Dzīvnieki

Cik daudz balts lācis un brūns lācis

Pin
Send
Share
Send
Send


Lācis ir viens no dzīvniekiem, kurus jūs gandrīz nevēlaties izpildīt vienā. Tās dimensijas iedvesmo patiesu bailes. Pārsteidzoši, dzimšanas brīdī daži lāči sver mazāk nekā 200 gramus, un šeit jautājums par to, cik liels pieaugušais lācis sver nejauši, ir alus. Tas viss ir atkarīgs no tā veida un individuālajām īpašībām. Tiek uzskatīti slavenākie lāči: brūns, melns, balts. Tā kā brūns lācis dzīvo mūsu valstī, mēs par to sīki dzīvosim.

Sadales zona

Agrāk brūnais lācis tika atrasts gandrīz visā Eiropas teritorijā, tostarp Īrijā un Anglijā. Āfrikas atlantu kalni bija diapazona dienvidu robeža, un austrumu lāčos atradās pat mūsdienu Japānas teritorijā. Tas, visticamāk, nonāca Ziemeļamerikā caur Beringa šaurumu apmēram pirms 40 tūkstošiem gadu. Tad apmetās teritorijās no Aļaskas līdz Meksikas ziemeļu robežām. Līdz šim brūnais lācis ir plaši izplatījies Somijā (šajā valstī tas pat ir pasludināts par valsts dzīvnieku) un Skandināviju, kas retāk sastopama Eiropas centrā un Karpati. Turklāt tajā dzīvo arī Irānas un Irākas meži, Ķīnas ziemeļu daļa, Palestīna, Korejas pussala un Japānas Hokaido sala. Ziemeļamerikā brūnais lācis tiek saukts par "grizli", kas ir biežāk sastopams Kanādas rietumu daļā, Aļaskā. Krievijā brūnais lācis dzīvo gandrīz visos valsts mežos, izņemot dienvidu reģionus.

Izskats

Dzīvnieks ir spēcīgs, ar mugurkaulu. Korpusa vāks ir biezs. Krāsas formas tērps. Kā likums, pavasarī sedz molt, bet rudenī kažokādu papildina. Galva ir liela, ausis ir nelielas, acis ir dziļas. Apaļa zem mētelis gandrīz nav pamanāma un ir tikai 2 cm gara, ķepas ir pietiekami stipras, ar izliektiem nagiem (to garums var sasniegt 10 cm).

Brūnā lāča svars un izmērs

Brūnā lāča vidējais ķermeņa garums ir 1-2 metri. Lielākie lāči tiek reģistrēti Kamčatkā, Tālajos Austrumos un Aļaskā. Tie ir īsti milži: to augšana stāvvietā sasniedz trīs metrus. Līdztekus izaugsmei daudzi interesējas par to, cik lielā mērā lācis sver. Ķermeņa svars ir atkarīgs no dzīvnieka dzimuma un vecuma. Parasti vīrietis ir lielāks nekā sieviete. Pieauguša lāča (vīriešu) svars ir 140-400 kg. Bet starp tiem ir indivīdi, kas sver līdz 600 kg. Sievietēm sver vidēji 90-210 kg. Kodiak salā tika atrasts rekordliels lācis. Tās svars bija 1134 kg un augstums - aptuveni 4 metri. Daudzi cilvēki brīnās, cik daudz brūns lācis sver Krievijā? Mūsu valstī ir mazāk izmēru indivīdu, viņu ķermeņa masa ir vidēji 100 kg. Cik lielā mērā sver grizzly - Amerikā dzīvojošs lācis? Grizma lācis ir brūnā lāča pasugas, tās masa var sasniegt 500 kg. Indivīdi var sver 700 kg.

Dzīves ilgums

Cik daudz lāča sver un cik ilgi tas dzīvo, iespējams, ir visbiežāk uzdotie jautājumi. Ņemiet vērā, ka dzīvnieka dzīves ilgums ir tieši atkarīgs no tās vides. Savvaļā viņš var dzīvot 20-35 gadus. Ja dzīvnieks tiek turēts zooloģiskajā dārzā vai dabas rezervātā, tad tas dzīvo divreiz ilgāk - apmēram 50 gadus vai pat vairāk. Seksuālais briedums sākas 6-11 gadu vecumā.

Brūnajam lāčam ir attīstīta smarža. Viņš labi smaržo, pat lielā attālumā. Lāčim ir labi attīstīta auss. Bieži vien uzkāpj uz viņa pakaļkājām, lai noķertu smaku plūsmas virzienu vai klausītos interesējošo skaņu. Mežā viņš uzvedas kā īsts īpašnieks: apiet viņa īpašumu agrīnā rītā vai pēc krēslas. Sliktos laika apstākļos tas var pavadīt stundas, meklējot ēdienus.

Dzīvesveids un uzturs

Brūnais lācis tiek uzskatīts par meža dzīvnieku. Krievijā viņa iecienītākās vietas ir blīvi meži ar aizaugušiem krūmiem un lapu kokiem. Var iekļūt tundras un augstkalnu mežu teritorijā. Eiropā biežāk dzīvo kalnos, un Ziemeļamerikā iecienītākie biotopi ir kalnu pļavas, tundra un piekraste. Vīrieši parasti dzīvo vieni, un sieviete ar mazuļiem. Katrs cilvēks aizņem noteiktu platību no 70 līdz 400 km, savukārt vīrietim ir 7 reizes vairāk platības nekā sievietēm. Protams, tas nav atkarīgs no tā, cik lielā mērā lācis sver. Tā ir tikai tā, ka sievietes biežāk dzīvo ar mazuļiem, un viņai ir grūtāk ceļot garākus attālumus nekā viens vīrietis. To vietnes robežas ir atzīmētas ar urīnu un skrāpējumiem uz kokiem.

Dzīvnieki ir visēdāji. Diēta sastāv no 75% augu pārtikas - ogu, bumbuļu, augu stublāju, riekstu, sakņu un ozolzīļu. Liesa gados var ēst uz kukurūzas un auzu laukiem. Kluba ēdiens var sastāvēt no skudras, tārpiem, maziem grauzējiem (pelēm, čaulām, zemes vāverēm). Lai gan lācis nav 100% plēsējs, tas var plūdīt aļņus vai ikrus. Tas nav nekas neparasts, ka grizzis uzbrūk vilkiem, un Tālajos Austrumos lāči dažreiz medī Himalaju lāčus un tīģerus. Medus uzskata par šī dzīvnieka iecienītāko delikatesi (tāpēc tas tika nosaukts). Zivis ir sezonas mērķis. Nārsta sākumā, kad zivis joprojām ir nelielas, lācis ēd visu liemeni, bet, ja tas ir daudz, tas ēd tikai taukus bagātās daļas (galvu, miltu un kaviāru). Bada gados lācis var medīt mājdzīvniekus un bieži apmeklēt bišu, iznīcinot tos.

Brūnā lāča darbība notiek no rīta un vakarā. Dzīvesveids ir raksturīgs sezonalitātei. Ar aukstumu lācis uzkrājas zemādas tauku slānis, un tas atrodas ziemā, lai pārziemotu. Vienlaikus lāča vidējais svars palielinās par 20%. Liras kalpo kā sausa vieta zem vējš vai sakopta koku sakneņa. Vidēji ziemas miega ilgums ir aptuveni 70–190 dienas un ir atkarīgs no klimata (oktobris-marts, novembris-aprīlis). Izrādās, ka klubs ir apmēram sešus mēnešus hibernācijā. Garākie lāči ir pārziemot, vecākie vīrieši ir vismazākie. Interesanti arī zināt, cik daudz brūnā lāča sver pēc ziemas miega. Šajā laikā viņi var zaudēt aptuveni 80 kg masas. Ja vasarā un rudenī lācis nespēja uzkrāt pietiekamu tauku daudzumu - ziemā tas pamostas un sāk klīst pa mežu, meklējot pārtiku. Šādus lāčus sauc par stieņiem. Kloči ir bīstami un izsalkuši, tāpēc viņi uzbrūk ikvienam, pat cilvēkam. Visbiežāk viņi reti izdzīvo līdz ziemas beigām: viņi mirst no sala, smagiem bada vai mednieku lodes.

Neskatoties uz to, ka brūnā lāča svars ir iespaidīgs, un tas izskatās nedaudz neērts, tas darbojas diezgan ātri, labi peld un labi uzkāpt kokos. Perforators ir tik spēcīgs, ka tas var izjaukt liela buļļa vai buļļa muguru.

Audzēšana

Sieviešu šķirnes reizi 2-4 gados. Strāvas padeve notiek pavasara beigās - vasaras sākumā, ilgums ir tikai 2-4 nedēļas. Vīrieši vaislas sezonā bieži cīnās viens ar otru, dažreiz letāli. Lāča gadījums notiek ar vairākiem vīriešiem, grūtniecības gaita ir latentiska, un embrija attīstība sāksies tikai novembrī. Grūtniecība ilgst no 6 līdz 8 mēnešiem, bērna piedzimšana notiek hibernācijas vietā. Vienā pakaišā ir līdz 5 mazuļiem. Nez, cik lielā mērā lācis sver dzimšanas brīdī, ja tas vēl vairāk sasniedz šādu izmēru? Dzemdību mātītes dzimšanas brīdī sver 340-680 gramus, to garums ir 25 cm, dzimuši pilnīgi neredzīgi un nedzirdīgi, mati gandrīz nav. Dzirde parādās tikai 14 dienas pēc dzimšanas, un pēc mēneša viņi kļūst redzami. Līdz 3 mēnešiem viņiem ir piena zobi, un viņi var ēst ogas. Lācis baro mazuļus ar pienu līdz 30 mēnešiem. Parasti tēvs nepiedalās pēcnācēju audzināšanā, gluži pretēji, viņš var ēst lāča kubu, jo viņš viņu uzskata par potenciālu konkurentu. Lāču mazuļi sāk dzīvot neatkarīgi no mātes apmēram 3-4 gadus.

Brūnais lācis ir iekļauts Sarkanajā grāmatā. Šis dzīvnieks ir neaizsargāts sakarā ar jauno un lēno audzēšanas augsto mirstību. Bet pēdējā laikā iedzīvotāju skaits pieaug. Saskaņā ar dažiem datiem pasaulē ir aptuveni 200 000 cilvēku, no kuriem 120 000 dzīvo Krievijā, 14 000 Eiropā, 32 500 ASV (lielākā daļa no tām ir Aļaskā), 21 500 Kanādā. Lāču medības daudzās valstīs ir ierobežotas vai pilnīgi aizliegtas.

Brūns lācis

Brūnais lācis reiz dzīvoja gandrīz visā pasaulē - no Eiropas uz ziemeļrietumu Āfriku, no Meksikas uz Ķīnu. Tomēr šobrīd šis dzīvnieks ir iznīcināts gandrīz visā iepriekšējā apgabala teritorijā. Plašākā tās biotopu zona Krievijā - dzīvo visās mežainajās teritorijās.

Ir vairākas brūnu lāču pasugas. Lielākie sugu pārstāvji dzīvo Alaska un Kamčatkā. Šo cilvēku svars ir 500 kilogrami vai vairāk. Eiropas brūnie lāči ir nedaudz pieticīgāki - 300-400 kg.

Neskatoties uz to, ka parasti parasts brūnais lācis ir mazāks nekā balts, tā lielākais indivīds - vīrietis, kas nozvejotas Kodiak salā, svera 1334 kg, tas ir, tas bija daudz lielāks nekā lielais leduslācis.

Polārlāča

Balti un brūnie lāči šķiet ļoti atšķirīgi, bet viņiem ir vairāk kopīga, nekā jūs varat iedomāties. Ilgu laiku tika uzskatīts, ka leduslācis kā suga, kas atdalīta no brūnas. Tomēr mūsdienīgāki dati liecina, ka brūnajam un baltajam zvērim bija kopīgs senčs, un pirms aptuveni 600 tūkstošiem gadu abas sugas tika atdalītas no tā. Nedaudz vēlāk parādījās šo divu sugu hibrīds, kas kopumā ir moderns leduslācis.
Interesanti, ka polārlāču āda ir pilnīgi melna. Baltā vilna ir gandrīz caurspīdīgi mati, kas ļauj ultravioletajā gaismā un silda ķermeni. Lāču krāsa var būt no tīra balta līdz dzeltenīga.

Lāča lācis ir lielāks un attiecīgi smagāks nekā brūns. Tas ir saistīts ar viņa dzīvesvietas teritoriju. Lai izdzīvotu šādos skarbos apstākļos, lāčiem ir jāsaglabā uzturvielas milzīgos daudzumos. Polārlāči ir viens no lielākajiem plēsējiem uz zemes. Vīrieši parasti sver no 400 līdz 450 kg, un viņu ķermeņa garums svārstās no 200 līdz 250 cm. Starp citu, apmēram pirms 12 000 gadiem iznāca īss rēķins. Tas bija lielākais lācis, kas kādreiz dzīvoja mūsu planētā - tā svars un augstums bija 2 reizes lielāks nekā leduslācim. Indijas, Indonēzijas, Taizemes un Birmas subtropu un tropu mežos dzīvo pasaulē mazākais lācis - malajiešu biruangs. Viņa ķermeņa augstums pie skausta nav lielāks par 70 cm.

Vislielākais piekarināto ledus lāču skaits bija vīrietis, kas sver 1003 kg. Viņa ķepas bija 3 m 38 cm.

Papildus svaram un izmēram, leduslācis atšķiras no brūnas struktūras. Viņam ir garš kakls un plakana galva.

Cik daudz brūns lācis sver?

Dažādu sugu lāču vidējais svars svārstās no 150 kg līdz vienai tonnai.

Brūnā lāča svars ir atkarīgs no dzīvnieka dzimuma. Sievietēm ir pieticīgāki parametri, to svars ir no 120 līdz 150 kg. Spēcīgākā dzimuma pārstāvji atgūstas līdz 200-300 kg, lai gan starp tiem ir arī vīrieši, kuru svars ir līdz 450 kg. Ar visu savu smagumu brūnais lācis ir apveltīts ar unikālu kvalitāti - tas var pilnīgi klusā veidā pārvietoties pa vējjaku un biezu krūmu. Šis lielais zvērs ir pietiekami uzmanīgs, ja tas nav izsalcis un mierīgs.

Tas ir interesanti!

Viņš izvairās no tikšanās ar personu visādā iespējamā veidā, ja vien viņš neiekļūst teritorijā, kur viņš iegūst pārtiku. Viņa „netīšās” tikšanās ar cilvēkiem izskaidrojams ar to, ka brūnais lācis ir tuvredzīgs un nenošķir personu vairāk nekā piecdesmit metru attālumā. Lai izraisītu dzīvnieka zinātkāri, tikai pietiekami, lai pārvietotos, zvēru ausis ir ļoti asa.

Brūnais lācis nav smagā svara kategorijas čempions. Tuvāk Ziemeļpolim dzīvo lielāks un lielāks brālis.

Cik maksā leduslācis?

Sieviešu polārais lācis sver 200-300 kg, un vīrietis var sasniegt 350-450 kg.

Cik lielā mērā šis gigants sver un var konkurēt ar savu Sibīrijas un Tālo Austrumu radinieku? Dzīvnieka fiziskie dati ir patiesi iespaidīgi. Viņa ķermeņa garums ir apmēram trīs metri. Ja zvērs stāv uz augšu uz pakaļkājām, tad pat augstākais basketbola spēlētājs izrādīsies zemāks par viņa plecu. Dažu cilvēku svars sasniedz semitones. Vidējais svars sievietēm ir vienāds: 200-300 kg, vīriešiem 350-450 kg.

Lai gan lāču sauc par baltu, tas nav pilnīgi taisnība. Dzīvnieka āda ir pilnīgi melna. Tas ir saistīts ar to, ka ādas krāsa ļauj uzturēt nepieciešamo ķermeņa termoregulāciju, un vilnas krāsa nodrošina slēpšanos pret polāro sniega fonu. Dzīvnieka mati ir pilnīgi caurspīdīgi un saules gaisma viegli iekļūst matu līnijā un sasilda dzīvnieka tumšo ādu.

Polārlāčs, tāpat kā brūns brālis, ne tikai labi vada, bet arī nopietni cīnās - zvērs ir lielāks par trim metriem.

Cik lielā mērā grizzly sedz?

Grizma lāča svars var pārsniegt 700 kg.

Bet pat šāds ievērojams spēks nestāsies grizma lāča priekšā.

Tikšanās ar šo milzu tiek novērstas ne tikai no dzīvnieku pasaules pārstāvjiem, bet arī bīstamas cilvēkiem - nav laika, zvērs ir pazīstams kā ogre. Ļoti ļaunums, agresivitāte un asu, izliektu naglu klātbūtne līdz 13 cm garumā padara to par slepkavu mašīnu. Šī situācija bija saistīta ar cilvēka vainu, dzīvnieki sāka iznīcināt divdesmitā gadsimta sākumā, jo notika uzbrukumi mājlopiem. Līdz šim grizma populācija ir niecīga un aizsargāta.

Lai noskaidrotu, cik lielā mērā sver grizzly, jums būs jāievieto vismaz trīs brūnas lāči vienā mērogā. Iespējams, ka izredzes nebūs viņu labā, ir dokumentāla informācija, kad tika uzņemts gadījums, kas sver 726 kg. Ja šāds „viesis” nolemj apmeklēt personu, viņš viegli paskatīsies caur divstāvu mājas logiem, ja viņš pacelsies pie pakaļkājām, viņa augstums sasniedz trīs metrus vai vairāk. Grizzlies ir lieliski peldētāji, un mīts par lēnumu un klinšu kājām, balstās uz to, ka staigājot, lācis vienlaicīgi atrodas uz divām ķepām, kas atrodas vienā ķermeņa pusē.

Cilvēki vienmēr drebēja uz šīs spēcīgās zvēres lielumu un spēku, uz dažādu valstu emblēmām un heraldikas simboliku, jūs varat redzēt lāča tēlu. Mūsu laikam ir svarīga interese par dzīvnieku paradumu izpēti, dzīvesveidu. Zinātnieki un pētnieki instalē sensorus un kameras, lai izsekotu personu skaitu, biotopu. Ierīces pārraida informāciju par to, cik daudz sedz svaru, par dzimušo bērnu skaitu. Sarežģīta un svarīga lieta ir šo graciozu un majestātisko dzīvnieku saglabāšana un uzdevums tikai cilvēkam.

Skatiet videoklipu: LOS AMIGOS - Tavs jaunais gads (Jūnijs 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org