Zivis un citi ūdens radījumi

Animal Narwhal: jūras vienradzis un tā biotops

Pin
Send
Share
Send
Send


Tūlīt es gribētu atbildēt uz mūsu lasītāju jautājumu par to, kas ir šis narvāls - dzīvnieks vai zivis. Tas ir vaļveidīgais zīdītājs. Tas ir vienīgais narvāla veids.

Dzīvnieku narvāls jeb ūdens vienradzis, kas dzīvo Ziemeļu Ledus okeānā, ir tuvs beluga radinieks un pieder vaļveidīgo zīdītāju ģimenei.

Izskats

Tas ir ļoti liels dzīvnieks - narvāls. Tā svars (vīrietis) sasniedz 1,5 tonnas. Pieaugušās personas garums ir 4,5 metri, un līdz pusotram metram ir mazuļa garums. Pieaugušo narva svarā vairāk nekā puse ir tauki. Sievietes ir nedaudz gludākas, to svars ir tikai 900 kilogrami.

Ārēji narvāri ir ļoti līdzīgi belugai. Bet tie atšķiras ar milzīgu ragu. Visbiežāk to sauc par brosmes. Tā ir liela un izturīga konstrukcija ar garumu 2-3 metri un svaru 10 kg. Tusks spēj saliekt dažādos virzienos, nesalaužoties.

Kas ir narvāla rags

Brosmes funkcijas joprojām nav pilnībā saprotamas. Tiesa, zinātnieki šodien saka ar pārliecību, ka tas nav paredzēts, lai izurbtu ledus garozu vai uzbruktu upurim.

Sākotnēji tika izteikta versija, ka dzīvnieku narvāls pārošanās spēlē izmanto savu ragu, lai piesaistītu sievieti. Tas bija balstīts uz novērojumiem. Fakts ir tāds, ka pārošanās laikā šie milzīgie dzīvnieki pastāvīgi nepārtraukti pieskaras viņu ķekariem.

2005. gadā zinātniskā ekspedīcija, kas novēroja narvaļu dzīvi, nonāca pie secinājuma, ka šī veidošanās ir ļoti jutīga. Pētot to, tās virsmā tika atrasts milzīgs daudzums nervu galu.

Zinātnieki vēlreiz pārliecināja, cik unikāls narvāls (dzīvnieks). Elektromagnētisko viļņu temperatūras un biežuma mērīšana ir nākamais tās mērķa variants.

Paaugstināta jutība

Narvas rags tiek cienīts un novērtēts dārgi dažādās kultūrās - tas var būt karalisko troņu un pilīšu rotājums. Anglijā narvāla broska kļuva par karalisko skeptru. Karaliene Elizabete par vienu ziemeļu milzu brosmi maksāja XVI gadsimtā par fantastisku summu šajos laikos - 10 tūkstoši mārciņu. Ar šo naudu bija iespējams uzcelt pili. Kas ir tik ievērojams process?

Narwhals pieder pie tā saukto zobu vaļu mazā apakšrajona. Neskatoties uz to, patiesībā viņi ir bez zobu radības. Zemgalā nav zobu, bet augšējā žoklī - tikai divi pumpuri. Viņiem var būt seši augšējo zobu pāri un apakšējo zobu pāris, bet tie ātri izkrīt, un kreisā zoba vietā vīrieši sāk attīstīties brosmes, kas līdz laikam, kad dzīvnieks sasniedz briedumu, sasniedz 2-3 m garumu, 7-10 cm biezumu un vairāk. 10 kg svara. Ilgi ķekari rotā tikai vīriešus. Sievietē rags ir taisns un īsāks. Ļoti reti, bet tas notiek, kad abi zobi sievietēs atdzimst rokās, un vīriešiem kreisais suns nekļūst par ragu, bet tie ir diezgan reti izņēmumi.

Narvaļu brosmām uz tās virsmas ir spirālveida dzeltenums (griešana), kas ievērojami palielina tā izturību. Šis pavediens parādās ilgu laiku: dzīvnieka priekšējās kustības laikā miziņa, pārvarot spēcīgo ūdens pretestību, lēnām rotē ap savu asi. Tā rezultātā caurumu sienas sagriež spirālveida rievas uz tās jaunās virsmas.

Tēviņi ar divām ķekarām, kas uzreiz izveidojās no diviem zobiem, ir ļoti reti. Saskaņā ar statistiku šādi dzīvnieki ir viens no 500 pieaugušajiem.

Pārsteidzoši, ka pat šodien dzīvnieku narvāls un jo īpaši tās rags paliek noslēpums zinātniekiem visā pasaulē. Viņš maz pētīja.

Līdz šim pētnieki uzskata, ka brosks ļauj narvālam izjust temperatūras, spiediena, suspendēto vielu koncentrācijas izmaiņas ūdenī.

Dzīves veids

Narwhal ir dzīvnieks (mēs ievietojām fotogrāfiju šajā rakstā), kas ziemas laikā izzūd 1,5 km dziļumā. Tas ir nepieciešams, lai aizsargātu pret ledus Arktikas ūdeņiem. Pēc kāda laika viņš piecēlās uz virsmu, lai atkal dotos gaisā, un atkal iet uz dziļumu. Dienas laikā viņš veic aptuveni 15 šādas niršanas. Turklāt zemādas tauki ir droša aizsardzība pret aukstumu. Tās slānis dažreiz pārsniedz 10 cm, vasarā šie dzīvnieki parasti atrodas 30 līdz 300 m dziļumā.

Arktikas dzīvnieks, narvāls, barojas galvenokārt ar galvkāju mīkstmiešiem un dažādām grunts zivju sugām. Šo spēcīgo dzīvnieku galvenie ienaidnieki ir slepkavas un polārie lāči. Cāļi dažreiz tiek uzbrūk haizivīm.

Dzīvnieku narvāls var dzīvot pilnīgā vientulībā vai nelielā grupā, kurā ir līdz 10 pieaugušiem vīriešiem vai sievietēm ar pēcnācējiem.

Agrāk šie milži radīja lielus ganāmpulkus, kas bija vairāki simti un dažreiz tūkstošiem galvu. Šodien ir reti sastopama vairāk nekā simts cilvēku grupa. Dažreiz tiem pievienojas baltie vaļi.

Tāpat kā citi ganāmpulku vaļveidīgie, šie dzīvnieki savstarpēji sazinās, izmantojot vokalizāciju. Visbiežāk tās ir skarbas skaņas, kas līdzīgas svilpes, moans, klikšķiem, nomazgāšanai, gurķēšanai, gājieniem.

Audzēšana

Pārošanās notiek pavasarī. Grūtniecība ilgst 14 mēnešus, pilnais vairošanās cikls ir 2-3 gadi. Parasti viens ir piedzimis, daudz retāk - divi mazuļi. Seksuālais briedums ir 7 gadi. Nav šo dzīvnieku reprodukcijas nebrīvē.

Sievietes 20 mēnešus baro viņas mazuļu pienu.

Dzīve nebrīvē

Ūdens vienradzis pieder pie nelielas dzīvnieku grupas, kas vispār necieš nebrīvē. To apliecina neapstrīdams fakts, ka neviens dzīvnieks nav izdzīvojis vairāk nekā pusgadu cietumā, savukārt dabiskos apstākļos viņi dzīvo līdz 55 gadiem. Precīzs narkomānu skaits nav noteikts, bet tie ir mazi, retas sugas, kas jau ir iekļautas Krievijas Federācijas Sarkanajā grāmatā.

Pilnībā pārliecinoties, tos var saukt par vienu no Arktikas brīnumiem, kas ir unikāli un unikāli.

Dzīvotne

Mēs jau esam minējuši, ka šie spēcīgie dzīvnieki dzīvo skarbajās ziemeļu zemēs. Visbiežāk Arktikas jūrā, Arktikas okeānā. Narwhal var atrasties Grenlandes krastā, kā arī Kanādas Arktikas arhipelāga ziemeļu daļā.

Mazās grupas ir reģistrētas Franz Josef Land ziemeļaustrumos, ļoti reti starp Kolmu un Cape Barrow. Tas ir saistīts ar barības trūkumu - ir maz galvkāju. Ziemeļpola stacijas reģistrēja narvaļu grupas uz ziemeļiem no Wrangel salas. Viņi dzīvo aukstajos ūdeņos ap Arktikas ledus malām, veic sezonas migrāciju: vasarā - uz ziemeļiem un ziemā - uz dienvidiem.

Ūdens vienradžu gaļu ēd ziemeļu iedzīvotāji. Viņi izmanto šo dzīvnieku taukus kā līdzekli spuldzei. Zarnas tiek izmantotas virvju un auklu ražošanai. Bet īpaši vērtīgs ir noslēpumainais rags vai brosmes. Ziemeļu amatnieki no dažādiem amatniecības izstrādājumiem gatavojas.

Dzīvnieku narvāls ir neliela suga, kas atrodas uz izzušanas robežas. Viduslaikos, jo tā ragi, kas, kā norāda šamanieši, ir burvju spēki, šie zīdītāji tika iznīcināti lielā skaitā.

Pat mūsdienās neparasts brosmes var izraisīt dzīvnieka nogalināšanu. Eskimos medības tos. Ja vecajās dienās medībām izmantoja rokas harpūnus, tad tiek izmantotas motorlaivas un automātiskās ierīces nāves nogalināšanai.

Ikvienam, kam ir roku uz šo reto dzīvnieku, ir jāzina, ka tie ir ekosistēmas dzīvi rādītāji, viņi jūt mazākās klimata pārmaiņas un ir jutīgi pret vides piesārņojumu.

Kā izskatās narvāls?

Visu zobu vaļu vidū narvaļi ir īpaši līdzīgi delfīniem un cūkdelfīniem. Narvaļiem, tāpat kā vairumam vaļveidīgo, ir liels, racionalizēts ķermenis, un vidējais dzīvnieku izmērs svārstās no 3,8 līdz 4,5 m. Pieaugušie vīrieši sver līdz 1,5 tonnām, sieviešu svars sasniedz 900 kg un trešdaļa tauki, kas veido iespaidīgu izolācijas slāni līdz 10 cm biezumam.

Narwhals nav muguras spuras, un krūšu spuras ir nelielas un noapaļotas. Aizsargstienis ir vidēja garuma un beidzas ar diviem plašu spārnu šķautnēm. Narvaļu galva ir apaļa un gluda, ar labi marķētu priekšējo tuberkulīti, kas piekārsies mazās acīs un mazu muti, kurai ir zemāka vieta.

Narwhals ir bieza un bieza āda, un viņu āda, neatkarīgi no tā, cik dīvaini tas var izklausīties, ir bagāta ar C vitamīnu. Narwhal krāsa ir pelēkbrūns plankums, kas pēc nejaušības principa ir izkaisīts pa galveno gaišo fonu, daži plankumi atrodas atsevišķi, citi saplūst kopā.

Narvaļu interesanta fizioloģiskā iezīme ir to reti runājamība. Tāpat, tāpat kā belugas, viņi izmanto visdažādākās skaņas saziņai: svilpes, gurķēšana, noklikšķināšana, trokšņains, mooing un pat creaking.

Narwhal. Narwhal. Narwhal.

Narwhal Tusk

Narvaļu žokļos aug tikai 2 augšējie zobi, dzīvnieku apakšžoklī nav zobu. Abu dzimumu indivīdu pareizais zobs parasti slēpjas smaganās un ir ļoti retos gadījumos sagriezts - vienā no 500 dzīvniekiem. Kreisais tēviņu zēns pārvēršas par masveida brosmām, kas ir līdz 2-3 m garš, un ļoti lielos indivīdos tas var svērt līdz pat 10 gadiem. kg Interesanta brosmes iezīme ir tās neparasta forma, kas ir pa kreisi pagriezta spirāle.

Īpaši reti izņēmumi ir sieviešu narvaļi ar attīstītu brosmiņu, tomēr vienā no Hamburgas muzejiem tiek turēta sieviešu auklītes galvaskauss ar divām pilnībā veidotām kociņām.

Narwhal spēcīgie rokturi ir ļoti izturīgi un elastīgi, un tiem ir īpaši elastīgi uzgaļi, kas var saliekt, nesalaužoties jebkurā virzienā. Pilnīgi salauzta narva no brūna atkal nepalielinās, bet laika gaitā zoba kanāls tiek nostiprināts ar kaula spraudni.

Narwhal Tusk

Kāpēc narwalm tusks?

Narvaļa brosme izskatās kā milzīgs ierocis, bet, neskatoties uz visu, tas nav uzbrukuma vai aizstāvības līdzeklis. Sākotnēji zinātnieki uzskatīja, ka tēviņi vairošanās sezonas laikā izmanto vīriešus, lai piesaistītu sievietes. Tika arī atzīmēts, ka cīņas laikā par sievietēm vīrieši cīnās pret savām ķekarām, bet vēlāk izrādījās, ka šim rituālam nav nekāda sakara ar laulības turnīriem, un dzīvnieki tīra to kociņus no dažādām nogulsnēm.

2005. gadā amerikāņu zinātnieki, kas pētīja jūras zīdītājus, pētīja narvaļu brosmes struktūru elektronu mikroskopā un konstatēja, ka tās kaulu audi ir caurdurti ar neskaitāmiem nervu galiem, kas ievietoti mikroskopiskās caurulēs. Šis atklājums liecināja, ka dzīvnieku miziņa ir sava veida jutekļu orgāns, kas jutīgi uztver spiediena kritumus, temperatūras un ūdens sastāva izmaiņas.

Narvas ganāmpulks. Narvas ganāmpulks. Narwhals ledā. Dempings zem ūdens.

Kur dzīvo narwhals?

Narwhals ir pamatiedzīvotāji aukstajās jūrās un dod priekšroku visu savu dzīvi Atlantijas okeāna un Ziemeļu Ledus okeāna augsto platumu ūdeņos. Šo dzīvnieku mīļākie biotopi ir ūdeņi pie Kanādas Arktikas arhipelāga krastiem un Grenlandes krastiem. Svalbāras salā, Franz Josef Land arhipelāgā un Novaja Zemljas salas ziemeļu krastos atrodas arī narvāri.

Ziemeļu ziemeļu vasaras migrācija tika novērota ap 85 grādiem uz ziemeļiem, ziemā dzīvnieki atrodami Nīderlandes un Lielbritānijas krastā, Barenca jūrā netālu no Murmanskas krasta, un dažreiz dodas uz Balto jūru.

Narvju ganāmpulks ledā. Narwhal.

Narvāla diēta

Narwhals baro savu pārtiku okeāna lejasdaļā, niršanas meklējumos ēdienā līdz 1000 m dziļumam un spēj ilgstoši palikt zem ūdens, nesabojājot veselību.

Narvaļu devas pamatā ir galvkāji - galvkāji, vēžveidīgie un grunts zivis. Interesants veids, kā narwhals zivis ir: dzīvnieki skandāla Atlantijas mencu, paltusu, plekstes vai cisternas ar to ilgi ilkņi.

Ienaidnieki Narwhals

Aukstajā sezonā vienīgais apdraudējums narvam ir polārie lāči, kas atrodas gaidīt savu upuri netālu no polinjas. Narvaļu atklātajā okeānā bieži tiek uzbrukti citi zobainie vaļi, asinskrāpji vaļu važi, un jaunieši bieži kļūst par Grenlandes haizivju upuriem.

Bet galvenais nāvu ienaidnieks, tāpat kā vairums planētas dzīvnieku, bija un paliek cilvēks. Vaļu medniekiem narwhals nebija interesanti kā tauku avots, priekšroku dodot lielākiem vaļveidīgajiem. Bet tika uzskatīts, ka viņu ķekuriem ir brīnumainas dziedinošas īpašības, tāpēc tūkstošiem dzīvnieku iznīcināti tikai ķekaru ieguves dēļ.

Šādā veidā nāves zveja nepastāv, bet daudzas ziemeļu tautas, tās pašas eskimotas, labprāt ēst narva gaļu, to tauki tiek izmantoti kā spuldzes eļļa, tie veido virves no zarnām, un ķekarus izmanto kā vērtīgus amatniecības izstrādājumus dažādu suvenīru izgatavošanai.

1976. gadā Kanādas valdība ieviesa stingri regulētu kvotu nokaušanai narvārus un pilnībā aizliedza medīt medībās ar teļiem. Šodien sarkanajā grāmatā narvāri ir uzskaitīti kā reti, mazas sugas, lai gan nav iespējams precīzi noteikt lopu stāvokli.

Narwhal: dzīvnieku apraksts

Spēcīgs dzīvnieks, kura ķermeņa garums dažreiz pārsniedz piecus metrus un sver vairāk nekā vienu tonnu. Lielākā daļa ir taukaudi, kas ir ļoti svarīgi, lai izdzīvotu ledus Arktikas ūdeņos. Vīrieši ir daudz lielāki nekā sievietes, gandrīz pusotru reizi. Dzīvnieku narvāls atgādina vaļu vai delfīnu izskatu: viņiem ir ļoti liela galva, gandrīz apaļa, bet nesamērīgi maza mute un nav muguras spuras.

Narvālam, kura fotogrāfiju var redzēt daudzās dabas mīļotāju publikācijās, ir krāsa, kas nav monohromatiska: tās ķermenis ir pārklāts ar tumši pelēkajiem plankumiem pret gaiši pelēku fonu. Salīdzinot ar citiem vaļveidīgajiem, vīrišķais narvāls izskatās neparasts sakarā ar vītā, milzīgā brosmes ragu, kura garums bieži sasniedz trīs metrus.

Faktiski šajā dzīvniekā ir divi ragi, bet otrs ir praktiski neattīstīts, grūti saskatīt ar neapbruņotu aci. Tikai 0,5% narvāru var lepoties ar divām pilntiesīgām ķekarām. Citos gadījumos otrais nomirst kā lieks.

Sieviešu narvāra ragiem vairumā gadījumu tomēr nav atsevišķi gadījumi, kad ir reģistrēta broska un skaista puse no narvaļa, bet, lai izskaidrotu šo parādību, zinātnieki vēl nevar.

Skaits

Līdz šim nav noteikts precīzs narkomānu skaits. Tas galvenokārt ir saistīts ar to, ka ir ļoti grūti novērot un izpētīt šos dzīvniekus, jo viņi dzīvo vietās, kuras cilvēkiem ir grūti sasniegt. Saskaņā ar aptuvenām zinātnieku aplēsēm uz Zemes dzīvo aptuveni 50 tūkstoši cilvēku. Skaita samazinājums ir saistīts ar okeānu piesārņojumu, zveju un malumedniecību. Grenlandes un Kanādas tautas šodien nogalina šos retos dzīvniekus, izmanto to taukus un gaļu ēdienam, kā arī no dažādiem suvenīriem.

Dabiskais faktors, kas nopietni ietekmē narvaļu skaitu, ir plēsoņu uzbrukums: slepkavu vaļi, polārlāči, haizivis un valrieksti.

Krievijas Sarkanās grāmatas dzīvnieki: narvāls

Narwhal ir jūras zīdītājs, kas ir iekļauts Krievijas Federācijas Sarkanajā grāmatā kā “retas mazas sugas”. Medību un slazdošanas aizliegums Krievijā ir aizliegts. Šie dzīvnieki ir ekosistēmas labklājības rādītāji: tie ir jutīgi pret mazākajām izmaiņām klimatiskajos apstākļos, kā arī vides piesārņojumu.

Narvāls ir iekļauts Starptautiskajā Sarkanajā grāmatā kā "suga, kas ir tuvu neaizsargātai situācijai." Grenlandē un Kanādā ir ierobežojoši pasākumi, kas piemērojami medību veikšanai personām ar teļiem un grūtniecēm, ir īpaša kvota to uztveršanai.

Raksturs un dzīves veids

Narwhals ir sabiedriski dzīvnieki, kas veido milzīgus ganāmpulkus. Visbiežāk sastopamās kopienas sastāv no nobriedušiem vīriešiem, jauniem dzīvniekiem un sievietēm un mazām kopienām - sievietēm ar teļiem vai nobriedušiem vīriešiem. Pēc katologu domām, agrākie narkomāni nonāca milzīgos ganāmpulkos, kuros bija vairāki tūkstoši cilvēku, bet tagad grupas lielums reti pārsniedz simtiem galvu.

Tas ir interesanti! Vasarā narwhals (atšķirībā no belugas) dod priekšroku dziļākajos ūdeņos, bet ziemā tie atrodas polijās. Kad tie ir pārklāti ar ledu, vīrieši iztur spēcīgas muguras un kociņus, laužot ledus garozu (līdz 5 cm biezumam).

No sāniem strauji mainīgie narvāri izskatās diezgan iespaidīgi - viņi seko viens otram, radot sinhronus manevrus. Šie vaļi nav mazāk gleznaini savos atpūtas brīžos: tie atrodas uz jūras virsmas, vēršot iespaidīgos ķekarus uz priekšu vai uz augšu pret debesīm. Narwhals dzīvo aukstajos ūdeņos, kas robežojas ar Arktikas ledu un izmanto sezonas migrāciju, pamatojoties uz peldošā ledus kustību.

Ziemā vaļi iet tālāk uz dienvidiem un vasarā migrē uz ziemeļiem.. Ārpus polāro ūdeņu robežām zem 70 ° C Ja narvaļi iznāk tikai ziemā un ir ļoti reti. Periodiski vīrieši šķērso savus ragus, kurus ketologi uzskata par veidu, kā atbrīvot ķekarus no svešzemju augšanas. Нарвалы умеют разговаривать и делают это весьма охотно, издавая (в зависимости от повода) повизгивание, мычание, щелчки, свист и даже стоны со вздохами.

Сколько живет нарвал

Биологи убеждены, что в естественной среде нарвалы живут не менее полувека (до 55 лет). В неволе вид не приживается и не размножается: пойманный нарвал не протянул в заточении и 4 месяцев. Narvāla saturam mākslīgajos rezervuāros tas ir ne tikai pārāk liels, bet arī samērā niecīgs, jo tam nepieciešami īpaši ūdens parametri.

Seksuāla dimorfisms

Atšķirību starp vīriešiem un sievietēm var izsekot, pirmkārt, izmēros - sievietes ir mazākas un reti sastopamas tonnas svarā, iegūstot aptuveni 900 kg. Bet fundamentālā atšķirība ir zobos vai drīzāk kreisajā augšējā zobā, caurdurot vīrieša augšējo lūpu un augot par 2-3 m, pagriežot saspringtā skrūvgriezī.

Tas ir svarīgi! Pareizie tuski (abos dzimumos) slēpjas smaganās, kas attīstās ļoti reti - apmēram 1 no 500 gadījumiem, turklāt dažreiz mātītes garumā ir garš brosks. Mednieki atnāca uz Narwalas sievietēm ar pāris ķepām (pa labi un pa kreisi).

Tomēr ketologi atribūts piešķir vīriešiem sekundāros seksuālos raksturlielumus, bet joprojām diskutē par tās funkcijām. Daži biologi uzskata, ka tēviņi pārojas pārošanās spēlēs, piesaista partnerus vai tiek mērīti ar spēkiem ar konkurentiem (otrajā gadījumā narwhals berzē pret saviem ķekariem).

Starp citiem lietuvju lietojumiem tiek nosaukti:

  • ķermeņa stabilizācija (pasargājot to no rotācijas pa asi), peldoties ar caudālo spuru apļveida kustībām,
  • nodrošinot pārējos ganāmpulka locekļus bez ragiem ar skābekli, izmantojot vīriešus, vīrieši lauž ledu, radot ventilācijas atveres saviem radiniekiem,
  • izmantojot brosmes kā medību instrumentu, ko 2017. gadā uztvēra WWF Polar Research Department speciālistu uzņemtais video,
  • aizsardzība pret dabiskiem ienaidniekiem.

Turklāt 2005. gadā, pateicoties Martin Nweeia vadītajai pētniecības grupai, tika konstatēts, ka narvaņa brosmes ir sava veida jutekļu orgāns. Brosmes kaula audu pārbaudīja ar elektronu mikroskopu, un konstatēja, ka to iekļāvuši miljoniem mazāko kanālu ar nervu galiem. Biologi hipotēzi, ka narvaļu brosmes reaģē uz temperatūras un spiediena izmaiņām, kā arī nosaka suspendēto daļiņu koncentrāciju jūras ūdenī.

Dzīvotne

Narvāls dzīvo Ziemeļatlantijā, kā arī Kara, Čukči un Barenca jūrā, kas pieder pie Arktikas okeāna. Tas notiek galvenokārt netālu no Grenlandes, Kanādas arhipelāga un Svalbāras, kā arī uz ziemeļiem no Jaunās Zemes ziemeļu salas un pie Franz Josef Land krastiem.

Narwhals tiek atzīti par visvairakajiem vaļveidīgajiem, jo ​​viņi dzīvo starp 70 ° un 80 ° ziemeļu platumu. Vasarā ziemeļu ziemeļu migrācija ir līdz 85 ° c. ziemā tiek novērotas dienvidu pieejas - uz Nīderlandi un Lielbritāniju, Beringa salu, Balto jūru un Murmanskas piekrasti.

Šo sugu tradicionālie biotopi Arktikas centrā ir nesalīdzinoši poliisi, kas reti tiek pārklāti ar ledu pat visnopietnākajās ziemās.. Šie ledus oāzes saglabājas nemainīgi no gada uz gadu, un vissvarīgākie no tiem ir ieguvuši savus vārdus. Viens no ievērojamākajiem, lielajiem Sibīrijas polijiem, kas atrodas netālu no Jaunās Sibīrijas salām. Tās pastāvīgās polinādes tika atzīmētas pie Taimiras, Franz Josef Land un Novaya Zemlya austrumu krastiem.

Tas ir interesanti! Arktikas dzīves gredzens ir neveselīgas jūras ūdens ķēdes nosaukums, kas savieno pastāvīgās polijas (tradicionālie narvāru biotopi).

Dzīvnieku migrācija ir saistīta ar ledus sākšanos / atkāpšanos. Kopumā šiem ziemeļu vaļiem ir samērā ierobežots diapazons, jo tie ir spilgtāki par savu biotopu. Viņi dod priekšroku dziļajiem ūdeņiem, dodoties uz līčiem / fjordiem vasarā un praktiski, neatkāpjoties no brīvas ledus. Lielākā daļa narvāru tagad dzīvo Davisa šaurumā, Grenlandes jūrā un Baffin jūrā, bet lielākā iedzīvotāju daļa atrodas Grenlandes ziemeļrietumos un Kanādas austrumu Arktikas ūdeņos.

Narwhal diēta

Ja upuris (apakšējās zivis) slēpās apakšā, tad narvāls sāk strādāt ar brosmām, lai to nobiedētu un piespiestu pacelties.

Narwhal diēta ietver dažādas jūras dzīves:

  • galvkāji (ieskaitot kalmārus), t
  • vēžveidīgie,
  • lasis,
  • menca,
  • siļķes
  • plekstes un paltusu
  • stingrays un buļļi.

Narwhal pielāgojās ilgstošai uzturēšanās vietai ūdenī, ko tas izmanto medības laikā, ilgu laiku ieņemot kilometru dziļumu.

Dabas ienaidnieki

Savvaļā tikai pieaugušie slepkavu vaļi un polārie lāči var tikt galā ar milzīgu narvāli. Augošus narvārus uzbrūk polāro haizivju. Turklāt mazie parazīti, nematodes un vaļu utis apdraud narvāla veselību. Dabisko ienaidnieku sarakstā ir jāiekļauj arī persona, kas savos apbrīnojamajos ķekaros novāc ziemeļu vaļus. Tirgotāji veica strauju tirdzniecību ar spirālveida ragu pulveri, ko iedzīvotāji attiecināja uz brīnumainajām īpašībām.

Tas ir interesanti! Mūsu senči bija pārliecināti, ka mizas pulveris dziedē jebkuras brūces, kā arī mazina drudzi, melno vājumu, bojājumus, drudzi, sabrukumu un čūsku.

Narvaļu brosmes bija dārgākas nekā zelts, tāpēc tas tika pārdots gabalos. Tikai ļoti bagāti cilvēki varēja iegādāties veselu brosmu, piemēram, Elizabeti I no Anglijas, kurš viņam deva 10 tūkstošus mārciņu. Un franču monarhu tiesa izmantoja brosmes, pārbaudot, vai ēdiens tiek pasniegts indes klātbūtnē.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Pat IUCN Sarkanais saraksts, kas runā par 170 tūkstošiem vaļu (izņemot Krievijas Arktikas un Grenlandes ziemeļaustrumu daļas), nesniedz precīzu skaitli pasaules narkotiku iedzīvotājiem. Galvenie draudi šiem jūras zīdītājiem ir šādi:

  • rūpnieciskā ieguve
  • pārtikas piegādes samazināšana, t
  • okeāna piesārņojums
  • jūras ledus izzušana,
  • slimībām.

Neskatoties uz to, ka narvāls gandrīz nekļuva par lielapjoma komerciālās zvejas objektu (izņemot vairākus gadu desmitus 20. gadsimtā, kad Kanādas Arktikā tas bija lielā mērā iegūti), Kanādas valdība ieviesa īpašus ierobežojošus pasākumus jau iepriekšējā gadsimtā.

Tas ir interesanti! Kanādas iestādes aizliedza nogalināt sievietes (kopā ar teļiem), noteica kvotu nozveju nāves zvejai galvenajās teritorijās un lika vaļu medniekiem iznīcināt nozvejotos dzīvniekus.

Mūsdienās atsevišķas Grenlandes un Kanādas pamatiedzīvotāju kopienas medī narva.. Šeit gaļu ēd vai baro suņiem, lampas ir piepildītas ar taukiem, zarnas ir atļautas uz virvēm, un ķekari tiek baroti ar cirsts suvenīriem. Palielināta sugu neaizsargātība izskaidrojama ar tās lojalitāti uz tiem pašiem piekrastes apgabaliem, kur narvīni atgriežas katru vasaru. Narwhal ir iekļauta Konvencijas par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām sugām (CITES) II pielikumā.

Uzskaitīts sarkanajā grāmatā

Narwhals ir pārsteidzošs jūras zīdītāji. Pēc zinātnieku domām, viņu mūsdienu iedzīvotāju skaits ir 80 tūkstoši cilvēku. Neskatoties uz to, ka vēl nav novērota nopietna šīs sugas skaita samazināšanās tendence, dažās apakšgrupās to skaits samazinās. Gadsimtiem ilgi dzīvnieks ir bijis intensīvas zvejas objekts. Neatkarīgi no jēlādas, gaļas, speķa un vēnām, par kurām nāvi nogalināja, viņu rags bija neparasti augsti novērtēts, ko Eiropā pārdeva dārgāk nekā zeltu. Viduslaikos narwhal tika iegūti, lai rastos. Viņiem tika piešķirta burvju vara, un krievu tirgotāji tos pārdeva Eiropas karotei par lielu naudu. Reālā narvāla vaļu miziņa precīzi atbilst fantastiska vienradzis zirga brosmam. Dažās ziemeļu valstīs šodienas zveja turpinās.

Globālās klimata pārmaiņas, okeānu globālais piesārņojums, malumedniecība - tas viss negatīvi ietekmē narvāru skaitu. Šodien sugu saglabāšana ir pilnībā atkarīga no personas mērķtiecīgiem centieniem.

Interesants fakts

Alikorn - tā saucamais fantastiskā vienradzis. Ap XII gadsimtu. Krievu tirgotāji sāka pārdot narwhals ķekarus, dodot viņiem Eiropā alicorns. Viņi maksā daudz vairāk nekā zelts, ne visi varēja atļauties iegādāties veselu ragu. Tika uzskatīts, ka, ja jūs to izmetat bļodā ar indi, tad raga krāsa mainās. Un tikai pēc vairākiem gadsimtiem, kad kļuva skaidrs, ka „alicorn” piederēja narvāriem, „bizness” sāka izzust un dzīvnieku iznīcināšana tik lielos daudzumos apstājās.

Skatiet videoklipu: Narwhals. World's Weirdest (Aprīlis 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org