Putni

Kur apdzīvo krūšutēls

Pin
Send
Share
Send
Send


Bustard parasts ir viens no lielākajiem putniem, kas parasti atrodas Krievijā. Retos gadījumos tā izmērs sasniedz 21 kg. Putna krāsa ir diezgan ziņkārīga: sarkana ar melniem apdeguma zīmēm un ķermeņa apakšdaļa ir balta.

Kā tas parasti notiek, vīrieši ir nedaudz lielāki nekā sievietes, kas atšķiras no tām ne tikai lieluma, bet arī pavedienu spalvas, kas aug pie kakla. Vārdu sakot, putnu putns ir ļoti skaists un oriģināls faunas pārstāvis.

Tiek uzskatīts, ka šī suga nevar lidot. Tas nav taisnība: jā, krūšu lidojums ir smags, un tas ir iespējams tikai pēc ilgstošas ​​darbības, bet tas ir droši gaisā. Dīvaini, bet gaisā dod priekšroku pacelties pret vēju. Uz zemes, putnu putns ir ārkārtīgi piesardzīgs, tikai tuvāk pieredzējušiem medniekiem.

Tā dzīvo stepju un meža stepju zonā, ļoti patīk jauktas zāles pļavas. Tā barojas ar jauniem garšaugu un graudu kāpostiem piena gatavības posmā, savvaļas ķiplokiem un sīpoliem, neatsaka kukaiņus, mazus zīdītājus un pat citu putnu ligzdas.

Jāatzīmē, ka vasarā karstumā putns krūšutēls ir ļoti vajadzīgs neierobežotai piekļuvei ūdenim, jo ​​tas patērē daudz mitruma. Ņemot vērā to, ka viņai nav sviedru dziedzeru, karstā sezonā viņai ir grūti. Lai atdzesētu savus ķermeņus, viņi nolaidās uz zemes, izplatīja spārnus un atveras muti plaši, ātri un ātri elpojot. Tikai tad, kad siltums nav tik briesmīgs, šie putni atsāk meklēt pārtiku.

Bīstamas un stipras lietus ir bīstamas. Viņiem nav eļļas dziedzeru, un tāpēc viņu spalvu pārsegs uzreiz kļūst slapjš. Ļoti bīstami ir smagi rudens lietus pirms ziemas aukstuma sākuma. Iced spalvas padara krūmus pilnīgi bezpalīdzīgus, kas ir tas, ko izmanto plēsēji.

Pirms simts gadiem krampju putns bija viens no visbiežāk sastopamajiem putniem Krievijas impērijas teritorijā. Tika atrasts tūkstošiem, kur reti ir redzams vismaz viens putns. Atsevišķas personas atrodas Ukrainā, Vidusāzijā un dažos Kaukāza reģionos. Šādu strauju skaita samazināšanās iemesls nav pat viņu medībās, bet strauji palielinājies uzpūto stepju skaits.

Bustard ligzdas (stepes putni daudzējādā ziņā nonāk līdzīgi) ir sakārtotas, vienkārši izrakt nelielu caurumu zemē un uzklājot to ar sausu zāli. Bieži vien 2-3 olīvu krāsas olas tiek liktas tieši uz kailas zemes, ja nav kāda veida pakaišu. Inkubējamiem putniem ir jādara mēnesis.

Tikai sievietes rūpējas par cāļiem. Briesmu gadījumā māte piešķir cāļiem īpašu signālu, ar kuru viņi slēpjas zālē, cenšoties būt pēc iespējas neuzkrītošāki. Putns rāda drosmes brīnumus, brīdī, kad trauksme ved ienaidnieku aiz viņa, vai pat drosmīgi uzbrūk viņam.

Pirms pirmā sniega, jaunieši un vecāki klīst stepi, meklējot pārtiku. Ja sniega seguma biezums kļūst pārāk liels, viņi migrē uz dienvidiem. Tādējādi šo putnu sugu putnu var satikt pat Tadžikistānā un Turkmenistānā.

Maijā viņi atgriežas savās mājās. Gandrīz uzreiz sākas pārošanās periods, kurā vīrieši ļoti labi runā.

Ārējās zīmes

Bustard tikai uzzina. Varbūt arī tāpēc, ka tas ir viens no lielākajiem stepju putniem. Vīriešu svars sasniedz 16 kg, un kopējais ķermeņa garums ir 105 cm, sievietes parasti ir daudz mazākas nekā vīrieši, vidējais svars svārstās no 4 līdz 8 kg, un ķermeņa garums ir no 40 līdz 80 cm. Viņiem praktiski nav spalvas, un tie ir labi pielāgoti ātrai skriešanai pāri stepei, tāpēc dažreiz putns tiek saukts par stepju strausu!

Tajā pašā laikā krūšutēli lido perfekti, bet briesmu gadījumā viņi mēģina izbēgt. To spalvas krāsa ir lieliska, lai maskētu starp stepju veģetāciju. No augšas tas ir rūdīts-okers, un zem tā ir dzeltenīgi balts, ar nelielām daudzveidībām. Pavasarī galvas malās aug putnu spalvas - sava veida "ūsas". Šis ir laulības apģērba elements, kura mērķis ir piesaistīt sievietes.

Dzīves veids

Vīrieši sasniedz dzimumbriedumu piektajā līdz sestajā, bet sievietes trešajā līdz ceturtajā dzīves gadā. Ir svarīgi teikt, ka krūšutēli nav precējušies pāri. Viņu laulības attiecības ir tāda veida, ko dēvē par saukšanu.

Pavasarī, aprīlī - maija sākumā, agri no rīta, parasti pirms saules celšanās, notiek pašreizējās plūsmas. Tēviņi izvēlas atvērtu reljefu - tokovische, un sākas interesantākā apskate.

Pēc ventilatora atlaišanas un vertikāli paceļot astes, nometot spārnus uz zemes, viņi svarīgi staigāja, izrunājot mīkstu kliedzienu. Pilna laulības kleita, vīrietis šķiet nopietni un iespaidīgi. Kad sievietes parādās uz tokovische, vispārējais uztraukums palielinās un var pat pārvērsties sīva cīņa starp vīriešiem.

Pēc pārošanās sievietes ar kājām ieliec mazu caurumu zemē, piestiprina to ar sausiem garšaugiem un augu stublājiem, kā arī apmetot olas. Ievietojot parasti divas vai trīs olas. Rūpes par krūšu pēcnācējiem tiek uzticētas tikai sievietēm. Tiklīdz viņi sāk būvēt ligzdas un dēj olas, tēviņi pulcējas mazās grupās un dodas uz savām vietām. Ģimenes dzīve viņus vairs neinteresē. Līdz 30 dienām sieviete inkubē olas, gandrīz neizejot no ligzdas. Briesmu gadījumā viņa piespiež visu ķermeni uz zemes, apvienojoties ar apkārtējo ainavu, bet neatstāj savus nākotnes mazos.

Tūlīt pēc piedzimšanas, mazliet izžuvuši, cāļi izkļūst no ligzdas un sper pirmos soļus. Pirmkārt, viņi barojas ar skudras kāpuriem un to, ko viņi var atrast savās mājās. Pēc dažām dienām māte vadīs savu pūliņu uz stepi, meklējot pārtiku. Bustard ir veltīta un rūpējas māte. Ja bērni saskaras ar nepatikšanām, sieviete novērš ienaidnieka uzmanību, lidojot zem zāliena stenda, lai būtu skaidri redzams. Nestlings šajā laikā var paslēpties noslēpumainā vietā. Jāatzīmē, ka brāļi cenšas viens no otra atdalīties.

Sasniedzot aptuveni 40 dienu vecumu, bērni mācās lidot. Tie strauji aug un šobrīd sasniedz svaru, kas ir puse no viņu mātes lieluma. Vasaras beigās, kad cāļi no katras šķirnes kļūst spēcīgāki, brāļi pulcējas ganāmpulkos un sasietas līdz nākamajam pavasarim.

Bustards ir visēdāji. Tie ir piemēroti gan augu, gan dzīvnieku barībai. Putni var būt pat bīstami plēsēji, piemēram, maziem grauzējiem, ķirzakas un pat citu sugu cāļi. Šīs sugas pārstāvji dzīvo apmēram 25 gadus.

Interesants fakts

Krūšutēls ir smagākais lidojošais putns mūsu valstī. Interesanti, ka tas ir simbolisks. Āfrikā krūšdaļas ir saistītas ar auglību, kā arī dziļu saikni starp zemi un gaisu. Krievijā šis putns ir Saratovas reģiona simbols.

Saratova institūta filiāle par ekoloģijas un evolūcijas problēmām A. N. Severtsovs no Krievijas Zinātņu akadēmijas. Šīs iestādes pieredze sugas populācijas atjaunošanā ir plaši pazīstama ne tikai visā valstī, bet arī ārzemēs. Programma bija ieinteresēta britu ekspertiem, un 2003. gadā britu konsorcija „Big bustard” un Krievijas Zinātņu akadēmija parakstīja sadarbības memorandu, lai atjaunotu dabisko krūšu populāciju. Patiešām, Anglijā krūšutēls ir viens no mīļākajiem putniem, kā arī viens no valsts simboliem. Viņa ir attēlota uz ģerboņiem, bāri, klubi un dažādas organizācijas ir nosauktas pēc krūšutēls, bet ļoti mazas krūšutēls paliek Albionas savvaļā.

Sarkanajā grāmatā

Pagājušā gadsimta sākumā krūšutēls bija diezgan izplatīta un pat masīva suga daudzos pasaules reģionos. Tomēr XX gadsimtā. kļuva kritisks šim putnam. Pirmkārt, krūmu gaļa tiek uzskatīta par īpašu delikatesi, tāpēc tā bija viena no iecienītākajām malšanas vietām. Otrkārt, pat mūsdienās stepju kultivēšana lauksaimniecībā izmantojamai zemei ​​turpinās nemainīties. Virgin stepe un bustard nepastāv atsevišķi. Jau XIX gs. Otrajā pusē. Attīstoties lauksaimniecības tehnoloģijai un uzlabojot lauksaimniecības metodes, krūšutēls pilnībā pazuda no Lielbritānijas.

Austrumeiropā strauji samazinājās arī sugu skaits. Bez tam, krūmājos nav eļļas dziedzeru, un tās nevar aizsargāt savas spalvas no mitruma. Lielu lietusgāžu un sekojošu asu salu gadījumā putnu spalvas iesaldēja, un tās vienkārši nevar lidot, kas padara tos par vieglu plēsoņu plēsējiem.

Kopš 60. gadiem. 20. gadsimtā. pasaules krūšu populācijas skaits ir samazinājies par 30%. Kad tika atklāta satraucošā tendence un to oficiāli apstiprināja zinātnieku aprindas, tika noslēgti vairāki starptautiski līgumi un konvencijas, kas regulēja šāda veida aizsardzības pasākumu veikšanu.

1991. gadā tika nodibināts labdarības „Starptautiskais krūšu fonds”, kura misija ir saglabāt neapstrādāto stepi un vairot Austrumeiropas krūšu populāciju. Pašlaik Vācijā, Ungārijā un Krievijā ir īpašas laboratorijas, kas nodarbojas ar mākslīgo olu inkubāciju un sagatavo cāļus, lai atgrieztos savā dabiskajā vidē.

Apraksts krūšutēls

Otis tarda (krūšutēls, kas pazīstams arī kā duduk) pārstāv ķekaru ģimeni no komandas celtņa un ir atzīts par vienu no smagākajiem lidojošiem putniem. Vīrieši aug līdz tītara lielumam un sver gandrīz divas reizes vairāk nekā sievietes.. Vīriešu dzimuma dzīvnieki sver 7–16 kg ar garumu 1,05 m, savukārt sievietes sver vidēji 4–8 kg ar 0,8 m garumu.

Ir aprakstītas divas krūšu pasugas:

  • Otis tarda tarda - Eiropas krūšutēls,
  • Otis tarda dubowskii - Austrumu Sibīrijas krūšutēls.

Izskats

Tas ir milzīgs putns ar izliektu krūtīm un biezu kaklu. Tas atšķiras no citām putnu krūmājām ne tikai ar iespaidīgajiem izmēriem, piemēram, ar krāsainu krāsu un spēcīgām neauglīgām ekstremitātēm (pielāgotas zemes kustībai).

Plūksnās nomainās sarkanā, melnā un pelēkā krāsā, kā arī baltā krāsā, kurā ir nokrāsoti vēders, krūšu kurvja krūškurvja mugursoma un aizmugure. Galva ar kaklu parasti pelnu pelēka (ar gaišākiem toņiem austrumu populācijās). Augšējā daļa ir sarkanīgi okera spalvas ar raksturīgu melnu šķērsvirzienu svītru straumējumu. Pirmās kārtas lidojuma spārni vienmēr ir tumši brūni, otrās kārtas ir brūnas, bet ar baltām saknēm.

Tas ir interesanti! Līdz pavasarim visi vīrieši iegūst kastaņu "kakla" un "ūsas". Pēdējās ir stingras spalvu sijas, kas veidojas garu pavedienu veidā, sākot no knābja pamatnes līdz sāniem. Ar "ūsām" tēviņi svelk līdz vasaras beigām.

Neatkarīgi no gada laika sievietes atkārto vīriešu rudens / ziemas krāsas. Krūšutē ir gaiši pelēkas knābis un tumšas acis, kā arī garas, spēcīgas zaļgani brūnas krāsas kājas. Katrā kājā ir 3 pirksti. Aste ir gara, noapaļota beigās. Plata spārnu spārni ir 1,9–2,6 m. Krūšutēls ar piepūli pacelsies, bet lido pietiekami ātri, velkot kaklu un paņemot kājas, kas nav aiz astes malas. Spārni spārni ir lēni, ļaujot tiem redzēt lielus baltos laukus un tumšās spārnu spalvas.

Raksturs un dzīves veids

Krūšutēls ir nomodā dienas laikā. No rīta un vakarā viņa saņem ēdienu, un pēcpusdienā viņai ir sava siesta, kas atrodas uz zemes zem augsto zālaugu nojumes. Ja debesis ir noklātas ar debesīm, un gaiss ir pietiekami vēss, krūšutēls iet bez pusdienas atpūtas un barojas bez pārtraukuma. Ārpus vaislas sezonas Dudaki pulcējas lielās, bieži vien viendzimuma ganāmpulkos, kuru skaits ir simtiem cilvēku.

Reizēm parasti sieviešu grupās ir jauni vīrieši, kas nav sasnieguši pubertāti. Bustard, atšķirībā no celtņa, neļauj iekļūt kājām / knābam, lai atraisītu zemi un sajauktu pļavu pakaišus. Putns lēni iet un izdala zāli, ēdot tikai redzamas ēdamas maltītes un bieži apstājas.

Tas ir interesanti! Nelielas savvaļas dzīvnieki nozvejas strauju knābi, strauji metot galvu uz priekšu. Izbēgamā spēle tuvojas ātriem lēcieniem, kratot vai spiežot to uz zemes pirms rīšanas.

Gaisa gaitā krūšutēls pārvietojas tikai dienas laikā. Rietumos un dienvidos no tā ir mazkustīgs, austrumos un ziemeļos tas veic sezonas migrāciju un tiek uzskatīts par migrāciju / daļēju migrāciju. Dažreiz tā pārvar īsos attālumos ar kājām, un ziemošanai tas novēloti pavisam vēlu (ne agrāk kā oktobrī - novembrī), pulcējoties daudzos, līdz pat vairākiem simtiem putnu, ganāmpulku. Dudaki molt divreiz gadā: rudenī, kad plūmes pilnībā mainās un pavasarī (pirms pārošanās sezonas), kad maina tikai nelielas spalvas.

Dzīvotne

Krūškurvju teritorijas ir izkaisītas dažādās Eirāzijas kontinenta daļās, un vienīgais mazais iedzīvotājs dzīvo Marokas ziemeļaustrumos (Āfrikā). Tomēr ir informācija, ka Āfrikas iedzīvotāji jau ir izmiruši. Eirāzijā tas ir dienvidos no Ibērijas pussalas, Austrijas, Slovākijas un dienvidu Bohēmijas. Krūšutēls atrodas netālu no Gomela, Černigivā, Brjanskā, Rjazanā, Tulā, Penzā un Samāras reģionos līdz dienvidu Baškīrijai.

Šī suga dzīvo Rietumu Sibīrijā, sasniedzot Barnaulu un Minusinsku, uz austrumiem no Sayans dienvidiem, Augšā Angāras lejteces, Khanka zemienes un Lejas Zejas ieleju. Uz dienvidiem diapazons attiecas uz Vidusjūru, Mazās Āzijas reģioniem, Azerbaidžānas dienvidu reģioniem un Irānas ziemeļiem. Putni, kas apmetušies uz austrumiem no Kaspijas jūras un tālāk uz Urālu, Irgizas, Turgai un Kazahstānas austrumu reģioniem.

Tien Šanā, kā arī dienvidos, uz dienvidrietumu Tadžikistānu un uz rietumiem atrodas Karībuu kores. Uz austrumiem no Tien Shan teritorijas atrodas Gobi ziemeļu robežas, Lielās Kingānas pēdas dienvidrietumos, ziemeļaustrumos no Heilongjiang provinces un uz dienvidiem no Primorye.

Tas ir svarīgi! Plaisa starp austrumu un rietumu pasugas diapazonu šķērso Altaja. Turku un Eiropas krūmāji ir pakļauti nokārtotām, vairāk austrumu (stepju) lido prom ziemai, izvēloties Krimu, Centrālāzijas dienvidiem un Kaspijas jūru, kā arī ziemeļaustrumu Ķīnu.

Ornitologi runā par sugas augsto ekoloģisko pielāgošanās spēju, pamatojoties uz tās plašo zonu sadalījumu. Ir noskaidrots, ka krūšutēli ir iemācījušies dzīvot un vairoties ainavās, ko cilvēks gandrīz nemaz nav atpazījis.

Sākotnējā Dudakas ainava tiek uzskatīta par pļavu ziemeļu stepēm.. Mūsdienu krūšutēls dod priekšroku augstvērtīgiem graudaugu (galvenokārt spalvu zālaugu) stepēm. Visbiežāk apmetas uz līdzenām, nedaudzām kalnainām teritorijām (ar augstu, bet ne blīvu veģetāciju), izvairoties no sijas, gravas, stāvas kalni un akmeņainas teritorijas. Bustards parasti ligzdo līdzenumā, reizēm dzīvo kalnu stepēs.

Bustard diēta

Putnam ir bagātīgs gastronomijas sortiments, kas ietver dzīvnieku un dārzeņu sastāvdaļas, kuru attiecību ietekmē krūšu vecums un dzimums, tās atrašanās vieta un konkrētas pārtikas pieejamība.

Pieaugušie labprāt ēd lapas, dzinumus, ziedkopas un kultivētu / savvaļas augu sēklas, piemēram:

  • pienene, rāpojošs, kazas tārps, dārza sivēnmātes dadzis, tauriņš, kultivums,
  • Pļavas krustnagliņa un līkumainais āboliņš, patoliskais sautējums, zirņi un lucernas (sēklas),
  • redīsi sēšana un lauks, rapsis, dārza kāposti, rāceņi, melnās sinepes,
  • kolets un fescue,
  • dažādi celiņi.

Reizēm tā pārslēdzas uz zālaugu saknēm - lietussargu putnu, līst dīvānu zāli un loku.

Tas ir interesanti! Ar pastāvīgas veģetācijas deficītu, krūšutēls pārslēdzas uz cietāku pārtiku, piemēram, biešu asni. Bet rupjās biešu šķiedras bieži izraisa putnu nāvi gremošanas traucējumu dēļ.

Dzīvnieku barības sastāvs izskatās šādi:

  • pieaugušie / ceratoniju kāpuri, sienāzis, krikets un leduslācis,
  • zemeļļu, kāpuru vaboles, Kolorādo vaboles, tumšās vaboles, lapu vaboles un nūjiņas,
  • tauriņu un bedbogu kāpuri (reti),
  • gliemežiem, sliekām un ausīm,
  • ķirzakas, vardes, lauka cūku ligzdas un citi putni, kas ligzdo uz zemes,
  • mazi grauzēji,
  • skudras / bumbas no ģints formica (cāļu barošanai).

Bustards nevar dzīvot bez ūdens: vasarā viņi lido uz laistīšanas vietu, ziemā tie ir apmierināti ar sniegu.

Pavairošana un pēcnācēji

Migrējošie krūmi atgriežas dzimtajās zemēs sniega kaudzei, sākoties plūsmai, tiklīdz stepe izžūst. Tie ir aktuāli grupās (bez cīņām) un pa vienam, izvēloties atvērtās zonas pašreizējai vietai, kurā var novērot reljefu.

Vienam vīrietim ir līdz 50 m diametrā. Pašreizējais ir saistīts ar saullēktu, bet dažreiz tas notiek pirms saulrieta vai dienas laikā. Pašreizējais dīvāns izplata spārnus, atdala kaklu, uzbriest kaklu, izvelk tās ūsas un uzvelk asti. Mīlestības ekstazī vīrietis ir kā balts mākonis, kas pēc 10-15 sekundēm ieņem savu ierasto putnu skatu.

Tas ir interesanti! Sievietēm, kas ierodas vai ierodas pašreizējā, nav pastāvīgu pāri. Krūškurvēs tiek novēroti gan poliariumi, gan polija, kad „grooms” un “brides” mate ar dažādiem partneriem.

Tās ligzdo maija sākumā, izveidojot ligzdas uz neapstrādātas zemes, reizēm maskējot tās ar zāli. Mātes olas (2–4), kā arī audzētavas tiek uzticētas mātei: tēvi apvienojas ganāmpulkos un pārceļas uz post-pulka dzimšanas vietām.

Cāļi izšķīlušies maijā - jūnijā pēc trīs līdz četrām inkubācijas nedēļām. Pukhovičs gandrīz nekavējoties izkļūst no ligzdas, bet neatstāj to: šeit viņu māte baro. Viņi piecu dienu laikā sāk neatkarīgu pārtikas meklēšanu, neatstājot mātes barošanu vēl 2-3 nedēļas. Молодняк полностью оперяется и встает на крыло примерно к 1 месяцу, не покидая мать до осени, а зачастую и до весны. Окончательное зимнее/брачное оперение появляется у дроф не ранее 4–6 лет параллельно с фертильностью, которая у самок наступает в 2–4 года, а у самцов – в 5–6 лет.

Dabas ienaidnieki

Gan augsnes, gan putnu plēsēji medī pieaugušos putnus:

Cilvēkiem intensīvi apgūtās vietās draud briesmas un sajūgi. Liekas biežāk izpostījušas pļavu un lauka zirdziņi, lapsas, purvi, barrows, pelēks / melnas vārnas un rooks. Pēdējie ir pielāgojušies lauka aprīkojumam, kas iebiedē ligzdu vistu, kas ir tas, ko izmanto rooks. Turklāt cāļi un krūšu kauliņu olas kļūst par vieglu laupījumu klaiņojošiem suņiem.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Līdz 20. gadsimtam krūšutēls bija plaši izplatīts, apdzīvojot milzīgos Eirāzijas stepju plašumus. Tagad suga tiek uzskatīta par apdraudētu, un putns ir iekļauts vairāku valstu Sarkanajās grāmatās un Starptautiskajā dabas aizsardzības savienībā, un to aizsargā arī atsevišķas starptautiskas konvencijas.

Tas ir svarīgi! Sugu izzušanas cēloņi, galvenokārt antropogēni - nekontrolētas medības, biotopu maiņa, lauksaimniecības tehnikas darbs.

Saskaņā ar dažiem ziņojumiem krūšutēls tika pilnībā iznīcināts Francijā, Skandināvijā, Polijā, Anglijā, Balkānos un Marokā. Tiek lēsts, ka Vācijas ziemeļos ir palikuši aptuveni 200 putni, Ungārijā un blakus esošajos Austrijas, Slovākijas, Čehijas un Rumānijas reģionos - aptuveni 1300–1400 dudakova, un Ibērijas pussalā - mazāk nekā 15 tūkstoši cilvēku.

Krievijā krūšutēls tika saukts par "princely" spēli, lielā daudzumā noķerot medību putnus un medības. Tagad pēcpadomju telpā ir reģistrēti aptuveni 11 tūkstoši cilvēku, no kuriem tikai 300–600 putni (dzīvo Burjatijā) pieder pie austrumu pasugas. Lai glābtu sugas, tika izveidotas patvēruma vietas un rezervāti Eirāzijā, tika uzsākta krūmāju nebrīvā audzēšana un tās atkārtota ievešana vietās, no kurām tā tika pārvietota agrāk. Krievijā Saratovas reģionā tika atvērta līdzīga rezerve.

Bustard Bird: ārējs apraksts

Dudak (vai bustard parasts) ir lielākais putnu pārstāvis Krievijas faunā. Viņai ir diezgan liela ķermeņa struktūra, kas atgādina kaut ko tītaru: plašu krūtīm, biezu kaklu. Atšķirība starp sievietēm un vīriešiem ir ļoti skaidri izteikta. Pirmais ir daudz mazāks, sasniedzot 4-8 kg svaru un garumu līdz 80 centimetriem. Tajā pašā laikā vīrieši ir īsti milži. Kopējais ķermeņa garums ir vidēji aptuveni viens metrs, un svars sasniedz 16 kilogramus. Tāpēc nav pārsteigums, ka šis stepes putns reiz kļuva par zvejas objektu. Īpaša iezīme ir spēcīgas kājas ar trim pirkstiem bez plūmes - ierīce ātrai kustībai uz zemes. Putns iet diezgan labi un labi lido, ņemot vērā lielo izmēru.

Krūšu krāsa

Šī ir vēl viena atšķirīga iezīme, ar kuru var viegli atpazīt šo putnu. Spalvas ir ļoti krāsainas. Daba ir savācusi skaistu kombināciju ar neuzkrītošiem ziediem. Galvas un kakla krāsošana pelnu pelēkā krāsā, piesātinājums var būt atkarīgs no iedzīvotāju dzīvotnes. Pārējā spalvas no augšas augšpusē ir sarkanīgi okera krāsa, modelis ir straujš, šķērsvirziens. Krūškurvja, vīles un vēders ir tīri balti. Šis stepes putns neatšķiras pēc krāsas atkarībā no dzimuma. Un tikai pavasarī, uz vīriešu kakla, kaut kas līdzīgs spilgti kastaņu sarkanai krāsai un pavedienveida spalvu ķekariem, kas nāk no knābis, - tie saglabājas līdz vasaras beigām.

Kur dzīvo krūšutēls?

Kur tas dzīvo? Tā ir stepes putns, tā dod priekšroku vietām, kas bagātas ar biezu, bet ne ļoti augstu veģetāciju (fesku, spalvu zālaugu stepēm), pļavām. Sākotnēji krūšutēls apdzīvoja tikai neapstrādātus pusdezerus un stepes, tagad tās biotops ir paplašinājies, šajā ziņā nozīmīga loma ir bijusi cilvēku saimnieciskajai darbībai. Viņa dod priekšroku ligzdošanai plakanās vietās, retāk - kalnainās vietās. Tā labi izturas pret zemām temperatūrām, bet ir jutīga pret sniegu un ilgtermiņa sniega segumu.

Saistībā ar lielo teritoriju cilvēka attīstību, krūšu putns bija spiests pielāgoties. Tā rezultātā tagad to var atrast lauksaimniecībā izmantojamās jomās, siena ražošanai.

Bustard pasugas

1. Eiropas. Tā aizņem lielāko daļu biotopu, līdz Altaja dienvidrietumiem. Tā atšķiras ar galvas krāsu, šajā pasugas daļā tas ir tumšāks, un modelis uz muguras ir nedaudz izplūdis, melnās svītras ir šauras.

2. Austrumu Sibīrija. Teritorijas biotops uz austrumiem no Tuva, uz ziemeļiem un dienvidaustrumiem no Altaja. Uz muguras redzamais modelis ir skaidrāks un asāks, melnās joslas ir daudz plašākas. Turklāt vīriešu spalvu sijas attīstās ne tikai galvas malās, bet arī rīklē.

Ko ēd krūšutēls?

Putnu uzturs ir ļoti jaukts, dzīvnieku vai augu pārtikas pārsvars bieži ir atkarīgs no indivīda dzīvesvietas, vecuma un dzimuma, kā arī pārtikas pieejamības dažādos gadalaikos. Pieaugušo pilngadīgais krūšdēls ar dažādām ģimenēm, tostarp asterām, pākšaugiem (āboliņš, zirņi, lucerna), kāpostiem uc, ļoti vēlas patērēt dzinumus, sēklas, lapas un ziedkopas. Dzīvnieku barība galvenokārt ir kukaiņi un to kāpuri, Lielākais vairākums ir locusts, pļavas un lācis, kā arī dažādas vaboles, tostarp Kolorādo. Krūškurvja putns ir visēdājs, un, reizēm, nozvejas vardes, ķirzakas, sliekas un ēd mazu putnu olas, kas ražo ligzdas uz zemes (piemēram, lauciņa). Laikā, kad palielinās personu skaits, tas var medīt mazus grauzējus. Krūšutēls pieprasa ūdens klātbūtni, tāpēc viņi vai nu apmetas pie ūdenstilpēm, vai reizēm lido uz laistīšanas vietām, ziemā lieto sniegu.

Bet cāļos barība ir diezgan niecīga, pieaugušie baro tos ar Formica ģints skudrām un to kāpuriem.

Reproducēšana un laulību ceremonija

Sievietēm, līdz 3-4 gadiem, pubertāte tiek sasniegta agrāk, un vīrieši 5-6 gadu vecumā. Katru gadu viņi vienmēr atgriežas ligzdošanas vietā, tiklīdz uz zemes parādās pirmie atkausētie plāksteri. Tas parasti notiek aprīlī vai aprīļa sākumā. Sākumā putni paliek ganāmpulkos un gaida, līdz zeme izžūst. Pēc tam sākas laulību ceremoniju laiks, tās notiek īpašās jomās - tokovischakh. Vieta ir pastāvīga, un putni atgriežas tajā katru gadu. Putnu putns nerada nemainīgu pāri.

Kāzu ceremonija ir ļoti interesanta un skaļš. Turklāt parastās dzīves krūšņi - putni ir diezgan klusi. Visaktīvākā darbība notiek agri no rīta, līdz 8 stundām. Vairāki vīrieši sāk parādīties sieviešu priekšā. Tas izpaužas kā aktīva tamponu demonstrācija, palielinot kakla sēklu, bet galvas spalvas nokļūst galā. Pie kulminācijas, putns atgādina bumbu un padara blāvu, zemu skaņu. Ieinteresētās sievietes to visu skatās. Vīrieši izvēlas no viņiem, pēc kura notiek pārošanās.

Nest un cāļi

Laiks, kad olas tiek ieliktas, ir aptuveni vienāds visam diapazonam, bet laika apstākļi var ietekmēt. Par sezonu ir viens sajūgs. Lelli ir iesaistīta sieviešu kārtībā. Viņa ar savām ķepām padara zemi zemē, izvelk visas atlikušās saknes un zāles stiebrus, tad ar rotācijas kustību ķermenis dod noapaļotu formu. Šādi veidota ligzda parasti aug ar zāli un var droši paslēpties. Klājot, visbiežāk ir divas olas, retāk - divas. Veidlapā tie līdzinās celtņiem, bet vairāk noapaļoti, diezgan lieli, līdz pat 7-9 centimetriem. Olu krāsa var ievērojami atšķirties, fons mainās no gaiši brūnas līdz olīvzaļai. Uz tā ir izkaisīti plankumi, tie var būt mazi vai lieli, asas, izsitumi vai neregulāras formas (attēlā iepriekš).

Vīrieši nepiedalās jauniešu inkubācijā un audzināšanā. Pēc pārošanās viņi pulcējas lielās grupās un dodas uz molting vietām. Mātītes inkubē olas 21-28 dienas. To atrast zālaugu biezoknēs ir diezgan grūti. Stepes krūšutēls, kam ir patronizējoša krāsa, ir ļoti neuzkrītošs. Nestlings pieder pie sugas, tie ir pilnīgi neatkarīgi un putni. Mēneša laikā viņi sasniedz 2-3 kilogramu svaru un stāv uz spārna. Tomēr viņi paliek pie mātes līdz ziemai un dažreiz līdz pavasarim.

Sugu izzušanas cēloņi

Viņi ir tikai trīs, un tie visi ir saistīti ar cilvēka darbību.

  • Putnu masveida medības 20. gs. Un pirmajā pusē. Mērogs bija ļoti liels un dažās valstīs noveda pie krūšu pilnīgas izzušanas.
  • Lauksaimniecības zemes platības palielināšana un to pārstrādes metožu uzlabošana. Tas viss noved pie ligzdu iznīcināšanas, olu dēšanas.
  • Putnu biotopu izmantošana dažādām vajadzībām (meža siksnas, ēku apūdeņošanas sistēmas, ceļi, augstsprieguma elektrolīnijas uc).

Pašlaik tiek veikti aktīvi pasākumi ne tikai sugu saglabāšanai, bet arī iedzīvotāju skaita palielināšanai gan Krievijā, gan Eiropas valstīs. Tiek pētīti ganāmpulku audzēšanas veidi un iespējas nebrīvē. Speciālo centru darbinieki savāc krūmāju olas vietās, kur viņi ir nolemti līdz nāvei, un ievietoti inkubatoros, ligzdas audzētas un pēc tam atbrīvotas savvaļā.

Skatiet videoklipu: Memoriālo muzeju vadītāju nometne (Oktobris 2021).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org