Dzīvnieki

Dzīvnieku saraksts: apraksts un īpašības

Pin
Send
Share
Send
Send


Taigā ir atrodami tādi zīdītāji kā muskusa brieži, aļņi, vāveres, vāceņi, brūnie lāči, lidojoši vāveri, lūši, zirņi, vientuļi un ermine. Elks ir viens no raksturīgākajiem pārstāvjiem, kas dzīvo mežos, ezeru krastos, purvos un zemās vietās ar jaunām lapkoku sugām. Viņi nebaidās no vilkiem, jo ​​viņu milzīgais spēks un nagi ļauj cīnīties pret jebkuru plēsoņu - protams, ja tas nav uzbrukums no muguras. Muskusa briedis ir mazākais meža zaķis. Viņas suņi ir augsti attīstījušies, un vīriešu muskusa briedis ir pazīstams ar savu muskusa maisu, stipri smaržīgu dabisku vielu, ko plaši izmanto smaržu rūpniecībā.

Vērtīgākais kažokzvērs dzīvo taigā, kas izvēlas visattālākās taiga daļas ar upēm un strautiem kā tās biotopu. Sable ir piesaistīta arī nenokļūstamam ciedra elfinam, tā ligzdas sakārtojot tās saknes. Vēl viens neliels taigas plēsoņa, dzirnavnieks, dzīvo urbumos zem nokautajiem kokiem, celmiem un akmeņiem. Lielāks plēsējs, lūsis, taigā ir vienīgā savvaļas kaķu suga, kas vada zemes dzīvesveidu un lieliski uzkāpa kokos. Viņš dzīvo taigā un vilnī, kas ir neticami izturīgs un vada klīstošo dzīvesveidu. Lidojošā vāvere izskatās kā parasts vāveris, bet tās āda uz sāniem veido kažokādu, kas stiepjas un pārvēršas par sava veida spārniem, ļaujot lidojošajai līgai plānot lēkt.

Taiga dzīvnieku dzīve

Taiga skarbais klimats ļoti sarežģī dzīvi, bet tās iedzīvotāji jau sen ir pielāgojušies. Daudzi dzīvnieki ziemā aug ilgi bieza kažokāda, daži no tiem izmanto sniega kā pagaidu mājokli, un baltie zaķi, lūši un vālis var staigāt pa sniegu, pateicoties to plašajām kājām ar gariem, cietiem matiem.

Pārtikas iegūšana taigā ir diezgan sarežģīta, tāpēc taiga dzīvniekiem ir izdevies izveidot savu pārtikas uzglabāšanas sistēmu. Tātad, ziemeļbrieži izņem sūnu no sniega, zaķi gūst krūmu un koku mizu, un zaļumi, lāči un lūši ēd priedes riekstus un skuju koku sēklas. Vāveres, kas dzīvo Taiga teritorijā, iepriekš tiek uzkrātas ziemai ar pārtiku, un badgers un lāči pārziemo. Chipmunk uzglabā pārtiku rudenī, un ziemas sezonā seko lāču un āpšu paraugs, ēdot krājumus pavasarī. Vasarā taiga iedzīvotāji barojas ar ogām un sēnēm, un plēsēji medī mazus grauzējus.

Dzīvnieki taiga Krievija

Tātad, mēs turpinām pētīt šī reģiona faunu. Krievijas taiga faunu pārstāv arī šādas sugas:

  • Brieži In Mūsu valsts ir visbiežāk atrodama Altaja. Ēd tikai augu pārtiku, sēnes un ogas, mūžzaļo koku adatas. Tāpat kā aļņu, briežu mīlestības sāls. Tas viss ir saistīts ar to, ka dzīvnieku uzturā nav pietiekami daudz minerālu. Laba audzēšana nebrīvē.
  • Brieži Dzīvnieks arī attiecināma uz briežu ģintiem. Krievijā dzīvo divas sugas: Eiropas un Sibīrijas stirnas. Viņi dzīvo galvenokārt tajās vietās, kur sniega segums nav ilgs. Ja sniegs sasniedz 50 centimetrus, tad ikriem ir kritiska atzīme. Dod priekšroku jauktajiem mežiem.
  • Meža cūkas Vēl viens dzīvnieks taiga, kas dzīvo Krievijā. Indivīdiem, kas dzīvo aukstajos reģionos, ir raksturīgs liels spēks un agresivitāte. Dažos gadījumos tikšanās ar mežacūkām var izmaksāt dzīvību. Taigā šis dzīvnieks var augt līdz 4 metriem. Mežs, tāpat kā lācis, ēd visu. Tā dod priekšroku dzīvot pie maziem dīķiem un pļavām, kur ir viegli iegūt pārtiku. Mežs ir lielisks peldētājs un darbojas labi.
  • Lapsa. Tas ir viltīgākais taiga dzīvnieks. Tam ir laba dzirde, tāpēc pat ziemā zem sniega slāņa tas dzird, kur kustas pele. Lapsa iegremdē sniegā un nozvejas. Viņa dzīvo galvenokārt atvērtās vietās, kur viņai ir vieglāk iegūt pārtiku. Krievijas atklātajās telpās ir vairākas sugas: sudraba lapsa, arktisks lapsa un citi.

Noslēgumā

Neskatoties uz to, ka taiga tika uzskatīta par praktiski neizpētītu līdz 19. gadsimta 90. gadu vidum, urbanizācija šajā reģionā attīstās katru dienu. Tādēļ dzīvniekiem ir nepieciešama biotopu aizsardzība un saglabāšana. Galu galā, tas ir īsts ziemeļu paradīze uz zemes, kur ir skaidrs ūdens upēs un ezeros, dziļi meži un tīrs gaiss. Ja tuvākajā nākotnē nekas netiks darīts, tad planētas klimats mainīsies pēc katastrofas, kas neizbēgami izraisīs augu un dzīvnieku nāvi.

Melnais lācis (baribāls)

Melnais lācis vai baribāls veido atsevišķu sugu un atšķiras no brūnā lāča. Tas ir mazāks par grizziju, ar kuru tas pastāv līdzās Ziemeļamerikas kontinenta tajos pašos apgabalos, un starp pleciem nav brūnā lāča. Jūs varat tikties ar Baribalu Alaska, gandrīz visās Kanādas valstīs. ASV zvērs ir ne tikai valstīs, kas atrodas blakus Misisipi. Melnais lācis dzīvo rietumos, valsts austrumos un uztver dienvidu valstis. Viņš izvēlējās sev centrālos un rietumu reģionus Meksikā. Tas nozīmē, ka šī suga ir izplatīta arī Ziemeļamerikā, tāpat kā brūnais lācis Sibīrijā.

Melnā lāča svars ir atkarīgs no gada laika, vecuma un dzimuma. Rudenī baribāls sver 30% vairāk nekā pavasarī, kad tas atstāj zemi pēc ziemas guļas. Kontinentālās daļas austrumu krasta melnie lāči ir smagāki nekā rietumu reģionu iedzīvotāji. Vīriešu svars svārstās no 55 līdz 250 kg. Mātītes sver no 40 līdz 170 kg. Tas ir, sievietes, kas ir mazākas stiprākā dzimuma pārstāves. Pieauguša lāča ķermeņa garums ir 1,2-2 metri. Garums pie kala sasniedz 70-105 cm, astes garums palielinās līdz 8-17 cm.

Baribāla kažokādas ir melnas, īsas un gludas. Tikai purvam ir gaiši dzeltena krāsa. Bet dažreiz ir lāči ar dažādiem kažokādu nokrāsiem. Tas var būt tumši brūns, melns ar zilganu nokrāsu, balts. Un pēdējā krāsa ir ļoti reta. No simtiem lāču, kas dzimuši pasaulē, tikai viens var lepoties ar šādu savdabīgu un neparastu melno lāču kažokādu. Baltās baribals atrodas galvenokārt Kanādas ziemeļaustrumu reģionos.

Šis priežu riekstu mīļākais - tipisks taiga iedzīvotājs. Ar spēcīgu garu knābi, viņa trāpīgi izvelk sēklas no nogatavinātiem konusiem. Pēc tam, kad tie ir piepildīti ar gūžām, riekstu ieroči lido prom, lai pusdienotu uz meža malas. Un, kad viņu gaida izsalkuši cāļi, viņai uz tiem ir barība, kas veidota no zariem un sūnām uz augstā priežu koka. Ziemā viņa gatavo riekstu krājumus, slēpjot tos sūnā vai sapuvušo koku plaisās.

Viņas pieliekamais bieži apmeklē dažādus putnus un pat dzīvniekus. Dažas sēklas paliek sūnā un pavasarī dīgst: šādā veidā riekstu cirpējs piedalās Sibīrijas ciedra priede. Kad rieksti nav nogatavojušies, putni ēd vaboles, kāpurus, egļu sēklas, ogas. Gados, kad rullīši nebija auglīgi, riekstkoks savāc ganāmpulkos un klīst, bieži lidojot prom no taigas zonas.

Daudzi cilvēki domā, ka bīstamākais dzīvnieks taigā ir lācis, bet tas nav. Visbīstamākais ir elks. Proti, - vīriešu elks rutiņa laikā (“pārošanās periods”). Šajā laikā vīrietis, kas apreibināts ar vīriešu dzimuma hormoniem, savā rīcībā kļūst nepietiekams, un viņš uztver jebkuru dzīvu priekšmetu kā konkurentu. Brieži, kas baro sievieti, nav ieinteresēts kāds cits, kas baro savu mīļoto - labi, tas ir saprotams (kas vēlas?). Tāpēc tā agresija ir ļoti liela. Viņš uzbrūk tieši kustībā, nejauši. Viņš uzvar savu potenciālo pretinieku ar priekšējiem nagiem, un, ja viņš ir cilvēks, tad praktiski nav izredžu. Šā milzu trieciens (no 300 līdz 650 kg) ir ļoti spēcīgs, un tāpēc tikšanās ar aļģu laikā ir ļoti bīstama. Laika posms ilgst rudenī, septembrī-oktobrī.

Visvairāk pievilcīgas sievietēm ir vīrieši ar lielākajiem ragiem. Jūs sakāt: jo šāds vīrietis šķiet spēcīgāks? Nepareizi. Sievietei šķiet, ka, ja šim vīrietim ir tik lieli ragi, tas nozīmē, ka viņš pats varēja iegūt tik daudz pārtikas, lai tik stipri konkurētu ar citiem elkiem par šo pārtiku, ka viņam izdevās augt tik lielus ragus. Tātad nākamajam pēcnācējam viņš varēs iegūt daudz pārtikas, pēcnācēji būs veseli un spēcīgi. Ja jūs salīdzināsiet ar cilvēkiem, sievietes, visticamāk, vairāk pārtikušu cilvēku izvēlas mazāk pārtikušu.

Elks barojas tikai ar augu pārtiku, kā, starp citu, govis un brieži. Elks pieder briežu ģimenei un artiodaktilu atdalīšanai. Elks ēd krūmu, koku, sūnu, ķērpju, ēdamo sēņu, dažādu garšaugu zarus. Viņiem patīk dzīvot jauktos mežos ar biezu pamežu, ar nelielu pelnu un bērzu daudzumu. Šādā veidā aļģes gada laikā ēd apmēram 7 tonnas barības. Un ziemā tas ēd mazāk, bet ietaupa enerģiju.

Baran Dalla

1877. gadā, veicot ekspedīciju pa ASV ziemeļaustrumu krastu, amerikāņu zoologs William Hilley Dall (1845-1927) pirmo reizi ieraudzīja un aprakstīja jaunu aitu sugu, kam raksturīga neparasti balta kažokāda. Gadu vēlāk šis dzīvnieks tika atklāts savvaļas advokāta un rakstnieka Džona Muira atklājumā par divvirzienu Denali kalnu Alaska.

Pēc kāda laika tas saņēma Dalla ram nosaukumu. To sauc arī par plānu kāju, un reizēm to uzskata par augstas cenas cilindra apakšgrupu.

Dalla aitu dabiskā vide ir kalnu pļavas 650 līdz 2500 m augstumā virs jūras līmeņa. Viņiem ir ļoti attīstīta nepieciešamība pēc sociālās dzīves. Mātītes veido grupas ar saviem pēcnācējiem un ir ļoti labi saistītas ar citām līdzīgām grupām. Starp tām gan nekad nav nekādu konfliktu, daloties ganībās un lopbarībā.

Vīrieši dzīvo arī grupās un pirms pārošanās sezonas sākuma izvairās no jebkādas saskares ar sievietēm. Vīriešiem ir stingra hierarhija. Visa jauda pieder lielākajiem un spēcīgākajiem cilindriem ar lielākajiem ragiem. Ja ragi ir vienāda izmēra, tad paskaidrojot attiecības starp pretendentiem par līdera amatu, kļūst neizbēgami. Auni cilpas galvas uz zemes un saduras ar ragiem no 10-12 metru attāluma.

Spēcīgo galvaskausu dēļ ievainojumi ir ļoti reti, un sacensības pašas var ilgt vairākas stundas ar īsiem pārtraukumiem.

Dallah auni vasarā barojas ar dažādiem savvaļas augiem un krūmu zariem, un ziemā viņi ir apmierināti ar sūnām un ķērpjiem, kas iegūti no sniega.

Ziemeļu mežos parasti ir sarkanie brieži. Piekrastes taigā tas ir sarkanie brieži, Altaja - marala mežos, Ziemeļamerikā - wapiti. Brieži barojas ar augu pārtiku. Diēta ir dažāda: dažādi garšaugi, sēnes, ogas. Ēd priežu skujas, egles, ciedru. Sakarā ar to, ka organismā trūkst minerālu, brieži, piemēram, slīpētu zemi, kurā ir daudz sāls, labprāt tuvojoties sāls augsnēm, kas īpaši sagatavotas tām. Ziemā dzīvnieki ir spiesti ēst gandrīz visu dienu, lai papildinātu savu enerģiju. Savvaļā, brieži dzīvo vidēji līdz 20 gadiem, 5-6 gadu vecumā sasniedz pubertātes periodu. Jaunu vīriešu ragiem sāk parādīties kaut kur gadā.

Kā arī visi artiodaktili, brieži ir plaši audzēti nebrīvē. Tālajos ziemeļos tautas briedis ir vienīgais dzīves avots. Tiek izmantotas visas šīs dzīvnieku daļas. Briežu gaļa ir patīkama, nesatur parazītus sakarā ar to, ka brieži neēd karpu un citus dzīvniekus. Venison tiek piegādāts Krievijas tirgum no Jamala-Neneta autonomā apgabala. Ragu skaita pieaugums turpinās vidēji līdz 12 gadiem, tad ragi kļūst veci, samazinās dzinumu skaits, ragi kļūst vājāki.

Jaunajiem briežu ragiem (ragiem) ir liela nozīme tradicionālajā medicīnā. Altai daudzus gadus marals ir īpaši audzēts ragiem. Brieži tiek nogriezti no dzīviem briežiem, un, griežot ragus, viņi sāk asiņot. Kā tonizējoša viela tiek izmantots maralīno ērkšķu ūdens ekstrakts.

Kolonnas - neliels zaķu un trokšņu ģints plēsējs. Kolonnas bieži salīdzina ar ūdelēm. Un tas nav nekas: viņi ir ļoti tuvu Eiropas ūdeļu ģenētiskajām īpašībām. Tas ir mazs dzīvnieks: tā izmērs ir tikai aptuveni 30 cm (no deguna līdz astes pamatnei). Kolonnai ir ļoti skaista asti: garš (vairāk nekā puse ķermeņa) un ļoti pūkains, gandrīz kā kramplauzis. Tas galvenokārt barojas ar maziem grauzējiem, vardēm un dažkārt meda zaķus un putnus. Nenoliedziet kolonnas un kukaiņus, vardes, zivis. Tā medī galvenokārt naktī vai krēslā. Kolonnas galvenais "konkurents" ir sable, kuru kolonna parasti mēģina izbraukt no izvēlētajām vietām.

Kopējs bebrs

Kopējais bebrs vai upju bebrs ir lielākais no vecās pasaules grauzējiem, tā svars ir līdz 30 kg. Ķermeņa garums ir vairāk nekā 1 m garš, 35 cm augsts, astes līdz 30 cm garai, ir aira forma. Mātītes ir lielākas par vīriešiem. Uz astes nav vilnas, bet gan sariem un lieliem svariem. Ķepas ir īsas piecu pirkstu kājas ar aizmugurējām kājām ar membrānām. Spīles ir lielas, savītas, un otrās pēdas kājas ar dakšveida naglu ir sava veida ķemme, ko bebrs ķemmē ar kažokādu. Viņš ir ļoti veikls.

Miza korpuss ir pielāgots niršanai: acis ar caurspīdīgām mirgojošām membrānām, kas aizveras niršanas laikā un aizsargā acis no traumām. Arī cieši noslēgtas nāsis un ausis. Bīķim ir īpašas aizaugumi uz lūpām, aizverot ūdeni un neļaujot ūdenim vidū, un 2 zobi izspiež. Ar šiem zobiem viņš var nokļūt zem ūdens.

Bārbiem ir biezs un garš kažokādas kastaņa, tumši brūnā krāsā ar mazāku biezumu, kas nav slapjš. Paws un astes ir melnas. Greznā kažokāda un zemādas tauku slānis saglabā siltumu pat ledus ūdenī. Zem ūdens var ilgt 10-15 minūtes un peldēties līdz 700 m šajā laikā.

Birki dzīvo Eiropas un Āzijas lapkoku mežos, mazo mežu upju un ezeru krastos izraktos purvos, kas ziemā nav iesaldēti. Ja krasts ir plakans, un caurumu nav iespējams izrakt, no koku kaudzes būvēta konusa formas būda, sienas ir klātas ar dūņām vai mālu.

Bobs dzīvo ģimenēs vai atsevišķi. Ģimenes sastāv no 2 pieaugušajiem un 2 pēdējiem mazuļiem. Viņi sakrīt ziemas beigās, un vasaras sākumā parādās 2-4, bet ne vairāk kā 6 pusi aklā bebru klāti ar vilnu. Pēc 2 dienām jaundzimušie jau peld, un pēc 20 dienām viņi paši saņem pārtiku. Viņi kļūst seksuāli nobrieduši 2 gadus, tad viņi atstāj tēva un mātes caurumu. Birki dzīvo 10 - 17 gadus un nebrīvē - līdz 35 gadiem.

Atrodas ūdenstilpju piekrastes zonā (upēs, ezeros, dīķos, purvos), izvēloties augus bagātas vietas. Zvērs ir piesardzīgs, bet pārāk aktīvs, to var atrast jebkurā diennakts laikā. Bet biežāk to var redzēt krēslā.

Galvenais ēdiens ir ūdens un sauszemes veģetācija (grīšļi, niedres, niedres, horsetail). Var noķert vardi, mazas zivis un cept. Dzīvnieki ir lieliski peldoties un niršanai, bez gaisa zem ūdens tie var uzturēties līdz 18 minūtēm.

Dzīvnieka astes lomai ir stūre, pakaļējās kājas - stūmēji ūdenī. Zemē tie nav tik izveicīgi. Muskrat ir izveicīgs baržu un lūku celtnieks. Mājiņas ir augstumā ūdens skaitītājā un tām ir koniska forma. Tie ir būvēti no ūdens augu stublājiem un ieejas "torņa" zem ūdens.

Augšējās bankās, kas atrodas līdz 10 metru garumam, augšstilbiem novietotas ligzdas novietotas virs ūdens līmeņa divos stāvos. Kompleksos labirintos ir noliktavas telpas, ģimenes palātas atpūtai un mieram, kā arī pat tualetes. Ieeja koridoros atrodas zem ūdens.

Muskratam ir daudz ienaidnieku, tie ir lapsas, kojoti, ūdeles, jenoti, līdakas un daudzi citi. Muskrati tiek izglābti no plēsējiem, niršanas ūdenī vai slēpjot caurumā. Bezcerīgā situācijā, ko aizsargā, lietojot asus nagus un zobus. Viņi dzīvo ģimenes grupā, t.i. vecākiem un viņu bērniem. Katrai ģimenei ir sava teritorija, kuru vīrieši greizsirdīgi atzīmē, svešinieki brauc prom.

Sieviešu pēcnācēji no divām (dienvidu dzīvotnēm) vienu reizi gadā veido trīs līdz četrus (ziemeļu biotopus). Grūtniecība ilgst aptuveni mēnesi, piedzimst akli un gandrīz tukši mazuļi, viena bērna svars ir 20 grami. Visbiežāk vienā pakaišā tie ir 7 vai 8.

Vēl viens briežu līdzīgu artiodaktilu pārstāvis. Kabarga dzīvo Tālo Austrumu taigā. Tā dod priekšroku tumšām skujkoku taigām, ar akmeņiem, atsegumu atsegumiem. Darbojas labi un lec neticami labi. Tas var darboties bez palēnināšanās, lai mainītu braukšanas virzienu par 90 °. Bēg no mantinieka, muskuss briedis, tāpat kā zaķis, sajauc dziesmas. Tas barojas ar priežu adatām, ciedru, ķērpjiem, dažādiem augiem. Muskusa briežu uzturs ir stingri veģetārs. Lopbarības savākšana, muskusa brieži var pacelties pa slīpu koku stumbru vai pāriet no filiāles uz filiāli līdz 3 - 4 m augstumam. Tālajos Austrumos tās galvenais ienaidnieks ir Harza, kas ģimenēm medī muskus. Bieži vien slēpjas muskusa briedis, kas baro lūšus, ko meklē vaļņa un lapsa. Viņu paredzamais mūža ilgums ir tikai 4–5 gadi, bet nebrīvē - līdz 10–14 gadiem.

Vīriešu muskusa briežu vēderā atrodas muskusa dziedzeris, kas piepildīts ar biezu, asu smaržu brūnu brūnu noslēpumu. Viens pieauguša vīriešu dziedzeris satur 10–20 g dabiskā muskusa, kas ir visdārgākais dzīvnieku produkts. Muskusa ķīmiskais sastāvs ir ļoti sarežģīts: taukskābes, vasks, aromātiskie un steroīdu savienojumi, holesterīna esteri. Galvenais muskusa smaržas nesējs ir makrocikliska ketona muscon. Muskusa gaistošās sastāvdaļas satur informāciju par vīriešu vecumu un stāvokli, un sievietes var paātrināt estrus.

Широко используется мускус в восточной медицине и в настоящее время. В Китае он входит в состав более 200 прописей лекарственных средств. Эксперименты, проведённые в Индии, показали, что мускус оказывает общестимулирующее действие на сердце и центральную нервную систему, а также эффективен как антивоспалительное средство. Eiropā muskuss kā zāles nav īpaši populārs, bet šeit atradās vēl viens lietojums: smaržu rūpniecībā kā smaržu fiksators.

Tas ir sadalīts četrās pasugās. Visbiežāk sastopama ir izplatīta. Tās pārstāvji mīl mitrumu, apmetoties pie taiga rezervuāriem. Mežos apmetas mazs krūms. Taiga savvaļā ir retas vidējas un sīkas pasugas. Pēdējo pārstāvju garums ir tikai 6-7 centimetri. Tas ir minimālais skaits kukaiņu dzīvniekiem Krievijā.

Sakarā ar kukaiņu mazo izmēru taiga dzīvnieki nevar darīt "gājienus" mežā. Tas sarežģī pārtikas meklēšanu. Krūmu krūmi bez tā nevar izdarīt ilgāk par 4 stundām. Dzīvnieka vecums nepārsniedz 2 gadus.

Viena piektdaļa no viņiem ir reproduktīvā vecumā. Sievietēm ir mazliet iespēja aizkavēt dzemdības nelabvēlīgos apstākļos. Par pēcnācēju veselību neatspoguļojas. Mazi bērni ir dzimuši veselīgi 18. un 28. dienā no ieņemšanas brīža.

Otra lielākā ģimene Kunih. Dzīvnieka ķermeņa garums ir lielāks par metru. Ārēji zvērs ir kaut kas starp milzu āmuru un garo matu suni. Wolverine kažokādas ir ne tikai garas, bet ne sasalšanas ziemā. Matiņi ir gludi, bet neapstrādāti. Krāsošana dzīvnieku brūns ar gaismas svītrām uz sāniem un galvu.

Zvērs ir latīņu valoda, tulkots kā „negausīgs”. Wolverine burtiski ēd visu, koncentrējoties uz maziem dzīvniekiem, piemēram, zaķiem. Taidas dienvidu jostā nozvejotas sinepju grupas pārstāvis. Vidū un it īpaši ziemeļu velna nenonāk.

Neizglītoti artiodaktili. Taiga mežos ir divas stirnu sugas: Eiropas, kas taigas reģionu uztver tikai nedaudz, un Sibīrijas stirnu. Dzīvotne galvenokārt ir atkarīga no sniega seguma augstuma un laika. Sibīrijas stirnas sniega seguma kritiskais augstums ir 50 cm, Sibīrijas stirna izvairās no platības, kur šāda augstuma sniegs ir 230-240 dienas gadā. Meža briedis iekļūst taigā tikai tad, ja tam ir lapu koku audzēšana, bet galvenokārt dzīvo jauktajos mežos.

Vislielākās barības vietas dod priekšroku vieglas, retas meža platībām ar bagātīgu krūmu pamežu, ko ieskauj pļavas un lauki, vai (vasarā) garās pļavas ar krūmiem. Notiek niedru gultnēs, piekrastes mežos, aizaugušos spraudeņos un apdegumos, aizaugušās gravas un grāvjos. Salīdzinot ar Sibīriju, Eiropas stirnas ir gandrīz mazkustīgas un neveic masveida sezonas migrāciju. Tas barojas ar augu barības vielām un ūdeni. Vispiemērotākie ir jauni dzinumi (ar zemu šķiedrvielu daudzumu). Sausas un stipri koksnes daļas, cietie graudi un nogulumi, augi, kas satur toksiskas vielas (saponīnu, alkaloīdus, fenolus un glikozīdus) parasti netiek ēst vai nevēlas ēst.

Lai kompensētu minerālvielu trūkumu, stirnas var apmeklēt sāls laizīt vai dzert ūdeni no avotiem, kas bagāti ar minerālu sāļiem.

Lielākā daļa mežacūku dzīvo siltākā zemē un ir atrodama pat subtropos un tropos. Bet taiga dzīvnieku pasaules pārstāvis var tikt dēvēts drosmīgi. Meža cūka ir mūsu mājas cūku senča, bet ir spēcīgs, spēcīgs un ļoti agresīvs zvērs. Tikšanās ar mežacūkām taigā var izmaksāt personai dzīvību noteiktos apstākļos. Tā aug līdz nepieredzētam izmēram, ķermeņa garums dažiem indivīdiem, ja ne meli, ir apmēram 4 metri. Internetā ir trofeju fotogrāfijas no medniekiem ar milzu cūkām. Bet vidēji mežacūkas svars ir aptuveni 175-200 kg, ķermeņa garums 1,5 - 2 metri.

Meža cūka ir visēdāja. Un jūs varat droši pamanīt, ka šis draugs patīk ēst. Tas galvenokārt barojas ar augu barību, bet patērē dažādus mazus grauzējus un riekstus. Zirgi dod priekšroku apgabalam, kurā ir daudz dažādu baseinu, dīķu. Viņi mīl plekstes šajos pļavās, aplaupīt dubļos (cūkas). Diezgan neērts dzīvnieks, bet darbojas ātri, labi peld. Labi attīstīta dzirde un smarža, vīzija nav tik laba. Meža cūkas ir piesardzīgas, bet ne gļēvainas: kairinātas, ievainotas vai aizsargātas jauniešiem, tās ir ļoti drosmīgas un bīstamas to spēka un lielo suņu dēļ. Viņi var apmeklēt arī kartupeļu, rāceņu, graudaugu laukus, radot kaitējumu lauksaimniecībai, jo īpaši tiem, kas saplēš un slaucās. Viņi bieži sabojā un jaunus kokus. Ļoti reti mežacūkas uzbrūk diezgan lieliem dzīvniekiem, slimi vai ievainoti, piemēram, brieži, stirnas, pat brieži, nogalina un ēd tos.

Lidojošās vāveres pieder vāveres ģimenei, grauzēju apakšgrupai. Krievijas mežos dzīvo parastā lidojošā vāvere. Tas pieder pie Āzijas (Eirāzijas) peldošajām vāverēm, apvienojot divas sugas - parasto lidojošo vāveri un japāņu (mazo) lidojošo vāveri. Parastais peldošais redzētājs tiek saukts par "peldošo vāveri". Neparastā ķermeņa struktūra ļauj dzīvniekam ne tikai lidot no viena koka uz otru, bet arī radīt sarežģītas akrobātiskas kustības: plānot, veikt sarežģītus manevrus un aerobētiku gaisā, dažkārt izkraut tajā pašā vietā, kur notika uzsākšana.

Lidojošā vāvere izskatās kā vāveres, bet tai ir mazāks ķermenis un astes. Dzīvnieka garums ir no 12 līdz 23 cm, svars ir apmēram 170 g. Biezā zīdainā kažokāda ķermeņa augšdaļā ir sudrabaini pelēka, bieži ar brūnu nokrāsu, balta uz vēdera ar dzeltenumu. Galvenais, kas atdala lidojošo vāveri no vāveres, ir ādas membrānas klātbūtne, kas atrodas starp pakaļgalu un priekšpusi, kas kalpo plānošanai lidojuma laikā. Pārlēkšanas laikā, kad vāveres ķepas novieto uz sāniem, šī membrāna stiepjas, tā spriedze un priekšējo kāju stāvoklis nosaka lidojuma virzienu. Aste tiek izmantota, lai stabilizētu lidojumu un darbotos kā bremze, nolaižoties uz koka.

Lidojošo vāveru biotopi ir jaukti un lapu koki, retāk - skujkoki. Tie galvenokārt ir nakts un krēslas. Lidojošās vāveres ir aktīvas visa gada garumā, tikai salsotajās dienās tās sēž ligzdā, barojoties ar novāktajiem krājumiem. Viņi lielāko daļu savas dzīves pavada uz kokiem, reti nokrītot zemē. Liekas tiek būvētas jau pabeigtajās dobumos, kas palikuši pāri no dzenēm, četrdesmit un vāverēm. Dažreiz notiek, ka lidojošās vāveres apmetas birdhouses. Ligzdas ir nosegtas ar sūnām, sausu zāli, ķērpjiem. Flying nonaggressive, bieži vien vienā ligzdā var nokārtot divas personas. Kamēr nomodā viņi meklē pārtiku. Tās barojas ar lidojošiem lopbarības augu pārtikas produktiem - sēklām, pumpuriem, dzinumiem, ogām, sēnēm. Īpaši patīk bērzu un alkšņu auskari, kas piesardzīgi salocās dobumā, padarot krājumus ziemai. Reizi gadā sievietēm parādās 2-4 kaili un neredzīgi mazuļi, kas līdz 50. dienai var plānot un kļūt neatkarīgi. Lidojošie pūces ir lieli pūces, zaķi, sable. Dzīves ilgums ir aptuveni 5 gadi, nebrīvē dzīvnieki dzīvo divreiz ilgāk.

Vilks ir visdārgākais taiga dzīvnieks daudziem cilvēkiem. Daudziem cilvēkiem patīk iedomāties vilku attēlus uz saviem avatāriem un vienkārši piesaistīt vilkus ar kaut ko skaistu, dot vilku ar cēlumu un pat maģisku spēku. Bet patiesībā vilki nav tik balti un pūkaini, cik daudzi cilvēki tos redz. Un vientuļie vilki vienkārši praktiski nepastāv, taigā tie ir ļoti reti. Vilki ir iesaiņoti dzīvnieki, tie pulcējas ganāmpulkos un ir tik daudz tūkstošiem gadu. Paketē vilki vienkārši ir vieglāk izdzīvot, lai iegūtu ēdienu taiga sala atmosfērā, nevis vien. Vientuļie vilki, vai drīzāk vilku ģimenes, atrodami vietās, kur ir daudz pārtikas, un viņiem vairs nav nepieciešams savākties iepakojumā. Bet visbiežāk vilks dzīvo iepakojumā. Un šeit nav neviena muižnieka. Iepakojums ir stingri organizēta totalitārā sabiedrība ar savu hierarhiju. Ir līderis, kam pakļaujas visi pārējie indivīdi, ir vidēji lieli vilki un izraidītie - izraidītie. Šādas atstumtās personas netiek aizvāktas, bet pret tām izturas ārkārtīgi slikti, bet vieglāk ir izdzīvot, lai izdzīvotu iesaiņojumā, nekā iet to vieni.

Protams, vilki ir ļoti estētiski, ņemot vērā skaisto vilnu, bet tajos nav muižnieku. Viņi uzbrūk laupījumam tikai ar iepakojumu, un tāpēc viens vilks nav bīstams. Vilki ir visbīstamākie ziemā, visbiežāk ziemā uzbrūk cilvēkiem vai mājlopiem ciematos. Melnie vilki tiek uzskatīti par ļaunākajiem.

Sibīrijas darbinieks

Šķeldas dzīvo gan taigā, gan lapu kokos. Mīļākie delikatesi - ciedra konusi. Chipmunk apdzīvo tukšus celmus un dobumus, zemu ūdeni zem koku saknēm. Un, kad tas kļūst auksts, tas ilgi septiņus mēnešus nonāk hibernācijā! Pavasarī dzīvnieks izkļūst spožā saulē. Šajā laikā viņa piegādes būs noderīgas! Kad tas kļūst diezgan silts, sieviete ieved no četrām līdz sešām čempionām! Viņi aug ļoti ātri un mēneša laikā atstāj savu vecāku māju.

Lynx - tipisks pārstāvis dzīvnieki. Izmērs ir salīdzināms ar lielu suni: turas garumā tas nepārsniedz 70 cm, vidējais svars ir 18-25 kg.

Izskats ilgos pušķos atšķiras ar ausīm un "pātagām", tas vienkārši nav iespējams sajaukt ar citiem. Lūšu kažokāda ir biezākā un vissiltākā starp visiem kaķiem, bet citādi taiga dzīvnieki jāpielāgo rūgtajam aukstumam.

Tāpat kā visi kaķi, viņa ir lielisks mednieks. Lūsis nekad nenonāk uz upuri no augšas, bet ilgu laiku sēž slazdā un gaida ērtu brīdi.

Ar straujiem ilgstošiem lēcieniem viņa pārspēj cietušo un izrakt kaklā. Ja ievainots un izpostīts dzīvnieks var pietiekami ilgi vilkt mednieku, bet lūsis nenonāk, zinot, ka tās laupīšanas spēks ir beidzies.

Lynx medī galvenokārt zaķus, un pātagas, pātagas, stirnas, brieži, jaunie dējēji un aļņi tiek pievērsta uzmanība. Tā gadās, ka tad, kad ir pārtikas trūkums, viņa uzbrūk suņiem un kaķiem.

Šis lielais kaķis ir interesants ne tikai tās izskats, bet arī tās uzvedība. Viņa hroniski necieš lapsas, kas mēdz nozagt savu upuri. Sods par šo ir tas, ka lūsis nogalina zagļus, bet neēd, bet atstāj citus labošanai.

Visvairāk viltīgākais taiga dzīvnieks ir lapsa. Ne velti cilvēkiem pat izteiksme ir fiksēta - “viltīgs kā lapsa”. Tas ir saprotams: lai savvaļas zvērs ar tik spilgtu krāsu iegūtu pārtiku, jums vienkārši ir jābūt gudrs un veikls. Lapsai ir labi attīstīta auss, ar ausu palīdzību, viņa uzzina, ka viņas laupījums slēpjas kaut kur tuvumā. Ziemā lapsa labi dzird peles, kas nokrāpjas zem sniega. Mīļākais locītavas un vibrācijas nozvejas viņas lieliskās lokatora ausis. Saskaņā ar mnogosantimetrovym sniega slāni, lapsas dziesmas nosaka savu laupījumu, iegremdē tajā - un satvert kāroto grauzēju. Tāpēc lapsa dod priekšroku vairāk atrisināt atklātās vietās, līdzenumos, gravā, nevis mežos. Gan ziemā, gan vasarā lapotnei ir daudz vieglāk iegūt ēdienu atklātā vietā, nekā blīvos mežos. Parasti lapsas ir mazkustīgas, tās nekur nav migrējušas. Kāpēc kaut kur iet, ja visur ir pietiekami daudz peles!

Lapsa ir monogāms dzīvnieks un dod priekšroku nokāpšanai. Un caurums vai rakšana pati, vai izmanto kādu citu. Pirms došanās gulēt, rūpīgi pārbaudiet visu apkārt, tad atrodas uz leju un klausieties dažādus rustles. Sakarā ar to, ka lapsu galvenā lopbarības bāze ir grauzēji, lapsa ir svarīga loma grauzēju skaita regulēšanā. Grauzēji ir bīstami, ja viņi ēd graudus. Bet reizēm paši lapsu skaits aug lielos izmēros. Tad lapsas sāk ierasties tuvējos ciemos, pilsētās. Iztukšoties miskastē, uzkāpt uz zemes gabaliem. Viņiem patīk tuvoties tūristu autostāvvietas vietām.

Grouse - putnu ģints putns, grēka apakšgrupa, fazānu līdzīgas zamšādas grupas ģimene. Plaši izplatīta suga, kas dzīvo gandrīz visur Eirāzijas meža un taigas zonā, no Rietumeiropas līdz Korejai. Lāpstiņa ir mazākais gravu pārstāvis. Pat lielāko personu svars reti pārsniedz 500 gramus. Mežā ir grūti sajaukt ar citiem putnu putniem, no kuriem tas atšķiras ne tikai pēc tā mazā izmēra, bet arī ar diezgan atpazīstamo krāsu. Neskatoties uz krāsainu, „pockmarked” plūmju (no kura putns ieguva krievu nosaukumu), jau no īsa attāluma šķembas šķiet monotoni, pelēkā-sarkanīgi. Seksuāla dimorfisms straumē ir daudz mazāk izteikta nekā citās grāvēs - ir ļoti grūti atšķirt vīriešu dzimuma sievietes. Turklāt, atšķirībā no citiem gruvešiem, lazdu rubeņi ir monogāms putns.

Pilnībā ir pētīts strazdu dzīvesveids. Tas ir rezidents putns, kas neveic tālmigrāciju. Lāpstiņa, tāpat kā visi straumi, lielākoties ir zālēdāji, lai gan vasarā dzīvnieku barība ieņem nozīmīgu vietu savā uzturā, savukārt cāļi barojas galvenokārt ar kukaiņiem. Ziemā lazdu rīvmaizim jābūt apmierinātam ar rupjiem un zema uztura bagātinātājiem. Sniega seguma klātbūtnē ziemeļos lazdains lazda slēpjas sniega, tērē nakts un aukstākās dienas stundas. Tas arī nodrošina zināmu aizsardzību pret plēsējiem, no kuriem lazdu raibums cieš gan ziemā, gan vasarā.

Neskatoties uz pasaules mājlopu skaita samazināšanos un periodisku atsevišķu iedzīvotāju skaita samazināšanos, lazdu rubeņi joprojām ir daudz un ir ārpus izzušanas draudiem. Lielākā daļa pasaules straumju populācijas, kas sastāda līdz 40 miljoniem putnu, atrodas uz Krieviju. Visbiežāk tiek atšķirtas 11 lazdu pasugas, kas ir nedaudz atšķirīgas no nominatīvās.

Badger ir dienvidu taiga dzīvnieks, tas nav ziemeļu mežos. Tā ievēro sausas vietas, bet netālu no ūdenstilpēm, zemienēm, kur pārtika ir bagātāka. Badger dzīvo dziļās bedrēs, kas paceļas pa smilšaino kalnu nogāzēm, meža gravas un sijas. Beasts no paaudzes paaudzē pietur pie savām iecienītākajām vietām. Kā rāda īpašie ģeochronoloģiskie pētījumi, dažas no badger pilsētām ir vairāki tūkstoši gadu veci. Atsevišķi indivīdi izmanto vienkāršus urbumus ar vienu ieeju un ligzdu kameru. Vecās baļķu apmetnes veido kompleksu daudzpakāpju pazemes struktūru ar vairākām (līdz 40-50) ieejas un ventilācijas atverēm un gariem (5–10 m) tuneļiem, kas ved uz 2-3 lieliem, pārklāti ar sausām gultām, ligzdu kamerām, kas atrodas 5 m dziļumā. .

Badger darbība notiek naktī. Viņš ir visvarens, bet dod priekšroku augu pārtikai. Badger nav agresīvs pret plēsējiem un cilvēkiem, viņš dod priekšroku atgriezties atpakaļ un slēpties caurumā vai citā vietā, bet, ja viņš dusmojas, viņš skar degunu un iekod likumpārkāpēju un pēc tam aizbēg. Tas barojas ar pelēm līdzīgiem grauzējiem, vardēm, ķirzām, putniem un to olām, kukaiņiem un to kāpuriem, gliemjiem, sliekām, sēnēm, ogām, riekstiem un zālēm. Medības laikā āmurs ir jādodas apkārt lielām platībām, krustoties caur kritušiem kokiem, nocirstot koku un celmu mizu, meklējot tārpus un kukaiņus. Tomēr viņš ēd tikai 0,5 kg pārtikas dienā, un tikai līdz rudenim viņš ēd daudz un baro taukus, kas viņam kalpo kā uztura avots ziemas miega laikā.

Krasts ir liela sinepju ģimenes pārstāvis. Tas ir veikls un izveicīgs plēsējs, kas spēj gūt aizraušanos ar dažādiem šķēršļiem, kāpt uz meža augšējās nojumes un uzkāpt koku stumbriem. Dzīvnieku kūtis pieder vērtīgiem kažokzvēriem, un tam ir skaisti cēlās kažokādas no tumša kastaņa līdz brūngani dzeltenai..

Krampju veidošanās tieši ietekmē tās ieradumus: šis dzīvnieks var kustēties tikai vai nepastāvīgi (braukšanas laikā). Elastīgā klēts darbojas kā elastīgs pavasaris, tāpēc bēgošs dzīvnieks mirkli uzliesmo skujkoku ķepās. Krišņi dod priekšroku, lai saglabātu vidējos un augšējos meža līmeņus. Viņa gudri uzkāpa kokos, nokļūstot uzceltos stumbros, ko viņa var darīt ar asām pietiekami spīlēm.

Krampji pārsvarā ir diennakts, medības zemē un lielāko daļu sava laika tērē kokos. Mājokļa klēts apmetas koku dobumos līdz pat 16 metru augstumam vai tieši to vainagā. Krasts ne tikai izvairās no cilvēka, bet gan no viņa. Vada sēdus dzīvi, nemainot iecienītākos biotopus, pat ar pārtikas trūkumu. Bet reizēm tā var klīst ar olbaltumvielām, kas periodiski veic masveida migrāciju lielos attālumos.

Viss viņa dzīvesveids, kas saistīts ar mežu. Tas ir atrodams daudzos mežos, kur aug dažādi koki, bet visbiežāk dod priekšroku egļu, priežu mežu un skujkoku plantāciju tuvumā. Ziemeļu reģionos - tas ir egļu egle, dienvidu - egles platlapu, Kaukāza reģionā - egļu dižskābaržu meži.

Altaja mols

Altas mola platība aizņem plašu Rietumu un Centrālās Sibīrijas teritoriju. Tās rietumu robeža iet no Semipalatinskas uz Barnaulu, Novosibirsku, kur tā strauji pagriežas uz rietumiem un, iespējams, iet tieši uz ziemeļiem no Barabinskas.

Sibīrijas molu kažokādas ir samērā garš un pūkains. Kažokādas krāsa ievērojami atšķiras no gaiši svina-pelēka līdz melnā krāsā ar šokolādes brūnu vai: brūngani dažādu piesātinājumu. Neapstrādātiem kažokādiem raksturīgs izteikti zīdains spīdums. Vēdera puse parasti ir vairāk vai mazāk blāvi. На горле и груди часто развит слабый желтовато – охристый оттенок. Как и у других кротов изредка встречаются полные или частичные альбиносы и хромисты.

По наружным признакам в общих чертах похож на европейского крота, отличаясь, однако, значительно более крупным ростом, толстой, несколько укороченной мордой и более коротким хвостом. Глаза видимы снаружи и снабжены подвижными веками. Череп крупный, кондило-базальная длина его 37.1 – 41.0 мм. Šķiet, ka tas ir nedaudz leņķis, ievērojami pagarināts, paplašināts deguna sekcijā un saplacināts smadzeņu kastes laukumā.

Sable ir mīksts un spēcīgs dzīvnieks ar vērtīgām kažokādām, kas ir sinepju ģimenes pārstāvis. Šis plēsējs ir tipisks kalna un vienkāršā taiga iedzīvotājs. Vada izvēlēto apgabalu apdzīvotu dzīvesveidu, briesmu gadījumā var pārvietoties uz citām teritorijām. Vistuvāk tuvākais radinieks ir priežu mežs.

Sable ādas krāsa ir mainīga un atkarīga no sezonas. Ziemā kažokādas ir nedaudz vieglākas, vasarā - vairāki toņi tumšāki. Krāsa mainās no gaiši brūnas līdz gandrīz melnām, dzīvnieku krūtīs ir neliels spilgti dzeltens plankums. Brūna krāsa kļūst tumšāka par zeķu kājām. Ziemā vilna aptver ķepu spilventiņus un pat zvēru nagus. Dzīvnieka kažokāda ir mīksta, blīva un silta, tāpēc tai ir īpaša vērtība.

Tipiski dzīvnieki ir Eurazijas taiga. Šie dzīvnieki tiek izplatīti no Urālu kalniem un Klusā okeāna piekrastes. Galvenā teritorijas daļa, kur dzīvo zivis, pieder Krievijai. Arī ziemeļos no Ķīnas un Mongolijas Ziemeļkorejā var atrast dzīvniekus ar vērtīgām kažokādām.

Patvēruma plēsēji izkļūst no kritušo veco koku akmeņu un dobumu plaisās, zem saknēm izmanto tukšumus. Iekšpusē, to mucas ir izklātas ar sausām lapām vai zāli, tualete ir izvietota atsevišķi no galvenās ligzdošanas kameras, bet pietiekami tuvu caurumam.

Sables ir elastīgs un diezgan spēcīgs plēsoņas to lielumam. Tās ir sauszemes, visaktīvākās vakarā un no rīta, bet tās var medīt jebkurā diennakts laikā. Tā kā salmiņi aktīvi darbojas naktī, viņi guļ dienas laikā. Dzīvnieki ar dārgām kažokādām dod priekšroku pārvietoties pa zemi, ūdenī vai kokos, kurus viņi iet tikai briesmu gadījumā.

Meklējot pārtiku par dienu, mizas garums ir apmēram 3-4 kilometri. Ziemā šis attālums var palielināties līdz 10 kilometriem, kad dzīvnieks ir spiests vadīt daļēji nomadu dzīvesveidu, meklējot pārtiku. Lieskajos gados, pat vasarā, sables ir spiesti darboties no 10 līdz 20 kilometriem, lai atrastu piemērotu ēdienu.

Bald ērglis

Saskaņā ar Amerikas Savienotajās Valstīs spēkā esošajiem tiesību aktiem ikvienam, kuram ir vismaz viena spalvu vai kailgala ērgļa ķermeņa daļa, tiek piemērots liels naudas sods. Tomēr šis likums neattiecas uz indiešiem, kuri kā ērgļi izmanto ērgļu spalvas.

Galvenais kails ērglis ir zivis un krabji. Turklāt viņš bieži medījas par ūdensputniem.

Parasti kails ērglis sēž pie ūdens augstā pozīcijā, piemēram, uz augstā koka vai klints, un skatās uz upuri. Pēc tam, kad to pamanījāt, putns viegli lido uz leju, paņem zivis ar asiem nagiem un atgriežas krastā, kur tas mierīgi beidz maltīti.

Ja kails ērglis ir cāļi, tas pārnēsā ligzdu. Bieži vien cīņa pret zivīm ir tik izmisīga, ka ērglis brīdi ir pilnīgi zem ūdens. Lai saglabātu spēku, putns bieži ir apmierināts ar mirušām zivīm. Turklāt kailais ērglis iegūst no citiem, mazākiem putniem. Tieši tāpēc Benjamin Franklin uzstājās pret šo putnu, kas ir simbolisks Amerikas Savienoto Valstu tēls, jo ērglis dzīvo negodīgi - bieži vien pārtiku nejūt pats savs darbs, bet tas aizņem to no citiem vājākiem putniem. Pārsteidzoši, šķiet, ka Amerika vairāk nekā atbilst tās simbolam!

XVIII gadsimtā, kad kails ērglis kļuva par Amerikas simbolu, bija aptuveni 75 tūkstoši šo putnu. Bet līdz 1940. gada beigām bija tik maz, ka likums tika pieņemts, lai aizsargātu šo ērgli. Turpmāk minētie faktori izraisīja kailās ērgļu skaita katastrofālu samazināšanos: ūdens piesārņojums, zemnieku un mednieku ērgļu iznīcināšana, jo putns bieži uzbruka mājlopiem, DDT pesticīdu lietošana, kas uzkrājas putnu organismā un izraisa to zemo blīvumu.

Orlan parasti dzīvo jūras krastā, mitrājos, gar upēm un ezeriem, kur var zvejot, kas ir tās galvenā pārtika. Lielākā daļa ērgļu atrodas Floridas priežu mežos un daudzos līčos šajā reģionā. Vieta, kur sastopas daudzi ērgļi, ir Alaska. Gada laikā vientuļie indivīdi atrodami arī daudzās Ziemeļamerikas daļās. Parasti tie ir jauni putni, kas pārvar tūkstošiem kilometru pārtikas meklējumos.

Melns dzenis

Dzeltenais vai melnais dzenis ir viens no lielākajiem dzeņu dzimtas pārstāvjiem. Melnais dzenis dzīvo visā Eiropā, izņemot galējo dienvidus. Āzijā tā tiek izplatīta Kaukāzā, Sibīrijā, Kamčatkā, Sahalīnā, Korejas pussalā un Ziemeļ Japānā. Dzīvotnei izvēlas augstus lapu koku, priežu, egļu un ciedru mežus, kas bieži sastopami apdegumos.

Gelna attiecas uz lieliem putniem, tā ķermeņa garums sasniedz 50 cm, svars ir aptuveni 300 grami. Spārni ir noapaļoti, galvai ir liela, plāna kakla. Melnajam dzenim ir masīva knābja forma, apmēram 55-65 mm gara, knābja krāsa ir dzeltenīgi pelēka. Putnam ir spalvas ar ogļu melno krāsu, muguras ar atstarojumu. Tēviņā ir sarkana vāciņa spalvas uz galvas, kas atrodas uz pieres, galvas aizmugurē un vainaga, un tas ir tas, kas viņu atdala no pilnīgi melnas sievietes.

Uztura pamatā ir vēlamie kukaiņi un to kāpuri. Tā dod priekšroku ēst kokgriezēju vaboles, mizu vaboles, zelta zivtiņas. Tas ēd arī skudras, kāpurus un kāpuru kāpurus. Dienas laikā melnais dzenis ēd 300 līdz 650 bērzu sulas kāpurus. Ziemas periodā tas ēd arī skujkoku sēklas, bet nelielos daudzumos.

Melnais dzenis vada vientuļu dzīvesveidu, izņemot pārošanās sezonu, kas sākas marta sākumā. Vīrieši piesaista sieviešu uzmanību, skaļi klauvējot uz kokiem un kliedzot. Klana sauciens izklausās kā guturāls "frut-frut-frut", tas tiek dzirdēts lielā attālumā. Dažreiz putni izstaro mierīgi patērējošu saucienu - “keee”.

Pēc pārošanās putni dzīvo kopā meža attālos rajonos un izplūst dobumu, lai būvētu ligzdu. Bieži vien vēlams, lai tajā pašā ligzdā vairākus gadus pēc kārtas apmestos. Bet, ja ligzdu aizņem citi putni (melnās dzenis bieži vien apdzīvo pūces, clintuha) vai mežā ir daudz brīvu koku, tad pāris izdala jaunu dobu.

Balta brieži

Brieži ir iekļauti briežu dzimtas amerikāņu briežu ģints. Veido sugu, kas dzīvo Ziemeļamerikā, Centrālajā un Dienvidamerikā. Lielākais dzīvnieku skaits ir koncentrēts Kanādas dienvidos, ASV un Meksikā. Dienvidamerikā sugu pārstāvji dzīvo tikai kontinenta ziemeļu daļā. Dzīvotne ir visdažādākā: meži, stepes, daļēji tuksneši un purvi. Šī viscaur pacelšanās ir piemērota vietējiem apstākļiem. Pagājušā gadsimta vidū sugas pārstāvji tika nogādāti Skandināvijā, kur viņi ātri pielāgojās. Kopumā šobrīd pasaulē ir aptuveni 14 miljoni šo neapmierinošo dzīvnieku.

Izmēri atšķiras un ir atkarīgi no biotopa. Ziemeļi, lielāki dzīvnieki. Kanādā un ASV ziemeļos dzīvojošo sugu pārstāvji sver no 60 līdz 130 kg. Atsevišķiem vīriešiem svars sasniedz 155 kg. Mātītes nav smagākas par 90 kg. Dienvidos no briežu sašaurinājuma. To svars svārstās no 35 līdz 50 kg. Vīriešu vidējais svars neatkarīgi no reģiona ir 68 kg, bet sievietēm - 45 kg. Mārciņa augstums svārstās no 55 līdz 120 cm, ķermeņa garums ir 95-220 cm. Tās garums ir 10–37 cm.

Āda pavasarī un vasarā sarkanīgi brūna. Rudenī un ziemā pelēkbrūns. Ķermeņa augšdaļā mētelis ir nedaudz tumšāks nekā apakšējā. Aste ir brūna augšpusē un balta apakšā. Kad dzīvnieks brauc, tas palielina tās asti. Bīstamības brīdī tas ir signāls radniecīgajiem. Tikai vīriešiem ir ragi. Viņi nolaiž tos pārošanās perioda beigās. Šajā vietā sāk veidoties jauni veidojumi. Katrā ragā ir procesi.

Cilvēku pārstāvji sugas ir piesardzīgi. Tas nav pārsteidzoši, jo cilvēks nežēlīgi nošāva šos dzīvniekus un līdz 20. gadsimta sākumam iedzīvotājus samazināja līdz minimumam. Tad tas lēnām palielinājās, bet nesasniedza iepriekšējos desmitiem miljonu. Braukšanas laikā brieži var sasniegt 75 km / h ātrumu. Lēcienu ilgums ārkārtas situācijā ir 10 metri, un to augstums sasniedz 2,7 metrus.

Briežu briežu ēdieni ir dažādi. Dzīvnieki ēd lapas, zāli, pumpurus, ogas, ozolzīles, graudus, augļus. Kuņģa īpašības ļauj jums ēst sēnes un poison ivy. Diēta ir pilnībā atkarīga no gadalaika. Dažos gadījumos šie artiodaktili var ēst lauka peles, cāļus un putnus.

Virginian pūce

Lielu plēsīgo putnu sugu, kas pieder pie pūces ģimenes un kas ir kopīgs Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas teritorijās, sauc par Virginijas pūcei. Pirmo reizi šī suga tika atklāta un aprakstīta Virdžīnijas teritorijā, un tāpēc saņēma attiecīgo nosaukumu. Dzīvotne aptver gandrīz visu Ziemeļameriku, līdz subarktiskajiem reģioniem ziemeļos.

Šie putni dzīvo arī Centrālamerikā, Dienvidamerikas ziemeļos, Argentīnā, Bolīvijā un Peru. Amazonā un Dienvidamerikas dienvidos tās nav. Dzīvotne ir visdažādākā. Tas ir lapu koki, skuju koki, jaukti, tropu meži, pampas, prērijas, tuksneši, kalnu apgabali, purvi, subarktiskā tundra. Augstumā ir 3,3 tūkstoši metru virs jūras līmeņa. Ārpus ligzdošanas perioda priekšroka tiek dota atklātajam reljefam, un pārošanās sezonā ir meža. Šī suga ir sadalīta 10 pasugās.

Ģimenē sugas pūka pārstāvji ir zemāki par svaru un izmēru tikai polārajam pūcei. Korpuss ir mucas formas, galva ir liela, spārni ir plaši. Acis ir lielas un tikai nedaudz mazākas par cilvēka acīm. Tie ir labi pielāgoti nakts medībām un nodrošina binokulāru redzes lauku. Radzenes krāsa ir oranži dzeltena.

Ķermeņa garums ir 43-65 cm, spārnu spārns ir 91-153 cm, savukārt sievietes ir lielākas par vīriešiem, vidēji par 15%. Sieviešu vidējais svars ir 1,6 kg, bet vīriešiem - 1,2 kg. Astes garums sasniedz 17-25 cm, kājas un nagi ir lieli un spēcīgi. Vidējais kāju garums ir 20 cm, atveres ir paslēptas ar spalvām, bet kreisās spalvu auss ir nedaudz lielāka par pareizo.

Weasel - ļoti agresīvs un asinskārs dzīvnieks, kas spēj veikt drosmīgus laupījumus iedzīvotāju privātajās mājsaimniecībās. Tomēr vislielākais pārsteigums ir tas, ka šis dzīvnieks ir zaķis, ja vieta, kur daba „apveltīta” ar šādām īpašībām, ir ļoti maza un skaista radība - tās ķermeņa garums sasniedz vidējo garumu tikai 16-18 centimetrus.

Weasel ir elastīgs, dedzīgs, garš, plāns ķermenis. un ir mazākais pārstāvis no plēsējiem. Ārēji zirneklis ir ļoti līdzīgs ermīnam, atgādinot par ķermeņa struktūru un kažokādas krāsu. Atšķirības starp tām ir mazāka izmēra zīdaiņa un tās mazliet īsākā astes monohromatiskajā stāvoklī nekā ermīns (garums līdz 9 cm, bez tumša pušķi). Tās pamatnē ir īpaši dziedzeri, kas izdala noslēpumu ar pretīgu asu smaku.

Kažokādu lolojumdzīvnieki gluži īsi un cieši. Tās krāsa ir atkarīga no sezonalitātes. Ziemā zirneklis ir baltā krāsā, bet vasarā brūngani brūna kāju ārējā pusē, astē, uz sāniem, galvas un galvas augšdaļā - tikai ķepu iekšpuse, vēders, krūtis, augšdaļas un kakla daļa joprojām ir baltas. Runājot par kažokādu blīvuma kvalitāti, zirņu kažokāda vienmēr ir vienāda - vasarā, ziemā, ar vienīgo atšķirību, ka siltajā sezonā mati ir nedaudz īsāki un plānāki nekā ziemā. Dažos dienvidu biotopos dzīvnieks nemaina krāsu, paliekot lielākoties brūnai.

Weasel lieliski uzkāpa, vada un pat peld - tā ir veikls un veikls dzīvnieks. Viņas ieradumi atšķiras ar drosmi, asinsizplūdumu uzbrukumos un drosmi, tāpēc to bieži vien var noķert naktī cilvēka mājoklī, kur viņa nonāk ekonomikā caur šaurākajiem caurumiem un plaisām. Zirneklis ir aktīvs dažādos dienas laikos, bet parasti tas notiek medībās naktī vai krēslā.

Tradicionāli tiek izmantots vairāk sauszemes dzīvesveida. Pārvieto lēcienu. Apejot teritoriju, viņš dod priekšroku pielipšanai krūmiem un citiem dabiskiem vai mākslīgiem vākiem. Neaizsargāta telpa mēģina izvairīties. Vienā dienā zīdaiņa spēs pārvarēt vienu vai divus kilometrus. Ziemā tas pārvietojas sniega tukšumos.

Sakarā ar to mazo augumu, zirņi bieži mirst, ja tie tiek saspiesti lielākiem dzīvniekiem, bet bieži vien viņiem ir laiks, lai savaldītu savus pretiniekus. Cīņu laikā zirgu tēviņi izdala ļoti skaļi.

Desmans ir molāmēts zīdītājs. Pieder kukaiņu audzētāju klasei. Agrāk - aktīvās medības objekts. Pašlaik dzīvnieks ir iekļauts Krievijas Sarkanajā grāmatā un ir aizsargāts. Turpmāk sniegts pilnīgāks dzīvnieku muskrata apraksts.

Muskrat ir samērā reti sastopama sugas suga, kas endēmiska Krievijā. Iepriekš viņa bieži tikās Eiropā līdz Britu salām. Mūsdienīgais desmana dabiskais biotops aprobežojas ar Volga, Dņepru, Urālu un Donu baseiniem. Tas joprojām ir atrodams Ukrainā, Kazahstānā, Baltkrievijā un Lietuvā.

Dzīvnieku muskrāta izskats pārsteidz ar tās īpašību. Tas ir diezgan liels zvērs ar 18-22 cm garu ķermeni, astes garums ir vienāds un sver līdz 520 g. Muskratas astes ir pārklātas ar ragveida svariem, turklāt pa to garām garām ir arī cieti mati, kas veido ķīli. Astes pamatne ir kā pārspīlēta (tur ir mazākais diametrs). Pašlaik pārtveršana (pirmā astes daļa no astes garuma) ir bumbieru biezināšana. Ir muskusa, smaržīgie dziedzeri, no kuriem eļļainais šķidrums iziet cauri daudzām atverēm - tās atrodas šī biezuma apakšējā daļā. Asiņš sabiezēšanai, kas ievērojami saspiests no sāniem. Desmana deguna atveres ir aizvērtas ar īpašu vārstu deguna dobumā. Dzīvniekam ir ļoti ilgi vibrācijas, un jutīgie mati aug uz ķermeņa. Desmanam ir diezgan īsas ekstremitātes, 5 pirkstiem, bet pakaļējās kājas ir plašākas un lielākas nekā priekšgala. Pirksti ar nagiem tiek apvienoti ar peldēšanas membrānām. Spīles ir garas, labi attīstītas un nedaudz izliektas. Gar ķepu malām ir stīvs matu loks, kas palielina katra ķepa peldēšanas virsmu. Muskrata kažokāda ir samtaina, bieza, ļoti izturīga. Kažokādas mati pēc desmans nav sakārtoti tāpat kā citi dzīvnieki: tie paplašinās uz augšu un sašaurinās uz saknes. Muguras krāsa ir pelēcīga vai tumši brūna, vēders ir sudrabaini pelēks vai sudrabaini balts.

Ermīns ir mazs dzīvnieks zīdaiņu ģimenes ģimenē. Ārēji tas izskatās kā purvs: tas pats garenais ķermenis, īsas kājas un garš kakls. Turklāt ermīnam ir mazas, noapaļotas ausis, kas raksturīgas visiem Kunim piederošajiem dzīvniekiem. Dzīvnieka izskats ir maldinoši gudrs, bet patiesībā ermīns ir diezgan bīstams, drosmīgs un asinskārs plēsējs. Ja dzīvniekam nav cita izeja, tas var uzbrukt cilvēkam. Tās kažokāda, iespējams, ir visvērtīgākā no visiem kažokzvēriem. Mēs izgatavojam ermīnu kažokādas dēļ. Dabā ir aptuveni 26 dzemdes pasugas, kas atšķiras no kažokādas veida un dzīvnieka lieluma.

Ermīns ir mazs dzīvnieks, līdzīgs ķermenim un galvas struktūrai. Ķermenis ir plāns un garš un elastīgs, jo dzīvnieks noved pie mobilā dzīvesveida un medībām grauzējiem. Ķepas ir īss, tāpēc ermīns, šķiet, ir tupēts. Viņiem ir garas, asas, izturīgas nagi, kas palīdz viņam pārvietoties pa kokiem, bet tie nav pietiekami spēcīgi, lai izraktos. Arī dzīvnieka ķepām ir savienojošas membrānas, kas ziemā aizaug ar sūnām, palielinot kāju platību, un dzīvniekam kļūst vieglāk pārvietoties pa sniegu. Galva ir trīsstūrveida ar smailu purnu, ausis ir apaļas, tāpat kā visas citas mīdijas, deguns un acis ir melnas. Eermīnam ir ļoti asas zobi, jo tās galvenā pārtika ir grauzēji.

Šis mazais dzīvnieks ir ļoti gudrs un mobils. Viņš pārvietojas ātri un nedaudz satraukts. Medību laikā siltākos mēnešos ermīns var staigāt līdz piecpadsmit kilometriem dienā un ziemā līdz trim kilometriem. Uz sniega vāka dzīvnieks pārvietojas līdz pusmēriem, savukārt jogs ir pakaļējās kājas. Kad citi plēsoņi viņu uzbrūk, viņš dod priekšroku sēdēt uz kokiem, līdz vajātājs atstāj.

Arī ermīna ienaidnieki ir: sarkanā un pelēkā lapsa, purvs, sable, ilka, amerikāņu āmurs un arī plēsīgie putni. Ir gadījumi, kad ermīns ir nozvejotas mājas kaķiem. Daudzi dzīvnieki mirst no inficēšanās ar nematodi - parazītu slimību, ko pieļauj gliemeži.

Kopēja Viper

Šis čūska ir 35-50 cm garš, bet kopējais viperis var būt atšķirīgs, bet visiem vipiem ir viena atšķirīga iezīme: tas ir tumšs zigzags aizmugurē, no galvas aizmugures līdz astes galam, ko katrā pusē pavada gareniski tumši plankumi. Mēs varam pieņemt, ka viperu galvenā krāsa ir sudraba, bet tas ir patvaļīgs, jo ir gaiši pelēks, dzeltens, zaļš un brūns. Vīdera vēders ir tumši pelēks vai pat melns. Asteņa gals vienmēr ir gaišāka krāsa, bieži citrona.

Vipers ir lielas, noapaļotas acis. Daži saka, ka tie atspoguļo sava veida viltību un agresiju. Цвет радужной оболочки обыкновенно яркий огненно-красный, у темных самок – светлый красновато-бурый.

В месте обитания у гадюки нет каких-то особых пристрастий, она может встречаться то тут, то там: в лесах и в пустынях, на горах, лугах, полях, болотах и даже в степях. Главное, чтобы было достаточно пищи и света, а к остальному она не предъявляет особых требований. Особенно много гадюк встречается в болотистых местах. Šeit viņi dažreiz dzīvo briesmīgos numuros.

Neskatoties uz to, ka vipi mīl gaismu un siltumu, nevar apgalvot, ka šī čūska ved dienas dzīvi, gluži pretēji, tie ir lēni dienas laikā, mīl sauļoties, un kā krēsla pieejas, viperi kļūst aktīvi un pārmeklē, lai medītu. Pat viņas acis ir pielāgotas, lai redzētu tumsā: skolēns var augt un sarukt, kas reti ir reti.

Vīģēm paredzētā pārtika galvenokārt sastāv no siltā asinīm, īpaši pelēm, kuras čūska dod priekšroku jebkurai citai pārtikai. No zinātnieku novērojumiem izriet, ka viņa nozvejotas peles ne tikai uz zemes, bet arī pazemē. Cāļi, jo īpaši putni, kas ligzdo uz zemes, bieži vien kļūst par upuri viperam. Var medīt pieaugušos putnus. Viņa ēd vardes un ķirzakas tikai kā pēdējo līdzekli.

Krievijas meži

  • Dabisko zonu kartē atrodiet taiga zonu, jaukto un lapu koku zonu. Ko jūs varat par tiem pastāstīt kartē? Uzziniet, kā kartē parādīt meža platības.

Dienvidos no tundras zonas kļūst siltāka. Tomēr šeit ir diezgan daudz nokrišņu. Pateicoties pietiekamam siltuma un mitruma daudzumam, šeit var augt koki. Tundra zonu pakāpeniski nomaina meža tundra un meža tundra - meži.

Mūsu valsti bieži sauc par lielo meža spēku. Patiešām, meži aizņem vairāk nekā pusi Krievijas teritorijas.

Meža zonu augsnes ir bagātākas par barības vielām nekā tundrā, floras un faunas daudzveidība.

Izvēlieties darbu grupā, kas ir viens no uzdevumiem.

  1. Iepazīstieties ar mācību grāmatu par taiga dabu. Apsveriet herbarija taiga augus. Nosakiet viņu vārdus ar mācību grāmatu un noteicošo atlantu. Padomājiet par to, kādas zīmes palīdzēs jums iemācīties šos augus dabā.
  2. Iepazīstieties ar mācību grāmatu ar jauktiem un lapu kokiem. Apsveriet šīs meža zonas herbāriju augus. Nosakiet viņu vārdus ar mācību grāmatu un noteicošo atlantu. Padomājiet par to, kādas zīmes palīdzēs jums iemācīties šos augus dabā.
  3. Ar mācību grāmatas zīmējumu iepazīstieties ar taiga savvaļas dzīvniekiem. Meklējiet mācību grāmatas informāciju par dažiem dzīvniekiem. Ko viņi ir īpaši interesanti? Uz mācību grāmatas teksta un teksta pastāstiet mums par ekoloģiskajām saitēm taigā. Izveidojiet pārtikas ķēdes modeli, kas raksturīgs taigai.

Saskaņā ar darba rezultātiem, iedodiet ziņu šai klasei.

Dažādiem kokiem nepieciešami dažādi siltuma daudzumi: viens mazāk, otrs vairāk. Skujkoki - egle (1), priede (2), lapegle (3), egle (4), ciedra priede (5) - ir mazāk prasīgi siltumam. Tie aug labi meža zonas ziemeļu daļā. Šie koki veido skujkoku mežus - taiga.

Vasara taigā ir daudz siltāka nekā tundrā, bet ziema ir ļoti auksta. Šeit ir arī mūžīgs sals. Taisnība, vasarā zemes virsma atkausē lielāku dziļumu nekā tundrā. Tas ir ļoti svarīgi kokiem ar spēcīgām saknēm.

Iepazīsimies ar dažiem taiga dzīvniekiem.

Kedrovka ir viens no interesantākajiem taiga putniem. Ziemas laikā viņa saglabā sevi dažādās noslēpumainās vietās priežu riekstiem - ciedra priedes sēklām. Pēc tam viņa neatrod kādu no šiem riekstiem. Un viņi dod dzinumus jaunās vietās. Tātad riekstu cekers palīdz ciedra priede vairoties un nokārtot.

Chipmunk izskatās kā vāveres, bet gandrīz puse no tās lieluma. Šķembu atšķirības iezīme ir piecas tumšas svītras aizmugurē. Šis dzīvnieks gudri uzkāpa kokos un dzīvo seklā caurumā zem kritušā stumbra vai zem celma. Chipmunk barojas galvenokārt ar priežu riekstiem un citām sēklām. Savā caurumā viņš gatavo lielus pārtikas krājumus, kurus viņš ēd pavasarī pēc ziemas guļas.

Lidojošā vāvere ir vāveres radinieks, kas ir nedaudz mazāks. Atšķirībā no vāveres, peldošā vāvera var ne tikai lēnām lēkt no filiāles uz filiāli, bet arī lidot, precīzāk, plānot ievērojamu attālumu - līdz 40 - 50 metriem! Spārnu spārnu pārklājums ar ādas pārklājumu starp priekšējām un aizmugurējām kājām.

1. Riekstkoks. 2. Falcon-merlin. 3. Lidojošs vāveris. 4. Vāvere. 5. Noble brieži. 6. Sable. 7. Elks. 8. Brūns lācis. 9. Chipmunk. 10. Lūsis. 11. Baltais zaķis. 12. Hazel. 13. Koka šķembas. 14. Vole.

Sable ir plēsējs. Tās galvenais upuris ir grauzēji. Sable dod priekšroku dzīvot tumšā, nedzirdīgā taigā, kur egle, egle un ciedra priede aug. Pēc tam, kad bija daudz zobu, bet skaistu, dārgu kažokādu dēļ tie bija gandrīz pilnīgi iznīcināti. Rezervju izveide palīdzēja glābt šo brīnišķīgo zvēru.

Jaukti un lapu koki

Uz dienvidiem no taiga ziema ir daudz maigāka. Permafrost nav šeit. Šie apstākļi ir labvēlīgāki lapu kokiem. Tāpēc jauktie meži atrodas uz dienvidiem no taigas. Šeit, kā tas bija, skujkoku un lapu koki.

Vairāk uz dienvidiem izplatīti platlapju meži. Tos veido termofīli koki ar platām, lielām lapām. Šie koki ir ozols (1), kļava (2), liepa (3), pelni (4), goba (5). Šīs šķirnes sauc par platlapām, atšķirībā no mazajiem lapām, kurās ietilpst bērzs, apses.

Apspriedīs

Salīdziniet tundras un meža zonu raksturu.

Pārbaudiet sevi

  1. Rādīt kartē meža platības.
  2. Kādi meža zonu dabiskie apstākļi ir labvēlīgi koku augšanai?
  3. Taiga, jaukto un lapu koku griešanas īpatnības.
  4. Dodiet taiga dzīvnieku piemērus.
  5. Kādas ir taiga vides saites?

Mājas darbi

  1. Izdariet, kā jūs iedomāties taiga, jaukto un lapu koku mežu.
  2. Izmantojot internetu, sagatavojiet ziņojumu par vienu no attēlā redzamajiem augiem vai dzīvniekiem.

Nākamajā stundā

Mēs uzzinām par mežu lomu dabā un cilvēka dzīvē, par vides jautājumiem un dabas aizsardzību meža teritorijās. Mēs iemācīsimies pareizi rīkoties mežā.

Atcerieties, ko jūs jau zināt par meža lomu cilvēka dzīvē. Kādi noteikumi ir jāievēro, lai nekaitētu mežam?

Taiga Augi un dzīvnieki

Taiga dabas zona atrodas ziemeļos no Eirāzijas un Ziemeļamerikas. Ziemeļamerikas kontinentā tas stiepjas no rietumiem uz austrumiem vairāk nekā par 5000.

km, un Eirāzijā, kuru izcelsme ir Skandināvijas pussalā, izplatījās Klusā okeāna krastos. Eirāzijas taiga ir lielākā nepārtraukta meža zona Zemē.

Tā aizņem vairāk nekā 60% Krievijas Federācijas teritorijas. Taigā ir milzīgas koksnes rezerves un atmosfērā tiek piegādāts liels daudzums skābekļa.

Ziemeļos taiga gludi šķērso meža tundru, pakāpeniski taiga meži dod ceļu vieglajiem mežiem un pēc tam atsevišķām koku grupām. Vistālāk esošie meža meži nonāk meža tundrā gar upes ielejām, kas ir visvairāk aizsargātas pret spēcīgiem ziemeļu vējiem.

Dienvidos taiga arī pakāpeniski nokļūst skujkoku lapkoku un lapu koku mežos. Daudzus gadsimtus cilvēki dabas ainavās iejaucās šajās ainavās, tāpēc tagad tie ir sarežģīts dabas-antropogēnais komplekss.

Taiga gandrīz pilnībā aptver Krievijas teritoriju. Ievietoja: Joonasl

Eiropā taiga meži aizņem gandrīz visu Skandināvijas pussalu un Somiju. Krievijā Tajas dienvidu robeža sākas ap Sanktpēterburgas platumu, stiepjas uz Volgas, uz ziemeļiem no Maskavas uz Urāliem, tad uz Novosibirsku un tad uz Habarovsku un Nakhodku Tālajos Austrumos, kur tās aizvieto jauktie meži. Visi rietumu un austrumu Sibīrija, lielākā daļa no Tālajiem Austrumiem, Urālu kalni, Altaja, Sayans, Baikal, Sikhote-Alin, Great Khingan ir klāti ar taiga mežiem.

Taigas zonas klimats mērenā klimata zonā atšķiras no jūras rietumos no Eirāzijas līdz strauji kontinentālam austrumos.

Rietumos, salīdzinoši silta vasara +10 ° C) un viegla ziema (-10 ° C), nokrišņi nokrīt vairāk nekā var iztvaikot. Pārmērīga mitruma apstākļos organisko un minerālo vielu sadalīšanās produkti tiek nogādāti uz „zemākajiem augsnes slāņiem, veidojot skaidru“ podzolisko horizontu ”, pa kuru dominē taigas zonas augsnes. Permafrost veicina mitruma stagnāciju, tāpēc lielās platības šajā dabiskajā zonā, it īpaši Eiropas Krievijas ziemeļos un Rietumsibīrijā, aizņem ezeri, purvi un purvi gaiši meži.

Egles un priedes dominē tumšajos skujkoku mežos, kas aug podzoliskos un saldētos-taiga augsnēs, un parasti nav pamežu. Krēslā valda krustojums, zemākā līmenī aug sūnas, ķērpji, forbs, biezas papardes un ogu krūmi - brūklenes, mellenes, mellenes. Krievijas Eiropas daļā ziemeļrietumos dominē priežu meži, un Urālu rietumu nogāzē, ko raksturo lieli mākoņi, pietiekams nokrišņu daudzums un smags sniegs, egļu un egļu egles ciedru meži.

Urālu austrumu nogāzē mitrums ir mazāks nekā rietumos, tāpēc meža veģetācijas sastāvs ir atšķirīgs: dominē gaiši skujkoku meži - galvenokārt priežu, dažreiz ar lapegles un ciedra (Sibīrijas priede).

Vieglas skujkoku meži ir raksturīgi taigas Āzijas daļai.

Sibīrijas taigā vasaras temperatūra kontinentālajā klimatā pieaug līdz +20 ° C, ziemā ziemeļaustrumu Sibīrijā - līdz -50 ° C.

Rietumu Sibīrijas zemienes teritorijā ziemeļu daļā, centrālajā daļā - priedē, dienvidu daļā - egle, ciedra un egle, aug galvenokārt lapegle un egļu meži. Vieglie skujkoku meži ir mazāk prasīgi uz augsnes un klimatiskajiem apstākļiem un var augt arī neauglīgās augsnēs.

Šo mežu vainagi nav aizvērti, un caur tiem saules stari brīvi iekļūst zemākā līmenī. Viegla skujkoku taiga krūmu slāni veido alksnis, punduris bērzs un vītols, ogu krūmi.

Centrālajā un ziemeļaustrumu Sibīrijā, skarbā klimata un mūžīgā sasaluma apstākļos dominē lapegle. Ziemeļamerikas skujkoku meži aug mērenā kontinentālā klimatā ar vēsām vasarām un pārmērīgu mitrumu.

Augu sugu sastāvs šeit ir bagātāks nekā Eiropas un Āzijas taigā. Gadsimtiem ilgi gandrīz visa taiga zona cieta no cilvēka darbības negatīvās ietekmes: slash-and-burn lauksaimniecība, medības, siena ražošana upju palienēs, selektīva mežizstrāde, gaisa piesārņojums utt.

Tikai attālos Sibīrijas apgabalos šodien var atrast neapstrādātas dabas stūri. Mūsdienās tiek iznīcināts līdzsvars starp dabiskajiem procesiem un tradicionālo ekonomisko aktivitāti, kas attīstās tūkstošiem gadu, un taiga ir līdzīga, dabiskais komplekss pakāpeniski izzūd.

Meža veģetācija veido taiga un jaukto mežu zonas. Cilvēces rītausmā Zemes mežu platība bija 7,5 miljardi hektāru. Pašlaik pasaulē tiek novērtēts 3,26 miljardi meža platību.

ha, no kuriem NVS meža teritorijā ir 738 miljoni hektāru. Skujkoku meži aizņem aptuveni 77% no meža platības, to koksnes resursi ir 86% no NVS kokmateriālu rezerves. NVS valstīs taiga un jauktie meži aizņem 32,4% no valsts teritorijas.

NVS meža fonda zemes platība ir 1238 miljoni hektāru jeb 55% no valsts teritorijas.

Meža zonās no rietumiem uz austrumiem provinču atšķirības veģetācijas apvalkā ir labi izteiktas ne tikai mūsdienu klimatisko apstākļu dēļ, bet arī visam NVS dabas dabiskās vēsturiskās attīstības procesam.

Augsnes mehāniskais sastāvs, podoliskā procesa izpausmes pakāpe un mitruma raksturs ietekmē augsnes sadalījumu katrā zonā, radot atsevišķus biotopu apstākļus atsevišķiem augiem un fitocenozēm.

Piemēram, priedes koksne, kas ir mazāk prasīga attiecībā uz barības vielām, aug vieglā mehāniskā sastāva augsnēs, atšķirīgi podzolizācijas līmeņi, neatkarīgi no klimatiskajiem apstākļiem ne tikai mežā, bet arī blakus esošajās teritorijās.

Meža veģetāciju būtiski mainīja cilvēku darbība, īpaši jauktajos mežos.

Taigai un jauktajiem mežiem raksturīgi trīs dabiskās veģetācijas veidi: mežs, pļava un purvs.

Taiga austrumu Eiropas daļā raksturo: Eiropas un Sibīrijas egle, priedes, Sibīrijas egle ziemeļaustrumos, Sukachev lapegle, Sibīrijas ciedra priede (Sibīrijas ciedra).

Sibīrijā galvenās meža veidojošās sugas ir egle, priedes, Sibīrijas un Dahuras lizas, egle un ciedra priede.

Sibīrijas egle Austrumeiropas taigā ir plaši izplatīta, sākot no Kolas pussalas, Eiropas egle sasniedz austrumus līdz Kazaņas apgabalam, dienvidos - uz chernozemas ziemeļu robežu, Sibīrijas egle sasniedz augstāko Sukhonas rietumu daļu.

Sibīrijas lapegle dominē Rietumsibīrijā, Eiropas daļā - Sukachev lapegle, sasniedzot Baltās jūras Onega līča dienvidu galu un Baltā ezera austrumu krastu, no kurienes tā izplatīšanas robeža iet uz Kerzenta upes augšējo kursu un Vetluga vidējo plūsmu.

Sibīrijā, uz austrumiem no Jenisejas, mūžīgā sasaluma apgabalos aug Dahūras lapegle, kuras sakņu sistēma atrodas horizontāli virs mūžīgā sasaluma.

Sibīrijas ciedra priedes krievu līdzenumā ir nedaudz uz rietumiem no vidējās Pechora. Turklāt tās robeža krasi virzās uz dienvidiem, nesasniedzot Sverdlovsku. Rietumu Sibīrijā ciedra priede ir raksturīga urāna vai melnā taiga.

Centrālajā un Austrumu Sibīrijā ciedrs ir pieejams lielās platībās, tas nonāk Aldanas baseinā un Austrum-Transbaikālijā. Tomēr tipiskākās šīs sugas ir Dahūras lapegle.

Ciedra vai ciedra elfu punduris parasti ir izplatīts kalnu subalpu joslā, sākot no Centrālās Sibīrijas rietumiem un ieskaitot Padomju salas Klusā okeāna jūrās.

Tālajos Austrumos Taotā ir attēloti Okhotskas floras elementi: Aiāna egle, ļoti sena suga, kas ir diezgan tuvu vienam no Balkānu pussalas egļiem, balta egle un akmens bērzs.

Pēdējie kalnos nav lieli.

Taigā ir arī mazuļu sugas: bērzs, apses un pelēks alksnis. Mazo lapu koku meži parasti ir sekundāri, tie aizņem skujkoku vai skujkoku mežus. Daudzās NVS Eiropas daļas vietās šie ieži veido pagaidu mazus mežus, kas nav vērtīgi.

Tā kā tās ir vieglākas, nevis egles un egles sugas, tās bez cilvēka iejaukšanās parasti atsakās no skuju kokiem.

Plašas lapu koku sugas taigas sastāvā gandrīz nav, tikai Eiropas daļā tās nonāk vidējā un dienvidu taiga joslā, taču šeit platlapju sugas nav būtiskas augu asociāciju sastāvdaļas.

Visvairāk tālu uz ziemeļiem ir kļava. Maple Arial sasniedz Lagojas ezera ziemeļu krastu, nokļūst Onega ezerā, iet pa balto ezeru no austrumiem un dodas uz

Kādi dzīvnieki dzīvo taigā

Kirillov. Ezera ziemeļu robeža atrodas uz ziemeļiem no Onega ezera, iet pa ziemeļu Dvinas vidusceļu, nedaudz uz dienvidiem no Vīčenas saplūšanas un uz ziemeļiem no Kamas upes. Rietumu Sibīrijas zemienē atrodas krūmu forma, kas atrodas Tobolskas reģionā.

Liepu mežs - “liepu sala” - atrodas Kuzņecka Alatau rietumu nogāzēs.

Dubaprohodas ziemeļu robeža no Viborgas līdz Ļeņingradai, nedaudz uz dienvidiem no Baltā ezera, Vologda, uz dienvidiem no Kirovas un Urāliem, līdz Sverdlovskas platumam.

Visbiežāk NVS taigā ir lapegles, egļu meži un priežu meži.

Egle ir toni toleranta šķirne, veidojas tuvi stādījumi ar sliktu zāliena segumu uz auglīgākiem māla un vidēji mitriem augsnes veidiem.

Kamēr ir sekla sakņu sistēma, egle var nokļūt apgabalos ar mūžīgo sasalu, bet tā nepanes purva augsnes, šādos gadījumos dodot ceļu priežu. Strauji kontinentālais egles klimats ir nelabvēlīgs, tāpēc dienvidos tas ir daudz mazāk izplatīts nekā priedes, kas upju ielejās nonāk stepes zonā. Austrumeiropas egļu mežu sastāvā ir krūmi un zālaugi (komplekss egļu meži), lapu koku satelīti.

Ir pamats uzskatīt, ka mūsdienu laikmets ir labvēlīgāks eglei nekā ozolam un citām platlapju sugām. Spēcīga augsnes podzolizācija noved pie ozola un dažu citu lapu koku sugu izzušanas, ko aizstāj egle. Uguns ir diezgan tuvu eglei, ņemot vērā vides apstākļus, bet tas ir daudz retāk.

Priede ir gaiši mīloša šķirne, augsnei un mitruma daudzumam ir ļoti prasīga.

Tā aug smilšainā smilšā, uz sphagnum purviem, uz granīta vai kaļķakmens klintīm. Egļu mežā bieži ir priežu ar bērzu un apšu. Viņu lapotnē sākas egles atjaunošana, kas pēc tam pārspēj gaismas mīlošos iežus un pārvieto tos.

Lapegle ir šķirne ar adatām, kas dempinga dēļ ziemā, ļoti izplatītas Sibīrijā un Tālajos Austrumos, augot uz vāji nosusinātām augsnēm (Jakutija), īpaši izturīgām pret aukstumu, jo īpaši Dahuras lapegles.

Augstas kvalitātes koksnei, Sibīrijas iedzīvotāju lapegle tiek saukta par “Sibīrijas ozolu”.

Augsnes apstākļi daudzās taiga vietās ir samērā labvēlīgi lauksaimniecībai. Šķēršļi, piemēram, pārmērīgs mitrums un klimata smagums, lielā mērā tiek likvidēti iedzīvotāju un kultūras ietekmē. Ввиду этого во многих таежных районах были открыты работы по образованию переселенческих участков, которые давали очень удовлетворительные в общем результаты.

Животный мир тайги значительно богаче животного мира лесотундры и тундры.

Таежный лес круглый год обеспечивает животных разнообразными кормами: травами, кустарничками, листьями и ветвями деревьев, почками и семенами древесных пород, хвоей, ягодами, грибами. Mežā, kuram ir īpašs mikroklimats, dzīvnieki mazāk cieš no straujām laika apstākļu izmaiņām, jo ​​īpaši no spēcīgiem vējiem. Meža vainaga, koku dobumi, miris zemes segums kalpo kā laba aizsardzība pret plēsējiem un ir ērti ligzdu novietošanai.

Tipiski taiga dzīvnieki no zīdītājiem ir briedis, brūnais lācis, lūši, peldošais vāveris, zilonis, dzirnavnieks, kolono, baltais zaķis no pelēm līdzīgajiem grauzējiem ir ļoti bieži sarkani pelēki ziedi.

Purvos un ķērpju mežos ziemeļbrieži, kaut arī ne bieži, ir diezgan parasts taiga iedzīvotājs.

Zonas dienvidos ir zināmi stirnas un zaķi.

Zonas putnu populācija ir diezgan atšķirīga. Visbiežāk raksturīgās iezīmes ir mizas, lazdas, Zhelna vai melnā dzenis, trīspēdas dzenis, liels plankumainais dzenis, mazie plankumaini dzenis, kuksha, riekstkoks vai valriekstu koks, krustiņš, zilainais pūce, vanags. Putnu taiga pieaugums, virzoties no rietumiem uz austrumiem, ir ievērojams. Tipiski taiga putni Eiropas taigā ir 23-26 sugas, Rietumu Sibīrijā - 30-33, uz austrumiem no Jenisejas - 57-79.

Rāpuļi parādās - parastā vipera, viviparous ķirzaka, kas jau ir izplatīta, ir vairākas abinieku sugas. Kukaiņu pasauli izceļ izcila daudzveidība un bagātība.

Pietiek ar teikt, ka tikai Dipteras faunai PSRS meža ainavās ir vismaz 7000-8000 sugu, taigā ievērojami palielinās zoomass kopējās rezerves, kas ziemeļos ir 100-150 kg / ha un dienvidos - no 160 līdz 300 kg / ha. Lielākā daļa ce ir uz sliekām, mugurkaulnieku īpatsvars zoomass rezervēs ir nenozīmīgs - vidēji 2,24 kg / ha.

Taiga skujkoku mežs un dzīvnieki, kas to apdzīvo, ir sarežģītās attiecībās.

Dzīvnieku pasaules atkarība no meža ir diezgan acīmredzama. Tajā pašā laikā pašam mežam ir ļoti spēcīga, daudzpusīga dzīvnieku ietekme.

Vāveres, lai vienā dienā barotu sevi, apziež aptuveni 30 egles rogas vai līdz pat 130 lapegles, vai līdz 200-300 priedes, izmantojot visas sēklas, kuras tie satur. Tiek lēsts, ka, piemēram, Arkhangelskas apgabala egļu stādījumos augsnē sēj tikai 38% sēklu, pārējās sēklas iznīcina vāveres, dzenis un krustiņi.

Milzīgs kaitējums priežu riekstu krājumiem izraisa riekstu, vāveru, vāveru, volu. Kedrovka, kas organizē daudzas noliktavas no ciedru riekstiem - no vairākiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem uz hektāru, aktīvi veicina ciedra apmetni. Līdz 5 kg izvēlēto priežu riekstu tika atrasts čaulā.

Ziemā mednieks katru mēnesi ēd apmēram 6 kg sausas priedes vai ciedra adatas, tādējādi ievērojami samazinot daudzus kokus, savukārt lazdu rubeņi plūc cietkoksnes naktis.

Dzirnavas ne tikai sagatavo dobumus, bet arī „gredzenus” kokus, lai dzert sulu, kā rezultātā dažu koku miza, īpaši bērzs, atgādina sietu. Priedes apakšgrupas, apses, kalnu pelni, vītols cieš no auklām. Ādas, vītola un daudzu citu koku sugu mizas un dzinumi pavasarī izrādās ēst ar zaķu balto zaķi. Voles, kas ziemā rada aktīvu, sniega dzīvesveidu, savās pagriezienu vietās, pilnībā ēd ogas, brūklenes, sūnas un ķērpjus.

Šādas vasaras vietas atgādina miniatūras konfrontācijas. „Acīmredzot, ziemas krūmu seguma ārkārtīgi nevienmērīgā sadalījuma galvenais cēlonis ir ziemeļu aktivitāte, kas raksturīga ziemeļu taigai.

Vasarā daudzi dzīvnieki labprāt ēd daudz sēņu ... Taigā ziemeļbrieži īpaši meklē sēnes un kaislīgi ēd tos, un saskaņā ar kādu informāciju viņi pat veic īpašas migrācijas.

Bīstami kaitēkļi skujkoku mežos - daudzi kukaiņi.

Sibīrijas ciedra zīdtārpiņa izraisa ciedru žāvēšanu simtiem tūkstošu hektāru. Mazāk kaitējumu lapeglei Sibīrijā izraisa lapegles kodes. Skuju koku mežus Krievijas līdzenumā īpaši ietekmē priežu zīdtārpiņi un mūķenes tauriņi.

Meža kaitēkļu ķīmiskās un bioloģiskās kontroles metodes tiek plaši izmantotas mežsaimniecības praksē.

Dzīvnieki ietekmē vairāk nekā vienu veģetāciju. Dažos gadījumos, to ietekmē, tiek veidoti īpaši ainavu kompleksi. Lielisks zoogēnisko mežu ceļu piemērs ir zvēru solonetz.

Saskaņā ar E. N. Matyushkina novērojumiem Sikhote-Alin kalnos katrs šāds sāls un sāls apmeklējums katru dienu notiek 30-50 aļģu un briežu gaļu. Solonetz zālāja segums ir pilnībā izlaists, nav koku vai ļoti maz.

Trakta centrā atrodas bedrītes un dobuma formas, kur zvēri sakrīt. Gar nomalēm - no dzīvnieku ceļiem - neskaidra augsne, erozijas rievas, krituši koki.

Līdz ar to meža vidū parādās atklāts spīdums, kur ir asinīs nepieredzējušie dipterāni, plēsēji, sabojātāji, pubis un pat pļavu putni - t.

e) pilnīgs ainavu komplekss, ko atdzīvina dzīvnieku darbība.

Vēl viens piemērs ir bebru mežizstrāde, attīstība vietās, kur beisbri apmetas. Tās ir stipri pakaišu palienes mežu platības ar nejauši izkliedētām un uzkrātajām virsotnēm viena otrā ar koku stumbrām. Taiga ziemeļos, kur meža atjaunošana, jo īpaši bērzs, notiek ar grūtībām un lēni, šāda mežizstrāde, pat pamesta, saglabā savas īpašības vairāk nekā desmit gadus.

Informācijas avots: Milkov F.N.

PSRS dabiskās zonas / F.N. Milkov. - M .: Doma, 1977. - 296. lpp.

Skatiet videoklipu: 2012 Pāreja: Jauns sākums - ar latv. subtitriem 2012 Crossing Over, A New Beginning (Septembris 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org