Dzīvnieki

Sniega leopards, sniega leopards: graciozs savvaļas kaķis

Pin
Send
Share
Send
Send


Ja jums ir paveicies redzēt šo skaisto kalnu kaķi, neaizmirstiet šo brīdi līdz dzīves beigām. Runa ir par dabas brīnumu, ko sauc par Irbis. Sniega leopards, leopards - tie ir citi šī dzīvnieka vārdi. Kalnu un sniega plēsēji tiek saukti sakarā ar to, ka viņi dzīvo augstu sniega kalnos.

Irbis: dzīvnieka apraksts

Sniega leopards pieder lieliem plēsējiem. Tās svars svārstās no 40 līdz 60 kg, ķermeņa garums - apmēram 130-145 cm, un tam pievieno arī metru asti. Dzīvnieka formas sniega leopards atgādina leopardu vai parastu mājas kaķi. Leoparda ķepas ir apbruņotas ar šaurām, asām, izliektām spīlēm. Ekstremitātes ir tik spēcīgas, ka ar viņu palīdzību zvērs var pāriet pāri aizlocītim 9-10 m plata.

Savvaļas kaķiem sniega leopards atšķiras ar brīnišķīgu “kažokādu”. Viņu vilna ir ļoti garš, pūkains, biezs un mīksts. Šādā tērpā, pat kalnu salnām, dzīvnieki tiek pasargāti no aukstuma. Parasti šāds kažokāda var lepoties ar mazo izmēru kaķu ģimenes plēsoņām, lai leopards zināmā mērā būtu vienīgais kaķu valstībā. Apmatojuma krāsa ir gaiši pelēka ar skaistu “savvaļas” rakstu tumšās rozetes formā. Kuņģis un ekstremitāšu iekšpuse ir balta. Dabiskajā dzīvotnē šāda „kleita” palīdz plēsoņiem maskēties pareizajos brīžos. Interesanti, ka, neskatoties uz skaļo "plēsoņa" titulu, šis kaķis nezina, kā vispār nocirst, dusmu brīžos tas sadzird un sadziedē, radot dusmas. Laupīšanas laikā irbis rada skaņas, kas atgādina purring. Brīvības apstākļos leopards var dzīvot 27-28 gadus, dabiskajā vidē šo plēsēju dzīves ilgums nepārsniedz 20 gadus.

Dzīvnieku sniega leopards: kur tas dzīvo savvaļā

Lieli savvaļas kaķi parasti nedzīvo augstu kalnos. Sniega irbis ir izņēmums no noteikuma, tas dzīvo akmeņainu plāksteru vidē, stāvās gravas akmeņainajās augstienēs. Ne tikai skaistā izskata dēļ, bet arī biotopa dēļ tiek uzskatīts par unikālu unbis. Sniega leopards atrodas Vidusāzijas kalnos, tā klāsts aptver vairāk nekā 1230 tūkstošus kvadrātmetru. km Krievijā leopards aizņēma aptuveni 3% no kopējās platības.

Dzīves veids

Sniega leopards ir īpašnieks un viens cilvēks. Šī skaista plēsīgā "kaķis" aizņem noteiktu teritoriju, atzīmē to, rūpīgi aizstāv un pasargā no nelūgtiem viesiem. Viens dzīves veids pārkāpj dzīvnieku tikai pārošanās laikā.

Kad wildcat pārbauda savas zemes gabala robežas, tas vienmēr seko vienam maršrutam. Viņa, tāpat kā citi kaķu ģimenes locekļi, ir grūti pārvietoties pa vaļēju sniegu. Šī iemesla dēļ plēsēji veic ceļus gar sniega kniedes, pa kuru viņi brīvi un ātri pārvietojas. Ienaidnieki starp dzīvniekiem šādā spēcīgā zvērā gandrīz nav. Kad gads tiek piešķirts izsalkušajam, sniega leopards var cīnīties ar vilku paketēm, lai iegūtu tiesības baudīt ilgi gaidīto laupījumu, kas ir ārkārtīgi bīstams. Galvenais un, iespējams, vienīgais leopardu ienaidnieks ir cilvēks.

Sniega leoparda mīļākais medību laiks ir krēsla. Ja leoparda teritorijā ir pietiekami daudz laupījumu, tas barojas, nepārkāpjot robežas. Ja ir mazs ēdiens, plēsīgā kaķis meklē viņu, tuvojoties cilvēku apmetnēm un uzbrūkot mājlopiem. Starp savvaļas dzīvniekiem kalnu skaistajā ēdienkartē ietilpst: kazas, aļņi, aitas, savvaļas aitas, brieži, marmoti, zaķi, peles un citi zīdītāji. Līdztekus gaļas "ēdieniem" leopardi patērē augu pārtiku zāles un citu zaļo augu daļu veidā. Ja mēs runājam par sniega leoparda spēku, tas var viegli tikt galā ar vienāda lieluma upuriem, un tas var medīt arī spēli, kas ir augstāka par izaugsmi un spēku.

Audzēšana

Dzīvnieku sniega leopards ir reta plēsoņa, pateicoties lēnajam reprodukcijas ātrumam. Bērni šajos savvaļas kaķos nav dzimuši katru gadu, atšķirībā no citiem radiniekiem. Seksuālais briedums sniega leopardos notiek trīs gadu vecumā. Irbis sakārto savas kāzas pavasara sākumā, laulības periods notiek no marta līdz aprīlim. Pēc apaugļošanas sieviešu leopards ir 100 dienu garumā. Vienā pakaiši var būt no viena līdz pieciem kaķēniem.

Mazi bērni ir pilnīgi bezpalīdzīgi. Jaundzimušais leopards ir akls un kurls, to svars ir apmēram puse kilogramu. Mātes plēsējs baro mazuļus ar pienu līdz 4 mēnešiem. Kad viņi pagriežas 50-60 dienu vecumā, sieviete sāk barot drupatas ar gaļu. No sešu mēnešu vecuma kaķēni jau pavada māti uz medībām un mācās šo prasmi.

Interesanti fakti par sniega leopardu

  • Tulkots no turku valodas dialekta, vārds "sniega leopards" nozīmē "sniega kaķis".
  • Leopards spēj viegli pāriet līdz 5-6 metriem. Pēc mednieku domām, kritiskajās situācijās plēsējs var “lidot pāri” 10 m garu aizu.
  • Wildcat mīl spēlēt, it sevišķi rupjš, lai gulētu sniegā.
  • Tikšanās ar personu neuzliesmo agresiju, cenšoties ātri atstāt un slēpt.
  • Apmēram reizi divās nedēļās leopards nogalina vienu lielu dzīvnieku un baro ar šo liemeni apmēram 3-4 dienas.
  • Var migrēt pēc savvaļas kazām līdz 600 km.

Uz izzušanas robežas

Kā minēts iepriekš, dzīvnieku sniega leopards diemžēl neattiecas uz daudzām sugām. Tālāk minētie iemesli noveda pie tā, ka sniega leopards bija uz izzušanas robežas:

  • Vēlā pubertāte.
  • Zems vairošanās līmenis.
  • Sniega leopardu galveno ēdienu skaita samazināšanās - savvaļas dzīvnieki.
  • Biotopu izkliedēšana savvaļā.
  • Sniega leopardu masveida iznīcināšana to vērtīgo kažokādu dēļ.

Tas ir labi, ka tagad cilvēki ir labāk domājuši par to un sākuši atjaunot un saglabāt šāda veida savvaļas kaķus. Irbis ir iekļauts Sarkanajā grāmatā kā plēsējs uz izzušanas robežas. Gandrīz visās pasaules valstīs ir aizliegta leoparda medības. Cerēsim, ka planētas Zemes fauna nezaudēs tik lielisku pārstāvi kā sniegs irbis.

Sniega leoparda izskats

  1. Leoparda mētelis ir pelēkā-dūmu nokrāsā, bet kontrasts ar melniem plankumiem rada iespaidu par baltu vilnu. Melno plankumu gadījumā rozetes forma ir tipiska. Dažreiz vietas centrā var redzēt vēl vienu, tumšāku, bet mazāku. Attiecībā uz plankumiem sniega leopards atgādina kaut ko no jaguāra. Dažās vietās (kaklā, ekstremitātēs) plankumi izskatās vairāk kā uztriepes. Zvēru krāsai ir svarīga loma, tas palīdz maskēt dabisko dzīvotni medībās. Galu galā, bieži plēsējs meklē upuri baltā sniega vai ledus vidū. Ķermeņa apakšējā daļā mētelis pārsvarā ir bezkrāsains, balts, nedaudz ar dzeltenu nokrāsu.
  2. Leopardam ir skaists, biezs mētelis, kas ir diezgan garš (tas var sasniegt pat 12 cm garu). Arī aukstākajā sezonā ir biezs gruntējums, kas sasilda graciozu dzīvnieku. Vilna, kas aug pat starp pirkstiem, ziemā ietaupa no aukstajiem akmeņiem un no saules saules apsildāmās vasaras. Kā redzat, sniega leoparda vilnas pārsega detaļās nav nekas nejaušs, viss ir tā mērķis.

Leoparda populācijas problēmas

Diemžēl sniega leopards ir reta suga. Tas prasa uzmanību, papildu pasākumus iedzīvotāju aizsardzībai. Šo zvēru medīšana, galvenokārt pateicoties tās skaistajai vērtīgajai kažokādai. Kažokādas, gaismas ar skaistiem plankumiem, maksā daudz naudas, to pārdod galvenokārt melnajā tirgū. Valstis, kurās atrodas sniega leoparda biotops, aizsargā dzīvniekus, izdod fotografēšanas aizliegumus. Bet, neraugoties uz šādiem pasākumiem, retas kaķu šķirnes pārstāvja nogalināšana turpinās.
Dabas aizsardzības speciālistu uzmanība leoparda iedzīvotājiem pakāpeniski palielinās, sniega leopardu skaits nedaudz palielinās. Zooloģiskajiem dārziem arī ir liela pozitīva loma sniega leoparda saglabāšanā, kurā speciālistiem izdodas vaislas dzīvniekus.
Sniega leopards iedzīvotāju saglabāšanai ir iekļauts Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā.

Rakstzīmju iezīmes

  1. Skaists, graciozs un spēcīgs sniega leopards ir vientuļš dzīvesveids. Par savu biotopu tā aizņem noteiktu platību (150-160 kvadrātkilometri). Viņa personīgā teritorija var krustoties ar vairāku sieviešu teritoriju. Visvairāk, leopardiem patīk nokārtot kalnainos apvidos, kur ir mazāk sniega un kur jūs varat paslēpt no aukstā vēja. Dzīvnieks organizē dambi vienā no alām vai pat lielā putna ligzdā.
  2. Sniega leopards savā mājā tērē gandrīz visas dienasgaismas, un tikai naktī viņš dod priekšroku atstāt pajumti un iet medībās. Interesanti, ka leopardi tiek piesaistīti savām mājām, bet, ja tas nepieciešams medībām, viņi var doties arī uz tālsatiksmes reidi, aizbraucot no lielā attāluma.
  3. Leopardam nav citu ienaidnieku, tāpēc viņš nebaidās medīt pat tumsā. Vienīgie izsalkuši vilki var izraisīt zvēru, lai gan svārki parasti beidzas ar sniega leoparda uzvaru.

  • Saskaroties ar cilvēku, sniega leopards, kā likums, neradīsies agresīvi, uzbrūk, drīzāk apejot nākamo pusi. Lai gan uzbrukuma gadījumi tika reģistrēti, kad dzīvnieks bija ļoti izsalcis pārāk smaga ziemas dēļ.
  • Irbis ir ļauns dzīvnieks, bet, salīdzinot ar citiem lieliem kaķiem, tas ir labāks. Un pat ar apmācību. Leopardi ir rotaļīgi, viņi mīl gulēt sniegā un pat slīd uz leju kalnā uz muguras. Un pēc aktīvām spēlēm kaķis ērti apmetas saulē un uzsildās ar aizvērtām acīm.
  • Dzīvnieka dabā ir daudz kaķu.
  • Medību uzvedība

    Leopardu medības vienatnē un, galvenokārt, to teritorijā. Un tikai tad, kad tie ir vajadzīgi, viņi meklē pārtiku ārā. Sniega leopardu pāris medībās ir vīrietis un sieviete. Predatori atceras ganības, kas pastāvīgi dzīvo liellopu pastaigāšanā, ūdens avotu atrašanās vieta, pārbauda tās, ejot pa to gabalu. Vasaras mēnešos zvērs var tikt nosūtīts uz augstienes pļavām, kur ganības ir ganītas. Un pavasarī viņa ceļš tiek likts mežā. Irbai ir milzīga pacietība, lai sēdētu slazdā stundām, apsargājot upuri par klintīm un pēc tam lecot no augstiem akmeņiem. Leoparda lēciens var sasniegt līdz pat 6 metriem un līdz pat 3 augstumiem. Šis mednieks bez bailēm iet pa šaurajām klintīm no klintīm, ļoti krasi. Viņš redz savus upurus kā pieredzējušu snaiperi, nosakot attālumu no attāluma.

    Sniega leoparda barošana

    Drosmīga un ātra sniega leoparda upuris kļūst par dažādiem dzīvniekiem, putniem un dažreiz ļoti sarežģītos sezonas apstākļos un peli. Plēsējs var medīt visdažādākajos apvidos, ko nosaka personiskā teritorija. Tas var būt kalni, pļavas un stepju platumi, upes krasts.

    1. Sniega leoparda galvenais vasaras devums ir aitas, kalnu kazas. Kā arī mazāki dzīvnieki, piemēram, gopheri. Liels kaķis var tikt galā ar milzīgu jaku, jo medībās tas parāda ievērojamu asumu, gudrību un drosmi.
    2. Ziemas ēdienkartē - aļņi, stirnas, brieži un pat agresīvi mežacūkas. Ja nav liela „nozveja”, pusdienas tiek nozvejotas zaķus un mežacūkas. Iet uz leoparda un putnu zariem. Arī medības tiek medītas.
    3. Leopards ir slavens mednieks, kurš nav apmierināts ar vienu upuri. Ja iespējams, zvērs nogalina vairākus lielus dzīvniekus vienā medībās. Ir gadījumi, kad plēsējs vienā uzbrukumā nogalināja līdz 8 aitas, tas bija ļoti nopietns kaitējums ganāmpulkiem. Es neēdu unci medību vietā. Viņš izvelk liemeni izolētā stūrī, kaut kur zem koka vai zem klints. Un tad tikai ņemt gaļu. Viens liels šīs kaķa upuris ir pietiekami daudzas dienas (3-4). Sniega leopards ievērojami atšķiras no citiem lielajiem kaķu ģimenes pārstāvjiem, izmantojot šādas medību un barošanas iezīmes.

    Sniega leopards un cilvēks

    1. 19. gadsimtā sniega leopardi nebija reti un tiem bija liela interese, pateicoties to skaistajai un siltajai kažokādai. Dzīvniekiem tika atļauts medīt, viņa pat tika iedrošināta, jo plēsējs tika uzskatīts par ļoti bīstamu cilvēkiem, mājdzīvniekiem. Medniekiem, kuriem bija miris leopards, tika piešķirta balva. Diemžēl šī attieksme pret skaisto kaķu ģimenes pārstāvjiem ir radījusi skumju rezultātu - briesmīgu leopardu skaita samazināšanos. Tagad ir vajadzīgi pasākumi, lai atjaunotu iedzīvotājus, saglabātu retas dzīvnieku sugas.

  • Leopards arī cieta no fakta, ka viņš tika aktīvi noķerts zooloģiskajiem dārziem, kur diemžēl ne vienmēr tika ievēroti nepieciešamie aizturēšanas apstākļi. Ir pat grūti iedomāties, ka 35 gadu laikā tikai Kirgizstānā zooloģiskajos dārzos tika nozvejotas 400 leopardi.
  • Ļoti vērtīgi ir saglabāt tādu organizāciju, sabiedrību, kas ir tieši iesaistītas sniega leoparda aizsardzībā, izveidi. Viņi strādā, lai noskaidrotu šo jautājumu, aizliegtu medības. Neviena vērtīga kažokāda nav vērts skaistā, drosmīgā un cēlā dzīvnieka dzīvē.
  • Sniega leoparda apraksts

    Uncia uncia, kas dzīvo Vidusāzijas augstienēs, sauc arī par sniega leopardu vai sniega leopardu.. Krievu tirgotāji 17.gs. sākotnējā transkripcijā „irbiz” aizņēmās pēdējo vārdu oriģinālajā transkripcijā “irbiz”, bet tikai gadsimtu vēlāk šo skaisto zvēru „iepazīstināja” eiropiešiem (līdz šim tikai attēlā). Viņš to izdarīja 1761. gadā Georges Buffon, kurš kopā ar zīmējumu pievienoja piezīmi, ka reiz (irbis) ir apmācīts medībām un atrodams Persijā.

    Vācu dabaszinātnieka Johana Šrebera zinātniskais apraksts parādījās nedaudz vēlāk, 1775. gadā. Nākamo gadsimtu sniega leopards, daudzi slaveni zooloģi un ceļotāji, ieskaitot mūsu Nikolay Przhevalsky, pētīja. Paleogenetika, piemēram, konstatēja, ka sniega leopards pieder pie senajām sugām, kas pirms planētas parādījās pirms aptuveni 1,4 miljoniem gadu.

    Raksturs un dzīves veids

    Šis teritoriālais dzīvnieks, kas ir pakļauts vientulībai: saistītās grupas veido tikai sievietes ar augošiem kaķēniem. Katram sniega leopardam ir personisks gabals, kura platība (dažādās diapazona robežās) ir no 12 km² līdz 200 km². Personiskās teritorijas robežas ir atzīmētas ar smaržu zīmēm, bet tās nemēģina to aizstāvēt cīņās. Sniega leopards parasti meda rītausmā vai pirms saulrieta, retāk dienas laikā. Ir zināms, ka Himalajos dzīvojošie sniega leopardi dodas medībās stingri krēslā.

    Dienas laikā dzīvnieki atpūšas uz klintīm, bieži vien vairākus gadus lietojot vienu zāli. Den ir biežāk sastopams akmeņainās plaisās un alās, starp akmeņiem, dodot priekšroku paslēpties zem pārkarēm. Aculiecinieki teica, ka viņi redzēja sniega leopardus Kirgizstānā Alatau, kas atrodas melnās krūmāju ligzdās.

    Tas ir interesanti! Irbis periodiski apiet personīgo vietu, pārbaudot savvaļas nagaiņu kempingus / ganības un ievērojot pazīstamus maršrutus. Parasti tās ceļš (lejup no augstākā līmeņa līdz līdzenumam) iet pa grēdu vai pa straumi / upi.

    Ievērojamā maršruta garuma dēļ apvedceļš aizņem vairākas dienas, kas izskaidro zvēru reto izskatu vienā punktā. Turklāt tās kustību kavē dziļa un vaļīga sniega: šādās vietās sniega leopards veido pastāvīgas takas.

    Cik dzīvu sniega leopardu

    Ir konstatēts, ka savvaļas dabā sniega leopardi dzīvo aptuveni 13 gadus un gandrīz divreiz ilgāk - zooloģiskajos parkos. Vidējais mūža ilgums nebrīvē ir 21 gads, bet ir reģistrēts gadījums, kad sieviešu sniega leopards ir dzīvojis 28 gadus vecs.

    Dzīvotne

    Irbis atpazīst tikai Āzijas sugas, kuru klāsts (kopējā platība 1,23 miljoni km²) šķērso Centrālās un Dienvidāzijas kalnainos reģionus. Sniega leoparda būtisko interešu zona ietver tādas valstis kā:

    • Krievija un Mongolija,
    • Kirgizstāna un Kazahstāna,
    • Uzbekistāna un Tadžikistāna,
    • Pakistāna un Nepāla,
    • Ķīna un Afganistāna,
    • Indija, Mjanma un Butāna.

    Ģeogrāfiski šī teritorija atrodas no Hindu Kushas (Austrum Afganistāna) un Syr Darya uz Dienvidu Sibīriju (kur tā ietver Altaja, Tannu-Ola un Sayan), šķērsojot Pamiru, Tian Shan, Karakorumu, Kunlun, Kašmiru un Himalaju. Mongolijā sniega leopards atrodas mongoļu / Gobi Altaja un Khangai kalnos, Tibetā - līdz Altunshanas ziemeļiem.

    Tas ir svarīgi! Krievija veido tikai 2-3% no globālā diapazona: tās ir sugu dzīvotnes ziemeļu un ziemeļrietumu teritorijas. Mūsu valstī sniega leopardu norēķinu kopējā platība ir tuvu 60 tūkstošiem kilometru. Zvērs atrodams Krasnojarskas teritorijā, Tuvā, Burjatijā, Khakassijā, Altaja Republikā un Austrumu Sayanas kalnos (ieskaitot Munku-Sardyk kores un Tunkinskie Goltsy).

    Irbis nebaidās no augstiem kalniem un mūžīgiem sniega ceļiem, izvēloties atklātas plaknes, maigas / stāvas nogāzes un nelielas ielejas ar alpu veģetāciju, kas nomainās ar akmeņiem un akmeņu kaudzēm. Dažreiz dzīvnieki ievēro vairāk vienādus apgabalus ar krūmiem un krūmiem, kas spēj paslēpties no ziņkārīgām acīm. Sniega leopardi lielākoties dzīvo virs meža robežas, bet laiku pa laikam tie nonāk mežos (parasti ziemā).

    Snow Leopard diēta

    No plēsējiem plēsēji viegli sagrauj trīs reizes lielāku svaru. Nagaiņi rada pastāvīgu sniega leoparda gastronomisko interesi:

    • ragu un Sibīrijas kalnu kazas, t
    • Arhāra
    • zilas aitas,
    • ņem konteinerus un konteinerus
    • argāli un gorāli,
    • muskusa brieži un brieži,
    • серау и косули,
    • кабаны и олени.

    При резком снижении диких копытных ирбис переключается на мелкую живность (сусликов и пищух) и пернатых (фазанов, уларов и кекликов). В отсутствии привычной пищи может завалить бурого медведя, а также истреблять домашний скот – овец, лошадей и коз.

    Tas ir interesanti! За один раз взрослый хищник съедает 2–3 кг мяса. Летом мясной рацион становится частично вегетарианским, когда ирбисы начинают есть траву и подрастающие побеги.

    Ирбис охотится в одиночку, подкарауливая копытных возле водопоев, солонцов и троп: набрасываясь сверху, со скалы, или подползая из-за укрытий. На исходе лета, осенью и с наступлением зимы снежные барсы выходят на охоту группами, состоящими из самки и ее выводка. No plēsoņa plēsoņa izlec, kad attālums starp viņu un upuri tiek samazināts tik daudz, lai sasniegtu to ar vairākiem spēcīgiem lēcieniem. Ja objekts izbēg, sniega leopards zaudē interesi par to nekavējoties vai atpaliek, palaižot 300 metrus.

    Liels gulbju sniega leopards parasti ir pietiekams ar kaklu, un pēc tam nomāc kaklu. Karkass velk zem klints vai drošā patvērumā, kur var droši ēst pusdienas. Tiek baroti, met plosītos, bet reizēm atrodas tuvu, aizbraucot, piemēram, vultures. Krievijā sniega leoparda devu galvenokārt veido kalnu kazas, brieži, argāli, stirnas un ziemeļbrieži.

    Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

    Saskaņā ar Pasaules savvaļas dabas fondu, kas tagad ir dabā, ir 3,5 līdz 7,5 tūkstoši sniega leopardu, un vēl divi tūkstoši dzīvo un audzē zooloģiskajos dārzos. Ievērojams iedzīvotāju skaita samazinājums galvenokārt izraisīja nelegālu sniega leoparda kažokādu medīšanu, kā rezultātā tika atzīta sniega leopards kā maza, reta un apdraudēta suga.

    Tas ir svarīgi! Poachers joprojām medības sniega leopards, neskatoties uz to, ka visās valstīs (kur tās diapazons atrodas) plēsoņa ir aizsargāta valsts līmenī, un tā upuris ir aizliegts. Mongolijas Sarkanajā grāmatā no 1997. gada sniega leopards ir uzskaitīts zem statusa „ļoti reti”, bet Krievijas Federācijas Sarkanajā grāmatā (2001) pirmā kategorija tai tiek piešķirta kā “draud izzušana robežās”.

    Turklāt sniega leopards ir iekļauts Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām faunas / floras sugām 1. pielikumā. Ar tādu pašu formulējumu sniega leopards (zem augstākās drošības kategorijas EN C2A) ir iekļauts IUCN 2000 sarkanajā sarakstā. Aizsardzības aģentūras, kas uzrauga kažokādu ražošanu, uzsver, ka nav pietiekami īstenoti noteikumi par sugu aizsardzību. Līdz ar to vēl nav pieņemtas ilgtermiņa programmas, kuru mērķis ir saglabāt biedru.

    Irbis - dzīvnieka un fotogrāfiju apraksts. Kā izskatās sniega leopards?

    Sniega leopards ir graciozs plēsējs ar elastīgu un pārvietojamu ķermeni, kam ir gluda un gracioza gaita, kas nedaudz atgādina leopardu, bet ir vairāk tupēts nekā tas. Sniega leoparda pielāgošanās biotopam iezīmes ir pamanāmas visā tās ārējā izskatā. Dzīvnieka vidējais ķermeņa garums ir 100–130 cm, astes garums ir 90–105 cm, kopējais ķermeņa garums kopā ar asti var sasniegt 230 cm, augstums - aptuveni 60 cm, vīriešu lielums pārsniedz sieviešu lielumu. Pieaugušo vīriešu sniega leoparda svars sasniedz 45-55 kg, sievietes sver ne vairāk kā 35-40 kg.

    Irbis korpuss ir nedaudz izliekts krustojuma laukumā un slīpā virzienā uz pleciem, kas ir raksturīgs mazu kaķu (latīņu Felinae). Sniega leopards ir desmit reizes smagāks nekā mājas kaķis un septiņas līdz astoņas reizes vieglāks nekā tīģeris, lielākais kaķis. Šim nolūkam zinātnieki to sauc par "lielo mazo kaķi". Irbis atšķiras no leoparda mazāk masīvā ķermeņa priekšējā daļā un mazākā galvas izmērā.

    Sniega leoparda galva ir maza, apaļa, veidota kā mājas kaķa galva. Uz tā ir mazas, noapaļotas, plaši izvietotas auss. Sniega leoparda galvaskausa struktūru var viegli identificēt pēc tās raksturīgās lielās pieres. Uz ausīm nav pušķi. Ziemā ausis ir gandrīz neredzamas, pateicoties garajai kaudzei.

    Autora fotogrāfija: Ltshears, CC BY-SA 3.0

    Vibrissae uz sniega leoparda ir melna vai balta, līdz 10,5 cm gara. Dzīvnieka acis ir lielas, ar noapaļotiem skolēniem. Vīzija un smarža ir ļoti labi attīstīta.

    Foto: Eric Kilby, CC BY-SA 2.0

    Sniega leopardam ir asas un garas zobi un nagi. Zobi visos kaķos, ieskaitot irbis, 30 gab.

    • uz augšējā un apakšējā žokļa 6 incīzēm, 2 suņiem,
    • uz augšējā žokļa - 3 premolāri un 1 molārs,
    • uz apakšējā žokļa - 2 premolāri un 1 molārs.

    Sniega leoparda suņu garums ir nedaudz mazāks nekā citu kaķu garums. Tas ir 59,9 mm.

    Foto: Klaus Rassinger un Gerhard Cammerer, CC BY-SA 3.0

    Autora fotogrāfija: Rolfs Dietrihs Brekers, CC BY-SA 2.0

    Sniega leoparda garās mēles malās ir izciļņi, kas pārklāti ar keratinošu ādu. Tie palīdz zvērim mizot gaļu no cietušā un mazgāt sevi higiēnas procedūru laikā.

    Autora fotogrāfija: Tambako Jaguar, CC BY-SA 2.0

    Mīkstie un garie dzīvnieku mati var sasniegt 55 mm.

    Īpaši garais mētelis ir pārklāts ar lielisku sniega leoparda asti. Tas sasniedz vairāk nekā ķermeņa kopējais izmērs, un tas šķiet ļoti biezs garenisko kažokādu dēļ. Astes biezums pārsniedz plēsoņa apakšdelma biezumu.

    Marit & Toomas Hinnosaar foto, CC BY 2.0

    Irbis tur astes izliektu uz muguras vai brīvi velk to uz zemes, akmeņiem vai sniega: tad ziemā starp dziesmām ir atšķirīga josla.

    Starp citu, sniega leopards bieži kaut kādu iemeslu dēļ iekaro savu asti. Zooloģisti norāda, ka viņš tikai sasilda degunu aukstās ziemās. Bet varbūt tas ir vēl viens skaidrojums? Visi kaķi mīl spēlēt, un sniega leopardi nav izņēmums: viņi iekaro astes jautri.

    Autora fotogrāfija: theweaselking. Ņemts no vietnes: photobucket.com

    Sniega leoparda plašajām sniega kurpām ir gaiši rozā ievelkamās nagi. Kopā ar bieziem matiem, tie padara plēsējus vizuāli lielākus. Zīdītāja pakaļkāju pēdas garums ir 22-26 cm.

    Foto: Greg Hume, CC BY-SA 4.0

    Sniega leoparda mētelis no sāniem aizmugurē un augšpusē pārsvarā ir dūmu brūngani pelēks, ar tumši pelēku vai melnu plankumu. Sieviešu un vīriešu krāsās nav atšķirību. Ārpus sezonas dūmu noguldījums ir mazāk izteikts nekā ziemā. Dzīvnieka vēders un malas ir vieglākas nekā ķermeņa augšdaļa. Trūkst krāsas dzeltenā krāsā. Tomēr saskaņā ar jaunākajiem datiem Baikāla pasugas (latīņu. U.u. baikalensis-romanii), ko ne visi zinātnieki atzina par derīgām pasugas, atzīmēja dzeltenus toņus.

    Plankumi uz plēsoņa ķermeņa ir gredzenu (rozešu) vai nepārtrauktu svītru veidā, kuru diametrs ir no 5 līdz 8 cm, uz kakla, galvas un kājām ir tikai nepārtraukti plankumi. Atpakaļ blakus krustam, viņi bieži apvieno un veido sloksnes, kas stiepjas gar ķermeni. Beigās astes ir lieli marķējumi kā pusi gredzeni, kas veido astes. Atšķirībā no īsta leoparda, sniega leopardam ir daudz mazāk vietas.

    Autors: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Plankumu paraugs katrā dzīvniekā ir individuāls. Jauniešiem tas ir spilgts, gadu gaitā tas kļūst izplūdis un neskaidrs, paliekot tikai uz galvas un ķepām. Šāda krāsošana palīdz plēsējiem palikt nemanāma starp akmeņiem, akmeņiem un sniegu. Sniega leoparda pielāgošanās savai dabiskajai videi ir izteikta arī apmatojuma biezuma pārmaiņās atkarībā no sezonas. Sniega leoparda ziemas kažokādas ir ļoti sulīgs un zīdains, tas ļauj plēsējiem neiesaldēt kalnos pat aukstajā sezonā.

    Tāpat kā visi dzīvie organismi, sniega leoparda piemērotība ir relatīva. Aktīvi mainoties apkārtējai videi - sniegs kūst ātri, kalnu nogāzes ir pārklātas ar blīvu veģetāciju, tad dzīvnieks nesaglabā vilnas vai asu naglu krāsu.

    Foto autors: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Kas ēd sniega leopardu?

    Irbis, tāpat kā jebkurš kaķis, ir izveicīgs un spēcīgs mednieks. Viņš var nogalināt cietušo, pārsniedzot tā svaru vairāk nekā 3-4 reizes. Sniega leoparda pārtika galvenokārt ir vidēji lieli nagaiņi. Irbis medības kalnu kazas (lat. Capra, ragu kazas (markhur) (lat. Capra falconeri), zilas aitas (l. Pseudois), argali (lat. Ovis ammon), Sibīrijas stirna (lat. Kapreolus pygargusmuskusa briedis (lat. Moschus moschiferus) marāli (lat. Cervus elaphus), ziemeļbrieži (lat. Rangifer tarandus), mežacūku (lat. Sus scrofa), gāzele (lat. Gazella subgutturosa), atdzesē (lat. Equus hemionus), serau (lat. Capricornis), gorāli (lat. Naemorhedus caudatus), Himalaju darvas (lat. Hemitragus jemlahicus) (lat. Budorcas taxicolor). Biežāk viņš uzbrūk kazām un jaunām kazām, dažkārt vēl nespēj sekot mātei.

    Sniega leopardi ēd tik mazus dzīvniekus kā sniega ķekarus, pikas, šķeldas, zaķus, gopherus un keklikus. Putni tiek nozvejotas: fazāni, baloži, pātagas, kalnu tītari. No lielajiem upuriem upuri, zaķi un zirgi var kļūt par upuri. Tāpat kā citi kaķi, viņi dažreiz ēd zāles vai rododendra dzinumus, lai kompensētu vitamīnu trūkumus. Mājdzīvniekus (kazas, aitas, cūkas, zirgi) uzbrūk sniega leopardiem vai nu ziemā, vai arī, ja viņi ganās alpu pļavās.

    Foto autors: Winkelbohrer, CC BY-SA 2.0

    Vidēji sniega leopards medī 2 reizes mēnesī. Viņš to dara atsevišķi, biežāk naktī vai krēslā, retāk dienas laikā. Tikai reizēm vīrieši un sievietes vai sievietes ar vecākiem mazuļiem var medīt kopā.

    Sniega leoparda medības sastāv no slazda un izšķiroša šāviena. Parasti plēsējs atrodas virs ceļa, pa kuru nagaiņi iet garām, lai pārietu no augšas. Viņš var arī apsargāt tos laistīšanas vai sāls lick. Lai iegūtu veiksmi, viņam ir nepieciešama augstuma priekšrocība. Ja pie leoparda iemestas, tas parasti upuri nogalina ne vairāk kā 300 metru garumā vai atstāj to atsevišķi. Īsos attālumos sniega leoparda ātrums var sasniegt 64 km stundā. Sniega leopards var arī aizsegt upuri no vāka. Kad cietušais paliek vairāku desmitu metru attālumā, sniega leopards izlec un ātri pārlēkst ar 6-7 metru lēcienu. Kad viņš nokļuvis ar savu laupījumu, viņš ar zobiem saplēsa kaklu vai cirksni.

    Reizēm irbis cenšas panākt savu upuri. Tātad uz Jebaglytau kores atradās plēsoņa pēdas, kas apgrūtināja argālijas sievietes apmēram kilometru garumā.

    Leopards nenogalina vairākus dzīvniekus vienlaicīgi, piemēram, vilks. Viņš 3-7 dienās ēd nogalinātā auna vai kazas liemeni. Vienlaikus viņš var ēst ne vairāk kā 3 kg gaļas.

    Autora fotogrāfija: Gunnar Ries Amphibol, CC BY-SA 3.0

    Kur dzīvo sniega leopards?

    Sniega leopards dzīvo 12 valstīs: Nepālā, Afganistānā, Ķīnā, Kazahstānā, Butānā, Kirgizstānā, Mongolijā, Indijā, Pakistānā, Tadžikistānā, Uzbekistānā un Krievijā.

    Irbis ir Centrālās Āzijas masīvu sniega virsotņu iedzīvotājs. Parasti viņa mājas ir augstienes pie sniega līnijas robežas līdz 2000 - 5000 metru augstumam. Atkarībā no sniega līnijas tas var nokļūt līdz 500 m līmenim (Krievijā) un iet līdz 6500 m (Nepālā). Ziemā plēsoņu var atrast mežos, kur sniega leopards medī uz zaķi, muskusa briežu, marālu. Šī dzīvnieka vecākie fosilie paliekas tika atrasti Altaja un Mongolijā. Viņi tur ir saglabājušies kopš Kvartāra Pleistocēna laikmeta.

    Sniega leoparda dzīvotne stiepjas no dienvidos esošās Himalaju, caur Qinghai-Tibetas plato un Vidusāzijas kalniem uz dienvidu Sibīrijas kalniem ziemeļos. No plēsoņām var atrast Altaja, Sayan, Tien Shan, Kunlun, Pamir, Hindu Kush, Karakorum, kā arī ārējos Himalaju apgabalus un mazos izolētos kalnos Gobi reģionā. Tibetas kalnos sniega leopards notiek pirms Altunshanas. Zīdītāju izplatības dienvidu robeža ir Tadžikistānā. Neliela potenciālā diapazona platība atrodas Mjanmas ziemeļos, bet nesenais šī dzīvnieka klātbūtne šeit nav apstiprināta. Krievijas teritorijā - sniega leoparda dzīvotnes ziemeļu robeža pasaulē: šeit tā atrodas Altaja-Sayan kalnu zemē (dienvidos no Krasnojarskas teritorijas, Chita reģiona, Tyvas Republikas, Altaja, Burjatijas, Khakassia), kā arī atrodama šādās rezervātos kā Altaja un Sayano - Šušenska. Diemžēl Krievijā sniega leoparda populācija atrodas uz izzušanas robežas.

    Sakarā ar mazo izmēru un noslēpumu, sniega leoparda klātbūtne teritorijā un viņa ieradumi tiek identificēti galvenokārt netiešo pazīmju dēļ. Ja atrodas sniega leopards, zemē ir skrāpējumi, skrāpējumi uz koku stumbriem, ekskrementiem, urīna zīmēm un pēdām. Sniega leoparda pēdas ir lielas, bez nagiem, kas atgādina lūšu pēdas. Bet sniega leopards un lūsis praktiski nenotiek tajā pašā teritorijā. Tagad zvēra atklāšanas metodēm ir pievienotas automātiskās kameras (kameras slazdi) un satelītu bākas. Ar viņu palīdzību jūs varat uzzināt visu par sniega leopardu.

    Altaja kalnu nogāzes ir tipisks sniega leoparda biotops. Autora fotogrāfija: Stefan Kühn, CC BY-SA 3.0

    Sniega leopardu skaits pasaulē

    Šis slepens un tāpēc nepietiekami pētītais zīdītājs ir kļuvis reti, jo tas ir cilvēks. Pirmais pieminējums literatūrā parādījās tikai XVIII gs. Un visi tā laika darbi tika veltīti tam, kā atrast sniega leoparda biotopu, kā nogalināt zvēru pareizi un izdalīt ādu. Sniega leopards bija svarīgs tikai kā komerciāls dzīvnieks. Intensīvās iznīcināšanas dēļ irbijas dzīve bija apdraudēta.

    Sakarā ar to, ka sniega leopards rada slepeno dzīvesveidu, zinātniekiem ir grūti precīzi aprēķināt personu skaitu. Jaunākie dati liecina, ka pasaulē ir palikuši 4 līdz 7 tūkstoši sniega leopardu.

    • Krievijā ir tikai 150-200 personas.
    • Ķīnai ir vislielākais sniega leopardu skaits: 2000-5000 cilvēku.
    • Pasaules zooloģiskajos dārzos dzīvo 600-700 irbis.

    Sniega leopardi ir pilnīgi izzuduši Krievijā, Nepālā, Indijā un Mongolijā. Iemesli, kādēļ šīs sugas skaits tiek samazināts visā pasaulē, ir līdzīgi absurdam:

    Irbis tiek iegūti vērtīgu kažokādu dēļ, kā arī tās ķermeņa daļu izmantošanai austrumu medicīnā. Bieži vien leopardi mirst pēc tam, kad sita cilpas, kas novietotas uz citiem dzīvniekiem, Krievijā - visbiežāk muskusa briedēs.

    1. Sniega leoparda cilvēka biotopa maiņa.

    Ceļu, kā arī gāzes un naftas cauruļvadu klāšana ietekmē nagaiņu skaitu - galveno leoparda upuri. Arī antropogēno struktūru tuvums rada diskomfortu par šo piesardzīgo un slepeno zīdītāju.

    1. Fotografēšana, kad uzbrūk mājlopiem.

    Sniega leopards var uzbrukt mājlopiem, ja tie tiek ganīti plēsēju medību zonā. Kāpjot pa pildspalvu, viņš var nogalināt gandrīz visu ganāmpulku brīža siltumā.

    1. Neauglāju skaita samazināšana intensīvas medību dēļ un to biotopu maiņa.

    Autors: Doris Kessler, CC BY-SA 3.0

    Kā sniega leopards dzīvo savvaļā?

    Irbis ir svarīgi, ka to ieskauj akmeņi, laukakmeņi, rieksti, gorges, jo tas nevar ilgstoši turpināt laupījumu, un tāpēc medīt no slazda. Kad sniega leopards sēž, kārdinoties starp klintīm, gandrīz neiespējami pamanīt. Īss zvērs, salīdzinot ar ķermeni, ļauj viņam klusi pāri klintīm. Viņš lēnām uzlūko vai klusi gaida cietušo, un pēc tam pēkšņi uzbrūk viņai. Šī taktika ļauj plēsoņam tikt galā ar dzīvnieku, kas ir daudz lielāks par sevi. Tāpat kā lielie kaķi, viņš ātri un precīzi nogalina laupījumu un ēd to kā mazo kaķu pārstāvjus: lēni un lēni.

    Irbis ir piesardzīgs zvērs. Tās galvenās vietas ir attālināti gorges, plaisas un alas kalnos. Mātītes slēpjas šeit un audzē savus pēcnācējus. Kalnos sniega leopards paceļas aiz nagaiņu ganāmpulkiem, vasarā palielinās kalnos un ziemā nokāpj mežsargā. Vasarā tas bieži tiek turēts kalnu pakārtotajās un kalnu zonās.

    Neskatoties uz tās nosaukumu, sniega leopards ir grūti pārvietoties dziļā sniegā. Ziemā viņš dod priekšroku staigāt pa dzīvnieku uzvarētajiem ceļiem.

    Foto: H. Zell, CC BY-SA 3.0

    Irbis var pāriet augstumā līdz 3 metriem un garumā līdz 6-7 metriem. Ir pierādījumi, ka viņš "lido" aizu un platumu 15 metrus, bet tas ir maz ticams. Leoparda lēcienam palīdz labi attīstīti krūšu muskuļi, un, pateicoties savai palīdzībai, tas uzkāpt skaisti uz stāvām klintīm. Tajā pašā laikā astes kalpo kā ritenis - tas ir viens no skaidrojumiem, kāpēc sniega leopardam ir vajadzīgs šāds garš asti. Sniega leoparda galvenais upuris ir savvaļas kalnu nagi, tāpēc ikdienas treniņi - pārvarot stāvās nogāzes, lecot uz skrejceļš - tas ir būtisks priekšnoteikums plēsējiem. Sniega leopards izmanto astes kā balansētāju ātru kustību un asu pagriezienu laikā.

    Sniega leopards ir dzīvnieks, kas labi pielāgots dzīvībai lielā augstumā. Tam ir pagarināts krūtis un liels daudzums plaušu, lai iegūtu nepieciešamo skābekļa daudzumu no izplūdušā gaisa kalnos. Dziļa un plaša deguna dobums palīdz sasildīt auksto kalnu gaisu. Turklāt, kad viņš dodas gulēt, viņš nosedz savu degunu ar savu pūkainu silto asti.

    Irbis spēj izturēt temperatūru līdz -40 ° C un zemāk. Ziemai pat viņa ķepu spilventiņi ir pārklāti ar biezu vilnu.

    Katram sniega leopardam ir sava teritorija, kuras robežas tā iezīmējas dažādos veidos: zemes nociršana ar pakaļējām kājām, atstājot caurumus - saskrāpēts, šļakstāms urīns uz klintīm uz deguna līmeņa, ekskrementi, teasers uz visvairāk pamanāmiem koku stumbriem. Bet vīrieši nav agresīvi pret saviem ciltīm, viņu teritorijas var pārklāties ar vairāku pieaugušo sieviešu teritorijām.

    Aktīvākais sniega leopards rītausmā un krēslā, tāpēc ir grūti pamanīt. Ziemā zvērs ir grūtāk nekā vasarā, jo tās pēdas sniegā ir skaidri redzamas.

    Starp citu, sniega leopards mīl spēlēt, tāpat kā visi kaķi: viņš slēpjas sniega, nolaižas no kalniem uz muguras, iepriekš braucot prom. Pēc veiksmīgas medības viņš peld saulē, apmetoties kaut kur ērtāk.

    Sniega leopards nezina, kā mocīt: viņš purrs, māsas, moans, šņukst, hisses. Sniega leoparda mežings atgādina rēkt, tāpēc viņš pavasarī aicina savu guturālo "ay."

    Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0

    Vai sniega leopards ir bīstams cilvēkiem?

    Attiecībā uz personu, irbis uzvedas ne agresīvi un nebaidās no tā. Zinātnieki saka, ka plēsējiem nav gēnu, kas baidās no cilvēkiem, jo, dzīvojot augstu kalnos, viņš reti sastopas ar saviem patiesajiem ienaidniekiem. Sniega leopards netraucēs pat medību vai laupījumu, bet tikai mēģinās izvairīties. Dzīvojot kopā ar cilvēkiem ilgu laiku, viņš var novērot tos no ziņkārības, kas ir kopīga visiem kaķiem. Характер и поведение снежного барса портятся, когда он встречается с браконьерами: зверь становится пугливым и пытается выйти из безысходной ситуации. Опасным снежный барс может быть, только если почувствует угрозу своей жизни или безопасности своих детёнышей. Он может становиться на пути и издавать угрожающие звуки – это означает, что барс не сдаст позиций даже ценой своей жизни.

    В истории было отмечено 2 случая нападения ирбиса на человека. В первом – это был зверь, больной бешенством, и он действительно нанёс раны нескольким людям. Otrajā, vecā, bez zobu novājināta leoparda mēģināja uzbrukt ceļotājam no klints, bet viņš satrieca zvēru ar nūju, sasieta to un cēla to uz ciemu.

    Pēc dažām dienām notverts pieaugušais sniega leopards atzīst viņam vīrieti un ļauj viņam insultu. Sniega leopardi, kas iegūti agrīnā vecumā, kļūst pilnīgi pieradināti un mājās.

    Autors: Doris Kessler, CC BY 3.0

    Sniega leoparda ienaidnieki dabā

    Sniega leoparda ienaidnieki to dabiskajā dzīvotnē ir vilki, lūši, suņi, dienvidos - leopardi (lat. Panthera pardus). Leopardi, lūši, vilki un sniega leopardi nogalina viens otru, ja pastāv konkurence par laupījumu trūkumu. Bet cīņā ar vilku komplektu, pirms miršanas, irbijai ir laiks, lai mirstīgi ievainotu vairākus ienaidniekus, jo tas ir ļoti spēcīgs zvērs. Irbis ir spēcīgāks par vientuļo vilku, tāpēc dzīvnieku pasaulē sniega leopards var piecelties par sevi.

    Sniega leoparda pasugas

    Iepriekš tika uzskatīts, ka nav izteikta leoparda krāsu un ķermeņa lieluma ģeogrāfiskā variabilitāte, un suga tika definēta kā monotips. Visas mūsdienu klasifikācijas ievēro šo viedokli. Taču 2017. gada septembrī, analizējot savākto pakaišu un dzīvnieku mitohondriju DNS, zinātnieki publicēja filogenētiskās izpētes rezultātus, norādot uz nepieciešamību izolēt 3 irbis apakšsugas:

    Skatiet videoklipu: You Bet Your Life: Secret Word - Light Clock Smile (Aprīlis 2020).

    Загрузка...

    Pin
    Send
    Share
    Send
    Send

    zoo-club-org