Zivis un citi ūdens radījumi

Belukha zīdītājs un tā īpašības

Pin
Send
Share
Send
Send


Belugas ir lieli dzīvnieki: viņu ķermeņa garums ir 3-5 metri, svars ir 500-1500 kg. Vīrieši ir apmēram 25% garāki nekā sievietes un gandrīz divas reizes vairāk.

Jaundzimušie vaļi ir brūni, tad tie pakāpeniski kļūst gaišāki, iegūstot pelēkā krāsā pēc viena gada. Pieaugušie ir balti vai nedaudz dzeltenīgi.

Beluga vaļu raksturīga iezīme ir mobilā kakla, pateicoties kuram, atšķirībā no vairuma vaļveidīgo, viņi var pagriezt galvas no vienas puses uz otru.

Vēl viena iezīme ir muguras spuras trūkums. Tā vietā, beluga gar muguru (no ķermeņa vidus un astes) ir virsotne.

Jāatzīmē, ka baltais valis var izmainīt izteiksmi "seja". Kad valis ir mierā, šķiet, ka viņš smaida. Īpaši iespaidīgs ir atklātā mutes ar 32-40 zobiem demonstrācija.

Viņu zobi tiek sagriezti tikai otrajā vai trešajā dzīves gadā, un ir iespējams, ka viņu galvenā funkcija nav košļāšana vispār. Belugas bieži noklikšķina uz to žokļiem, un to zobus var izmantot, lai iegūtu skaļāku skaņu. Turklāt viņi vēlas demonstrēt savu „smaidu” saviem radiniekiem.

Pieaugušajiem ir labi izteikts melons (apaļš tauku spilventiņš uz pieres), bet tas attīstās lēni, un jaundzimušajiem tas pilnībā nav. Viengadīgajos mazuļos melone jau ir diezgan liela, bet slikti atdalīta no čaumalas. Tikai 5-8 gadu vecumā (šobrīd sākas pubertāte), tauku spilventiņš uzņemas parasto formu.

Melone tiek izmantota skaņu fokusēšanai echolokācijas laikā. Šī spēja ir ļoti svarīga, lai mērķētu un meklētu upuri tumšā ūdenī vai tumsā.

Daba nodrošināja, ka baltais valis nesasaldē aukstā ūdenī, nodrošinot to ar tauku slāni. Turklāt šis slānis ir tik biezs, ka galva šķiet pārāk maza šādam ķermenim.

Dzīvotne

Aizvēsturiskos laikos belugas dzīvoja mērens zonu ūdeņos. Šodien viņi dzīvo tikai aukstā Arktikas jūrā ziemeļu Krievijā un Ziemeļamerikā, kā arī Grenlandē un Spitsbergenā. Tie ir atrodami gan piekrastes ūdeņos, gan atklātā okeānā, gan vasarā upju grīvās.

Boforta jūrā migrācijas laikā uz austrumiem, beluga vaļi apstājas apmēram nedēļu lielajā Mackenzie upes deltā un pēc tam turpina savu braucienu. Dažās jomās, piemēram, Svalbardā, vaļi nonāk ledāju kājām.

Dzīves veids

Lielākā daļa gada, Beluga vaļi tērē tālu no krasta, vietās ar lielu ledus daudzumu, un dažreiz lielos poliļņos iepakojumā.

No jūnija līdz septembrim šie simtiem vaļu pulcējas plašās upju grīvās. Tajā laikā tie izzūd: vecā dzeltenā āda noņem, nomainīta ar jaunu, spīdīgu, baltu ādu.

Visbīstamākie vaļi

Dziedošie vaļi ir viens no sociālajiem dzīvniekiem vaļveidīgo vidū. Tie ir reti redzami atsevišķi. Simtiem un tūkstošiem belugas klasteru ir diezgan bieži un bieži vien aptver daudzus kvadrātkilometrus. Šķiet, ka šāds klasteris rīkojas kopumā, bet, ja paskatās no augšas, jūs varat redzēt, ka tas sastāv no daudzām mazām grupām, parasti ietverot vienāda lieluma vai dzimuma personas. Mātītes ar teļiem apvienojas, lieli pieaugušie vīrieši veido arī atsevišķas grupas.

Starp baltajiem vaļiem sazināties, izmantojot skaņas signālus un sejas izteiksmes. Viņi izdara daudz dažādu skaņu, tai skaitā mumbuļošanu, čiršanu, svilpošanu, svītrošanu utt. Saskaņā ar ūdeni šo vaļu ganāmpulku skaņas atgādina barjarda skaņu. Daži to radītie skaņas signāli ir dzirdami virs ūdens.

Kustīgā mute un kakls ļauj beluga vaļiem sazināties savā starpā un izmantot sejas izteiksmes.

Ko ēd baltos vaļus?

Beluga vaļu diēta ir diezgan daudzveidīga. Visu veidu skolas zivis, plekstes, dažādi tārpi, garneles, vēžveidīgie un moluski kalpo kā pārtikas priekšmeti.

Dziedošie vaļi parasti medības pie grunts līdz 500 metru dziļumam. Viņi var nirt līdz 1000 metru dziļumam, ierobežojot tikai elpošanas pārtraukuma ilgumu, kas parasti ir 10-20 minūtes.

Pārvietojamā kakls ļauj vaļveidīgajiem vizuāli un akustiski skenēt lielu grunts virsmu. Viņi var gan sūkāt ūdeni, gan izlaist, lai slēptu upuri saņemtu no patvēruma.

Audzēšana

Grūtniecība ilgst 14-15 mēnešus. Bērna piedzimšana visbiežāk notiek vasaras sākumā, kad atklājas ledus uz jūras. Parasti piedzimst viens mazulis, dvīņi ir ļoti reti.

Tūlīt pēc dzimšanas izveidojas spēcīga saikne starp māti un bērnu. Bērns var ēst mātes pienu vairāk nekā divus gadus. Visu šo laiku māte un bērns ir gandrīz neatdalāmi. Pilns grūtniecības un zīdīšanas cikls ilgst 3 gadus vai ilgāk.

Belugas saglabāšana dabā

Belugas atgriežas savos vasaras biotopos pa tiem pašiem maršrutiem, pat ja tie tiek turēti medībās. Šāda noturība ir padarījusi šo sugu īpaši neaizsargātu. Viņi ir tik konservatīvi, ka dod priekšroku pazīstamiem migrācijas ceļiem un audzēšanas vietām, kurās viņi neaizpilda atbrīvotās teritorijas, kurās iedzīvotāji tika iznīcināti. Viena no šīm vietām - līča Ungava uz Labradora pussalas. Agrāk baltie vaļi šeit bija diezgan daudz, bet šodien tie praktiski nenotiek.

XIII un XIX gadsimtos amerikāņu un Eiropas vaļu mednieki devās uz krastu simtiem belugas. Vietējie iedzīvotāji arī lika viņiem medīt, bet pagātnē tie medīja salīdzinoši nelielu skaitu dzīvnieku, neradot ievērojamu kaitējumu iedzīvotājiem. Mūsdienu eskimo mednieku aprīkojumā ietilpst ātrās ugunsgrēki, harpūnu ieroči un motorlaivas, tāpēc šāda medības varētu nopietni apdraudēt vaļveidīgo populāciju.

Pašlaik tiek lēsts, ka Beluga vaļu skaits visā pasaulē ir aptuveni 100 tūkstoši, un kopējā gada nozveja ir no simtiem līdz vairākiem tūkstošiem cilvēku. Tomēr vislielākās bažas rada beluga biotopu degradācija naftas atradņu attīstības un hidroelektrostaciju būvniecības dēļ, lai gan globālā sasilšana var būt arī problēma nākotnē.

Izskats

Lai saprastu, kā izskatās balts valis, jums ir nepieciešams iedomāties milzīgu delfīnu ar nelielu galvu bez knābis ("deguns"). Dzīvnieka raksturīga iezīme ir liela redzama pieres uz galvas klātbūtne, tāpēc beluga baltumus bieži sauc par "lobastiem". Viņu dzemdes kakla skriemeļi nav kausēti, tāpēc šie vaļveidīgo pārstāvji, atšķirībā no vairuma viņu radinieku, var pagriezt galvas dažādos virzienos.

Belugas ir nelielas ovālas krūšu spuras un spēcīgs astes, bet nav muguras spuras.

Pieaugušiem dzīvniekiem (vecākiem par trim gadiem) ir monohromatiska balta āda, no kuras nāk viņu nosaukums. Zīdaiņi ir dzimuši zilā vai pat tumši zilā krāsā, bet pēc gada viņu āda kļūst gaišāka un kļūst par maigu zilgani pelēku nokrāsu.

Beluga ir iespaidīga izmēra zīdītājs: vīrieši sasniedz 5-6 metrus un sver vismaz 1,5-2 tonnas, sievietes ir mazākas.

Dzīvotnes

Šie jūras iedzīvotāji ir izvēlējušies Ziemeļu Ledus okeāna ūdeņus - Kara, Barencu, Čukču jūras. Baltajā jūrā bieži atrodas netālu no Solovetsky salām. Visbiežāk baltie vaļi tiek izvietoti starp 50 ° un 80 ° ziemeļu platumu. Klusā okeāna robežas - Okhotskas jūra, Japāna un Beringa - dzīvo Baltijas jūrā (Atlantijas okeāna baseinā).

Belukha ir jūras zīdītājs, bet, cenšoties panākt upuri, tā bieži iekļūst lielajās ziemeļu upēs - Amūrā, Obā, Lēnā, Jenisejā, kas kuģo augšup pa simtiem kilometru.

Belugas devas pamatā ir zvejniecības zivis - kapelīns, siļķe, Arktikas menca, menca, Klusā okeāna navigācija. Viņiem patīk ēst plekstes, sīgas vai lašus, retāk medīt vēžveidīgos un galvkājus.

Šie zīdītāji tiek nosūtīti uz zivīm ar lielu ganāmpulku. "Saruna" savā starpā un darbojoties kopā, vada zivis seklā ūdenī, kur tas ir ērtāk.

Baltā beluga sūkā un norij pilnībā. Pieaugušais patērē vismaz 15 kg zivju dienā.

Iedzīvotāju statuss

Belukha - aizsargāts zīdītājs. "Balto vaļu" populācija tika ievērojami samazināta XVIII - XIX gadsimtos, kad viņi kļuva par trokšņainu vaļu medību upuri, pateicoties augstas kvalitātes taukiem, garšīgajai gaļai un biezām, cietām ādām. Vēlāk tika kontrolēta beluga sagrābšana, un šobrīd šo dzīvnieku skaits pēc aptuveniem aprēķiniem ir 200 tūkstoši cilvēku. Tādēļ nav acīmredzama Belugas izzušanas drauda, ​​lai gan viņi cieš no Arktikas intensīvās attīstības un Arktikas okeāna ūdeņu piesārņojuma.

Interesanti fakti

Beluga vaļiem ir ļoti attīstīti purna muskuļi, tāpēc viņi spēj mainīt „sejas” izpausmi, tas ir, lai parādītu skumjas vai dusmas, prieku vai garlaicību. Šī apbrīnojamā spēja nav raksturīga visiem zemūdens iedzīvotājiem.

Belugas peld ziemeļu platuma grādos, to dabiskā izolācija nodrošina spēcīgu ādu līdz 2 cm biezam un spēcīgu tauku slāni līdz 15 cm biezumam, kas aizsargā dzīvniekus no hipotermijas.

Belugas tiek sauktas par "polāriem kanārijiem" vai "dziedošajiem vaļiem", jo tās veido līdz 50 dažādām skaņām, kā arī ultraskaņas klikšķus, ar kuru palīdzību viņi sazinās savā starpā. No "balto vaļu" spējas skaļi izklausīties, ka krievu idioma "rēkt beluga" devās.

Belukha - vaļu vai delfīnu?

Tagad jūs zināt visu par šo jūras. Bet paliek atklāts jautājums, vai belugas valis ir valis vai delfīns. Cilvēkiem to sauc par nevienu citu kā polāro vai balto delfīnu. Šis nosaukums radies sakarā ar dzīvnieka izskatu un biotopu. Bet bioloģiskajā nozīmē baltais valis pieder vaļu komandai, un delfīnu var saukt par savu brālēnu. Savu senču evolūcijas ceļi pirms vairākiem miljoniem gadu atšķīrās. Tāpēc ir pareizi pateikt, ka baltais valis ir valis, nevis delfīns.

Kā izskatās balts valis?

Vīrieši sasniedz 6 m garu un sver līdz 2 t, sievietes ir nedaudz mazākas. Dzīves laikā baltās valis mainās: jaundzimušo ādai ir spilgti zilā krāsa, pēc gada tas kļūst zilgani pelēks un 3-5 gadu vecumā - balts. Par šo ādas krāsu dzīvnieks tika saukts par beluga. Kakla skriemeļi nav sapludināti kopā, tāpēc baltais valis, atšķirībā no vairuma vaļu, spēj pagriezt galvu, kas ir noderīgs manevrējot ledā. Belugas āda ir tikpat blīva kā bruņas, kas aizsargā dzīvniekus no bojājumiem, peldoties starp ledu. Biezs zemādas tauku slānis, kas sasniedz 40% no beluga ķermeņa masas, ietaupa no hipotermijas. Viņai nav muguras smadzeņu, tāpēc dzīvniekam tika dots latīņu vārds delphinapterus, kas izpaužas kā "spārnu delfīns".

Sarkanajā grāmatā

1996. gadā balto vaļu aizsardzības statuss Pasaules Sarkanajā grāmatā bija VU. Šīs sugas populācija pašlaik ir aptuveni 100 000 cilvēku, un tajā pašā laikā pēdējos gados dažos reģionos baltais valis praktiski ir pazudis. Starptautiskajā sarkanajā sarakstā balto vaļu apsardzes statuss ir NT. Bet tas nenozīmē, ka sugu pašreizējo stāvokli var novērtēt kā pārtikušu. Balto vaļu pasaules populācija sastāv no daudziem vietējiem subpopulācijām, tāpēc vietējie procesi atspoguļojas sugā kopumā. Visnopietnākais apdraudējums sugas pastāvēšanai ir vaļu medības. Tā kā baltos vaļus raksturo filopātija, tie ir ļoti paredzami. Poachers viegli aprēķina tās estuāras, kurās vasarā būs daudz belugas, un suga kļūst neaizsargāta. Turklāt pasaules okeāna vispārējais piesārņojums, naftas ražošana, rūpnieciskā zveja, globālās klimata pārmaiņas - tas viss noveda pie tā, ka beluga valis pieder aizsargātajai NT kategorijai.

Interesants fakts

Ziemā belugas parasti pietur pie ledus malas. Tomēr tie var iekļūt ļoti tālu glaciācijas zonā. Šeit Beluga vaļi atrod atveres, uz kurām viņi peld, lai elpot. Viņi arī spēj paši izveidot ledus garozā caurumus, radot ātras un asas kustības uz ledus. Belugas visu ziemu saglabā polinādes, jo, ja caurumi tiek uzvilkti pārāk biezā ledus slānī, dzīvnieki var nomirt.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org