Zivis un citi ūdens radījumi

Kur atrodas delfīnu upe, kā dzīvo saldūdens

Pin
Send
Share
Send
Send


1918. gadā vienā no Hunan provinces saldūdens ezeriem tika atklāts interesants objekts. Dongin ezerā tika konstatēts zīdītāju, kas pieder pie zobu vaļu apakšrajona. Viņi to sauca par "ķīniešu upes delfīnu".

Kas ir upju delfīni

Cilvēki ir pieraduši pie fakta, ka delfīni ir sāls jūras un okeāna ūdeņu iedzīvotāji. Bet ir maza ģimene, ko sauc par upju delfīniem. Šodien ir 4 šo vaļveidīgo zīdītāju sugas. Trīs no viņiem dzīvo saldūdenī, bet ceturtais var dzīvot upēs un ezeros un okeānā. Diemžēl tās ir apdraudētas dzīvnieku sugas. Viņi cieš no apkārtnes dēļ ar cilvēkiem. Mirstība upju piesārņojuma un nekontrolētas medības dēļ.

Kāds ir nosaukums, kas saistīts ar

Vietējie iedzīvotāji aicina upes zīdītāju "baiji". Ķīniešu upju delfīniem ir ļoti raksturīgs muguras spuras, kas ir līdzīgs karodziņam. Tas deva visu sugu vārdu. Sugas zinātniskais nosaukums ir Lipotes vexillifer. Tas ietver divus jēdzienus. Leipo nozīmē "aizmirst", un vexillifer nozīmē "karoga pārvadātāju". Kā redzat, zinātnieki izmantoja arī ārējās asociācijas, izvēloties mazas zīdītāju sugas nosaukumu.

Sugas apraksts

Zobu vaļu, Ķīnas delfīnu upes, saldūdens pārstāvis ir diezgan liels dzīvnieks. Zīdītāja maksimālais fiksētais ķermeņa garums bija 2,5 m. Pieauguša minimālais garums bija 1,5 m. Pieauguša dzīvnieka masa var būt no 100 līdz 160 kg. Delfīnu apraksts nav pārāk detalizēts. Ir zināms, ka šīs sugas sievietes ir lielas un lielākas nekā vīrieši. Delfīnu ķermenis ir blīvs un lieli. Kakls ir diezgan mobils. Krūšu spurām ir plaša bāze, bet līdz malai tās ir sasmalcinātas ar cirvi. Muguras spuras ir vidēja izmēra, ar vienmērīgi noapaļotām priekšējām un aizmugurējām malām. Tā atrodas nevis muguras vidū, bet tuvāk astei.

Zīdītāja kronī ir ovāla forma. Tas ir nedaudz nobīdīts pa kreisi no centra. Ķīnas upju delfīni slikti redz. Viņa acis ir vāji attīstītas un diezgan slikti izvietotas. Tās ir augstas uz galvas, kas samazina skata leņķi.

Kraniālā galvaskausa priekšējā daļa ir tā saucamais rostrum, tas ir šaurs un iegarens. Tas nedaudz izliekas un atgādina celtņa knābi. Augšžoklī ir mazāk zobu nekā zemāks. Maksimālais skaits no augšas ir 68 zobi, bet no apakšas - 72 zobi.

Nav iespējams aprakstīt delfīnu, nenorādot dzīvnieka krāsu. Baytsi gaiši zils vai zilgani pelēks toni. Dzīvnieku kuņģis ir balts. Lai gan daži liecinieki apgalvo, ka krāsa ir daudz vieglāka nekā oficiālajā aprakstā. Viņi saka, ka Ķīnas upju delfīns ir gandrīz balts.

Sugu izplatība

Visbiežāk šāda veida upju delfīns tikās Jandzi. Ja esat redzējis, kā Jandzi upe izskatās kartē, tad iedomājieties, cik tālu un pilna ir artērija. Tā garums pārsniedz 6 300 km, bet pat tas neapstādīja Ķīnas upju delfīnus no izzušanas draudiem. Reizēm šie zīdītāji tika konstatēti Qiantan (upē) un Dongting un Poyang ezeros. Šanhajas apgabalā tika novērota viena persona.

Kā suga dzīvo un kā tā barojas

Šīs sugas dzīvesveida izpēte ir ļoti sarežģīta. Nelielā skaita dēļ nav gandrīz nekādas informācijas. Ir zināms tikai tas, ka upju delfīni saglabājas pāros un dod priekšroku upju mutēm un piekrastes seklajam ūdenim. Visticamāk, tieši tas ir iemesls sugu redzes orgānu sliktajai attīstībai. Ūdens šeit vienmēr ir dubļains, tāpēc acis ir gandrīz bezjēdzīgas, jums ir jāpaļaujas uz echolokāciju.

Ķīnas upju delfīni ir dienas laikā. Naktī viņš aizbrauc uz apgabaliem ar lēnu strāvu, lai atpūstos viegli.

Zīdītāju uzturā ir mazas zivis, zuši, sams un gliemenes. Medībām dzīvnieks izmanto ilgu knābi. Ar to delfīns sagrauj laupījumu no dubļiem. Spēcīgu čaumalu saspiešanai izmanto zobus, kas ir īpaši pielāgoti šim nolūkam.

Reizēm upju delfīni pulcējas grupās. Šāda grupa var sastāvēt no 3 personām un var sastāvēt no 15 dzīvniekiem. Bet šie veidojumi nav ilgtermiņa.

Audzēšana

Ķīnas upju delfīnu reproducēšana ir pārāk maza. Zinātnieki izvirza pieņēmumus, kas balstīti uz datiem, kas ir viņu rīcībā. Mātītes nav pārāk auglīgas. Viņi katru kubu iegūst vienu kubu un ne vairāk kā reizi divos gados. Visticamāk, pārvadāšanas termiņš ir 11 mēneši. Cubs piedzimst pārāk vāji. Sākotnēji māte ir spiesta viņus turēt pie tās spuras.

Precīzs pubertātes termiņš nav zināms. Paredzams, ka tas notiks trīs līdz astoņus gadus.

Mēģinājumi saglabāt sugas

Protams, zinātnieki cenšas glābt apdraudētās dzīvnieku sugas, bet Ķīnas delfīnu gadījumā panākumi netika sasniegti. Neskatoties uz to, ka suga ir aizsargāta un iekļauta Sarkanajā grāmatā, dabā praktiski nav dzīvnieku. Jaunākie pierādījumi par zvejnieku tikšanos ar šo delfīnu sugu tika iegūti 2004. gadā. 2007. gadā tika nosūtīta ekspedīcija, lai savāktu vairākus heteroseksuālus cilvēkus (aptuveni 25 galvas). Tas ļautu sugas reprodukcijai nebrīvē un daļēji atjaunot iedzīvotāju skaitu. Bet ekspedīcija atgriezās ar neko. Mūsdienu aprīkojums nav fiksējis baiji. Tas noved pie skumjas secinājuma: upju delfīnu populācija ir izzudusi un nevarēs to atjaunot. Tas ir nožēlojami, taču kopš 2007. gada Ķīnas upju delfīni ir oficiāli atzīti par izmirušām sugām.

Cilvēki un delfīni.

Cilvēki jau sen zina par delfīnu neparasto prātu un prātu. Šie adorable dzīvnieki glābj cilvēkus no briesmās nonākušiem kuģiem, neļaujot viņiem noslīkt. Jūs pat varētu teikt, ka delfīni ir gudrākie dzīvnieki uz planētas. Daudzi dzīvnieku trenažieri uzskata, ka delfīnu izlūkošanu var pielīdzināt cilvēka izlūkošanai, šie dzīvnieki rīkojas tik gudri un neparasti.

Par delfīniem ir joks, stāstot, ka, ja kāds cilvēks nebūtu pārvarējis delfīnus un iepriekš nav uzkāpis no koka, tad viņi būtu atstājuši ūdeni, un tagad tie būtu dabas ķēniņi, kas mūs aizstātu. Delfīns ir gudrs, laipns, skaists, viņš ir lielisks students, analizē, atceras.

Delfīni ir tiešā saskarē ar milzīgajiem okeānu iedzīvotājiem, slepkavu vaļiem un vaļiem. Ir aptuveni 50 delfīnu sugas. Tie ir cūkdelfīni, melnais delfīns, pelēkais delfīns, baltā delfīns, Atlantijas baltā delfīns. Vispopulārākais delfīns ir delfīns (lielais delfīns), ko cilvēki parasti domā, runājot par sanāksmēm ar šīs sugas pārstāvjiem. Viņi ir labi pētīti un pieradināti. Afalina šauj filmās, piedalās bērnu rehabilitācijas programmās, kas cieš no dažādām neiroloģiskām slimībām.

Delfīnu apraksts un fotogrāfijas. Kā izskatās delfīns?

Delfīns nav zivis, bet zīdītājs. Visām sugām raksturīga iegarena, racionalizēta ķermenis, kas tiek vainagots ar nelielu delfīnu galvu ar knābis. Katram žokļa gabalam ir 80-100 mazas koniskas formas zobi. Delfīnu zobi ir nedaudz pagriezti uz iekšu. Pāreja starp seju un frontālo daļu ir labi definēta. Gandrīz visiem delfīnu klases locekļiem ir izvirzīts muguras spuras. Āda ir elastīga un gluda. Delfīnu garums atkarībā no sugas var sasniegt 4,5 metrus.

Delfīni ūdenī pārvietojas ļoti viegli, viņi gandrīz nejūt savu pretestību, pateicoties īpašajai taukainai izdalīšanai uz ādas, veicinot slīdēšanu. Interesanti, ka no ūdens berzes delfīnu āda tiek ātri izdzēsta. Tāpēc dziļajos ādas slāņos tiem ir ievērojams reģenerējošo šūnu piedāvājums. Delfīns pastāvīgi nojumes, mainot līdz pat 25 ādas slāņiem dienā!

Delfīnu acis ir nelielas, redze ir vāja. Tas ir saistīts ar to, ka dzīvnieki tos neizmanto medībām. Nāsis tiek pārveidots par elpošanu, kas atrodas uz vainaga.

Vai delfīnam ir ausis?

Delfīnu ausis nav klāt. Bet tas nenozīmē, ka viņiem nav uzklausīšanas. Ir! Tiesa, tā darbojas atšķirīgi no citiem zīdītājiem. Skaņas uztver iekšējo ausu, un gaisa spilveni, kas atrodas priekšējā daļā, kalpo kā rezonatori. Bet šie dzīvnieki brīvi pārvalda echolokāciju. Viņi precīzi nosaka objekta atrašanās vietu un izmērus ar atstaroto skaņu un viļņa garumu - attālumu līdz tai.

Kā gulēt delfīni?

Delfīniem ir vēl viena interesanta fizioloģiska iezīme: viņi nekad gulēt. Dzīvnieki karājas ūdens kolonnā, reizēm uzpeldot uz virsmas. Atpūtas laikā viņi var izslēgt pārmaiņus pa kreisi, tad labo smadzeņu puslodi, tas ir, tikai puse no delfīnu smadzenēm guļ un otra ir nomodā.

Kur dzīvo delfīni?

Delfīnu biotops ir tikai dīķi. Delfīns dzīvo gandrīz visās mūsu planētas vietās, izņemot Arktikas un Antarktikas reģionus. Delfīni dzīvo jūrā, okeānā, kā arī lielās saldūdens upēs (Amazones upes delfīnos). Šie zīdītāji mīl telpu un brīvi pārvietojas lielos attālumos.

Delfīnu valoda.

Delfīni - dzīvnieki sociāli, dzīvo iepakojumos, kuros var būt no 10 līdz 100 (reizēm vairāk) indivīdiem, cīnoties pret ienaidniekiem ar kopīgiem centieniem. Iepakojuma iekšpusē ir gandrīz nekāda konkurence vai cīņas, ciltis ir mierīgi līdzās. Delfīni runā ar skaņu un signālu palīdzību. Delfīnu mēle neparasti daudzveidīga. Šo zīdītāju "saruna" ietver noklikšķināšanu, svilpināšanu, riešanu, čukošanu. Delfīnu balss diapazons ir no zemākajām frekvencēm līdz ultraskaņai. Turklāt viņi var pievienot vienkāršas skaņas vārdos un teikumos, nododot informāciju viena otrai.

Ko delfīni ēd?

Delfīnu uzturs ietver tikai zivis, priekšroku dod sardīnēm un anšoviem. Interesanti ir arī dzīvnieku izmantotās medību metodes. Delfīnu ganāmpulks atrod zivju un īpašu skaņu, kas liek viņam nokļūt ciešā grupā. Šādas medības rezultātā lielākā daļa krūmu kļūst par delfīnu upuri. Šo funkciju bieži izmanto kaijas, uzbrūkot bailēm no gaisa. Pazīstamie fakti, kad delfīni palīdzēja zvejniekiem, kopīgi piesaistot tos tīklā.

Delfīnu veidi.

Delfīnu ģimenē ir 17 ģints. Visinteresantākās delfīnu sugas:

  • Baltie delfīni (melnais delfīns, čīles delfīns) (lat. Cephalorhynchus eutropia) dzīvo vienīgi Čīles krastā. Dzīvnieks ar samērā nelielu izmēru - vaļveidīgo gaišais un diezgan biezs ķermeņa garums nepārsniedz 170 cm, baltā vēdera delfīna muguras un sānu malas ir pelēkas, savukārt kakls, vēdera zona un mizu daļas, kas atrodas blakus ķermenim, ir pilnīgi baltas. Balto vēderu delfīnu pleznas un muguras spuras ir mazākas par citām delfīnu sugām. Šī suga ir tuvu izzušanai, ko aizsargā Čīles iestādes.

  • Baltās puses delfīns (parasts delfīns) (lat. Delphinus delphis). Jūras dzīvnieku garums bieži sasniedz 2,4 metrus, delfīnu svars svārstās no 60 līdz 80 kilogramiem. Aizmugures zonā parastais delfīns ir tumši zils vai gandrīz melns, vēders ir balts, un spilgti sānos iet pārsteidzoši dzeltenīgi pelēks tonis. Šī delfīnu suga dzīvo Vidusjūras un Melnās jūras ūdeņos, sajūta Atlantijas un Klusā okeāna piekrastē. Dienvidamerikas austrumu krastā gar Jaunzēlandes un Dienvidāfrikas krastu ir balts sānis delfīns Japānas un Korejas jūrās.

  • Baltās jūras delfīns (lat. Lagenorhynchus albirostris) - liels vaļveidīgo pārstāvis, kura ķermeņa garums sasniedz 3 metrus un sver līdz 275 kg. Baltais sejas delfīns ir ļoti viegls, dažreiz sniega balts purns. Šī zīdītāja dzīvotne ietver Ziemeļatlantijas ūdeņus, Portugāles krastu un Turciju. Delfīni barojas ar tādām zivīm kā kapelīns, navaga, plekstes, siļķes, mencas, merlangs, kā arī mīkstmieši un vēžveidīgie.

  • Liels zobu delfīns (lat. Steno bredanensis). Šī jūras zīdītāja ķermeņa garums ir 2-2,6 metri, svars svārstās no 90 līdz 155 kg. Muguras spuras augstums ir 18–28 cm, pelēkā krāsa dominē delfīnu krāsā, kur baltie plankumi ir „izkaisīti”. Šis delfīnu veids tiek izplatīts pie Brazīlijas krastiem, Meksikas līcī un Kalifornijā, dzīvo Karību jūras un Sarkanās jūras siltos ūdeņos.

  • Afalina (liels delfīns vai delfīns) (latīņu tursiops truncatus). Dzīvnieka garums var būt no 2,3 līdz 3,6 metriem un svars no 150 līdz 300 kg. Pildspalvveida delfīnu krāsa ir atkarīga no dzīvotnes, bet galvenokārt sugai ir tumši brūns virsējais ķermenis un pelēcīgi balts vēders. Dažreiz uz sāniem ir vājš modelis izplūdušo svītru vai plankumu veidā. Pudeļdegļu delfīni dzīvo Vidusjūrā, Sarkanajā, Baltijas un Melnajā jūrā, bieži atrodoties Klusajā okeānā gar Japānas, Argentīnas un Jaunzēlandes krastu.

  • Plaši malu delfīns (delfīns) (lat. Peponocephala electra) izplatīts ūdeņos ar tropu klimatu, jo īpaši masu populācijas dzīvo gar Havaju salu krastu. Torpēdas formas, gaiši pelēks dzīvnieka ķermenis tiek vainagots ar tumši pelēkas krāsas konusveida galviņu. Zīdītāja garums bieži sasniedz 3 metrus, un pieaugušais sver vairāk nekā 200 kg.

  • Ķīnas delfīns (lat. Sousa chinensis). Šis kupris delfīnu ģints pārstāvis dzīvo ūdeņos gar Dienvidaustrumu Āzijas krastu, bet vairošanās sezonā tas migrē, tāpēc tas notiek līčos, klusās jūras lagūnās un pat upēs, kas mazgā Austrāliju un Dienvidāfrikas valstis. Dzīvnieka garums var būt 2-3,5 metri ar svaru 150-230 kg. Pārsteidzoši, lai gan delfīni piedzimst pilnīgi melni, jo tie aug, ķermeņa krāsa mainās uz gaiši pelēku, ar nedaudz rozā krāsām, un pieaugušie kļūst gandrīz balti. Ķīnas delfīni ēd zivis un vēžveidīgos.

  • Irrawaddy delfīns (lat. Orcaella brevirostris). Šāda veida delfīniem raksturīga iezīme ir pilnīga knābis, kas nav uz sejas, un elastīga kakla, kas ir guvis mobilitāti vairāku ādas un muskuļu krokām aiz galvas. Irrawaddy delfīnu ķermeņa krāsa var būt gaiši pelēka ar zilu nokrāsu vai tumši pelēku, bet dzīvnieka vēders vienmēr ir gaišāks. Garumā šis ūdens zīdītājs sasniedz 1,5-2,8 metrus ar svaru 115-145 kg. Delfīnu biotops aptver silta Indijas okeāna ūdeņus, sākot no Bengālijas līča līdz Austrālijas ziemeļu krastam.

  • Krusts delfīns (lat. Lagenorhynchus kruciger) dzīvo tikai Antarktikas un Antarktikas ūdeņos. Krāsa delfīnu melnā un baltā krāsā, retāk - tumši pelēks tonis. Spilgts balts zīme, kas aptver zīdītāju sānu malas, stiepjas līdz purvam, veidojot acu zonu. Otrā zīme iet gareniski aiz ķermeņa, krustojoties ar pirmo un veidojot smilšu pulksteņa rakstu. Pieaugušajam krustveida delfīnam ir apmēram 2 metru garš ķermeņa garums, delfīnu svars svārstās no 90 līdz 120 kilogramiem.

  • Killer whale (killer whale) (lat. Orcinus orca) - zīdītājs, kas pieder pie delfīnu ģimenes, slepkava vaļu ģints. Nāves valis garums ir aptuveni 10 metri un svars - 8 tonnas. Mātītes ir mazākas: to garums sasniedz 8,7 metrus. Killer whale flippers ir plašas ovālas formas. Nāves vaļu zobi ir pietiekami ilgi - līdz 13 cm. Zīdītāju sānu malas un muguras ir melnas, kakls ir balts, un uz vēdera ir balta josla. Baltas plankumi atrodas virs acīm. Dažreiz Klusā okeāna ūdeņos ir pilnīgi melni vai balti cilvēki. Nāves valis dzīvo visos pasaules okeānu ūdeņos, izņemot Azovas jūru, Melno jūru, Lapteva jūru un Austrumsibīrijas jūru.

Ganga delfīni vai Susuki (Platanistidae)

Šīs sugas pārstāvji spēj izdalīt raksturīgās skaņas elpošanas laikā, kas radīja sugas nosaukumu. Šajās dienās saglabājas tikai neliels šo delfīnu skaits. Šis skats upju delfīni Izskats ir ļoti atšķirīgs no tā kolēģiem un sasniedz apmēram 2,5 metrus. Gangas delfīniem ir neparasta formas krūšu spuras, ar pieciem crests un izteiksmīgu kontrastkrāsu (tumši pelēka muguras un sānu malas, gaiša apakšējā daļa).

Šie dzīvnieki dzīvo Indijas un Pakistānas saldūdens upēs, kam raksturīgs lēns gaiss: Ganga, Indus, Brahmaputra un Hugli, kā arī šo upju pietekās (parasti augšdaļā). Dažreiz, lietainā sezonā, viņi var nokļūt upju mutēs, bet viņi nekad neieiet jūrā. Nepārtraukti zem ūdens susuki var būt apmēram divas minūtes. Interesanti, ka Gangas delfīnu acis, vai acu radzenes, neredz vizuālu, bet taustes funkciju, jo apakšējo dzīvesveidu dēļ šie zīdītāji ir zaudējuši acu lēcas, un viņu optiskie nervi ir pilnīgi atrofēti,

Amazones delfīni (Iniidae)

Šos zīdītājus sauc arī par Iniju, vai arī Bouto dzīvo lielākās Dienvidamerikas upēs: Tokantins, Amazon, Orinoco, kā arī daudzās garajās Venecuēlas, Kolumbijas, Brazīlijas, Peru, Bolīvijas un Gviānas pietekām. В периоды разливов этих рек амазонские дельфины могут свободно плавать среди затопленных деревьев и переплывать, благодаря таким разливам из одного бассейна реки в другой. Длина тела этих животных может достигать до 2,5 м., а вес до 130 кг. Половой диморфизм хорошо выражен: самцы намного крупнее и массивнее самок. Окрас у иний варьирует в зависимости от возраста и места их обитания.

Nepilngadīgie ir nokrāsoti pelēkā un pelēkā krāsā, vairāk pieaugušo nokrāso krāsu, ļoti skaista krāsa ir gaiši zila uz augšu un balta vai rozā no apakšas. Delfīni, kas dzīvo upēs, parasti ir vieglāki par ezeriem. Gan šie, gan citi dzīvo atsevišķi vai mazās grupās. Viņu knābis ir diezgan garš, dekorēts ar stingriem sariem, un tā cilindriskā forma ir nedaudz izliekta uz leju. To garie žokļi ir aprīkoti ar divām spēcīgu zobu rindām, kuru skaits var būt no 104 līdz 132 vienībām. Lai gan šo zīdītāju acis ir ļoti mazas, atšķirībā no citu sugu acīm upju delfīniviņi labi redz. Inias vada tādu pašu aktīvu dzīvesveidu gan dienas laikā, gan naktī, kā arī barojas ar krabjiem un dažāda veida saldūdens zivīm. Šie delfīni ir ļoti sabiedriski un gullible attiecībā pret cilvēkiem. Ārzemnieku neparasto un noslēpumaino rīcību nesen ir rūpīgi pētījuši un analizējuši zinātnieki dažādos akvārijos visā pasaulē.

La Plata delfīni (Pontoporiidae)

Tā ir vienīgā no četrām ģimenēm un sugām, kuras var dzīvot ne tikai upēs, bet arī jūrā. Šie dzīvnieki ir plaši sastopami La Plata upes (no kuras viņi ieguva savu vārdu) mutē, kā arī Argentīnas, Brazīlijas un Urugvajas piekrastes ūdeņos. Atšķirībā no citām pārbaudītajām sugām, šie zīdītāji ir nomadoši, migrējot mazos ganāmpulkos ziemošanai, no La Plata mutes gar cietzemes krastu uz ziemeļiem.

Platīna delfīni barojas ar dažādām zivju sugām - gan upēm, gan jūrām, tostarp siļķēm, un galvkājiem un vēžiem. Šie dzīvnieki ir salīdzinoši nelieli - līdz 170 cm, gari un sver līdz 35 kg. Un viņu jaundzimušie ir pilnīgi drupatas, kuru garums ir tikai 45 cm. upju delfīni ievērojami lielāks nekā vīriešiem. La-Platinum delfīni ir gleznoti gaiši brūnā krāsā, un to šaurais un ļoti garais snout var turēt līdz 240 zobiem! Šai sugai piederošie delfīni arī ir draudzīgi ar cilvēkiem, tāpat kā Amazones delfīni, tomēr ļoti maz ir pētīts.

Jāatzīmē, ka upju delfīni ir gandrīz uz izzušanas robežas. Tas notiek vairāku iemeslu dēļ: pirmkārt, tāpēc, ka šie ūdens zīdītāji zaudē savu biotopu, otrkārt, tāpēc, ka cilvēki joprojām medī tos, un, treškārt, ļoti vājas redzes dēļ, ar ko viņi saskaras cilvēki un dažādi mākslīgi objekti, neskatoties uz īpašu orgānu skaņas noteikšanu - sonāru.

Izcelsmes vēsture

Ģimenei Upes delfīni To uzskata par senāko no visiem mūsdienu zīdītājiem, kas pieder pie zobiem. Tas parādījās uz mūsu planētas miocēna periodā okeānā, un vēlākos periodos to izspieda lielie plēsēji un konkurējošas sugas. Mūsdienu senči upju delfīni Biologi uzskata, ka senie zobainie vaļi - skvalodonti (lat. Squalodontidae), kas savukārt nāk no zemes zīdītājiem - mezonichīdiem.

Saskaņā ar senākajiem konstatētajiem faktiem mesonhīdi dzīvoja apmēram 60 miljonus gadu atpakaļ, un vilks ar vaļņiem bija ļoti dīvaini, saskaņā ar mūsdienu koncepcijām. Šīs dīvaini meklējamās būtnes dzīvoja teritorijā, kurā atrodas Vidusjūra un daļa Āzijas subkontinentu. No seniem zobiem vaļiem - mūsdienu skvošs upju delfīni iedzimtas primitīvas ārējās iezīmes, kas tās atšķir no citiem zīdītājiem no ūdens: ļoti šaurs garenais knābis, dažāda lieluma viengabalaini zobaini zobi, mazāk smadzeņu konvulsiju, ļoti plašas un īsas krūšu spuras, un muguras spuras vietā - zems gareniskais griezums. Upju delfīnu galva ir ļoti mobila un var pagriezties 90 ° leņķī attiecībā pret ķermeni, ko veicina kakla mugurkaula īpašā struktūra.

Citas skeleta daļas arī būtiski atšķiras no citu mūsdienu ūdens zīdītāju struktūras un tām piemīt seno izmirušo delfīnu raksturojums. Šo delfīnu vīzija ir vāji attīstīta, un galvenie jutekļu orgāni, kas kalpo, lai iegūtu informāciju par apkārtējo pasauli, ir labi attīstīti pieskārienu orgāni un eholokācijas aparāts, kas uztver plašu skaņas frekvenču spektru. Papildu pieskārienu orgāni upju delfīni kalpot ne tikai daudziem ādas receptoriem, bet arī cietiem, ļoti jutīgiem matiņiem, kas atrodas uz snauda, ​​kas veicina medības ūdenī un pārtikas ieguvi, rakējot to no apakšušajiem nogulumiem.

Šajā laikā es vēlos pabeigt stāstu upju delfīni tomēr neizvirziet pilnīgu apstāšanos, bet komatu, jo nākotnē mēs atgriezīsimies pie šīm pārsteidzošajām, sabiedriskajām un „cilvēcīgajām” radībām, bet cita veida.

Vispārīgās īpašības

Delfīnu upe, salīdzinot ar jūras radiniekiem, ir primitīvāka. Smadzenēs ir mazāk sarunu. Īsas un plašas krūšu spuras, bez muguras spuras (tā vietā ir iegarena garoza), ļoti šaurs nūjiņš, apakšējā žokļa garš simfonisms - visas šīs iezīmes ir seno senču, skvalodonu iezīmes.

Dzemdes kakla skriemeļu brīvā atrašanās vieta ļauj upju delfīniem pagriezt galvas 90 ° attiecībā pret ķermeni. Tās barojas ar zivīm, mīkstmiešiem un tārpiem, kurus iegūst ne tikai ūdenī. Ar snīpi, kas pārklāta ar cietu taustes matu slāni, viņi var sajust upuri dūņainā dibenā un izrakt. Atšķirībā no pieskāriena, viņu redzējums, gluži pretēji, ir diezgan vājš. Bet dzirdes un echolokācijas ierīces ir ļoti attīstītas. Ar viņu palīdzību upju delfīni saņem informāciju par apkārtējo pasauli.

Ja mēs runājam par diapazonu, to var saukt par reliktu un saplēstu. Ģimeni pārstāv divas monotipiskas ģints, kurās dzīvo tropiskās Dienvidamerikas upes un divas ģints, kas dzīvo Indijas un Ķīnas upēs. Tālāk mēs apsveram upju delfīnu sugas, kas pašlaik ir pieejamas zoologiem.

Amazones vai Bouto

Pirmo detalizēto Amazones reģiona aprakstu sniedza franču zinātnieks D'Orbigny, kurš, ceļojot pa Peru, varēja noķert šo dzīvnieku un izpētīt tā izskatu.

Ķermeņa garums var būt līdz 3 metriem un svars - 70 kg. Viņa dzīvo Amazon, Rio Negro, Orinoco baseinos. Šo delfīnu var saukt par īstu saldūdens vaļu. Tas ir lēns (ātrums nepārsniedz 10 km / h), dubļainā ūdenī tas palīdz pārvietoties echolokācijas aparātā un jutīgajā snobī. Galvenais pārtikas veids ir mazas zivis. Šī delfīnu upe ļoti bieži nonāk pie virsmas, lai ieelpotu skābekli. Inia dzīvo tikai mazās kopienās, ne vairāk kā 5-6 personām.

Purns ir ļoti garenisks, galu galā drūms un pārklāts ar sariem, ļoti izskatās kā knābis. Augšējā un apakšējā žoklī ir 66-68 zobi. Tie ir ļoti asas, un vainagi ir lieli un izliekti atpakaļ. Amazones ainavas raksturīgās iezīmes ir puslūpu forma, kā arī kauliņu spārnu atdalīšana uz daivām, tauku fin zemā atrašanās vieta. Viņas ķermeņa augšdaļa ir gaiši zila un apakšējā daļa ir sarkanīgi rozā. Vecāki delfīni var būt gandrīz balti. Tāpēc iniju bieži sauc par „balto upju delfīnu”.

Plinja atklājums

Senais naturālists Plinijs vispirms aprakstīja cita veida delfīnu - Gangas delfīnu (susuku). Un, lai gan viņa aprakstos bija daudz neprecīzu informāciju, jo viņš redzēja, ka tas ir tikai ūdenī, tas bija šis zinātnieks, kurš vispirms vērsa uzmanību uz dzīvnieka raksturīgajām iezīmēm. Galvenais nepareizs priekšstats par Plīni bija informācija par Gangas delfīnu ķermeņa garumu. Pēc viņa teiktā, viņa sasniedza 7 metrus. Faktiski tas nav lielāks par 2 metriem.

Susuk ārējā struktūra un dzīvesveids

Šis delfīnu upes dzīvniekam ir ļoti tievs ķermenis, pusbalans un muguras smalks, kas sadalīts divās daivās, nedaudz pacelts garš, plāns, knābja formas purns, kura platums visā garumā ir vienāds. Raksturīga iezīme ir garā, šaurā, netālu no nāsīm apkārtējās virsotnes augšējā žokļa klātbūtne. Muguras spuras vietā ir tikai maza ādas daļa. Ķermeņa augšdaļā āda ir nokrāsota pelēcīgi melnā krāsā, bet apakšējā daļā - pelēcīgi baltā krāsā.

Susuk dzīvo Dienvidaustrumu Āzijas upju baseinos, īpaši Gangā, Brahmaputrā un Indā. Eksperimentā, ko veica biologs Andersons, kurš 10 dienas turēja gangētisko delfīnu nebrīvē, izrādījās, ka šīs sugas pārstāvji ļoti bieži (ik pēc 30 sekundēm) paceļas uz ūdens virsmu, bet tikai uz brīdi, jo, lai ieelpotu, tas ir pietiekami sekundes sekundei.

Tie galvenokārt barojas ar zivīm un vēžiem. Iespējams, ka grūtniecība ilgst 8-9 mēnešus, piedzimst viens mazulis, kas ilgu laiku paliek mātes aprūpē, pieķeroties pie muguras spuras.

Delfīns tiek novākts ļoti reti, galvenokārt gaļai. Indijas sievietes, kurām ir grūtības ar dzemdībām, ēst to īpaši labprāt. Saskaņā ar leģendu, tas palīdz iestāties stāvoklī un droši nēsāt bērnu. Svētceļnieki un mūki uzskata, ka šis dzīvnieks ir svēts un baro to no savām rokām.

Laplatsky upes delfīns

No visiem viņu ģimenes locekļiem tas ir vismazāk specializējies struktūrā un dzīvesveidā. Var dzīvot upēs un jūrās. Vīriešu dzimuma paraugu garums sasniedz aptuveni 155 cm, un sieviešu ķermenis ir nedaudz garāks un var sasniegt 170 cm, ķermeņa svars ir mazs: no 28 līdz 35 kilogramiem. Cubs piedzimst ļoti mazi: apmēram 45 cm garš. Tādējādi tas ir visvairāk miniatūru upju delfīni. Kur dzīvo Laplat delfīni? Viņi apdzīvo La Plata upes un Brazīlijas, Urugvajas un Argentīnas piekrastes ūdeņus (starp 30 un 45 ° S. Sh.).

Viņu ādas krāsa ir gaiši brūna. Nogurums ir ļoti garš, zobu skaits svārstās no 210 līdz 240. Pārtiku apkalpo dažāda veida zivis (siļķes, sudraba mullet, plātņu zivis), vēži un galvkāji. Laplatsky upes delfīns ir ļoti sabiedrisks. Ir zināms, ka cilvēki ļoti labprāt vēršas pie zvejnieku laivām un sazinās ar cilvēkiem.

Kā izskatās delfīni

Viņiem ir neapbruņots rāmis, iegarens purns un muguras smaile. Mazas acis, kurām nav akūtas redzes. Ādas krāsa var būt divu veidu: monohromatisks - pelēks, rozā vai kontrasts - ja lielās platības ir krāsotas melnā un baltā krāsā.

Atkarībā no sugas ir dažādi svari: no 40 kg līdz 500 kg. Ķermeņa garums sasniedz 1,2 m, orca var būt līdz 9 m un sver 7,5 tonnas.

Viņi var uzturēties līdz 5 dienām, viņu veselība neietekmē. Ja jūs guļat, tad ļoti maz. Ar ilgstošu miegu viņi spēj nosmakt un nomirt. Atpūtas laikā puse no smadzenēm ir aizmigusi, otra ir nomodā, tad viņi var elpot.

Delfīni ir silti asins dzīvnieki. Viņu ķermeņa temperatūra ir 36,6 ° C, tāpat kā cilvēkiem.

Ir echolocation - noteikt objekta atrašanās vietu, ierakstot atspoguļoto skaņas vilni. Sazināties starp radniecīgām vielām, kas skan dažādos ilgumos, brīdina par draudošām briesmām ar skaņas signāliem.

Skatiet videoklipu: Ekspedīcija pa Rīvas Upi (Februāris 2023).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org