Dzīvnieki

10 interesantākie Sahāras tuksnesī dzīvnieki

Pin
Send
Share
Send
Send


Vārds "tuksneša" nāk no latīņu "vastus", kas nozīmē, tukšs, nedzīvs. Bet šajā šķietami neapdzīvotajā telpā dzīvo daudzas dzīvo organismu sugas. Lai pielāgotos eksistencei skarbajos klimatiskajos apstākļos, tuksneša dzīvnieki ir izveidojuši īpašas spējas. Lielākā daļa no tiem tiek vienkārši izglābti no siltuma: to darbība tiek veikta uz vēsām nakts stundām. Dienas laikā viņi cenšas paslēpties ēnā vai izrakt. Īpaši nelabvēlīgs laiks, daudzi faunas pārstāvji tērē ziemas guļus. Tie slēpj un palēnina vielmaiņas procesu, lai taupītu enerģiju un ūdeni. Lieli zīdītāji atdzesē ķermeni ar iztvaikošanu. Kādi dzīvnieki dzīvo tuksnesī un kā viņi iemācījās pielāgoties ekstremāliem apstākļiem? Par to varat uzzināt no šī raksta.

Kamieļi - smiltis

Slavenākais tuksnesis, protams, ir kamielis. Ir divu veidu kamieļi - divkārši un vienreizēji. Divkāršā kamieļa zinātniskais nosaukums ir Bactrian (Camelus bactrianus), viens no tiem ir dromedārs (Camelus dromedarius).

Agrāk savvaļas Bactrians tikās visā Āzijā, šodien viņi dzīvo tikai Gobi tuksnesī. Tomēr mājdzīvnieki, kam ir dubultā kupeja, var atrast Ķīnā, Mongolijā, Kalmykijā, Kazahstānā un Pakistānā.

Savvaļas dromedari vairs nepastāv. Viņu senči reiz dzīvoja karstā tuksnesī un pusdārgā Arābijā un Ziemeļāfrikā. Iekšējie vienkrāsaini kamieļi ir izplatīti Ziemeļāfrikā un Arābijas pussalā.

Kamieļi pacieš ekstremālos apstākļus, karstumu un aukstumu. Raga kukurūzas aizsargā dzīvnieka pēdu zoles un locītavas no smiltīm izdalītā siltuma. Garas kājas un augsta galva turklāt nodrošina, ka jutīgās ķermeņa daļas atrodas pēc iespējas tālāk no apsildāmās augsnes. Ļoti garas skropstas un spraugas noslēdzošas nāsis aizsargā dzīvnieku no lidojošām smiltīm. Tauki uzkrājas un uzglabā enerģiju kuprās. Garas deguna ejas ņem vērā vērtīgu mitrumu no izelpotā gaisa. Turklāt kamieļu korpuss ir tik pielāgots mitruma trūkumam, ka tie nekaitē ūdens zudumam līdz pat 40% ķermeņa masas. Viņi sāk sviedri tikai tad, kad ķermeņa temperatūra sasniedz 40 ° C.

Drāmas siltumā var iet līdz pat divām nedēļām bez dzeršanas. Ar zemāku temperatūru un sulīgiem ēdieniem dzīvnieki nevar dzert daudz ilgāk. Bet, kad rodas iespēja, kamielis dzer 130 litru ūdens 10 minūšu laikā! Tās barojas ar graudaugu zālājiem, dzeloņainu veģetāciju un dažāda veida akāciju.

Agrāk savvaļas kamieļi dzīvoja tuksnesī. Un tikai pēc domestācijas viņi kopā ar cilvēku sāka šķērsot milzīgas Sahāras teritorijas. Cilvēks izraka dziļas akas, lai ilgi nogādātu dzīvniekus ar ūdeni. Tādā veidā parādījās savstarpējā saistība: bez viņa „tuksneša kuģa” cilvēks nekad nevarēja šķērsot šīs smilšainās jūras, un bez cilvēka līdzdalības kamielis nebūtu saglabājies uz planētas kā patstāvīga suga.

Savvaļas ass - nepretenciozs dzīvnieks

Āfrikas savvaļas ēzelis (Equus africanus) reiz dzīvoja Marokas Atlasa kalnos līdz Hornam un bija izplatījies visā Ziemeļāfrikā. Šodien tā ir saglabājusies tikai tiny anklāvos pamestos sausajos apgabalos.

Savvaļas ēzeļa ēdiens ir labība, sausā zāle un krūmu lapas. Metabolisms dzīvniekiem ir tāds, ka tie ir apmierināti ar nelielu pārtikas daudzumu un pat īpaši sausos periodos necieš no nepietiekama uztura. Tomēr viņiem ir jādzer katru dienu, tāpēc savvaļas ēzeļi cenšas atrasties tuvu avotiem vai vismaz peļķēm. Žāvētajās upju gultnēs tās izrakt dziļi caurumi un tur ūdeni. Lai taupītu mitrumu, ēzeļi nedaudz sviedri skriešanas laikā, pielāgojot to kustības tempu uz siltumu. Tie ir nepretenciozi, izturīgi un ātri dzīvnieki. Diemžēl, viņiem draud izmiršana no malas.

No Āfrikas savvaļas ēzeļa nāca mājās ēzelis, kas šodien dažās jomās ir mīļākais iepakojums.

Gazelles - Sahāras graciozi iedzīvotāji

Sahāru apdzīvo smilšu gāze (Gazella leptoceros) un ļoti līdzīga krāsaina, bet tumšāka krāsaina brūna gazele dorkas (Gazella dorcas). Abas sugas ganās un naktī ganās, barojoties ar zālājiem, krūmiem un zāli. Dienas laikā viņi cenšas slēpt no saules. Viņiem nav nepieciešams dzeramais ūdens, jo viss nepieciešamais mitrums tiek iegūts no pārtikas. Plašas naglas, līdzīgi kā zābaki, palīdz pārvietoties uz smilšu gāzi.

Rocky Damans un Gundi

Procavijas ģints tuksnesis Damans ir nagaiņi, ziloņu un sirēnu radinieki. To pirksti ir aizsargāti ar plakaniem nagiem. Garas, piemēram, kāmji, zoles ar spilventiņiem, kad darbojas, izdaliet sviedru no dziedzeriem. Damans var viegli pārvietoties pa klintīm. Dzīvnieki nespēj izrakt caurumus vai ēku ligzdas, un iežu nišas kalpo kā patversmes.

Damans barojas ar zaļumiem, zariem un zaļumiem.

Gundi - grauzēji, tāpat kā jūrascūciņas. Viņi dzīvo akmeņainās grupās. Tāpat kā damans, Gundi var arī pārmeklēt pār klintīm, bet to zoles neizdala sviedri. Gundi bieza zīdainā kažokāda ir lielisks izolators, kas ļauj viņiem izturēt ziemeļu Sahāras aukstās naktis, nevis pārziemot. Biezā kažokāda ietaupa no dienas siltuma. Kā pārtiku tās ir sēklas, lapas un cita veģetācija.

Gan Gundi, gan Damani tuksnesī ir daudz ienaidnieku. Viņus medī lielie plēsīgie putni, tuksneša monitors, lapsas, žakaras, stepes lūsis utt.

Damans un Gundi ir ļoti līdzīgi, tāpēc abi šie veidi bieži tiek saukti par “Gundi”, kas arābu valodā nozīmē „sargs” (lielo dzīvnieku kolonijas ienaidnieku skaita dēļ tiek izveidoti apsardzes punkti).

Ēģiptes jerboa - lielisks džemperis

Ēģiptes jerboa (Jaculus jaculus) dzīvo Ziemeļāfrikā, Tuvajos Austrumos un Irānā. Viņa pakaļējās kājas ir garas un pielāgotas lēcieniem, lai ātri pārvietotos lielos attālumos, un viņa priekšējās kājas ir īsas, tāpēc dzīvnieki vispār nevar staigāt. Lecot, viņi līdzsvaro asti. Vertikālais stāvoklis dod jerboa priekšrocību, jo dzīvnieka ķermenis ir tālu no karstā smilšu nekā tad, kad tas pārvietojas uz četrām kājām.

Meklējot pārtiku, Ēģiptes jerboa atstāj naktī. Naktī šis mazais dzīvnieks var pārvarēt līdz 10 km, savācot sēklas, augļus un saknes, nevis iznomājot kukaiņiem un citiem maziem dzīvniekiem. Īsā laikā, kad tuksnesī nokritās lietus, sākas „dzīve”, pārtika kļūst arvien lielāka un jerboa uzkrājas taukus, lai pēc tam to patērētu bada laikā.

Tuksneša ezis - Skorpions pērkona negaiss

Etiopijas (tuksnesis) ezis (Paraechinus aethiopicus) ir atrodams arī sausajā tuksnesī, bet tas dod priekšroku wadi-sausajām upju gultnēm ar sliktu veģetāciju. Tas ir daudz mazāks par Eiropas kolēģiem, un uz vainaga ir raksturīgs kails.

Uz medībām viņš dodas tumsas aizsardzībā. Ar saviem spēcīgajiem žokļiem viņš paņem augsnē dzīvojošus bezmugurkaulniekus. Locust, zirnekļi, millipedes kļūst par ezis. Bet vissvarīgākais viņš mīl skorpionus. Pirms ēšanas šo zirnekļcilvēku viņš trāpīgi sakod.

Arābijas pussalā un Āzijas sausajā jostā dzīvo Brandta ezis vai tumši adatu ezis (Paraechinus hypomelas). Viņš ir nedaudz mazāk tuksnesis ezis. Gandrīz melnas adatas pakaršas virs tumši pelēkā purna. Tāpat kā viņa kolēģis Āfrikā, Brandt ezis ir aktīvs naktī. No saules un ienaidniekiem viņš tiek glābts iežu nišās.

Abas sugas pārziemo, un badošanās laikā tās kļūst nejutīgas, taupot enerģiju.

Mantotas aitas - nepretenciozs kalnu iedzīvotājs

Manes aitas (Ammotragus lervia) - liellopu ģimenes pārstāvis. Viņš savu vārdu ir parādā tam, ka viņam ir garš krēsls ap kaklu un krūtīm, un viņa priekšējās kājas uzkaras ar gariem matiem. Mājlopu augstums turētājā var sasniegt 1 metru un svars - 140 kg. Spēcīgi izliekti ragi atrodami visos pieaugušajiem dzīvniekiem, un vīriešiem to garums var būt 70 cm.

Parasti dzīvojošo aunu dzīvotne ir erozijas nosliece, kur stāvas klintis pārvēršas oļi. Šeit dzīvnieki, pateicoties cietajiem nagiem un muskuļu ķermenim, var ātri un neveikli pārvietoties.

Mājlopu aitas barojas ar zālājiem, ķērpjiem, lapām, ūdens vajadzību apmierina galvenokārt ar pārtiku.

Iepriekš šie dzīvnieki tika plaši izplatīti, bet tagad tos var atrast tikai dažos nepieejamos reģionos.

Antilops Mendezs - smilšu jūras nomads

Antilops Mendezs (vai addaks) (Addax nasomaculatus) ir afrikāņu zīdītājs, kas dzīvo liellopu ģimenē. Raksturīga pazīme dzīvnieku gariem vītā ragiem.

Tie ir nogurdinoši pētnieki. Antelopu grupas pārvar gigantiskus attālumus, lai atrastu konservētas ganības smilšainās jūrās un krāšņumā.

Tas barojas ar augiem un koku un krūmu lapām. Lai iegūtu pēc iespējas vairāk šķidruma, dzīvnieki ganās naktī un krēslā, kad krīt. Dienas siltumā Antelope Mendes ķermeņa temperatūra paaugstinās par vairākiem grādiem. Tātad tas novērš pārkaršanu un mitruma zudumu, jo, atdzesējot ar sviedriem, tas neizbēgami zaudē daudz šķidruma. Aizsargājot no karstuma, dzīvnieks ar priekšējiem vaļņiem izrok plakanas nogruvumus zemē un slēpj karstās pēcpusdienas stundās.

Antelope džemperis

Antelope džemperis (Springbok) (Antidorcas marsupialis) ir vienīgā suga, kas dzīvo Namībijas un Kalahari atklātajos līdzenumos. Šī antilope ir saņēmusi nosaukumu, lai spētu pāriet no vietas, kas atrodas lielā augstumā. Elastīga kā gumijas bumbiņa, antilops planē gaisā, vienlaicīgi strādājot ar visām tās ekstremitātēm, izliekot muguru, kaklu un galvu. Viņa var pāriet uz 3 metru augstumu un 15 metru garumu!

Kalnu zebras

Zebras (Equus zebra) ir mazākās no zebrām. Šie zirgu dzimtas dzīvnieki, kas ir viegli atpazīstami pēc dzeltenā baltā fona raksturīgajām tumšajām svītrām, kalnu nogāzēs ganās. Viņu nagi aug ļoti ātri, kompensējot spēcīgu nodilumu, pārvietojoties pa klintīm.

Lai novērstu draudus no plēsējiem, kas atrodas kalnos, viņi izveidoja apsardzes punktus.

Dienvidāfrikas antilops oryx

Dienvidāfrikas oryx (Oryx gazella) ir vēl viens tipisks tuksnesis. Oryx augstums var sasniegt 1,2 metrus. Viņam ir masveida rumpja un ļoti garas ragu tapas.

Orycteropus afer atgādina cūku, bet tie nav radinieki. Aardvark ir pēdējās pārdzīvojušās seno nagaiņu sugas.

Dienas laikā zvērs ir reti redzams, jo šobrīd viņš slēpjas no patvēruma siltuma. Tas ir aktīvs naktī un praktiski neredz dienasgaismā. Tā barojas galvenokārt ar kukaiņiem.

Tuksnesis

Kopā ar zālēdājiem un kukaiņiem, kas ir dzīvnieki, plēsēji atrodas arī tuksnesī. Pirmkārt, tas ir lauvas, leopardi un cheetahs.

Ja nav lielu plēsoņu, melnā žakete (Canis mesomelas) kontrolē bumbu.

Namībijas akmeņainajos pusdārgos var saskarties ar lielākām lapām (Otocyon megalotis). Šīs sugas ausis ir mazliet zemākas par feneku ausīm, bet lielākas ērgļa lapsa dzirde ir tikpat laba, ka tā aptver pat kāpuru un kukaiņu kustību pazemē.

Stepes lūsis vai karakāls (Felis caracal) ir vēl viens lielisks smilšu jūras mednieks. Iepriekš tika uzskatīts, ka karakāls medī tikai mazus dzīvniekus, bet izrādījās, ka šis kaķis ir tikai 50 cm augsts un uzbrūk pieaugušajiem sprigbokiem, kuru svars ir 2 reizes lielāks nekā savs. No sēdus stāvokļa zvērs var pāriet dažus metrus augstumā un noķert putnu.

Vēl viens ekstrēmos apstākļos dzīvojošs plēsējs ir hēna. Tas ir viegli atpazīstams ar garām priekšējām kājām, muguras aizmuguri un salīdzinoši garu kaklu. Dzīvnieka ķermeņa struktūra norāda uz tās spēju izmantot visu, ko lielie plēsēji atstāj pēc veiksmīgas medības. Tomēr hēnas medības labi paši.

Meerkat (Suricata suricatta) ir mongoozes ģimenes zīdītājs. Šie gudrie dzīvnieki izplatās Dienvidāfrikā.

Meerkata diētu veido kukaiņi, ķirzakas, čūskas, zirnekļi, skorpioni, putnu olas utt.

Lasiet vairāk par meerkatiem šeit.

Fenech (Vulpes zerda) ir mazākais suņu ģimenes loceklis. Tās ievērojamā iezīme ir lielās ausis, kuru garums var sasniegt 15 cm, un tas dzīvo Ziemeļāfrikas un Arābijas pussalas smilšainajos tuksnešos, kas visbiežāk sastopams Sahārā.

Gaileņi nakti slēpj - kukaiņus, ķirzakas un mazus zīdītājus. Arī ēd olas un augļus. Desert Fox apmierina vajadzību pēc šķidruma uz pārtikas rēķina. Lasiet vairāk par šo rakstu.

Sikspārņi

Viena sikspārņu suga ir pielāgota dzīvošanai Namības tuksnesī. Šis dziedzeru spārns, kas pieder pie nakts zibspuldzes ģints vai īstermiņa ausīm (Myotis seabrai). Dzīvnieki atrod patvērumu kāpu krastos, kas atrodas starp kāpām. Šo peldošo zīdītāju dzīvi pastāvīgi apdraud apdraudētais piekrastes vējš.

Tuksnesī ir putni, piemēram, ērgļi, vultures, Vidusjūras piekrastes, Āfrikas strausi, tuksneša larkas, sandgrouse, zelta shiloklyuvye dzeņi un daudzi citi.

Salīdzinājumā ar lielāko daļu citu tuksneša iedzīvotāju putniem ir lielas priekšrocības. Atšķirībā no zīdītājiem, kuriem ir nemainīga ķermeņa temperatūra, putnu ķermeņa temperatūra ir daudz augstāka, un tāpēc viņi vieglāk iztur siltumu. Bet vēl svarīgāk ir tas, ka viņi var lidot, kas ļauj ar spēcīgu siltumu paaugstināties vēsākajos gaisa slāņos.

Plēsīgie putni, kas cirkulē augošā gaisa kolonnā, augstā virs tuksnesī, kur tas ir daudz vēsāks nekā zemes virsmā. Bet visbiežāk pusdienas karstumā putni sēž nekustīgi zem krūmiem vai starp koku zariem. Viņi nodod savu darbību patīkamākām rīta stundām.

Čūskas ir iekarojušas gandrīz visas Zemes dzīvojamās telpas un pat nedzīvākos reģionus. Čūskas, piemēram, ragains viperis, punduris Āfrikas viperis, pretrunīgais viperis un grabulis čūskas lieliski pielāgotas dzīvei karstajos smilšainajos tuksnešos. Karstā smiltī tie pārvietojas šādi. Saslīdot pret čūsku, tā pieskaras karstajai augsnei, ne vairāk kā ar diviem vai trim punktiem no tās ķermeņa. Lai to izdarītu, viņa paceļ galvu un atdala ķermeni no zemes, pagriežot to uz priekšu un uz sāniem, un tikai tad pieskaras zemei. Šajā gadījumā galva un korpuss ir virzīti prom no kustības virziena. Tajā pašā kustībā viņa izveido jaunu kārtu. Viņa veida “solis” uz priekšu.

Mauru krupis: abinieki dzīvo tuksnesī

Tuksnesī var dzīvot tikai daži abinieki, jo viņiem ir nepieciešams svaiga ūdens, lai nārstotu. Rietumsahāras oāžu ūdenstilpēs un ūdens sistēmās dzīvo tikai mauru krupis (Bufo mauritanicus). Kaviāra izmetināšanai viņa ir apmierināta ar iesāļotām peļķēm, kurās ūdens ilgst vairākas nedēļas. Naktī, mauru krupis medības vēžveidīgajiem, augsnes kukaiņiem un centipedes.

Smilšu indīgs dzīvnieks ir skorpions

Daudzi skorpionu sugas dzīvo tuksnesī, viens no tiem ir Sahāras tauku skorpions (Androctonus australis). Šīs sugas krāsa svārstās no gaiši dzeltenas līdz gaiši brūnai, padarot to gandrīz neatšķiramu no gaišās smilšainās augsnes. Viņš izrakt savu priekšpusi zemē, dažkārt slēpjot zem oļiem. Lai samazinātu ūdens zudumu, skorpions samazina elpošanu. Tikai naktī plēsējs atstāj savu patvērumu un dodas medībās. Tās upuris ir visu veidu kukaiņi.

Pat mitrumu mīlējošiem moluskiem izdevās pielāgoties dzīvībai smilšu jūrās. Tie ir, piemēram, tuksneša gliemeži (Helix desertorum), daži Sphincterochiladae ģimeņu locekļi. Viņi ir spiesti aizsargāt savu jutīgo ķermeni no izžūšanas. Tādējādi sauszemes gliemežiem (Sphincterochilidae) vienmēr ir ļoti gaiša krāsa un ļoti biezs apvalks, kas atspoguļo līdz 95% saules gaismas un aizsargā iekšējos orgānus no mitruma zudumiem. Bet, tā kā ar smagu sausumu nepietiek, gliemeži aizver savu māju ar kaļķa vāku un var dzīvot līdz trim gadiem šajā stāvoklī.

Vēžveidīgo Artēmija - tuksneses ūdens iedzīvotājs

Tajās vietās, kur ūdens nonāk zemes virsmā, Artēmijas vēžveidīgie (Artemia salina) apmetas. Šis krupjveidīgais vēžveidīgais var pat pastāvēt sālā sālījumā (sālsūdens žāvēšanas ezerā) un tādā daudzumā, ka ūdens ir krāsots sarkanā krāsā. Pieaugušie vēžveidīgie 1 cm garumā, tie ir caurspīdīgi, sarkani.

Desert Locust - vietējā katastrofa

Dažreiz tuksnesī lietus periodos ir reāla katastrofa - ceratoniju iebrukums. Tuksneša audekls (Schistocerca gregaria), kas pastāvīgi meklē pārtiku, pulcējas milzīgās ganāmpulkos, kuras ar vēja vētru var pārvadāt lielos attālumos, radot ievērojamus zaudējumus reģioniem, kuri ir pakļauti šai postai.

Saldējuma olu attīstībai nepieciešams mitrums, kas parādās tikai pēc reti sastopamām lietusgāzēm to izplatīšanas vietās. Augu augšanas laikā, pateicoties pārtikas pārpilnībai, šie kukaiņi vairojas. Reizēm labvēlīgi zaļumiem, tas veido līdz pat 20 tūkstošiem olu uz 1 m2 augsnes.

Ящерицы Сахары

Типичным представителем ящериц пустыни Сахара является шипохвост (Uromastyx) из семейства агам. Это животное кажется неуклюжим. У него уплощенное туловище и маленькая голова, напоминающая голову черепахи. Особенно бросается в глаза короткий хвост, покрытый оттопыренными колючими чешуйками, который служит для обороны. Briesmu gadījumā spiketails slēpj galvu patvērumā, un ar smailu asti viņi cīnās no ienaidnieka.

Spiketails ir labi aizsargāts pret spēcīgām temperatūras svārstībām, kas raksturīgas tuksnesim. Lai to izdarītu, tie maina krāsu. Agri no rīta, kad pēc aukstās nakts vēl ir svaigums, ķirzakas kļūst tumšākas un saule uzsilda ķermeni, kas ir atdzisusi nakti.

Spiketails ir zālēdāji, tikai jaunieši dažkārt dažādo diētu ar kukaiņiem.

Aptiekas skinks (Scincus scincus) ir viens no pazīstamākajiem skinku pārstāvjiem, kas ir būtisks tuksneses faunas elements.

Šis ķirzaka, kas izskatās kā miniatūra krokodils, pārlieku kustas uz virsmas un smiltīm. Īsas, bet stipras kājas kalpo kā atbalsts, astes - riteņa, un vēdera asas malas sagriež caur smiltīm. Kad skink kustas, šķiet, ka tas peld uz smiltīm.

Pārtikas produktos skink ir nepretenciozs, tāpat kā citi tuksneša dzīvnieki. Viņš nibbles visu, ko viņš spēj apstrādāt: vaboles, to kāpuri, sēklinieki, centipedes utt. Kad vien iespējams, viņš ar prieku ēd ziedus, lapas, pākstis un sēklas.

Skink arī iemācījās ietaupīt enerģiju un ūdeni. Tas ir vienīgais veids, kā izdzīvot ļoti sausā un niecīgā apkārtējā telpā. Kā mitruma avots tas izmanto plēsīgajā šķidrumā, un astes saknē tas uzkrājas taukus. Ja smiltis dienas laikā ir pārāk karsts un nakts laikā ir pārāk auksts, skinks sagrauj 20 cm dziļumu brīvā smiltī, kur temperatūra ir ērtāka.

1. Dzīvnieki tuksnesī: ragaini Vipers

Ar savu zinātnisko nosaukumu - Cerastes cerastes - var šķist, ka šie rāpuļi ir nekaitīgi. Faktiski, ragu vipera inde izraisa nopietnus audu un sarkano asins šūnu bojājumus. Hematoksīni organismā var būt letāli. Šodien tā ir apdraudēta suga.

2. Tuksneša dzīvnieku pasaule: viens kaprīzs

Ir vērts atzīmēt, ka pagātnē liels skaits viena kupra kamieļu (vai dromedāru) klīst Ziemeļāfrikas tuksnešus, bet šodien var atrast tikai mājdzīvniekus, kas, būdami ārkārtīgi spēcīgi un ilgstoši dzīvnieki, palīdz cilvēkiem Āfrikas un Āzijas valstīs nēsāt smagas kravas.

Tos izmanto arī izjādēm. Pretēji daudzu cilvēku viedoklim, šajos dzīvniekos šie dzīvnieki neuzglabā ūdeni un taukus, ko viņi ēd ēdiena trūkuma gadījumā.

3. Tuksnesī dzīvojošie dzīvnieki: Gazelle Dorkas

Šim dzīvniekam ir smilšaina krāsa, kas palīdz maskēties tuksnesī. Pateicoties rasai par augiem, ar kuriem tas barojas, kā arī ūdens taupīšanas iekārtu izmantošanai, šis gāle gandrīz nekad nevar dzert.

Dzīvnieks var sasniegt 65 cm augstumu un 25 kg svaru. Ir vērts atzīmēt, ka gazelle dorkas instinktīvi izlec, kad tuvojas plēsim. Šis reflekss kalpo kā brīdinājuma signāls citiem gāzeliem. Turklāt gorzel-dorkas darbojas ļoti ātri, sasniedzot gandrīz 80 km / h ātrumu.

5. Kādi dzīvnieki dzīvo tuksnesī: Addax (vai Mendeses)

Agrāk Addax tika novērots tuksnešos un pusdārgos, kas stiepjas no Rietumsahāras un Mauritānijas uz Ēģipti un Sudānu. Šodien klāsts ir ievērojami samazinājies - Mendes antilopu var atrast tikai vairākās smilšainās un akmeņainajās Nigēras, Čadas, Mali, Mauritānijas, Lībijas un Sudānas tuksnesī.

Savu ķepu struktūras dēļ šie radījumi var viegli pārvietoties pa grūts, smilšainām vietām. Bet tas pats padara viņus neaizsargātus pret briesmām - viņiem ir grūti izvairīties no plēsējiem. Kopumā pasaulē ir aptuveni 500 cilvēku.

7. Kādi dzīvnieki dzīvo Sahāras tuksnesī: Āfrikas strauss

Lai gan strauss nezina, kā lidot, tas ir viens no ātrākajiem dzīvniekiem uz Zemes, kas var sasniegt ātrumu līdz 70 km / h.

Taču straumē papildus straumei piemīt vēl vairākas īpašības: tā var ceļot lielos attālumos, ir lieliska dzirde un redze, un var droši cīnīties pret plēsoņām ar tās varenajām kājām.

Tas galvenokārt ēd zāli, bet dažreiz var ēst mazus dzīvniekus. Strūklas no Sahāras tuksnesī ir atsevišķa pasugas.

8. Dzīvnieki, kas dzīvo Sahāras tuksnesī: Varan

Atšķirībā no vienkāršas ķirzakas, monitora ķirzaka ir ļoti bīstama indes dēļ, kuru var salīdzināt ar čūsku. Bet jums nevajadzētu baidīties no viņa, jo viņš parasti izmanto savu galveno ieroci kukaiņu, žurku un citu mazu dzīvnieku medīšanai.

Šie aukstasiņu radījumi viegli pielāgojas karstā tuksneša klimatam. Kad tas kļūst ļoti auksts, tie kļūst agresīvāki. Turklāt viņiem nepatīk dzīvot nebrīvē.

9. Sahāras tuksnesis Dzīvnieki: Fenech

Šo miniatūru lapsu uzskata par nakts dzīvnieku. Tā dzīvo Ziemeļāfrikas tuksnesī un izceļas ar neparasti lielajām ausīm, kas pasargā to no pārkaršanas, ļaujot tai izturēt tuksnesi bez jebkādām problēmām.

Fenek barojas ar mazākiem tuksneša iedzīvotājiem, kā arī augiem.

10. Tuksneša dzīvnieki un daļēji tuksnesis: Jerboa

Šis grauzējs dzīvo Palearktikas stepēs, pusceļos un tuksnešos. Tas spēj izturēt skarbos klimatiskos apstākļus.

Turklāt šis nakts dzīvnieks izceļas ar savu lēkšanas spēju - kvalitāti, kas ļauj izvairīties no plēsoņām. Neskatoties uz to, ka viņa ķermeņa izmērs var sasniegt tikai 25 cm, viņš var sasniegt ātrumu līdz 25 km / h.

Vēl viens interesants fakts ir tas, ka jerboa nedzer ūdeni burtiskā vārda izpratnē, tā izņem mitrumu no patērētās pārtikas. Parasti šis grauzējs barojas ar augiem, kas aug tuksnesī, sēklās un kukaiņos.

Ko dzīvnieki ēd tuksnesī?

Tuksneša iedzīvotāju vidū ir daudz plēsoņu (džungļi, ķirzakas, čūskas, lapsas), bet zālēdāji joprojām dominē.

Kamieļi, antilopi un citi zālēdāji barojas ar ērkšķiem un krūmiem, grauzēji (bārkstis, ķenguru džemperi, jerboas) ir iemācījušies, kā novākt sēklas, ar kurām tuksnesis ir klāts, un ķirzakas uzglabā taukus astē.

Kur dzīvnieki atrod ūdeni tuksnesī?

Dzīve netālu no rezervuāriem vienmēr virst, bet lielākā daļa tuksnesī dzīvojošo iedzīvotāju ir pietiekami daudz rīta rasas, plēsēji saņem mitrumu no viņu upuru ķermeņiem, un zālēdāji ir tikai krūmu lapu sēklām. Bet jerboa un ķenguru džemperi vispār neprasa ūdeni, viņiem ir pietiekami daudz šķidruma, kas veidojas gremošanas laikā.

"Tuksneša kuģi" saucas kamieļi. Viņi ir tik labi pielāgoti dzīvībai tuksnesī, ka mēnešus ilgi viņi var bez ūdens. Galvenais ir tas, ka pirms sausuma kamielis var uzlikt taukus cepurē, pateicoties kam tas spēs iegūt enerģiju un mitrumu, kas veidojas tauku sadalīšanas laikā.

Sahāras tuksnesis ir mazākās lapsu mājas. Ar ķermeņa garumu 40 cm, viņa aste ir 30 cm, un viņa ausis palielinās par 10 cm. Tā ir ausis, kas palīdz lapsu medīt naktī - tās kalpo kā “antenas”, un arī ausis palīdz noņemt ķermeņa pārmērīgo siltumu.

Ķepām uz ķepām ir svaru un saru sukas, kas ļauj pārvietoties ar zibens ātrumu no krūma līdz krūmam.

Čūskas, kas dzīvo starp smiltīm, varēja izstrādāt savu „kustības stilu” - sānu virzienu, tātad ragainu grabuli, astes viperi, smilšainu ef.

Ausis un smilšainās apaļās galvas slēpjas smiltīs, it kā tās noslīktu smiltīs.

Visbiežāk iedzīvotāji ir bruņurupuči. Uz virsmas tie ir tikai 3 mēneši, par kuriem tie novieto lielu skaitu olu un pēc tam atkal slēpjas smilšu biezumā savos caurumos.

Apaļa gals ir ļoti interesants ķirzaka veids - tas darbojas, balstoties uz plašas ķepas, ar galvu augstu. Pārvietojoties ļoti līdzīgi sunim. Kad ienaidnieks sastopas ceļā, viņa slēpjas ar sānu kustībām smiltīs, un, ja viņa ir pārliecināta par savu spēku, viņa pirmo reizi biedē viņu ar asti, un tad atver muti, viņas mutes leņķi pārlej ar asinīm un viņas mute šķiet milzīga.

Desert krokodils saucas par lielāko ķirzaka ķirzaka. Tas sasniedz 1,5 metru garumu.

Tuksneša dzīvnieku populācijas pamatā ir kukaiņi, starp kuriem ir liels skaits vaboļu.


Tumšie zvani ir vaboles ar izcili melnu ķermeni, kas nevar lidot. Šie kukaiņi var būt ļoti kaitīgi, ēdot visu veģetāciju savā ceļā.

Naktī jūs varat redzēt zaļo gaismu no tarantulas acīm - liels zirneklis, kuram ir pat 8.


Un tuksnesī dzīvo indīgus skorpionus.

Gaisa spēki: planēta Zeme. Tuksneša. / BBC: Planēta Zeme. Tuksneši.

Šeit var dzīvot tuksneša lauvas un pat lauvas!

Filma - Wild Australasia. 2. daļa. Tuksneša sirds.

Filmu sērija par dabu - Paleearctic Desert. Palearctic tuksneša jostas dzīvnieku pasaule.

Kā redzat, pat tādos sarežģītos apstākļos dzīvnieki ir pielāgojušies dzīvei un apsver tuksnesi - labāko vietu uz Zemes. Iespējams ...

Āfrikas burring varde

Āfrikas burring varde vai Āfrikas raibātais varde ir viena no Āfrikas lielākajām vardēm. Tā dzīvo sausos un daļēji sausos reģionos (savanna, stepe, apgabali, kas pārklāti ar krūmiem un pusdārgiem). Āfrikas burring varde ir diezgan agresīva un var sāpīgi sāpēt. Vietējie iedzīvotāji uzskata šīs vardes gaļu delikatesi. Predator, ēdot visu, kas iekļaujas viņas mutē.

Platība: Āfrika (Malāvija, Zambija, Nigērija, Somālija, Mozambika, Angola, Dienvidāfrika, Kenija, Rodēzija, Tanzānija un Sudāna).

Āfrikas lielais varde ir viena no Āfrikas lielākajām vardēm. Bumbas vardei ir plašs ķermenis ar īsu, noapaļotu purnu. Lielais mute ir aprīkots ar asām zobām. Pakaļējās ekstremitātes ir ļoti spēcīgas, ar to palīdzību varde izrakt dziļas bedrītes. Šī suga ir diezgan agresīva un sāpīgi var iekost. Vīriešu rīkles ir iekrāsotas dzeltenā krāsā, sievietes ir krējuma krāsa. Jaunajām un augošajām vardēm ir spilgti zaļas atzveltnes ar kontrastējošām baltām plankumiem.

Dzīvotne: atrodama Āfrikas sausajos un daļēji sausajos reģionos (savanna, stepe, apgabali, kas pārklāti ar krūmiem un pusdārgiem).

Pārtika: Āfrikas burring varde ir plēsoņa, tā ēd visu, kas atbilst tās mutē: kukaiņi, mazi grauzēji, rāpuļi, putni, abinieki, tostarp citi vardes.

Uzvedība: varde vērš sauszemes dzīvesveidu. Aktīvs tumsā. Dienas laikā tā atrodas ūdenī seklā ūdenī vai apmetas piekrastes augsnē. Lielākā daļa no sausās sezonas, Āfrikas burring varde tur dziļi bedrēs (ūdensizturīgā ādas kokona sastāvā, kas sastāv no mirušiem ādas slāņiem), nokrītot garā ziemas stāvoklī.

Ģints ar dīvainu nosaukumu Chuckwell apvieno vairākas sugas ķirzakas sugas, ko raksturo plašs saplacināts ķermenis un salīdzinoši īss, necaurspīdīgs biezs asti.

Neskatoties uz iespaidīgajiem izmēriem, chuckwells drosme neatšķiras. Ja pastāv briesmas, straujš iguānas skriešanās uz tuvākajām plaisām, kas iekļūst akmeņu virsmā. Rāpuļi ķīlu starp akmeņiem palielinājās par 50%. Šādu transformāciju iespējams panākt īsā laikā, piepildot plaušas ar papildu gaisa daudzumu. Izstiepta grumbuļaina āda, kas nav saspringta kaklā un plecos, kā rezultātā ķirzaka parādās lielāka. Rupjš svars, kas pārklāj ķermeni, veicina labāku saķeri ar virsmu. Predatori parasti nespēj sasniegt patvērumu līdzīgā veidā.

Pieaugušajiem vīriešiem ir daudz dažādu apģērbu. Galvas, ekstremitātes un plecus var krāsot dzeltenā, oranžā, sarkanīgi rozā, gaiši pelēkā vai melnā krāsā. Personas un sievietes, kas nav sasniegušas pubertāti, ir saņēmušas dzeltenā un pelēkā krāsā skaņu, kas atšķaidīta ar svītrām un tumšām krāsām. Vīrieši, pārspējot draudzenes, spēj atšķirt diezgan sausu noslēpumu no labi attīstītām femorālām porām. To izmanto teritorijas marķēšanai.

Iguanova ģimenes pārstāvji ir ideāli piemēroti dzīvei pusdārgos un tuksnešos. Aktivitātes saglabāšanu novēro arī diezgan augstās temperatūrās (līdz + 39 ° С). Amazing rāpuļi ir atrodami ASV dienvidrietumu reģionos un Meksikas ziemeļrietumu daļā. Izvairās no brīvo telpu dzīvniekiem. Priekšroka tiek dota klintīm un krūmu biezokļiem. Daži indivīdi tika atrasti kalnos, augstumā virs jūras līmeņa 1370 m. Ķirzakas ved dienas dzīvi: no rīta viņi paņem saules vannas, apdedzinot siltumu, ko viņi gaida ēnā, viņi barojas vakarā.

Šis miniatūrs dzīvnieks jau sen ir piesaistījis cilvēku uzmanību. Tā izmērs ir mazāks nekā vidējā kaķa izmērs. Šāds lapsa sver līdz 1,5 kg, ar ķermeņa garumu ne vairāk kā 40 cm, tās atšķirīgās iezīmes ir tās lielās ausis un tā pati diezgan liela astes daļa. Uz dzīvnieka asu purnu ir lielas un izteiksmīgas acis. Pateicoties tiem, lapsa kļūst pat skaistāka nekā tas ir.

Fenecs ir ļoti aktīvi un rotaļīgi. Ar apbrīnojamo kaķu veiklību viņi var pāriet uz augstiem objektiem. Viņi zina, kā mizot, slaucīt, sasit un grumbēt. Ēd dzīvnieku barību, kas sastāv no gaļas, zivīm, olām. Arī šo lapsu uzturs ietver dārzeņus un augļus.

Fenneks dod priekšroku medīt lieliskā izolācijā un naktī. Dienas laikā tā slēpjas savā izraktajā caurumā. Dažreiz šādu pazemes labirintu teritorija ir tik liela, ka tajā var ietilpt vairākas lapsas ģimenes. Šis sociālais dzīvnieks bez problēmām iztur ūdens trūkumu. To kompensē to mitrums pārtikā. Starp dzīvniekiem, sazinoties ar savdabīgu, tikai viņiem raksturīgu, palīdzību.

Cape zaķis vai tolai

Neliels zaķis, pēc izskata atgādina nelielu zaķi: ķermeņa garums 39-55 cm, svars 1,5-2,8 kg. Ausis un kājas ir garas, relatīvā lielumā pat ilgāk nekā zaķis. Ķīļveida astes garums ir 7,5-11,6 cm, auss garums ir 8,3-11,9 cm, pakaļējo kāju kājas ir samērā šauras, šis zaķis nav piemērots kustībai dziļā sniegā. Kažokādas krāsa parasti ir līdzīga gaiši brūnās zaķa krāsai, bet kažokādai nav raksturīga viļņa. Vasaras kažokāda ir pelēka ar brūnganu vai okera pārklājumu, tumšo un vieglo aizsargu matiņu maiņa rada izteiktu smalku tonējumu. Galva ir tumša, kakls un vēders ir baltas, astes virsma ir tumša, gala beigās ir cieta balta mati. Visbiežāk sastopamajiem biotopiem - tuksnešiem un pusdārgiem ir ievērojams ekoloģiskais plastiskums, tāpēc viņi dzīvo gan līdzenumos, gan kalnos, kur tie sasniedz 3000 m virs jūras līmeņa. m. (centrālā Tien Shan). Tā dod priekšroku kalnainām smiltīm, sāls purviem, starpkultūru sējumiem, kas klāti ar veģetāciju, dzīvo upju ielejās, plūdos, kalnos, kas atrodas dienvidu nogāzēs ar stepju veģetāciju vai kalnu pussalos, māla tuksnesī tas ir reti.

Vada sēdus, veicot nelielas migrācijas vai migrācijas, kas saistītas ar barošanas apstākļiem, vairošanos, aizsardzību pret plēsoņām vai reakciju uz nelabvēlīgiem ārējiem apstākļiem. Veido īslaicīgas grupas, kurās ir ne vairāk kā trīs desmiti dzīvnieku un dažreiz ziemas periodā „pieredzes” stacijās.

Urbums neizrakt, izmanto ovālas formas seklu gultu, kas atrodas pie gājēju celiņa vai kalna pakājē zem krūma. Kalnos nezāles ir bieži sastopamas zem akmeņiem, jaunie dzīvnieki, kas slēpjas briesmās esošu grauzēju caurumos.

Reed kaķis

Reed kaķis Tas atgādina parastu mājas kaķi, bet tas ir daudz lielāks un agresīvāks. Ķermenis ir elastīgs un spēcīgs ar labi attīstītiem muskuļiem, tas var būt 1 m garš. Svars ir aptuveni 16 kg. Ķepas ir augstas ar ļoti asiem nagiem, astes ir nelielas, tās garums nav lielāks par 30 cm, galvas ir lielas, trīsstūrveida ausis, ar pušķiem galos, piemēram, lūsis. Pateicoties tam, dzīvnieks ieguva savu otro vārdu. «purvs». Ķermeņa augšējā daļa ir iekrāsota pelēkā brūnā krāsā ar sarkanu nokrāsu, apakšējā daļa ir gaiša.

Plēsējs cieš no sliktiem salnām, tāpēc kalnos jūs to neredzēsiet. Pavasarī to var atrast augstienē. Dažreiz apmesties pie cilvēkiem. Predators mīl nakts laiku vairāk. Medībās iet kopā ar krēslas sākumu, lai gan ziema tiek nosūtīta, meklējot laupījumu dienas laikā. Viņš ir liels mednieks. Parasti uzbrukumi no slazda, bet var sagaidīt, lai netālu no upes nonāktu upuris. Nu zina, kā peldēties. Reizēm tas var uzkāpt kokā.

Viņu uzturs ir diezgan daudzveidīgs. Lielākā daļa kaķu barojas ar grauzējiem un putniem. Viņi var ēst zivis, ķirzakas, čūskas, bruņurupučus. Dažos gadījumos medīt trušus, zaķus un citus mazus dzīvniekus. Viņi var ēst mājas vistas, pīles, zosis.

Tas ir piesardzīgs un noslēpumains zvērs, kas dienas laikā slēpjas niedru gultās. Dzīvniekam ir lieliska dzirde, tāpēc, kad viņš dzirdēja, ka tuvumā ir parādījies laupījums, viņa mierīgi uzlika un nozvejas. Viņš var noķert putnu lidojumā, jo viņa spēja lēkt augstu.

Predators dod priekšroku dzīvot vieni. Viens vīrietis var dzīvot lielā teritorijā, kas ir slepeni aizsargāta no citiem vīriešiem. Vidēji niedru kaķa īpašumtiesības aizņem no 50 līdz 200 km. Šajā jomā var dzīvot vairākas sievietes.

Cape Ground vāvere

Kapu māla vāveris ir mazs vāveres, kas dzīvo Āfrikas kontinenta dienvidu daļas tuksnešos un savannās. Apmatojuma vāveres mati ir īsi un rupji. Āda melna. Ķermeņa aizmugures krāsa atšķiras no tumši un gaiši sarkanīgi brūniem toņiem. Augšējais rumpis, ekstremitātes, kakls un purns ir baltas. Ausis ir nelielas. Характерной особенностью капской земляной белки является пушистый светлый хвост, длина которого равна длине тела животного. Половой диморфизм выражается в различии размеров тела. Самцы немного крупнее самок.

Капская земляная белка предпочитает тропические регионы с сухой средой обитания, например, пустыни, саванны и пастбища. Они также встречаются в пустыне Калахари, которая находится на высоте 600-1200 м над уровнем моря. Капские белки живут в норах, которые защищают их от экстремальных погодных условий и хищников.

Kapu zemes vāveris ir dienas dzīvnieks, kas izmanto kāpnes zemē kā patversmes. Parasti viņi atstāj caurumu no rīta, dažas stundas pēc saullēkta. Pirmkārt, viņi peld saulē un rūpējas par savu kažokādu, un pēc tam dodas meklēt pārtiku. Karstākajās stundās Cape vāveres izmanto lielos, pūkainos astes kā saulessargu. Lai regulētu ķermeņa temperatūru, viņi regulāri iekļūst caurumos. Pēc tumsas šie dzīvnieki mēdz atgriezties patversmēs.

Kamieļu korpuss stingri atgādina nagaiņu ķermeni. Šī iemesla dēļ nezinādami cilvēki domā, ka kamieļi ir vaļņi. Patiesībā, tikai šo dzīvnieku nagi, nevis. Ir divu veidu kamieļi - viens kuprītis un divslīpēts. Abi dzīvnieki ir pietiekami lieli. Piemēram, viena kupra kamielis dromedārs sver no 300 līdz 700 kg, tā relatīvais ar divām kupliem ir nedaudz vairāk - no 500 līdz 800 kg.

Viņu ķermeņi aizsargā dzīvniekus no pārkaršanas. Vilna, nāsis un, protams, kupli, kas glābj kamieļus no dehidratācijas, palīdz viņiem. Šie zīdītāji ir iemācījušies cīnīties labi ar nakts aukstumu un dienas karstumu. Tuksneša kuģi ir tuksnesis solyankas, grūts krūms un traipi. Tie ir mazkustīgi dzīvnieki, bet tie nav pieraduši būt uz vietas savā teritorijā, un pārejas notiek regulāri. Daži cilvēki zina, bet vārds kamielis pats par sevi nozīmē "to, kas daudz staigā."

Par ganībām viņi izvēlas rīta un vakara stundas. Laimīgs gulēt un košļāt. Naktī tajās pašās vietās viņi organizē nakts pavadīšanu. Šie sociālie dzīvnieki dod priekšroku dzīvot 5-8 cilvēku grupās. Pārākums šajās grupās ir vīriešiem. Tā gadās, ka vīriešu vidū ir pieredzējuši vientuļi kamieļi.

Pārtika, dzīvnieki ir absolūti nav picky. Kursa laikā notiek rūgtā un sāļā zāle, sausā un smalka veģetācija. Ja kamielis nonāk līdz kamielim, tie dzer ar medībām un lielos daudzumos. Lai aizsargātu savu hemēmu, vīrietis neuzkrāj nekādu spēku. Aizsardzības reakcija sākas ar plaši pazīstamu kamieļu spīti. Ja šis brīdinājuma signāls nedarbojas, tad kamieļi saplūst ar dueli. Uzvarētajam pretiniekam ir jāatkāpjas. Šo dzīvnieku ienaidnieki ir vilki, lauvas un tīģeri.

Horned Viper

Sahāras ragu viperis ir 60–80 cm garš čūska ar biezu ķermeni un strauji sašaurinātu īsu asti. Virs acīm izvelk vienu asu vertikālu skalu. Šo svaru garums ir ļoti atšķirīgs. Svari ķermeņa sānos ir mazāki nekā muguras lejasdaļas, stipri izliekti un vērsti slīpi uz leju, veidojot līdzīgu redzesloku, kas iet pa abām pusēm. Ragveida vipera krāsa ir smilšu dzeltena ar tumši brūniem plankumiem pa muguru un abām ķermeņa pusēm. Šī čūska apdzīvo visu Sahāras tuksnesi un tās pakājes un sausās savannas, kā arī Arābijas pussalu. Pēcpusdienā čūska apbedās smiltīs vai slēpjas grauzēju caurumos, un nakts laikā tā iet uz maziem grauzējiem un putniem. Nepilngadīgie barojas ar ceratoniju un ķirzakas.

Ragainais viperis ir olu dekors, savā sajūtā ir 10–20 olas. No olām, kas inkubētas 28–29 ° temperatūrā, jaunā lūka 48 dienu laikā.

Ragveida viperis pārvietojas “sānu virzienā”, liekot ķermeņa aizmugurējo pusi uz priekšu un uz sāniem un velkot priekšējo daļu pret to. Tajā pašā laikā uz smiltīm nav nevienas pēdas, bet atsevišķas slīpas sloksnes 40–60 ° leņķī pret kustības virzienu, jo, kad “gājiens” uz priekšu, čūska nepieskaras zemei ​​ķermeņa vidū, noliekoties tikai ķermeņa priekšpusē un aizmugurē. Kustības procesā čūska periodiski maina ķermeņa “darba pusi”, virzoties uz priekšu pa kreisi vai pa labi. Tādējādi vienāda ķermeņa muskuļu slodze tiek sasniegta ar asimetrisku kustības metodi.

Mazas ķīļveida svari, zāģēti, kas atrodas ķermeņa malās, nodrošina čūska divējādus ieguvumus. Pirmkārt, tie kalpo kā galvenais rakšanas mehānisms, kad čūska tiek apglabāta smiltīs. Viper izliek ribas uz sāniem, izlīdzina ķermeni un izplata smiltis uz sāniem ar ātru šķērsvirziena vibrāciju, “briesmīgi” tajā burtiski pirms mūsu acīm. Kilevy svari darbojas vienlaicīgi ar miniatūras arkliem.

Redzamais hyēna dzīvo uz dienvidiem no Sahāras tuksnesī, kas dzīvo ne tikai savannās un tropu mežos, bet arī kalnos pie augstumiem līdz 4000 m. Kopumā, hēna dzīvo visur, izņemot ļoti blīvus mežus. Visbiežāk šāda veida hēnas var atrast Tanzānijā, Namībijā, Kenijā, Botsvānā un Etiopijā.

Crocuta crocuta ir ļoti liels plēsējs, sieviešu svars sasniedz 64 kg un vīrieši - 55 kg. Zambijas teritorijā var atrast vislielākās plankumainās hyēnas, to svars sasniedz 67 kg.

Šo dzīvnieku rupji mati ir īsāki nekā citu hēnu matiem, brūni plankumi redzami ķepu augšdaļā un sānos. Priekšējās kājas ir garākas par pakaļējām kājām, tāpēc dzīvnieks izskatās lēns. Purns ir garš, un spēcīgi žokļi spēj iekost jebkurus kaulus. Neapstrādāta mēle neļauj atlikumam atdalīt gaļu no kauliem.

Neskatoties uz to, ka hēnas tiek uzskatītas par sabojātājiem, tikai 20% no dzīvnieka devas sastāv no kārbām, citos gadījumos dzīvnieks medī un ēd svaigu gaļu. Crocuta crocuta nespēj medīt tikai 10% medību, atšķirībā no lauvām, kuru medības ir 50% veiksmīgas. Viena hēna var pārņemt antilopu, kas trīs reizes pārsniedz paša plēsoņa masu.

Plankumainās hēnas dzīvo mazās ģimenes grupās, kurās zemākais sociālais statuss ir vīriešiem. Hēnas statusu var noteikt pēc astes: nolaižams - zemais statuss, pacelts - augsts.

Grūtniecības sievietes ilgst 14 nedēļas. Tad dzimst ne vairāk kā 7 kucēni. Māte pašaizliedzīgi aizsargā viņas mazuļus, kuri ir izturīgāki un var iet bez ēdiena visu nedēļu.

Šis graciozs kaķis ir ļoti atšķirīgs no citiem kaķiem. Gepards vairākos veidos atšķiras no vairuma kaķu, un šīs atšķirības ir diezgan nozīmīgas. Ārējais izskats un ķermeņa anatomiskā struktūra, cheetah ir līdzīgs kurts sunim nekā kaķis, jo tas ir lieliski pielāgots ātrai braukšanai. Arī cheetahs sēž kā suņi, ne kā kaķi. Viņi arī meda kā suņus un pat cieš no suņu slimībām. Cheetahs mati ir līdzīgi gludu matu suņiem. Bet plankumi uz cheetah ādas joprojām atgādina kaķu kažokādu. Gardas taka ir arī kaķu dzimta. Turklāt, tāpat kā lielākā daļa kaķu, gardēžam patīk kāpt kokos.

Kājas ir stipras un ļoti garas, tievas, kaut arī plānas. Geparda nagi ir daļēji ievelkami, kas nav raksturīgi kaķiem, un, papildus gardēžam, to novēro tikai kaķu zvejniekam, iriomote kaķim un Sumatran kaķim. Ir vērts atzīmēt, ka cheetah kaķēni var vilkt nagus līdz 10-15 nedēļu vecumam. Vēlāk spīles kļūst vēl.

Geparda astes ir garas un plānas, vienmērīgi pubescent. Ātri darbojoties, astes darbojas kā balansētājs. Galva nav liela. Gardēžam ir mazs krēpes.

Kažokādas ir īsas un retas. Kopējais tonis ir dzeltenīgs vai smilšains. Papildus vēderam mazi tumši plankumi ir blīvi izkliedēti visā gardēžu ādā. Melnas svītras gar degunu - maskēšanās krāsas elementi. Viņi dara cheetah neuzkrītošu krūmos un zālē. Un kopā ar plankumaino ādu, cheetah slēpšanās ir vienkārši krāšņs. Gepards dzīvo plakanajos tuksnešos un savannās. Tas atrodas Dienvidrietumu un austrumu Āfrikā, Indijā un Āzijā. Gepards ir maza suga un reti sastopama visā tās dzīvotnē.

Cheetah, atšķirībā no daudziem kaķiem, ir dienas laikā. Viņš medības dienas laikā vai krēslā, dažreiz naktī. Pirms medībām zaķis, zāle vai krūma ēnā. Gepardam ir ļoti asa redze. Viņš pamana savu cietušo no tālienes un sneaks uz augšu, izmantojot nelīdzenu reljefu 151 līdz 200 metru attālumā. Pēc tam sākas ātra un ātra (līdz 500 metru) tramdīšana. Braukšanas laikā cheetah vienlaicīgi izspiež aizmugures un priekšējās ķepas.

Coyote - Tas ir amerikāņu kauss. Atšķirībā no daudziem plēsoņām, viņš pielāgojās civilizācijas invāzijai savvaļas dzīvnieku pasaulē un spēja izdzīvot, lai gan cilvēks to nežēlīgi iznīcināja. Tas bija cilvēks, kas veicināja coyote pārvietošanu visā kontinentā. Agrāk coyotes dzīvoja tikai Rietumu plato. Pēc medību sākuma viņš sāka bēgt, un tagad šie plēsēji dzīvo visā Ziemeļamerikā no Aļaskas līdz dienvidu Meksikai.

Viņu nakts dziedāšanu dzird filmu zvaigznes savās villās starp Holivudas kalniem un tūristiem Ņūhempšīras štatā, kur pirms 30 gadiem nebija neviena coyote. Kopējais coyotes skaits ASV pašlaik ir aptuveni miljons.

Coyote atgādina vilka samazinātu kopiju - tas sver no 9 līdz 18 kilogramiem: trīs reizes mazāk nekā tā lielais radinieks. Viņa kājas ir plānākas, nekā vilks, viņa ķepas ir graciozākas, viņa deguns ir asāka, acis ir zeltaini dzeltenas, un viņa astes ir garas un pūkainas. Ātri atjautībā viņš nav sliktāks par vilku, vairāk diskriminē pārtiku, ir pielāgojies cilvēku kaimiņiem un ir iemācījies nepārstāt viņus.

Coyotes izceļas ar patiesu ģimenes kohēziju. Reiz izveidojusi pāri, viņi parasti paliek kopā līdz dzīves beigām. Coyote vīrietis rūpīgi palīdz sievietei audzināt kucēnus. Viņš sargā viņus, spēlē ar viņiem, laiž viņu, nogādā viņiem kādu laupījumu. Coyotes ir salīdzinoši nelieli un tādēļ tiem ir nepieciešams neliels pārtikas daudzums.

Viņu vajadzības ir pilnībā apmierinātas ar zaķiem, pelēm, ķirzām, putnu olām un lūžņiem atkritumu tvertnēs. Tas ir fakts, ka viņi gandrīz nekaitē lauksaimniecībai un izglāba tos no iznīcināšanas. Protams, viņi dažkārt mīl ienirt vistu māju, ēd melones un tomātus laukos, bet tie ir ļoti mazi grēki salīdzinājumā ar ieguvumiem.

Nekavējoties, aitu audzētāji kļuva par zvērinātiem koyotu ienaidniekiem, kuri, neskaitot jērus, cīnījās ar reālu karu ar dusmām. Kaut arī pētnieki rāda, ka coyotes uzbrūk aitas ļoti reti.

Lielākais un lielākais lielo kaķu skaits ir tīģeris. Pieaugušo Amuru tīģeri sasniedz trīs un pusi metru garumu. Tīģeris sver vairāk nekā trīs simti mārciņu. Bet tie ir lielākie dzīvnieki. Dienvidu, Bengālijas tīģeri ir daudz mazāki. Tās sver ne vairāk kā 225 kilogramus. Tiek uzskatīts, ka tīģeru dzimtene ir Dienvidaustrumu Āzija, no kuras viņi apmetās uz ziemeļiem vairāk nekā pirms 10 tūkstošiem gadu, sasniedzot Ussuri reģionu un Amūras reģionu.

Papildus Tālajiem Austrumiem tīģeri dzīvoja visā Indijā, Malaja arhipelāga salās un Sumatras, Java un Bali salās. Bet tagad tīģeri ir kļuvuši par ļoti retiem dzīvniekiem. No Indijas ir palikuši tikai 2 tūkstoši cilvēku. Un pavisam nesen bija vairāk nekā 20 tūkstoši. Sumatrā, Java un Bali tumšs salas tīģeris ir pilnībā pazudis. Predatoriskā medības šo lielisko dzīvnieku iznīcina.

Izsalcis tīģeris ir gatavs ēst burtiski visu, kas atbilst ceļā. Tīģera ēdienkarte ir ļoti daudzveidīga: ir brieži, savvaļas buļļi, mājas govis, bifeļi, pērtiķi, mežacūkas, lāči, āmuri, lūši, vilki, krabji, zivis, sēklinieki, termīti, čūskas, vardes, peles, zāle un pat zeme un koku miza. . Ir bijuši gadījumi, kad tīģeri uzbruka krokodiliem, pythoniem un leopardiem. Tīģeris, ja tas ir pilnīgi bads, var baudīt brokastis un viņu radiniekus. Ir arī kanibāli tīģeri. Tas notiek ļoti reti, bet, ja šāds nelietis parādās, visas teritorijas zaudē mieru, kamēr viņš tiek nogalināts.

Zoo vai cirka tīģeris šķiet ļoti spilgts zvērs. Bet savvaļā oranža ar melnām svītrām to slēpj ļoti labi. Tīģeris ir vientuļš mednieks. Pat ar sievu viņš medī ne vairāk kā nedēļu, pēc tam atšķiras. Tīģeris - mūžīgais līgumreiss. Viņš, protams, atzīmē savu teritoriju un ar skaļu rēkmi brīdina, ka tā ir viņa mājas, bet ne ilgi. Pēc dažām nedēļām viņš atkal ceļos. Tīģeri dzīvo apmēram divdesmit gadus.

Lielākā daļa kaķu nepatīk ūdens. Bet tas neattiecas uz tīģeriem. Viņi vienkārši mīl peldēt. Īpaši Bengālijas tīģeri, kas dzīvo tropos.

Tīģeris patīk uzbrukt no bieza krūma. Viņš gandrīz apvienojas ar viņu, pateicoties krāsojumam. Augšup ļoti tuvu, viņš steidzās uz upuri ar strauju parautu un nogalina viņu: iekāpj kaklā vai salauž kaklu ar ķepu. Uzbrukums, viņš nekad nekļūst. Tīģera ķepas pārsteidzošs ir briesmīgs un nāvējošs. Ar vienu triecienu viņš nogalina zirgu. Tīģeri medību rīko vakarā, bet dažreiz badā viņi medības dienas laikā.

Dune cat

Tā dzīvo Ziemeļāfrikas tuksnešos un Āzijas centrālajā reģionā. Pirmo reizi dzīvnieks ir redzams Alžīrijas smiltīs. Atklājums aizsākās 15. gadsimtā. Tad Alžīrijas tuksnesī bija franču ekspedīcija. Tās sastāvā bija dabaszinātnieks. Viņš aprakstīja nepieredzētu dzīvnieku.

Barchan kaķim ir plaša galva ar vienlīdz plaši izplatītām ausīm. Viņu čaumalas gaida. Ausis ir lielas. Par kaķa vaigiem ir līdzīgs ūsas. Bieza vilna ir pat uz spilventiņiem. Šī ir ierīce, kas glābj plēsoņu ādu no apdegumiem, staigājot ar karstu smiltīm.

Pārģērbšanās attiecas uz sarkanajā grāmatā uzskaitītajiem Mustelidae plēsējiem, kas ir vienīgā šāda veida suga. Krāsojošās vilnas skaistumam un oriģinalitātei tos sauc par "marmora seskiem" vai pereguzny. Ārēji ligatūra vai pārlādēšana atgādina miniatūru sesku, latīņu valodas vārdiskais tulkojums nozīmē "mazo tārpu". Viņa purns ir nedaudz noapaļots, viņa ausis ir lielas ar baltu apmali. Ķermeņa forma ir tipiska mustelles ģimenei: garenai šaurai ķermenim un īsām kājām. Tās galvenā atšķirība ir skaista oriģinālā rupja kažokādas krāsa, kas sastāv no baltiem, melniem un dzelteniem plankumiem uz brūnā fona.

Apģērba mērcē dzīvojošie seski dzīvo 6–7 gadus, dažreiz līdz pat 9 zooloģiskajā dārzā, kara laikā, uzbrūkot ienaidniekiem, viņš tiek izglābts kokā, un ar tūlītēju apdraudējumu viņš saliek muguru, paceljot matus, rāda zobus, noliecot galvu atpakaļ. Awesome skats tiek apstiprināts ar ņirgāšanu, pīlingu un ķīmiskajiem uzbrukumiem.

Galvenā rezidences zona ir atklāti stepju apgabali, bezkaunīgi, dažreiz pārklāti ar krūmiem, meža masīvu nomalēm, upju ielejām, meža stepēm un daļēji tuksnešiem līdzenumiem. Laiku pa laikam kalnos ir līdzīgi 3 km augstumā sastopami hori-pārsēji, tie ir atrodami pilsētas parkos un laukumos, bieži sastopoties pie melones lauka. Viņi paši izvēlas dzīvesvietas citu dzīvnieku gatavajās bedrēs, reizēm izrakt savas, izmantojot ķepas ar gariem nagiem un zobiem, lai noņemtu akmeņus. Dienas laikā sēžamies pajumtē un nomainiet to katru dienu.

Griffon Vulture

Kakls ir liela izmēra, gaiši brūnā krāsā, ar garu kaklu, kas pārklāta ar plānu baltumu un dekorēta ar baltu, un jauniešiem ir brūna apkakle, kura ir maza, spēcīga knābis. Lidojuma laikā to var atpazīt pēc tā plašajiem pirkstu spārniem un īsa kvadrāta formas astes. Nav seksuāla dimorfisma.

Sēdus un nomadu sugas, 2 apakšsugas Eirāzijas dienvidos un Ziemeļāfrikā. Eiropā tā ir izplatīta tikai Spānijā, Grieķijā un Francijā ir diezgan liels iedzīvotāju skaits. Itālijā Sardīnijā, kur ligzdas ir mazāk nekā 30 pāri, Sicīlijā pazuda aptuveni kopš 1965. gada. Pēc nesenās atkārtotas ieviešanas ligzdošanas gadījumi tika reģistrēti Alpu pakājē Friuli-Venēcijas-Džūlija reģionā un Apenīni Abruci reģionā.

Uz ligzdas viņa izvēlas milzīgas klintis ar karnīzes un klintīm tuvu atklātajiem zemes gabaliem, medībām izmantojamām ganībām. Ziemas vidū ir vienīgā bālgans ola, kuru abi vecāki inkubē 54–58 dienas. Jaunais putns kļūst par spārnu apmēram trīs ar pusi mēnešus pēc dzimšanas. Vienu gadu pēc kārtas. Parasti kluss, balts galvas vokāls pārošanās laikā kļūst skaļš. Tā lido ap medību vietām, izpētot tos no lielā augstuma, uz kuru tā paceļas, izmantojot siltās plūsmas. Nolaižoties, viņš apraksta plašas spirāles gaisā. Uz zemes pārvietojas neveikli lēcieni.

Bezjēdzīgas ķirzakas

Legless ķirzakakas tā ir? Mīts vai ķirzakas ir kā čūskas. Jā, dārgie draugi bezspēcīgas ķirzakas un patiesība pastāv mūsu zaļajā planētā, un šodien mēs runāsim par šīm apbrīnojamām radībām, pastāstīsim, kur viņi dzīvo, kā viņi izskatās un kādi ir viņu dzīvesveids. Jūs jautājat, vai pastāv atšķirība starp čūsku un ķirzaku? Šajā jautājumā jūs atradīsiet atbildi mūsu rakstā! Nu, sāksim?

Nu bezspēcīgas ķirzakas tiešām izskatās kā čūska, jo ķirzakas izceļas ar ķepu klātbūtni, un mūsu rāpuļos viņi nav, un acu kustības un izpausme izskatās vairāk kā čūska vai viperis.

Sāksim ar to, ka viss ir 4 bezdibenis:

  1. Kalifornija
  2. Jeronymsky
  3. Zheltopuzik
  4. Vārpsta

Un kā jūs domājat, ka tas ir būtiski atšķirīgs dzīvesveids bezspēcīgs ķirzaka no parastās. Protams, jūtama ir ķepu trūkums, bet tomēr abas klases dzīvo uz zemes un noved pie rakšanas dzīvesveida. Rāpuļi sagrauj ūdeņu dziļumus 10-15 cm, kā slieku, un jums ir jābūt redzamam, kā tas notiek. Briesmas gadījumā tās slēpjas tukšos zem akmeņiem vai zem koku stumbriem. Ķirzakas biežāk sastopamas biezos mežos ar veģetāciju, bet tās var redzēt arī uz klintīm.

Kas ir diēta? Ko vēl vajadzētu barot ar ķirzaka, ja ne kukaiņiem un to kāpuriem, zirnekļiem un dažādiem posmkājiem. Правда, пищу добывают скорее под землей, чем на поверхности, дожидаясь, когда жертва случайно пойдет не тем путем и угодит прямо в нору безногой. При всем этом, способны по запаху обнаружить и на поверхности, быстро высунув свою голову и схватив добычу.

У этого представителя пресмыкающийся есть и сходства и отличия между подобными видами. Но все же, сам факт о безногости radījums liek jums brīnīties, cik daudz pārsteidzošs un neizpētīts dabā! Un varbūt šodien dažiem no jums tas bija jauns atklājums.

Skorpions - posmkāju atdalīšana no zirnekļveidīgo klases. Tikai zemes formas, kas atrodamas tikai karstās valstīs. Kopā zināms par 1200 skorpionu sugām. Starp tiem ir lielākie zirnekļveidīgie, piemēram, Gvinejas imperatora skorpions, kas sasniedz 180 mm garumu un ir relatīvi mazs - tikai 13 mm garš.

Scorpios - vecākā vienība sauszemes posmkāju vidū. Skorpionu senči ir paleozoja skorpioni (euripterīdi). Skorpionu piemērā ir labi izsekojama evolūcijas pāreja no ūdens dzīvotnes uz sauszemes dzīvi. Eirterīdiem no Silurā, kas dzīvoja ūdenī un kam bija žaunas, bija daudz kopīga ar skorpioniem. Zemes formas, kas atrodas tuvu mūsdienu skorpioniem, ir pazīstamas kopš Oglekļa dioksīda perioda.

Visa skorpiona ķermenis ir pārklāts ar chitinozu apvalku, kas atspoguļo pamatā esošā hipodermiskā slāņa izvēli. Atšķirt galvkāju, kas pārklāj galvkāju no muguras puses, pēc tam attiecīgi preabdomain reģionā, muguras un vēdera plākšņu 7 segmentu skaitu, kas ir savstarpēji savienoti ar mīksto membrānu, un, visbeidzot, postadomainā reģionā 5 aizvērti blīvi citeni gredzeni, kas savienoti ar plānu mizu.

Skorpioni ir atrodami tikai karstā jostā un siltākos mērenās zonas apgabalos - Dienvideiropā (Spānijā, Itālijā), Krimā, Kaukāzā, Vidusāzijā, Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā un Tuvajos Austrumos. Dienas laikā viņi slēpjas zem akmeņiem, akmeņu plīsumos utt., Un tikai naktī pārsniedz upuri. Tie darbojas ātri, saliekot aizmugurējo vēderu (postabdomen) uz augšu un uz priekšu. Skorpioni barojas ar kukaiņiem un zirnekļveidīgajiem un apķīlā upes ar spīlēm, kamēr tie pacelja to virs galvkāju un nogalina ar adatu (dzeloņplēvi), kas novietots aizmugurējā vēdera aizmugurējā galā.

Oryx vai Oryx

Oryks vai orikss ir zīdītājs no artiodaktila, liellopu ģimenes, atdalīšanās. Garums ir par 120 cm, garie un asie ragi sasniedz 85–150 cm, vidēji svars ir 240 kg.

Oryx interesantas iezīmes:

  • Orixes atšķiras melnā un baltā purna krāsā, kas atgādina masku.
  • Oriksy sasniedz ātrumu līdz 70 km / h.
  • Orixes piecelsies un seko ganāmpulkam dažas stundas pēc dzimšanas.
  • Vīrieši cīnās par sievietēm. Ir zināms rituāls: vīrieši stāv plecu pie pleca, pēc tam viņi sāk "žogot" ar ragiem. Uzvarētājs ir tas, kurš pazemina pretinieku uz ceļiem vai ilgst ilgāk, ja pretinieks izelpo. Šajā gadījumā Oryxes ievēro kaujas noteikumus un nekad nesaskaras savā starpā, izvairoties no smagiem ievainojumiem.
  • Oryks ir attēlots uz Namībijas ģerboņa.

Milzu akls

Molu žurku ģimenes pārstāvis sver gandrīz kilogramu un ir 35 cm garš. Tādējādi nosaukums. Dzīvnieks ir akls, jo tas noved dzīvi kā mols. Tuksneša iedzīvotājs arī izrakt pazemes tuneļus. Lai to izdarītu, zvērs ir aprīkots ar spēcīgiem nagiem un lieliem zobiem, kas aizlocīti no mutes. Bet ausīm un acīm nav mola. Šī iemesla dēļ dzīvnieka izskats ir biedējošs.

Blind - tuksneša dzīvniekikas var satikt Kaukāza un Kazahstānas iedzīvotājus. Dažreiz dzīvnieki tiek konstatēti stepju apgabalos. Tomēr dzīvo pazemē, aizsegusies reti virs tā. Ja tas notiek, dzīvnieki atgriežas zibens ātrumā. Tāpēc slepkavību ieradumi ir slikti saprotami pat zooloģistiem.

Šie gudrie dzīvnieki Āzijas un Āfrikas teritorijās atrodami ļoti daudz, bet dažas sugas ir atrodamas arī Dienvideiropā. Jerboos ģimenes maksimālās daudzveidības centri ir rietumu Mongolijas daļēji tuksneši un Vidusāzijas tuksneši. Tajā pašā apgabalā dažreiz ir līdz pat 6 dažādām sugām.

Šie dzīvnieki atgādina miniatūras ķengurus. Tie nepārprotami liecina par to, ka ķermenis ir neproporcionāls: rumpja aizmugure ir spēcīgāka, masīvāka, un pakaļējās ekstremitātes ir trīs reizes garākas nekā priekšpusē. Jerboa ķermeņa garums atkarībā no sugas svārstās no 5 līdz 26 cm.

Šāda gudra dzīvnieka astes parasti ir garas un iedalītas divās pušķēs. Šī ķermeņa daļa ir īpaši svarīga dzīvnieka dzīvē. Viņa loma ir nenovērtējama, jo tas ir uzticams „izkārnījums”, kad viņš sēž, un “stūmējs”, kad viņš nospiež virsmu, un stūre, kas uztur līdzsvaru. Turklāt tas ir arī saziņas līdzeklis.

Jerboa astes signalizē ciltis, ka viņi ir tuvu. Turklāt tas pats neaizstājamais astes var izvilināt ienaidniekus (jerboa lec pa kreisi, un astes pārvietojas pa labi, un plēsējs neredz trikus un darbojas nepareizā virzienā).

Jerboa acis ir milzīgas, jo tas prasa nakts dzīvesveidu. Ausis ir taisnas, vidēja lieluma, karotītes formas un no trešdaļas līdz pašas dzīvnieka galvas lielumam (dažreiz tās kļūst par „tubulām”). Šāds iespaidīgs dzirdes aparāts arī liecina par lielisku spēju dzirdēt visu garos attālumos, kas veicina veiksmīgu pārtikas ražošanu.

Aktīvs un neapmierinošs jerboa dod priekšroku svinīgam dzīvesveidam un neatstāt savu mājīgo ūdeli lieliem attālumiem. Tomēr garas kustības apkārtnē ir pilnīgi iespējamas. Bieži šie grauzēji izvēlas dzīvi teritorijām, kas atrodas tuvu cilvēka dzīves vietai. Šeit labas pārtikas izredzes ir daudz lielākas. Attālumā no cilvēkiem mīļākie dabīgie ēdieni ir dažādi augi un to saknes, kukaiņi, sēklas, olnīcas utt. Mīļākie gardumi ir sīpoli un bumbuļi. Neizvairieties no šiem dzīvniekiem un izmēģiniet citu cilvēku olas un pašus cāļus. Un ķirbji un arbūzi - kopumā sapņu robeža!

Battleship

Armadillo ķermeni aizsargā ciets kaula apvalks. Augot kopā ar ķermeni, fiksēto kaulu apvalks aizvieto ādu. Izņēmums ir trīs līdz sešas mobilās jostas, kas darbojas aizmugures vidū. Kustīgās jostas atvieglo dzīvnieka pārvietošanos. Un viena no šo cilvēku sugām var pat saliekties. Zobu pārpilnība ir vēl viena armadillos iezīme. No tiem ir apmēram simts. Līdzīgi kā citiem zobiem ar zobiem, šīs radības piecu pirkstu kājiņas ir apbruņotas ar stipriem nagiem zemes rakšanai.

Galvenais bruņinieku biotops ir Dienvidamerika un Meksikas ziemeļi. Šie dzīvnieki tiek turēti laukos un smilšainos līdzenumos, netālu no meža malām, bet tie nepiedalās dziļi mežos. Battleship - vientuļš dzīvnieks. Viņš tikās ar sievietēm tikai vaislas sezonā.

Pilnīgi visu veidu armadillos slēpjas caurumos. Šie zīdītāji izrakt savus urbumus galvenokārt termītu un putekšņu pamatnē. Tas ir saprotams, jo galvenais armadillos ēdiens ir termīti, kā arī skudras un to kāpuri. Tāpat kā daudzi meža dzīvnieki, armadillos ēd slazdus un tārpus, viņi neiedomā sārņus. Ir sugas, kas ēd augu pārtiku.

Lielākais ir milzu kaujas kuģis - dzīvnieks sver līdz 50 kg, un tā ķermeņa garums ir lielāks par metru. Ķermenis ir pārklāts ar kaulu vairogiem, kuriem starp tām ir sari. Kājām ir bruņotas naglas, kas paredzētas zemes rakšanai. Viņa dzīvesvieta - Gviāna un Brazīlija, mazāk Paragvaja. Vietējie iedzīvotāji saka, ka šis dzīvnieks ēd carrion, un arī asaras kapenes un ēd cilvēka līķus. Bet tam nav zinātnisku pierādījumu. Armadillos kuņģī atradās tikai vaboļu, zirnekļu, tārpu un kāpuru kāpuri. Milzu bruņnesu musky smarža ir tik stipra, ka indieši atteicās to ēst.

Ilgu laiku puma bija saistīta ar kaķu ģimeni, tomēr dzīvnieks ir sava veida. No pirmā acu uzmetiena puma lielā mērā izskatās kā kaķis, bet daudzas iezīmes to atšķir no šīs lielās ģimenes pārstāvjiem. Šis apgalvojums attiecas uz garākiem ķermeņiem un astēm, sasniedzot 1,5 līdz 2,8 metru kopumu, spēcīgas spēcīgas kājas, salīdzinoši nelielu galvu un izteiktu matu rašanos. Puma kažokāda ir ļoti bieza un īsa, krāsota smilšu toņos. Tikai uz vēdera mētelis ir gaišāks, un ausis ir melnas. Šis plēsējs sver no 50 līdz 100 kg. Jāatzīmē, ka sievietes ir trešdaļas mazākas nekā vīrieši, un ziemeļos dzīvojošās pumas ir daudz lielākas nekā dienvidu reģionos dzīvojošas personas.

Šie Jaunās pasaules iedzīvotāji galvenokārt barojas ar briežiem un kalnu aitām, taču viņi neatsaka savvaļas cūkas, bet arī vāveres un trušus. Pumas medī visu, kas kustas, un labprāt ēd visu. Izņēmums ir nepatīkamās smakojošās skunks, ko šie plēsoņi neēd, jo viņu nepatīkama smaka. Cougars slēpj pārtiku rezervē, ja viņi nevar vienlaicīgi patērēt visu.

Tāpat kā visi kaķi, pārošanās perioda laikā klusie pūķi veic sirdsdarbību. Mātīte ienāc pasaulē 2 vai 4 plankumainus mazuļus, kuru krāsa mainās pa gadiem. Bērni uzturas kopā ar māti līdz 2 gadiem, pēc tam viņi dodas, lai iekarotu savu telpu. Šie amerikāņu kaķi dzīvo līdz 20 gadiem.

Tā kā puma ir vientuļš, viņi izvairās no cilvēkiem. Tomēr, ja cilvēka uzvedība ir bezrūpīga un tās iebrukums dzīvnieka teritorijā, šo plēsoņu var uzbrukt ar sekojošām sekām.

Griffins - plēsīgo putnu, bet tas nav pilnīgi precīzs. Grifs reti uzbrūk dzīvniekiem, dodot priekšroku kārpiņām. Tikai dažkārt, agonizējošā bada laikā, dārgakmens uzdrīkstas uzbrukt dzīviem dzīvniekiem, bet pat šajā gadījumā tā izvēlas vājāko vai slimāko. Griffons visvieglāk ēd zīdītāju liemeņus, bet neņem vērā putnu, zivju un rāpuļu līķus. Indijā viņi pēc miršanas ēd Gangā pamestos cilvēku ķermeņus.

Šie putni dzīvo gandrīz visā pasaulē, izņemot Antarktīdu un Austrāliju. Vultures dod priekšroku siltajam klimatam, tāpēc tās ir visvairāk Āfrikā.

Vultures neizskatās ļoti pievilcīgas. Viņiem ir garas, pilnīgi neapbruņotas kakliņas, milzīga āķa formas knābis un liela strūkla. Vultures spārni ir lieli un plati, noapaļoti pie malām, astes ir stingras, pakāpeniskas, kājas ir stipras, bet ar vāju pirkstu, kas aprīkoti ar īsiem, neasāmiem nagiem.

Vultures ir diezgan veikls un mobils putns. Viņi staigā viegli, īsi, ātri soļi, viņi lido labi, bet lēnām, bet viņi spēj uzkāpt milzīgos augstumos. Viņiem arī nav atņemta redze un redzētu laupījumu no lielā augstuma. Vienīgais, kas trūkst vulture, ir atjautība. Daži neskaidrības apbalvoja kultus ar lielu negatīvu īpašību kopumu. Šie putni ir kautrīgi, neapdomīgi, ļoti ātri rūdīti un uzbudināmi. Cita starpā tie ir augstprātīgi, bet gļēvi. Uz augšu tas ir slavens ar vislielāko no visiem plēsīgajiem putniem.

Vultures viņi veic savu ligzdu, kad nāk pavasaris. Lielākā daļa sugu izvēlas vai nu neciešamas klintis vai blīvus mežus. Lode ir cieta struktūra, līdzīga citu plēsīgo putnu ligzdām. Ieklāšana sastāv no vienas, divas olas. Nestlings piedzimst pilnīgi bezpalīdzīgi, un tikai dažus mēnešus vēlāk viņi kļūst spējīgi dzīvot neatkarīgi.

Griffīnu ģimene ir ļoti daudzveidīga, tajā ietilpst pelēks, ausis, kails un brūns krūmājs, kā arī amerikāņu un visdziļākais no visa ķērpju ģimenes - kores bārs. Īpaša ģints sastāv no vultures. Tās izceļas ar garu vāju knābi, spēcīgām kājām un garu zosu kaklu.

Meerkats ir mazākais mongoozes ģimenes loceklis. Kopējais ķermeņa garums, kas pārklāts ar pelēcīgi brūnu kažokādu, ir tikai 50-60 cm, no kuriem puse nokrīt uz stipras astes. Sieviešu pārstāvji ir nedaudz lielāki par vīriešiem, bet reti sasniedz 1 kg svaru. Meerkata priekšpuses ir daudz attīstītākas nekā citos ģimenes locekļos. Tie kalpo gan pārtikas ieguvei, gan urbumu rakšanai, kur dzīvnieki dzīvo. Izstrādātais trešais plakstiņš droši aizsargā dzīvnieka acis no smiltīm, un ilgi vibris palīdz orientēties mājokļa tumšajos koridoros.

Meerkata izplatīšanas apgabals ir Dienvidāfrikas tuksnesis. Dzīvnieki baidās no biezokņiem un mežiem, dodot priekšroku nokļūt atklātā smilšainā apvidū vai kalnainos apvidos. Atkarībā no tā viņi vai nu izrakt visas pilsētas zem zemes, vai arī būvē mājokli dabiskajās alās.

Parasti meerkats dzīvo ģimenēs ar vidēji 30 personām. Katras ģimenes galā ir dominējošā sieviete. Viņa vada burtiski visu, un tikai viņai ir tiesības reproducēt pēcnācējus. Ja kāda cita sieviete nes cubs, viņa var tikt izraidīta no klana, kas ir līdzvērtīgs nāvei. Starp vīriešiem meerkata ģimenēs rodas sadursmes, kā rezultātā tiek noteikts dominējošais vīrietis, un tikai viņam ir iespēja apvienoties ar dominējošo sievieti.

Dzīvnieku pēcnācēji var dot līdz pat četras reizes gadā, bet visbiežāk tas notiek lietus periodā, kas ilgst no oktobra līdz martam. Grūtniecība ilgst 70-75 dienas, pēc tam piedzimst no diviem līdz pieciem mazuļiem (vispārīgi ir skaists meerkats, skatiet sevi zemāk). Katrai ģimenei ir sava grupas smarža, ar kuru dzīvnieki atpazīst viens otru. Klana teritorijā, kas var ilgt līdz trim kilometriem, ir vairāki caurumi, kurus izmanto pārmaiņus un marķē ar speciālu dziedzeru palīdzību. Meerkats izceļas ar spēcīgu kohēziju, viņi burtiski dara visu kopā. Tas attiecas uz pārtiku, atpūtu, par mazuļu aprūpi un teritorijas aizsardzību.

Guanaco ir kazlēnu dzimtas zīdītājs, kas ir lamu ģints. Šis dzīvnieks ir pašmāju lamas priekštecis. Pirmo guanako aprakstu Cies de Leon sniedza savā grāmatā "Peru hronika" 1553. Gadā. Kechua dzīvnieks tiek saukts par “wanaku”, no kura atvasināts tā nosaukums “guanaco”.

Guanacos ir plāna, viegla konstrukcija, proporcijas, kas līdzīgas antilopam vai briedim, tikai kakls ir garāks. Garais kakls dzīvniekam ir balansētājs, braucot un staigājot.

Galvu saspiests sāniski, arī garš. Augšējā lūka pārklāta ar matiem. Tas izvirzās uz priekšu, dziļi sadalīts, ļoti mobils. Acis lielas, garas skropstas. Ausis lielas, uzlīmētas, norādīja.

Pūkainai ādai ir dzeltenīga vai sarkanīgi brūna nokrāsa, pelēka pelēka uz kakla un galvas, balta krūškurvja vidū, aiz, zem un kāju iekšpusē, melna uz muguras un pieres.

Guanaco biotopi ir daļēji tuksneši, pampas un Andu augstienes no Peru dienvidiem līdz Tierra del Fuego, caur Argentīnu un Čīli. Rietumu Paragvaja izvēlējās arī nelielu šo dzīvnieku populāciju. Guanaco kalnos ir augsts - līdz pat 4000 metriem virs jūras līmeņa.

Ātrums, kas var attīstīties guanako, sasniedz 56 km / h. Dzīvnieki dzīvo atvērtās vietās, tāpēc skriešana viņiem ir ļoti svarīga, tā palīdz viņiem izdzīvot. Guanacos ir zālēdāji, kas ilgu laiku var iet bez ūdens. Viņu dabiskie ienaidnieki ir pumas, vilki un suņi.

Mājdzīvnieki tiek izmantoti kā patagonijas un Pampa līdzenumos, Bolīvijas, Peru un Čīles kalnos, salās, kas atrodas netālu no Hornas. Savvaļā guanacos joprojām atrodas grūti sasniedzamās augstienēs, bet šo dzīvnieku skaits ir ievērojami samazinājies.

Apaļas galvas apaļa

Starp spēcīgajām smilšu kāpām, kas klātas tikai ar atsevišķiem krūmiem, dzīvo liela ausīm. Diennakts karstajās stundās ausis apaļš galvas gar garām smiltīm, paaugstinot tās ķermeni ar plaši izvietotajām kājām. Šajā laikā tas atgādina mazu suni. Šāda poza aizsargā ķiršu vēderu no dedzināšanas uz karsta smiltīm. Ievērojot bīstamu ienaidnieku, garās auss apaļš virzās pāri kāpa otrai pusei un nekavējoties sēž smiltīs ar ķermeņa sānu kustībām. Bet tajā pašā laikā viņa bieži atstāj galvu uz virsmas, lai būtu informēta par turpmākajiem notikumiem.

Ja ienaidnieks ir pārāk tuvu, ķirzaka pārceļas uz aktīvo aizsardzību. Pirmkārt, viņa enerģiski griežas un spins viņas asti, krāsota - no apakšas samtaini melnā krāsā. Pēc tam, vēršoties pie ienaidnieka, atveras viņa mutes plats, "ausis" - ādas mutes mutē - iztaisno un piepilda ar asinīm. Izrādās, ka "mute" ir trīs reizes plašāka par patieso muti. Ar tik biedējošu izskatu, ķirzaka liek lungus ienaidnieka virzienā un izšķirošā brīdī, un aiztur viņu ar asiem zobiem.

Skarabeta vabole pieder pie kukaiņu šķiras, platīna dzimtas biešu kārtības, no kuras viena no pazīmēm ir antenu īpašā forma, ko raksturo plāksnes veida taps, kas var atvērt ventilatora formā.

Pašlaik zinātnieki ir atraduši vairāk nekā simts šo ģints pārstāvju, kas dzīvo sausos apgabalos ar smilšainām augsnēm: tuksnešiem, daļēji tuksnešiem, sausiem stepēm, savannām. Lielākā daļa ir atrodama tikai tropiskā Āfrikā: Palearktikā (reģions, kas aptver Eiropu, Āziju uz ziemeļiem no Himalaju un Ziemeļāfriku līdz Sahāras dienvidu robežai) ir apmēram divdesmit sugas, turpretī rietumu puslodē un Austrālijā tās ir pilnīgi nepiedalītas. Skarabiešu vaboļu garums ir no 9,5 līdz 41 mm. Lielākā daļa no tām ir melnas, ļoti reti - sudraba-metāla toni. По мере взросления жук приобретает блестящий отлив. Самца от самки отличить можно благодаря его задним лапкам, с внутренней стороны покрытые рыжевато-золотистой бахромой.

Переднеспинка у насекомого простая, сильно поперечная, зернистой структуры, мелко зазубренная на основании и с боков. Надкрылья с шестью бороздками, в два раза длиннее переднеспинки, основание без каймы, характерна зернистая структура. На основании задний отдел брюшка имеет кайму. На брюшке и лапках (всего у него три пары ножек) – длинные тёмные волоски.

Vidējā platuma grādos pavasara vidū parādās skarabeta vabole, līdz naktī ir auksts un ir aktīvs dienas laikā. Vasarā, kad naktī tas ir daudz siltāks, tas pārslēdzas uz naktsdzīvi. Kukaiņi tika saukti par smilšainas augsnes sanitārijas strādnieku (pat varētu teikt, kāds atkritumu apglabāšanas speciālists): gandrīz visa viņa dzīve ir koncentrēta ap galveno pārtikas avotu - kūtsmēslus.

Vulture

Vultures ir plēsīgie putni, kas specializējas liemeņa barošanā. Pasaulē ir tikai divas šo putnu sugas - parastās un brūnās krūmāji, kas abi ir sadalīti atsevišķās ģintīs grifu ģimenē. Šādu izolāciju izskaidro šo putnu netipiskā struktūra.

Pirmā lieta, kas skatās uz akmeņiem, ir viņu mazais izmērs. Abas sugas garums nepārsniedz 60 cm un sver 1,5-2,1 kg. Līdz ar to, starp pārējām vultūrām, vultures ir mazākās. Lai atbilstu viņu vispārējai konstitūcijai un savai knājai - plānām, vājām, ar garu āķi galā, tas izskatās vairāk kā pincetes nekā instruments galvaskausa saspiešanai. Kas attiecas uz plūmēm, brūnā graudā tā aug uz ķermeņa tādā pašā veidā kā citās krūmās, tas ir, galva un kakls paliek nesalīdzināti.

Brūnais grauds dzīvo Centrālajā un Dienvidāfrikā, un tā līdzīgā zona aptver visu Āfriku, kā arī Eiropas Vidusjūras piekrasti, Kaukāzu, Indiju, daži cilvēki ir atzīmēti Krimā. Ziemas putni no Eiropas populācijām lido uz ziemu Āfrikā. Lai gan vultures dzīvo pāros, tos var saukt par sociālajiem putniem. Viņi viegli veido ganāmpulkus ne tikai netālu no laupījuma, bet arī atvaļinājumā. Saziņas nolūkā viņi izmanto dažādas skaņas: meowing un croaking (lidojumā un klusā stāvoklī), svilpt un pat mocīt (kad dusmīgs vai aizsargāts).

Ar vājām ķekarām vultures nespēj atdalīt biezu nagaiņu ādu, tas nesaka viņiem pusdienas un lielāko radinieku palīdzību, ja pēc lielo vultūru ēdiena paliekas un paliek daži gabali, tad tikai nenozīmīgākie. Tāpēc abu šo putnu sugas specializējas mazu putnu, grauzēju, trušu, ķirzaku, čūsku, vardu, sapuvušo zivju, kukaiņu ēsmu izņemšanā - viss, kas nespēj interesēt spēcīgās krūzes.

Skink gecko

Daži tuksneša ķirzakas ir pielāgojušies nakts dzīvesveidam. Tie ir dažādi geki. Viens no ievērojamākajiem nakts ķirzakas pārstāvjiem ir gekons, kas dzīvo Vidusāzijas tuksnesī. Viņam ir liela galva ar milzīgām acīm, kurām ir šķēlītis skolēns un kuras ir pārklātas ar caurspīdīgu, ādai piegulošu plēvi. Izejot no ūdeles vakarā, gekons vispirms laiž abas acis ar plašu lāpstiņu mēli. Tas noņem putekļus un smilšu graudus, kas nokļuvuši ādas ādai. Skinkgekona āda ir maiga un caurspīdīga. Ja jūs to satverat, ādas plāksteri viegli nokļūst no ķirzaka ķermeņa. Vēl mazāks, elegants un trausls gekons ir ķemmēts pirksts. Tā ķermenis ir tik caurspīdīgs, ka skeleta kauli un ķirzaka kuņģa saturs ir redzams gaismai. Mūsu gekos ir kājiņu ķemme ar kājām, padarot tos vieglāk pārvietoties uz smiltīm. Bet Dienvidāfrikas smilšainā Namības tuksneša gekons ir vēl unikālāks. Viņam ir membrānas starp pirkstiem, bet ne peldēšanai, bet gan kājām pa smiltīm.

Desert Crow

Tuksneša žurka ir medību putnu suga. Izmēri ir mazāki par kopējās vārnas izmēriem: ķermeņa garums ir 52-56 cm, vidējais spārnu garums vīriešiem ir 411, sievietes - 310 mm. Vidējais svars ir 580 g. Jaunie putni ir brūngani melni bez brūnas krāsas. Pieaugušie putni ir melni ar tērauda nokrāsu un ievērojami atšķiras no kopējās vārna ar šokolādes brūnu nokrāsu uz galvas, kakla, muguras un strūklas. Beak un kājas ir melnas.

Tipiskā tuksnesī raven būtībā ir vienīgais melnais putns, jo melnā vārna un āķis (ārpus apmetnēm) šeit praktiski nav. Pat tuksnesī visdziļākajās vietās, ķēniņš izceļas ar piesardzību uzvedībā, nepieņem to tuvu sev un labi “mācās” ieročus. Ligzdošanas laikā maz ir pamanāms un salīdzinoši reti tiek uztverts. Balss, tāpat kā parastā vārna, ir “lēciens, lēciens, crook ...”, turklāt croaking cry, kas līdzīgs melnā un pelēkajam vārnam, ko tas izdeva uzbrukuma laikā. Krauklis nedarbojas, tikai pastaigas, ritot no vienas puses uz otru, staigā lēni un diezgan stipri. Reti veic nelielus lēcienus. Normālu kustību laikā vārna lidojums ir gluds un gluds, bet spārni ir gaisā, lidojums ir nedaudz paātrināts, skaists skats ir labi pazīstams - straujš vārna kritums ar spirāli no lielā augstuma. Uz medībām lidojums ir ļoti lēns.

Parasts putns, bet ne daudz. Karakumā vārnu skaits kopumā palielinās no rietumiem uz austrumiem, kas, visticamāk, izskaidro ainavas īpatnības un jo īpaši relatīvi lielo saxaulu attīstību austrumu Karakumā. Tuksneša vārna Turkmenistānā pat aukstajā sezonā neveido lielus klasterus. Nav novēroti tie milzīgie simtiem iepakojumu, kurus Ziemeļāfrikas pētnieki minējuši.

Acīmredzot, Kyzylkum, migrējošais putns migrē uz dienvidiem rudenī. Karakuma tuksnesis noteikti atrodams visu gadu. Tomēr aukstajā sezonā vairums medījumu no šīs tuksneses ziemeļu daļām pārceļas uz tās dienvidu reģioniem.

Addax vai antilopu mendes

Antelope addax vai, kā tas citādi tiek saukts, Mendes ir liellopu dzimtas zīdītājs. Sugas nosaukums nāk no vārdu "nasus" kombinācijas, kas nozīmē "deguna" un "makulas", kas pārvērš kā "vietas", t.i. "Stained nose".

Vasaras krāsa addaksov smilšaini balta, ziemā - pelēcīgi brūna. Uz vēdera, ausīm un ekstremitātēm var redzēt baltus plankumus un uz deguna - balto X-veida plankumu. Plānie ragi ir vērsti atpakaļ un savīti 1,5-3 griezumos. Sievietēm ragiem ir 80 cm garš, vīriešiem - aptuveni 109 cm.

Tāpat kā kardu kājiņu antilops, addaks ir Ziemeļāfrikas tuksnešu iedzīvotājs, un senie ēģiptieši arī viņu turēja nebrīvē. Bet pagājušā gadsimta laikā addax biotops ir ievērojami samazinājies. XIX gs. Beigās. viņš pilnīgi pazuda no Tunisijas, Alžīrijas, Lībijas, Senegālas. Līdz 1900. gadam Ēģiptē nebija addeksa, un tagad tas ir saglabāts tikai Sahāras centrālajā un dienvidu daļā.

Addax ir lielisks piemērs augstai specializācijai dzīvošanai ļoti sausos apstākļos. Mazās grupās (tikai retos gadījumos 10–15 dzīvnieki), kuru vada vecs vīrietis, nepārtraukti klīst ar ganību meklējumiem, kas apmierina badu ar ierobežotu tuksneša veģetāciju. Nedēļas un mēnešus viņš var darīt bez laistīšanas. Zālēdāji ražo ūdeni, kas nepieciešams dzīvībai no absorbētiem augiem. Lielākā aktivitāte starp addaktiem tiek novērota vakarā, naktī un no rīta, jo tas ir aukstākais dienas laiks tuksnesī. Dienas laikā viņi slēpjas dziļās bedrēs, kuras savās krūtīs izvilktas smiltīs. Parasti šī vieta atrodas liela akmens vai klints ēnā.

Smiltis

Šī mazā čūska dzīvo Krievijas dienvidos Centrālajā Āzijā un Austrumu Ciscaucasia. Tās galvenokārt dzīvo smiltīs, reizēm atrodamas māla augsnēs. Ķermeņa garums 40 - 80 cm. Muskuļains ķermenis ir nedaudz saplacināts, maza galva ir nedaudz saplacināta. Viņam ir nelielas acis, kas atrodas uz galvas augšdaļas, virzītas uz augšu. Varavīksnene ir dzeltenīgi dzeltena, skolēns ir melns. Mutes mutē ir asas nelielas zobi, kas ir nepatīkami sakodami, bet nesatur indes. Čūskas krāsa ir kamuflāža - dzeltenbrūna ar rakstu mazu plankumu vai mazu plankumu un brūnu svītru veidā.

Patversme starp smiltīm nav tik viegli atrodama, un tuksnesī dzīvojošie iedzīvotāji pielāgojas dzīvei, kā viņi to spēj. Dienas laikā tas ir ļoti karsts zem dedzinošās saules, tāpēc smilšainais svešinieks šoreiz apbedās smiltīs. Viņš var teikt "peldēt" tur seklā dziļumā, kas ātri pārvietojas. Jūtas apmierināti ar to. Jūs varat redzēt, un tad, vienkārši skatoties cieši, viņa izliektās acis un nāsis. Tas ir viņš medībās. Vasarā, čūska ir aktīva krēslā un naktī, un pavasarī un rudenī tā pat dienas laikā izseko upurus.

Tas barojas ar grauzējiem (bārkstis, kāmji, jerboas), ķirzakas (geki, apaļas galvas), putni (zvirbuļi, vālītes). Viņš pēkšņi plosās uz upuri un zibens ātri, satver viņu ar spēcīgiem žokļiem un pēc tam sāk aizrīties, iesaiņojot gredzenus. Smiltis gaida, medības slazdā, un var pats ierasties, pārbaudot dzīvniekus smiltīs, kas atrodas viņa teritorijā. Vada vienu dzīvi. Viņam ir daudz ienaidnieku, lai gan viņš vada šādu noslēpumainu dzīves veidu - pārrauga ķirzakas, ezis, pūķus. Hibernē oktobra beigās.

Viens no biežākajiem tuksneša dzīvniekiem - bruņurupuči. Centrālās Āzijas stepju bruņurupuču darbības laiks ir ļoti īss - tikai 2-3 mēnešus gadā. Izejot no ziemošanas caurumiem agrā pavasarī, bruņurupuči nekavējoties sāk audzēt, un maijā-jūnijā mātītes dēj olas smiltīs. Jūnija beigās gandrīz nekas bruņurupučs netiks atrasts uz zemes virsmas - tās visas dziļi iekļuva augsnē un hibernēja līdz nākamajam pavasarim. Jaunie bruņurupuči, kas rudenī parādās no olām, paliek pie ziemas smiltīs un nonāk virsmā tikai pavasarī. Vidusāzijas bruņurupuči barojas ar visu veidu zaļo veģetāciju. Āfrikas tuksnesī dzīvo dažādas zemes bruņurupuču sugas - mūsu Vidusāzijas bruņurupuča tuvākie radinieki.

Efa ir maza čūska, parasti garumā 50–60 cm, reizēm sasniedzot 70–80 cm, vīrieši vidēji ir nedaudz lielāki nekā sievietes. Efs acis ir lielas un augstas, lai jebkura galvas daļa veido ievērojamu novirzi. Galva ir pārklāta ar mazām rievām, uz ķermeņa svariem ir arī asas ribas. Ķermeņa malās ir 4-5 rindas mazāku un šaurāku skalu, kas vērstas slīpi uz leju un aprīkotas ar rievām. Šīs svari kalpo kā "mūzikas instruments", kas izstaro sava veida sausu svilpumu, kas aprakstīts iepriekš ragainajā viperī. Epas kopējais ķermenis ir blīvs, bet tievs, kas ir saistīts ar tās lielo mobilitāti un ātrumu, kurā tas atšķiras no vairuma viperu.

Ķermeņa krāsa ir daudzveidīga un mainīga plašā platībā, bet tipiskā ķermeņa krāsa ir pelēcīgi smilšaina, un divas gaišas zigzaga svītras gar sāniem, malas no apakšas ar asu tumšu svītru. No augšas, gar ķermeni, ir rinda gaismas šķērsām gareniem plankumiem, kas stingri saskaņoti ar sānu svītru zigzagiem. Uz galvas izceļas spilgts krustveida modelis, ļoti līdzīgs lidojošā putna siluetam. Šajā attēlā ir uzsvērts, cik ātri zibens nošauts no čūskas.

Ephah biotopi ir ļoti dažādi - kalnainas smiltis pārklājas ar saksiju, lāčiem un pat māla tuksnešiem, sauso savanna mežu zemēm, upju nogāzēm un terasēm, seno apmetņu drupām.

Tas ir tuksnesis kaķis. Viegli nogalina antilopu. Lai to izdarītu, plēsoņa var ne tikai spēcīgu rokturi un veiklību, bet arī izmēru. Karakāla garums sasniedz 85 centimetrus. Dzīvnieka augstums ir puse metra. Zvērs ir smilšains, vilna ir īsa un mīksta. Uz ausīm ir birstes no garas awn. Tas padara karakuālu kā lūsu. Desert lynx loner, aktīvs naktī. Sākot tumsu, plēsējs medī vidējos zīdītājus, putnus un rāpuļus.

Dūmu phanganges

Faluļi ar savu izskatu atgādina zirnekļus, tāpēc iemesls ir ekstremitāšu īpašā forma (phalanges ir posmkāji) un to novietojums uz šī lielā dzīvnieka ķermeņa (individuālie īpatņi sasniedz 5-7 cm), kā arī mutes dobuma papildinājumi, kas izskatās kā nagi vai podkleshen, tāpat kā zirnekļi. Tomēr faniļi, vai, kā dažreiz tie tiek saukti par solpugs, nav, kaut arī tie ir daļa no zirnekļveidīgo klases.

Phalanges ir nakts plēsīgie dzīvnieki. Viņu uzturs sastāv galvenokārt no maziem bugs un termītiem, lai gan ir bijuši fakti par phalanges uzbrukumiem ķirzakas, kas ļauj tos uzskatīt par visēdāju.

Interesanti, ka, uzbrūkot fanksijam, tas biedē ienaidnieku ar skaļu skaņu, ko iegūst, pieskaroties un berzējot cheliceur pret otru. Sakarā ar īpašo ķermeņa formu, phanganges ir ļoti mobilas un manevrējamas. Daži cilvēki var sasniegt 16 km / h ātrumu. Šis viņu īpašums noteica viena no sugas nosaukumiem angļu valodā - “vēja skorpions” (“Vēja skorpions”).

Lieli fanksiņi var iekost caur cilvēka ādu, un tas padara fanksu bīstamu cilvēkiem. Fakts ir tāds, ka, lai gan phalanges nav dziedzeri, kas ražo indes, un īpašas ierīces injekcijai, piemēram, viņu tuvākie radinieki - zirnekļi un skorpioni, bet iepriekšējo upuru fragmenti bieži paliek uz žokļa, puves un tāpēc ļoti toksiski. Ja tas ir sakosts atklātā brūcē, viela, kas veidojas sadalīšanās rezultātā, var izraisīt gan lokālu iekaisumu, gan vispārēju asins infekciju. Fanksa sakodiens, pat bez sekām, ir nepatīkama un sāpīga lieta.

Pikants ķirzaka ar smailu asti. Spiketails ir izturība starp ķirzakas. To biotopi ir Āzijas un Ziemeļāfrikas karstākie tuksneši, un tie var izturēt apkārtējās vides temperatūru līdz 60 ° C. Spiketails ir diezgan liels, dažu cilvēku ķermeņa garums sasniedz 75 centimetrus. Viņi saņēma savu nosaukumu uz astes skropstu īpašās struktūras. Jauniešiem ir zobi, bet ar vecumu viņi izkrist, un pēc tam ķirzaka mute kļūst kā bruņurupucis. Līdzīgi viņi ēd, ēdot tikai zaļus augus. Vietējie iedzīvotāji ēd spiketiņu pārtikā, velkot šo ķirzaku no cauruma ar asti.

Kas ir tuksneša un daļēji tuksnesis?

Pirms mēs runājam par to, kas dzīvo tuksnesī un daļēji tuksnešos dzīvniekos uz mūsu planētas, ir vērts runāt par to biotopiem. Kas ir tuksnesis? Kādas iezīmes tas raksturo?

Tuksnesis ir vieta ar skarbu klimatu un praktiski trūkst floras un faunas. Ir vairākas šķirnes:

Katram no viņiem ir savas īpatnības, atkarībā no tā, kuri dzīvnieki dzīvo arī citādāk. Bet vissvarīgākais ir tas, ka visās tuksneša šķirnēs - neliels nokrišņu daudzums. Parasti tie nepārsniedz 200 mm gadā. Un lielākā daļa no tiem (līdz pat 50%) krīt pavasarī. Bet tas nav nekas neparasts, ka lietus nav jau vairākus gadus.

Ja mēs runājam par temperatūras parametriem, tie var būt atšķirīgi. Viss būs atkarīgs no tuksnesis. Ja lielākā “dīne” - Sahara - ir slavena ar augstajām temperatūrām (protams, tikai dienas laikā), tad citi, piemēram, slavenais Gobi, ir slaveni ar ziemas salnām (līdz -50 grādiem). Vispārīgi runājot, vasarā jebkurā tuksnesī dienas laikā ir ļoti karstsun naktī temperatūra var nokrist zem nulles. Ziemā daudz vēsāks, bet ne visur. Viss būs atkarīgs no tuksneses attāluma no okeāna krasta. Jo tālāk, aukstāks.

Krievijai nav īstu tuksnešu. Bet valstī ir daļēji tuksneši. Šeit klimats ir nedaudz maigāks, un flora un fauna ir bagātāka. Temperatūras kritums šeit nav tik nozīmīgs. Un nokrišņi nokrīt trīs līdz četras reizes vairāk nekā tuksnesī.

Tuksnesī dzīvojošās dzīvnieku un daļēji tuksneša iezīmes

Tuksnesī un daļēji tuksnesī dzīvojošai faunai ir dažas īpatnības. Tie ir saistīti ar biotopa specifiku.

  1. Lieli zālēdāji darbojas ātri. Tuksnesim ir raksturīga slikta augu dzīve, lai būtu pietiekami daudz pārtikas, kas nepieciešams, lai palaist daudz. Bez tam nav vietas, kur paslēpties, kas nozīmē glābšanu no plēsējiem tikai strauji darbojoties. Tas pats attiecas uz putniem. Viņi spēj lidot lielos attālumos dienā.
  2. Mazāki dzīvnieki, lai izvairītos no plēsējiem, iemācījās lēkt. Jerboas un zaķi, bēgt no lapsām, lēkt un sajaukt viņu dziesmas.
  3. Tā kā daudzi mazie zīdītāji un ķirzakas dzīvo urbumos, viņi ir ieguvuši dažādas rakšanas ierīces (ķemmes un sukas uz ķepām).
  4. Lielās veģetācijas trūkuma dēļ daudzi putni padara ligzdas pamestās bedrēs.

Visas šīs iezīmes rada īpašu tuksnesī un pusdaltā faunu. Bet papildus konkrētiem iedzīvotājiem šeit dzīvo arī blakus esošo klimatisko zonu pārstāvji. Piemēram, daļēji tuksnešos bieži var satikt stepes vilku vai lapsu.

Krievu tuksnešu fauna un daļēji tuksneši

Krievijai, kā minēts iepriekš, nav īstu tuksnešu. Ir vairākas vietas ar smiltīm (Tsimlyansky un Archedinsko-Don smiltis), bet to teritorija ir diezgan mazatāpēc dabiskā pasaule ir tāda pati kā kaimiņu stepes zonā.

Taču Krievijai ir dažas daļēji tuksneša teritorijas, kas atrodas dienvidu reģionos (Orenburg, Rostov, Volgogradas reģioni). Šeit ir īstais daļēji tuksnesis un tam atbilst dzīvnieku pasaule.

Šeit dzīvo pārstāvji:

  • zīdītāji: smilšakmens zaķis, ausu dzīve, gopers, jerboa, corsac,
  • spalvas: zvirbulis, dzirksteles, krūšutēls, žagurs, Slavka, mežains, jay,
  • rāpuļi: monitoru ķirzakas, dažādas ķirzakas, daudzas čūskas, stepju bruņurupuči,
  • kukaiņi: zirnekļi, vaboles, ceratoniju (īsta lauksaimniecības katastrofa).

Lielākā daļa dzīvnieku, īpaši vasarā, ir nakts. Tas ir saistīts ar augstām temperatūrām. Visa день они проводят в норах и только в сумерках выходят на добычу пропитания.

Но есть и такие, которые бодрствуют днем. Так, например, настоящим стражем полупустыни можно назвать сусликов. Это типичные для России обитатели таких регионов. Они живут большими группами, несколько представителей которых постоянно находятся на страже.

Хищники представлены корсарами. Это небольшое (длина тела до 60 см) животное из семейства псовых. Korsairs dzīvo caurumos, bet viņš reti tos paši sagrauj. Galvenokārt izmanto pamestus mājokļus. Papildus korairam jūs bieži varat satikt vilkus un lapsas, bet viņi nāk no stepēm, kas atrodas blakus pusceļam.

Lielākais daļēji tuksneša iedzīvotāju pārstāvis ir kamielis. Mūsu valstī viņš dzīvo Kalmyk un Orenburgas stepēs. Šis lielais dzīvnieks var iet bez ūdens daudzas nedēļas.

Tomēr pārtikas trūkuma dēļ lielākā daļa šādu reģionu faunas pārstāvju ir mazi. Visi grauzēju un ķirzakas, mazo putnu un mazo plēsoņu pārstāvji - tie ir galvenie šādu sauso teritoriju iedzīvotāji.

Skatiet videoklipu: In the Sahara desert, snow fell again (Maijs 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org