Dzīvnieki

Čūsku audzēšana

Pin
Send
Share
Send
Send


Čūskas (Serpentes) - viens no īpašākajiem planētas Zemes iedzīvotājiem. Viņi, tāpat kā neviens cits dzīvnieks, tiek pakļauti vajāšanai cilvēkiem, kuri jau sen ir tos īstenojuši un nogalinājuši bez diskriminācijas un neviennozīmīgi, un pēdējais, man jāsaka, lielākā daļa: 3200 zinātnei zināmas čūskas, tikai aptuveni 410 sugas ir indīgas, un bijušajā PSRS un vēl mazāk - no 58 sugām tikai 11 ir indīgas.

Čūsku struktūras ārējās iezīmes un iezīmes

Garenais čūsku ķermenis var sasniegt 10–9 m garumu, svars svārstās no 10 gramiem līdz 100 kilogramiem. Vīrieši parasti ir mazāki nekā sievietes, bet viņiem ir garāks asti. Ķermeņa forma var būt īss un biezs, garš un plāns vai saplacināts, kas atgādina lenti (jūras čūskas)

Čūskas āda ir sausa, pārklāta ar svariem vai vairogiem, ko veido epidermas kornificētie slāņi. Uz muguras un sāniem tie ir sekli un pārklājas, un vēders ir pārklāts ar platām pusapaļām plāksnēm.

Savienoto acu plakstiņu nestabilitāte rada iespaidu par sava veida nesadegošu skatienu, kam, domājams, piemīt hipnotiskas spējas.

Tiek uzskatīts, ka vardes, ko apēda čūska, uzkāpt savās mutēs, pretoties, kliegt, bet nespēj izvairīties. Kad jūs sastopaties ar čūsku, varde patiešām sasalst, bet tas ir tikai viens no veidiem, kā glābt dzīvību: izliekoties miris, stāvēt joprojām ir pašaizsardzības instinkta sekas. Bet viņa pati mutē, protams, nav kāpusi. Čūska ir ātrāka par cietušo, un viņai pirms tam ir laiks aizbēgt.

Čūsku galvaskauss ir sakārtots īpašā veidā: augšējā žokļa kauli ir savienoti viens ar otru un blakus esošajiem kauliem kustīgi, apakšējā žokļa kreisā un labā puse ir savienota ar stiepšanās saišu. Šīs īpašības ļauj, piemēram, gurse, kura galva nepārsniedz 5-7 cm, atver muti, lai tā norītu pat nelielu trušu.

Arī čūsku iekšējie orgāni ir ierīkoti neparasti. Viņu sirds ir maza un ievērojami noņemta no galvas. Tātad, piemēram, kobros, tas atrodas ķermeņa otrajā pusē.

Skelets sastāv no 200-400 pārvietojamiem skriemeļiem, ko savieno saites. Pārvietojoties, čūska slīd gar zemes ar vairogiem. Pārklājas viens otram, piemēram, flīzēm, vairogiem, pārmaiņus ņemot pozīciju taisnā leņķī, palīdz rāpuļiem pārvietoties viegli un ātri. Tajā pašā laikā gan skriemeļu, gan ribu, gan muskuļu kustības un scutes tiek stingri koordinētas: tās notiek tikai horizontālajā plaknē.

Daži cilvēki uzskata, ka čūska var braukt vai ritināt riteni, bet tas tā nav. Nedaudz paceļot galvu, viņa pazemina to uz zemes un nostiprina ķermeņa priekšējo daļu ar cilpu, pēc kuras viņa atkal pacēla galvu, pazemina viņu un, virzoties uz priekšu, velk visu ķermeni. Ja jūs ieliekat čūsku uz absolūti gludas stikla virsmas, tā padarīs bezjēdzīgas kustības, jo vēdera spilventiņi nespēs atrast atbalstu uz virsmas bez izvirzījumiem un nepāriet uz priekšu.

Čūskas ir slikti redzamas un dzirdētas, bet viņu smaržas un pieskāriena sajūta ir labi attīstīta. Un viņu valodā valoda palīdz viņiem, kas dažkārt tiek kļūdaini saukta par dzeltenu. Vielu daļiņas pielipušās mēlei no gaisa, čūskas ieved mēli īpašā vietā mutē un līdz ar to smaržo, it kā mēģinātu gaisotni pēc garšas.

Ko čūskas ēd?

Visas čūskas bez izņēmuma ir zoophagous. Viņu uzturs ietver dažādas dzīvnieku sugas, kuru lielums galvenokārt ir atkarīgs no paša plēsoņa lieluma. Galvenais čūsku ēdiens - vardes, grauzēji, ķirzakas, viņu pašu radinieki, tostarp indīgas, kā arī dažu veidu kukaiņi. Spēja uzkāpt kokus dod čūskām iespēju iznīcināt putnu ligzdas, ēdot cāļus vai olas.

Čūskas neēd katru dienu, un, ja viņiem neizdodas iegūt laupījumu, tās var ilgstoši izsalcties. Ūdens klātbūtnē čūskas var dzīvot bez pārtikas līdz pat vairākiem mēnešiem.

Visas čūskas pacietīgi izseko savu laupījumu, slēpjas starp koku lapām vai uz zemes, pa ceļiem, kas ved uz laistīšanu. Čūskas laupījums tiek norīts no galvas, nevis no astes, baidoties no cietušā asajiem zobiem, kas joprojām var būt dzīvi. Ne-indīgas čūskas pirms upura norīšanas izspiež to ar ķermeņa gredzeniem, lai tā nevarētu kustēties.

Cietušā gremošanas ilgums ir atkarīgs no tā lieluma, čūskas veselības, apkārtējās vides temperatūras un parasti ilgst no 2 līdz 9 dienām. Gremošanai nepieciešama augstāka temperatūra nekā citiem svarīgiem procesiem. Lai paātrinātu procesu, čūska atklāj pilnu vēderu saulē, atstājot pārējo ķermeni ēnā.

Sākoties aukstajam laikam, aptuveni oktobra otrajā pusē - novembra sākumā, čūskas dodas uz ziemošanu, kāpjot grauzēju urbumos zem akmeņiem vai koku saknēm siena kaudzēs, plaisās un plaisās. Apdzīvotās vietās tās tiek savāktas pagrabos, pamestās akās, sakārtotas pa caurulēm ar apkures un kanalizācijas sistēmām. Ziemas stupors reizēm var tikt pārtraukts, un tad tās var redzēt uz virsmas. Tropos vai subtropos, čūskas nedrīkst pārziemot vai gulēt uz īsu laiku.

Marta beigās - aprīļa sākumā čūskas pārgāja no patversmēm. Čūsku, piemēram, aukstasiņu, būtiskā darbība ir atkarīga no klimatiskajiem faktoriem: temperatūra, saules gaisma, mitrums utt. Saistībā ar to rāpuļu ikdienas aktivitāte mainās dažādos gadalaikos. Pavasarī viņi visu dienu pavada saulē, bet vasarā aktivitātes periods ir no rīta, vakarā un naktī.

Audzēšana

Čūskas raksturo 2 audzēšanas metodes. Dažas sugas, piemēram, gyrus, pavairojas līdzīgi, liekot olas ar nepietiekami attīstītiem embrijiem, kuru turpmāka attīstība notiek ārpus sievietes ķermeņa. Vipers un atdzimšana ir raksturīga viperiem un ūdeņiem, ti, olas dzīvo mātes ķermenī, līdz embriji ir pilnībā attīstīti. Grūtnieces dzīvo dzīves stilu, kas ir pusstājis, viņi ir mazkustīgi un ļoti uzmanīgi. Vieglie rāpuļi nevar izdarīt zibens šāvienu un bieži uzturēt noslēptas vietas.

Piemēram, mazuļiem dzimst bērni augusta - septembra otrajā pusē, bērnu skaits ir no 1 līdz 8, dažreiz to skaits sasniedz pat 17 vai vairāk. Mazie radījumi uzvedas kā vecāki - viņi pārvietojas, svilpina un iekod pie aizsardzības, dodot nelielu daļu indes. Tie barojas tikai ar kukaiņiem - sēkliniekiem, pļavām, vabolēm utt.

Apmēram 2 reizes gadā čūskas izbāž savu veco ādu - šo procesu sauc par kaulu. Sadalīšanās nodrošina čūskas ar turpmāku normālu izaugsmi un attīstību. Pateicoties moltingam, tie ne tikai aizvieto vāku ar lielāku, bet arī atbrīvojas no ektoparazītiem. Ar normālu čūskas taukainību āda 15-20 minūšu laikā nokļūst ganāmpulkā. Pēc tam dzīvnieki atrodas dažu stundu laikā ēnā, līdz tiek nostiprināts jauns vāks. Nelabvēlīgos apstākļos molting process var ilgt ilgu laiku. Tādā gadījumā epidermas izdalās nelīdzenās kucēs. Slimi un noguruši indivīdi bieži mirst moltingā.

Šodien ir vairāk nekā 3200 čūsku sugu.

Čūskas (Serpentes) ir iekļautas rāpuļu klasē. Čūsku atdalīšanā dažādi eksperti atšķir no 8 līdz 20 ģimenēm. Šī neatbilstība ir saistīta ar jaunu sugu atklāšanu un to klasificēšanas grūtībām.

Vairums ģimeņu ir:

Ēdamie (Colubridae) - vairāk nekā 1500 sugu. Šīs daudzās ģimenes čūsku izmēri svārstās no 10 līdz 3,5 metriem. Jau veidoto formu, krāsu un rakstu forma ir ļoti daudzveidīga un atkarīga no biotopa īpašībām. To vidū ir sauszemes, koksnes, rakšanas un ūdens sugas. Lielākā daļa šīs ģimenes pārstāvju nav indīgi, bet starp tiem ir arī tā dēvētie viltus urnas, kuriem ir lieli indīgi zobi un rievas indes iztukšošanai. Pat čūskas bieži tiek turētas terārijos.

Malā (Elapidae) - aptuveni 330 sugas. Ārēji asps atgādina čūskas un bieži sauc par „indīgām čūskām”. Ķermeņa garums no 40 līdz 5 metriem. Krāsošana bija dažāda. Visu veidu šīs ģimenes čūskas ir indīgas. Viņi dzīvo Āzijā, Austrālijā, Amerikā, Āfrikā. Eiropā nenotiek.

Vipers (Viperidae) - aptuveni 280 sugas. Šīs plašās ģimenes pārstāvji ir atrodami Āzijā, Eiropā, Āfrikā, Ziemeļamerikā un pielāgoties jebkurai ainavai. Ķermeņa garums svārstās no 25 cm līdz 3,5 m. Bieži sastopams viegls zigzags vai rombisks modelis uz muguras un sāniem. Tomēr tropu koku ūdeņi ir spilgti zaļi. Visiem viperiem ir pāris ilgi suņi, kas tiek izmantoti, lai izolētu indes no indīgajiem dziedzeriem, kas atrodas aiz augšējā žokļa.

SleepMake (Typhlopidae) - aptuveni 200 sugas. Tie ir izplatīti tropu un subtropu apgabalos visā pasaulē. Krievijā ir viena suga - parastā neredzīgo acu veidotājs (Typhlops vermicularis).

Čūskas ir spējušas pielāgoties visdažādākajiem biotopu apstākļiem: tās var atrast mežos un tuksnešos, kalnos un ūdenstilpēs. Tas noveda pie pārsteidzošas formas dažādām ģimeņu sugām, kas atšķiras pēc izmēra, krāsas, svariem utt.

Ļaujiet mums sīkāk aplūkot dažus interesantākos pārstāvjus.

Ne indīgas čūskas

Arī parasts (Natrix natrix) ir plaši izplatīts bijušās PSRS teritorijā. Tā dzīvo gar rezervuāru krastiem, palieņu pļavās, niedru gultnēs. Tas notiek, ka parastā čūska tiek ņemta par viperi, bet to var viegli atšķirt ar diviem spilgtiem dzelteniem vai oranžiem plankumiem galvas malās. Jā, un tā izmērs ir lielāks un atšķiras.

Jau parasts

Amūras čūska (Elaphe schrenckii) - pirmdzimuma ģimenes pārstāvis. Tā dzīvo Tālajos Austrumos. Tas ir viens no lielākajiem čūskiem Krievijā var sasniegt 2,4 m garumu.

Amūras čūska

Medyanka parasts (Coronella austriaca) - vēl viena čūska no primitīvas ģimenes. Plaši izplatīts Eiropā, arī Rietumāzijā.

Medyanka parasts

Rāpuļi aizstāv sevi no saviem ienaidniekiem, piespiežot sevi bumbā, un svārstās, liek throws ienaidnieka virzienā. Acīmredzot daudzi uzskata to par agresīvu un bīstamu, bet patiesībā tas nerada draudus cilvēkiem.

Parastais neredzīgais apvalks (Typhlops vermicularis) - neredzīgo ģimeņu pārstāvis. Ārēji tas izskatās vairāk kā slieku, nevis kā čūska. Ķermeņa garums parasti nepārsniedz 30 cm, astes ir ļoti īss. Ķermeņa augšdaļā ir sarkanīgi brūna krāsa, tuvāk astes krāsai kļūst tumšāka, ķermeņa vēdera puse ir gaiša. Interesanta iezīme neredzīgajām brillēm ir tā, ka tai ir caurspīdīgi elementi, asinsvadi tam piešķir rozā nokrāsu, un caur vēdera sienu redzami iekšējie orgāni un pārtikas atkritumi. Mazajā Āzijā notiek parastā akstromēra.

SleepMake

Pitoni (Pythonidae), no kuriem šobrīd ir 22 sugas, atrodas Āfrikā, Austrālijā, Dienvidaustrumāzijā, Jaunajā Gvinejā un Sundas salās. Tie ir čūskas no 1,5 līdz 10 metriem un sver līdz 100 kg. Pitoni ir indīgi, bet ļoti bīstami, īpaši lieli pārstāvji. Viņi pēkšņi uzbrūk upurim un aplaupīja viņu ar saviem ķermeņiem un nomocīja tos. Liels pythons var pilnībā norīt jahtu, jaunu mežacūku un pat leopardu.

Royal python

Indīga čūska

Visvairāk atpazīstamās indīgās čūskas kobras (Naja) - aspidu ģimenes pārstāvji. Tie ir zināmi ne tikai par to toksicitāti, bet arī par to īpašo “kapuci”, ko tie palielina kairinājuma stāvoklī. Ir aptuveni 16 zināmas kobras sugas. Viņi dzīvo visā Āfrikas kontinentā, kā arī Indijā, Pakistānā, Šrilankā.

Fotogrāfijā uzrādītā kobra spīdēšana spēj nogalināt indes ienaidnieka acīs trīs metru attālumā. Kad šāda veida aizsardzība ir neefektīva, kobra izliekas par mirušu.

Spļaut kobru

Tikai Indijā pagājušajā gadsimtā aptuveni 10 000 cilvēku katru gadu nomira no kobras kodumiem! Tomēr tas neapgrūtina čūsku burvjus un neliedz viņiem uzstāties uz ielas, kuru galvenie dalībnieki ir kobras. Tamers eksotiskais izskats, performances pavadījums ar īpašu mūziku, ievērojamais čūsku lielums piesaista pūļus, kas vēlas izrādes. Šādu priekšnesumu liecinieki apgalvo, ka šīs izrādes ir ļoti pārliecinošas, it sevišķi nepiedienīgajiem. Čūsku noslēpumainības noslēpumiem un paņēmieniem ir sena vēsture, un tās pamatā ir dziļas zināšanas par dzīvnieku paradumiem un auditorijas psiholoģiju. Iespaidojot to, ko viņi redz, cilvēki nepamana, ka fakirs dara īpaši bīstamus trikus ar ne-indīgām čūskām, kas tās nevienmērīgi aizvieto viena ar otru, vai ar indivīdiem, kuriem ir iznīcināti indīgi zobi.

Gyurza (Macrovipera lebetina) - visindīgākā čūska Vidusāzijā. Astes garums var būt līdz diviem metriem, un lielā indivīda ķermeņa biezums var būt cilvēka rokas biezums. Vairāk par gurz varat izlasīt šajā rakstā.

Efa (Echis carinatus) ir atrodama Āzijā. Garumā tas sasniedz 80 cm, tas ļoti baidās no cilvēkiem, un, ja tas neredz ceļu uz atkāpšanos, tas brīdina par uzbrukumu. Nedod olas, bet dzemdē jaunus dzīvniekus. Smilšainais efa, kaut arī ne pārāk liels, ir 60 cm garš, bet ļoti indīgs.

Smilšu efekts

Viper (Vipera) - vienīgā indīgā čūska, kas dzīvo Krievijas Eiropas daļā. Bieži un stepju vipi, lai gan ne tik bīstami kā kobra vai girza, bet daudz vairāk.

Taipan (Oxyuranus scutellatus) - Austrālijas indīgākā un agresīvākā čūska. Pieder pie pelnu ģimenes.

Austrālijas Taipāns

Kramplauzis vai bedrītes čūskas (Crotalinae) - viperu ģimenes pārstāvji, kas ir viena no indīgākajām čūskām pasaulē. Kopumā ir 32 rattlesnakes sugas, no kurām lielākā daļa ir atrodama Meksikas un Dienvidamerikas tuksnešos un daļēji tuksnešos. Brīdināt par sevi, grabuliņi sāk pop ar savu “grabuli” - īpašu orgānu astes beigās.

Vīriešu un sieviešu fizioloģija

Viens no pirmajiem "čūsku" mīklas, ko cilvēks saskaras, ir rāpuļu grīda. Ir grūti aprakstīt šausmu, ka piedzīvo ikviens, kas sastopas ar sizzling, sasaistot cilvēkus, kas gatavi dzelt no visām pusēm. Maz ticams, ka senos laikos cilvēki varēja saprast, ka čūskas spole ir tikai meklējums un mēģinājums mātītēm, kas gatavas pārošanai.

Čūskas fizioloģija ietver daudzas interesantas lietas, sākot no plaušu skaita, iekšējo orgānu asimetriskā izkārtojuma, spējas "redzēt" karstumu, nogalināt laupījumu ar indi vai ēdot dzīvā veidā. Pat dzimuma noteikšana ir sarežģīta procedūra, bet ne katrs speciālists to pārliecinoši pārvarēs.

Ārējās pazīmes, uz kurām iespējams atšķirt vīriešu un sieviešu dzimumu, ir droši paslēptas. Hemipenis - mēslošanas orgāns - atrodas astē, tā dēvētajās kabatās vēdera daļā. Viņi palielinās, pietiekami, lai atbrīvotos no ķermeņa dobuma, tikai tad, ja nākamais partneris ir gatavs apaugļošanai. Sievietēm ir pāris hemcliters, kas ir gandrīz neiespējami redzēt.

Tas ir svarīgi! Dažas čūskas ir hermafrodītiskas, partenogenēze ir parādība, kas atrodama Neredzīgo un Kārpu čūsku ģimenēs.

Vizuāli cilvēka dzimumu var noteikt ļoti aptuveni. Vīrieši (izņemot čūskas formas) parasti ir lielāki un ilgāki nekā sievietēm, astes izskatās spēcīgākas, biezākas pārī apvienoto dzimumorgānu dēļ. Tie ir skaistāki, gaišāki, gleznoti. Dažas čūskas (pythoni, boas) saglabāja rudimentāras ekstremitāšu atliekas ķermeņa aizmugurē, vairāk kā āķus vai spursus. Vīriešiem šie procesi ir garāki un spēcīgāki, tie bieži kalpo, lai satrauktu sievietes.

Taču visas šīs pazīmes ir ļoti relatīvas, tāpēc, nosakot dzimumu, ir grūti paļauties uz tām, tāpēc pētījumos, asins analīzē, eksāmenā, izmantojot speciālu aprīkojumu, bieži tiek novērota uzvedība dabiskā vai mākslīgā vidē.

Pārošanās čūskas

Pēkšņi pamodoties pēc ziemas guļas, vīrieši pārmeklē virsmu, meklējot pārtiku un palīgus pārošanai. Mātītes pamostas vēlāk, bet vēl nespēj izkļūt no patvēruma, viņa ļauj uzzināt par gatavību uzņemt pēcnācējus ar īpašu smaržu, piespiežot vairākus desmitus kavalieru pulcēties pie ieejas caurumā. Mēģinot sasniegt sievieti, nokļūt pie viņas viena no hemipenīzēm, kas bija palielinājušās asins plūsmas dēļ, tēviņi čokurējās ap to, bet ļoti reti kaitē viens otram. Tiklīdz viens no viņiem sasniegs mērķi, iekļūstot seksuālajā orgānā clacaaca, pārējie uzreiz meklē citu partneri.

Tas ir interesanti! Seksuāla dzimumakts čūskās ir viens no garākajiem. Mēslošana var ilgt līdz 10 dienām bez pārtraukuma. Dažreiz partneri viena otrai rada diezgan nežēlīgas brūces.

Kad pārošanās ir pabeigta, vīrietis atstāj „spraudni” čūskas ķermenī, kas neļauj citiem kopā ar to.

Olnīcu sparrēšana

Olas dzīvojošās čūskas - boas, vairogu ragi, tīģeru čūskas - sedz savus pēcnācējus savā ķermenī, bet bērns aug un attīstās mātes ķermeņa astes olā. Viņš ēd pie olbaltumvielu rēķina, viņa māte viņam piegādā skābekli un tā tālāk, līdz bērns attīstās tik daudz, ka ir gatavs piedzimt un būt pilnīgi neatkarīgs.

Šāds unikāls pēcnācēju dzimšanas veids ir raksturīgs ne tikai čūskām, bet arī dažām zivīm. Полностью сформировавшись, юные змеи разрушают яйцо, в котором росли, рождаясь и вылупляясь одновременно.

Откладывание яиц

Большинство змей, в соответствии с традиционными представлениями людей о них, откладывают яйца. Очень серьезно относятся они к строительству гнезда, в котором будут находиться долгое время. Яйца в плотной кожистой оболочке уязвимы и могут стать добычей птиц, рептилий, мелких хищников. Одна самка способна «выносить» от 4 до 20 яиц.

Tas ir interesanti! У змей есть уникальная способность сохранять сперму самца на годы. Один кавалер может стать отцом 5-7 поколений змеенышей, что помогает сохранить популяцию в самые неблагоприятные периоды.

Живородящие змеи

Viviparous, pēc apaugļošanas, embriji sāk baroties mātes ķermenī, pārtika, tāpat kā visi pārējie, ir olas dzeltenumā, bet papildus barošana un skābeklis tiek iegūti, pateicoties īpašiem mātes organisma vielmaiņas procesiem. Cubs piedzimst gatavi iegūt savu pārtiku, viņi var piecelties par sevi. Starp dzīvajām vabolēm ir viperi, grupas un citi.

Embrionālās attīstības process lielā mērā ir atkarīgs no laika apstākļiem.. Optimālā temperatūrā (26-32 grādi) un mitrumā līdz 90 procentiem pietiek ar vienu mēnesi vai 39 dienām. Dzesēšana var palēnināt procesu līdz 2 mēnešiem. Dažreiz sievietei ir bērni vismaz 3 mēnešus.

Pēcnācēju aprūpe

Sievietēm un dažreiz vīriešiem ir ļoti rūpīgi jāraugās. Nestuve bieži tiek būvēta atkritumu, veco lapu un zāliņu kaudzē. Tas palīdz nodrošināt bērniem nepieciešamo siltumu: organisko vielu sabrukšanas process uzkarsē olas. Ja tas nav pietiekami, māte var paaugstināt temperatūru ap olām vairākos grādos, samazinot muskuļus.

Pat iet uz medību, čūskas neatstāj ligzdu ilgu laiku un nepārvietojas tālu no tā, savlaicīgi, lai atvairītu mazu plēsoņu vai putnu uzbrukumu, jo olas ir ļoti garšīgas.

Čūskas ir īpaši veltītas mātes, kamēr tās aizsargā olas, tās cīnās ne par dzīvību, bet par nāvi, ja kāds uzbrūk ligzdai. Olu ievietošana uzmanīgi „klausās” procesos, kas notiek korpusā, lai palīdzētu vājām čūskām iznīcināt barjeru īstajā brīdī. Pirmās plaisas, caurumi nepaliek bez mātes uzmanības. Bet, tiklīdz galva un tad ķermenis parādījās no čaumalas, čūska pārtrauca tiny jaundzimušo.

Tas pats notiek ar dzīvu dzimšanu, oviparition - tiklīdz bērni ir dzimuši, interese par pēcnācējiem pazūd. Mazas čūskas ir pilnībā izveidotas un viņu instinkti ir tik labi attīstījušies, ka viņi var nekavējoties saņemt savu pārtiku. Kukaiņi, kukaiņi, mazi putni - čūska ēd visu, ko var norīt.

Ideāls veids, kā izdzīvot un uzturēt iedzīvotājus, spēju pārziemot, ja apstākļi neļauj jums pilnībā baroties, vai arī kļuva pārāk auksts, vai siltums nonāca virsmā - tas viss palīdzēja čūskām dzīvot un attīstīties miljoniem gadu.

Tas ir interesanti! Seksuāli nobrieduši 2 gadus, sievietes katru gadu var uzņemt līdz 100 bērnu.

Un viņi nebija pilnīgi pārspīlējuši zemi tikai tāpēc, ka pat tādiem milzīgajiem plēsoņiem ir ienaidnieki. Lielākā daļa pēcnācēju mirst pirmajos 1-2 gados putnu ķēdēs vai lielu kaķu, grauzēju zobos. Čūsku dzīvība nebrīvē sasniedz 40 gadus, bet dabā viņi reti dzīvo līdz 10-13 gadiem.

Parasts ir liels un spēcīgs čūska, bet tas nav bīstams cilvēkiem. Parasti atrodams dīķu, ezeru un strautu krastos.

Ģimene - Dreifējošas čūskas

Rod / sugas - Natrix natrix. Ak, parasts (skat. Fotoattēlu)

Garums: vīrietis 60-80 cm, sievietes 50-150 cm Maksimālais apstiprinātais garums: 200 cm.

Pubertāte: kopš 5 gadiem.

Laulības periods: no aprīļa.

Olu skaits: līdz 30 gadiem, jo ​​vecāka ir sieviete, jo vairāk olu sajūga.

Inkubācija: 42-70 dienas.

Ieradumi: čūskas pulcējas mitrās vietās, ir aktīvas dienas laikā, miega naktī sausā vietā, pavadīt ziemu torporā.

Kas sniedz informāciju par: vardes, rāpuļi, zivis un zīdītāji.

Dzīves ilgums: apmēram 9 gadus.

Nākamie radinieki - ūdens (Natrix tesselata) un čūska (Natrix maura) arī nav indīgi. Arī ūdens, atšķirībā no parastā, galvenokārt atrodas rezervuāros un to tuvumā.

Diemžēl tas nav indīgs, bet bieži vien tas tiek sajaukts ar indīgu kopējo viperi un nogalināts bez iemesla. Tas ir pietiekami vienkārši, lai atšķirtos no vipera, jo šīm čūskām ir pilnīgi atšķirīgi modeļi uz muguras - viņiem ir gaiši plankumi uz galvas malām. Turklāt tas ir gandrīz divreiz garāks par viperu.

KAS EATS

Parastais ēd ogas, jaunavas, salamandras, zivis, ķirzakas un mazus grauzējus. Viņš ēd arī putnus, putnu olas un cāļus. Tomēr šāds upuris viņam izdodas notvert ne bieži.

Jau tā medī gan zemē, gan ūdenī, kurā tā peld, padarot ķermeņa viļņveida kustības. Nelieli laupījumi - pātagas, tritons vai mazas zivis - jau norij ūdenī un ēd vairāk uz zemes. Lai meklētu laupījumu, viņa izmanto savu jutīgo smaržu. Tā analizē smakas impulsus ar valodas palīdzību un tā saucamo Jacobson orgānu. Tuvojoties tuvāk, laupījums ir pietiekams ar zibens zobiem. Viņa žokļa kauli ir fiksēti galvaskausā, izmantojot mobilās saites, tāpēc tie ir ļoti elastīgi. Pēc tam, kad nogremdēts plēsēju galvu, viņš norij daļu no tā, kas paliek, pakāpeniski pārvietojot žokļus gar upura ķermeni. Liela plēsuma sagremošana vienmēr aizņem daudz laika, tāpēc pēc ēdiena uzņemšanas tā mēdz doties pensijā uz klusu vietu, kur neviens viņu netraucēs. Ja viņš nedaudz pārvietojas, viņš nedēļu var darīt bez ēdiena.

LIFESTYLE

Jau parastā ir aktīva diena, kas atrodama mitrās vietās - pļavās, krūmu biezokņos un meža lāsnās. Naktī viņš parasti guļ sausā, mājīgā vietā. Viņš bieži saulē saulē, tādējādi paaugstinot ķermeņa temperatūru.

Dažreiz vakarā, parastā kāpšana uz krūmu, lai pagatavotos pēdējā vēlajā pēcpusdienas saulē. Aukstās vietās, lielāko gada daļu (8-8,5 mēneši) pavada stupora stāvoklī, slēpjot caurumā, koka dobumā, upes krastā vai netālu no dambja. Bieži vien tādā vietā, kas pasargāta no sala, liels skaits šo čūsku pulcējas. Prius parastajam ir daudz dabisku ienaidnieku. Tātad, to medī ļaunie, ezis, plēsīgie putni un gārniņi.

Kopējā čūska ir indīga čūska, tāpēc tikai aizsargājoša krāsa aizsargā to no saviem ienaidniekiem. Tas aizsargā pret tūlītējiem draudiem tādā pašā veidā kā indīgs čūska: tas paaugstina ķermeņa priekšējo daļu, ar muti aizveras, un pēc tam uzbriest un hisses. Ja tas nepalīdz, viņš mēģina nožēlot ienaidnieku ar smaržu dziedzeru sekcijām, kas atrodas pie astes pamatnes. Ja tas nedod vēlamo rezultātu, tad izliekas miris.

Pavairošana

Aprīļa beigās - maija sākumā, tūlīt pēc ziemas pajumtes aiziešanas, laulības sezona sākas ar čūskām. Vīrieši krata galvas uz augšu un uz leju un berzē viņu zīdaiņus sievietes aizmugurē.

Jūnijā vai jūlijā sievietes vienā porcijā ievieto līdz 30 baltām, apaļām olām. Aukstās vietās tās novieto olas siltā vietā, piemēram, komposta, kūtsmēslu, siena vai lapu kaudzē. Citos reģionos sievietes apglabā olas mīkstā zemē vai novieto tās dobumā, ko tās papildus paplašina un pielāgojas savām vajadzībām. Dažreiz vairākas sievietes vienlaikus izmanto vienu ligzdu. Tā kā olas var izžūt no izžūšanas, čūskas tās novieto mitrās patversmēs, kas tomēr saglabā siltumu. Siltā vietā ar labiem laika apstākļiem viņi piecas nedēļas izšķērsos, pretējā gadījumā inkubācijas periods var ilgt līdz 10 nedēļām. Garums ir aptuveni 16 cm, tūlīt pēc izšķilšanās viņi var medīt paši.

UZRAUDZĪBAS UZRAUDZĪBA

Cilvēki bieži sajauc čūsku ar viperi. Abas šīs čūskas pēc izskata ir līdzīgas, tomēr čūsku jau var atpazīt ar labi redzamiem spilgtiem plankumiem (parasti tie ir dzelteni un oranži), kas atrodas galvas malās. Šie plankumi ir pusmēness. Turklāt čūskas ķermenī ir melni plankumi. Kopīgajam viperim nav rakstu un gaismas plankumu, tā skolēniem ir šaura sprauga forma, un tumšā zigzaga sloksne ir skaidri redzama tās aizmugurē. Čūskas ir bieži sastopamas, tās var novērot no maija līdz septembrim. Laikā no oktobra līdz aprīlim parastās čūskas lielākoties slēpjas drošā patvērumā. Visvieglāk ir tos atrast purvainos rajonos vai ūdenstilpju tuvumā.

IESPĒJAMIE FAKTI

  • Centrālajā un Dienvidu Eiropā visizplatītākais ir čūska.
  • Jau parasta ir viena no nedaudzajām čūskām, kuru diapazons Skandināvijas pussalā sasniedz gandrīz pie Arktiskā loka.
  • Reiz, vecā durvju klīringā, tika atrastas vairāk nekā 1200 čūskas, kas sakārtotas vairākos slāņos.
  • Lielā diapazona platībā zālaugu čūskas krāsa ir pārsteidzoši mainīga. Bieži vien ir pat tumši pelēki vai melni.
  • Cilvēki skatījās šo čūsku peldoties Biskajas līcī 40 km attālumā.

no krasta. Acīmredzot, sālsūdens vispār nekaitē šiem čūskiem.

KĀ MĒS AUGSTĀS PRODUKTS

Jau parasts nozvejas upuris pēc ātras uzbrukuma un to pilnībā norij. Tās žoklis ir piestiprināts pie galvaskausa ar kustīgām saišķām. Viņš aptver upurus ar žokļiem, un pēc tam to nospiež uz iekšu. Slideni mazi dzīvnieki, piemēram, vardes, viegli norij, bet, lai norītu mazu zīdītāju, tam ir jāsniedz daudz siekalu, kas aptver dzīvnieka ķermeni un padara to slidenu. Par lielas plēsīgas sašūšanas čūsku dažreiz ir vajadzīgas dažas stundas.

Vadītājs: nav tikai dzeltenīgi plankumi uz galvas pusēm tikai apakšlapā N. n.astreptophora. Acis ir melnas ar apaļu skolēnu.

Pattern: melni plankumi ir redzami uz brūnas vai olīvu zaļas ādas.


- Parastās čūskas dzīvotne

Bieži sastopama no Ibērijas pussalas un Dienvidu Anglijas uz austrumiem caur Eiropu un Vidusāziju uz Mongoliju un dienvidos uz Āfrikas ziemeļaustrumu krastu.

Jau parasts HD kvalitātē. Video (00:01:03)

Ārēji parastās čūskas parasti ir viegli atšķirtas no citām čūskām ar “dzeltenām ausīm” - izteiktas zīmes uz galvas, bieži dzeltenas, bet dažreiz baltas un oranžas. Retos gadījumos zīmes var būt vieglas vai nav. Mātītes ir lielākas nekā vīrieši, dažreiz sasniedzot 1,5 metrus, bet biežāk - ne vairāk kā metru. Tas galvenokārt barojas ar dzīvajām vardēm, grauzējiem un retāk uz zivīm. Čūskas ienaidnieki ir stārķi, plēsīgie putni un daži zīdītāji.

Jau - apraksts, raksturojums, struktūra. Kā tas izskatās?

Starp čūskām ir mazas čūskas ar garumu 15 cm un diezgan lielas - vairāk nekā 3,5 m garumā. Parasti sievietes ir ievērojami lielākas nekā vīriešiem.

Čūskām ir slaids korpuss. Galva jau ir maza, dažās sugās tā ir vairāk vai mazāk skaidri aizsargāta ar pārī savienotiem, simetriski izvietotiem vairogiem, bet citās - vāji izteikti. Acu skolēni jau ir apaļi, retāk vertikāli vai horizontāli sagriezti (piemēram, vertikālie skolēni ir novērojami kaķu čūskās un bogejos, kas pieder jau veidoto sugu ģimenei).

Galvas un acu parastā sivēnmāte. Autora fotogrāfija: Darkone, CC BY-SA 2.5

Kaķu čūskas acs, kas pieder pie vecāku apakšgrupas. Autora fotogrāfija: Benny Trapp, CC BY-SA 3.0

Aste ir 3-5 reizes īsāka par ķermeni. Astes forma var būt atšķirīga dažādās sugās: asas, noapaļotas, stāvas. Čūskas ķermenis ir pārklāts ar svariem. Lielākajā daļā sugu garenvirziena ribas ievērojami izceļas uz svariem. Daži svari ir gludi.

Foto autors: W.A. Djatmiko, CC BY-SA 3.0

Muguras krāsa jau ir daudzveidīga: olīvs, smaragds, pelēks, tumši pelēks, šokolādes brūns, brūns-sarkans, melns. Krāsojums var būt gan monofonisks, gan ar tumšākas krāsas plankumiem. Čūskas vēderam ir netīrs balts, dzeltenīgs vai gaiši pelēks. Tas var būt arī monotons, plankumains vai ar tumšu garenvirziena joslu vidū.

Autora fotogrāfija (no kreisās uz labo pusi, no augšas uz leju): Steve Jurvetson, CC BY 2.0, Charlesjsharp, CC BY-SA 4.0, Wilson44691, Public Domain, Etienne Boncourt (Goodshort), CC BY-SA 3.0

Čūsku zobi atšķiras pēc skaita, formas un lieluma. Daudzos indivīdos tie ir mazi, asas un nekustīgi. Zinātnieki atklāja arī mazus un gludus eņģes zobus neglītā, kas ir saplacināti attālināti: ja tie tiek uzņemti cietā ēdienā, tie saliekt. Zāles zobi, kas atrodas uz augšējā žokļa, palielinās rīkles virzienā: pēdējie 1-2 zobi ir lielākie, un dažās sugās tie ir atdalīti no pārējās. Papildus zobiem mutes čūska ir dakša.

1 - zobu žokļi, 2 - palatīna zobi, 3 - sekundārie aukslējas. Ņemts no vietnes: mnh.scu.edu.cn

Autors: Thomas Brown, CC BY 2.0

Vai tas ir bīstams cilvēkam?

Daudzas čūskas būtībā ir pilnīgi drošas cilvēkiem. Viņi vai nu nezina, kā vispār iekost, vai mazliet saskrāpēt ādu bez jebkādām sekām. Piemēram, kādas īstas čūskas (parastas, viperas, lielas virsotnes, ūdens) pārstāvji, kad cilvēks parādās, mēģina ātri aizbēgt. Ja to nevar izdarīt, tad viņi paņem savdabīgu pozu, viņi sadzīst, padara draudošus lungus ar galvu, it kā viņi vēlas iekost. Bet retos gadījumos iekost čūskas, kas izraisa vieglu skrāpējumu ar zobiem, kas ātri dziedē. Parasti šīs čūskas ir diezgan mierīgas. Šis līdzeklis ir dzeltenīgi balts šķidrums, kas izplūst no clacaaca ar ļoti nepatīkamu smaku. Ja tas nedarbojas, tas, kas ātri nozvejotas, pārstāj pretoties, pilnībā atslābina ķermeni, atver muti plaši un uzkaras ar nedzīvu virvi uz rokām ar mēli. Šajā stāvoklī tas var sagraut neapstrādātu barību, un dažkārt pat no mutes tiek parādīti pat pilieni. Šis "iedomātā nāves" stāvoklis ir rāpuļu aizsardzības reakcija. Ja šāda čūska ir palikusi atsevišķi vai iemesta ūdenī, tā ātri atdzīvojas.

Foto: Greg Schechter, CC BY 2.0

Taču daži čūsku veidi joprojām var radīt kaitējumu (piemēram, brutālais Rhabdophis tigrinus vai Schneider Xenochrophis piscator). Šīm čūskām ir izliekts, indīgs zobs, kas atrodas augšējā žokļa aizmugurē. Kad kodumi ir sakosmi, siekalas, kas iekļūst brūcēs, var izraisīt pietūkumu, un dažos gadījumos pat letālas.

Uzņemts no vietnes: www.herpetofauna.org.uk

Kur dzīvo čūskas?

Uzhi apdzīvo gandrīz visu Eiropu uz Arktisko apli, dzīvo Āfrikā dažādās tās daļās, izņemot visdārgākās vietas un tuksnešus, kas atrodas Ziemeļamerikā un Centrālamerikā, Kubā. Arī rāpuļi aizņem ievērojamu Āzijas daļu, izņemot ziemeļu teritorijas, dzīvo Japānas, Filipīnu, Indonēzijas un Okeānijas salās. Viena suga ir Austrālijā. Dienvidamerikā, kur nav čūsku, tās aizvieto ļoti tuvu čūsku ģints. Krievijā čūskas dzīvo gandrīz visā Eiropas daļā, tieši līdz Komi Republikas un Karēlijas Republikas robežām, un tās izplatās uz austrumiem līdz Primorye.

Čūskas dzīvo visur, kur tas ir slapjš un tur ir ūdens. Atkarībā no sugas šīs čūskas var dzīvot stepēs, kalnos, pie jūras, upju palienēs, pie ezeriem un dīķiem, purvos, niedru un krūmu biezoknēs, mežos, palieņu pļavās. Arī starp dažādām čūskām ir sugas, kas ir pilnīgi nesaistītas ar ūdeni un dzīvo sausās un smilšainās vietās.

Autors: Josef Němec ml.

Parasti čūskas ir aktīvas dienasgaismas stundās. Parasti viņi medības notiek no rīta un vakarā, un pēcpusdienā viņi sauļojas saulē. Šie rāpuļi zina, kā labi uzkāpt kokos, pārceļoties no filiāles uz filiāli, daudz peldēties, peldēties un nirt, un ilgstoši var būt ūdenī. Parasti čūskas peld pa rezervuāra krastu, neizkāpjot uz sausas zemes. Tomēr ir gadījumi, kad čūskas tika novērotas liela ezera vidū un pat atklātā jūrā, desmitiem kilometru attālumā no krasta. Čūskas ir raksturīgas: tās pacelt galvu virs ūdens, un viņu ķermenis un astes vēršas viļņos horizontālā plaknē, kas atrodas tuvu ūdens virsmai, atstājot plašu ripu sloksni. Turklāt čūskas var ilgstoši pārvietoties zem ūdens, kā arī gulēt apakšā.

Autors: PeterZe, CC BY-SA 4.0

Dažas čūskas izrakt čūskas, tās apdzīvo meža grīdu un slēpjas zem akmeņiem. Piemēram, dzīvojot Ziemeļāfrikas un Dienvidrietumu Āzijas tuksnesī, mauru čūskas izrakt brīvā augsnē un savāc smiltis. Šīs čūskas ir stingri nakts, un tikai pavasarī, pēc ziemas guļas, pēcpusdienā tās pārmeklē, lai sauļotos saulē. Lielākā daļa nakts stropu slēpjas patversmēs.

Kur un kā čūskas ziemā?

Rāpuļu būtiskās funkcijas palēninās, pateicoties aukstajam laikam, un kopš rudens stropi nonāk hibernācijā. Viņi var gulēt 8 mēnešus gadā. Bet, ja pavasaris ir agrs un silts, un rudenī vēlu, tad ziemas guļas periods ir samazināts. Ziemošanai, čūskas tiek izvēlētas noslēpumainām vietām, kas nesasalst salnām. Šādās patversmēs bieži vāc vairāki desmiti cilvēku. Dažreiz blakus čūskām pārdzīvo arī citas čūsku sugas. Sākot karstumu, čūskas pamostas, pārmeklē uz virsmu un sauļojas saulē, un pēc pāris dienām tās pārmeklē no viņu patversmēm.

Autora fotogrāfija: Aiwok, CC BY-SA 3.0

Kas patiešām ēd dabā?

Galvenais ēdiens lielākajā daļā čūsku ir abinieki un zivis. No daudzajiem abiniekiem čūskas dod priekšroku vardēm un pātagām, bet neiedarbojas ar citiem šīs klases locekļiem (krupji, vardes utt.). Turklāt čūskas ēd ķirzakas un to olas, citas čūskas, tostarp paša veida, kukaiņus, peles, žurkas un citus grauzējus, dzimumzīmes, jaunus vāveres un muskrātus, sikspārņus, mazus putnus, to cāļus un putnu olas. Rakšana čūskas barojas ar sliekām un dažreiz gliemēm. Saspiestas kāpuri, kāpuri, kukaiņi, tārpi un mazas zivis.

Autora fotogrāfija: Peal1903, CC BY-SA 3.0

Čūskas nenogalina savu laupījumu, neizdala to un nekrāso to, jo tām nav īpašu ierīču. Viņi to norij dzīvā veidā, it kā "sūkāt" upuri mutē, paceļot to pārmaiņus pusi no to žokļiem. Ja ekstrakcija ir maza, to ir viegli norīt, un, ja tā ir liela, process var ilgt vairākas stundas. Bet pēc šādām vakariņām var nebūt dažas dienas. Dienas laikā čūskas ēd ēdiena daudzumu, kas ir apmēram 10-20% no sava svara. Tāpat kā visas čūskas, čūskas ilgu laiku var badoties. Известен случай, когда рептилия оставалась без пищи более 300 дней, что не причинило ей никакого вреда.

На суше ужи активно преследуют свою жертву, двигаясь стремительно и изящно. В воде же могут или преследовать добычу, или выжидать, когда она подплывет поближе, а затем делают стремительный бросок.

Большинство ужей много пьют, особенно в жару. Эти змеи способны голодать продолжительное время, но пить должны обязательно.

Автор фото: Rushenb, CC BY-SA 4.0

Виды ужей, фото и названия.

Ниже приведено краткое описание нескольких разновидностей ужей.

  • Обыкновенный уж(lat.Natrix natrix) garums ir līdz 1,5 metriem, bet vidēji čūskas izmērs nepārsniedz 1 metru. Čūskas dzīvotne iet caur Krieviju, Ziemeļāfriku, Āziju un Eiropu, izņemot ziemeļu reģionus. Dienvidāzijā robežas robeža ietver Palestīnu un Irānu. Parastā čūska raksturīga iezīme ir divu spilgtu, simetrisku plankumu klātbūtne galvas aizmugurē, uz robežas ar kaklu. Vietas, kurās ir melna robeža, ir dzeltenas, oranžas vai baltas. Reizēm ir cilvēki ar vieglām plankumiem vai plankumiem, tas ir, pilnīgi melnām parastajām čūskām. Ir arī albīnus. Čūskas aizmugure ir gaiši pelēka, tumši pelēka, dažreiz gandrīz melna. Tumši plankumi var būt uz pelēka fona. Vēderis ir viegls un tam ir gara tumša josla, kas stiepjas līdz čūskas kaklam. Visbiežāk parasts ir ezeru, dīķu, kluso upju, piekrastes krūmu un ozolu mežos, palieņu pļavās, vecos aizaugušos klājienos, bebru apmetnēs, vecos aizsprostos, tiltos un citās līdzīgās vietās. Turklāt parastie cilvēki dzīvo pie cilvēka mājokļa. Viņi sakārto mājokļus koku sakņojumos un dobumos, siena kaudzēs, urbumos, citās izolētās vietās, dārzos un dārzeņu dārzos. Viņi var apmesties pagrabstāvos, pagrabos, staļļos, ​​malkas baļķos, akmeņos vai gruvešos. Saimniecībās viņiem patīk mitra un silta pakaiša, un tie labi iet kopā ar mājputniem. Viņi var pat izvietot savas olas pamestās vistas un pīļu ligzdās. Bet tuvu lieliem lolojumdzīvniekiem, kas tos var apgriezt, čūskas gandrīz nesniedz.

Autora fotogrāfija: Vít Kršul, CC BY-SA 3.0

Foto autors: Danny S., CC BY-SA 3.0

  • Ūdens jau ir (lat.Natrix tessellata) daudzējādā ziņā ir līdzīgs tās tuvajam radiniekam parastajā zālē, bet pastāv arī atšķirības. Tā ir vairāk termofīla un izplatīta čūsku ģimeņu diapazona dienvidos, no Francijas dienvidrietumiem līdz Vidusāzijai. Arī ūdens čūskas dzīvo Eiropas Krievijas daļas un Ukrainas dienvidu daļā (it īpaši Kaspijas jūras un Melnās jūras upju ietekās), Transkaukāzā (ļoti daudz Āsheronas pussalas salās Azerbaidžānā), Kazahstānā, Vidusāzijas republikās, līdz Indijai, Palestīnai un Ziemeļāfrika dienvidos un uz Ķīnu austrumos. Ārējie dīķi ir ļoti reti. Ūdens čūskas dzīvo ne tikai saldūdens tilpņu, bet arī jūras piekrastē. Viņi labi peld, var tikt galā ar spēcīgu kalnu plūsmu, ilgstoši paliek zem ūdens. Ūdens krāsai ir olīvu, olīvu zaļš, olīvu pelēks vai olīvu brūns krāsa ar tumšiem plankumiem un svītrām. Starp citu, Natrix tessellata burtiski tulko no latīņu valodas kā "šahs". Čūskas vēders ir dzeltenīgi oranžs vai sarkanīgs, pārklāts ar tumšiem plankumiem. Ir arī personas, kurām nav attēla vai pilnīgi melnā ūdens čūskas. Atšķirībā no parastajām zālaugu čūskām ūdens galvā nav dzeltenīgi oranžu plankumu, bet galvas aizmugurē bieži ir tumša vieta latīņu burta V formā. Ūdens čūska garums ir vidēji 1 metrs, bet lielākie cilvēki sasniedz 1,6 metrus. Sākot rītu, ūdens čūskas pārgāja no patversmēm un apmetas zem krūmiem vai, burtiski, „karājas” uz to vainagiem, un, kad saule sāk cept, viņi iet ūdenī. Viņi medīt no rīta un vakarā. Dienas laikā viņi sauļojas saulē, klintīs, ūdensputnu ligzdās. Ūdens jau nav agresīvs un drošs cilvēkiem. Viņš vispār nespēj iekost, jo zobu vietā viņam ir plāksne, lai saglabātu slidenu upuri. Bet krāsas dēļ tas tiek sajaukts ar viperi un nežēlīgi iznīcināts.

Autora fotogrāfija: AK-Bino, CC BY-SA 4.0

Autora fotogrāfija: Mircea Nita, CC BY 2.0

  • Colchis vai bighead jau (lat.Natrix megalocephala) dzīvo Krievijā Krasnodaras teritorijas dienvidos, Gruzijā, Azerbaidžānā, Abhāzijā. Jau dzīvo kastaņbrūnā, skujkoku, dižskābaržu mežos, lauru ķiršu koku biezokņos, acālijās, alkšņu kokos, kur ir glades un dīķi, tējas plantācijās, pa strautiem. Kolhijas čūskas var atrast kalnos. Tie ir pielāgoti dzīvībai ātrās kalnu strautos. Šī čūska atšķiras no parastās čūskas ar plašu galvu ar ieliektu augšējo virsmu un spilgtu plankumu trūkumu pieaugušo aizmugurē. Lielās čūskas ķermenis ir masīvs, no 1 līdz 1,3 m garš. Ķermeņa augšdaļa ir melna, galva ir balta, vēders ar melnu un baltu rakstu. Pavasarī un rudenī Colchis jau darbojas dienas laikā un vasarā - no rīta un krēslā. Kalnos dzīvojošie alderi darbojas rītos un vakaros. Colchis nav bīstams cilvēkiem. Viņš ir izglābts no saviem ienaidniekiem, iegremdējot ūdenī, neskatoties uz straujo upes plūsmu. Lielo čūsku skaits ir neliels un nesen samazinājies. Tas ir saistīts ar nekontrolētu uztveršanu, abinieku populācijas samazināšanos upju ieleju attīstības un čūsku iznīcināšanas dēļ. Lai saglabātu šāda veida drošības pasākumus, ir nepieciešams.

  • Viper jau (lat.Natrix maura) Vidusjūras rietumu un dienvidu valstīs, kas nav atrodamas Krievijā. Viņi dzīvo pie dīķiem, ezeriem, mierīgām upēm, purviem. Šīs sugas čūska ieguva savu nosaukumu, jo krāsa bija līdzīga vipera krāsai: tumšā pelēkā mugurā ir melnbrūns raksturs zigzaga sloksnes formā, ar lieliem okulāta plankumiem tā malās. Taisnība, daži cilvēki krāsu līdzīgi ūdens čūskas, un ir cilvēki ar monohromatisku pelēku vai olīvu krāsu. Vēders ir dzeltens, tuvāk astei sarkanā un melnā plankumā. Rāpuļu vidējais garums ir 55-60 cm, lielie indivīdi sasniedz 1 metru. Mātītes ir lielākas un smagākas par vīriešiem.

Autors: David Perez, CC BY 3.0

Autora fotogrāfija: Marek Velechovský

  • Brindle jau ir(latRhabdophis tigrinus) dzīvo Krievijā Primorsky un Khabarovsk Territories, izplatīts Japānā, Korejā, ziemeļaustrumu un Austrumu Ķīnā. Tā apmetas pie ūdenstilpēm, starp mitrumu mīlošām veģetācijām. Bet tas ir atrodams arī jauktajos mežos, tālu no ūdensobjektiem, bezkontaktajās telpās un jūras krastā. Arī Brindle - viena no skaistākajām čūskām pasaulē, kuras garums var sasniegt 1,1 metru. Zāles aizmugure var būt tumša olīva, tumši zaļa, zila, gaiši brūna, melna. Jauniešiem tas parasti ir tumši pelēks. Dorsālie un sānu tumši plankumi dod čūskai tīģera svītru. Pieaugušo čūskas ķermeņa priekšpusē ir raksturīgas sarkanbrūnās, sarkanās un ķieģeļu sarkanās plankumi starp tumšajām svītrām. Dzeltena augšējā lūpa. Čūska aizstāv sevi no plēsējiem, atbrīvojot to īpašo dzemdes kakla dziedzeru indīgo noslēpumu. Tīģeris, tāpat kā kobra, spēj pacelt un uzpūst kaklu. Kad cilvēkus iekaro palielinātie aizmugurējie zobi un brūces iekļūst indīgas siekalas, simptomi tiek novēroti, it kā tie būtu sakoti ar viperu.

Uzņemts no vietnes: www.snakesoftaiwan.com

Uzņemts no vietnes: www.snakesoftaiwan.com

  • Arī izcili koksnes(lat. Dendrelaphis pictus) Dienvidaustrumāzijā. Notiek tuvu apdzīvotām vietām, laukos un mežos. Tā dzīvo uz kokiem un krūmiem. Tam ir brūnā vai bronzas krāsā, sānos ir gaiša josla ar melnām svītrām. Uz čūskas sejas ir melna "maska". Tā ir indīga čūska ar garu, plānu asti, kas veido vienu trešdaļu no tās ķermeņa.

Autora fotogrāfija: Hinrich Kaiser, CC BY 3.0

  • Jau zvejnieks Schneider(lat.Xenochrophis piscator) dzīvo Afganistānā, Pakistānā, Indijā, Šrilankā, dažās Indonēzijas salās, Malaizijas rietumos, Ķīnā, Vjetnamā un Taivānā. Viņš dzīvo mazās upēs un ezeros grāvjos, rīsu laukos. Zāles krāsa ir olīvzaļā vai olīvu brūnā krāsā ar gaišiem vai tumšiem plankumiem, kas veido šaha rakstu. Vēdera gaisma. Garums 1,2 m. Galviņš jau nedaudz paplašināts, tam ir koniska forma. Neaizsargāti makšķernieki ir agresīvi un ātri. Viņi medīt galvenokārt dienas laikā, bet bieži naktī.

Autors: Jeevan Jose, CC BY-SA 4.0

  • East Earthen(lat.Virginia valeriae) izplatīts ASV austrumos: no Iovas un Teksasas uz Ņūdžersiju un Florida. Tas atšķiras no citām sugām gludos svaros. Neliela čūska, kuras garums nepārsniedz 25 cm, čūskas krāsa ir brūna, aizmugurē un sānos var novērot sīkas melnas plankumi, vēders ir viegls. Sliekas rakt, dzīvo vaļīgā augsnē, zem sapuvušiem baļķiem un lapu pakaišiem.

Foto: Psyon, CC BY-SA 4.0

  • Bušs jau ir zaļš(latPhilothamnus semivariegatus) - netoksiska čūska, kas atrodama lielākajā daļā Āfrikas, izņemot sausos reģionus un Sahāras tuksnesi. Zaļās čūskas dzīvo blīvā veģetācijā: uz kokiem, krūmiem, kas aug pa klintīm un upju gultnēm. Rāpuļa ķermenis ir garš, ar plānu asti un nedaudz saplacinātu galvu. Ķermenis ir tumši zaļš ar tumšiem plankumiem, galva ir zilgana. Svari ar izteiktiem ķeltiem. Aktīva diena. Personai nav bīstams. Tā barojas ar ķirzām, hameleoniem un koku vardēm.

Foto: Tyrone Ping

Autors: Lubomír Klátil

  • Arī japāņu valodā (lat. Hebius vibakari) - viens no čūsku veidiem, kas atrodami Krievijas teritorijā, proti, Tālajos Austrumos: Habarovskā un Primorska teritorijās, kā arī Amūras reģionā. Izplatīts Japānā, Austrumu Ķīnā un Korejā. Tas apdzīvo mežus šajos reģionos, krūmus, pļavas meža zonā, pamestos dārzus. Čūskas garums ir līdz 50 cm, krāsa ir monohromatiska: tumši brūna, brūna, šokolāde, brūna sarkana ar zaļganu nokrāsu. Vēderis ir gaišs, dzeltens vai zaļš. Mazajām čūskām ir gaiši brūna vai biežāk melna krāsa. Neskaidri japāņi jau vada noslēpumainu dzīvesveidu, slēpjot zem zemes, akmeņiem un kokiem. Tā barojas galvenokārt no sliekām.

Autora fotogrāfija: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Kā čūskas šķir?

Lielākā daļa čūsku vairojas, ievietojot olas. Dažas sugas, piemēram, amerikāņu čūskas, ir olu audzēšana. Un dažās sugās novēro dzīvas dzimšanas pamatus (piemēram, Thamnophis sirtalis sugā).

Foto: Dawson, CC BY-SA 2.5

Vīrieši jau ir sasnieguši dzimumbriedumu 3 gadu vecumā, sievietes - 4. vai 5. vietā. Ir čūskas, kas kļūst seksuāli nobriedušas, kad viņu ķermenis sasniedz noteiktu lielumu.

Parasti laulības periods ir pavasarī. Tūlīt vai 1-2 nedēļas pēc ziemošanas, čūskas sāk sakārtoties. Parastajās čūskās „grooming” notiek šādi: vīrietis, kas tuvojas sievietei, satricina galvu no vienas puses uz otru, pēc tam cieši piespiež pie viņas no sāniem vai muguras, berzē pret viņu, pagriež viņas asti. Dažreiz ap sievietes pulcējas vairāki vīrieši, veidojot tā saukto "laulības bumbu". Bet vīrieši cīnās savā starpā, bet tikai cenšas novērst viens otru. Pārošanās notiek aprīļa beigās - maija sākumā, un jūnija beigās - jūlija sākumā čūskas izdala olas. Ja vasara ir auksta, šie periodi tiek novirzīti uz vēlāku laiku.

Dažās sugās pārošanās notiek rudenī. Tas ir tipiski, piemēram, ūdens čūskām. Šādā gadījumā sievietes nākamā gada vasarā atradīs apaugļotās olas.

Olas jau ir pārklātas ar baltu ādu, kas sastāv no mikroskopiskām šķiedrām, kas piesūcinātas ar lipīgu proteīnu. Tiem var būt cita forma: iegarenas, apaļas, bumbieru formas. Olu un sajūga izmēri ir atšķirīgi atkarībā no čūsku veida, sievietes vecuma un garuma. Bieži vien mūris ir "kolektīvs" un var sastāvēt no 1000 olām.

Foto autors: Georgs Vilhelms, CC BY-SA 3.0

Olu ievietošanai čūskas izmanto izolētas, siltas un mitras vietas: humusa kaudzes, vecus salmus, kritušās lapas, sapuvušus celmus, slapju sūnu, vaļīgas gultas zem akmeņiem. Inkubācijas periods ilgst 1-2 mēnešus. Sākotnējie embriju attīstības posmi iet pat mātes ķermenī. Olu izšķīst no olas, izmantojot īpašu olu zobu, kas padara čaumalu griezumus. Jaundzimušo garums dažādās čūsku sugās atšķiras. Jaundzimušie uzhata uzreiz pārmeklē un vada neatkarīgu dzīvesveidu.

Autors: Lenka Macková

Foto autors: stevenbolgartersnakes.com

Ienaidnieki ir dabas čūskas.

Sargiem nav aizsargaprīkojuma, viņi var tikai baidīties vai palaist un slēpt. Lielākais apdraudējums čūska ir cilvēks. Daudzi zīdītāji (lapsas, ūdeles, marženes, jenotsuņi), raptori vai lieli putni (čūsku ērgļi, stārķi, pūķi) un arī dažas čūskas ietver čūskas savā uzturā. Grauzēji sagrauj to ligzdas. Žurkas ēd savu sajūgu un mazo čūsku. Pat nākotnes pārtika apdraud jaunu uzhatam: vardes, krupji, zivis, kukaiņi.

Jau: apraksts, struktūra, raksturojums. Kā tas izskatās?

Čūskas var būt kā mazas čūskas no 15 cm garas, un diezgan lielas čūskas, kuru garums pārsniedz 3,5 m, un interesanti, ka čūsku sievietes vienmēr ir ievērojami lielākas nekā vīrieši.

Galva jau ir maza, un dažās tās sugās to aizsargā simetriski izvietoti un pārī savienoti vairogi. Šīs čūskas ķermenis ir tievs un pārklāts ar svariem, un dažās sugās tas ir gluds, bet citi ir gareniski. Zāles acis, kā arī viņa apaļas formas skolēni.

Aste ir 3-5 reizes īsāka par visu ķermeni. Turklāt tam var būt atšķirīga forma: noapaļota, asa vai pēkšņa.

Bet zālāja čūskas zobi ir ļoti atkarīgi no tā izskatu, tie var ievērojami atšķirties pēc skaita, formas un izmēra dažādās čūskās. Kopumā lielākā daļa čūsku ir asas, mazas un nemainīgas. Bet, bez tam, zooloģi ir atraduši dažos čūskos jau gludus eņģes, kas mēdz saliekt, kad viņi ēd ēdienu. Arī mutē, papildus zobiem, ir arī dakša.

Kas atšķiras arī no vipera?

Tomēr mēs neiesakām pat mēģināt noķert čūsku, jo to bieži var sajaukt arī ar citu čūsku - papildinātāju, kas nav nekaitīgs, bet gan indīgs un ļoti bīstams. Kas atšķiras no vipera: mēs jau rakstījām par to rakstā par viperi, sekojiet saitei, ir arī par to.

Dzīves veids

Čūskas vada dienas dzīvi, mīl Sauli, it sevišķi, lai pasniegtu savu silto starojumu, ko viņi velta lielāko daļu dienas, izņemot rītu un vakaru - tas ir laiks medībām. Viņi var arī uzkāpt kokos, pat pārvietoties no filiāles uz filiāli, labi peldēties un ilgstoši var būt ūdenī. Daudzi cilvēki aprakstīja gadījumus, kad viņi redzēja čūsku, piemēram, liela ezera vidū.

Ir tipi čūskas, kas paceļas čūskas, zem zemes ir izraktas patiesas tuneļi, un tuksneša čūskas patīk ielauzties vaļīgā augsnē un smilti uz sevis.

Arī parasts

Jau parasts iedzīvotājs visā Eiropā un nozīmīgā Āzijas daļā. Jūs varat arī satikt viņu Ziemeļāfrikā. Ir garums līdz 1,5 metriem. Šāda veida čūska atšķirīga iezīme ir divu spilgtu un simetrisku plankumu klātbūtne galvas aizmugurē. Tomēr ir indivīdi ar vieglām vietām vai pat bez plankumiem. Arī parasto čūsku vidū ir albīno čūskas.

Ūdeņains

Šī ir jau tuvākā radinieka kopīgā čūska, lai gan pastāv zināmas atšķirības. Šī suga ir vairāk mīloša, tāpēc jūs to neapmierināsiet ziemeļu reģionos, tā dzīvo no Francijas dienvidrietumiem un Centrālajā Āzijā, ar to var nokļūt Ukrainas dienvidos, Transkaukāzijā, Kazahstānā un dažās citās valstīs. Tā kā to ir viegli uzminēt, ūdens čūska dzīve ir cieši saistīta ar ūdeni, un viņi dzīvo ne tikai upju un ezeru krastos, bet dažreiz pat jūrās. Viņi labi peld, viegli izturas pret spēcīgām straumēm, tie var būt ilgstoši zem ūdens. Parasti tiem ir olīvu, olīvu zaļa krāsa ar tumšām krāsām un svītrām. Vidēji ūdenim jau ir 1 m garš, kaut arī ir arī lielāki pārstāvji, kuru garums ir mazāks par 1,6 m. Tas ir absolūti nekaitīgs, jo tas pat nezina, kā to pieskarties, bet krāsas dēļ tas bieži tiek sajaukts ar viperi un nežēlīgi iznīcināts.

Colchis

Viņš ir viens no lielākajiem, dzīvo Centrālāzijā, Azerbaidžānā, Abhāzijā, Gruzijā un Dienvidkrievijā. Viņš dzīvo kastaņos un dižskābaržu mežos. Šī suga atšķiras no citām čūskām ar plašu ieliekto galvas virsmu un gaismas plankumu neesamību galvas aizmugurē. Tas ir 1-1,3 m garš. Tas lieliski peld, tostarp no ienaidniekiem, kurus parasti izglābj, nirjot zem ūdens. Pēdējos gados ievērojami samazinājies Kolkida čūsku skaits, un ir nepieciešams veikt aizsardzības pasākumus, lai tos saglabātu.

Viper jau ir

Tas dzīvo Vidusjūras valstīs, bet jūs varat satikt viņu dienvidos no mūsu Ukrainas. Šīs čūskas dzīvo netālu no dīķiem, upēm un purviem, un viņi ieguva savu vārdu, jo viņiem ir ārēja līdzība ar viperiem. Protams, šī līdzība neatbalsta nogalināto čūsku, domājot, ka tā ir vipera, kaut arī tā pati par sevi nerada nekādas briesmas.

Brindle jau ir

Bet tīģeris, kas dzīvo Āzijā, tostarp Ķīnā, Japānā un Korejā, joprojām rada draudus, jo tam ir īpaša indīga noslēpums, ko tā izmanto pašaizsardzībai. Atšķirībā no nekaitīgajiem radiniekiem, tas jau ir īsts indīgs čūska, lai gan tīģeļa čūska inde nav tik stipra kā paša vipera vai citu indīgu čūsku inde. Ir garums līdz 1,1 m. Vēl viena raksturīga šīs čūskas iezīme ir tās svītraina krāsa, kas atgādina tīģeri, līdz ar to arī nosaukumu.

East Earthen

Šī suga dzīvo Amerikas kontinentā, jo īpaši Amerikas austrumos, no Aiovas un Teksasas līdz Floridai. Tas atšķiras no citām čūskām mazā izmērā - tā garums ir tikai 25 cm, tas ir brūnā krāsā.

Arī japāņi

Neskatoties uz nosaukumu, tā dzīvo ne tikai Japānā, bet arī daudzās citās Āzijas valstīs, tostarp Krievijas Federācijas tālā austrumos. Имеет сравнительно маленький размер – его длина в среднем составляет 50 см и однотонный окрас: обычно бурый, шоколадный или коричнево-красный с зеленым оттенком.

Интересные факты об ужах

  • У ужей порой случается такая мутация, что на свет появляются двуголовые особи. Правда, такие необычные ужи живут не долго.
  • В народном фольклоре есть много небылиц об ужах, например, то что ужи будто бы гипнотизируют лягушек перед тем как их съесть. На самом деле это не более чем вымысел.
  • Ужи являются частыми героями многих народных сказок, в которых они часто выступают хранителями сокровищ и кладов.

И в дополнение еще одно полезное видео об отличии ужа и гадюки.


Skatiet videoklipu: PROVINCE. Hameleona rotaļas (Decembris 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org