Putni

Hoopoe: putns ar neaizmirstamu izskatu

Iespējams, pirmie iespaidi, ko var iegūt no tikšanās ar šo putnu pasaules pārstāvi - smieklīga un skaista! Hoopoe - putns ir ļoti elegants. Ar tās spilgtajām krāsām un ļoti skaidru melnbalto spārnu, tas pārsteigs ne tikai gadījuma novērotāju, bet arī ornitologu.

Šī suga pieder pie apkaunošanas, kas plaši izplatīta visā Paleearktikā, ko bieži redz Spānijas un Ziemeļāfrikas iedzīvotāji.

Ir aprakstītas vairākas tā sauktās apakšsugas:

  • Upupaindica, Indijas un Ceilonas iedzīvotājs.
  • Upupalongirostris, kas, acīmredzot, ir Indohīnijas valstu forma.
  • Upupamarginata, raksturīga Madagaskarai.
  • Upupaafricana vai nepilngadīgais, kas dzīvo Dienvidāfrikā: uz Zambezi austrumos un Bengālijas rietumu krastā.

Parasti pēc izskata tie visi ir ļoti līdzīgi, tiem ir nelielas atšķirības.

Bird hoopoe: apraksts

Putnam ir mazi izmēri. Tās ķermenis reti sasniedz 30 cm garu garumu, to viegli atpazīst melnā krāsā ar baltajām spārnu un astes spalvu svītrām, kā arī topu un garu plānu knābi, kas ir nedaudz izliektas. Galva, kakls un krūtis ir iekrāsoti oranžā krāsā ar sarkanu nokrāsu, vēders ir gaišāks. Jo spilgtāks ir putns, jo vecāks. Vīrieši un sievietes ir gandrīz vienādas.

Sugas vizītkarte ir garš mobilais kauss uz galvas, kas sastāv no divām sarkanbrūnām spalvām ar melnu malu galā. Izkraujot šo putnu pārstāvi, viņš atklāj ventilatoru.

Tagad jūs zināt, kā izskatās putnu putns.

Izplatīt

Šī suga ir ļoti izplatīta Eiropā (tās pārstāvji ir tās pastāvīgie iedzīvotāji), kā arī Sibīrijā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Atrasts arī Madagaskarā un Subsahāras Āfrikā.

Hoopoe - migrējošais putns. Vasarā dzīvo galvenokārt Eiropā un Ziemeļāzijā, rudenī šis putns parasti lido uz ziemeļiem uz ziemeļiem, tropu zonās. Visbiežāk Hoopoe migrē uz Āfrikas un Indijas ekvatoriālo, lai gan tas dažreiz dzīvo visu gadu Ķīnā un Ziemeļaustrumu Āfrikā.

Parasti putns atrodas tur, kur ir atvērta teritorija, kas daudz laika pavada uz zemes. Zirgam ir diezgan vāji spārni, bet tas spēj būt nozīmīgs ilgs lidojums, par ko liecina tās ieradums staigāt: putns bieži parādās ļoti tālu no parastajām dzīvotnēm. Viņa spējas lidot arī pierāda faktu, ka piekūns, ko viņš piedzīvo, ātri pacelsies līdz augstajam augstumam un bieži vien atstāj ķērzi.

Hoopoe - putns, kas katru gadu parādās kādā Eiropas daļā, visbiežāk pavasarī. Tas nepielāgojas nebrīvē, tāpēc mājsaimniecībās ir reģistrēti tikai daži audzēšanas stīpu gadījumi.

Migrācijas iespējas

Hoopoe, kura fotogrāfija ir rakstā, migrē uz diapazona ziemeļu apgabaliem. Migrācija (lielākoties notiek naktī) notiek plašā priekšā visā Eiropā un visā Vidusjūrā, un, iespējams, arī pāri Sahārai. Lai gan ornitologi norāda, ka putnu populācija „melnajā kontinentā” no migrācijas viedokļa ir neaktīva visu gadu. Iespējams, lielākā daļa Eiropas migrantu ziemā dzīvo Subsahāras Āfrikā vai Indijā, Turkmenistānā un Azerbaidžānā.

Migrācijas sezonu ilgums ir ievērojami aizkavējies. Rudens izkliedēšana aptver periodu no jūlija vidus līdz oktobra beigām vai pat līdz novembra beigām. Rokas sāk lidot uz dienvidiem no Sahāras augusta otrajā pusē, bet lielākā daļa putnu ierodas tur septembrī un oktobrī.

Atgriešanās lidojumi sākas februāra sākumā. Masu kustības notiek laikā no marta vidus līdz aprīlim un beidzas maijā.

Dzīvotnes

Hoopoe - putns, kas izvēlas šādus biotopus:

  • Wasteland.
  • Pļavas un ganības.
  • Meža stepes.
  • Savana.
  • Kalnu zemes.
  • Meža platības.

Uz zemes ir jābūt augiem, lai putni varētu viegli iegūt pārtiku. Jābūt arī "vertikālām", kur tās var veidot ligzdas, piemēram, kokus, akmeņus, sienas un siena kaudzes.

Izmaiņas, ko cilvēki izdarījuši dabīgā dzīvotnē, izraisīja faktu, ka šie putni parasti dzīvo:

  • Vīna dārzi.
  • Dārzeņu dārzi un augļu dārzi.
  • Olīvu birzis.
  • Parki un mājas dārzi.

Interesanti, ka putnu medus, kura dzīvotne galvenokārt ir līdzenumi, sastopama arī kalnainos apgabalos, kuru augstums nepārsniedz divus tūkstošus metru, un tas reti pārsniedz to.

Ko ēst ēst?

Apaļš (putna fotogrāfija demonstrē savu skaistumu) barojas galvenokārt ar kukaiņiem - mušas, pļavas, termīti, tauriņi, skudras, kaut arī zirnekļi, tārpi un kāpuri veido arī nozīmīgu daļu no tās uztura. Viņa mīļākie ēdieni ir dažādu sugu vaboles. Kad bugs ir pietiekami liels, putns, vispirms ar knābi, sagrauj tos pret zemi un pēc tam tos ēd daļās. Viņa pilnībā norij bezgalīgas ceremonijas.

Hoopoe visbiežāk izvēlas tos kukaiņus, kas dzīvo kūtsmēslos, augsnē, bojājošā kokā. Spalvu pārstāvis ar garu izliektu knābi viegli izvelk tos no mīksta koka vai zemes pāļu. Hoopoe - putns ar labu apetīti. Rudenī šie putni var kļūt tik tauki, ka daži gardēži viņiem atver medību. Starp citu, dažās Dienvideiropas valstīs 19. gadsimtā cepta zaķis tika uzskatīts par izsmalcinātu delikatesi.

Audzēšana

Hoopoe ir monogāms putns, lai gan pāris savienojums, šķiet, ilgst tikai vienu sezonu. Šie putni ir arī teritoriāli, un vīrieši bieži pieprasa īpašumtiesības noteiktā teritorijā. Cīņas un cīņas starp konkurējošiem vīriešiem (un dažreiz sievietēm) ir kopīgas un var būt sīva. Putni centīsies sāncenšus izspiest ar savām ķekarām.

Hoopoe parasti organizē mājokli caurumā, kokā vai dobumā. Ligzdai ir šaura ieeja, to var neslīpēt vai savākt no dažādiem atkritumiem, no tā rodas nepatīkama smaka, kas biedē ienaidniekus.

Tikai sievietes ir atbildīgas par olu inkubāciju. Sajūga izmērs mainās atkarībā no atrašanās vietas: ziemeļu puslodes putni vairāk nekā olas dienvidu pusē, un putniem augstākos platumos ir lielāki sajūgi nekā putniem, kas ir tuvāk ekvatoram. Centrāleiropā un Ziemeļeiropā un Āzijā sajūga izmērs ir aptuveni 12 olas, bet tropos un subtropos parasti ir 4 līdz 7 olas. Olas, kas dējot, ir apaļas un piena zilās, bet ātri izbalē, jo netīrumi ligzdā, katrs sver 4-5 g. Sajūga nomaiņa ir iespējama, ja pirmais reprodukcijas mēģinājums nav vainagots ar panākumiem.

Inkubācijas periods sākas, kad sieviete ieņem pirmo olu un ilgst no 15 līdz 18 dienām. Tāpēc cāļi izšķīst asinhroni. Inkubācijas laikā hoopoes vīrieši baro sievietes.

Nestlings slēpjas ar spalvu spalvām, dienas laikā parādās pirmās īstās spalvas, kas vēlāk aug. Bērnus pirmoreiz baro tēvs, sievietes vēlāk pievienojas vīriešiem, meklējot pārtiku. Jaunie hoopheads bēga 26-29 dienas un palika kopā ar saviem vecākiem vēl vienu nedēļu pēc tam, kad tie ir pārklāti ar pilnvērtīgām spalvām.

Kopumā hoopoos populācija netiek uzskatīta par apdraudētu. Pēc dažiem aprēķiniem putnu skaits dabā svārstās no 5 līdz 10 miljoniem cilvēku. Dažas pasugas skaita samazināšanās sakarā ar to biotopa ekosistēmas traucējumiem un malumedniecību. Eiropā, neskatoties uz to, ka saskaņā ar ornitologu aplēsēm ir 700 000 vaislas pāru, pēdējā laikā iedzīvotāju skaits ir samazinājies. Hoopoe ir apdraudēta Vācijā un neaizsargāti dažās citās valstīs.

Mazāk un biežāk ziemeļu reģionos notiek putnu (putnu). Daudzu Krievijas reģionu sarkanā grāmata (piemēram, Lipetsk, Maskava, Tvera, Novosibirska) satur ierakstu par šo putnu.

Interesanti fakti

Zinātnieki reiz uzskatīja, ka slikta smarža no stīpas ligzdas ir radusies ēdiena dēļ, ko tā atrod ļoti apšaubāmās vietās - mēslu kaudzēs, puves kokos. Bet nesen, ornitologi atklāja, ka šo smaku izdala paši putni pašaizsardzībai. Uzbrūkot plēsējiem, pieaugušie putni un cāļi rada noslēpumu ar asu smaržu. Šie izdalījumi, kas smaržo (ja es to varētu teikt) puves gaļu, nosedz plūmes, ligzdu. Zinātnieki arī uzskata, ka noslēpums attur parazītus un darbojas kā antibakteriāls līdzeklis. Interesanti, ka migrācijas laikā putni vairs nepiešķir.

Hoopoe ir putns, kas tās knābja struktūras dēļ nespēj uzvilkt pārtiku no zemes, tāpēc tas ēd diezgan oriģinālā veidā: tas aizņem ēdienu ar knābi, met to augstu gaisā, nozvejot to ar atvērtu knābi un norij. Tāpat kā cirkā!

Dažreiz karstajos mēnešos putnu var atrast Islandē. Bet tur nekad nav šķirnes.

Ja zaķis pamana plēsīgo putnu, tas cieši saspiež pie zemes un izplata spārnus, kļūstot neredzami no gaisa.

Izskats

Pasūtījuma Hornbirds un Khodod ģimenes pārstāvjus izceļas ar melnbaltu spārnu un astes plankumu klātbūtni, garu un diezgan plānu knābi, kā arī relatīvi garu purvu, kas atrodas galvas rajonā. Kakla, galvas un krūšu krāsa atkarībā no pasugas var mainīties no rozā nokrāsas līdz brūngani brūnai krāsai.

Šīs sugas pārstāvjiem ir raksturīgi diezgan plaši un noapaļoti spārni, kas ir ļoti raksturīgi ar kontrastējošām baltām dzeltenām un melnām svītrām. Asteļa daļa ir vidēja garuma, melna, ar vidēju baltu joslu. Vēdera laukums uz ķermeņa ir rozā-sarkanā krāsā ar melniem garenvirziena svītrām uz sāniem.

Tas ir interesanti! Čečenijā un Ingušā pagānisma laikos hoopoe ("tushol-cats") tika uzskatīti par svētajiem putniem, kas simbolizē auglības, pavasara un dzemdību deiviņu Tušoli.

Galviņai galvas reģionā ir oranžsarkanā krāsā ar melnu spalvu virsmām. Parasti putna virsotne ir sarežģīta un tās garums ir robežās no 5 līdz 10 cm, tomēr izkraušanas procesā degunradzis un Udodovye grupas ģimene izšķīst to uz augšu un ar ventilatoru. Pieauguša putna knābis 4-5 cm garš, nedaudz izliekts.

Valoda, atšķirībā no daudzām citām putnu sugām, ir ievērojami samazināta. Pēdu platība ir svina pelēka. Putnu ekstremitātes ir pietiekami stipras, klātbūtnē ir īsie un tukši nagi.

Dzīvesveids, uzvedība

Zemes virspusē stīpas ātri un diezgan ātri pārvietojas, kas atgādina parastos zvaigžņus. Pirmajās pēkšņas trauksmes pazīmēs, kā arī tad, kad putni pilnībā nespēj bēgt, šāda plunksnīte var palikt zema, pieķerties pie zemes virsmas, izplatot astes un spārnus, kā arī pacelt savu knābi uz augšu.

Savu pēcnācēju inkubācijas stadijā un cāļu barošanai pieaugušie putni un bērni rada īpašu eļļainu šķidrumu, ko izdalās eļļas dziedzeris un kam ir asa, ļoti nepatīkama smaka. Šāda šķidruma izdalīšanās kopā ar mēsliem ir sava veida aizsargs pret maza izmēra plēsoņām.

Šī putnu raksturīgā iezīme ļāva viņai kļūt par ļoti negodīgu radību cilvēka acīs. Lidojuma laikā stīpas ir lēnas, plūstošas ​​kā tauriņi. Tomēr šāds rīkojuma pārstāvis Hornbirds un Udodovoe ģimene lidojuma laikā ir diezgan manevrējams, tāpēc putnu plēsēji reti izdodas to iekļūt gaisā.

Seksuāla dimorfisms

Vīriešu dzimuma vīriešiem un šīs sugas sievietēm nav būtisku atšķirību viena no otras. Jaunajiem putniem, kas pieder pie kārtas Hornbirds un ģimenes Udodovye, krāsojums kopumā ir mazāk piesātināts, to iezīmē īsāks knābis, kā arī saīsināts kauss.

Vagas veidi

Ir vairāki pasūtītāja Hornbirds un Udodovye (Upupidae) ģimenes pārstāvji.

  • Upupas epops epops vai kopējais stīpiņš, kas ir nominālā pasugas. Tā dzīvo Eirāzijā no Atlantijas okeāna un rietumu daļā uz Skandināvijas pussalu, Krievijas dienvidu un centrālajos reģionos, Tuvajos Austrumos, Irānā un Afganistānā, Indijas ziemeļrietumu daļā un Ķīnas ziemeļrietumos, kā arī Kanāriju salās un Kanāriju salās. Ziemeļrietumu Āfrika
  • pasugas Upupa epops galvenās dzīvības Ēģiptē, Sudānas ziemeļos un austrumu Čadā. Pašlaik tā ir lielākais pasugas, tai ir garāks knābis, pelēks nokrāsojums uz augšējā rumpja un šaura pārsēju josla apvidū,
  • Upupa epops senegalensis jeb Senegālas zaķis dzīvo Alžīrijas teritorijā, Āfrikas sausajā joslā no Senegālas teritorijas līdz Somālijai un Etiopijai. Šī pasugas ir mazākā forma ar salīdzinoši īsiem spārniem un ievērojama daudzuma balta krāsa uz primārajām spalvas spalvas,
  • pasugas Upupa epops waibeli ir tipisks Ekvatoriālās Āfrikas iedzīvotājs no Kamerūnas un Zairas ziemeļiem un rietumos uz Ugandas teritoriju. Apakšsugas ir ļoti bieži sastopamas austrumu ziemeļu Kenijā. Izskats atgādina U. e. senegalensis, bet tumšākos toņos atšķiras,
  • Upupa epops africana jeb Āfrikas hoopoe apmetas Ekvatoriālajā un Dienvidāfrikā no Zaires centrālās daļas uz Kenijas centru. Šīs pasugas pārstāvjiem ir tumši sarkanās plūmes, bez spārna ārpuses baltas svītras. Vīriešiem spārnu spārnu spārni atšķiras ar baltu pamatni,
  • Upupa epops marginata jeb Madagaskara zirga ir Madagaskaras ziemeļu, rietumu un dienvidu putnu pārstāvis. Šāds putns pēc lieluma ir ievērojami lielāks par iepriekšējām pasugām, un tas atšķiras arī ar mīkstāku plūmju un ļoti šauru baltu svītru klātbūtni uz spārniem,
  • pasugas Upupa epops saturata apdzīvo Eirāziju no Krievijas dienvidu un centrālajiem reģioniem uz Japānas salu austrumu daļu, dienvidu un centrālo Ķīnu. Šīs nominālās pasugas nav pārāk lielas. Apakšsugu pārstāvji nedaudz atšķiras no pelēka pelēka plankuma mugurā, kā arī mazāk izteiktas rozā nokrāsas vēderā,
  • pasugas Upupa epops ceylonensis dzīvo Vidusāzijas teritorijā uz dienvidiem no Pakistānas un Indijas ziemeļu daļas Šrilankā. Šīs pasugas pārstāvji ir mazāki, parasti ir vairāk sarkanā krāsā, un balta krāsa virsotnes galā ir pilnīgi nepastāvīga,
  • pasugas Upupa epops longirostris apdzīvo Indijas valsts Asomas, Indoķīnas un Bangladešas, Ķīnas austrumu un dienvidu, kā arī Malakas pussalas teritoriju. Putns ir lielāks nekā nominālā pasugas. Salīdzinot ar U. e. ceylonensis ir spārnāks un salīdzinoši šauras baltas svītras uz spārniem.

Tas ir interesanti! Vecākā izmirušā Messelirrisoridae ģimene tiek uzskatīta par vecāko putnu grupu, kas ir līdzīga mūsdienu hoopo.

Pat nozvejotas pieaugušo stīpas jebkurai pasugai ir spējīgas ātri pierast pie cilvēka un nenogurst no viņa, bet jau pilnībā putnu cāļi sakņojas mājās.

Dzīvotne

Hoopoe ir Vecās pasaules putns. Eirāzijas teritorijā putns ir izplatījies visā, bet rietumu un ziemeļu daļā praktiski nav ligzdu Britu salu, Skandināvijas, Beniluksa valstu, kā arī augsto Alpu kalnu apgabalā. Baltijā un Vācijā hodes ir kopīgas sporādiski. Eiropas daļā ģints ligzdas slēpjas uz dienvidiem no Somu līča teritorijas, Novgorodas, Ņižņijnovgorodas un Jaroslavļa reģioniem, kā arī Baškortostānas un Tatarstānas republikām.

Sibīrijas rietumu daļā putni sasniedz 56 ° c līmeni. Shin, sasniedzot Achinsk un Tomsk, un austrumu daļā diapazona, Baikal ezers, Dienvidu-Muya Trans-Baikal Range un Amūras upes baseina līkumiem apkārt. Kontinentālās Āzijas teritorijā teritorijas atrodas gandrīz visur, bet izvairās no tuksneša un cieto mežu platībām. Arī Udodovas ģimenes pārstāvji atrodas Taivānā, Japānas salās un Šrilankā. Dienvidaustrumu daļā viņi apmetas malajiešu pussalā. Ir gadījumi, kad migrācija uz Sumatru un Kalimantanas salu daļu notiek retos gadījumos. Āfrikā galvenais diapazons atrodas uz dienvidiem no Sahāras reģiona, un Madagaskaras mājvietās dzīvo sausākā rietumu daļā.

Parasti hoopoes apmetas uz līdzenuma vai kalnainās teritorijās, kur priekšroka tiek dota atklātajām ainavām, ja nav augsta zāle, kopā ar atsevišķiem kokiem vai mazām birzēm. Iedzīvotāji sasniedz vislielāko skaitu sausos un siltos reģionos. Ģimenes pārstāvji aktīvi apdzīvo stepju gravas un pļavas, apmetas pie malas vai uz meža malas, dzīvo upju ielejās un kalnu pakājēs, krūmu piekrastes kāpās.

Bieži vien Pododes atrodas uz ainavām, ko izmanto cilvēki, tostarp dažādas ganības, vīna dārzi vai augļu plantācijas.. Dažreiz putni dzīvo apdzīvotās vietās, kur viņi apgādā atkritumu no poligoniem. Пернатые предпочитают избегать сырых и низинных участков, а для создания гнездовий используют дуплистые старые деревья, расщелины среди камней, норы в речных обрывах, термитники, а также углубления в каменных строениях. Активен удод исключительно в светлое время суток, а на ночлег отправляется в любые пригодные для таких целей убежища.

Рацион удода

Основа питания удода представлена преимущественно самыми разными мелкими по размерам беспозвоночными животными:

  • kukaiņu kāpuri un pusi, t
  • Maija vaboles,
  • mēslu vaboles,
  • mertvoyedami
  • smalcinātāji,
  • tauriņi
  • stepes fillies,
  • lido
  • skudras
  • termīti
  • zirnekļi
  • koka utis
  • centipedes,
  • mazie moluski.

Dažreiz pieaugušie hoopoes spēj noķert mazas vardes, kā arī ķirzakas un pat čūskas. Putns barojas tikai uz zemes virsmas, meklējot savu laupījumu zemas zāles vai augsnes augsnē. Pietiekami ilgi knābja īpašnieks bieži izvēlas kūtsmēslus un atkritumu kaudzes, meklē pārtiku sapuvušā koksnē vai padara zemus caurumus zemē.

Tas ir interesanti! Bietes, kas ir pārāk lielas, izliekas ar zirgiem uz zemes, sadalot diezgan mazās daļās un pēc tam ēd.

Bieži vien ar ganību mājlopiem pavada Hornbirds un Udodovoe ģimenes pārstāvji. Hoopoļu mēle ir īsa, tāpēc šie putni dažreiz vienkārši nespēj norīt tieši no zemes. Šim nolūkam putni mest gaisu gaisā un pēc tam to noķer un norij.

Dabas ienaidnieki

Hoopoe nobiedē ienaidniekus, ātri pieķeroties pie spārniem, kas izplatās uz zemes virsmas un pacēla knābi. Šajā pozīcijā tie kļūst līdzīgi kaut kādam pilnīgi nesaprotamam un neiedomājamam, un tāpēc briesmīgam un absolūti neēdamam.

Tas būs arī interesanti:

Dabā nav pārāk daudz ienaidnieku - reti dzīvojošs dzīvnieks uzdrošinās ēst nepatīkamu un nepatīkamu laupījumu. Deviņpadsmitā gadsimta beigās Vācijā tika ēstas un pieaudzis pieaugušo zirga un cāļu gaļa.

KAS EATS

Parasti hoopoe meklē pārtiku uz zemes. Pļavās, ganībās vai zālājos ar plānu un garu knābi viņš iegūst kukaiņus vai to kāpurus no zemes. Šis putns mīl lielus lāčus, nozvejas zirnekļus, tārpus, skorpionus un pat mazas ķirzakas.

Dažreiz hoopoe nozvejot kukaiņus gaisā. Nogalināts, viņš nogalina un tad izgāž, nozvejas un bezdelīgas. Ziemā hodes ēd skudras un termitus. Cāļu barība ir aptuveni tāda pati kā pieaugušo putnu barībai.

LIFESTYLE

Hoopoe raksturīga iezīme ir vainaga uz vainaga. Kad šis putns kaut ko nobijies vai uztrauc, tas palielina sprādzienu. Hoopoe arī pacel sprādzi uz brīdi, kad tā atrodas uz zemes vai zariem. Lidojuma laikā ir viegli atpazīt ne tikai kontrastējošo spalvas, bet arī speciālu viļņojošu lidojumu ar lēnu, periodisku spārnu pārsegu. No pirmā acu uzmetiena varam sajaukt ar lielu tauriņu, tas šķiet lēns un neveikls, bet patiesībā šis putns lido ļoti gudri un ātri. No plēsoņām, stīpiņš izbēg, peld uz augšu - šajā gadījumā plēsējs nevar uzbrukt virsotnei un noķert to ar nagiem. Henshocks lido prom no savām ligzdošanas vietām augustā vai septembrī un ceļo uz Āfriku un Subsahāras Āfriku ziemai un dažreiz uz Vidusjūras piekrasti. Putni atgriežas ligzdošanas vietās aprīlī, kad ziemeļu reģionu gaiss ir pietiekami silts.

Pavairošana

Stīpas ir monogāmi putni - tie rada pāriem dzīvi un atgriežas tajā pašā ligzdošanas vietā. Pašreizējais vīrietis dzied laulības dziesmu, slēpjot retu veģetāciju. Viņš tur savu knābi uz augšu, bristling spalvas ap kaklu, kareivīgi paaugstina savu tuftu un cenšas piesaistīt viņa partnera uzmanību. Pēc pārošanās sieviete ligzdā bez pakaišiem, kas atrodas vecā koka dobumā, ir no 5 līdz 8 olām.

Bieži, kā ligzda, stīpām tiek izmantoti caurumi sienās, plaisas starp akmeņiem vai zaru ķekars. Dažreiz putni iedala dobumu ar zāli vai sūnām, bet visbiežāk ligzdā nav pakaišu. Olu miziņa baltā krāsā ar pelēcīgu, zilganu un okerālu pārklājumu. Sievietis tos inkubē 15-16 dienas, vīrietis šajā laikā baro. Nestlings lūka ar vairāku dienu pārtraukumu. Tie jau ir pārklāti ar leju. Sākumā sieviete tos sasilda, un vīrietis tos ēd. Vēlāk, kad zīdaiņiem būs pirmās spalvas, vecāki kopā lido kopā ar pārtiku.

Četru nedēļu vecumā cāļi jau pamet ligzdu. Blakus hoopo ligzdām ir nepatīkama smaka. Tas ir "ķīmiskā aizsardzība". Hoops ir īpašs dziedzeris, kas rada asu smaku, kas biedē ienaidniekus. Sievietēm un cāļiem var „šaut” pie ienaidnieka kodīgās strūklas ar stipru smaržu.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Jaunajam zirgam ir ļoti efektīvs ierocis. Kad ienaidnieks nonāk dobumā un cāļi ir briesmās, tie izdalās no nepatīkamas smaržas no eļļas dziedzera, kas tiek atlaists uzbrucējam. Šī smarža izraisa ienaidnieku un glābj cāļu dzīvi. Šādai spējai hoopoe sauc par "smirdošām gailēm."
  • Vienā senajā leģendā teikts, ka reizēm zirgam bija zelta kauss. Cilvēki nemitīgi meta dārgmetālu putnus. Putni lūdza palīdzību no ķēniņa Zālamana, kas zelta krona vietā deva viņiem spalvu rotājumu.
  • Vecais Ēģipte ļoti augstu novērtēja hoopoe. Ir pat hieroglifs, kurā attēlots stīpas gals ar paaugstinātu kauliņu uz vainaga.
  • Vasaras mēnešos Hoopoe bija redzams tālu uz ziemeļiem, pat Islandē. Tomēr šis putns šādos aukstumos nevar ligzdot.
  • Aizsargājošais putns, kas atrodas atklātā putnā, tiek saglabāts viltīgā veidā. Tas tiek piespiests zemei, ļoti plaši atver spārnus un astes spalvas, un knābis pacelsies. Tad no augšas ir redzami tikai kontrastējošie spārniņi, pateicoties kuriem stīpas praktiski saplūst ar vidi, un plēsējs to nepamanīs.

VIRSMAS RAKSTUROJUMS. PUTNU APRAKSTS

Vadītājs: mazs, gaiši oranžs ar garu, plānu, nedaudz izliektu knābi. Raksturīga putna iezīme ir ventilators, kas veidots no garām spalvām ar melniem galiem. Tufs ir nemanāms, tas pieaug tikai tad, kad nolaižaties, vai tad, kad stīpām ir kaut kas dusmīgs.

Spārni: plata un noapaļota, ar skaidriem melnbaltām svītrām, kas ir ļoti skaidri redzamas lidojumā.

Astes: pakāpeniski, ar tādām pašām melnbaltām svītrām kā uz spārniem.

Vēders: oranža brūna.

Kājas: samērā īss, piemērots braukšanai pa zemi (ar to, stīpas pastāvīgi pagriež galvu)

Olas: gaiši olīvi ar dzeltenīgu, pelēcīgu vai zaļganu nokrāsu. Sievietēm ir 5-8, dažreiz pat 12 olas.


- biotopu biotopu

Kur tā dzīvo

Dažās vietās zirgs ir migrējošs putns. Tā ligzdo gandrīz visā Eiropā, izņemot Skandināviju. Reizēm Hoopoe parādās Anglijas dienvidos. Putns visu gadu dzīvo lielākajā daļā Āfrikas, Indijas un Dienvidāzijas.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Neskatoties uz to, ka Centrāleiropā ir samazinājies kazlēnu skaits, šodien šīs sugas glābšanai nav izmantoti nekādi aizsardzības pasākumi.

Hoopoe. Potatuyka. Brateevogradas putni. Video (00:00:33)

Maskavā meža biotopos, bet Marino netālu no smilšainās bāzes Marīnos netālu no Maskavas upes, nav izveidojusies medus šķirne. Tas notika 1996. gadā. Pēc desmit gadiem ķilda sāka parādīties biezpienēs Marīnas krastmalas beigās.
Stīpas sakārto ligzdas zem pagaidu ēku jumta un citās patversmēs, un pārtikai viņi lido uz blakus esošajiem dārziem uz Maryino un pāri Maskavas upei Brateevskaja, kur ir arī daudz dārzu.
Tos novēro arī pavasara lidojumos pār Brateevskajas un Marīnskas plūdiem.

Skatiet videoklipu: Documentary Birds Return of the Hoopoe - The Secrets of Nature (Februāris 2020).

Загрузка...
zoo-club-org