegli, jo tā kodols ir piepildīts ar gaisu. Tomēr briežu kažokādas ir ļoti siltas. Ziemas kažokādas krāsa ir mainīga, no gandrīz baltas līdz melnai. Bieži krāsa var būt dažāda, kas sastāv no tumšām un gaišām zonām. Vasaras kažokādas ir mīkstākas un daudz īsākas.

Tās krāsa ir pelēkbrūna vai kafijas brūna. Kakla piekares un sānu malas ir spilgtas. Meža dzīvnieku kažokādas ir tumšākas nekā Tālajos Ziemeļos briežu kažokādas. Mazie briežu monohromi. Viņu kažokāda ir brūngani pelēka vai brūna. Atšķiras tikai Dienvidu Sibīrijas brieži. Viņiem ir uz muguras lielas spilgti plankumi.

Šo piekarināto dzīvnieku priekšējo kāju plašajām naglām ir iedobes vai karoti. Viņi ir ērti, lai sniega grābekli izrakt no sūnas.

Uzvedība un uzturs

Ziemeļbrieži ir sabiedrības dzīvnieki. Viņi ganās milzīgos ganāmpulkos, kuros var būt tūkstošiem galvas, un ganāmpulka migrācijas laikā sasniedz desmitiem tūkstošu. Daudzus gadu desmitus ziemeļbriežu ganāmpulkus vienmēr migrē pa to pašu maršrutu. Viņi var ceļot pieci simti kilometru vai vairāk. Dzīvnieki labi peld, tāpēc viņi viegli šķērso upes un šaurumus.

Sibīrijas iedzīvotāji ziemā dzīvo mežā. Līdz maija beigām lielu tundu ganāmpulkos dodas uz tundru, kur šobrīd viņiem ir vairāk pārtikas. Ir mazāk odu un sīkfailu, no kuriem cieš brieži. Augustā vai septembrī dzīvnieki migrē atpakaļ.

Skandināvu briežu meži tiek novērsti.

Ziemeļamerikā brieži (caribou) aprīlī migrē no meža tuvāk jūrai. Oktobrī atgriežas.

Eiropas dzīvnieki gada laikā atstāj relatīvi tuvu. Vasarā viņi uzkāpt kalnos, kur tas ir vēsāks, un jūs varat aizbēgt no grēdas un vidus. Ziemā viņi iet uz leju vai pārvietojas no viena kalna uz citu.

Brieži cieš no sīkfailiem, kas liek olām zem ādas. Tā rezultātā veidojas vārīšanās, kurā kāpuri dzīvo. Dzīvnieku noskrūvē sēkliniekos sēklinieku deguna nazi. Šie kukaiņi rada tik daudz ciešanu briežiem, un dažreiz pat tos noārda.

Ziemeļbrieži barojas galvenokārt ar augiem: sūnas vai sūnas. Šī barība deviņus mēnešus veido to uztura pamatu. Ar perfekti attīstītu smaržas sajūtu dzīvnieki ļoti precīzi atrod sūnas, ogu krūmus, sēdus un sēnes zem sniega. Sniega sniega nolaupīšana ar kapātām, viņi saņem savu ēdienu. Ēdienā var iekļaut arī citus ķērpjus, ogas, zāles un pat sēnes. Brieži ēd putnus, grauzējus, pieaugušos putnus.

Зимой животные поедают снег, чтобы утолить жажду. Они в больших количествах пьют морскую воду, чтобы поддержать в организме солевой баланс. Для этого же грызут сброшенные рога. Из-за нехватки в рационе минеральных солей олени могут грызть рога друг у друга.

Размножение и продолжительность жизни

Свои брачные игры северные олени начинают во второй половине октября. В это время самцы, добиваясь самок, устраивают бои. Самка северного оленя вынашивает детёныша почти восемь месяцев, по истечении которых рожает одного оленёнка. Очень редко бывает двойня.

Уже на следующий день после своего рождения малыш начинает бегать за матерью. Pirms ziemas sākuma sieviete baro bērnu ar briežu pienu. Trīs nedēļas pēc piedzimšanas ragiem sāk pārkāpt ragus. Otrajā dzīves gadā sākas dzīvnieka dzimumbriedums. Sievietes var dzemdēt līdz astoņpadsmit gadu vecumam.

Ziemeļbrieži dzīvo apmēram divdesmit piecus gadus vecs.

Mājas ziemeļbrieži

Ar savvaļas dzīvnieku ganāmpulka izolēto daļu cilvēki ziemeļbrieži. Mājdzīvnieki ir pieraduši pie cilvēkiem, dzīvo pusi ganībās, un briesmu gadījumā tie nav izkaisīti, cerot, ka cilvēki tos aizsargās. Izmantotie dzīvnieki kā dzīvniekus, dodiet pienu, vilnu, kaulus, gaļu, ragus. Savukārt dzīvniekiem ir vajadzīgs tikai cilvēka sāls un aizsardzība pret plēsējiem.

Mājdzīvnieku krāsa ir atšķirīga. Tas var būt saistīts ar individuālām īpašībām, dzimumu un vecumu. Eiropas dzīvnieki moltas beigās parasti ir tumši. Lielākā daļa no galvas un muguras puses ir brūna. Galvas, astes, kakla, vainaga, pieres pelēcīgi. Ziemassvētku tautas augstu vērtē sniega baltos mājdzīvniekus.

Mājas brieži ir daudz mazāki nekā savvaļas.

Līdz šim Tālajos ziemeļos brieži ir vienīgais mājdzīvnieks, ar kuru ir saistīta viņu dzīve un labklājība. Šis dzīvnieks ir viņiem un transportam, kā arī materiāls mājokļiem un apģērbam un pārtikai.

Taigas rajonos ziemeļbrieži. Lai neizjauktu dzīvnieka muguru, sēdiet tuvāk kaklam. Tundrā un meža tundrā tie tiek izmantoti sledenēs (ziemā vai vasarā) slīpi trijās vai četrās. Lai pārvadātu vienu personu, jāizmanto viens dzīvnieks. Līdz simts kilometriem dienā var smagi strādāt bez daudz noguruma.

Briežu ienaidnieki

Ziemeļbriedis ir vēlams lieliem plēsējiem, jo ​​tam ir gaļa un tauki. Viņa ienaidnieki ir vilks, lācis, āmrija, lūsis. Migrācijas laikā plēsējiem nāk auglīgā sezona. Briežu ganāmpulki pārvietojas lielos attālumos, slimnieki un vāji dzīvnieki atpaliek, zaudējot spēku. Viņi kļūst par upuri vilnas un vilku iepakojumi.

Nežēlīgi iznīcina šos dzīvniekus un cilvēkus. Viņš medī dzīvniekus to ragu, ādas, gaļas dēļ.

Šobrīd Ziemeļeiropas daļā ir aptuveni piecdesmit tūkstoši dzīvnieku, Ziemeļamerikā - aptuveni seši simti tūkstoši un Krievijas polārajās zonās - astoņi simti tūkstoši. Ievērojami vairāk vietējo briežu. To kopējais skaits ir aptuveni trīs miljoni.

19 amati

Ziemeļbriežu lats. Rangifer tarandus (Linnaeus, 1758)
Ziemeļamerikā - caribou (angļu karibu, karibu ['kærəbuː])

Tas pieder atgremotāju ziemeļbriežu apakšrajona ģimenei, vienīgajai ziemeļbriežu dzimtas artiodactype zīdītāju Reindeer (Rangifer) ģimenei.
Viņš dzīvo Eirāzijas ziemeļu daļā un Ziemeļamerikā.
Ēd ne tikai zāli un ķērpjus, bet arī mazus zīdītājus un putnus.
Eirāzijā ziemeļbrieži ir mājputni un ir nozīmīgs pārtikas un materiālu avots daudzām polārām tautām.
Ziemeļu ziemeļos savvaļas ziemeļbrieži tiek saukti par soko.

Karaliste: Dzīvnieki
Tips: Akords
Klase: Zīdītāji
Atdalīšanās: parcipeds
Apakšreģions: atgremotāji
Ģimene: Ziemeļbrieži
Apakšgrupa: Roes
Ģints: ziemeļbrieži
Suga: Ziemeļbrieži

Karaliste: Animalia
Patvērums: Chordata
Klase: Mammalia
Pasūtījums: Artiodactyla
Ģimene: Cervidae
Apakšgrupa: Capreolinae
Ģints: Rangifer
Sugas: R. tarandus

***** Ziemeļbrieži. Ziemeļamerikas pasugas:

1. Forest Caribou (Rangifer tarandus caribou) - sākotnēji tika izplatīts Ziemeļamerikas Taiga reģionos no Aļaskas līdz Ņūfaundlendai un Labradoram. Šobrīd diapazons ir ievērojami samazināts, pasugas ir atzītas par tādām, kas atrodas tuvu apdraudētajam stāvoklim (NT saskaņā ar IUCN klasifikāciju).

2. Karibu Grant (R. tarandus granti) ir Ziemeļamerikas pasugas, kas tiek izplatītas Aļaskā, Jukonā un Kanādas ziemeļrietumu teritorijās.

3. Tundra caribou (R. tarandus groenlandicus) - izplatīta Kanādas ziemeļrietumu teritorijās un Nunavutā, kā arī Grenlandes rietumos.

4. R. tarandus pearyi - izplatīts Nunavutas ziemeļu salās un Kanādas ziemeļrietumu teritorijās.

5. Karalienes Šarlotes salu Caribou salas vai Caribou Dawson (R. tarandus dawsoni) - izmiris pasugas, kas dzīvoja Graham salā, viena no lielākajām Karalienes Šarlotes salu arhipelāgā pie Klusā okeāna krasta Kanādas (Britu Kolumbija).

***** Ziemeļbrieži. Eirāzijas pasugas:

1. Savvaļas ziemeļbrieži (R. tarandus tarandus) - Eirāzijas arktiskās tundras iedzīvotāji, tostarp Ziemeļeiropas Skandināvijas pussala. Krievijā iedzīvotāju skaits pārsniedz 1,2 miljonus (1999).

2. Meža ziemeļbrieži vai somu ziemeļbrieži (R. tarandus fennicus) - atrodami savvaļā tikai divos Skandināvijas pussalas reģionos, kā arī Karēlijā. Neliels iedzīvotāju skaits dzīvo dienvidu Somijas centrā. Karēlijas iedzīvotāji atrodas diezgan tālu iekšzemē Krievijā, paliek atklāts jautājums par šo iedzīvotāju austrumu pārstāvju attieksmi pret šo pasugu. Apakštips, kas minēts Krievijas Sarkanajā grāmatā.

3. Spitsbergenas ziemeļbrieži (R. tarandus platyrhynchus) - Svalbāra arhipelāga salu iedzīvotāji pašlaik ir mazākās ziemeļbriežu pasugas.

4. Novaja Zemlijas ziemeļbrieži (R. tarandus pearsoni) ir izolēta populācija, kas dzīvo uz Novaja Zemlya arhipelāga salām. 1981. gadā dienvidu salā bija aptuveni 6 tūkstoši cilvēku. Apakštips, kas minēts Krievijas Sarkanajā grāmatā.

5. Ziemeļbriežu ziemeļbrieži (R. tarandus eogroenlandicus) ir pilnīgi izzudušas pasugas, kas atrodas 20. gadsimta sākumā Grenlandes austrumu daļā.

Ziemeļbrieži ir migrējoša suga.
Pastāvīgu migrāciju dēļ ķērpju vāks nav pilnībā iznīcināts un tam ir laiks atgūties. Ķērpji veido 90% no ēdieniem, tāpēc tie jūtas sēklā (štāpeļšķiedrās) pat zem sniega slāņa.
No ēdieniem iegūtas ķērpju vielas, izņemot zarnu parazītus.

Plašas naglas ļauj pārvietoties pa vaļēju sniegu un izrakt to meklējumos.

Šī brieža piedzimšana 9 mēnešus gadā nomāc sniega.

Vilna ir silta ar biezu paviljonu. Apsardzes mati ir 1-2,5 cm gari.
Dobi mati, kas nodrošina labāku izolāciju, palīdz arī uzturēties virs ūdens, šķērsojot upes.

Vīriešiem ir arī ragi, un CAMS.
Mātītēm ir ragi, lai aizvestu konkurentus no atrastās pārtikas, un tie tiek izmesti, kad parādās brieži.

Cilvēki, kas dzīvo ziemeļbrieži, izolējot daļu no savvaļas dzīvnieku ganāmpulka.
Vietējie ziemeļbrieži dzīvo daļēji brīvā ganāmpulkā, un tie atšķiras no savvaļas dzīvniekiem, jo ​​viņi ir pieraduši pie cilvēkiem, un briesmu gadījumā ne izkaisīt uz sāniem, bet sanāk kopā, cerot aizsargāt cilvēkus.

No cilvēka briežiem nepieciešams tikai sāls un aizsardzība pret plēsējiem.

No briežiem cilvēki saņem pienu, gaļu, vilnu, ragus, kaulus, izmanto tos kā izjādes.

Briežu stieņi (neogostvenivshie) ir pazīstami tradicionālajā medicīnā, pateicoties savām ārstnieciskajām īpašībām. No tiem iegūtie ekstrakti tiek izmantoti farmakoloģijā kā vispārīga tonizējoša un adaptogēna narkotika.

60. gados profesora I.I vadībā. Brehmans izstrādāja jaunu ragu ziemeļbriežu "Rantarin" (tabletes) un tā šķidro analogu "Velcornine". "Epsorin" - pirmais augstas kvalitātes ekstrakts, kas iegūts no savvaļas ziemeļbriežu ragiem.
No ziemeļbriežu rūdītiem ragiem tie ražo pārtikas piedevu ar imunostimulējošu iedarbību "CigaPan".

Ziemeļbrieži. Krievija:

Lielākā daļa karibu dzīvo gandrīz trīskāršajā tundrā Ziemeļamerikas ziemeļos, kā arī polāro un citu arktisko savvaļas dzīvnieku. Tundras "kabatas" var atrast uz dienvidiem, kalnu kalnu augstajos ūdens slāņos, bet nekur nevar atrast visu patieso ziemeļu dzīvības formu daudzveidību, kas apdzīvo "neauglīgās teritorijas", kas stiepjas no Aļaskas līdz augšējai Kvebekai, tostarp to cilvēku kopienas, kuras sevi sauc par sevi Inuit, Inupiat un Yupik.

Caribou pārvadā vis ekstravagantākos ragus Zemē, un tie ir vienīgie lielie savvaļas zīdītāji Ziemeļamerikā, kas joprojām lielos attālumos migrē milzīgos ganāmpulkos. Tie ir pilnīgi piemēroti šādai nomadu dzīvei.

Vairumā briežu šķirņu mati ir tukši, bet karibū tie gandrīz pilnībā saglabā gaisu, lai izolētu ķermeni no nulles temperatūras ziemā un atvieglotu neskaitāmu ūdenstilpju piespiešanu tundrā. Caribou peldēšana ūdenī peld kā paceltā kanoe, un ganāmpulku ganāmpulks izskatās kā ragu armada ar manevriem.

Vasarā to mīkstās nagi ir lielāki nekā jebkura cita briežu šķirne, un šāda pielāgošanās spēja ir noderīga peldēšanai un purvu šķērsošanai, bet ziemā karibu nagi sacietē un saraujas, lai pārvietotos uz sasalušās zemes un sniega.

Karibu garās nāsīs ir degošie kauli deguna gliemēs, kas palielina iekšējo virsmu, lai sakarsētu un samitrinātu ieelpoto ledus gaisu, pirms tas sasniedz plaušas.

Tāpat kā melnādainie brieži, karibu skaits dažu gadu laikā var strauji palielināties, un tad pēkšņi samazinās.

Es sāku medīt karību, kas 1990. gadu vidū bija Aļaskā, kad slavenais Malchatna upes baseina ganāmpulks bija vislielākais, un katru dienu mēs satiku simtiem šo briežu. 2009. gadā Es medīju 2 nedēļas aptuveni vienā un tajā pašā apgabalā un, iespējams, redzēju tikai apmēram piecdesmit karibu un tikai vienīgo buļļu, kas bija piemērots trofejai.

Daudzi karibu ganāmpulki visā Ziemeļamerikā pēdējo desmit gadu laikā ir ievērojami samazinājušies, lai gan daži no viņiem saglabāja stabilu iedzīvotāju skaitu. Iespējamie iemesli bija ganību izsīkšana ar karibu audzēšanu, jauni rezervuāri, kas bloķē migrācijas ceļus, izrakteņu ieguves darbību paplašināšana vai vecais pienākums attaisnot, domājams, ka bija daudz vilku.

Daži biologi pat liek domāt, ka varbūt tā nebija bez klimata pārmaiņām. Bet vēsturiskie dati rāda, ka karibu populācijas ir vērojamas kāpumi un kritumi visā rakstveida pierādījumu sniegšanā par šo tēmu.

Esmu pārliecināta tikai viena lieta - es nekad nepārtraucšu apbrīnot šīs radības.

Tiek pieņemts, ka tie visi pieder pie vienas sugas (Rangifer tarandus), lai gan Ziemeļamerikā tie ir iedalīti 6 sugās, kas apvienotas 2 galvenajās grupās - neauglīgas zemes un meža karibū.

Protams, ikviens, kas dažādās kontinenta daļās medīja karību, pamanīja viņu atšķirības ķermeņa un ragu izmēros.

Saskaņā ar Valerius Geist ievērojamo grāmatu "Pasaules brieži", lielākais karibs atrodas zem 60. ziemeļu platuma paralēles, gar Kanādas rietumu provinču augšējo robežu, tostarp Dienvidāzaska un daudzas Ungavas pussalas ziemeļu Kvebekā, lai gan ir vairāki izņēmumi salu un izolēto populāciju dēļ kontinentālajā daļā.

Uz ziemeļiem no 60. paralēles, caribou kļūst ievērojami mazāks, Arktikas salās tās atbilst vidējam briežu briedim.

Tas ir pretrunā ar Bergmanu, kas nosaka, ka plaši izplatītas putnu sugas un zīdītāji sasniedz lielākus izmērus ziemeļu platuma grādos. Tomēr šis noteikums attiecas galvenokārt uz zīdītājiem, kas dzīvo mērenās zonās, piemēram, briežiem un lāčiem. Lielākiem dzīvniekiem ir zemāks ķermeņa masas / svara attiecība, kas ļauj viņiem saglabāt vairāk siltuma aukstā laikā.

Bet caribou ir Tālajos Ziemeļos dzīvnieks. Cirkumpolārajos reģionos un Arktikā pārtika ir daudz mazāk, gan kopumā, gan sezonā, nekā apgabalos, kas atrodas uz dienvidiem.

Tiek ziņots, ka lielākais karibs pieder pie klints, kas dzīvo Britu Kolumbijas ziemeļos un Yukon teritorijas dienvidos. To lielums var būt saistīts ar augstumu augstāku ietekmi uz dzīvnieku lielumu, kas arī ir redzams melnā brieža briežiem Rocky Mountains.

Meža karibū ir tendence būt šaurākai un smagākai par tiem, kas dzīvo neauglīgās teritorijās. Varbūt tā ir pielāgošanās spējas mežam, lielākoties biotopu apstākļi.

Caribou no Alaska un it īpaši no Kvebekas atšķiras ar gariem un plašiem ragiem.
Tad ir atšķirības trijos elementos, kas parasti ir atzīmēti (lai gan ne vienmēr) karību ragos: "lāpstas" (supraorbitālie procesi), otrais process (virs "lāpstas") un termināla procesi.
Ir mīts, ka karibu buļļi ar dubulto "lāpstu" ir reti. Šī uztvere parādījās laikā, kad tie galvenokārt bija medību kalnu medības, un to dubultās „lāpstas” bija reti. Bet tas ir diezgan izplatīts starp neauglīgo zemju karibu. Vairāk nekā pusei medību, kurus es medīju, bija dubultas "lāpstas".

Skatiet videoklipu: Multi Theft Auto : Pingvīns & Emillex Apraksts (Septembris 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org