Putni

Kestrel parasts: apraksts, dzīvesvieta un dzīves veids

Pin
Send
Share
Send
Send


Izskats un uzvedība. Mazs, balodis, salīdzinoši plašs spārns un garais zāģis. Nedaudz lielāks nekā sarkanās kājiņas un derbnika, nedaudz mazāks par čelokiem. Forma ir tieva, spalvu “bikses” uz kājām ir gandrīz neattīstītas. Ķermeņa garums ir 32–39 cm, tēviņu svars ir 115–252 un 154–310 g sieviešu, spārnu spārns ir 65–82 cm.

Apraksts. Vispārējā krāsa ir okera sarkana ar tumšām plankumiem, apakšējā daļa ir vieglāka par augšējo. Galvenās primārās spalvas un to pārklāji ir tumši brūnas virspusē, spārna apakšējā daļa ir pārklāta ar maziem tumšiem plankumiem. Pieaugušais vīrietis atšķiras no sievietes spilgtākā apvalkā, mazākā apjomā tumšā pestrīna piliena formā, un no augšējās bultiņas formas - monotons pelēks “pārsegs” uz galvas, monohromatisks pelēks asti ar melnu apikālu lentu, kas ierāmēta ar šauru baltu apmali.

Sievietei ir vāciņš, muguras un astes sarkans, ar biezu tumšu rakstu, gareniski uz vāciņa un šķērsvirzienā uz muguras. Nadhvoste un astes malas parasti ir pelēcīgas, astes ar šaurām šķērsvirziena svītrām un plašāku apikālu joslu, kas ir arī robeža ar baltu. Vīrieši 1-2 gadu vecumā ir līdzīgi sievietei. Jaunieši ir līdzīgi sievietēm, bet dimmeri, ar lielākiem gareniem un nevis pilieniem plankumiem uz krūtīm un vēdera.

Pieaugušo putnu orbitālais gredzens, ceres un kājas ir dzeltenas, jaunās - bāla, ar zilganu vai zaļganu nokrāsu. Salīdzinot ar citiem mazajiem piekariņiem, kopīgajam vīķītim ir vislielākie spārni, ar asu virsotnēm. Strauji augot un plānojot, putns bieži atver garu asti ar skaidri redzamu (jo īpaši vīriešu) melno priekšējo sloksni. No visiem sēklām, izņemot stepes vīģes un stepes derbnikas sievišķo, tā arī sarkanos toņos atšķiras spārnu aizmugurē un augšdaļā, un kontrasts starp spārnu sarkanajiem pamatiem un to tumšajiem galiem ir labi redzams no augšas.

Gurnu mātīte atšķiras no stepes ķērpja sievietes vispārējās proporcijās un plata apikāla josla uz astes. Jebkurā vecumā abu dzimumu putni atšķiras no stepes vīģes ar noapaļotiem, nevis ķīļveida, astes, tumšiem, nevis bālgiem nagiem, šauriem tumšiem „vafeliem” uz vaigiem. Pieaugušs vīrietis ir arī lielisks tumšā pestrīna uz muguras, vēdera, krūškurvja un spārnu attīstība, zilgani pelēkas joslas trūkums uz spārniem.

Balss. Augsta un bieža "norādes norāda cues ", Ubagojot ēdienu mātītēm un garšaugiem - ilgāk un vibrējot"cree-and-and. ».

Izplatīšana, statuss. Izplatīts gandrīz visā Eirāzijā un Āfrikā. Kalnos var atrasties līdz 4500 metru augstumam virs jūras līmeņa. Dienvidos no diapazona un lielākā daļa Eiropas apmetās no Krievijas, un mērenas Āzijas daļas ziemā pārceļas uz sniega neietekmīgiem reģioniem, tostarp Ante-Kaukāzu, Melnās jūras reģionu, Kaspijas jūru. Ligzdojošo sugu skaits un panākumi ir atkarīgi no grauzēju skaita. Krievijas Eiropas daļā šī suga bija diezgan izplatīta, bet pēdējos gados kopumā ir samazinājies skaits, kuru iemesli nav zināmi.

Dzīves veids. Meža zonā tipiskais atvērto sauso telpu iedzīvotājs ir saistīts ar malām un lauksaimniecības zemi. Gatavi apmetas antropogēnās ainavās, līdz pilsētām. Barošanai dominē mazi grauzēji, dienvidos - ķirzakas un kukaiņi, retāk - putnus. Tas medī zemu virs zemes, vilinošs lidojums nav ātrs, reizēm tas plāno vai slēpjas ar saviem spārniem un astes platumā. Raksturīgs medību paņēmiens - pakariet plosītos spārnus pār upuriem, tad nolaisties. Bieži vien viņš meklē polus un stieples pelēm un pelēm.

Ierodas agrā pavasarī. Tas ligzdo koku ligzdās kokos, klintis nišās, klintīs, ēkās, mākslīgās ligzdu kastēs, reizēm bedrēs, nišās un dobumos. Ir zināmi puskoloniālie apmetnes. Sajūgā, parasti 3–6 olas, kas ir tipiskas piekūnēm, tikai sievietes inkubē apmēram mēnesi, cāļu barošana ilgst 27–35 dienas.

Pirmais mazuļu apģērbs ir balts, otrais ir pelēcīgi balts. Laktā vecāki ir mazāk nemierīgi un agresīvi, nekā citi. Jaunie putni var vairoties nākamo gadu pēc dzimšanas, vēl nav ieguvuši galīgo pieaugušo apģērbu. Sēž no ziemas ziemas septembrī-novembrī. Daži cilvēki apdzīvo vidējā joslā, galvenokārt apdzīvotās vietās.

Kestrel vai Common Kestrel (Falco tinnunculus)

Kestrel falcon (stepe, bieži): apraksts

Kestela stepe un parastie ir ļoti līdzīgi viens otram. Stepes sakne ir daudz mazāka, bet tajā pašā laikā daudz skaistāka. Fotogrāfi izvēlas šaut šo putnu lidojumā, īpaši vīriešiem. Viņam ir neticami spilgti spārni. Punkts ir spilgti sarkans, bez plankumiem un plankumainiem punktiem. Galva ir zilgani pelēka, un uz ķīļveida astes ir melna robeža. Spilgta atšķirība starp stepju sēklām ir baltie nagi. Kestels var ilgi piekarināt debesīs. Bet tam tas nepārtraukti noliec savus spārnus. Un stepes piekūns noliecas nekustīgi. Jā, un dzīvojiet šie putni dod priekšroku kolonijām. Viņiem patīk baroties ar kukaiņiem, savukārt kopējais vaļveidīgais nozvejas un ēd grauzējus, retāk lielus kukaiņus.

Šis putns atrodas Āfrikā un Eirāzijā. Un Krievijā, viens no populārākajiem piekariņiem, kas dzīvo Dienvidu Urālos, Altaja, Transkaukāzija ir parasta dzimtene. Zaķu biotopi un dzīvesveids ir labi izpētīti. Putns izplatās gandrīz visā mūsu valsts teritorijā, izņemot tundru. Viņam, protams, patīk lielākas upju palienes, meža stepes un mazas meža jostas. Blīvi meži nav viņai, jo tas rada pārtiku atklātā vietā.

Pēdējos gados civilizācija aktīvi absorbē mazo piekūnu dabisko dzīvotni, tāpēc tā „pārvietojas” un lieliski apmetās Eiropas megalopolī. Un cilvēka tuvums viņam vispār nav bailes.

Parastā

Kestels ir parasts, diezgan pieticīgs putns. Mazie piekūns barojas ar ķirzām, pelēm un dažreiz lieliem kukaiņiem. Lai iegūtu upuri, tā var lidot gandrīz virs zemes un ilgu laiku pievērsties upurim. Ievērojot, ka putns bieži sāk atlocīt spārnus, uzkaras un strauji uzlec.

Putnu iegūstot pārtiku, putnus palīdz spēcīgi nagi un labs redzējums. Kaļtrelā redze ir asāka nekā cilvēkiem, vairāk nekā 2,6 reizes. Ja cilvēkiem bija tāds pats, tad aculista kontrolsarakstu varētu viegli nolasīt no 90 metriem! Eksperti saka, ka mazais piekūns lieliski redz ultravioleto starojumu. Tas dod viņam iespēju atpazīt grauzēju urīna paliekas uz zemes vai zāli. Pateicoties tam, parastā vijole var bez piepūles izsekot un nogalināt šos dzīvniekus. Falcona ģimene ir ģimene, kurai pieder vītra. Viņam ir atdalīšanās, kā jūs zināt, Falcon, un ģints - Falcons.

Sieviete un vīrietis

Šis putns ir izteikti seksuāls dimorfisms. Sievieti no vīrieša ir viegli atšķirt pēc galvas krāsas. Vīriešiem ir gaiši pelēkas galvas spalvu nokrāsas. Galva ir vienkārša brūna krāsa. Uz muguras ir slikti redzami melni plankumi, galvenokārt dimanta formā. Aste un muguras daļa pie astes ir pārklāta ar spilgti gaiši pelēku spalvu. Astes gals ir griezts ar melnām svītrām ar baltu apmali. Zem tā ir krējuma spalvas un tikko pamanāmas gaiši brūnas plankumi. Vēdera un spārna spalvas ir gandrīz baltas.

Sievietei atšķiras no vīrieša ar skaistu šķērsvirzienu tumšu svītru, kas iet pāri mugurai. Viņai ir brūna asti ar daudzām šķērsvirziena svītrām un skaidru malu galā. Vēderis ir svītrots no apakšas un daudz tumšāks.

Jaunais vīriešu dzimumloceklis vispirms atgādina sievietes krāsu. Tikai spārni ir nedaudz īsāki un noapaļoti. Lidojošās spalvas ir dekorētas ar vieglām riepām. Kakla un acu gredzena biezināšana jauniešiem - no gaiši zilas līdz gaiši zaļai un pieaugušajiem - dzeltenā krāsā. Aste ir noapaļota, jo astes spalvas ir īsas. Pieaugušo spārni sedz spalvas spalvas, uz tumši dzeltenām kājām ļoti tumši nagi. Kopējā vīģes masa ir nedaudz vairāk nekā 200 grami, vīrietis tikko sasniedz 300. Vidējais vīriešu garums ir 34,5 cm, un sieviete ir 36 cm. Šāda mazā putna spārnu spārns ir iespaidīgs - 75-76 cm.

Kur ir ligzda?

No ziemas biotopiem nelielais piekūns ierodas aprīļa vidū - maija sākumā. Lode ir savīti pa pāriem. Retāk var atrast vairākus pārus tuvu vai pat koloniju, bet ne vairāk kā 10 putnus.

Kestrel parastā ligzda dod priekšroku ne ļoti atvērtām malām un pat elektropārvades līnijām. Retāk viņas mājas var atrast mazās klintīs vai upēs, stāvos krastos. Ligzdas struktūra nav iesaistīta, tāpat kā lielākā daļa piekūnu, bet atrod neuzņemtas ligzdas, ko pamet burvis, rooks vai ravens. Dažreiz ilgviļļu ģimeni var atrast tukšajā atsevišķā kokā, un tas nav svarīgi, ka dobi bija tukša. Putns viegli izmaina saimniekus un apmetas. Izvēlēto ligzdu simboliski aizpilda vairākas filiāles.

Ievietot olas un inkubējot

Atkarībā no laika apstākļiem, kopīgā vīģele sākas olas aprīļa beigās. Mātīte inkubē aptuveni piecas spilgti plankumainas olas okera nokrāsās. Bet ornitologi atraduši ligzdas ar 8 vai vairāk olām. Mūra piestātne notiek tikai vienu reizi gadā. Retos gadījumos visu olu nāves gadījumā putns joprojām var veikt vienu dēļu. Tikai sievietes inkubē pēcnācējus. Vīrieši strādā ar uzturu.

Cāļi parādās mēnesi vēlāk. Nekavējoties dzirdēt labi un redzēt. Pēc mazās sārta cāļiem, kas parādījušies gaismā, klāj vissmalkākais baltais dūnas un tas pats balts knābis un nagi. Iespējamās briesmas gadījumā tās nokrīt uz muguras, pakļaujot asus nagus uz augšu vai vienkārši atrodoties ligzdas apakšā. Vecāki ir aktīvi iesaistīti pēcnācējos. Bērnu apetīte ir "nopietna". Pārtika prasa daudz un bieži. Vienā dienā, audzinot bērnus, divi vecāki nogalina vairāk nekā divdesmit mazus grauzējus! Šajā svētlaikos viņi sniedz nenovērtējamu labumu lauksaimniekiem un dārzniekiem. Un viņi saka, ka "tukšs" putns. Nepareizi, jo tās ieguldījums ražas saglabāšanā ir lielisks! Jaunais purvs lēnām maina plombas krāsu pieaugušam. Pašlaik cāļi jau ir ieinteresēti apkārtējā dzīvē un prasa vēl vairāk pārtikas.

Pēc 45-50 dienām jaunais piekūns ir gatavs pirmajam lidojumam. Šajā laikā ligzdas malā var redzēt "vingrošanas vingrinājumus". Drīz vien spārnu vistiņu cāļi atradīsies pie spārna un septembra beigās - oktobra sākumā kopā ar vecākiem dosies uz ziemošanas vietām.

Skaits un ienaidnieki

Pēdējos gados kopējais dzimumloceklis ir pakļauts liela izmēra apšuvumam. Līdz ar to ornitologi atklāja, ka putns var būt nomadošs, ievērojami migrējošs vai mazkustīgs. Šo bruņurupuča uzvedību ietekmē tikai tās biotopu piedāvājums. Galvenais migrācijas ceļš sakrīt ar dienvidu Eiropu. Ļoti bieži tos novēroja Spānijā, Polijā, Beļģijā, Vācijā un pat Ziemeļāfrikā.

Šim putnam nav ienaidnieku, ja vien tas nav cilvēks. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados bija iespējams nodot viņas ķepas par labu atalgojumu. Kopējā ķeizara skaits ir krasi samazinājies. Iemesls tam - liels putnu uzticēšanās cilvēkiem. Kopš 2000.gada sākuma ķeizara skaits ir vienāds.

Pelēka apraksts

Kestrejs - kopējais nosaukums, kas sastāv no 14 sugām Falco (falcons), kas dzīvo Eirāzijā, Amerikā un Āfrikā. Pēcpadomju telpā tika nokārtotas divas sugas - parastās un stepes.

Saskaņā ar vienu versiju slāvu vārds "kestrel" nāk no īpašības vārda "tukšs", jo putns nav derīgs falsifijai. Faktiski, putni, kas iesaistīti sārņos (bieži ASV), tāpēc šo versiju var uzskatīt par nepatiesu. Tuvāk patiesībai, Ukrainas segvārdam (un tā interpretācijai) „borivīteris”: kad lido, putns vienmēr vēršas pret priekšējo vējš.

Izskats

Tas ir mazs skaists piekūns ar lepni stādītu galvu un harmonisku formu, plaši spārni un garas, noapaļotas astes (pateicoties saīsinātām ārējām spalvas spalvām). Vītra ir lielas apaļas acis, veikls līks knābis un tumši dzeltenas ķepas ar melniem nagiem. Ķermeņa izmērs, krāsa un spārnu spārna dažādām sugām / pasugām atšķiras, bet kopumā vaļveidīgs nepalielinās vairāk par 30–38 cm ar svaru 0,2 kg un spārnu galu līdz 0,76 m. Pieaugušajiem indivīdu spārnu galiņi sasniedz astes galu. Vismazākais piekariņš ir Seišelu salas.

Korpusa garums nepārsniedz 20 cm, un spārnu spārns ir 40–45 cm, kopējais biezums ir brūns, pelnu, brūns vai sarkans. Tumšas plankumi tiek novēroti augšējās spalvās. Viens no pārsteidzošākajiem ir amerikāņu (passerine) dzīslās, kuru vīrieši pārsteidz ar kontrastiem. Sarkanā sarkanā, gaiši pelēkā, baltā un melnā krāsā apvienotajās krāsās (sievietes tiek krāsotas pieticīgāk).

Tas ir svarīgi! Jauniem putniem ir īsāki un noapaļoti spārni (salīdzinot ar pieaugušajiem), un plūmju krāsa ir līdzīga sievietēm. Turklāt nepilngadīgajiem ir gaiši zilas / gaiši zaļas ceres un insultu ap acīm: vecākiem putniem tie parasti ir dzelteni.

Krievijai pazīstamie vaļņi (stepe un kopīgi) ir ļoti līdzīgi viens otram, izņemot to, ka pirmais ir nedaudz mazāks par otro lielumu un tam ir garāks ķīļveida astes. Un vītra spārni mazliet šaurāki.

Raksturs un dzīves veids

Katru dienu vējdzirnavas lido ap savu medību teritoriju, strauji plūstot tā plašos spārnus. Ar labvēlīgu gaisa plūsmu (un pat ēdot laupījumu) pakaļgals pāriet uz plānošanu. Šie piekariņi var lidot gaisā, piemēram, slēgtā telpā, un, lidojot debesīs, viņi vēršas pretī pretī nākošajam brīze. Gurnu acs novēro ultravioletās un urīna zīmes (spilgti attēlotas tās gaismā), kuras atstāj mazie grauzēji.

Jo intensīvāks ir spīdums, jo tuvāks ir upuris: to redzot, putns nolauž un izgāž tās nagus, palēninot to jau zem zemes. Gandrīz visi ilgviļņi var lidot neparasti iespaidīgā drebošajā lidojumā (šī spēja tos atšķir no lielākajiem citiem mazajiem ērkšķiem).

Šajā gadījumā putns pārvērš astes ar ventilatoru un nedaudz nolaiž to, bieži un ātri pļaujot spārnus. Spārni, kas pārvieto lielu gaisa tilpumu plašā horizontālā plaknē, lai nodrošinātu pakaramo (10–20 m augstumā), kas ir nepieciešams, lai skatītu cietušo.

Tas ir interesanti! Kestrelas vīzija ir asāka par cilvēku redzējumu, 2,6 reizes. Cilvēks ar šādu modrību, no augšas uz leju, varēja lasīt Sivtseva galdu, pārvietojoties 90 metru attālumā no viņas. Vīrieši izdala vismaz 9 dažādus skaņas signālus un sievietes - jau 11. Skaņas atšķiras biežumā, piķis un tilpums, atkarībā no gadījuma, kad vīģelīte kliedza.

Pārsegums palīdzēja noteikt, ka vālīte (atkarībā no diapazona) var būt mazkustīga, nomadoša vai izteikta kā migrējošs putns. Sugas migrējošo uzvedību nosaka pārtikas piegādes pārpilnība vai nepietiekamība. Migrējošie ilgviļņi lido zemāk, parasti nepalielinās virs 40–100 m un nepārtrauc lidojumu pat sliktos laika apstākļos. Kestrels var lidot pāri Alpos, kas izskaidrojams ar to zemo atkarību no augšupejošajām gaisa straumēm. Ja nepieciešams, iepakojumi lido virs ledājiem un virsotnēm, bet biežāk tie izplata maršrutu pa garāmgājieniem.

Seksuāla dimorfisms

Sieviešu dzimumlocekļi ir lielāki un smagāki par vīriešiem, vidēji par 20 g, turklāt sievietes ir pakļautas svara pieaugumam vaislas sezonā: šobrīd sievietes svars var pārsniegt 100 g, jo lielāks sieviešu skaits, jo lielāks ir tā sajūgs un veselīgāki pēcnācēji. Vīriešiem gada laikā svars gandrīz nemainās.

Tas ir svarīgi! Seksuālo dimorismu izsaka plūmju krāsā, it īpaši uz putna galvas. Sievietei ir vienāda krāsa, savukārt vīriešu galvas krāsa ir atšķirīga no ķermeņa un spārniem. Tātad vīrišķīgajā dzimumloceklī galva vienmēr ir gaiši pelēka, un sievietē tā ir brūna, tāpat kā visa ķermeņa krāsa.

Arī vīriešu augšējā plūmju krāsa parasti ir krāsaināka nekā sievietēm, parādot palielinātu smērēšanos ķermeņa apakšējā (tumšāka nekā vīriešu) daļā.

Kopējā Kestrel grupa

  • Falco punctatus - Mauritānijas ķēve,
  • Falco newtoni - Madagaskaras dzimtene
  • Falco moluccensis - Moluccan Kestrel, izplatīts Indonēzijā,
  • Falco tinnunculus - kopējais Kestrel dzīvo Eiropā, Āzijā un Āfrikā,
  • Falco araea - Seišelu salas
  • Falco cenchroides - pelēkais bārdains vai Austrālijas vīģes, atrodams Austrālijā / Jaunajā Gvinejā,
  • Falco tinnunculus rupicolus - kopējās dzeltenes apakšsugas, kas izolētas atsevišķā Falco rupicolus sugā, dzīvo Dienvidāfrikā,
  • Falco duboisi atkalapvienošanās muca - izmiris suga, kas dzīvoja apmēram. Atkalapvienošanās Indijas okeānā.

Āfrikas pelēko ilgviļļu grupa

  • Falco dickinsoni - Dickinson's Kestrel, kas pazīstams arī kā melnbalts piekūns, ir izplatīts Austrumāfrikā līdz Dienvidāfrikai.
  • Falco zoniventris - Madagaskaras svītrains vīģelis, endēmisks uz Madagaskaru,
  • Falco ardosiaceus ir pelēks dzimtene, kas atrodas no Centrālās uz Dienvidāfriku.

Ceturtā grupa ir vienīgā Falco sparverius suga, kas dzīvo Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā - amerikāņu vai zvirbuļu dzīslā.

Dzīvotne

Kestrels ir izkaisīti visā pasaulē un ir atrodami Eiropā, Āzijā, Amerikā, Āfrikā un Austrālijā. Putni viegli pielāgojas dažādām ainavām, galvenokārt plakanām, izvairoties no pārmērīgi blīviem biezputniem un bezkauliņiem. Пустельга селится на открытой местности с низкой растительностью, где в изобилии водится мелкая дичь (объект птичьей охоты). Если кормовая база богатая, птицы быстро приспосабливаются к различным высотам. При отсутствии деревьев пустельга гнездится на опорах линий электропередач и даже на голой земле.

Tas ir interesanti! Centrāleiropā putni apmetas ne tikai mežā, bet arī kultivētās ainavās. Kestels nebaidās būt tuvu cilvēkiem un arvien biežāk atrodas pilsētā, apmetoties dzīvojamos rajonos vai drupās.

Stepes dzimtene dzīvo stepēs un pusdārgos, kur tā ligzdo pilskalnus, akmeņu drupas un izpostītos akmens sajūgi. Krievijas Eiropas daļā tā izvēlas ligzdojošas gravas, sijas (ar nogruvumu klintīm) un upju ielejas, kuru krastos atrodas mātes klintīm. Dienvidu Sibīrijas un dienvidu Urāla kalnos putni lido uz upju ielejām, beamed pusēm, kores nogāzēm, klinšu palikušu kalnu atsegumiem, kāpnēm uz plato līdzīgiem augstumiem un pakalniem kalnos.

Kestela diēta

Kestels, tāpat kā daudzi putnu plēsīgie plēsēji, nogalina tās nagus pie upurēšanas, beidzot ar knābi galvas aizmugurē.. Medības tiek veiktas no prisada (pīlāri, koki, palisokov) vai no lidojuma. Bieži notiek medības no ieslodzījuma vietas, un tas ir veiksmīgāks aukstā laikā, trokšņainā lidojumā - siltā sezonā (21% veiksmīgo uzbrukumu pret 16% ziemā).

Turklāt īpašos gadījumos tiek pielietots niršana no augstuma: piemēram, pēkšņi uzbrūk lielai mazu putnu grupai, kas aizņem lauksaimniecības zemi. Vēdera ikdienas diētas sastāvu nosaka tās dzīves apstākļi atkarībā no klimata un reljefa.

Dzīvnieki, kurus medī:

  • mazie grauzēji, īpaši voles,
  • mazie dziesmu putni, tostarp mājas zvirbuļi,
  • savvaļas pelēku baložu cāļi, t
  • ūdens žurkas,
  • ķirzakas un sliekas,
  • kukaiņi (vaboles un smalcinātāji).

Tas ir interesanti! Lai kompensētu enerģijas patēriņu, dziedzeriem katru dienu ir jāēd mājputni, kas ir 25% no to masas. Autopsijas laikā mirušo putnu kuņģī konstatēja vidēji pāris daļēji sagremotās peles.

Kukaiņus un bezmugurkaulniekus ēd grupas, kas vēl nezina, kā ražot lielākus dzīvniekus, kā arī pieaugušos ilgviļņus ar mazu zīdītāju trūkumu.

Pavairošana un pēcnācēji

Centrāleiropā no marta līdz aprīlim vērojama pārošanās ilgviļņi, ar nepārtrauktu spārnu plankumu, pusapgriezienu ap asi un slīdēšanu. Vīrieša lidojumam, kam pievienots izsaucošs kliedziens, ir divi mērķi - piesaistīt sievieti un izvilkt zemes gabala robežas.

Biežāk sievietes aicina uz palīgu, kas atrodas tuvāk vīriešiem un liek raudāt, kas atgādina izsalkuša cāļa skaņu. Pēc dzimumakta partneris lido uz ligzdu, izsaucot savu draugu ar zvana zvanu. Turpinot sūkties, vīrietis sēž uz ligzdas, nesaskrāpē un padziļina to ar nagiem, un, kad parādās sieviete, tā sāk lēkt uz augšu un uz leju. Lai sieviete sēdētu uz izvēlētās ligzdas, vīrietis cajole viņu ar iepriekš nozvejotu ārstēt.

Tas ir interesanti! Aļģeļa ligzda, kas atrodas ārpus koka, izskatās kā sekla zirgs vai noskaidrota teritorija, kurā atrodas 3 līdz 7 plankumainas olas (parasti 4–6). Mātītes sēž cieši pie sajūga, atstājot tās tikai briesmās: šoreiz tās aplīst pa ligzdu, izstarojot raksturīgu satraucošu krekingu.

Stepes pīlādži dod priekšroku ligzdu veidošanai nišās, māla iežu plaisām un akmeņiem, starp akmeņiem vai kalnainām nogāzēm. Kestrels ligzdas atrodamas akmens ēku drupās (starp stepēm) un betona siju dobumos, kas aptver liellopu vasaras nometnes. Spāņu populācijas bieži ierīko ligzdas dzīvojamos rajonos, kāpjot nišās zem jumta. Stepes purvs veido kolonijas (no 2 līdz 100 pāriem) ar intervālu starp ligzdām 1–100 m. Attālums starp dažādām kolonijām ir no 1 līdz 20 km.

Dabas ienaidnieki

Nogādinot cāļus mežā, pakaļgals (tāpat kā pārējie piekariņi) neuztraucas ar ligzdas celtniecību, kas aizņem burvju, vārnu un rooku palikušos. Šis putnu trio ir uzskatāms par dabisku vēdera ienaidnieku, nevis pieaugušajiem, bet gan sajūgi un augoši cāļi.

Arī purvainās ligzdas sagrauj sēklas un cilvēkus. Pēdējais par dīkstāves ziņkārību. Trīsdesmit gadus atpakaļ dzirnavas nokrita uz mednieku priekšējo redzesloku, bet tagad tas notiek reti. Bet Maltā dzirnavas tika pilnībā iznīcinātas ar šaušanu.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

2000.gadā lielgabals parādījās “Pasaules apdraudētajos putnos” lielākoties divu sugu dēļ, kuru pastāvēšana ir apdraudēta. Šīs sugas (Seišelu salas un Maurīcijas mežaudzes) ir uzskaitītas arī IUCN Sarkanajā sarakstā.

Maurīcijas Kestrejs, kurā kopā ir 400 personas (no 2012. gada), tiek uzskatīts par Maurīcijas salas endēmisku un ir atzīts par apdraudētu sugu negatīvas demogrāfiskās tendences dēļ. Seišelu salu muca ir klasificēta kā apdraudēta suga. 800 putnu populācija neizmanto migrāciju un dzīvo vienīgi Seišelu salu arhipelāgā.

IUCN Sarkanā grāmata novērtē stepes vīģes pasaules iedzīvotāju skaitu 61–76,1 tūkstoši cilvēku (30,5–38 tūkstoši pāru) un piešķir tai “vismazāk ievainojamības” statusu.

Tas ir interesanti! Pretēji nopietnajam kritumam, kas reģistrēts pagājušā gadsimta otrajā pusē, suga ir atradusi stabilitāti un pat palielinājies dažās tās robežās. Tomēr Krievijas Sarkanajā grāmatā stepes pakags ir apzīmēts kā apdraudēta suga.

Visbiežāk sastopamā suga ir kopīgā dzimtene, kuras Eiropas iedzīvotāji (pēc IUCN) svārstās no 819 tūkstošiem līdz 1,21 miljoniem putnu (409–603 tūkst. Pāri). Tā kā Eiropas iedzīvotāji veido aptuveni 19% no pasaules kopskaita, visu iedzīvotāju populācija tuvojas 4,31–6,37 miljoniem pieaugušo putnu.

Rietumāfrikā antropogēni faktori, kas noveduši pie biotopu degradācijas, izraisīja to, ka purvs pazuda:

  • masveida ganīšana,
  • kokmateriālu ieguve
  • plaši ugunsgrēki
  • pesticīdu lietošanu.

Arī lopkopība Eiropā ir saistīta ar lauksaimniecības intensifikāciju un jo īpaši ar hlora un citu pesticīdu izmantošanu. Tikmēr ezers pieder visnoderīgākajiem putniem: laukos tas aktīvi iznīcina sēkliniekus, lauka peles un kāmjus.

Skatiet videoklipu: [email protected] (Decembris 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org