Putni

Lielais plankumainais dzenis - meža medmāsa

Loading...

  • Kopīgot
  • Lai pastāstītu
  • Ieteikt

Lielais plankumains ir skaists, skaļš un ļoti noderīgs putns. Precīzāk, var redzēt, ka parkos, dārzos, meža jostās dzirdami. Kārdinošs putns, kas paceļas pa stumbra galu un piestiprina to ar savu knābi, ir dzenis, ko bieži sauc par meža veselības virsnieku. Kā viņš dzīvo? Kas ēd ziemā, kad nav kukaiņu? Kā izveidot pāri? Mēs pievēršam jūsu uzmanību interesantākajiem faktiem par lielo plankumaino dzenīti. Iespējams, daži no viņiem pārsteigs.

Vispārīga informācija

Katrai putnu sugai ir īpaša iezīme. Bald ērgam ir milzīgas ligzdas, kolibri ir mazi izmēri, pāvs ir elegants astes, un lielais plankumainais dzenis ir daudz koku. Meža pastaigu fani no agra rīta līdz saulrieta dzirdēs tā raksturīgo “tuk-tuk”. Kakla streiki uz stumbra atgādina bungošanu. Katru reizi, kad tas ilgst tikai 0,6 sekundes, kura laikā putnam ir laiks uzņemt līdz 13 (saskaņā ar citiem datiem līdz 23), pūš. Ja dzirdat tikai šādas skaņas, tas nozīmē, ka lielie plankumainie dzenis sāka pārošanās periodu. Kad putns nonāk zem vaboles mizas, skaņas var būt pilnīgi atšķirīgas.

Dzeņi ir zināmi cilvēkiem jau daudzus gadsimtus. Viņi pat pieminēti mītos un leģendās. Tātad šis putns palīdzēja vilka barot Remu un Romulu, kas kļuva par Romas dibinātājiem.

Eiropā neolīta periodā bija dzenis. Trešajā gadsimtā pirms mūsu ēras Sabīni ļoti augstu novērtēja meža „bundziniekus”. Viens no viņu ģimenēm saņēma dzenis. Tāpēc putns tika pielūgts un nekad viņam nesāpēja.

Dzīvotne

Lielās plankumainās dzenis atrodas lielajās Eirāzijas teritorijās - no Skandināvijas un Ibērijas pussalas rietumos, uz Kurilēm un Japānu austrumos, no Laosas dienvidos līdz Rietumu Sibīrijai ziemeļos (67 ° N. W). Šī koku suga dzīvo Lielbritānijā, Kolas pussalā, Irānā, Korsikā, Sicīlijā un Sardīnijā, Ķīnā un Mongolijā, Ukrainā un citās Eiropas valstīs. Krievijā lielais plankumainais dzenis atrodas visā Eiropas teritorijā, ieskaitot Maskavas reģionu. Tā dzīvo arī Kamčatkā, Kurilēs, Sahalīnā, Transkaukāzijā, Krimā, Arktikā un Urālos.

Šīs sugas dzirksteles dzīvo pat Āfrikā - Alžīrijas un Tunisijas ziemeļu reģionos (līdz Lielā Atlasa pakājē), Kanāriju salās, Marokā.

Šie putni apmetas visur, kur aug koki vai skujkoki. Ja ir izvēle, dzenis dod priekšroku priežu, bet var dzīvot olīvu, papeļu, rododendru, ozolu, apses, bērzu vidū. Tikai tumši purvainie egļu meži, kuriem tie nepatīk. Šādos mežos nav liela plankumainā dzenis.

Šī suga ir uzticīgāka cilvēkam nekā citiem, tāpēc tā var nokļūt parkos un privātos zemes gabalos.

Lielā plankumaina apraksts

Redzams un atpazīstams putns padara sarkano "vāciņu". Jūs kļūdāties, ja jūs domājat, ka visi plankumainie dzenis to valkā. Šī mazo, smalku spalvu ar tikko pamanāmām melnām insultām “galvassegu” raksturo tikai abu dzimumu jaunieši. Pieaugušajiem putniem ikgadējo sulu laikā sarkanās spalvas nomaina melnās spalvas. Tēviņi galvas aizmugurē ir tikai sarkana josla. Pēc viņas domām, viņus var atšķirt no sievietēm. Abiem dzimumiem ir spilgti sarkans. Visu pārējo lielo daudzveidīgo dzenisļu korpuss ir dekorēts ar tintēm un baltām spalvām. Viņiem ir melns ar zilu nokrāsu, augšpuse, astes un galvas virsma. Tās pašas krāsas spārnu spalvas spārnos. Melnā josla, tāpat kā ūsas, stiepjas no dzenītis no kakla.

Baltas vai brūngani baltas krāsas plankumainiem vaigiem, pieres, vēdera, plecu un galējās astes spalvām. Ir arī baltas plankumi uz spalvām.

Šis putns ir neliels, bet ne mazākais. Tas sver līdz 100 gramiem. Ķermeņa garums ir no 22 līdz 27 cm, spārnu spārns ir līdz 47. Salīdzinājumam, mēs atzīmējam, ka mazais plankumainais dzenis sver līdz 26 gramiem, tā ķermeņa izmērs var būt no 14 līdz 16 cm, un spārnu spārns ir līdz 30. Ne eksperti var viegli sajaukt šo divu sugu putni, ņemot mazo dzenīti jaunietim.

Lielās plankumainās ķepas ir tumši brūnas. Kakla ir melna ar svina mirgošanu, ļoti spēcīgu, kaltu. Vairumam dzenis ir brūnā krāsā, bet dažreiz tas ir sarkans.

Līdzīgas sugas

Mūsu mežos var satikt Sīrijas dzenis, kas ir ļoti līdzīgs lielajam daudzveidīgajam. Izmērā tas ir nedaudz mazāks. Tātad, tā svars ir līdz 80 gramiem, un ķermeņa garums ir līdz 23 cm, no pirmā acu uzmetiena nav iespējams atšķirt putnus ar šo atribūtu. Saprotiet, kāda ir jums priekšā esoša dzenis, ar "antenu" palīdzību, izvelkoties no knābis. Sīrijā viņi ir vaļā vai vaigā. Arī šīs sugas pārstāvjiem ir balti plankumi uz pleciem, kuriem ir vairāk pilienveida forma.

Vēl viena meža suga dzīvo krievu mežos, kas ir ļoti līdzīgs lielajam raibumam. Šis pārstāvis ir balts. Tas ir nedaudz lielāks. Tās svars var sasniegt līdz pat 140 gramiem un ķermeņa garums - līdz 31 cm, bet galvenās atšķirības ir krāsās. Balts balsts ir rozā, mugurpuse ir balta, un uz pleciem nav baltu plankumu.

Uzvedības iezīmes

Ja lielā ragu dzirksteles raksturojums dažiem vārdiem sakrīt, tie būs šādi: individuālists, spilgts, pamanāms, ļoti skaļš. Ornitologi zina, ka šī konkrētā suga ir vislielākā. Putns spēj nožēlot, priecāties, aizsargāt savu teritoriju, dižoties tā dobumā, lai pārliecinātu sievu par viņu. To visu pavada dažāda garuma un biežuma kliedzieni. Lieli mocu dzirksteles izsaka emocijas mazākajā provokācijā. Ja viņš nav aizņemts, sasmalcinot konusus, tad viņš kliedz tieši tāpat. Savā "vārdnīcā" ornitologi atšķir "kick", "cr-cr", "ki-ki" un citas skaņas, kuras nevar rakstīt ar cilvēka burtiem. Piekrītu, ka ir grūti nepievērst uzmanību šādam skaļajam screamer.

Ir labi, ka lielie mocu dzeņi mīl vientulību. Iedomājieties, kā din būtu, ja viņi dotos uz ganāmpulkiem! Tomēr viņi dod priekšroku individuālai teritorijai, kuras ieeja svešiniekiem ir slēgta. Pretējā gadījumā īpašnieks nekavējoties sāk demonstrēt draudus. Viņš sēž uzaicinātā viesa priekšā, plosās spalvas uz galvas, atver savu knābi un sāk kliegt (viņš, iespējams, liek domāt, ka svešinieks atstāj). Turklāt vietnes īpašnieks sāk klauvēt pie bagāžnieka un lido pāri ārvalstniekam. Ja tas nedarbojas, tad iet ar spārniem un knābi.

Katras plankumainās dzenītes īpašums ir no 2 līdz 25 hektāriem, kas ir atkarīgs no meža stādījumu blīvuma un barības daudzuma.

Pat kopīgi cāļus barojot, lielo ragu dzenes vīrieši un sievietes tos ražo dažādos gabala galos.

Šo dzeņu uzkrāšanos var redzēt tikai invāzijas laikā (putni pulcējas lielās ganāmpulkos un klīst jaunu teritoriju meklējumos).

Kas ēd lielo ķekaru dzirksti? Jūs kļūdāties, ja domājat, ka tikai vaboles. Kukaiņi veido uztura pamatu tikai sezonā, tas ir, no pavasara vidus līdz rudens vidum. Šajā laikā dzenis iznīcina mizu vaboles, lapu uzgriežņus, mārīteņus, bārkstis, zemes vaboles, skudras, cekulainus kukaiņus un desmitiem citu kukaiņu sugu. Ornitologi putnu kuņģī atraduši līdz pat 500 dažādām personām. Ar knābi dakšas stumbrā padara caurumu, un ar garu plānu mēli izvelciet vaboļu vai tā kāpuru.

Reizēm dzenis izceļ gliemežus, viņi var ēst mazus vēžveidīgos. Viņi neatsakās no augļiem, ogām, riekstiem.

Mizas nav plēsīgie putni, bet, ja rodas gadījums, neaizmirstiet sagraut mazāku putnu (krūšu, robiņu, zaķu, skrejceļu) ligzdas, ēdot olas un pat cāļus.

Pavasarī dakšas sabojā putekšņus, paceļ kukaiņus, kas pārmeklē ne tikai kokus, bet arī uz zemes.

Ziemā viņi pāriet uz sēklu čiekuriem, riekstiem, ozolzīles. Arī šīs pārtikas iegūšanas metode ir ļoti interesanta. Dzenis atrod vai izveido īpašas anviles, kas ir šķērslis stumbra vai izdalītajās filiālēs. Tās ieliek spraugu konusā un pēc tam sāk sabojāt to ar savu knābi. Katrs dzenis ir pats par sevi. Ornitologi numurēja tos līdz 56 gabaliem vienā vietā, un zem “ēdamistabas” koka dažreiz tika savākti līdz 7 tūkstoši vienotu konusu gabalu.

Lielo plankumaino dzeņu ēdienkartē ir pat lāpstiņas, kuras viņi arī nenogurst. Tieši šīs sugas var apmesties pie cilvēka mājokļa, kur tās bieži barojas poligonos, ēdot pārtikas atkritumus.

Audzēšana

Lieli miežu dzirksteles parasti ir monogāmas. Putni kļūst seksuāli nobrieduši līdz pirmā dzīves gada beigām. Viņu laulības spēles ilgst gandrīz divus mēnešus - no marta vidus līdz maija vidum. Tomēr vīrieši sāk piedzīvot seksuālo uzbudinājumu janvārī. Tas izpaužas kā agresīvi kliedzieni un bungošana. Audzēšanas periodā vīrieši un sievietes apvieno savus individuālos zemes gabalus. Pēc cāļu audzēšanas procesa beigām laulātie izkliedējas dažādos virzienos, bet pavasarī viņi atkal var saplūst.

Rūpes par līgavu izpaužas ne tikai ar kliegšanu, bet arī ar plankumainu asti ap viņu. Arī vīrieši var pierādīt sievietei dobu dobumu. Bieži līgava un līgavainis rotaļīgi cīnās viens pret otru. Šajā darbībā dāma vienmēr dominē.

Sapulču pārošanās beigas.

Gatavo ligzdu var izmantot daudzas reizes, bet biežāk putni veido jaunu. Vietā, kur dzīvo Lielais plankumainais dzenis, jūs varat atrast līdz pat divpadsmit ligzdām, bet pamestas. Acīmredzot, mezgli stumbrā neļauj putniem pabeigt darbu. Kur būvēt māju, vienmēr izvēlieties džentlmeni. Parasti tas ir koka stumbrs, bet koku telegrāfa stabos tika atrastas dzeņu mājas. Piemērotā koka kokam jābūt mīkstam, bet ne sapuvušam, nevis sapuvušam. Lielākā daļa dzeņu, piemēram, apses. Viņam patīk līdzīga priede, bērzs, lapegle, liepa. Biežāk viņi būvē dobumus apmēram 8 metru augstumā, bet ornitologi savās mājās atradās 26 metru augstumā un tikai 30 centimetru augstumā. Dobeles diametrs ir apmēram 12 cm, un ligzdas dziļums ir līdz 35 gadiem. Māja ar vizieri, kas ir mīksts sēne, ir ideāla iespēja dzenim.

Pabeidzot dzīvojamās mājas izveidi, sievietei ir baltas spīdīgas olas 4 līdz 8 gabalos. To maksimālie izmēri ir 24x30 mm. Izšķilšanās ilgst tikai 10-12 dienas. Visu šo laiku vīrietis aktīvi palīdz savam "laulātajam", bieži viņu aizvieto, un naktī viņš paliek pats dobumā. Cāļi ir piedzimuši akli, lielie, gandrīz bald, pilnīgi bezpalīdzīgi. Pirmās dienas ir ļoti klusas. Vecāki tos baro ik pēc 2-3 minūtēm. Ar tik spēcīgu diētu bērni aug ātri. Nākamajā dienā viņi atvēra acis, un pēc pāris dienām pirmās spalvas sāk nomainīt gaismas ķermeni.

Jau 10. dienā cāļi ceļā uz ieeju (izeja no dobi). Tur viņi gaida vecākus, kas ieved pārtiku. Dobas dēlīšu bērni tērē 20-23 dienas, pēc tam viņi izmēģina savu spēku lidojumā un sāk mācīties, kā barot paši. Šajā posmā ģimene ir sadalīta. Viena daļa bērnu seko tēvam, bet otrs seko mātei. Viņi paliek pie ligzdas vēl 2-3 nedēļas. Visu šo laiku viņu vecāki barojas. Tad katrs jaunais dzenis sāk rūpēties par sevi.

Ienaidnieki un parazīti

Lielie plankumi, kas rada draudus dažiem maziem putniem, paši cieš no plēsīgiem putniem. Viņus uzbrūk goshawks, zvirbuļi, dažreiz pat peregrīnas saknes, ja putns atrastos atklātā vietā. Cāļiem, kuri nezina, kā lidot vēl, ir vēl grūtāk. Mizu mājokļi bieži sagrauj vāveres, ermīnus, marženes un sarkanās matu sievietes (sava ​​veida sikspārņu). Parastais strazds, kurš spēj izdzēst dējējvētkus no sagatavota mājokļa, var kļūt par vaļēju prasītāju.

Ne tikai lielās, bet arī mazās dzīvās būtnes traucē dzirksteles. Savās dobumos ornitologi atrod koksnes utis, utis, ērces, blusas.

Lielās plankumainās meža fitnesa īpašības

Šie pārsteidzošie putni evolūcijas procesā veidoja raksturīgās iezīmes, kas ļāva viņiem ieņemt savu dabisko nišu. Lai viegli uzkāpt bagāžniekā, tiem ir asas nagi. Viņu ķepas ir sakārtotas tā, lai no četriem pirkstiem divi būtu vērsti uz priekšu un divi - atpakaļ. Tas ļauj putniem ļoti ātri un trāpīgi pārvietoties pa kokiem. Viņi nekad nenogriež galvas.

Kakla cietā asti ir pielāgota arī ērtai un uzticamai pozīcijai uz vertikāla stumbra. Kad putni sēž uz tā, astes kalpo kā atbalsts.

Dzirnavām ir fenomenāla dzirde, kas ļauj tiem noķert mazākās skaņas, kas rodas liemeņos vai bietes, kas barojas bagāžniekā.

Viņu plānā valoda ir pelnījusi lielu uzmanību. Plankumainās dzirksteles garums ir apmēram 40 mm. Valodas beigās ir norādīts. Putns nospiež to caurumā un stingri piespiež to, kā harpūns. Turklāt šai valodai ir īpaši dziedzeri, kas izdalās no līmes.

Bet vislielākā interese ir dējējvistu spēja ar knābi uz koku bez jebkādiem galvas bojājumiem. Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka stress, ko putnu galva piedzīvo trieciena brīdī stumbra virzienā, ir aptuveni 250 reizes lielāks nekā raķetes palaišanas brīdī. Dzenis mierīgi izturas pret šādām slodzēm, jo ​​anatomiski tās knābis tiek atdalīts no galvaskausa ar īpašu amortizācijas spilvenu. Tas ir putekšņains audums, pateicoties kam putns jūtas lieliski, visu dienu veicot caurumus un izceļot meža kaitēkļus.

Raiba dzenis

Šīs sugas indivīdi sasniedz 23-26 centimetrus garus, un to spārni ir 38-44 centimetri. Nosveriet lielus dzenis ne vairāk kā 100 gramu.

Putnam ir krāsains spalvas, kas veģetācijas vidū pilda maskēšanās funkciju. Vīriešiem galvas aizmugurē ir tumši sarkanas krāsas josla, savukārt sievietēm nav šādas sloksnes. Aitu spalvas ir ļoti grūts, jo dzenis izmanto astes kā atbalstu, kad sēž uz kokiem.

Galvas, muguras un nadhvoste lielajās daudzveidīgajās dzenītēs ir melnas, un kakls un vēders ir gaiši brūnas. Uz ķermeņa malām ir gaišas svītras. Ekstrēmām astes spalvām ir balta krāsa. Aste ir melna. No knābja līdz krūtīm stiepjas melna josla.

Plankumainais dzenis ir svarīgs ekosistēmā.

Lielas miežu dzirksteles biotops, uztura ieradumi

Lielais dzenis apdzīvo lielu daļu pasaules un atrodas gandrīz visos reģionos ar bagātīgiem meža resursiem. Viņš ir atrasts Kanāriju salās un Kamčatkā un Japānā. Vairumā gadījumu putns dod priekšroku mazkustīgam dzīvesveidam, lai gan reizēm tas pārvietojas uz kaimiņu reģioniem.

Putnam nav augstas prasības attiecībā uz biotopu, tāpēc tas ir viegli aprīkot mājokli blīvajā taigā un blīvi apdzīvotā metropoles parkā. Tas viss ir atkarīgs no pārtikas piegādes un klimatiskajiem apstākļiem.

Attiecībā uz diētu, tā lielākā daļa ir kukaiņi. Pat skolēni un mazi bērni zina, ka dzenis ir galvenais meža floras sakārtojums, kas iznīcina milzīgas dažādu kaitēkļu kolonijas, piemēram:

Ja nav tādas barojošas barības, putnam nav iespējas ēst rieksti, ogas vai sēnes. Tajā pašā laikā augu vai dzīvnieku barības pārsvars ir atkarīgs no apgabala sezonas un ģeogrāfiskajām iezīmēm. Gan sievietes, gan vīrieši meklē pārtiku noteiktās jomās. Ja pārtikas apgāde ir ļoti slikta, putni pārvietojas uz citām meža daļām.

Pavasarī un vasarā diēta ir dažādi kukaiņi un to kāpuri.

Starp tiem ir:

Turklāt diētā bieži parādās dažādi tauriņi un skudras. Dažos gadījumos putns ēd ēdienus, un dažreiz sagrauj citu mazo mētnieku ligzdas.

Ir zināms, ka Lielais plankumainais dzenis ir pārsteidzošs veiklība, ko akcentē 130 ķekari minūtē. Šādā ātrumā nevar pamanīt ne vienu mazu kaitēkli.

Ko Lielais plankumains ēst ziemā un rudenī?

Ar nopietnu aukstu snaps ierašanos putns dod priekšroku augu barībai, kas satur lielu daudzumu olbaltumvielu.

Iecienītākās delikateses ietver:

Ornitologi izdalās unikāla sistēma sēklu iegūšanai no konusako izmanto gandrīz visu veidu dzenis. Tomēr lielā krāsaina kokvilnas pārstāvji atnesa to pašreizējai pilnībai.

Sākumā putnam ir jāiegūst priedes, ciedra vai jebkura cita konusa gabals, un tās knābī pārvietojiet to uz iepriekš sagatavotu vietu, tā saukto alivi. Kā līdzīga ierīce bagāžniekā tiek izmantota skava vai sprauga bagāžas nodalījuma augšējā daļā.

Ar spēcīgu triecienu knābis, dzenis sagrauj konusus gabalos un sāk rīkoties pēc plāna, izņemot mazas sēklas, nolobot svarus. Viena pieauguša indivīda rīcībā var būt līdz pat 50 šādām vietām, kas parasti darbojas, ir tikai 2-3 vienības. Šā iemesla dēļ nevajag pārsteigt, ja vienā kokā redzat konusu un svaru masu.

Neskatoties uz daudzu faktu un fotogrāfiju klātbūtni, dzenēju uzvedība pārtikas ieguves laikā tiek pētīta tikai dažus procentus. Joprojām ir cerība, ka nākotnē zinātne mums pateiks jaunus unikālus noslēpumus.

Kad lielais plankumainais dzenis sāk pārošanās sezonu. Ligzdošanas funkcijas

Tāpat kā dažas citas putnu sugas, Djatlova ģimenes pārstāvji paliek ļoti uzticīgi saviem laulātajiem. Putnus raksturo monogāmija un pārsteidzoša laulības uzticība. Viņi pavadīs vienu sievieti līdz viņu dzīves beigām, pasargājot viņus no plēsoņām un citiem draudiem, kas mežā atrodas ik pēc kārtas. Galīgā pubertāte ir viena gada vecumā. Ir svarīgi atzīmēt, ka pēc veiksmīgas savienošanas pāris var palikt kopā līdz nākamajai sezonai. Vai arī tie uz brīdi atšķiras, un tad pavasarī atkal pievienojas.

Pārošanās laikā putni uzvedas ļoti interesanti un izcili. Pirmās raksturīgās uzvedības iezīmes ir vērojamas jau februāra beigās un marta sākumā. Tēviņi skaļi izklausās, klieg un izrāda īpašu agresiju. Mātītes ir mazāk aktīvas un paliek mierīgas. Pēdējā mēneša vidū pavasara pāri sāk sakoties.

Koku izvēle ligzdu izkārtojumam ir vīriešu uzdevums.

Tā kā tas izmanto šādus kokus:

Galvenais ir tas, ka šķirne bija mīksta, bet nav sapuvusi.

Lielo graižu koku īpatnība, kas ir sastopama retajos mežos, ir ikgadējais ligzdu uzklāšana. Ja putni dzīvo skujkoku apgabalos, visticamāk, viņš atgriezīsies iepriekšējā dzīvesvietā. Putnam ir dobums 6-8 metru augstumā, padarot 25-35 centimetru lielu caurumu caurumu ar 10 cm diametru.

Vīrieši nodarbojas ar celtniecības darbu, un tie ilgst ne vairāk kā divas nedēļas. Vīrieši periodiski nomaina vīriešus un palīdz viņam būvēt struktūru.

Olu ievietošana notiek pavasara vidūParasti aprīļa otrajā pusē. Sajūgā var būt no piecām līdz septiņām olām ar baltām čaumalām. No inkubējamām olām gan sievietēm, gan vīriešiem. Vīrieši sēž uz viņiem naktī, lai aizsargātu ligzdu no plēsējiem. Inkubācijas periods beidzas 10–12 dienās, kad piedzimst akli, bezpalīdzīgi radījumi.

Kādas briesmas apdraud mežacūku?

Var pieņemt, ka dzenei nav ienaidnieku, jo tā spēcīgais knābis ir ļoti efektīvs ierocis aizsardzībai un uzbrukumam. Tomēr tas tā nav. Laicīgi putnu putni uzbrūk dzirksteles un iznīcina to ligzdas.

Starp tiem ir:

Ja pievēršat uzmanību sauszemes plēsējiem, kas rada draudus dzenītēm, tad tiem ir jāpiešķir purvs un ermīns. Pat mazi grauzēji, piemēram, vāveres un rudmatis (viena veida sikspārnis), var kaitēt putna normālai pastāvēšanai. Atkārtoti, dzenis tiek apspiests ar strazdiem, kas apmetas savā dobumā.

Tomēr, ņemot vērā zināmu raksturlielumu kopumu, ko dzeņi ieguva ilgstošas ​​pielāgošanās procesā videi, daudzi plēsēji vienkārši nespēj sasniegt ligzdas.

Turpmāk ir izklāstītas galvenās biotopu adaptācijas pazīmes.

  • Nopietnu nagu klātbūtne ļauj putniem pārliecināti turēt koku stumbru vai plānas zarus,
  • Cieta astes klātbūtne ar smailu galu nodrošina drošu saķeri ar bagāžnieku, tāpēc dzenis neslīd uz leju, ceļot ligzdu.
  • Spēcīgas un garas knābja klātbūtne ļauj efektīvi izurbt mizu un iegūt pārtiku.
  • Ļoti garš un lipīgs mēle kalpo, lai iegūtu kukaiņus no nepieejamākajām vietām,

Kāda ir atšķirība starp mazo un lielo plankumu?

  • Ārējās īpašības. Mazo sugu pārstāvjiem uz vaiga ir šķērsvirziena melnā josla, ko pārtrauc balts plankums kaklā. Tomēr indivīdiem trūkst rozā vai sarkanīgi nokrāsota, bet ir sarkana cepure ar melnu apmali uz galvas.
  • Putni atšķiras ar radīto skaņu raksturu. Pirmais veids rada ļoti īsu frakciju, kas var ilgt ne vairāk kā 0,6 sekundes un tajā ir 12 līdz 13 kadri. Tomēr ir ļoti problemātiski nošķirt divus šīs funkcijas veidus patiesībā frakcija atgādina cietu skaņu. Tomēr tās izteikšana ir ļoti ātri pazudusi un zūd tuksnesī. Lielās plankumainās meža pārstāvis spēj veikt līdz pat 130 sitieniem minūtē. Šī iemesla dēļ radītā skaņa tiek dzirdama simtiem metru. Mazo dzeņu daļa bieži atgādina dziesmu putnu dziedāšanu.
  • Maza dzenis ir nedaudz mazāks: garums ir 14-15 centimetri,
  • Putni atšķiras pēc biotopu izvēles. Mazais dzenis patīk dzīvot lapu kokos un jauktos mežos, netālu no dīķiem un purviem. Izvairās no tumšiem skujkokiem.

Dzenis ir pārsteidzošs meža iedzīvotājs. Tās loma ekosistēmā ir ļoti liela, tāpēc nav jēgas uzdot jautājumu: "Vai šis putns ir noderīgs vai otrādi"?

Lielo daudzveidīgo dzeņu uzvedība

Lieli krāsaini dzeņi dod priekšroku vientuļam dzīvesveidam, katram ir sava lopbarības platība. Bet ar augstu putnu blīvumu šie gabali var krustoties viens ar otru. Šādos gadījumos rodas konflikti, īpaši ligzdošanas laikā.

Lielais plankumains ēd gan dzīvnieku, gan augu ēdienus.

Tikai viena dzimuma dzīslas ir pretrunā viena ar otru, tas ir, vīrietis nebūs prātā, ja tās teritorijā ir sieviete. Kāršu atklāšanas laikā putni satricina viens otru ar spārniem un ķekariem. Tajā pašā laikā viņi kļūst bīstami, nedaudz atverot knābi un spalvas spalvas uz galvas.

Lielais plankumains ir putns, kas neatstāj savu biotopu, putni ir mazkustīgi, un tikai ziemeļu reģionu iedzīvotāji elektroenerģijas padeves pārtraukuma laikā var mainīt savu biotopu, pārvietojoties uz siltāku un barojošāku zemi.

Klausieties lielo ķekaru dzirksteles balsi

Lieliski krāsaini dzeņi lido ļoti labi un uzkāpt kokos. Visbiežāk dzenis vienkārši uzkāpa un lido tikai tad, kad viņiem ir jāpārvietojas uz citu koku.

Plankumainais dzenis ēdiena meklējumos.

Dzirnavas dzīvo dažādos kokos, viņi ir izvēlējušies gan taiga kokus, gan pilsētas parkus. Šajā gadījumā putns nebaidās no cilvēka un dzīvo tuvu viņam.

Plankumaino dzeņu uzturs

Vasarā koku miziņas gūst dažādus kukaiņus, kas atrodami koku mizā. Dzenis rūpīgi pārbauda katru stumbrs. Putniem ir garš knābis un liela jutīga mēle līdz 4 centimetriem. Putnu klātbūtne tiek noteikta ar putna mēli, pēc tam tiek izvadīts caurums aptuveni 10 cm dziļumā. Dzenis iegūst kukaiņus no plaisām arī ar mēles palīdzību.

Kukaiņu meklējumi sākas no koka apakšas, pēc tam dzenis pakāpeniski virzās uz augšu. Nākamajā kokā procedūra tiek atkārtota. Lielie plankumi vienmēr izvēlas kokus, ko bojā koku vaboles. No tā izriet, ka dzenis ir meža tīrītājs, jo tie saglabā kokus no kaitēkļiem.

Augu barība ir piemērota arī putnu barībai.

Ziemā dzeņi barojas ar augu barību: ozolzīles, rieksti un sēklas. Kukaiņi ziemā ir ļoti reti. Ja ar pārtiku nepietiek, tad dzenim ir jāmaina biotopu zona. Jaunie dzīvnieki vairākus gadus nevar atgriezties savās mājās, un vecie putni nevēlas mainīt savu pastāvīgo dzīvesveidu.

Pavasarī, kad sēklas un pumpuri ir aizgājuši, un jauni kukaiņi vēl nav parādījušies, dzenis barojas ar koku sulu. Tie izspiež sulu parastajā veidā, izspiežot koku mizu ar savu spēcīgo knābi.

Plankumaino dzeņu ienaidnieki

Dzenis ir drosmīgi putni, viņi nebaidās no plēsoņām, bet ātri lido prom no nenovēršamām briesmām. Lieli plankumaini dzeņi ignorē cilvēkus, ja cilvēks nāk tuvu kokam, uz kura atrodas dzenis, tas vienkārši pārceļas uz stumbra otru pusi. Tikai tad, ja cilvēks izrāda paaugstinātu interesi par dzenis, viņš skaļi kliegs un lido uz citu vietu.

Bet ir vērts atzīmēt, ka dzeņi labi sadzīvo ar cilvēkiem jau simtiem gadu. Iedzīvotājiem nav apdraudēta izmiršana, jo lielo plankumaino dzeņu skaits pastāvīgi ir augsts.

Loading...
zoo-club-org