Putni

Crested Tit - apraksts, biotops, interesanti fakti

Loading...

Izskats un uzvedība. Neliels (mazāks nekā zvirbulis), mēreni krāsains putns. Tas ir vienīgais mazais putns Eiropā un vienīgais zīle Krievijas faunā, kam ir virsotne. Ķermeņa garums 11,5–12 cm, svars 10–15 g.

Apraksts. Vīrieši un sievietes gleznoja līdzīgi. Ķermeņa augšdaļa ir pelēcīgi brūna, apakšējā daļa ir bālgana, ar okeriem uz sāniem un apakšā. Galvas aizmugurē vāciņš nonāk smailē, tā augstums un slīpuma leņķis var atšķirties atkarībā no putna noskaņojuma. Galva kopumā ir ļoti kontrastējoša. Uz vāciņa ir izveidojies raksturīgs balts disku un melnu spalvu pamatnes modelis. Šajā gadījumā vāciņa kopējā krāsa mainās no gandrīz baltas uz pieres līdz zvīņainai pelēkajai pie vainaga un gandrīz melnā krāsā kaula augšpusē. No acs priekšējās malas, nesasniedzot knābja pamatni, iet melnā josla. Tas turpinās aiz acs, un auss aptverošo spalvu reģionā tā strauji izliekas uz leju, vēršas pie rīkles, un tā beidzas nedaudz aiz acs līnijas. Rezultātā kontrastējošs melnais pusmēness ir skaidri redzams pret plašu baltu „vaigu” fonu. Starp tumšo vāciņu un joslu caur acīm šķērso baltu uzacu. Kakls ir melns, trīsstūrveida. Šaurā melnā josla no kakla apakšas turpinās pa balto vaigu un brūnās virsmas robežu un sasniedz pašas virsotnes pamatu. Spārni un astes ir tumšas, brūngani pelēkas, tikko pamanāmas kontrastē ar augšējo ķermeni. Bils ir melns, acis ir gaiši brūnas vai tumši sarkanas, kājas ir zilgani pelēkas. Sievietei ir īsāks ķekars, modeļa līnijas galvas malās ir šaurākas, uz vāciņa ir neliels okera pārklājums, sānu malas ir vairāk sarkanas.

Jauni putni tiek krāsoti vājāk, tufs ir īss, brūngana ir uz vāciņa, un galvas malās ir okera toņi. Tumšās līnijas līnijas galvas malās ir brūnganas, vairāk izplūdušas. Traipu uz kakla ar brūnganu nokrāsu nesalīdzina ar galvu. No visām pārējām krūtīm un citiem maziem putniem, kam ir līdzīgs izskats, tas izceļas ar pamanāmu smailu.

Balss plānas, smaidīgas, pietiekami skaļas. Visbiežāk raksturīgais zvans ir plāns, steidzīgs trils.Zia-Zia-Zia-Zia. "Ar rupjāku galu"taa-taa-taa. ", Bieži un individuāli svilpes"tiem "Vai"sēdēt ". Dziesma ir iegarena un skaļāka galvenā zvana versija: “syi-syi-syi-cha-cha-cha. ". bieži vien ir garš īssšie un un. ».

Izplatīšana, statuss. Teritorija aptver Eiropu un nāk uz Dienvidu Urāliem. Tā dzīvo lielākajā daļā mūsu reģiona. Rezidentu putns veic tikai nelielas ziemas migrācijas. Atbilstošajos biotopos reģiona ziemeļos ir ļoti bieži, vidējā joslā un dienvidos ir reti. Šis skaitlis ir pakļauts neregulārām svārstībām, kas lielā mērā ir saistītas ar aukstām ziemām.

Dzīves veids. Izvairās no dažādu skujkoku stendu, jaukto un īpaši lapkoku mežu raksturīgā iedzīvotāja. Reizēm var nokļūt dārzos un parkos. Diēta ietver dažādus bezmugurkaulniekus, skuju koku, ogu, bērzu sulas, apses un kļavas sulas sēklas. Visu gadu tas uzglabā pārtiku pavasarī un rudenī - sēklas, vasarā - bezmugurkaulnieki. Krusta zīle labprāt pievienojas sajauktajām zilo galvu ganāmpulkiem, visbiežāk tiem, kam jau ir pūkains, parastais pika un dzeltengalvīgs.

Ligzdošanas periods no marta līdz jūnijam. Ligzdas ir izvietotas veco koku vai celmu dabiskajās dobumos, vecās dzeņu dobumos, vecās vārnu ligzdās, upju putnus vai vāveres 13 m augstumā, parasti 3 m attālumā no zemes. Mātīte būvē ligzdu, vīrietis dažkārt palīdz sagatavot ligzdošanas kameru. Sajūgā 5–11 baltumi ar sarkanīgu vai brūnganu plankumainām olām, sievietes inkubē 13–18 dienas. Barošana ilgst 16–22 dienas, abi vecāki barojas. Pēc iziešanas no ligzdas barošana turpinās aptuveni 23-25 ​​dienas.

Crested Tit vai Grenadier (Parus cristatus)

Visbiežāk sastopamie krūšu veidi mūsu valstī

Pirms noskaidrot, kuras titāna mājas atrodas Krievijā, ir nepieciešams noskaidrot, kādas šo putnu sugas vispār pastāv. Populārākās un biežākās šķirnes ir šādas:

  1. Liels zīle Šāda veida titmouse ir visbiežāk sastopama pilsētā. Šie putni nemaz nav bailīgi un nav kautrīgi par cilvēkiem, tāpēc viņi labprāt dodas uz pilsētu ēdienam.
  2. Zilais zīle. Šie titmouses, gluži pretēji, kategoriski ignorē pilsētas. Putni ir migrējoši.
  3. Moskovka. Šāda veida krūtis arī ir diezgan izplatīta pilsētās, tomēr ne visi saprot, ka tas ir zīle, jo tās krāsa ir pilnīgi zila.
  4. Balta galviņa. Šie putni arī nav īpaši mīlēti no cilvēkiem, cenšas izvairīties no pilsētām, un kopumā dzīve izvēlas purvājus.
  5. Garais astes zīle Šis putnu pārstāvis patīk miers un vientulība, tāpēc gandrīz nav iespējams tos satikt pilsētā. Galvenokārt šie putni dzīvo gar upju krastiem.
  6. Remez. Šo putnu var attiecināt arī uz upju sugām. Tomēr ar visu šo ģints pārstāvi ir arī pilnīgi savvaļas, tāpēc arī apiet cilvēku apmetnes.

Kur viņi dzīvo?

Agrāk cekulaino krūšu tradicionālais biotops bija Eiropas ziemeļu teritorija. Šodien šie putni izplatījuši savu izplatību arī Volgas reģiona vidējās teritorijās un Arhangeļskas apgabalā Baškīrijā, Kaukāza austrumu teritorijās, šajos reģionos titāns ir liels.

Pēdējos gados šo putnu izplatīšanas teritorijas ir ievērojami paplašinājušās. Šodien cekulainus krūtis var atrast citos reģionos, galvenokārt tie aizņem teritorijas, kurās aug skuju koki. Interesants fakts ir tas, ka ornitologi Khokhlushku atraduši pat Grieķijas un Spānijas teritorijā, lai gan tie bija tikai izolēti indivīdi.

Krusta zīlītes uzvedība un raksturs


Šķiņķītei ir raksturīgi visi šāda veida putniem piemītošie tikumi un ieradumi. Tie ir ļoti aktīvi putni, kas nepārtraukti kustas, kamēr tie ir ļoti jautri un drosmīgi, bieži piedaloties dažādās strīdās un cīņās. Khokhlushka ir ļoti vīrišķīgs raksturs, pateicoties kuram viņš mīl kāpt.

Jūs nevarat izsaukt cekulaino krūšu lielos dziedātājus, jo šīs spējas nav ļoti attīstītas. Tas var nedaudz vilties audzētājus, kas cenšas pieradināt titmouse. Tomēr ukraiņi var būt ieinteresēti viņu citos ieradumos. Piemēram, pārošanās sezonā tēviņi rada tādus priekšstatus, ka lielākie sēžamie cienītāji var apskaust.

Unikāls ir arī tas, ka ziemas cekulēs var viegli apvienot ar citām putnu sugām, lai atvieglotu izdzīvošanu. Parasti viņu pavadoņi ir koreli, koka grabulis, pikas un krūtis. Šo putnu ceļošana ir tikai plankumainās dzeļa uzraudzībā. Šī pieeja padara lidojumu drošāku.

Khokhlushka - putnu glābējs

Khokhlushka, kā arī smokings ir īsts sakārtots skujkoku mežs. Šo putnu galvenā priekšrocība ir tā, ka pat aukstajā sezonā crested neatsaka kukaiņus un turpina meklēšanu mežā. Viņi pievēršas graudu barībai tikai ārkārtējos gadījumos, kad kukaiņus vispār nevar atrast. Jāatzīmē, ka putnu meklēšanai kukaiņiem un kāpuriem ir vajadzīgs ļoti ilgs laiks, tomēr tie nenonāk uz graudu, kamēr tie nav pilnīgi badā. Ja jūs nolemjat sākt cekulotu putnu mājās, jums var rasties grūtības ar barošanu, jo putnam būs pastāvīgi jāsaņem dzīva pārtika.

Grūtības ziemā


Sliktākais laiks zirgiem ir ziema. Šajā sezonā viņi ierodas, lai ēst gandrīz visu, kas nāk pāri, jo kukaiņu vai to kāpuru atrašana kļūst gandrīz neiespējama. Lai gan nav nopietnas aukstuma, cāļi turpina meklēt dzīvu pārtiku, tomēr, tiklīdz temperatūra pazeminās zem -15 grādiem, krūtis sāk piekrist jebkura veida pārtikai.

Arī ziemas periodā barotavas jāveido, tās palīdzēs viņiem pasargāt sevi no sala. Ir vērts atzīmēt, ka ziemā titmouses ir laimīgi pilsētā, viņi nebaidās no cilvēka un var pat to izņemt no savām rokām. Ir iespējams izveidot barības padevi no improvizētiem līdzekļiem, un tas nav absolūti grūti izdarāms. Pietiek ar tukša, tīras, 5 litru ūdens pudeles izņemšanu un plašu atveri sānos. Pudeles apakšā ir nepieciešams izkaisīt krūtīm pārtiku un sasiet to ar koku zari ārpus kakla. Novietojiet padevēju apmēram 1-2 metru augstumā no zemes.

Neaizmirstiet, ka titmouses ir ļoti izveicīgi putni. Ziemā tie var arī lidot starp rāmjiem, logu lapās un svētkos uz pārtikas produktiem, kurus bieži glabā ziemā uz loga vai aiz tā. Viņi ir priecīgi mieloties ar speķi, sviestu, desu vai biezpienu. Tātad, neaizmirstiet sakopt produktus.

Kādas krūtis ir visizplatītākās Krievijā

Sākumā, izdomāsim, kāda veida putni mēs runājam. Ir ļoti dažādi krūtīm, un to nosaukumi ir šādi:

  1. Liels zīle Tas ir tas, kas visbiežāk nozvejo pilsoņu acis, jo dzīve megalopolistos viņai vispār neuztraucas.
  2. Zilais zīle. Maz ticams, ka viņu satiks pilsētā, jo viņai ir ieradums migrēt, turklāt viņa principā ignorē pilsētas.
  3. Moskovka. Visticamāk, jūs pat nesapratīsiet, ka tas ir zīle - tajā nav zilās krāsas. Lai gan pilsētās dzīvo diezgan brīvi.
  4. Crested tit Par viņu - visu pantu, līdz šim nav ienirt.
  5. Balta galviņa. Viņai arī ir ļoti liela iespēja satikties - viņa izvairās no “cilvēka” vietām, un viņa arī dod priekšroku purviem.
  6. Garais astes zīle. Viņam patīk upju krasti, vientulība un klusums, tāpēc tiem, kas nav tiecušies uz klusiem ceļojumiem, visticamāk, nesaskaras ar to.
  7. Remez. Arī upju putns, turklāt arī dziedāšanas. Bet upe un diezgan savvaļas nav raksturs, ar kuru var sastapties pilsētvidē.

Kā izskatās cekulains zīle

Šis putns ir ļoti mazs, pat mazāks nekā zvirbulis. Tās ķermeņa garums pat lielākajiem paraugiem nepārsniedz 14 cm, un abu spārnu span ir 21. Putns sver nedaudz un nav nozīmes - no 9 līdz 14 gramiem. Šī mazā teļa augšdaļa ir nokrāsota pelēcīgi brūnā krāsā, bet apakšā - balta, bet ne tīra. Melnā josla ap kaklu, kaklam ir tāda pati krāsa. Bet galvenā atšķirība, ka putns, cekulainais zīle (attēlā zemāk), var lepoties, ir viegli atpazīstams, straujš tufs, kas dekorēts ar kontrastējošu (baltu un melnu) krāsu plankumiem.

Putnu biotopi

Jāatzīmē, ka cekulainā zīle tradicionāli dzīvoja tikai Eiropas ziemeļos. Skujkoku meži starp vidējo Volgu un Arhangeļsku, Baškiriju, Kaukāza austrumiem - tas ir, kur tā jūtas ērti. Bet pēdējos gados tās biotops ir ievērojami paplašinājies. Tagad tas ir atrodams citos reģionos - galvenokārt tur, kur ir skujkoki. Interesanti, ka Khokhlushka atnāca uz ornitologiem un vienkārši dabas mīļotājiem pat Grieķijā un Spānijā, lai gan viņi godīgi atzina, ka tie ir viens eksemplārs. Šeit dzīvo putnu cekulainais putns (attēls zemāk).

Krusta zīlītes daba un ieradumi

To izceļ priekšrocības (vai trūkumi - tas ir, kā meklēt), kas raksturīgi visiem šīs ģints putniem. Krusta zīle ir ļoti mobila, neapdomīga, jautra, mīl strīdus un cīnās, tajā pašā laikā tai ir liela drosme un mīl kāpt. Putnu dziedāšanas spējas ir nelielas, kas bieži vien pazūd tās, kas mēģina pieradināt viņus, bet jebkura balodis vai pāvs var apskaust „vilinājums”, ko vīrietis uzņem sievietes medības laikā.

Interesanti ir arī ziemas ieradumi, kas piemīt cekulainajam titam - aukstumā tas apvienojas ar karaļiem, pikas, koku ērgļiem, krūtīm un ceļojumiem zem plankumainās dzenis, kas ievērojami palielina izdzīvošanas iespējas.

Glābšanas putns

Krusta zīle, kā arī kabriolets, ir dabiska sanitārā sanācija ar skujkoku mežiem. Tās galvenā priekšrocība ir tā, ka pat aukstā laikā tā galvenokārt meklē hibernējošos kukaiņus un tikai tad, ja nav, piekrīt graudu barībai. Starp citu, šāds uzturs putniem ir ļoti kaitinošs, jo tas prasa daudzas stundas meklēšanu, bet līdz brīdim, kad vistas putns ir pilnīgi badā, tas meklē kāpurus vai kukaiņu olas. Tas, starp citu, var būt problēma, ja jūs nolemjat uzturēt šādu putnu mājās - tai ir nepieciešami galvenokārt dzīvi ēdieni.

Ziemas problēmas

Vissliktākais ir sajūta, ka ziemā ir krūtis. Un šajā laikā viņi nav īpaši picky - viņi ēd to, ar ko viņi saskaras. Protams, kamēr temperatūra nav pārāk zema, tas pats cekulainais zīks meklēs ziemojošus kukaiņus, bet tiklīdz tas nokrīt līdz mīnus 15, tas piekrīt citiem ēdieniem. Cilvēkiem, kas vēlas palīdzēt spārnam aukstumā, jāzina, ka papildus triviālajiem graudiem tos var nodot nodaļām, lai tos atbalstītu, bet ne indīgi. Labākā barošana būs sālīta speķis, neapstrādātas saulespuķu sēklas, arbūzs un ķirbis. Ja Jaungada laikā jūs iegādājāties kokosriekstu, tā čaumalas kļūs par dāvanu krūtīm - pietiek ar to, ka tās vienkārši piestiprina pie virves. Ņemiet vērā, ka maize vai tradicionālās prosas krūtis neēd, lai jūs barotu tos ar zvirbuļiem un baložiem. Dažreiz, ja nav nekas cits, krūtīm var piedāvāt liesu gaļu vai neapstrādātus kaulus.

Krūtīm aukstajā sezonā, kad sniega nokrišņi un sala streiki, ir jāizveido barotavas.

Šie jautri faunas pārstāvji bieži un ar prieku apmeklē tos, reizēm ēdot pat cilvēka rokās. Putnu padevējs, ko veidot, ir diezgan vienkāršs. Nepieciešams sagriezt tukšajā piecu litru plastmasas pudelē no attīrīta ūdens, caurumu sānu daļā, kas ir diezgan plaša. Mēs iepildāmies zilajā ēdienā padevēja apakšā (skat. Iepriekš, ko tas var darīt un ko nevar darīt), mēs savienojam struktūru ar koku, kas aug perpendikulāri zemei, pusotru līdz divu metru augstumā kaklā. Improvizēta galda krūtīm ir gatava!

Rupji putni skatās starp logu rāmjiem un logā, kur cilvēki (īpaši vecāka gadagājuma cilvēki) bieži uzglabā produktus ziemā: biezpiens, sviests, tauki un desa. Un svētki ar lielu prieku!

Izplatīt

Habitat aizņem lielu daļu no Eiropas kontinenta no Ibērijas pussalas līdz Urāliem, izņemot Ziemeļskandināviju, Itāliju, Mazzemi, Dienvidaustrumu Eiropu, Lielbritānijas un Grieķijas dienvidu reģionus. Grenadieri lielākoties apmetas boreālās un mērens klimata zonā.

Krievijā tie ir atrodami līdz Arktiskajam lokam. Skotijā priežu meži ir apdzīvoti, kur galvenais meža koks ir pinia (Pinus pinea).

Diapazona dienvidu robeža šķērso Spānijas, Francijas, Alpu, Balkānu kalnu un Ukrainas dienvidus. Ukrainas iedzīvotāji ir izplatīti Karpati, mežu un mežu stepju zona uz ziemeļiem no Čerkasiem.

Parasti cekulainais zīle ir mazkustīgs un nerāda lielu interesi par ilgtermiņa migrāciju.

Ziemeļu populācijas bada laikā parasti migrē īsos attālumos.

Putni apmetas skujkoku un jauktajos mežos, dižskābās dārzos, dārzos un pilsētas parkos, kur ir daudz vecu koku un sapuvušas koksnes. Dienvideiropā tos piesaista galvenokārt klinšu (Quercus petraea) un maķedonijas ozola (Quercus trojana) biezeni. Viņi kategoriski izvairās no teritorijām, kurās ir tikai lapu koku stādījumi.

Saskaņā ar dažādām aplēsēm kopējais iedzīvotāju skaits tiek lēsts no 6 līdz 12 miljoniem ligzdošanas pāru, no kuriem aptuveni 90 tūkstoši ligzdu Ukrainā. Līdz šim zināmas 7 pasugas. Nominālās pasugas dzīvo Ziemeļeiropā un Austrumeiropā līdz Karpatiem.

Krusta zīlītes lidojums ir ātrs, kam pievienoti spārnu spārniņi. Dziedāšana sastāv no dažādās tonalitātes gutturālo skaņu monosilbālām kombinācijām, kas atkārtojas noteiktā secībā. Viņa nebaidās no cilvēka un var viņu aizturēt.

Vasarā ikdienas ēdienkartē, ziemā un cāļu barošanas laikā, dažu skuju koku sēklās, dominē kukaiņi (Insecta), posmkāji (artropija) un zirnekļveidīgie (Arachnida).

Rudenī cekulainas krūtis pulcējas vairāku desmitu cilvēku ganāmpulkos, tostarp ar citām dziesmu putnu sugām.

Kopā viņi meklē pārtiku un izbēg no plēsējiem. Pārtika tiek savākta galvenokārt uz meža zemākajiem līmeņiem. Ziemai putni veido mazus krājumus, slēpj sēklas koka mizas plaisās vai sūnās, kas aug kokos.

Audzēšana

Grenadieri rada monogāmus pārus, kas maziem putniem ir diezgan reti. Partneri paliek uzticīgi līdz viena laulātā nāvei.

Katrs pāris aizņem savu mājvietu. Ar pietiekamu pārtikas piegādi tā reti iziet no robežām. Atkarībā no pārtikas pieejamības ģimenes zemes platība svārstās no 5 līdz 30 hektāriem.

Lode atrodas dobā dobumā, kuru sievietes patstāvīgi iedobina sapuvušā kokā. Tas atrodas 1,5 m augstumā virs zemes. Uz ligzdošanas kameras var nokļūt šaurs caurums ar diametru līdz 3 cm, retāk ligzda tiek veidota no celmiem vai bedrēs zem koku un krūmu saknēm. В искусственных гнездовьях (скворечниках и синичниках) оно бывает очень редко.

Маленькое чашеобразное гнездо строится из травы, лыка и лишайников, утепляется шерстью, мехом и паутиной. Перышки в качестве утеплителя, как правило, не используются.

Брачный период проходит с апреля по июнь.

Самка сносит 5-7 яиц размером 12х16 мм. Они окрашены в белый цвет и покрыты многочисленными коричневато-красными пятнышками. Инкубация длится 15-18 дней. Самец в насиживании участия не принимает, но регулярно подкармливает свою супругу.

Cāļi ir dzimuši akli un kaili, tāpēc viņiem ir nepieciešama ilgstoša vecāku aprūpe. Izšķīlušos cāļus abus vecākus baro bezmugurkaulniekiem 18-21 dienas. Pēc tam viņi kļūst par spārnu, bet paliek atkarīgi apmēram trīs nedēļas.

Vienā sezonā ir viens sajūgs. Zaudējumu gadījumā sieviete atkal novieto olas.

Pieaugušo ķermeņa garums ir 11–12 cm, spārnu spārns ir 16–20 cm, vidēji vīrieši sver 11,5 g, bet sievietes - 10,8 g.

Galva ir dekorēta ar smailu melnu un baltu pušķi, kas uzlīmē. Baltās vaigās ir redzamas baltas līnijas un bālgans gredzeni, un uz krūtīm ir plaša melna kaklasaite.

Mugurkaula ir bēša brūna, spārni un astes ir pelēkbrūni, sienas ir brūnas. Vēderis ir vieglāks, bēšs un balts. Sievietēm un mazuļiem vainaga krāsa ir mazāka un mazāk kontrastējoša.

Varavīksnene ir brūna. Ekstremitātes ir tumši pelēkas. Trīs pirksti ir vērsti uz priekšu un vienu atpakaļ.

Vīģu zīlītes dzīves ilgums dabiskos apstākļos ir 2-3 mēneši.

zoo-club-org