Putni

Balts celtnis (Sibīrijas celtnis)

Pin
Send
Share
Send
Send


Šodien ir daudz dažādu sugu, ne tikai dzīvnieki, bet arī apdraudēti putni. Aizsargājamās teritorijās un zooloģiskajos dārzos dabas aizsardzības darbinieki veic dažādus pasākumus, lai apdraudētās sugas saglabātu savu populāciju. Sterh - viens no šiem putniem. Cilvēkiem to sauc par balto celtni.

Sibīrijas celtņa apraksts

Putns ir majestātisks un skaists, tas ir garš aknas, jo var dzīvot līdz 70 gadiem. Sibīrijas celtni nevar saukt par mazu putnu, jo tā ķermeņa izmērs var sasniegt līdz 150 cm, un tā spārnu garums - līdz 2,5 metriem. Pieaugušais celtnis sver 8-8,5 kg.

Šim putnam ir skaista sniega balta spalvas, bet tas neattiecas uz galvu un spārniem. Celtņa acīm un knābis ir spoža sarkana krāsa. Ja putns satiekas pirmo reizi, tad var šķist, ka tam ir agresīvs izskats. Garš knābis, acu krāsa sarkana vai gaiši dzeltena. Paws taisni, garš, krāsa ir gaiši rozā.

Ja celtnis ir jauns, tad tā spalvas krāsa būs gaiši brūna. Vīrieši atšķiras no sieviešu lieluma un augstuma, tie ir lielāki un augstāki.

Sibīrijas celtņa biotops

Celtņi ir aizsargāti ar likumu, un regulāri tiek veikti pasākumi, lai apkarotu tās izzušanu. Pavasarī putni atgriežas savā dzimtenē. Viņi ligzdo vietās, kur cilvēki to nevar iegūt. Tam ir izvēlēti purvi, nepārvarami meži un tundra. Putns dzīvo savā vietā, līdz sākas sala un aukstums.

Baltā celtņa populācija ir sadalīta divās grupās - rietumu un austrumu. To atšķirība ir tikai ligzdošanas vietā. Mūsdienās visā pasaulē ir aptuveni 3000 Sibīrijas celtņu. Ir pietiekami grūti izdzīvot dabiskajā vidē. Iedzīvotāji nesaskaras ar laika apstākļiem un dabas apstākļiem.

Putnu no krānu ģimenes nav uzturs, un var teikt, ka tas ir visēdājs. Viņas uzturs satur augu un dzīvnieku barību. Ja nav aukstuma un tas joprojām ir silts, baltais celtnis pulcējas uz ogām, sēklām, nozvejas vardēm un kukaiņiem, var zvejot, ēd mazus putnus un to olas.

Kad auksts nāk un putni migrē uz siltāku vietu ziemošanai, to uztura pamatā ir zemūdens sakneņi, nogulumi un mazie grauzēji, kas dzīvo ūdenī.

Audzēšana Sibīrijas celtnis


Baltais celtnis - monogāms putns. Vīrieši pārošanās laikā izvēlas sievieti un paliek pie viņas līdz tā beigām. Vēlā pavasarī viņi sāk ligzdot. Skatoties Sibīrijas celtni pārošanās spēlē, ir ļoti interesanti, indivīds veic kustības, kas ir līdzīgas dejas un dziesmu dziesmām. Izvēloties sievieti, celtnis paceļ galvu uz debesīm un sāk veikt garas skaņas, pēc tam atloka spārnus un lēcienus, tas var mest zarus. Tātad, tie ir laipnība no vīriešu puses, šoreiz sieviete stāv un skatās, kas notiek, nospiežot viņas spārnus uz ķermeni.

Celtņi ligzdo labi skatītajās vietās. Pirms tam putni uzkrājas uz pārtikas un ūdens. Ligzdas būvniecība notiek kopā, visbiežāk vieta atrodas seklā rezervuārā. Tādējādi viņi aizsargā cāļus no medniekiem un citiem dzīvniekiem.

Vienlaikus Sibīrijas celtnis var novietot vienu vai divas olas. Tie ir pelēki, ar tumšiem punktiem uz korpusa. Izšķilšanās ilgst vidēji 29 dienas, un pēc cāļu parādīšanās. Cāļu pirmajiem sešiem mēnešiem ir zilas acis, bet laika gaitā to krāsa mainās. No pirmās dzīves dienas cāļiem jābūt spējīgiem sevi aizstāvēt. Parasti tikai viens cāļu paliekas, un vājākais nomirst. Pēc 70 dienām putns iegūst gaiši brūnu nokrāsu, un tikai pēc trīs gadiem jaunais karnīzes pārvēršas par baltu celtni.

Lai samazinātu šo pārstāvju izzušanu, cilvēki cenšas pēc iespējas vairāk putnus domestēt, lai tos saglabātu. Zooloģiskajos dārzos Sibīrijas celtņi tiek turēti pa pāriem - tiek uzskatīts, ka abi no tiem ātrāk izmantosies un varēs labāk pielāgoties.

Putnu stāvoklim jābūt pēc iespējas tuvāk dabiskam. Bieži vien celtņu pāru norēķins notiek mākslīgo dīķu krastos, kur tiek stādīti biezi krūmi un daudz veģetācijas.

Baltais celtnis ir tāds putns, kas nekavējoties nebūs draugs ar kādu personu, un atkal tas nebūs viņam piemērots. Viņi netiks baroti no cilvēka rokas.

Ko dara, lai aizsargātu Sibīrijas celtņus?

Turklāt saskaņā ar projektu „Cerības lidojums”, ko kontrolē pats prezidents, arī audzē mazus Sibīrijas celtņus nebrīvē. Eksperti nodarbojas ar cāļu sagatavošanu neatkarīgam pieaugušajam. Lai mazulim būtu vieglāk uztvert vidi, šīs audzētavas darbinieki valkā kostīmu stārķa veidā, viņš ir īpaši izgatavojis vienu piedurkni kā celtņa galvu. Tātad jums ir nepieciešams, lai varētu insultu cāli (vecāki krāni cīnās ar cāļiem ar galvu).

Cilvēks pilnībā izglīto cāli, no pārtikas meklēšanas un beidzot ar lidojumu, lai viņam būtu vieglāk izdzīvot dabiskajā vidē. Izmantojot īpašu lidojošu ierīci, jauni Sibīrijas celtņi tiek pacelti gaisā, tos kontrolē cilvēki. Uz vietu, kur uzkrājas pirmie baltie celtņi, cilvēki pavada jaunus cāļus, un pēc tam viņi paši dzīvo kopā ar saviem radiniekiem.

Interesanti fakti no Sibīrijas celtņu dzīves

  1. Indijā baltos celtņus sauc par liliju putniem. Tika izdots vēl viens Gandhi pasūtījums, kurā teikts, ka ir jāizveido parks ziemas sezonas celtniecībai ar īpašu režīmu un šo putnu īpašajiem biotopiem.
  2. Visu veidu celtņiem Sibīrijas celtnis var segt vislielāko attālumu - tas ir aptuveni 5,5 tūkstoši kilometru. Divreiz gadā Sibīrijas celtņi lido vairāk nekā 9 valstīs.
  3. Dagestānā baltie celtņi nāk klajā ar leģendu: migrācijas laikā viņi šķērso šo valsti un cilvēki saka, ka tie ir karotāju dvēseles. Dzejniekam Rasulam Gamzatovam ir dzejoļi, kuru pamatā ir šī leģenda.
  4. Kad Sibīrijas celtņi sāk pārošanās sezonu, viņi guļ divas stundas dienā.
  5. Baltais celtnis hantim un mansiem ir svēts putns, kas atrodas katrā rituālā un vispārējā totēmā.
  6. Hantu iedzīvotāji putnu netraucēs - ir aizliegts apmeklēt Sibīrijas celtņu ligzdošanas vietas pavasarī un vasarā.

Kā izskatās Sibīrijas celtnis? Apraksts un fotoattēli.

Putnu Sterkh augstums sasniedz aptuveni 140-160 centimetrus, spārnu spārns ir 210-230 centimetri, bet celtņa svars ir no 5 līdz 8,5 kilogramiem. Baltā celtņa galvas priekšējai daļai trūkst spalvas. Pieaugušajiem celtņiem šī vieta ir sarkanā krāsā. Sibīrijas celtņa knābis ir ļoti garš, tas ir garāks nekā citās sugās, sarkanā krāsā un zāģveida zobainā veidā. Plūmes ir gandrīz pilnīgi baltas, izņemot spārnu melnās spārnu spalvas. Jauniem Sibīrijas celtņiem ir brūngani sarkanā krāsā. Celtņu radzene ir sarkana vai gaiši dzeltena. Ķepas ir garas rozā-sarkanas. Putna dzīves ilgums ir aptuveni 70 gadi.

Kur dzīvo Sibīrijas celtnis (baltais celtnis)?

Putni, piemēram, baltais celtnis, ir ļoti prasīgi biotopam. Tika atrastas divas atsevišķas celtņu populācijas. Viens iedzīvotājs dzīvo Krievijas Arhangeļskas reģionā un otrais dzīvo Jamalo-Nenetsas autonomajā rajonā. Baltā celtņa Sibīrijas celtnis, kas ligzdo tikai Krievijā, ziemas Indijā, Azerbaidžānā, Mongolijā, Afganistānā, Pakistānā, Ķīnā un Kazahstānā. Sterkh putns ir lielāks par visām pārējām celtņu sugām un ved ūdens dzīves veidu. Tas padara šīs sugas glābšanu sarežģītu uzdevumu. Viņu knābis un kājas ir mitrājiem. Garas kājas padara to vieglu, lai pārvietotos pa izciļņiem un viskozu augsni. Baltais celtnis ir piesardzīgs pret cilvēku: ja viņš redz cilvēku uz horizonta, viņš atstāj ligzdu. Šādā situācijā Sibīrijas celtnis var pat izmest olas vai jau izšķīlušos cāļus.

Kas ēd baltā celtņa Sterkh?

Putnu Sibīrijas celtnis ēd dzīvnieku un augu ēdienus. Baltie celtņi ir visēdāji, un tie var ēst gandrīz visu. Vasarā viņi ēd sēklas un ogas, dzērvenes, zivis, olas un citu putnu cāļus, kukaiņus, zemūdens daļas kokvilnas zāli un sedges, mazus mugurkaulniekus un grauzējus, kā arī vardes un mazos putnus. Ziemā migrācijas laikā Sibīrijas celtnis patērē augu barību, piemēram, bumbuļus un ūdensaugu sakneņus.

Balto celtņu pavairošana.

Celtņi ir monogāmi putni. Maija beigās nākamā ligzdošanas vietā ierodas pāris Sibīrijas celtņi. Tāpat kā citi celtņu tipi, pāris iezīmē savu savienojumu, dziedājot duetu. Balto celtņu kliedziens garš, garš un tīrs, tas izceļas no pārējās sugas. Indivīdi atmeta savas galvas un veido virkni melodisku skaņu, sarežģītas un izvilktas. Dziesmas laikā vīrietis izplata spārnus, un sieviete to visu laiku salocina. Šajā gadījumā Sibīrijas celtņi veic deju, kas ietver lokus, veselīgu, mestus zarus un peldošus spārnus.

Baltās celtņu ligzdas ir sakārtotas labi apskatītajā zonā ar svaigu ūdeni, tundrā vai taigā, ūdenī ar dziļumu 30-40 cm. Tajā pašā laikā Sibīrijas celtņu ligzda palielinās par 15-20 cm virs ūdens līmeņa. Nest veidot abus vecākus. Parasti tiek piestiprinātas divas pelēkas olas ar tumšām plankumiem. Sliktajā gadā var izdarīt bez. Sieviešu baltais celtnis inkubē pēcnācējus apmēram 29 dienas, un vīrietis tos aizsargā. Inkubējamie cāļi ir iesaistīti grūtā cīņā par izdzīvošanu, tikai spēcīgākais cāli izdzīvo. Pēc 70-75 dienām viņš iegūst brūngani sarkanas krāsas spalvas. Baltās plūmes Sibīrijas mizā parādās tikai 3 gadus.

Baltā celtņa Sterkh ir iekļauta Sarkanajā grāmatā.

Savvaļā baltie celtņi ir ne vairāk kā 3000. Vairāki tūkstoši šo putnu tiek turēti nebrīvē. Baltās celtnes Sibīrijas celtņi atrodas uz izzušanas robežas, tāpēc daudzi ornitologi ir nobažījušies par šo problēmu un palīdz ar visu savu spēku. Sibīrijas celtņu aizsardzības jautājums sāka darboties kopš 1970. gada. Kopš tā laika tika izveidoti rezervju fondi, daudzi bērnudārzi, kur zinātnieki audzē celtņus no olām. Ornitologi pat māca cāļus, kā lidot lielos attālumos.

Balto celtņu medības ir aizliegtas, jo Sibīrijas celtnis ir iekļauts Krievijas Sarkanajā grāmatā, Sarkanajā grāmatā un Konvencijā par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas dzīvnieku un augu sugām.

"Cerības lidojums".

Kopš 90. gadu vidus to dabiskajā dzīvotnē ir izlaisti vairāk nekā 100 balti celtņi. Diemžēl mākslīgajos medijos audzēto Sibīrijas cāļu izdzīvošanas rādītājs nepārsniedz 20%. Šāda augsta mirstības iemesls ir lidojumu apmācības un navigācijas orientācijas trūkums. Šo problēmu atrisināja amerikāņu zinātnieki, viņi izgudroja cāļu vadīšanu maršrutā ar deltaplāns. Pēc tam Krievijā tika izstrādāta līdzīga programma “Hope Flight of Hope”. 2006. gadā tika uzbūvēti pieci motorizēti planieri, ar kuriem jaunie Sibīrijas celtņi ieņēma garu maršrutu. Putni tika nogādāti pelēko celtņu biotopā, un kopā ar viņiem Sibīrijas celtņi devās ziemai. 2012. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Vladimirovičs Putins personīgi piedalījās šajā programmā. Bet, diemžēl, šoreiz pelēkais celtnis nenāca rāpuļus, tāpēc septiņi celtņi tika nogādāti atpakaļ uz Belozerskas federālo dabas rezervātu Tjumenē.

Sibīrijas celtņa izskats

Sterkh - liels celtnis. Šo putnu augstums sasniedz 135-140 centimetrus. Spārni ir 2,1-2,3 metri.

Nosveriet putnus, kas svārstās no 5-8,5 mārciņām. Maksimālais vīriešu dzimuma svars bija 15 kilogrami.

Sterh - ievērojama lieluma putns.

Sterh ir tīra balta spalvas. Tikai primārie primārie spārni ir melni. Galvas priekšpusē nav spalvas, ir tukša ķieģeļu krāsa. Sibīrijas celtņiem ir visilgākā sarkanā knābe starp radniecīgām vielām. Knābja beigās ir nelielas griezes. Ekstremitātes ir garas, rozā krāsas.

Nepilngadīgajiem ir tumši brūns spalvas. Galvas ne dzimumlocekļa daļai ir gaiši dzeltena krāsa.

Pārošanās sezonā sievietes un tēviņi sēkliņu augsnē iekļūst netīrumos un uztriepj savas spalvas. Atšķirības starp šo putnu dzimumu atšķiras, bet vīrieši ir nedaudz lielāki nekā sievietes.

Sibīrijas celtņa uzvedība un uzturs

Pāri būvē ligzdas lielā attālumā viena no otras. Tajā pašā laikā putni aizsargā savu teritoriju no citiem sugas pārstāvjiem. Ziemā Sibīrijas celtņi apvienojas lielās saimēs.

Putni barojas visu dienu. Ja veģetācija ir zem ūdens, tad celtnis pilnībā iegremdē galvu. Izmantojiet augu pārtiku un dzīvnieku barību. Priekšroka tiek dota zemūdens augiem, sakneņiem, bumbuļiem un ogām. No dzīvnieku barības viņi ēd grauzējus, dažādus kukaiņus, putnu olas un mazus putnus. Zivis ēd ļoti retos gadījumos.

Šie celtņi izvairās no saskares ar cilvēkiem, tāpēc tie neatrodas lauksaimniecības laukos. Tāpat kā citi ģimenes locekļi, Sibīrijas celtņi padara garas skaņas.

Celtņi ar pēcnācējiem uz zāliena.

Veidlapas saglabāšana

Ornitologi bija iesaistīti šo unikālo putnu mākslīgā audzēšanā. Krievijā un Ķīnā teritorijā ir vairāki tūkstoši Sibīrijas celtņu. Bet šie putni ir vāji pielāgoti savvaļā, kad tie tiek atbrīvoti, tikai 20% izdzīvo. Tas ir saistīts ar to, ka sterkhi, kas audzēts mākslīgos apstākļos, nezina, kā migrēt.

Amerikāņu ornitologi domāja parādīt ceļu uz putniem, izmantojot deltaplānu, jaunieši uztver viņu kā līderi un lido pēc viņa. Turklāt Sibīrijas celtņi tiek apvienoti ar pelēkajiem celtņiem, un kopā viņi dodas uz ziemošanas vietām, un pavasarī viņi atkal nonāk ligzdošanas vietās. Taču negatīvais ir fakts, ka pelēkajiem celtņiem ne vienmēr tiek pieņemti jaunpienācēji.

Jebkurā gadījumā cilvēki smagi strādā, lai saglabātu šo unikālo putnu sugu. Cerams, ka viņi joprojām dos pozitīvus augļus, un Sibīrijas celtņi netiks izzuduši no mūsu planētas, bet gluži pretēji, iedzīvotāji stabilizēsies.

Sterh: ārējās funkcijas

Sterh pieder pie Crane, ģimenes Crane ģints. Putns ir liels - tā augstums svārstās no simts līdz četrdesmit līdz sešdesmit centimetriem, tā svars ir aptuveni astoņi kilogrami. Celtņa spārnu sprauga ir atkarīga no diviem simtiem līdz desmit līdz divsimt trīsdesmit centimetriem atkarībā no iedzīvotāju skaita.

Tikai ziemas migrācijas laikā tālsatiksmes lidojumi veido baltu celtni. Sterkh Krievijas šķirnes un šķirnes. Ornitologi šos putnus rūpīgi uzrauga.

Baltajam celtniekam (Sibīrijas celtnis) ir raksturīga iezīme, kuras dēļ ir grūti sajaukt to ar citu putnu - sarkanu garu knābi, kurai galos ir asas griezes. Netālu no acīm un knābis nav spalvu, un āda ir krāsaina sarkanā krāsā un ir redzama no tālienes.

Uz korpusa spalvas, kas sakārtotas divās rindās, ir baltas, spārnu iekšpusē ir divas rindas melnās. Kājas ir garas, rozā. Tie ir lieliski Sibīrijas celtņu palīgi purvainajās teritorijās: tie ļauj tiem uzbraukt virs viskozās čūskas izciļņiem.

Sākumā cāļu acis ir zilas, tad tās kļūst dzeltenas. Baltā celtne (Sibīrijas celtnis) dzīvo apmēram septiņdesmit gadus, nesagatavojot pasugas.

Dzīvotne

Līdz šim ir divas šīs sugas celtņu populācijas. Viens dzīvo Arhangeļskas reģionā un otrais - Jamalo-Nenetsas autonomajā rajonā. Tas ir ļoti uzmanīgs putns - Sibīrijas celtnis. Baltais celtnis, kura īss apraksts ir sniegts rakstā, cenšas jebkādā veidā izvairīties no cilvēku satikšanās, un tas nav veltīgi: jo vairākās jomās māsu murgi jūtas paši nesodīti.

Ja putns pamana personu, tas atstās ligzdu. Sterkh var mest ne tikai sajūgu, bet jau izšķīlušos cāļus. Tāpēc šajā periodā putniem nav ieteicams traucēt. Baltā celtne (Sibīrijas celtnis), kas audzē tikai Krievijā, var ziemā dzīvot Azerbaidžānā un Indijā, Afganistānā un Mongolijā, Ķīnā un Pakistānā. Marta sākumā celtņi atgriežas savā dzimtenē.

Jakutijā Sibīrijas celtnis dodas uz attālu tundras rajonu un izvēlas purvus un necaurlaidīgus mežus. Šeit viņš dzīvo pirms ziemas migrācijas.

Daudzi naturalisti ir ieinteresēti jautājumā: „Kas barojas uz balto celtni (Sibīrijas celtni)?” Augu un dzīvnieku barība ir iekļauta šī skaistā putna diētā. Kopā ar ūdens augiem: bumbuļi, kokvilnas zāle, dzērvenes un grīšļi, kurus Sibīrijas ķirsis ļoti patīk, viņi neatsakās ēst lielus kukaiņus, citu putnu olas, grauzējus, svešzemju cāļus, bezmugurkaulniekus un zivis. Ziemā migrācijas laikā Sibīrijas celtņi ir ierobežoti tikai ar augu barību. Jāatzīmē, ka šie putni nekaitē lauksaimniecības zemei.

Krievijas sarkanā grāmata: balts celtnis (Sibīrijas celtnis)

Sterh - lielākais tās ģimenes putns. Tas galvenokārt noved pie ūdens dzīves veida, kas apgrūtina šīs sugas glābšanu. Tagad Jakutas iedzīvotāju skaits nepārsniedz trīs tūkstošus cilvēku. Rietumu Sibīrijas Sibīrijas celtņiem situācija ir kritiska: ir palikuši ne vairāk kā divdesmit cilvēki.

1970. gadā balto celtņu aizsardzība tika uztverta nopietni. Tika izveidoti daudzi bērnudārzi un rezerves fondi, kuros ornitologi šos putnus audzē no olām. Viņi apmāca cāļus, lai lidotu garos attālumos. Tomēr joprojām pastāv risks, ka baltais celtnis (Sibīrijas celtnis) pilnībā izzudīs. Sarkanā grāmata (starptautiskā) arī aizpildīja savus sarakstus ar šo apdraudēto sugu. Охота на этих птиц полностью запрещена.

Надежда на возрождение

С середины девяностых годов прошлого столетия в естественную среду было выпущено более ста белых журавлей, выращенных в питомниках. К сожалению, такие птенцы плохо приживаются (не более 20 %). Причина столь высокой смертности заключается в отсутствии навигационной ориентации, а также полетной подготовки, которая дается родителями в естественных условиях.

Šo problēmu mēģināja labot amerikāņu zinātnieki. Viņi izveidoja eksperimentu, kura būtība bija cāļu vadīšana pa maršrutu, izmantojot motorizētus planierus. Krievija ir izstrādājusi līdzīgu programmu, ko sauca par “Cerības lidojumu”.

2006. gadā tika uzbūvēti pieci motora planieri, un ar to palīdzību jaunie Sibīrijas celtņi ieguva garu ceļu no Jamala uz Uzbekistānu, kur dzīvoja pelēki celtņi, un Sibīrijas celtņi devās kopā ar tiem ziemā. 2012. gadā prezidents V. Putins piedalījās šādā programmā. Bet kādu iemeslu dēļ šoreiz pelēkais celtnis nepieņēma Sibīrijas celtņus, un ornitologi bija spiesti sūtīt septiņus cāļus uz Belozerskas svētnīcu Tjumenē.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org