Putni

Kā izskatās šķipsna?

Loading...

  • Kopīgot
  • Lai pastāstītu
  • Ieteikt

Ir valstis, kurās putnu tūrisms ir plaši attīstīts. Tā ir visa zinātne, kurai ir tās fani un profesionāļi. Viņai ir pat īpašs angļu izcelsmes termins, kas krievu stilā izklausās „berding”.

Bieži vien cilvēki pat nepamanīs tos putnus, kas dzīvo tuvu. Un veltīgi! Starp parastajiem putniem ir diezgan pievilcīgas sugas, ko raksturo lieliska dziedāšana un spilgta krāsa.

Tātad, ķiploku var atrast visā Eiropā. Putns biotopam ir diezgan nepretenciozs, tāpēc tas apmetas ne tikai meža teritorijās, bet arī pilsētu dārzos un parkos. Ja jūs veicat savus novērojumus, jūs varat uzzināt, vai ķirbis ir migrējošs putns vai nē. Atbilde tiks sniegta arī šajā rakstā.

Kāpēc pelējums?

Lai saprastu jautājumu par vārda izcelsmi, ir vērts atsaukties uz krievu folkloru. Ir zīme, ka zaķis dzied vasaras sākumā, un smalkmaizītes atgriežas. Putni ierodas no ziemošanas diezgan agri, kad pavasaris vēl nav pilnībā iestājies. Viņi nekavējoties sāk dziedāt. Cilvēki sāka teikt, ka ķirbju dziedāšana brīdina personu, ka viņam būs jāvelk, tas ir, ir vērts gaidīt pavasara salnas. Putnu latīņu vārds nozīmē, ka tas ir "vēss". Varbūt tas nozīmē, ka aukstums nāks.

Atbilstoši citai versijai pelēks tika nosaukts tā, jo viņa dziedāšanas laikā agrā pavasarī viņš pēkšņi pārtrauca savus trikus. Šķiet, ka viņa elpa nebūtu auksta. Šis putns arī dziedina nedaudz. Bet kā izskatās šķēpju putns?

Izskats

Sugas pieder pie Ryukov ģimenes. Labāk ir sākt ar putna aprakstu, jo tas izskatās kā zvirbulis. Tikai tā spožums ir daudz spilgtāks. Vīriešiem, īpaši vaislas sezonā, galva un kakls ir zilā krāsā. Viņu vaigiem, rīkles, krūšu bordo toni un piere - melna.

Uz melnajiem spārniem ir gaišas svītras. Tumša toni ar zaļu izplūdi. Līdz rudenim krāsu palete pazūd, krāsa mainās līdz brūnai krāsai. Sieviešu krāsā dominē pelēkzaļi toņi.

Ir daudz smalkmaizītes. Katrai no tām ir atšķirīgas iezīmes. Piemēram, ķermeņa izmērs vai knābja forma.

Naktsmītnes īpašības

Finches tiek klasificēti kā migrējošie putni. Tāpēc nav pareizi teikt, ka tas ir ziemojošs putns. Chaffinch var pielāgot un uzturēties ziemā, ja tā ir izvēlējusies sev piemērotu vietu. Daudz kas ir atkarīgs no dzīvesvietas reģiona. Finches tiek atrisinātas, klīst, migrē.

Ziemošanai tas ne vienmēr atstāj vienas valsts robežas. Viņš var izvēlēties dienvidu reģionu, kur ziema ir maigāka. Par lidojumiem putni pulcējas 50-100 cilvēku saimēs. Tās lido ar ātrumu 55 kilometri stundā. Pa ceļam viņi var apstāties ar pārtiku bagātās vietās. Dažas dienas vēlāk viņu lidojums turpinās. Ziemošanas vietās viņi dzīvo iepakojumos. Sparrows dažreiz blakus tiem.

Finches atgriežas agrā pavasarī. Viņi apmetas tur, kur ir koki - mežos, pilsētas parkos, mežaudzēs. Viņi dod priekšroku egļu egļu mežiem, vieglajiem priežu mežiem, jauktajiem mežiem. Bieži viņi lido uz vietu, kur viņi bija pagājušajā vasarā. Šādi putni ļoti ātri lido un paceļas uz zemes.

Chaffinch ir putns, kurš skaisti dzied. Viņas dziesmas ir skaļas un skaņas. Atkarībā no sugas individuālajām īpašībām ir daudz dziedāšanas variantu. Trills ir līdzīgas skylark veiktām.

Dziesma ilgst trīs sekundes. Tad seko īss pauzes un melodijas atkārtojums. Jaunie putni spēlē melodijas, kas neatšķiras no sarežģītības. Viņi mācās no pieaugušajiem, pakāpeniski apgūstot prasmes un uzlabojot viņu virtuozitāti.

Skaņas, ko zaķis padara atšķirīgas atkarībā no dzīvesvietas reģiona. Kopumā viņa repertuārā ir līdz pat desmit dziesmām. Viņš tos izpilda pēc kārtas.

Šiem putniem ir iespējams paredzēt ne tikai pavasara ierašanos, bet arī lietus varbūtību. Pirms nokrišņiem viņi veic ryu-ryu-ryu. Rudenī dziedāšana kļūst klusa. Tas ir saistīts, visticamāk, beidzoties reproducēšanas periodam. Vīriešiem vairs nav jāpiesaista sava pavadoņa uzmanība.

Mājā putni skaļi dzied no janvāra līdz septembrim. Tomēr ir labāk ne sākt viņu kā mājdzīvnieku. Finches nepatīk dzīvot sprostos. Viņi ir daudz nervu, mēģinot lidot prom, viņi var atteikties dziedāt. Cietumā tie ir pakļauti aptaukošanās gadījumiem, ir problēmas ar acīm. Tomēr, ja šāds putns parādījās mājā, jums jāpievērš uzmanība tās uzturs. Tam vajadzētu būt tuvāk dabiskajam. Kā putni ēd savvaļā?

Putnu spīle ēd gan augu, gan dzīvnieku barību. Šim nolūkam viņa nozvejot dažādus kukaiņus, meklē graudus. Tās knābis ir ļoti izturīgs. To papildina spēcīgi sejas muskuļi. Tāpēc putns spēj iekļūt vaboles vai sēklu čaulas apvalkā.

Ķirbis nav gatavs, lai ēst sēklas, kas sētas laukos. Lauksaimniecības darbinieki bieži sūdzas par tiem. Bet, ēdot milzīgu skaitu kukaiņu, tie dod lielāku labumu, jo tie ir agrāraugi un meža stādījumi.

Īpaši daudzi kukaiņi, kurus tie iznīcina cāļu izskatu laikā. Gurķi baro tos tikai ar proteīnu. Kas nav tik izplatīts šīs ģimenes putniem.

Audzēšana

Pavasarī putnus, kuru dzimums sakrīt, ierodas putnus, smalkmaizītes, fotogrāfijas un aprakstus rakstā. Vīrieši atgriežas agrāk. Tie tiek turēti atsevišķi no sievietēm. Reprodukcijas process sākas ar vilinošiem draugiem savā teritorijā. Šim nolūkam vīrieši dzied vokāli. Izklausās čirpšanas cāļi.

Marts sākas pārošanās sezonā. Pirms draudzenes pievilināšanas vīriešiem ir jāatrodas ligzdošanas vietā. Parasti izvēlas pagājušā gada vietu. Ja ligzdošanas vietas tuvumā ir konkurenti, tie nekavējoties tiek izraidīti. Tāpēc bieži notiek cīņas starp pieaugušajiem un pirmajiem gadiem.

Šajā laikā vīrieši uzvedas smagi, pastāvīgi cīnoties, bieži vien pārtraucot dziesmas, un viņu spalvas uz galvas ir izlīdzinātas.

Tuvumā atrodas kafija. Viņa lido uz vīriešu, sēž pie viņa filiālē vai uz zemes. Sievietēm liekot ķepas, palielina spārnus ar asti. Viņas galva ir uzmesta, un no knābis nāk kluss "zi-zi-zi". Tātad veidojas pāris.

Mēnesi vēlāk viņi sāk veidot savu māju. Galvenais šajā gadījumā ir sieviete, un vīrietis tikai palīdz. Pētnieki lēš, ka tas piesaista materiālus ligzdas celtniecībai no zemes. Viņa samazinās aptuveni 1300 reizes. No zemes, ligzda ir celta četru metru attālumā. Lai gan koka augstums un izskats var būt ļoti atšķirīgs.

Lai izveidotu ligzdu, paies nedēļa. Parasti ligzdai ir bļodas forma. Putns izmanto sūnu, plānus stieņus, zāli, saknes kā materiālu. Stiprinājums ir tīmeklis. Ligzdai ir diezgan biezas sienas - apmēram divi centimetri. Ārējā daļa ir pārklāta ar sūnām, ķērpjiem vai mizām. Bļodā ir pārklāta ar spalvām, uz leju, vilnas. Šādu māju ne vienmēr var redzēt no zemes, pateicoties tam, ka tas ir labi slēpts.

Sievietēm ir no 3 līdz 6 olām. Viņiem ir zaļgana krāsa ar sarkaniem neregulāras plankumiem. Mātīte viņus inkubē, un viņas partneris ēdīs, rūpējoties par viņu. Bet vīrietis nav atšķirīgs ar monogāmiju. Viņš var atrast sev citu palīgu pārošanai, neaizmirstot rūpēties par saviem pēcnācējiem.

Ganāmpulka cāļi dzimuši divas nedēļas pēc dēšanas. Viņiem ir redzama sarkana āda. Tumši pūka attiecas tikai uz muguru un galvu. Bērni ir bezpalīdzīgi. Vecāki tos ievieto kukaiņu kodumā. Šajā laikā viņi nevar tikt traucēti. Jebkura ārējā iejaukšanās vecāku atstās ligzdu, un cāļi mirs.

Līdz jūnija vidum cāļi ir gatavi atstāt ligzdu. Vecāki joprojām palīdz jauniem putniem vairākas nedēļas. Līdz vasaras beigām pārim var būt otrs cilts. Tikai šoreiz sajūgā būs ievērojami mazāk olu.

Dzīves ilgums

Smalkmaizītes ir meža putni, kas meklē pārtiku sev un cāļiem uz zemes. Viņi bieži ir plēsēju upuri. Varbūt tāpēc viņi nedzīvo ilgi. Lai gan nebrīvē, viņu paredzamais mūža ilgums ir līdz divpadsmit gadiem.

Tās bieži sastopamas dabā, tāpēc tās nepieder retām sugām vai apdraudētas. Smalkmaizītes nerada bīstamību vai vērtību personai un nerada kaitējumu. Tāpēc tos nevar atrast Sarkanajā grāmatā. Lai gan tīmeklī ir daudz skaistu attēlu no vīriešiem ar spilgtu krāsu. Tas liecina, ka putns ir populārs putnu vērotāju vidū.

Izmēri un struktūra

Ne tikai lielums, bet saskaņā ar konstitūciju smalks atgādina zvirbulis. Pieauguša ķermeņa svars nepārsniedz 40 gramus, un ķermeņa garums ir 14–16 cm, garam un asai knaijai ir regulāra koniska forma. Tās augšējā daļa ir nedaudz nolaista līdz galam. Nāsis ir nedaudz pārklātas ar spalvām. Finch spārnu spārns var sasniegt 28 cm, astes izmērs ir vidējs, ar vidū griezumu. Putnu vājš pirksti ir bruņoti ar stipriem un asiem nagiem. Ķirbja dzīve dabiskos apstākļos ir aptuveni 12 gadi.

Vīriešu plūmju krāsa

Īpaša uzmanība jāpievērš tam, kā šķiņķis izskatās. Jo vecāks putns, jo spilgtāka ir tā spalvas. Melna piere, kakla spilgti zila, ritošā sarkanbrūna, tāda pati ķieģeļu toni un krūts. Brūns atpakaļ tuvāk astei iegūst zaļganu krāsu, un ķermeņa apakšējai daļai ir kontrastējoša balta krāsa. Vismazāko spalvas, kas ir mazākās, ir skaistas tumši zilas krāsas. Ļoti efektīvi izceļas melni spārni ar platām un šaurām baltām svītrām un dzeltenām malām. Apakšējās astes astes spalvas ir bāli baltas, ar melniem svariem malās. Pelēko astes spalvas, kas atrodas vidū, ir dzeltenas, visas pārējās ir melnas, uz iekšpuses pārklātas ar lielām baltām plankumiem.

Ap gaiši brūnām acīm - gredzeni brūnā krāsā. Vīrieša knābis mainās ēnā atkarībā no sezonas. Pavasarī pārošanās laikā tas ir zilgani krāsots, un ziemā tas kļūst pilnīgi brūns.

Krāsu plūmju mātītes

Pieaugušās sievietes, atšķirībā no vīriešiem, nevar lepoties ar šādu spilgtu plankumu. Ļoti svarīgi, lai ligzdošanas periodā viņi būtu mazāk pamanāmi, tāpēc sieviešu krāsu diapazons ir mierīgāks un ierobežotāks. Ķermeņa augšdaļas spalvas ir tumši brūnas krāsas, apakšējā daļa ir nedaudz vieglāka, bez pēkšņām pārejām. Grieziet zaļgani nokrāsu. Diezgan nedaudz atšķiras no pieaugušo sieviešu smaržkociņiem dzīves pirmajās nedēļās. Cāļa spalvas iezīme ir tikai maza balta plankums galvas aizmugurē.

Nosaukuma izcelsme

Kur tas jautrs un spilgts putns ieguva tik interesantu vārdu? Krievu iedzīvotāji ļoti apzināti deva vārdus dažādiem putniem, atzīmējot viņiem raksturīgās uzvedības īpatnības. Kopējā zaķis, kas ir migrējošs putns, dažreiz palika ziemā savās vietējās zemēs. Iespējams, ka viņa neveiksmīgais izskats smaga sala laikā izraisīja līdzcietību no vietējiem iedzīvotājiem, par kuriem viņš viņam deva šādu vārdu. Saskaņā ar citu versiju pelējums tika nosaukts tāpēc, ka tā rudenī un pavasarī savās īpatnībās pulcējās zyabi.

Sadales zona

Šo putnu bieži var atrast lielākajā daļā Eiropas, Ziemeļāfrikā un praktiski visā Krievijas teritorijā. Jaunzēlandē šī ir visizplatītākā pases suga.

Parastā smalkmaizīte dzīvo dažādās meža ainavās - platlapju un skuju kokos. Viņš dod priekšroku apmesties nobriedušos un vēsos mežos, krūmos, meža malās, bērzu audzēs un priežu mežos. Vienīgie izņēmumi ir mitrās un purvainās teritorijas, kā arī tumšas meža platības. Bieži vien tas ir redzams pie cilvēku mājokļa - dārzos, dārzos, parkos, kapos. Daži putni ziemeļos Centrāleiropā, citi migrē uz Vidusjūru un Kaukāza pakājē esošajiem mežiem.

Ķirbja dziedāšana

Vecos laikos šāds parasts smalkmaizītes bija lielā godā: tā dziedāšana tika novērtēta ļoti augstu un par putnu samaksāja daudz naudas. Gūstā putni var sākt dziedāt jau janvārī. Dabiskajā dzīvotnē dziesmas skan no pavasara līdz vasaras vidum. Jau jūlijā vistiņu var dzirdēt mazāk un mazāk.

Šī mazā putna balss izklausās kā zvana ritošā trill. Pirms tā ir plāns svilpe. Parasti dziesma sastāv no viena vai diviem ceļiem, kas pastāvīgi atkārtojas pēc kārtas un beidzas ar sava veida “insultu” - īsu asu piezīmi. Mīļotāji var precīzi atšķirt šīs ciltis, dodot viņiem konkrētus vārdus. Vienas dziesmas ilgums ilgst aptuveni trīs sekundes, kam seko īss pauze un viss atkārtojas. Šefin, izmantojot skaņas, spēj pārraidīt dažādus signālus, kas norāda uz trauksmi, laipnību, agresiju utt. Savā valodā viņš var dot signālu, lai paceltu vai izteiktu bailes.

Parastā dekoratīvā cepure mūsdienās ir daudz retāk sastopama nekā iepriekš.

Uzvedības iezīmes

Putni dzīvo pāros, cenšoties tuvoties cits citam, vienlaicīgi ļoti greizsirdīgi apsargājot savu teritoriju no saviem kaimiņiem. Pēc ligzdošanas perioda, kad cāļi aug, cūkas pulcējas lielās ganāmpulkos, savienojot tās ar citiem spuru ģimenes locekļiem un pazūd no mūsu teritorijas ziemas periodā. Tikai daži vīrieši paliek ziemā.

Kopējā smalkmaizīte, kuras raksturojums ir dots iepriekš, ir ļoti enerģisks putns, gudrs, saprātīgs un neparasti elastīgs. Gandrīz visu dienas gaismu tas ir nepārtrauktā kustībā, tikai pēcpusdienas karstumā, kas slēpjas koku zaros. Ķirbis pārvietojas pa zariem nedaudz uz sāniem, bet tas lec pa zemi vai darbojas diezgan ātri. Tās lidojums ir līdzīgs viļņainām līnijām, kamēr tas lielos attālumos lido lielos attālumos. Pirms sēžot smalkmaizīte kādu laiku virs zemes.

Tāpat kā ar visiem žubīšu ģimenes locekļiem, kukaiņi ir galvenās barības ēdieni. Vaislas sezonā no maija līdz jūlijam barība sastāv no 100%. Pārtikas produktos dominē mazi bugs, tauriņi, dažādi difterēti kukaiņi, tostarp tie, kas rada lielu kaitējumu lauksaimniecības augiem. Dažreiz smalkmaizīte ēd un augu produktus - nezāļu sēklas, augļus, ogas uc

Ligzdošana

Ziemeļu reģionos smalkmaizītes parādās aprīļa vidū, centrālajā daļā - gandrīz mēnesi agrāk. Nedaudz pieraduši, pīļu pāris iegūst ligzdu. Tā atrodas visbiežāk lapu koku vainagā, pie vienas no sānu zariem. Putni tik prasmīgi maskē ligzdu, ka to gandrīz nav iespējams redzēt no zemes. Konstrukcijai izmantoti mazi zari, zāle, sūnas. Ārpus ligzdas sienām klāj mizas gabali, ķērpji. Grunts ir pārklāts ar spalvām un vilnu. Visi celtniecības materiāli tiek piestiprināti ar vītņu palīdzību. Klāšanas laikā parasti ir no 4 līdz 7 zilgani zaļām olām, kas pārklātas ar rozā plankumiem. Sievietis tos inkubē divas nedēļas, reizēm lidojot no ligzdas tikai, lai sasildītu vai atrastu pārtiku. Vīrieši baro viņu reti, vairāk aizrauj, dziedājot vai strīdējoties ar kaimiņiem, kuri ir lidojuši uz viņa vietni. Vienā sezonā parastais pelējums (foto un detalizēts apraksts par to, kā šie putni izskatās šajā rakstā) var radīt divus sajūgi. Otrais ilgst no jūnija līdz augustam.

Kā izskatās vistas

Cāļi, kas ieradušies pasaulē, ir daudz pūkaini, nekā to daudzi dziesmu putni. Viņu ķermenis ir gandrīz pilnībā pārklāts ar garu pelēku pūci, tikai nelielas tā daļas paliek tukšas. Pūces, kas atrodas uz bērnu galvas, ļoti izklaidējošā veidā izceļas uz sāniem, kas atgādina cepuri.

Pēc apmēram divām nedēļām cāļi pameta, bet ne daudz atšķiras no mātes, un sāka savu pirmo lidojumu no ligzdas. Abi vecāki parasti nodarbojas ar viņu pēcnācēju barošanu. Kā pārtika parastā smalkmaizīte galvenokārt izraisa dažādus kukaiņus cāļiem, no kuriem lielākā daļa ir kāpuri.

Ķirbja saturs nebrīvē

Vecajos laikos šie putni tika bieži novietoti būrī, un tie bija ļoti dārgi. Tajā pašā laikā, ilgu laiku nozvejotā nūjiņa pierod pie jaunās situācijas un nesāk dziedāt uzreiz. Pārsteidzoši, putniem nebrīvē ir daudz ilgāks kalpošanas laiks nekā dabā. Neskatoties uz to, viņi nav ļoti piemēroti uzturēšanai dzīvoklī un ļoti retos gadījumos pierast pie personas.

Dekoratīvais pelējums, kura fotoattēls ir novietots zemāk, spēj izdot zvana trikus tikai tik ilgi, kamēr blakus esošā persona ir kustīga. Ir nepieciešams nedaudz pārvietoties, jo dziedātājs sāk skriešanās uz būru sienām, nokļūstot bāros un riskējot ar laušanu. Tāpēc, lai putni neārstētos paši, smalkmaizītes vienā reizē satur vienu, pārliecinieties, ka būrī ir plīvurs ar linu pārklājumu.

Часто зяблик, просыпаясь по ночам, начинает прыгать по жердочкам, но не видя в темноте, натыкается на стенки. Замечено, что такое поведение свойственно этим затворникам, когда наступает у перелетных птиц период миграции. Чтобы избежать ночного беспокойства, рекомендуется на ночь включать небольшой светильник, позволяющий птице видеть жердочки и прутья.

Немало проблем возникает и с рационом питания зябликов, содержащихся в неволе. Turklāt tās bieži ir aptaukošanās un acu slimības. Šo iemeslu dēļ ir ievērojami samazinājies to cilvēku skaits, kuri vēlas klausīties nebrīvē turētu gaiļu dziedāšanu.

Kāda izskatās putnu putns

Tāpat kā vairums putnu, seksuālā dimorfisms izpaužas smalkās malās. Tēviņiem ir diezgan spilgti krāsa, spilgti oranža krūts un melnbrūns, ar zaļganu nadhvost. Uz galvas tie, šķiet, valkā zilgani pelēku vāciņu.

Spārni, kas svārstās no 24 līdz 29 cm, ir tumši brūnā krāsā ar baltiem plankumiem. Mātītēm piemīt spilgtāka krāsa. Svars parasti nepārsniedz 20-50 g.

Tas ir mazs putns, ķermeņa garums sasniedz tikai 14-15 cm

Dzīvotne

Pārsvarā izplatīts Krievijas Eiropas daļā, Ziemeļāfrikā, Eiropā, Rietumāzijā. Šie putni atrodami mežos: mežos, laukos, parkos. Bet atšķirībā no viņa radinieka, zvirbulis pilsētā reti sastopams.

Tas ir migrējošs putns. Sākoties aukstajam laikam, septembra vidū viņi lido uz ziemeļiem uz dienvidiem. Daži no viņiem ir pielāgojušies, lai dzīvotu visu gadu vienā vietā.

Viņi lido pāri Vidusjūrai, uz dienvidiem no Kazahstānas un Centrālās Āzijas, daži no tiem pārsteidz Ciscaucasia kalnos un kalnu pakājē. Pēc aukstuma gaidīšanas viņi atgriežas savos bijušajos biotopos, parasti marta beigās un aprīļa sākumā.

Dzīvesveids un uzturs

Šie putni dzīvo mazās ganāmpulkos, aptuveni 40-60 cilvēku. Sakarā ar to mazo izmēru, viņi ir diezgan izveicīgi un ātri lido. Pāriet uz zemes, piemēram, putni.

Šiem putniem ir spēcīga un maza knābis, tas ir pārtikas veida dēļ. Tie galvenokārt barojas ar maziem kukaiņiem: dažādas vaboles, kāpuri, tārpi, tauriņi. Vasarā viņi var ēst augu izcelsmes pārtiku, piemēram, dažādas sēklas, ogas un augļus.

Vokalizācija

Finches ir skaista balss. Viņu dziedāšana ir gluži kā ņieburs. Dziesmas pašas ir diezgan skaļi un zvana, kas ilgst aptuveni 3-4 sekundes pēc dziesmas pauzes un atkārtošanās. Pieaugušo vīriešu dziedāšanu var iedalīt 3 daļās - dziedāt, trillu un insultu (tā ir īsa, asa skaņa).

Jaunie vīrieši veic vienkāršākas "kompozīcijas", kurās nav šo 3 daļu. Sarežģītu dziesmu veidošanās sākas pubertātes laikā, jaunākā paaudze iemācās kopēt dziedāšanu no pieaugušajiem, pieredzējušākiem vīriešiem. Viena smalkmaizīte var spēlēt līdz 6 dažādām dziesmām.

Dzīve nebrīvē

Šādas skaistas dziesmas dēļ šī suga bija ļoti mīlēta, lai saglabātu savas mājas. Un cik dīvaini tas ir, viņš nav dīvains un var dzīvot nebrīvē daudz ilgāk, apmēram 9-12 gadus, savukārt savvaļā tikai pāris gadus.

LIFESTYLE

Tūlīt pēc ierašanās spilgti krāsaini vīrieši sāk meklēt ērtu ligzdošanas vietu. Vēlāk sieviete pievienojas vīriešiem. Smalkmaizītes dod priekšroku bieziem biezputniem, bet šie putni ir nepievilcīgi dzīvesvietai, tāpēc viņi apmetas jebkurā mežā, izvairoties no kurlēm. Parastā ligzda parasti ir tikai 120 m 2. Ziemā zaķi tiek turēti ganāmpulkos un pāriet uz atklātām telpām - pļavām un laukiem. Bieži vien tie rada kopīgas ganāmpulkus ar zvirbuļiem vai citām smalkmaizītes sugām, galvenokārt ar tuvāko radinieku, spuru.

Pavairošana

Ir laiks ligzdošanas smalkmaizītes sākas martā - aprīlī. Vīrieši, kas ir atgriezušies no ziemošanas, sāk meklēt ērtu vietu. Viņi skaļi dzied savu teritoriju un piesaista sievietes. Pieņemot vīrieša ielūgumu, sieviete sāk meklēt vietu, kas piemērota ligzdas celtniecībai. Košļājamā ligzda var atrasties dažādās vietās - blīvos krūmos, dzīvžogos vai kokā, parasti pie stumbra vai zariem. Mātīte būvē ligzdu, un vīrietis viņai palīdz, celt celtniecības materiālu. Ķirbja šķīvja formas ligzda ir rūpīgi austi no sūnām, zālēm un plānām zariem, kas piestiprināti ar zirnekļu tīkliem un matiem. Uz ārpuses ligzda ir pārklāta ar ķērpjiem, bērza mizu un augu pūkām, tāpēc gandrīz neiespējami to pamanīt koku mizas fonā. Sievietēm ir no 4 līdz 6 zilganzaļām olām un inkubē tās 11-13 dienas.

Jaundzimušo vistiņu cāļi ir noklāti. Viņi ir pilnībā atkarīgi no vecākiem. Vecāki apvieno nepilngadīgos. Viņi zīdaiņiem ieved kukaiņus un ievieto tos tieši cāļu atklātā knābī.

ZABLIK SINGING

Smalkās cāļi pēta savu dziesmu, imitējot pieaugušo vīriešu dziedāšanu. Tātad viņi kļūst par konkrētam reģionam raksturīgā “dialekta” izpildītājiem. Šī dziedāšana ir ļoti svarīga jauniem vīriešiem, kad viņi pirmo reizi atzīmē savas zemes gabala robežas. Melodija ir atkarīga no dzīvesvietas. Gaišās dziesmas zvana, rotaļīga, ar raksturīgu "insultu" beigās.

PIEŅEMTIE APSVĒRUMI

Ķirbis ir visizplatītākais putns Eiropas mežos. Ķieģeļu tēviņi ir vieni no spilgtākajām krāsām Eiropā. Tās ir viegli atpazīstamas ar zili pelēko kroni, kastaņu brūnu kastaņu kastaņu un tumši zaļu astes pamatni. Atšķirībā no vīriešiem, sieviešu spīles nav tik spilgti. Viņu ķermenis ir pārklāts ar brūnām spalvām, uz spārniem un astes ir baltas svītras.

IESPĒJAMIE FAKTI, INFORMĀCIJA.

  • Ēkas ligzdas būvniecības laikā mātītes zaķis ap 1300 reizēm pārvietojas uz būvmateriālu un atgriežas pie ligzdas. Ligzda atrodas 2-4 m augstumā no zemes.
  • Finches pieder pie gliemju ģimenes. Tikai trīs šīs ģimenes sugas cāļus baro tikai ar kukaiņiem, t.i. proteīnu barība.

RAKSTUROJUMS ZABLIKA. KĀ UZSKAITĪT. PUTNU APRAKSTS

Sieviete: apmēram 18 dienas aizņem krūzes formas ligzda un olu inkubācija.

Vīrietis: aizsargā zemes gabalu, kad sieviete inkubē olas. Viņš brauc prom no potenciālajiem konkurentiem.

Spārni: balta lente uz spārniem palīdz atšķirt pelnu no citas smalkmaizītes.


- biotopu biotopu

KUR IR DREAM

Eiropā, Āzijā, Ziemeļāfrikā, Madera salā, Azoru salās un Kanāriju salās - visās šajās vietās ir smalks. Sasmalcinājumi no ziemeļu un austrumu reģioniem ir migrējošie putni un ziema dienvidos - Centrāleiropā un Dienvideiropā un Tuvajos Austrumos.

AIZSARDZĪBA UN UZRAUDZĪBA

Gurķi ir daudz visā Eiropā, tāpēc izzušana tos neapdraud.

Putnu balsis - šafe (Fringilla coelebs). Video (00:00:52)

Šefinčs (lat. Fringilla coelebs) ir spuru dzimtas dziesmu putns.
Zvirbulis (apmēram 17 cm garš). Vīriešu spalvas krāsa ir gaiša (īpaši pavasarī): galva ir zilgani pelēka, muguriņa ir brūna ar zaļu, strūkla un krūtis ir brūngani sarkani, lieli balti plankumi uz spārniem, sievietes krāsa ir dimmerāka. Izplatīts Eiropā, Rietumāzijā un Ziemeļāfrikā, kas apmetās uz austrumiem. Viens no daudzajiem putniem Krievijā. Dzīvo visu veidu mežos un parkos, bieži vien pie cilvēka patvēruma. Koki mitrina kokus, maskējot tos ar sūnām un ķērpjiem. Reizēm ligzdo divas reizes vasarā. 3.-6. G. Zilā krāsā ar plankumainām olām. Tā barojas ar augu sēklām un zaļām daļām, bet vasarā tā arī barojas ar kukaiņiem un citiem bezmugurkaulniekiem, kas baro jaunus putnus.

Parasti smalkmaizītes sugu dziesmu attēlo trills, kas beidzas ar insultu (īsu, asu skaņu) beigās. Trills pirms sākotnējām, smalkākām svilpes skaņām. Līdz ar to pelējuma dziesmu var iedalīt trīs secīgās daļās - dziedāt, trillēt, uzplaukt. Šāda dziesmas struktūra ir raksturīga visiem pieaugušajiem vīriešiem (parasti sieviešu vokāls nav saprotams). Visa dziesma parasti ilgst aptuveni 2-3 sekundes, pēc pauzes (7-10 sekundes) dziesma atkārtojas. Jaunajiem tēviņiem (pirmais gads) ir vienkāršota, viendabīga struktūra, īpaša dziesma (sub dziesma), kurā nav izdalītas trīs aprakstītās daļas. Līdzīga apakš dziesma visā dzīves laikā var būt sieviešu kaķenes. Tiek pieņemts, ka normālas sugas dziesmas attīstība vīriešiem notiek testosterona (dzimuma hormona) ietekmē. Speciālās dziesmas parasto (sarežģīto, diferencēto) struktūru iegūst jauni vīrieši (pēc tam, kad viņi ir iekļuvuši spārnā) apmācības rezultātā - vecāka gadagājuma vīriešu dziesmas kopēšana, kā arī viena gada vīriešu „savstarpēja mācīšanās” - izsaukums. Dziesmas var tikt mainītas (dziesmu improvizācija), un tiek izveidotas dažādas konkrētas dziesmas versijas (veidi), kas labi atšķiras, skatoties uz sonogrammu. Viena finha repertuārā var būt 1-6 (10) dziesmas versijas, kas tiek veiktas pārmaiņus. Parasti tēviņi grupā dzied tikai aptuveni 2-3 veidu dziesmas, populācijā ir vidēji 20 konkrētu dziesmu veidi. Līdzīga balss mainīgums vērojams daudzās pases sugās. Skanējošu dziesmu dēļ gurnus bieži tur nebrīvē.

Loading...

Skatiet videoklipu: Matu tonēšana mājas apstākļos + kā ērtāk krāsot matus (Jūnijs 2019).

zoo-club-org