Putni

Zilais zīle putnu zīle

Bieži, zils vai zaļš debeszils ir mazs zīle ar bagātīgu zilgani dzeltenu apmetumu. Putns ir izplatīts Subarktiskās un mērenās zonās Ziemeļrietumu Āfrikā, Rietumāzijā un Eiropā. Tā dzīvo savvaļā, galvenokārt jauktos un lapu kokos, īpaši bērzā un ozolā. Lieliski pielāgojas kultivētajām ainavām un bieži apmetas parkos un dārzos, kur to var atrast pie padevējiem. Bieži vien Eiropā veido pilsētu iedzīvotājus. Putns nav kautrīgs un viegli ļauj cilvēkiem tuvu viņam.

Reprodukcijas laikā tā barojas galvenokārt ar dzīvnieku barību: zirnekļiem un kukaiņiem. Ziemā un rudenī augu pārtika, piemēram, sēklas, ir daļa no tās uztura. Liekas dobumos, kā arī mākslīgā mēmā.

Mazs zīle ar īsu īsu knābi un īsu asti ir zils zīle. Sīkāka informācija par to ir sniegta tālāk tekstā. Izmērs ir daudz mazāks par lielo zīliņu, bet nedaudz lielāks par špakteļlāpstiņu - tā ķermeņa garums ir aptuveni 12 cm un sver 14 g. iet caur acīm, aizverot galvas aizmugurē. Otrā tumši zilā josla iet ap kaklu, tādējādi veidojot apkaklīšu izskatu.

Pieres un vaigi ir balti, astes, spārni un kakls ir zilgani zilā krāsā. Parasti mugurpuse ir olīvzaļā, bet var būt dažādi toņi, atkarībā no biotopa. Putna apakšā ir zaļgani dzeltena, apakšējā daļā ir neliela gareniska tumša josla. Pelēkas pelēkas kājas, melna knābis.

Eiropā debeszils zīle ir atrodams gandrīz visās valstīs, bet nav Skotijas ziemeļos, Islandē, Balkānos un Alpu augstienēs, Krievijas ziemeļu daļā un Skandināvijas pussalā. Līdz 1963. gadam viņa dzīvoja ārējos Hebrīdos.

Dzīvesveids: zils zīle

Diapazona centrālajā un dienvidu daļā tie ir apmetušies, bet ziemā ziemeļos tie migrē uz rietumiem un dienvidiem. Turklāt ir iespējami vertikāli lidojumi kalnos. Neregulāra migrācija un lielā mērā ir atkarīga no laika apstākļiem un barības pieejamības. Turklāt jaunie putni, kas nav pubertāti, ir vairāk pakļauti kustībai nekā pieaugušajiem.

Vaislas sezonā tie vienmēr tiek turēti pa pāriem, pārsvarā sajaucoties jauktajās ganāmpulkos ar garām un lielām krūtīm, parastiem pikas un dzelteniem galviem. Tajā pašā laikā starp tām lielās debesis izceļas ar dažādiem ruļļiem uz ļoti plānām zariem.

Audzēšana

Tāpat kā lielākais mazo putnu skaits debeszila kokā, seksuālais briedums sākas vienu gadu pēc dzimšanas. Putnu barošanās sezona notiek pavasara beigās, bet janvāra vidū sākas sajauktas krūtis, pēc kurām viņi pamostas savu teritoriālo instinktu.

Aprīļa vidū sieviete patstāvīgi iegūst savu ligzdu. Tas parasti atrodas koku dobumos un dobumos, ļoti bieži ar šauru atveri un ļoti augstu no zemes. Periodiski debeszils zīle izmanto vecus citu putnu ligzdas.

Lielākā daļa sezonas viņai ir 2 sajūgi, bet dažos reģionos (Vācijā, Lielbritānijā, Marokā un arī Korsikā) olas tiek liktas tikai vienu reizi. Parasti pirmais sajūgs ir maija sākumā, nākamais - jūnija otrajā pusē. Olu skaits ir atkarīgs no maksimālā skaita un biotopa.

Galvenā putnu uztura daļa ir dzīvnieku barība. Lielākā daļa no tiem ir nelieli kukaiņi, kuru garums ir 1 cm, kā arī to kāpuri un zirnekļveidīgie. Barības kopa var mainīties atkarībā no to pieejamības apgabalā noteiktā laikā. Vaislas sezonas sākumā, kad visi koki ir tikai sākuši pārklāties ar zaļumiem, un kāpuri ir vai nu, vai arī tie ir ļoti mazi, zirnekļi veido lielāko daļu sava upura. Gadījumā, ja kāpuru masa palielinās, debeszils titus ātri pāriet uz šāda veida upuriem.

Lielos daudzumos putns iznīcina dažādus meža kaitēkļus, starp kuriem ir matainie zīdtārpiņu kāpuri, turklāt bugs, laputes un pārējās hemipteras. Zāļu koku kāpuri un tauriņu kāpuri ir viegli patērējami pārtikā. Ir nozvejoti dažādi lidojoši kukaiņi (lapsenes, mušas, tīklenes spārni), skudras, vaboles, stādi un dažādi centipedes.

Apakšsugas un sistemātika

Kopīgo zilo zīli 1758.gadā slavenais Carl Linnaeus zinātniski aprakstīja viņa "Dabas sistēmu" desmitajā grāmatā. Tajā brīdī šai sugai tika dots nosaukums Parus caeruleus, un putni piederēja titmouse. Cyanistes nosaukums tika izraudzīts par apakšgrupu, kurā apvienotas daudzas sugas ar līdzīgām morfoloģiskām īpašībām. Šādu klasifikāciju pašlaik izmanto vairāki speciālisti, tostarp krievu.

Kur tā dzīvo

Azūras koki jūtas ļoti labi gandrīz visos Centrāleiropas lapkoku un jauktajos mežos. Skujkoku mežos, kas ir mazāk piemēroti to pastāvēšanai, putni parādās diezgan reti. Zilā zīle arī dzīvo daudzos pilsētas dārzos un parkos. Pavasarī un vasarā viņi atstāj jaunus mežus, kur koki ir pārāk plāni, lai jūs varētu atrast nepieciešamo ligzdošanas dobumu. Tomēr rudenī un ziemā putni var atrast gan vecos, gan jaunos mežos, krūmos un niedres. Šajā periodā zīlītes zīle bieži apvienojas kopējās ganāmpulkos ar cita veida titmouse. Kopā putni klīst pa mežiem, meklējot pārtiku. Būdami lielos ganāmpulkos, šīs krūtis ir labāk aizsargātas no ienaidniekiem, piemēram, no sparrowing hawk.

KAS EATS

Vasarā azureworms barojas ar kukaiņiem, kas tiek savākti uz koku lapām, piemēram, ozoliem. Viņi arī medības zirnekļi, kodes, laputīm un citiem kaitēkļiem. Cāļu barošanas laikā zaķu laupījums kļūst par daudzām tauriņu, kāpuru vai kāpuru olām, kuras debeszils zīlītis atrod uz kokiem un krūmiem. Ēšanas daudz kaitēkļu (piemēram, pinkains kāpuriem, kas nav pāri zīdtārpiņām), zilā zīle, tāpat kā citas krūšu sugas, sniedz lielu labumu dārzniekiem. Rudenī putni pabaro savvaļas vecāka gadagājuma, dižskābardis un mežrozītes. Ziemā, papildus riekstiem un dažādiem taukiem, debeszils koki ēd arī sēklas. Viņi mīl saulespuķu sēklas, magoņu sēklas un lazdu riekstus. Skarbajās ziemās azure, kas meklē kukaiņus, pārbaudīs koku mizu. Pavasarī tās nedrīkst barot.

Pavairošana

Agrīnā pavasarī un dažās dienvidu teritorijās februārī azureas sāk meklēt dobu, ērtu ligzdas celtniecībai. Ideāls ir mazie caurumi vai šauras plaisas kokos, kas atrodas ne vairāk kā 15 m augstumā, vai pamesti mazu dzeņu dobumi. Kad vīrietis atrod piemērotu vietu, viņš uzaicina viņu uz viņu ar ātrām spārnu kustībām un kliegšanu. Tad viņš iekrīt iekšā un pēc tam uzaicina savu draugu, pārliecinoties, ka pieņems šo izmitināšanu. Sievietēm bieži ir vairākas vietas, pirms tās nolemj, ka viņa ir atradusi vajadzīgo. Viņa ligzda, ko viņš veido. Putns ievada dobumā daudz sūnu, sausu zāli un citu materiālu. Viņa saspiež zāli ar savu krūtiņu un piespiež to pret malām, līdz viņa atdod ligzdai tasi. Galu galā, sieviešu līnijas ligzdu paplāti ar spalvām. Zilā zīle gulēja 7-13 baltus ar sarkaniem vai brūniem olu plankumiem. Olu dēšanas un inkubācijas laikā vīrietis aizsargā ligzdošanas zonu un pārtikas avotus.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Ziemā zilā zīle nokļūst uz barotnēm. Vienu dienu laikā līdz 200 krūtīm, kas pieķer pie riekstiem, bieži vien lido līdz dārza riekstu tīklam.
  • Anglijā zilā zīleņa zīle, kas peck uz visu, ko viņi var atrast, sasniedza krēmu zem piena pudelēs esošās folijas vāka, ko piensaimnieki izmantoja, lai atstātu pie durvīm. Kopš tā laika putni baudīja krējumu, līdz beidzot ir pazudusi piena piegādes mājās tradīcija.
  • Dažreiz azurewees slaucīt logu špakteles vai lidot telpā un noņemiet tapetes, kas pēc tam tiek izklātas ar ligzdām.
  • Azureas ligzdo dobumos, kuru ieejas diametrs nepārsniedz 3,5 cm, tomēr ligzda ar olām, cāļiem un sievietēm bieži iztukšo zirgu.

SYNITA LAZOREVKA. APRAKSTS UN APRAKSTS

Pieaugušie vīrieši un sievietes ir krāsoti vienādi, tikai vīrieši var būt nedaudz vieglāki. Jaunu putnu spalvas arī atšķiras no pieaugušo debeszila spalvām, tomēr tās nav tik spīdīgas. Zilā zīle ar spēcīgu ķepu un naglu palīdzību var pakarināt pat uz plānām zariņām, no tām noķerot kāpurus. Šī iemesla dēļ viņi var arī noķert taukus un sēklu barību, ko cilvēki uzliek kokos. Sievietēm ir 7-13 baltas ar sarkanbrūnām olu plankumiem (viena dienā). Divu nedēļu inkubācijas periods sākas tikai pēc pēdējās olas ievietošanas. Zilās zīlītes ligzdas ir veidotas sūnu un zālaugu koku dobumos, pēc tam tās ir izklātas ar mīkstu spalvu.


- biotopu biotopu

Kur tā dzīvo

Zilā zīle ir atrodama gandrīz visā Eiropā - mežā un blakus cilvēka dzīvošanai. Teritorijas robežas atrodas uz Skandināvijas dienvidiem, Maskavas rietumiem un Ziemeļāfrikas daļu.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Ziloņu populācija pēdējo 40 gadu laikā ir samazinājusies mežu izciršanas dēļ. Neskatoties uz to, nepastāv tieša sugu izzušanas draudi.

Kā izskatās putns

Zils zīle ir ļoti līdzīgs kopīgajam putnam, ko viegli atpazīst katrs pilsētas iedzīvotājs. Raugoties cieši, jūs varat redzēt, ka zīlēja vāciņš un spārni ir melni ar zilu nokrāsu. Zilās zīlītes spalvas ir krāsotas bagātīgā debeszila krāsā. Līdz ar to putna vārds.

Zilā zīle, tāpat kā visas pases, neatšķiras lielā izmērā. Tās aug 12 cm garumā. Nosver ne vairāk kā 15 gramus. Krāsojošie putni piesaista uzmanību:

  • zaļgani dzeltena vēders, ar to paliek tumša josla,
  • debeszils vāciņš,
  • spilgti zilas bultas, kas stiepjas no plānas knābis,
  • balti vaigi
  • debeszils spalvas ap kaklu, kas atgādina apkakli,
  • astes un spārni ir zilā zilā krāsā,
  • mīksts zaļš atpakaļ
  • melna knābis
  • zilas pelēkas kājas.

Atkarībā no biotopu šīs titāna kārtas pārstāvju krāsa ir nedaudz atšķirīga. Vīriešiem parasti ir gaišāka un kontrastējošāka krāsa. Sieviešu spalvas un jaunie putni neatšķiras no piesātinājuma. Jauniešiem nav spilgti zilas cepures, spalvu krāsa ir pelēka vai brūna.

Tuvākais putna radinieks ir balta debeszils (dažreiz to sauc par princis), ko ir viegli atšķirt pēc krāsas: balts vāciņš, zilgani balts spalvas. Šie putni atšķiras pēc rakstura. Pēdējais ir piesardzīgs, rada mazkustīgu un noslēpumaināku dzīvesveidu, jo īpaši pēcnācēju audzēšanas laikā.

Zilais zīle - ļoti zilā zīle ģimene ar mobilām īpašībām. Mazie putni nepalaidīs garām iespēju iesaistīties cīņā ar saviem radiniekiem, lai uzvarētu vietu ligzdai. Īpaši spilgti karojošās rakstura iezīmes vīriešiem parādās pārošanās sezonā.

Tāpat kā visas krūtis, azurea ir ļoti ziņkārīgi, bet uzmanīgi, viņi baidās ļaut cilvēkam tuvu, bet viņi var viegli sajaukt pārtiku. Tie ir dziesmu putni. Viņu atšķirības iezīme ir ļoti bagāts repertuārs. Zvana balss, kā zvans.

Azure dzīvesveidu un biotopu

Zils zīle ir ļoti izplatīta suga. Savvaļā viņi dzīvo lapu kokos vai jauktos mežos, pilsētā, kur viņi dod priekšroku ziemeļiem, dārziem, parkiem. Putni labi pielāgojas mainīgajiem apstākļiem. Ir gadījumi, kad tauriņu ligzdas tika atrastas pat uz stabiem.

Dzīvotnes ir plašas:

  • Eiropa (izņemot Islandi), t
  • Krievija (līdz Urāliem ir reti Sibīrijā),
  • Āfrika (ziemeļrietumi),
  • Āzija,
  • Kanāriju salas (uzvedības un krāsu īpašību dēļ dažreiz izceļas atsevišķās sugās).

Kā redzat, azurerians ļoti labi pielāgojas dažādiem klimatiskajiem apstākļiem. Jūtieties labi subtropos un smagākos vides apstākļos.

Savvaļā koku koki dod priekšroku ozolkoka vai bērza mežos, mazos birzos. Lai gan dažreiz ir izņēmumi. Dažām populācijām šīs sugas dzīvo netipiski:

  • ciedru meži Sibīrijā,
  • lapkoku meži Āfrikā
  • palmu koki dienvidu reģionos, t
  • meža jostas pilsētā.

Apvidos ar sausu klimatu un gadījuma lietus, debeszils koks dod priekšroku apdzīvotām ūdenstilpēm - upju palienēs vai niedru biezoknēs pie ezeriem. Tas ir īpaši raksturīgs debeszils zīlītim.

Attiecībā uz sugu ir raksturīgs mazkustīgs dzīvesveids. Ziemeļos iedzīvotāji migrē uz siltākām teritorijām, dienvidiem vai rietumiem, meklējot pieņemamu pārtiku un labākus laika apstākļus. Interesanti, ka jauni cilvēki ir vairāk pakļauti kustībai. Bieži putnu migrācijas cēlonis ir milzīga mežu izciršana. Meklējot pieejamu pārtiku, putni bieži dzīvo tuvu cilvēkiem. Pilsētu parku un publisko dārzu barotnēs sēklas un tauki ir apsveicami pret putniem.

Dabiskajā vidē putni dod priekšroku kukaiņiem. Tas nosaka dzīvotnes izvēli. Lapu mežos ar veciem kokiem vienmēr ir pietiekami daudz kāpuru un citu ēdienu. Parasti azureas ēd:

Blue Tit - uzticīgs dārznieka palīgs. Putns ēd kaitēkļus, kas bieži kļūst par īstu postu vasaras iedzīvotājiem. Ja vasarā nav grūti atrast pārtiku, tad ziemā putniem ir grūti. Aukstajā sezonā putni barojas ar skujkoku un lapu koku augu sēklām, padarot lieliskus lidojumus, meklējot pārtiku. Pirmkārt, viņi pārbauda koku vainagu un reti meklē zemē nokritušās sēklas.

Sustenance

78% no zilās zīlītes izvēlnes sastāv no maziem izmēriem un zirnekļiem (līdz 1 cm) un to kāpuriem. Diēta atšķiras atkarībā no atrašanās vietas un gada sezonas. Pavasarī, kad koki sāk ziedēt, zilā zīle barojas galvenokārt ar zirnekļiem. Tad kāpuri sāk parādīties, viņi arī dodas uz barību (īpaši, ja kāpuri kļūst tauki, lieli un sulīgi). Precīzāk, kāpuri un kļūst par galveno izvēlni. un zirnekļi izbalē fonā. Blue Tit - nežēlīgs kaitēkļu apkarošanas mežs. Tas ir daudz nepatikšanas laputīm, kāpuriem, bedugām un citiem maziem bugiem. "Uz galda" iet un peld kukaiņi - mušas, odi, lapsenes, vaboles, centipedes.

Video "Zilais zīle (Cyanistes caeruleus) dzied"

Rudenī putns pārslēdzas uz augu pārtiku. Kukaiņi jau ir pārziemojuši, un putns ēd augu sēklas (priede, egle, bērzs, kļava, ozols, ciprese un citi).

Un, protams, uz imu azureas lido tuvāk cilvēkam. Galu galā, šeit jūs varat ēst vai vienkārši nedzīvot no bada. Viņi ēd sēklas, riekstus, pārtikas gabalus. Jebkura pārtika, ko baro persona. Bieži vien zilajam zīķim kopā ar krūtīm ir saulespuķu sēklas no barības un maizes gabaliņiem, speķa, peckiem uz balkona ietin žāvētiem augļiem.

Materiālais autors: Margarita Olegusna Samusik

Azūra zīle

Spriežot pēc izskata, debeszils ir ļoti līdzīgs kolēģim. Vienīgās atšķirības, kas skaidri norāda, ka tas ir vēl viens putns - plāns mazs knābis un īss astes.

Tie arī atšķiras pēc izmēra: debeszils titus ķermeņa garums parasti nepārsniedz 12 cm, bet pieaugušā putna svars reti pārsniedz 15 gramus.

Ķermenim ir raksturīga krāsa, kas raksturīga tikai šai zilās krūšu šķirnei - uz galvas ir zils debeszils vāciņš, kā arī tumšzilās raksturīgās svītras no knābis. Šīs joslas iet cauri acīm un savienojas galvas aizmugurē, veidojot tievu maska. Vēl viena tās pašas krāsas sloksne iet uz leju kaklā un atgādina plānu apkakli.

Baltas plankumi ir skaidri redzami uz putna pieres un vaigiem, bet muguras daļa ir purvaini zaļa, un šīs krāsas intensitāte ir ļoti atkarīga no konkrētā biotopa. Vēderis ir dzeltens, ar nelielu, bet skaidri redzamu tumšu garengriezumu. Knābis parasti ir melns, un kājas ir pelēkas, no dažādiem toņiem.

Parastais zils zīle (Cyanistes caeruleus).

Cāļiem krāsa ir mazāk izteikta nekā pieaugušajiem - trūkst zilā “vāciņa”, krāsas ir izbalējušas un blāvi, visas joslas ir netiešas pelēkas krāsas, un vēders ir zaļš. Ar vecumu putns iegūst pareizo krāsu.

Biotopu biotopu biotopā

Eiropas kontinenta daļā debeszils ir atrodams gandrīz visur, izņemot Islandi, Skotijas ziemeļu reģionus, kā arī Krievijas ziemeļus un Skandināviju. Norvēģijā šis putns izplatās līdz 67 paralēliem un Somijā - līdz 65 gadiem.

Krievijas rietumos diapazona robeža šķērso Karēlijas sastrēgumu, bet tālāk virzās uz dienvidiem - uz Baškīriju. Kas attiecas uz diapazona austrumu robežu, tas ir diezgan mainīgs klimata svārstību dēļ. Reti ir šī putnu šķirne, kas atrodama Sibīrijas dienvidos. Dienvidu virzienā azūras atrodas Kanāriju salās, Ziemeļāfrikā, Āzijā, līdz Irānas ziemeļiem un Irākai.

Mātītes praktiski nav atšķirīgas no vīriešiem: vienīgā lieta, ar kuru tās var izšķirt, ir krāsas spilgtums, jo vīrieši ir krāsoti daudzveidīgāki.

Dzīvesveids azureas bieži

Так как ареал обитания весьма широк, то лазоревки приспособились проживать как в редких лесополосах, так и в густых лиственных лесах. Иногда их можно встретить и в смешанном лесу, где из лиственных деревьев представлены в основном дуб и береза.

Также эти птицы любят поймы рек, и нередко заселяют даже небольшие рощи по берегам водоемов. Совершенно не сторонятся человека, и потому живут в парках и посадках городов и сел. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka zilās zīles lopbarības bāze ir saistīta ar vecajiem kokiem, kas nozīmē, ka jo vecāks ir stādījums, jo lielāka ir iespēja, ka debeszils zīle nokļūs tur.

Augšzemēs šie putni reti palielinās virs 1700 metriem, izņemot Kaukāzu - tur šie putni tika sasniegti 3500 metru augstumā virs jūras līmeņa. Citās teritorijās dzīve bieži norisinās, bet tomēr tuvojas ziemeļiem - šis putns necieš aukstu laika apstākļu dēļ un ir spiests pārvietoties uz dienvidiem uz siltākām vietām. Migrāciju var saistīt arī ar nelielu daudzumu pārtikas, un tad šie putni pārvietojas uz citu vietu, bet parasti nav tālu. Bieži pulcējas lielās ganāmpulkos, bet vairošanās laikā tie tiek turēti pa pāriem.

Gada laikā zaļās azūras migrē augstumā, kad aukstais laiks sākas zemāk.

Zilā titāna uzturs

Parastā debeszils titāna diēta ir 70-80% dzīvnieku barības. Atkarībā no ligzdošanas vietas dzīvo ēdienu veids var atšķirties no dažādu kukaiņu kāpuriem līdz zirnekļveidīgajiem un lidojošiem kukaiņiem. Barojas barotnes, zirnekļi, mušas, odi, laputes, dažādu sugu kāpuri. Vienīgais ierobežojums ir upuris. Kukaiņi parasti ēd līdz 1 cm garumā.

Tā kā zilais zīle iznīcina daudzu kaitēkļu kāpurus un kaulus, tas palīdz lauksaimniecībai un mežsaimniecībai cīņā pret kaitīgiem kukaiņiem, kuriem mežsaimnieki to ļoti novērtē.

Rudens-ziemas periodā, kad tas kļūst saspringts ar dzīvu pārtiku, zilais zīle pārslēdzas uz dārzeņu pārtiku, no kuras it īpaši novērtē skuju koku sēklas, ozolu, kārklu, kļavu, bērzu un citus lapu kokus. Ja ir maz sēklu, šīs mazās titmouses var apmeklēt barotavas, kur viņi labprāt ēd zemesriekstus, saulespuķu sēklas, nesālītu speķi un maizes drupatas. Bija gadījumi, kad piena maisiņos un savāktā krējumā tika noklātas azūras.

Izcilās azūras var noķert savu laupījumu, bet visbiežāk tās novāc mazus kukaiņus no veco koku mizas.

Parasti šīs sugas putni barojas ar koka vainagu, bet, ja pārtika izžūst, tad zilie titti nolaižas zemē un meklē labumus starp sauso zāli, kritušām lapām un zariem. Viņi arī atrod pārtiku sausās niedres un skriejas gar rezervuāru krastiem.

Klausieties debeszila balta balsi

Mātīte pati veido ligzdu, izvēloties šo dobu vai dobu koku, kas atrodas diezgan augstu no zemes. Ja dobums ir mazs, putns var sašūt ar savu knābi, noplūkot koka sienas. Arī debeszils koki aizņem mākslīgas ligzdošanas vietas, piemēram, plaisas starp ķieģeļiem, ceļa zīmēm, spuldzēm utt. Visi šie putni meklē visu rajonu.

Tūlīt pēc cāļu parādīšanās tie ir pilnīgi bezpalīdzīgi. Mātīte tos sasilda, un vīrietis baro visu ligzdu.

Vienā sezonā parasti notiek divi sajūgi, bet dažreiz olas tiek liktas tikai vienu reizi.

Pirmais sajūgs notiek aptuveni maija sākumā, otrais - jūnija beigās. Parastais daudzums vienā kārtā ir no 5 līdz 13 olām. Olas ir baltas, ar spīdīgu apvalku, pārklātas ar brūnganas krāsas plankumiem un punktiem. Mātīte inkubē cāļus apmēram 16 dienas, kuru laikā vīrietis baro viņu 2 reizes dienā. Ļoti retos gadījumos sieviete, kas sedz sajūgu ar dūnām un spalvām, izvēlas sevi ēdienam. Ja bīstamais viesis tuvojas ligzdai, azūras ir svārstīgas, atdarina čūskas vai buzzing, kā lapseņa ligzda.

Pēc aptuveni 7-8 dienām, abi vecāki sāk pabarot pārtiku pēcnācējiem. Pēc 15-23 dienām cāļi jau ir aizbēguši un lido ārpus ligzdas. No šī brīža viņi paši spēj rūpēties par sevi.

Kā izskatās zils zīle

Putnam ir īss astes un neliels knābis. Ķermeņa garums nepārsniedz 12 cm, un tā svars ir 14 g. Krāsu īpašībām ir jāizceļ zils vāciņš un tumši zilas svītras, kas iezīmē melnās knābis, iet caur acīm un aizverot galvas aizmugurē. Vēl viena zila josla rotā kaklu, kas atgādina apkakli.

Pieres un vaigiem ir balta spalvas. Aste un spārni ir dziļi krāsoti zilā krāsā. Olīveļļa dominē uz muguras, bet krāsas intensitāte kopā ar nokrāsu variācijām var atšķirties atkarībā no reģiona, kurā dzīvo putns. Apakšā ir zaļgani dzeltena krāsa, kas nodrošina pelēkas pelēkas kājas ar īpašu spilgtumu un redzamību.

Mātītēm ir mierīgāka krāsa. Tumšās krāsās ir vairāk dzeltenbaltas vai zaļas baltas krāsas, nekā bagātīgi dzeltenzaļi. Jaunā vīrieša krāsa ir blāvi. Viņam nav zila vāciņa, viņa augšējais ķermenis pārsvarā ir pelēks, apakšējais ir zaļš.

Putnu raksturo liela mobilitāte un "runātība". Atšķirībā no vienkāršām krūtīm viņas dziesmas sākas ar trīs zilbju zvanu, kas attīstās trillēs ar 15 saitēm. Saziņa ar citiem putniem aprobežojas ar īsu citu izrunu, ko var atkārtot dažādās frekvencēs un ātrumos.

Zilais zīle. Zilais zīle lidojumā. Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle lidojumā.

Eiropas valstīs tā nav pārstāvēta tikai Islandē, Balkānu un Alpu kalnu reģionos, kā arī Skotijas ziemeļos. Dienvidu Sibīrijas mežu-stepju zona, dienvidu - Sīrija, Irāka un Irāna tiek uzskatīta par robežas austrumu robežu, ziemeļu - Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas teritoriju.

Kopējā zilā zīle dod priekšroku nokārtot mežus ar veciem kokiem. Putns neparedz īpašus kritērijus ainavām, izņemot lapu koku klātbūtni. Var nokārtot pa upes krastu, pilsētas parkos, dūmvados ar retiem kokiem un pat visbiežāk mežā. Attieksme pret personu ir labvēlīga, kas ļauj putniem arī veidot pilsētas iedzīvotājus, balstoties uz barošanu parkos.

Mežos vislielākais iedzīvotāju blīvums ir vietās, kur aug bērni vai ozoli. Starp citiem iespējamiem biotipiem, debeszils koks ir piesaistīts kadiķu un ciedru klātbūtnei. Sausās vietās putns cenšas apmetties palieņu mežā gar upes ielejām.

Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle. Zils zīle uz egles.

Ko ēd zilais zīle

Neskatoties uz mazo ķermeņa izmēru, putns dod priekšroku dzīvnieku barībai. Zilā zīle medī putnu kāpurus un pašus kukaiņus, kuru izmēri nepārsniedz 1 cm. Ja nav kāpuru un kāpuru, tad putnu galvenā barība ir zirnekļveidīgie. Tiklīdz kāpuri iegūst piemērotu masu, putni nekavējoties pāriet uz tiem.

Zilais zīle iznīcina meža kaitēkļus milzīgos daudzumos. Tās ēdienkartē obligāti ietilpst laputes, nesalīdzināmi zīdtārpiņi, zāģa kāpuri, tauriņi, koši, lapenes, mušas, bugs.

Ziemā un vēlā rudenī putniem ir jāpāriet uz dārzeņu pārtiku. Priekšroka tiek dota koku sēklām, jo ​​īpaši bērzam, baļķiem, īvei, eglei, priežu, cipresei, ozolam un kļuvei. Nevilcinieties izbaudīt zilo zīliņu un ēst ēdienus no putnu barotavām, izvēloties barību, uzrādītas zemesriekstu vai saulespuķu sēklas, sālītas speķi. Cilvēkiem, kas dzīvo blakus vīriešam, ir gudrība un diezgan daudz atjautības. Dabā, ziemā putni cenšas pārvietoties uz niedru gultām vai vītolēm uz rezervuāru krastiem, lai atrastu kukaiņus, kuri ir nolēmuši slēpt uz zariem.

Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle. Zilais zīle ēd bekonu. Zilais zīle cāli.

Skatiet videoklipu: Senozols - Cekulaina zīle dzied (Februāris 2020).

Загрузка...
zoo-club-org