Putni

Kapuca vārna: cik daudz dzīvību, ko tā baro un kur tā dzīvo

Šāds putns kā pelēkā vārna ir visizplatītākā un atpazīstamā putnu suga. Ņemiet vērā, ka šī putnu suga atšķiras no saviem radiniekiem ar ātrumu, dzīvīgu prātu, kā arī par domestācijas iespēju un turpmāku piesaisti tās īpašniekam.

Sugas apraksts

Pelēka vārna pieder korvidae ģimenei un ir diezgan liels putns, ķermeņa garums ir līdz 51-53 cm, maksimālais svars sasniedz 700 gr., Spārnu spārns ir līdz 1 metram.

Sugas pārstāvju raksturīgā krāsa ir pelēka (izņemot vainagu, asti, spārnus un putna priekšpusi). Melnās vārpas knābis ir raksturīgs izliekts gals un redzams izliekums virs mandibula. Sugas pārstāvju kājas ir melnas. Pelēka klātbūtne vārna spalvas vāka krāsā faktiski ir galvenā atšķirība no citām pasugām. Ņemiet vērā, ka jauniešiem ir tumšāka spalvas krāsa. Raksturīgās putnu skaņas ir raupja un skaļa Carr-Carrr.

Lielākā daļa ornitologu uzskata, ka pelēka vārna ir melnās vārnas pasugas, ar iespēju šķērsot abu sugu pārstāvjus. Sugu dzīves veids praktiski neatšķiras - putni parasti dzīvo dzīvesveidā, parasti dzīvo pāros vai mazās grupās (vārnu kopienas).

Power Features

Parasti ēdieni, ko saņem pelēkās vārnas, kas dzīvo galvenokārt pilsētvidē, ir attiecināmi uz māju jumtiem, kur tie ir piesātināti mierīgā atmosfērā.

Riekstu vārnas tiek sauktas par plēsīgo sugu putniem, jo ​​tās var medīt mazus putnus savai pārtikai, jo īpaši putns sabojā ligzdas ar jaunatklātiem cāļiem. Arī vārna patīk ēst dažus mazus dzīvniekus un grauzējus. Bieži pilsētvides parkos, pelēko vārnu medības vāverēm. Lielas vārnu šķirnes spēj iebrukt uz zaķiem, prasmīgi bloķējot evakuācijas ceļu un braucot no strupceļa. Bieži vien šie putni uzņemas tādas putnu raksturīgās uzvedības kā skua, kas izpaužas kā mazu kaiju terorizācija, kas medī zivis piekrastes zonā.

Dzīvotne


Visizplatītākā pelēko vārnu populācija, kas saņemta visā Eirāzijā. Šo putnu var atrast gandrīz visur: pilsētas apstākļos, mežos, poligonu un atkritumu zonu teritorijās. Ņemiet vērā, ka vārna vispār nemin cilvēkus. Putni novieto ligzdas jebkurā ērtā biotopā - ne tikai uz augstiem kokiem, bet arī uz ēkām. Parasti nakts laikā šīs putnu sugas pārstāvji pulcējas diezgan lielās grupās vai ganāmpulkos. Bieži vien par vietu, kur pavadīt nakti, izvēlas kapsētas vai parka teritorijas. Bieži daws un rooks pievienojas pelēkās vārnas.

Vaislas īpašības

Govju vaislas sezona sākas ar pirmo pavasara dienu. Lai piesaistītu sievietes, šīs sugas tēviņi veic sarežģītus skaitļus gaisā.

Pelēkās vārnas ligzdas pāros, savukārt sugu pārstāvju ligzdas atrodas tuvu viena otrai.

Vari tiek uzskatīti par ļoti jutīgiem putniem, kas ir īpaši izteikti vides jautājumos. Putnu pāris nekad neradīs savu ligzdu pārāk piesārņotajās vai dūmu piepildītajās vietās. Vārda var apmeklēt šādas ekoloģiski nelabvēlīgas vietas tikai, lai meklētu uzturā nepieciešamo pārtiku. Tas nozīmē, ka ligzda ir veidota uz tīras teritorijas, ko izskaidro bažas par turpmākajiem pēcnācējiem.

Faktiskais laiks, kad vārnas sāk veidot ligzdas, ir marts-aprīlis. Kā būvmateriāls putni izmanto gandrīz visu, ko tie saskaras - no dažādiem materiāliem un lupatām līdz sausai veģetācijai. Maksimālais dēšanas apjoms ir 6 olas, ar zilganu nokrāsu ar brūniem plankumiem un izplūdušiem insultiem. Mātīte nodarbojas ar turpmāko pēcnācēju inkubāciju, vārna uzdevums ir nodrošināt ģimenes mātei nepieciešamo pārtiku. Olu inkubācijas laikā putns bieži veic savu vēdināšanu, ko izsaka tās raksturīgā uzvedība - tā kļūst par ķepām, pacelot ķermeni virs paplātes, pēc tam sāk tās ātri atrisināt vairākus desmitus sekundes.

Inkubācijas perioda ilgums ir aptuveni trīs nedēļas. Daudzi novērotāji ir pamanījuši, ka vīriešu cālis parasti ir pirmais. Pēc visu pēcnācēju dzimšanas sieviete sāk palīdzēt savam partnerim risināt tādus uzdevumus kā pārtikas meklējumi gan paša ēdienam, gan cāļu barošanai.

Galvenais nosacījums pusaudžu barošanai ir viegli sagremojamu un kaloriju barības pieejamība, tādēļ vārnas bieži iznīcina citu putnu ligzdas, lai barotu viņu pēcnācējus, ņemot olas, lai barotu cāļus. Bieži vien tam pašam nolūkam viņi nozagst strazdu vai citu mazu putnu ligzdas.

Sugas paradumi

Pelēkās vārnas ir diezgan mobilie un aktīvie putni, kuriem patīk iet lēnām no vienas puses uz otru. Arī šis putns mīl dažādas izklaides, piemēram, tās iecienītākās atrakcijas ir plānošana gaisā, šūpošanās uz vadiem, slīpie jumti.

Arī šie sugu pārstāvji ir ļoti gudri, piemēram, ja viņi nespēj tikt galā ar jebkādu augļu izpaušanu, tie vienkārši uzaug līdz lielam augstumam, no kurienes tie tiek izmesti.

Pelēkajam ķekuram, kā arī jebkurai spalvai, ir savs vislielākais ienaidnieks - tas ir tāds putns kā pūce. Pēdējie uzbrūk viņiem naktī, kad viņi mierīgi guļ.

Vēl viena vārna iezīme ir tā lieliska atmiņa. Arī pelēkās vārnas var saukt par attaisnojošām, piemēram, tās var uzbrukt sunim, kas pirms dažiem gadiem lauza paku. Dažreiz putni paņem cilvēka kažokādas cepures savam likumpārkāpējam, tāpēc ir gadījumi, kad putns lidoja pie cilvēka un sāka dedzīgi nolaisties pie viņa galvassegas.

Ikdienas rutīnas

Pelēki vārnas pamosties pirms saullēkta, pulcējas mazās ganāmpulkos uz māju jumtiem vai sēžot uz liela koka zariem. Parasti pirmajā dienas pusē aizņem fakts, ka putni meklē piemērotu barību. Pusdienlaikā vārnas atkal pulcējas ganāmpulkā, lai atpūstos uz izvēlētā lielā koka vai skaistāk nekā struktūra. Pēc pusdienām putni atkal meklē pārtiku. Pirms gulētiešanas viņi aktīvi sazinās, daloties iespaidos par iepriekšējo dienu.

Interesanti fakti

  1. Šāda putnu suga, tāpat kā pelēkās vārnas, kas dzīvo verdzības apstākļos, ir ļoti cieši saistīta ar personu, kas audzina savu putnu mājdzīvnieku. It īpaši, ja šīs sugas pārstāvis mājā nonāca jauniešiem - ar cāli.
  2. Lielākā daļa putnu īpašnieku norāda, ka ķirši ir ļoti gudri putnu putni, tomēr tiem ir viens būtisks trūkums - vārnas ir ne tikai gudras, bet arī zagļi.

Crow: apraksts, īpašības un fotogrāfijas. Kā izskatās putns?

Kraukļi ir lielākie viesabonēšanas vienības pārstāvji. Putna garums svārstās no 48 līdz 56 cm, vīrietis ir lielāks par sieviešu, vīrieša svars ir 700-800 grami, sievietes sver no 460-550 gramiem. Vīriešu vārna spārna garums sasniedz 27-30 cm, sievietes individuāli spārni aug no 25 līdz 27 cm, vairumā sugu stipri spārni atšķiras ar izteiktu formu. Vārsta spārns ir apmēram 1 m.

Vārda izskats ir līdzīgs kronšteinam, bet tam ir lielāka blīvuma struktūra.

Varu astes ir ķīļveida, ar garām astes spalvām. Putna knābis ir spēcīgs un asas, konusveida, dažās sugās ir raksturīgs augsts līkums. Gara kājas ir plānas un garas, ar četriem pirkstiem: 1 vērsts atpakaļ, 3 - uz priekšu.

Lielākajai daļai mednieku sugu ir pelēka vai melna plūmju krāsa, kas saulē liek metālisku, violetu, violetu vai zaļu krāsu. Pildspalvveida pilnšļirces pamatne parasti ir pelēka, retos gadījumos balta.

Vārda balss ir augsta, rupja, reizēm raupja un gutura, kas atgādina smiekli. „Crow's mēle” ir ļoti attīstīta, laulības spēles laikā tiek izmantotas dažādas piķis, lai paziņotu par to vispārējai kolekcijai, zvērestu, draudiem un arī traucējošiem signāliem.

Cik gadus dzīvo ravens?

Ganāmpulku dzīves ilgums dabā ir 15-20 gadi. Ieslodzījumā daži mednieki dzīvo līdz 35-40 gadiem. Oficiāli dokumentētā vecākā vārna vecums bija 59 gadi, kas ir reti.

Kur dzīvo ravens?

Dzīvotne ir diezgan plaša: vārnu putns ir atrodams gandrīz visās Eiropas un Āzijas valstīs, Ziemeļamerikā, Ziemeļāfrikā un Austrālijā.

Lielākā daļa vārnu ir mazkustīgas pilsētas, lauku vai dabas ainavās. Apdzīvotās nomadu vārnu sugas, kas apdzīvo diapazona ziemeļu robežas, ziemas pārvietošanai apgabalos ar labvēlīgāku klimatu.

Ko dara ēdieni?

Dziedātāji pēc dabas ir aktīvi mednieki, kas reizēm apvienojas ar saviem radiniekiem, lai nozvejas vai būtu kopīgs svētki. Tā kā zaķus, varoņu ganāmpulki, kā arī lūši un lapsas varēs pavadīt savu upuri vai tās paliekas. Crows ir visēdāji, un tie barojas ar absolūti visu, kas, pēc viņu domām, būs ēdami. Govju uzturā ir visi kukaiņi (vaboles, mušas, tauriņi), tārpi, citu putnu sugu olas un to cāļi, ķirzakas, vardes, vāveres, zivis, mazi grauzēji (peles un žurkas).

Visu veidu pārtikas atkritumi - parastais un iecienītākais vārna ēdiens, tāpēc bieži tiek novērota šo putnu koncentrācija pilsētas izgāztuvēs. Govs barojas ar kukaiņu kāpuriem, kas barojas kūtsmēslos.

Ja nav dzīvnieku barības, vārna ēd augus un to sēklas, augļus un dārzeņus.

Raven sugu nosaukumi un fotogrāfijas

Ģints sastāv no vairākām vārnu sugām:

  • Melna vārna(lat. Corvus corone)

Tā ir melna plūmju krāsa, kā arī melnas ķepas, kājas un knābis. Tāpēc putns bieži tiek sajaukts ar rook. Tomēr melnā vārna plūksnām ir daudz zaļāka, nekā vālīte, un dažreiz pat purpura spīdums. Pieauguša ķermeņa garums ir 48-52 cm.

Sugu klāsts aptver Rietumu un Centrāleiropas teritoriju, kur melnā vārna dzīvo ar vienu no tās pasugām - austrumu melno vārnu (lat. Corvus corone orientalis), kas dzīvo Austrumāzijā. Krievijas teritorijā melnās vārnas ligzdo Austrumu Sibīrijā un Tālajos Austrumos.

  • Pelēka vārna(lat. Corvus cornix)

Saskaņā ar vienu no klasifikācijām pelēka vārna ir atsevišķa suga, saskaņā ar otru, tā ir melnā vārna pasugas. Putna garums sasniedz 50 cm ar svaru 460-735 grami. Pelēka vārna atšķiras no stumbra ar lielāku spārna platumu un īpaši izteiktu knāba slīpumu. Ķermenis ir pelēks. Pelēkā vārna galva, krūtis, spārni un astes ir melnā krāsā ar nelielu metālisku nokrāsu.

Pelēka vārna dzīvo Austrumeiropā un Centrāleiropā, Skandināvijas valstīs, Mazajā Āzijā un visā Krievijā, no rietumu daļas līdz Kara jūrai.

  • Austrālijas vārna(lat. Corvus coronoides)

Tas ir lielākais no trim saistītajām sugām, kas atrodamas Austrālijā. Gara korpusa garums ir 46-53 cm, vidējais svars - 650 g. Melnā vārna plankums ir ar zili violetu vai zilu zaļu spīdumu. Visu Austrālijā dzīvojošo vārnu īpatnība ir baltā varavīksnene un izteiktās kakla spalvas. Jaunu cilvēku kakls ir pārklāts ar šādām retām spalvām, kas starp tām parādās rozā āda.

Austrālijas vārna dzīvo Sidnejā un Kanberā.

  • Dienvidu Austrālijas vārna(lat. Corvus mellori)

Atšķiras pilnīgi melnas krāsas plūmes, garie spārni un plānas, stipri izliektas knābis. Vidējs izmērs, pieauguša vārna garums ir 48-50 cm, pēc dažu zinātnieku domām, putns dod priekšroku tikai augu barībai.

To apdzīvo dienvidu Austrālijas vārna Austrālijas dienvidaustrumos, kā arī karaļa un ķenguru salās.

  • Bronzas vārna(lat. Corvus crassirostris)

Sākotnēji saukts par grizzled vārnu. Lielu sugu pārstāvju ķermeņa garums ir 60-64 cm, bronzas vārna knābis ir diezgan liels un pārsniedz galvas garumu. Krāsošana gaiši pilnīgi melna, ar vienu baltu plankumu galvas aizmugurē. Šīs sugas vārpstas astei raksturīgs pakāpenisks spalvu izkārtojums.

Austrumu Āfrikas augstienēs un augstienēs ir bronzas vārna: Etiopija, Eritreja, kā arī Sudāna un Somālija.

  • Baltā vārna(lat. Corvus cryptoleucus)

Tipisks ģints pārstāvis, ko raksturo baltas spalvu pamatnes uz kakla. Pieauguša cilvēka ķermeņa garums ir 50 cm, šī suga ir izplatīta Amerikas Savienotajās Valstīs un Meksikas ziemeļos.

  • Liela acs vārna(lat. Corvus macrorhynchos)

Putnam ir ļoti liels knābis. Varu izmērs ir atkarīgs no dzīvotnes: ziemeļu populāciju pārstāvji ir lielāki par dienvidu iedzīvotājiem, tiem ir liela knābis un labi attīstītas spalvas uz kakla. Pieaugušo vārna garums vidēji ir 46-59 cm, un tā svars sasniedz 1,3 kg. Ķermenis ir pārklāts ar tumši pelēku spalvu. Spārni, astes un galvas vārpstas galva ir melni, ar violetu vai zaļu krāsu.

Suga ietver 15 pasugas, kas dzīvo Āzijas kontinentālajā daļā un Krievijas Tālajos Austrumos, kā arī dzīvo salas: Filipīnas, Taivāna, Šrilanka, Hokaido, Jakušima un daudzas citas.

  • Sari vārna(lat. Corvus rhipidurus)

Tas aug līdz pat 47 cm garumam un ir ļoti līdzīgs melnajam vārnam. Tomēr putnam ir raksturīgs sabiezināts knābis, garie spārni, saīsināts asti un ļoti īsas spalvas. Bristly crows izskats izceļas ar melnu glancētu krāsu un to raksturo purpursarkanā spalvu spalvas un ķepas. Ganāmpulku spalvām ir balta bāze.

Šīs putnu sugas biotopi sākas Tuvajos Austrumos, šķērso Āfrikas kontinenta ziemeļu daļu, pāri Arābijas pussalai, caur Keniju un Sudānu uz Sahāras tuksnesi.

  • Bangai vārna(lat. Corvus unicolor)

Mazākā šīs ģints vārna, kuras garums ir tikai 39 cm. Sugu raksturo melnā spalvu spalvas un īsa asti.

Visvairāk novārtā esošās medību sugas atrodamas tikai Peleng salā Indonēzijā. Šīs sugas statuss ir apdraudēts, un, pēc zinātnieku domām, iedzīvotāju skaits šobrīd ir no 30 līdz 200 cilvēkiem.

Ļoti reti dabā ir atrodamas baltas vārnas - mutācijas-albinisma rezultāts.

Albīno var parādīties jebkurā sugu grupā, un tas atšķirsies no tā radniecīgajiem radiem tikai baltā krāsā, ko veido plūmes un ārkārtīgi neaizsargāti.

Kā vari šķirnes?

2 gadu vecumā vairums velnu sugas ir gatavas šķirnei. Crows ir monogāmi putni un pārējo mūžu izvēlas palīgu. Vīriešu un mātīšu vārnu pārošanās spēles izceļas ar sarežģītiem gaisa pagriezieniem, važām un gaiļiem. Visbiežāk sastopamās šo putnu sugas ir pavasara sākumā un vidū.

Pa kreisi sieviešu vārnas, pa labi - vīriešu vārna

Govs novieto ligzdu meža parkos un laukumos, to ieklāšana notiek spēcīgu koku zaru dakšā, pie jaudas pārvades torņiem, celtņiem, aiz notekām. Sugas, kas dzīvo stepes un daļēji tuksneša ainavās, organizē ligzdas klintīm un klintīm. Abi nākotnes vecāki parasti piedalās būvniecībā, rūpīgi veidojot zaru un zaru ligzdu. Crow's ligzdas diametrs ir mazāks par 0,5 metriem, un tā augstums ir 20-30 cm. Ligzdas dibena ir izklāta ar spalvām, dūnām, sausu zāli, kokvilnu un lupatām.

Atkarībā no putna veida sajūgs satur 3-6 vai 4-8 olas no gaiši zaļas vai zilganas krāsas ar tumšiem plankumiem. Sieviešu vārnas pastāvīgi inkubē sajūgu 17-20 dienas. Vīriešu vārna visu olu inkubācijas laiku baro savu pavadoni un rūpējas par to.

Pēc 25 dienām piedzimuši kaili cāļi, kurus baro abi vecāki. Cubs plūda mēnesi pēc dzimšanas.

Vardu, kas nejauši nokritusi no vārna ligzdas, nevajadzētu ņemt rokā. Vecāki izdara briesmīgu troksni, kliedzot savus radiniekus un cītīgi aizsargā viņu. Govju ganāmpulks, kas uzbrūk bīstamam dzīvniekam - dzīvniekam vai cilvēkam.

Vasaras sākumā vārna pēcnācēji sāk lidot no ligzdas, un pirmais mēnesis paliek vecākiem, kuri turpina rūpēties par viņiem. Jūlijā jaunieši beidzot atstāj savu dzimto ligzdu.

Tomēr ģimenes saiknes paliek, un dažreiz pēdējo gadu pēcnācēji, nevis savas ģimenes radīšana, palīdz vecākiem barot un audzināt brāļus un māsas.

Crow mājās

Ja vēlaties, lai mājās būtu vārna, tad ir ieteicams izvēlēties jaunu cilvēku vai pat cāli. Vara nav tīrs dzīvnieks, no tā būs pietiekami daudz netīrumu. Ieteicams viņai izveidot brīvdabas būrī un novietot linoleju uz apakšas vai kāda veida metāla pārklājumu, ko var piepildīt ar zāģu skaidām. Rūpēties par vārnu mājās ir diezgan sarežģīti, putns jāapmāca, sauļojas un jāļauj lidot.

Daudzi brīnās, kā pieradināt vārnu. Ir viegli nokļūt, ja esat lietojis 2-3 mēnešus vecu mazo velēnu. Bet, ja vārna ir vecāka par 6 mēnešiem, negaidiet no viņas.

Tātad, lai jūsu vārna kļūtu pieradināta, jums, izņemot viņu rūpēties, ir jādod viņai vismaz 2-3 stundas dienā pastaigām un treniņiem. Ворон можно тренировать как ловчих птиц, а также их можно выпускать на волю прогуляться. Правда, для начала это лучше делать со специальными кожаными ремешками на лапках. Когда ваша домашняя ворона начнет вести себя послушно, вы можете отпустить её в свободный полёт, и она к вам обязательно вернётся.

Чем кормить ворону?

Домашние вороны едят говядину, курицу, мышей и кроликов. Nav nepieciešams barot mājas vārnu ar cūkgaļu, jo tas ir pārāk tauki. Papildus gaļas diētai vārna jāēd ēd putra, taukainā biezpiena sierā, burkānos, ābolos, neapstrādātās paipalu olās. Vislabāk ir ierobežot tomātus, kartupeļus, citrusaugļus, pienu un saldumus. Ir stingri aizliegts dot putnu sāli un sālītos pārtikas produktus.

Dzīvotne

Mūsu valstī pelēka vārna ir izplatīta Eiropas daļā un Sibīrijā. Austrumos (pirms Jenisei) vārna plūmes ir vairāk pelēkas. Šis putns ir atrodams mežos, krastos, izgāztuvēs, mazās pilsētās. Putns nebaidās no cilvēku pārpilnības. Pelēkā vārna spēj veidot ligzdas ne tikai uz kokiem, bet arī uz ēkām. Naktī vārnas iegūst milzīgus pūļus. Viņi bieži pavadīs nakti parkos vai kapos. Bieži vien viņiem pievienojas rooks un jackdaws. Viena daļa no Maskavas un Maskavas reģiona pelēkajām vārnām paliek ziemā savās iepriekšējās vietās, otra daļa migrē uz citiem reģioniem un pat uz Eiropas valstīm. Kopējais putnu skaits nesamazinās, kad vārnas lido no ziemeļiem.

Izšķilšanās

Ar pavasara ierašanos sākas laulības periods. Šajā laikā ir interesanti novērot vīriešus, kas veic neticami sarežģītus pagriezienus, pacelšanās un citus aerobētiskos apstākļus gaisā. Kapuci vārnas ligzdas pāros. Dažreiz blakus atrodas ligzdas. Crows ir ļoti jutīgi putni. Viņi ir labi pārzina vides jautājumus. Pelēka vārna reti uzkrājas ligzdu piesārņotā vietā. Viņa tikai lido tur, meklējot pārtiku, un viņa uzcēla ligzdu tīrākā vietā, lai pēcnācēji varētu būt veseli.

Martā - aprīlī sākas ligzdas būvniecība kokā vai ēkā. Būvmateriāls ir viss, ko var atrast un celt velni. Tie ir zari, siena, lupatas, dažādi dzelzs gabali un stiepļu gabali. Mūra sastāv no 2 - 6 zilganzaļumiem ar tumši brūniem plankumiem un olu insultu. Vispirms pirmās olas ir intensīvāk krāsotas nekā pēdējās olas. Tajā pašā beigās sievietei ir gaiši zilas olas ar gandrīz nemanāmiem plankumiem. Ģimenes pienākumi tiek sadalīti šādi: sieviete inkubē olas, un vīrietis viņai nodrošina ēdienu. “Caur binokļiem jūs varat skaidri redzēt, ka ligzdā ir ievērojama kustība. Putns nedaudz uz brīdi paceļas, it kā pusi pelni, ātri pārvēršoties ar kājām, tāpēc sākas spārni un viss ķermenis. Šie dīvaini, no pirmā acu uzmetiena, putnu darbības veicina ligzdas paplātes ventilāciju. Tas ilgst no dažām sekundēm līdz pusei minūtes un tik bieži atkārtojas, ka putns pēc būtības nekad necieš klusi uz olām. ” (S.F. Starikovičs "Kāpnes zālē").

Cāļi parādās apmēram trīs nedēļas. Jāatzīmē, ka pirmās lūkas ir ravenok- "zēns". Tiklīdz cāļi ir dzimuši, pelēkā vārna sieviete pievienojas pārtikas meklējumiem. Putni savukārt sargā ligzdu ar cāļiem. Jaunākiem cāļiem ir nepieciešams tāds ēdiens, kas ir viegli sagremojams un pietiekami liels kaloriju daudzums. Labākais ēdiens ir citu putnu olas. Crows nežēlīgi aplaupīt citu cilvēku ligzdas, lai barotu cāļus. Viņi arī medī mazākus putnus cāļiem. „Pēc sēdvietas (un kurš to izgudroja?) Vai arī uz putnu mājiņa piekārtajiem jumtiem, vārna gaida, lai līcis skatās pa logu. Satverot savu knābi, viņa pa vienam pārvelk dumjš. Bet tas nav laupīšanas virsotne: dažas vārnas atklāj ligzdošanas kastes, piemēram, pudeli alus. Maskavas Valsts universitātes Zvenigorodas Bioloģiskajā stacijā ielaušanās, kas darbojās ar knābi kā sviru, vienā rītā nokrita astoņu birdhouses pārsegus. Pēc knābja ievietošanas starp vāku un sānu sienu tā paplašināja plaisu līdz vāka radīšanai. ”

Pelēkā vārna ieradumi

Crows ir pārsteidzoši mobilas, lai gan tās lēnām staigā tuvu pirkstu dēļ. Šis putns patīk jautri. Piemēram, viņa ar prieku plāno iegūt vairāku desmitu metru augstumu. Drosmīgi pagriežot vadus. Mūsu valstī govis trokšņaini nolaiž metāla jumtu, salocot savus spārnus. Gudri putni ir neticami gudri. “Ja cilvēks nespēj salauzt stipru čaulu ar savu knābi, tie uzlec debesīs un mest apvalku uz akmeņiem vai uz šosejas. Kaut kā, vārnas izmantoja Taškenta lidlauku kā knaibles sagriešanai. No rītiem, kad lidostā bija relatīvs miers, ganāmpulka bombardēja betona sloksnes ar valriekstiem, kas piesieti blakus esošajos dārzos! ” (S.F. Starikovičs "Vecmeņa pie lieveņa"). Ir daudz faktu, kas apstiprina vārnu spēju. "Viņi savā skaņās līdz pieciem gadiem skaisti sagaida." Viņi iebruka treniņā ... Ja patversmē ieradās pieci cilvēki, iepakojums neatgriezās, līdz visi mednieki zaudēja pacietību un devās mājās. Ja, teiksim, deviņi cilvēki uzkāpa patvērumā un seši vai septiņi izkāpa no tā, vārnu novērotāji aizgāja, un, nolemjot, ka viss ir kārtībā, deva signālus atgriezties. " (S.F. Starikovičs "Vecmeņa pie lieveņa").

Vārstam ir vissliktākais ienaidnieks - pūce. Viņš nogalina putnus naktī, kad viņi guļ. Kraukļi ir atriebīgi. Viņi atceras un var uzbrukt sunim, kas pirms gada sita tos. Reizēm putni aizņem cilvēku kažokādas cepures veciem likumpārkāpējiem un sniega peck tos.

Rokas vārna

Garsā, kas dzīvo nebrīvē, ātri pierast pie šīs personas. It īpaši, ja jūs nokļūsiet mājā, joprojām cāli. Visi atzīmē, ka tas ir ļoti gudrs putns. True, zagt. “Piemēram, kā zoologs Y. Romovs sūdzējās par savu roku putnu. Viņa skolēns, kurš dzīvoja brīvībā, nozaga visu, ko varēja nēsāt. Pie galda viņa izturējās visaugstākajā pakāpē - viņa iztukšoja saimniekdatoru un viesu karoti, pirms to ieveda viņas mutē. Tas bija vērts maz atšķirības, jo karote pati pazuda. Ne zvērināšana, ne manžetēšana nav palīdzējuši. ” (S.F. Starikovičs "Vecmeņa pie lieveņa").

„Abus vārnu veidus ilgstoši var turēt bez lielām problēmām, tie ir iznīcināti un mācās runāt, ja tikai skolotājam ir pietiekami pacietība. Bet tomēr tie nav piemēroti istabai, jo tie ir nevainojami un izplatās smarža ... ". (AE Brem “Dzīvnieku dzīve, II sējums,“ Putni ”). Manuāla vārna dzīvo gadiem tuvu personai. Viņa ir tik pieradusi pie mājām un visiem ģimenes locekļiem, ka viņa var radīt bezmaksas dzīvesveidu, bet ēst un gulēt kopā ar cilvēkiem.

Pelēka vārna

Pelēkās vārnas dzīvo Austrumeiropas valstīs, Mazajā Āzijā. Viņš dzīvo arī Skandināvijas valstīs.
Mūsu valsts teritorijā vārnas dzīvo no rietumiem līdz Jenisei.
Ir gan migrējošie, gan nomadu iedzīvotāji, un pastāvīgi dzīvo. Pēdējais galvenokārt attiecas uz pilsētās dzīvojošiem sinantropiem, kur cilvēka darbība rada labvēlīgus apstākļus dzīvošanai.

Pelēko vārnu ligzdošana. Barošanas cāļi

Ligzdošanas periods sākas no marta līdz aprīlim, atkarībā no diapazona (sākumā dienvidos, vēlāk ziemeļu reģionos).
Putni, kas dzīvo lielās pilsētās, sāk 2-3 nedēļu agrāk. To iemesli ir maigāki temperatūras apstākļi un bagātīga pārtikas piegāde.
Materiāls ligzdas būvei ir sausi zari, zāle, māls un kūdra. Un turklāt, vate, sintētika, vilkšana, dažos gadījumos alumīnija stieple. Pelēkās vārnas veido ligzdas lielu koku zaros mežos un mežaudzēs. Un arī meža parkos un laukumos. Vairāk varu ligzdu atradās spēka pārvades torņos, aiz drenāžas caurulēm un uz celtniecības celtņiem.
Sievietēm ir olas no 4 līdz 6 gabaliem. Atdzimšanas periods ilgst aptuveni 18-19 dienas, tikai mātītes inkubē olas, un vīrietis baro. Kad cāļi izšķīst, tos baro abi vecāki.
Cāļi kaut kur lido no ligzdas jūnija vidū.
Gudri velni
Šie putni ir apveltīti ar augstu inteliģenci un ļoti gudri. Ir labi zināms, ka ķirši izmantoja vienkāršus rīkus, lai iegūtu pārtiku. Tiek uzskatīts, ka viņi spēj atšķirt personu, kas pastaigā parkā, no mednieka.
Daudzi no cilvēkiem, kas dzīvo pie cilvēkiem, ir iemācījušies uzsūkt žāvētas pārtikas gabalus ūdenī. Lai sadalītu riekstu, daži putni to novieto uz tramvaja sliedēm vai zem automašīnu riteņiem.
Daudziem no viņiem patīk apdzīvot dzīvojamo ēku stāvos jumtus. Tāpat kā bērni nolaiž ledus slaidus. Šādas spēles rada neapmierinātību ar sabiedriskajiem pakalpojumiem.
Pelēkā vārna var tikt iemācīta cilvēka runā, ja to tur kā mājdzīvnieku.

Kapucis vārna pilsētā

No vienas puses, pelēkās vārnas rada neapšaubāmu kaitējumu. Viņi zog, huligānus, netīrus pieminekļus un arhitektūras struktūras. Viņi nodara kaitējumu komunālajiem pakalpojumiem, to rīcībā. Bet, no otras puses, viņi iznīcina kari un pārtikas atkritumus. Turklāt mazo grauzēju skaits, piemēram, peles un žurkas, tiek samazināts. Iespējams, ka šo putnu skaits ir dzīvs pilsētas sanitārā stāvokļa rādītājs.
Šajā sakarā dažās lielās pilsētās tika mēģināts samazināt pelēko vārnu skaitu, fotografējot un noķerot tos. Kā arī pesticīdu lietošana. Papildus tam, ka šīs metodes nav ļoti humānas, tās arī nav ļoti efektīvas.
Lai samazinātu vārnu skaitu pilsētā, būtu iespējams, likvidējot neatļautas izgāztuves, izmantojot cieši aizveramus konteinerus, tas ir, ierobežojot pārtikas piegādi.

Crow apraksts

Latīņu putnu nosaukums - Corvus corax. Sugas pirmo reizi rakstīja dabaszinātnieks Karl Liney 1758. Līdz šim ornitologi ir izolējuši līdz pat 11 zaķu pasugām, bet atšķirības starp tām fenotipu ziņā ir minimālas un ir saistītas ar to biotopu, nevis ģenētisko īpašību.

Raven atsaucas

  • valstība - dzīvnieki,
  • tips - akords,
  • klase - putni,
  • atdalīšanās - garāmgājēja formas,
  • ģimene - corvidae,
  • veida vārnas,
  • suga ir parasts velns.

Putna tuvākie radinieki ir amerikāņu balto rāpuļu vārna, pūkains un tuksnesis brūns govs, savukārt ārēji tam ir vislielākās līdzības ar vālīti.

Izskats

Krauklis ir lielākais pases pārstāvis. Tās ķermeņa garums sasniedz 70 cm, un spārnu spārns ir līdz 150 cm. Putnu svars var būt 800-1600 g, tomēr ornitologu apraksti par vārniem, kas sver līdz 2 kg, ir reti. Garuma un masas atšķirība ir atkarīga no biotopa - aukstāks klimats, jo lielāki ir tajā dzīvojošie. Tas nozīmē, ka lielākie mednieku pārstāvji ir atrodami ziemeļu platuma grādos vai kalnos.

Tas ir interesanti! Īpaša vārna iezīme ir milzīga asa knābja un ventilatora veida spalvas putna rīklē. Lidojuma laikā vārnu var nošķirt no ķīļveida astes.

Kraukļu vīrieši ir lielāki nekā sievietes. Tos gandrīz nav iespējams atšķirt pēc krāsas - gan sievietei, gan vīriešiem ir melna krāsa ar metāla spīdumu. Virs ķermeņa ir zilā vai purpura nokrāsa un zem zaļas krāsas. Jauniešiem ir raksturīga melna matēta spalva. Putna kājas ir spēcīgas, ar lieliem izliektiem nagiem melnā krāsā. Vajadzības gadījumā gan viņi, gan plašais izliektais knābis kļūs par ienaidnieka uzbrukuma instrumentu.

Dzīvesveids un izlūkdati

Atšķirībā no pilsētas pelēko vārnu kopīgā vārna ir meža platību iedzīvotājs un dod priekšroku veciem skujkoku mežiem.. Viņš dzīvo izolētos pāros, tikai rudenī, veidojot nelielas 10-40 cilvēku saimniecības, lai lidotu uz jaunu vietu, meklējot pārtiku. Nakts laikā putns guļ savā ligzdā, un visu dienu nodarbojas ar medībām. Vajadzības gadījumā viena ganāmpulka var organizēt uzbrukumu citai un atgūt teritoriju, kurā tā uztvers pārtiku.

Tas ir interesanti! Putni dod priekšroku ligzdošanai mežā, tomēr viņiem patīk doties tuvāk cilvēkiem ziemā, piemēram, uz pilsētas izgāztuvēm vai kapsētām. Viņi biežāk atrod kaut ko ēst un izdzīvot aukstumu.

Krauklis ir gudrs putns. Tai ir tāds pats smadzeņu procentuālais daudzums, kā šimpanzēm. Zinātnieki pat apgalvo, ka viņiem ir izlūkdati. Lai to apstiprinātu, tika veikti daudzi eksperimenti, kas putniem deva iespēju atbrīvot garīgās spējas. Viens no vizuālākajiem testiem balstījās uz Aesopa fabolu, The Crow un Jug. Putni tika ievietoti telpā, kur bija akmeņu kaudze un šaurs kuģis ar tārpiem, kas peldējās nelielā ūdens daudzumā.

Putni nevarēja brīvi nokļūt delikatesē, un pēc tam viņu izlūkošana iznāca. Vagoni sāka mest akmeņus uz kuģa, tādējādi paaugstinot ūdens līmeni, lai sasniegtu tārpus. Eksperiments tika atkārtots četras reizes ar dažādiem putniem, un viņi visi bija galā ar uzdevumu - nokļūt pie pārtikas. Šajā gadījumā putni ne tikai veica izsitumus, bet arī iemeta akmeņus, līdz tie varēja nokļūt tārpiem, izvēloties vairāk akmeņu, saprotot, ka viņi spēj izspiest vairāk ūdens.

Tiek veikta zinātnieku un vārnu valoda. Tika ierosināts, ka ciršana nav tikai haotisks troksnis, bet reāla saruna, kas turklāt nav primitīva. Tas būs pārāk skaļi to saukt par valodu, bet zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka ķirziem ir kaut kas līdzīgs dialektiem, kas atšķiras atkarībā no to dzīvotnes. Vēl viens fakts, kas pierāda inteliģences klātbūtni šajos putnos, ir atmiņa, kas tiek pārraidīta no paaudzes paaudzē.

Tikai viens putns, ko nogalināja lauksaimnieki, var izraisīt ganāmpulka migrāciju. Kraukļi ilgu laiku atcerēsies māju vai teritoriju, kurā ir radusies briesmas, un darīs visu iespējamo, lai izvairītos no tā, ka tas parādās tuvu. Vēl viena uzmanība tika pievērsta putna inhibitora kontrolei vai drīzāk spējai kontrolēt instinktīvos impulsus racionālas uzvedības labad. Kraukļiem tika piedāvātas necaurspīdīgas caurules ar caurumiem, kuros tika ievietota pārtika.

Kad viņi iemācījās to atrast pareizi, caurules tika aizstātas ar caurspīdīgām. Izmantojot pašpārvaldi, putniem nācās izņemt pārtiku, nemēģinot to iegūt tieši, šķērsojot caurspīdīgo sienu. Lieki teikt, ka viņi veiksmīgi pārvarēja šo pārbaudi. Šāda ekspozīcija palīdz vārnu gaidīt pārtiku stundām, nepakļaujot sevi nevajadzīgai briesmām.

Cik daudz vārnu dzīvo

Vara dzīvi ietekmē tās biotops, tāpēc ir grūti sniegt nepārprotamu atbildi uz jautājumu par to, cik daudz šo putnu dzīvo. Pilsētu putniem un savvaļā dzīvojošo gadu skaits būs ļoti atšķirīgs.

Tas ir interesanti! Jo vairāk govju dzīvo, jo vairāk zināšanu, prasmju un pieredzes viņš saņems savā dzīvē. Šis putns neko neaizmirst un gadu gaitā tas kļūst gudrāks un gudrāks.

Rīvā, kas ligzdo pilsētā un regulāri ieelpo kaitīgos izgarojumus no rūpnieciskām zonām, kā arī noglabājot atlikumus poligonos, reti ir lielāks mūža ilgums nekā 10 gadus. Tomēr pilsētā putniem praktiski nav ienaidnieku, tāpēc labvēlīgos apstākļos vārna var dzīvot līdz 30 gadiem. Dabā velns dzīvo apmēram 10-15 gadus. Retas personas dzīvo līdz 40 gadiem, jo ​​putnam katru dienu ir jāvēršas ar pārtiku un ir pakļauta daudzām briesmām, tostarp citu plēsēju uzbrukumiem. Slikts rudens un auksts ziema var izraisīt vesela ganāmpulka nāvi.

Arābi uzskata, ka vārna ir nemirstīgs putns. Senie ieraksti saka par personām, kas dzīvojušas 300 gadus un vairāk, un tautas pasaka, ka vārna dzīvo deviņas cilvēku dzīvības. Ornitologi ļoti šaubās izturas pret šādām baumām, tomēr viņi ir pārliecināti, ka, ja putniem tiek radīti labvēlīgi apstākļi nebrīvē, tas var dzīvot 70 gadus.

Kas atšķir vārnu no vārna

Cilvēku vidū parasti ir pārliecība, ka vārna ir vīrietis, un vārna ir viena un tā paša suga. Patiesībā vārna un vārna ir divi dažāda veida korvīdi, kas pieder tai pašai ģimenei. Šāda krievu valodas neskaidrība radās tāpēc, ka bija līdzīga izrunāšana un putnu vārdu pareizrakstība. Citās valodās nav neskaidrību. Piemēram, angļu valodā vārna tiek saukta par “velni”, un vārna izklausās kā „vārna”. Ja ārzemnieki sajauc šos divus putnus, tas ir tikai līdzīga izskata dēļ.

Tas ir interesanti! Atšķirībā no ravens, ķirši dod priekšroku tuvāk cilvēkiem. Tāpēc viņiem ir vieglāk iegūt savu pārtiku. NVS valstīs ir tikai pelēka vārna, kuru nav grūti atšķirt pēc ķermeņa krāsas.

Melnā vārna, ko faktiski var sajaukt ar vārnu, dzīvo galvenokārt Rietumeiropā un Eirāzijas austrumu daļā. Putna garums un ķermeņa svars ir ievērojami zemāks par vārnu. Pieaugušie vīrieši sver ne vairāk kā 700 gramus, un ķermeņa garums nepārsniedz 50 cm. Vagulī nav strupu, un lidojuma laikā var redzēt, ka putna astes ir gludi noapaļotas, savukārt vārnā ir skaidrs ķīļveida gals.

Vara mīl pulcēties grupās, bet vārna kopā pa vienam vai pa vienam. Jūs varat atšķirt putnus pēc auss. Gara vārpsta ir dziļa un guturāla, izklausās kā “Kau!” Vai “mas!”, Un vārna rada deguna skaņu, piemēram, īsu “ka!”. Starp sevi, abas sugas nesaņemas - bieži vien ganāmpulka uzbrūk vienai vārna.

Sadales zona

Krauklis dzīvo gandrīz visā ziemeļu puslodē.. Ziemeļamerikā to var atrast no Aļaskas uz Meksiku, Eiropā jebkurā valstī, izņemot Franciju, kā arī Āzijā un Ziemeļāfrikā. Putns dod priekšroku nokārtot jūras krastos, tuksnešos vai pat kalnos. Bet visbiežāk vārnu var atrast biezos gadsimtu vecos mežos, galvenokārt egles. Retos gadījumos putns apmetas pilsētas parkos un laukumos.

Eirāzijas ziemeļu daļā putns dzīvo gandrīz visur, izņemot Taimīru, Jamalu un Gadyni, kā arī salas Arktikas okeānā. На юге граница гнездования проходит через Сирию, Ирак и Иран, Пакистан и северную Индию, Китай и Приморье России. В Европе ареал обитания птицы значительно изменился за последнее столетие. Ворон ушел из Западной и Центральной части, встречаясь там скорее в виде исключения. В Северной Америке птица также все реже появляется в центре континента, предпочитая селится на границе с Канодой, в Миннесоте, Висконсине, Мичигане и Мэне.

Reiz Jaunzēlandē, Adirondackas kalnos, alegānos un Virdžīnijas un Ņūdžersijas piekrastē, kā arī Lielo līdzenumu reģionā plaši izplatījās velns. Sakarā ar masu iznīcināšanu vilki un bizoni, kritušie indivīdi, no kuriem putns ēda, vārna atstāja šīs zemes. Salīdzinot ar citiem korvīdiem, vārna gandrīz nav saistīta ar antropogēnu ainavu. Tas ir reti sastopams lielās pilsētās, lai gan līcīšus bija redzējuši San Diego, Losandželosas, Sanfrancisko un Riversasas parkā, kā arī Mongolijas galvaspilsētā Ulan Bator.

20. gadsimta otrajā pusē Krievijas ziemeļrietumos, piemēram, Sanktpēterburgas priekšpilsētā, Maskavā, Ļvovā, Čikāgā, Londonā un Bernā, sākās vārnas. Iemesls, kāpēc velns nevēlas atrasties pie cilvēka, ir saistīts ne tikai ar lieko trauksmi, kas tiek piegādāta putnam, bet visticamāk, ja nav piemērotu biotopu un konkurentu.

Ravens devu

Kraukļu uzturs ir daudzveidīgs. Pēc būtības tie ir plēsēji, bet kauliņiem ir galvenā loma barībā, galvenokārt tādiem lieliem dzīvniekiem kā brieži un vilki. Ilgu laiku putns spēj barot mirušās zivis, grauzējus un vardes. Krauklis ir lieliski pielāgots mazajiem lopbarības reģioniem un ēd visu, ko tas var nozvejot vai atklāt. Meklējot laupījumu, viņš ilgu laiku planē gaisu, kas nav raksturīgs korvīdiem. Tā medī galvenokārt spēli, kas nav lielāka par zaķi, piemēram, dažādi grauzēji, ķirzakas, čūskas, putni.

Ēd kukaiņus, mīkstmiešus, tārpus, jūras ežerus un skorpionus. Reizēm tā var sagraut kāda cita ligzdu, pilnīgu pārtiku - sēklas, graudus, augu augļus. Bieži vien vārna kļūst par cēloni lauksaimniecības kultūrām. Vēl viens veids, kā barot, ir ēst pagātnē, ievietojot olas vai jaunus cāļus. Nepieciešamības gadījumā augs aug, ko cilvēks atstāj aiz sevis. Govju ganāmpulks ir atrodams gandrīz katrā galvenajā pilsētas izgāžā.

Tas ir svarīgi! Ar barības pārpalikumu velns slēpj to, kas palicis no ēdienreizes, kas atrodas kādā nošķirtā vietā vai kopā ar saimi.

Medības laikā putns ir ļoti pacietīgs un var pavadīt stundas, skatoties cita dzīvnieka medību, lai ēst barības paliekas vai izsekotu un nozagtu tās izdarītās rezerves. Pārtikas bagātības dēļ dažādi tuvumā dzīvojoši cilvēki var specializēties dažādu veidu barībā.

Amerikāņu biologi ir novērojuši šādu attēlu Oregonā. Putnu ligzdošana kaimiņos bija sadalīta tajos, kas ēda augu pārtiku, tos, kas medīja gopherus un tos, kas savāc griezējus. Tādējādi konkurence tika samazināta līdz minimumam, kas ļāva putniem pastāvīgi pastāvēt blakus.

Pavairošana un pēcnācēji

Raven tiek uzskatīts par monogāmu. Izveidotie pāri ir saglabāti daudzus gadus, un dažreiz arī mūžam. Tas ir saistīts ar putna piesaisti pie teritorijas un ligzdošanas vietas. Biologi ir zinājuši gadījumus, kad katru gadu pārgājis pāri ar to pašu vietu, kur audzēt pēcnācējus. Putns nogatavojas otrajā dzīves gadā. Pāri dod priekšroku viena līdz piecu kilometru attālumā viena no otras. Reprodukcija sākas ziemā, februāra otrajā pusē, tomēr dienvidos šis periods tiek novirzīts uz agrāku datumu, bet ziemeļos - pretēji - vēlākajam.

Piemēram, Pakistānā, govis šķirnes decembrī, un Sibīrijā vai Tibetas kalnos tikai aprīļa vidū. Pirms pārošanās notiek pārošanās spēles. Vīriešu cuddles grūti manevri gaisā vai pastaigas priekšā sievietes ar svarīgu skatu ar savu galvu tur augsts, pietūkušas kakla un saburzīts plūmju. Ja vārnu pāris ir attīstījies, "kāzas" beidzas ar abu spalvu tīrīšanu.

Gan sievietes, gan vīrieši vienlīdzīgi piedalās nākamās ligzdas veidošanā. Tā ir izvietota vietā, kas nav pieejama ienaidniekiem - augstā koka vainagā, uz klints vai cilvēka veidotas struktūras. Biezās koku zari tiek ieaukti lielā ligzdā, pēc tam tiek izvietoti mazāki zari, un no iekšpuses tie ir izolēti ar vilnu, sausu zāli vai audumu. Putni, kas dzīvo pie cilvēka, ir pielāgojušies mūsdienu materiālu, piemēram, ligzdu, stikla vates un plastmasas, izmantošanai, lai būvētu ligzdas.

Nākotnes mājas veidošana aizņem 1-3 nedēļas. Gatavais ligzdas diametrs ir līdz 50-150 cm, dziļums līdz 15 cm un augstums 20-60 cm, vairumā gadījumu pāris būvē divus vai pat trīs ligzdas un tos izmanto pārmaiņus.

Tas ir interesanti! Vari var pielāgot pakaišu ligzdu apkārtējā gaisa temperatūrā, šim nolūkam izmantojot dzesēšanu vai, gluži otrādi, karsējot materiālus.

Vidēji sajūgs sastāv no 4-6 olas no zilganzaļām olām ar pelēku vai brūnu plankumu, retos gadījumos sieviete var novietot vienu vai septiņas vai astoņas olas. To izmēri ir aptuveni 50 līdz 34 mm. Inkubācijas periods ilgst no 20 līdz 25 dienām. Visu šo laiku sieviete inkubē olas bez ārkārtējas vajadzības, neizejot no ligzdas, un vīrietis rūpējas par savu uzturu.

Pateicība saviem pēcnācēju ķirziem ir daudz piemēru. Ir gadījumi, kad sieviete turpināja inkubēt olas ar ķermeni vai pēc koka, uz kura ligzda tika sagriezta. Pirmajā vai divās nedēļās pēc cāļu inkubācijas sieviete neatrodas prom no sēklām, sasildot un saglabājot nenobriedušos jauniešus. Sasniedzot 4-7 nedēļas, cāļi sāk mācīties lidot, bet beidzot atstāj savu dzimto ligzdu tikai nākamā ziemas beigās.

Dabas ienaidnieki

Pilsētā, kraukļiem nav praktiski nekādu ienaidnieku, izņemot kaķus vai suņus, kas tos medī. Dabiskajā vidē šis saraksts ievērojami palielinās. Visi ienaidnieki, piemēram, ērgļi vai Hawks, tiek uzskatīti par ienaidniekiem.

Meklējot rīves, vārnas ir spiestas apmesties pie cita plēsoņa - vilka, lapsa vai pat lāča. Vēl viens sliktākais vārna ienaidnieks ir pūce. Naktī, kad velns guļ, tas var uzbrukt ligzdas un nozagt cāļus vai pat nogalināt pieaugušo. Aizsardzībai pret ienaidniekiem vārnas ir spiestas pulcēties ganāmpulkos.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

19. gadsimtā velniņš tika uzskatīts par nelaimes simbolu un bieži izraisīja lauksaimnieku kultūru iznīcināšanu. Viņi sāka putnu medības ar indīgu ēsmu palīdzību, tāpēc tās populācija ir krasi samazinājusies. Pašlaik daudzas valstis ir aizsargājušas vārnu. Šā iemesla dēļ šo putnu skaits pēdējā laikā ir ievērojami palielinājies, taču vārna joprojām ir reta putna.

Dabiskais barjeras reprodukcijai joprojām ir pārtikas trūkums ziemā. Tāpēc tūrisma attīstībai ir bijusi liela nozīme iedzīvotāju skaita palielināšanā. Piemēram, Alpos, pateicoties pārtikas atkritumu atlikumam pēc tūristiem, pagājušā gadsimta vidū ievērojami palielinājās ķiršu skaits.

Skatiet videoklipu: The Great Gildersleeve: Gildy's New Car Leroy Has the Flu Gildy Needs a Hobby (Februāris 2020).

Загрузка...
zoo-club-org