Putni

Kas ir tik liels zīlītes putns un kā tas izskatās

Pin
Send
Share
Send
Send


Krūtis - tā ir putnu ģints, kas pieder pie garāmgājēju formas un krūšu ģimenes. To slavenākās sugas ir lielais zīle, kas dzīvo visā Eiropā, Tuvajos Austrumos, Centrālajā un Ziemeļāzijā, kā arī dažos Ziemeļāfrikas apgabalos. Savvaļas dabā krūtis var atrast lapu kokos un jauktos mežos, pļavās, meža malās, pie ūdenstilpņu krastiem.

Parasti krūtis ir migrējošie putni. Tāpēc lielākā daļa no viņiem nav migrējuši no aukstajiem reģioniem, kas ziemā nakšņo kopā ar personu. Ja mēs runājam par šo putnu zooloģisko klasifikāciju, tad līdz 2005. gadam krūšu sugas sastāvēja no daudzām dažādām pasugām. Tomēr DNS pētījumi liecina, ka dažas no šīm pasugām ir ievērojami atšķirīgas no lielajām krūtīm. Tāpēc tās tika izolētas atsevišķās sugās. Attiecībā uz lielo zīlīti šī putnu suga joprojām ir vislielākā un vislielākā visā pasaulē, īpaši Krievijas teritorijā.

Kā izskatās zīle?

Tā kā lielais zīle ir visbiežāk sastopamais šīs putnu ģints pārstāvis, tālāka iepazīšanās ar šiem putniem būtu jāturpina tieši ar tās piemēru. Lielais zīle izceļas ar melnu galvu un kaklu, baltiem vaigiem, kas skar acis. Šo putnu augšpusē ir olīvu nokrāsa, un apakšā ir dzeltena krāsa. Principā šo radību plankumu krāsa nedaudz atšķiras atkarībā no to daudzajām pasugām.

Kas ēd zīli?

Vasarā šie putni barojas ar kukaiņiem. Ziemā viņu ēdienkartei ir plašāks klāsts: piemēram, lielais zīle ar prieku ēd sikspārņu pārziemojošos sikspārņus, pakāpeniski uzvilkjot tos. Turklāt ziemā krūtis pāriet uz augu barību, ēd baravīnu un citas ogas, kā arī bauda sēklas no barotavām.

Tits dzīvesveids

Kad pavasaris pieprasa savas tiesības, mežā tiek dzirdami parki, dārzi un virtuves dārzi. Šīs skaņas veido vīrieši. Fakts ir tāds, ka pavasaris ir laiks, lai iepazītos un organizētu savas mājas. Nest ēku veic tikai sievietes. Interesanti, ka lielas krūtis neuztraucas ar ilgu ligzdošanas vietu izvēli. Tāpat kā strazdi, šie putni var būvēt savas mājas dzelzs caurulēs, akmens plaisās un pamestu māju sienās. Tits mīl aizņemt pamestas birdhouses.

Viņi ligzdo ligzdas ar sūnu un vilnas slāņiem. Pēc kāda laika dzimst līdz pat 10 cāļiem. Jaunās krūtis atstāj vecāku mājas 20 dienas pēc dzimšanas. Jau kādu laiku viņu vecāki rūpējas par viņiem un pēc tam tos nosūta atsevišķi. Kā minēts iepriekš, absolūtā vairākuma krūtis ir migrējoši putni. Tomēr, meklējot pārtiku ziemā, viņi pulcējas ganāmpulkos un lido no vietas uz vietu. Lielas krūtis paliek tur, kur ir visvairāk ēdienu.

Zīle - noderīgs putns!

Šīs putnu radības rada neaizstājamu labumu parkiem, mežiem un dārziem. Dienas laikā viņi ēd vairākus kukaiņus, kas ir vienādi ar viņu pašu svaru. Tāpēc cilvēkiem ziemā ir jābaro šie putni. Tits draudzīgi putni, viņi labprāt apmeklē barotavas, barojas ar saulespuķu sēklām, nesālītu speķi, piena krēmu.

Kā izskatās liels zīle.

Melna galva un kakla, vaigiem balta, olīvu virsma un dzeltena apakšējā daļa - krūšu standarta apraksts. Dažiem šīs ģimenes locekļiem ir gaišāka krāsa, citi - gaišāki. Spilgtu un astes spilgti dzeltenais vēders un zilā krāsā nokrāso putnu diezgan pamanāmi.
Titmouse barojas ar maziem bezmugurkaulniekiem (vaboles, zirnekļi, mušas, odi, ragavas, tauriņi, bites, tarakoni, spāres un kriketi) un ir sava veida meža māsa, kas iznīcina dažādus kaitēkļus. Ēst arī augu sēklas un augļus, īpaši ziemā. Zīle nesagatavo ziemas krājumus, tāpēc ziemā tas nav caur barību, un barotavā ir pat kārta un gandrīz jebkurš ēdiens. Tajā pašā laikā krūtis pulcējas mazās grupās, viesabonē un meklē pārtiku.

Zīle var veidot aptuveni četrdesmit skaņu variācijas un variēt dažādus ritmus un timbri, augstumu un zilbju skaitu un dziesmu variantu skaņas. Vīrieši dzied aizvien vairāk sieviešu. Interesanti skatīties pāris krūtis.

Kur lielais zīle dzīvo un ziemas.

Putnu var atrast praktiski jebkurā mūsu planētas vietā. Viņa dzīvo Eiropā visur, izņemot Īslandi, Austrumos un Āzijā, Āfrikas valstīs un Krievijas teritorijā, izņemot Kolas pussalu. Zīle ir mazkustīgs putns un reti sastopams. Izvēlas vietu, kur dzīvot mežainā vietā pie ūdens. Zīlītes var dzīvot jebkuros klimatiskajos apstākļos un praktiski nekad migrē, paliekot pavadīt ziemu apdzīvotā vietā. To var atrast lielās pilsētās pilsētas laukumos, dārzos un parkos, lauku rajonos, netālu no stādījumiem un olīvu birzēm.

Nesen tika identificētas divas pilnīgi atšķirīgas lielās zīles pasugas: pelēkais zīle, kas dzīvo Dienvidāzijā un austrumu zīle no Āzijas austrumu daļas.

Fotogrāfijas lielām krūtīm savvaļā:

Fotoattēls. Lielas zīle peldes.

Fotoattēls. Liels zīle uz olu dēšanas.

Fotoattēls. Zīle un viņas pēcnācēji. Cāļi titmouse.

Video filma kā zīle steigā, lai izveidotu ligzdu

Video: "Tit - liels cīņa"

Vēl viens video par titmouse - cīņa pie ziemas siles ārpus loga

Un vēl viens video no zīleņa titula: “Zīle atpūšas”

Krūšu apraksts

Vārds "zīle" tika veidots no nosaukuma "zilā krāsa", tāpēc tas ir tieši saistīts ar putnu debeszils (Cyanistes caeruleus), kas agrāk piederēja krūšu ģints krāsai. Daudzas sugas, kas iepriekš piederēja reālām krūtīm, tagad ir pārceltas uz citu ģinšu kategoriju: Sittiparus, Machlolophus, Periarus, Melaniparus, Pseudopodoces, Gaiček (Roecil) un debesziliem (Syanestes).

Izskats

Sinitsiy ģimenes pasugas ir: garās un rēķinā bumbas. Mūsdienās pasaulē ir vairāk nekā simts zināmu un diezgan labi izpētītu putnu sugu, kas pieder pie šīs ģints, bet tagad tikai tie putni, kas ir iekļauti zīlītes ģimenē, tiek uzskatīti par īstām krūtīm. Gray-tit sugu pārstāvjiem ir raksturīga plaša melna josla gar vēderu, kā arī kaula trūkums. Galvenā sugu atšķirība ir muguras, melnās vāciņa, balto plankumu uz vaigiem un gaišās krūtis pelēka krāsa. Vēders ir balts, ar melnu melnu joslu.

Tas ir interesanti! Aste ir pelnu un astes spalvas astē ir melnas. Apakšējā daļa ir arī melna, un sānos ir raksturīga balta krāsa.

Lielais zīle ir mobils, drīzāk nežēlīgs putns, kura ķermeņa garums ir 13-17 cm, vidējais svars ir 14-21 g un spārnu spārns nav lielāks par 22-26 cm. acis ir balti vaigi, olīvu zaļa augšējā un dzeltenā apakšējā daļa. Daudzas šīs sugas pasugas atšķiras dažās ļoti izteiktajās svārstību krāsās.

Raksturs un dzīves veids

Bēdīgs titmouse ir ļoti grūti slēpt vai atrasties tajā pašā vietā ilgu laiku. Šāds putns ir pieradis pie pastāvīgas kustības, bet ir pilnīgi nepamatots attiecībā uz dzīvotņu putnu radību. Cita starpā krūtīm nav konkurentu veiklības, mobilitātes un zinātkāri, un, pateicoties stingrām un ļoti spēcīgām kājām, šāds mazs putns spēj izpildīt daudzus trikus, tostarp visu veidu trikus.

Pateicoties labi attīstītām ķepām, titmouses izdzīvo pat nelabvēlīgos apstākļos, lielā attālumā no ligzdas. Piestiprinot nagus zarņa virsmai, putns ātri aizmidz, kļūstot līdzīgi kā mazs un ļoti pūkains gabals. Tā ir šī funkcija, kas viņu ietaupa pārāk daudz ziemas aukstuma laikā. Visu zilās krūšu, galvenokārt mazkustīgu, bet pēc speciālistu domām, dzīvesveids dažām sugām mēdz laiku pa laikam klīst.

Neskatoties uz to, katram krūšu tipam piemīt tikai savas raksturīgās, raksturīgākās iezīmes, un īpašības, kas apvieno visus ģints pārstāvjus, ir skaistas un neaizmirstamas spalvas, neticami piedauzīga uzvedība un vienkārši aizraujošas ar savu slavenumu, skaļu dziedāšanu.

Šīs sugas putnu līdakas process dabiskos apstākļos notiek tikai reizi divpadsmit mēnešos.

Tas ir interesanti! Pelēkās zīles parasti novēro pa pāriem, bet dažreiz šie putni tiek apvienoti mazās intraspecificās grupās vai ar citām putnu sugām. Tā sauktās jauktās ganāmpulki ir produktīvāki, meklējot pārtiku izsalkušajā sezonā.

Pēc savas būtības absolūti visu veidu krūtis pieder visdabiskāko dabas tehnoloģiju kategorijai. Pieaugušie aktīvi iznīcina daudzus daudzus kaitīgus kukaiņus, tādējādi saglabājot zaļos stādījumus no nāves. Piemēram, viena ģimene, kas baro savus bērnus, dzimusi pēcnācējiem, ir nepieciešama, lai notīrītu vairāk nekā četrus desmitus koku no kaitēkļiem. Lai sazinātos savā starpā putnu krūtis, tiek izmantots īpašs “čīkstošs” čivinātājs, kas attālināti atgādina skaņas un melodiskās „zilās zilās” skaņas.

Cik krūtis dzīvo

Dzīve titmouse dabiskos apstākļos ir ļoti īsa un parasti ir tikai trīs gadi. Kad lielais zīle tiek turēts nebrīvē, tas var dzīvot pat līdz piecpadsmit gadiem. Tomēr šāda neparastu putnu mājdzīvnieku kopējais paredzamais mūža ilgums ir atkarīgs no daudziem faktoriem, ieskaitot uzturēšanas un barošanas noteikumu ievērošanu.

Seksuāla dimorfisms

Pelēkās zīlītes sievietēm ir šaurāka un vājāka josla uz vēdera.. Lielās zīlītes sievietes ir ļoti līdzīgas vīriešiem, bet kopumā tās ir nedaudz blāvas plankumu krāsas, tāpēc melnie toņi galvas un krūtīs ir tumši pelēki, un kakla un melnā josla uz vēdera ir nedaudz plānāka un var tikt pārtraukta .

Krūšu veidi

Saskaņā ar Starptautiskās ornitologu savienības bāzes datiem Parus ģints sastāvā ir četri veidi:

  • Pelēks zīle (Parus cinereus) - skats, ieskaitot vairākas pasugas, kas pirms kāda laika piederēja lielajam titam (Рar major),
  • Bolshakvai Liels zīle (Parus major) - lielākās un daudzās sugas, t
  • Austrumivai Japāņu zīle (Parus minor) - skats, ko attēlo vairākas apakšsugas, kas nav atšķirtas ar sajaukšanu vai biežu hibridizāciju, t
  • Zaļš zīle (Parus monticolus).

Vēl nesen, austrumu vai japāņu zīlītes sugas tika klasificētas kā Lielā Zīteņa pasugas, bet, pateicoties Krievijas pētnieku centieniem, bija iespējams konstatēt, ka šīs divas sugas vienkārši ir līdzāspastāvēt.

Dzīvotne

Pelēko zīni pārstāv trīspadsmit pasugas:

  • R.c. ambiguus - Malacca pussalas un Sumatras salas iedzīvotājs,
  • P.c. Сaschmirensis ar pelēku plankumu galvas aizmugurē - Afganistānas ziemeļaustrumu, Pakistānas ziemeļu daļas un Indijas ziemeļrietumu iedzīvotājs,
  • P.c. сinereus Vieillot ir nominālā pasugas, kas dzīvo Java salas un Sundas mazo salu teritorijā,
  • P.c. desolorans Koelz - Afganistānas ziemeļaustrumu un Pakistānas ziemeļrietumu iedzīvotājs,
  • P.c. hainanus E.J.O. Narterts ir Hainanas salas iedzīvotājs,
  • P.c. Intermedia Zarudny - Irānas ziemeļaustrumu un Turkmenistānas ziemeļrietumu iedzīvotājs,
  • P.c. mahrmattt E.J.O. Nārtsts ir Indijas ziemeļrietumu un Šrilankas sala,
  • P.c. planorums E.J.O. Narterts ir ziemeļu Indijas, Nepālas, Butānas, Bangladešas, Mjanmas centrālās daļas un rietumu iedzīvotājs.
  • P.c. sarawacensis Slater - Kalimantanas salas iedzīvotājs,
  • P.c. sturaye Koelz - Indijas rietumu, centrālās daļas un ziemeļaustrumu iedzīvotājs,
  • P.c. temrilum Meyer de Sсhauens vairāk - Taizemes centrālās daļas un rietumu iedzīvotājs, Indohīnas dienvidos,
  • P.c. vauriei Riplay ir Indijas ziemeļaustrumu rezidents,
  • P.c. Ziarats Wh Whistler ir Afganistānas rietumu Pakistānas centrālās un dienvidu iedzīvotājs.

Lielais zīle ir visas Tuvo Austrumu un Eiropas teritorijas iedzīvotājs, atrodams Ziemeļamerikā un Centrālāzijā, apdzīvo dažus Ziemeļāfrikas apgabalus. Piecpadsmit lielās zīles pasugas ir nedaudz atšķirīgas:

  • P.m. harhródite ir Itālijas dienvidos, Grieķijas dienvidos, Egejas jūras salās un Kiprā dzīvojošs iedzīvotājs, t
  • P.m. blanfordi - Irākas ziemeļu, ziemeļu, centrālās daļas un Irānas dienvidrietumu daļas iedzīvotājs,
  • P.m. bokharasis - Turkmenistānas teritorijas iedzīvotājs, Afganistānas ziemeļos, Kazahstānas un Uzbekistānas centrālās daļas dienvidos;
  • P.m. соrsus - Portugāles, Spānijas un Korsikas teritorijas iedzīvotājs,
  • P.m. Eski ir Sardīnijas teritoriju rezidents, t
  • P.m. - Āfrikas ziemeļrietumu iedzīvotājs, no Marokas rietumu daļas teritorijas līdz Tunisijas ziemeļrietumu daļai, t
  • P.m. ferghansis - Tadžikistānas, Kirgizstānas un Rietumu Ķīnas iedzīvotājs,
  • P.m. karustini - Kazahstānas dienvidaustrumu vai Dzungāru Alatau, galējās Ķīnas ziemeļrietumu daļas un Mongolijas, Transbaikālijas, Amūras un Primorijas augšpuses, Okhotskas jūras krasta ziemeļu daļa,
  • P.m. karelini - Azerbaidžānas dienvidaustrumu un Irānas ziemeļrietumu iedzīvotājs,
  • P.m. majór - tipisks kontinentālās Eiropas iedzīvotājs, uz ziemeļiem un austrumiem no centrālās daļas, un Spānijas ziemeļu daļa, Balkāni un Ziemeļitālija, Sibīrija, uz austrumiem līdz Baikālam un uz dienvidiem līdz Altaja kalniem, austrumu un ziemeļu Kazahstāna, atrodas Āzijas Āzijā, ha Kaukāzs un Azerbaidžāna, izņemot dienvidaustrumu daļu, t
  • P.m. mallorsae - Baleāru salu iedzīvotājs,
  • P.m. Newtoni - Britu salu, Nīderlandes un Beļģijas teritorijas iedzīvotājs, kā arī Francijas ziemeļrietumu daļa, t
  • P.m. niethammeri - Krētas teritoriju iedzīvotājs,
  • P.m. Terraesanctae - Libānas, Sīrijas, Izraēlas, Jordānijas un Ēģiptes ziemeļaustrumu iedzīvotāji,
  • P.m. Turcija - Kazahstānas dienvidaustrumu daļas un Mongolijas dienvidrietumu teritorijas iedzīvotājs.

Savvaļā sugas pārstāvji ir sastopami dažādās meža zonās, visbiežāk atklātākajās vietās un malās, apmetas arī pie dabas rezervuāru krastiem.

Austrumu vai japāņu zīni pārstāv deviņi pasugas:

  • P.m. amaminiensis - Ryukyu salu ziemeļu iedzīvotājs,
  • P.m. mmmmtus - Ķīnas dienvidu un Vjetnamas ziemeļu iedzīvotājs,
  • P.m. dagletensis - Ullyndo salas iedzīvotājs netālu no Korejas,
  • P.m. kagoshimae - Kyushu un Goto salu dienvidu iedzīvotājs,
  • P.m. minór - austrumu Sibīrijas, Sahalinas dienvidu, austrumu centrālās un ziemeļaustrumu Ķīnas, Korejas un Japānas iedzīvotājs,
  • P.m. nigrilrisis - Rukuku salu dienvidu iedzīvotājs,
  • P.m. nubiсlus - Mjanmas austrumu iedzīvotājs, Taizemes ziemeļi un Indohīnas ziemeļrietumi,
  • P.m. Okinawae - Ryukyu salu centra iedzīvotājs,
  • P.m. tibetanuss - Tibetas dienvidaustrumu iedzīvotājs, Ķīnas centrālās daļas dienvidrietumi un dienvidi, Mjanmas ziemeļi.

Zaļais zīle ir izplatījies Bangladešā un Butānā, Ķīnā un Indijā, kā arī dzīvo Nepālā, Pakistānā, Taizemē un Vjetnamā. Šīs sugas dabiskās dzīvotnes ir boreālie meži un meža zonas mērenās platuma grādos, subtropos un tropu zemienes lietus meži.

Zīlītes diēta

Aktīvās audzēšanas periodā krūtis barojas ar maziem bezmugurkaulniekiem, kā arī to kāpuriem. Spalvas kārtas iznīcina milzīgu mežu kaitēkļu klāstu. Tomēr visbiežāk sastopamā titāna barošanas devas pamatā ir:

  • tauriņš,
  • zirnekļi
  • nūjiņas un citi bugs,
  • Diptera kukaiņi, ieskaitot mušas, odi un melnkāji, t
  • hemiptera dzīvās būtnes, ieskaitot bedbugs.

Arī krūtis tiek izmantotas pārtikas prusaku, orthoptera kā siena un kriketa formā, mazie spāres, retinopterāni, auskari, skudras, ērces un millipedes. Pieaugušais putns ir ļoti spējīgs ēst bites, no kurām pirms tam tiek noņemta dzeltena.. Sākot pavasari, krūtis var medīt par šādu upuri, kā punduris, kas pēc miega režīma atstāšanas joprojām paliek neaktīvs un ļoti pieejams putniem. Nestlings parasti tiek barots ar visu veidu tauriņu kāpuriem, kuru ķermeņa garums nepārsniedz 10 mm.

Rudenī un ziemā dažādu dārzeņu barības, tostarp lazdu sēklu un Eiropas dižskābarža, loma krūšu diētā ievērojami palielinās. Putni barojas kukurūzas, rudzu, auzu un kviešu graudu laukos un platībās.

Putni, kas dzīvo Krievijas ziemeļrietumu teritorijā, bieži ēd dažu visbiežāk sastopamo augu augļus un sēklas:

  • ēda un priedes
  • Maple un Linden,
  • ceriņi
  • bērzu koki
  • zirgu skābenes,
  • Pikulnikova
  • dadzis
  • sarkanais aļģis
  • Irgi,
  • pīlis,
  • mellenes,
  • kaņepes un saulespuķes.

Galvenā atšķirība starp lielām krūtīm un citām šīs ģints sugām, tostarp zīle un zīle, ir tās pašu rezervju trūkums ziemai. Šāds gudrs un ļoti mobilais putns spēj ļoti prasmīgi atrast pārtiku, ko rudenī savāc un slēpa citi putni. Pēc ekspertu domām, reizēm Lielo Zīlītes sugu pārstāvji var ēst dažādus kauliņus.

Lai paši sevi barotu, krūtis bieži apmeklē putnu barotavas pilsētās un parkos, kur viņi barojas ar saulespuķu sēklām, pārtikas paliekām un maizes drupām, kā arī sviestu un nesālītas speķa gabaliņiem. Arī lopbarību ražo koku vainagos, parasti uz zemākiem augu līmeņiem un zemaugu vai krūmu lapotnēs.

Tas ir interesanti! Именно у большой синицы среди всех воробьиных имеется самый большой список объектов для охоты, а убив чечётку, обыкновенную овсянку, мухоловку-пеструшку, желтоголового королька или летучую мышь, пернатый хищник легко выклёвывает у них мозг.

Плоды, обладающие слишком твёрдой скорлупой, включая орехи, предварительно разбиваются клювом. Большим синицам присуще хищничество. Представители данного вида хорошо известны, как постоянные и типичные падальщики, кормящиеся на тушах разных копытных млекопитающих.

Pavairošana un pēcnācēji

Mūsu valstī bolšaki, kas ir monogāmi putni un pārī sadalījušies, sāk kopīgi un aktīvi veidot ligzdu. Nestlings šīs sugas pārstāvji ir arī kopā. Putni dod priekšroku ligzdošanai vietās ar reti lapkoku mežu, gar upes krastiem, parku teritorijās un dārzos. Skujkoku mežu zonas nav piemērotas zušu ligzdošanai. Nest krūtis novietotas nišās vecās ēkās vai pietiekoši vecos kokos. Dažreiz jūs varat redzēt sugu pārstāvjus vecajās ligzdās, ko pamet bijušie īrnieki, kas atrodas no diviem līdz sešiem metriem. Ļoti labprāt šīs sugas putni nokļūst ērtās cilvēku ligzdās.

Uz ligzdas konstrukcijas tiek izmantota plānā zāģa un zaru asme, kā arī nelielas augu saknes un pat sūnas. Ērta ligzda ir paklāta ar vilnu, zirnekļu tīkliem, kokvilnas vati, dūnām un spalvām, kuras vidū tiek izspiesta speciāla paplāte, pārklāta ar zirgu astriem vai vilnu. Zīlītes ligzdas izmērs var mainīties atkarībā no ligzdošanas vietas īpašībām, bet iekšējā paplātes izmēri vienmēr ir vienādi: 40-50 mm dziļumā tā diametrs ir 40-60 mm.

Vienu olu dējiņu veido ne vairāk kā piecpadsmit baltas olas ar nelielu spīdumu. Salīdzinoši daudzas plankumi un sarkanbrūni punkti ir izkaisīti pa olu čaumalas virsmu, kas veido savdabīgu korpusu olas tukšajā pusē. Lielas krūtis olas divreiz gadā. Pirmā olu dēšana notiek aprīļa pēdējā desmitgadē vai pašā maija sākumā, bet otrā - aptuveni vasaras vidū.

Mātītes mazliet mazāk nekā pāris nedēļas izperē olas. Visu šo laiku vīrietis rūpējas par sievieti un baro viņu. Pirmo pāris dienu izšķīlušies cāļi ir pārklāti ar pelēcīgu leju, tāpēc sieviete neatstāj savu ligzdu, bet sasilda pēcnācējus, kas parādījušies pasaulei ar savu siltumu.

Šajā periodā vīrieši baro ne tikai sievietes, bet arī visus viņa pēcnācējus. Tikai pēc tam, kad cāļu ķermenis ir klāts ar tipiskām spalvām, sievietes un vīrieši kopā sāk barot savus daudzos un neticami nevērīgos pēcnācējus.

Tas ir interesanti! Pārošanās sezonā krūtis nav smieklīgi un nemierīgi putni, bet ļoti agresīvi putni pret kādu no saviem biedriem.

Aptuveni septiņpadsmit dienas vēlāk cāļu ķermenis ir pilnībā pārklāts ar spalvām, tāpēc viņi gatavojas pilnīgai neatkarībai, bet vēl vienu nedēļu jaunie putni dod priekšroku, lai tie būtu tieši pie saviem vecākiem, kuri periodiski cenšas tos barot. Šādi nepilngadīgie krūtis sasniedz pilnīgu seksuālo briedumu tikai tuvāk gadam.

Dabas ienaidnieki

Krūtis - ļoti noderīgi putni gan dārzkopības apstākļos, gan tradicionālajā mežsaimniecībā. Viens no dabas faktoriem, kas nelabvēlīgi ietekmē visu veidu krūtīm, ir bads ziemas salnās. No barības trūkuma ziemā katru gadu mirst liels skaits ģints pārstāvju. Arī dabā pieaugušie vīķi, zaķi, kā arī daži meža savvaļas kaķi un mājas kaķi, kas ir diezgan lieli pūces un citi peldoši plēsēji, aktīvi medī visu šķirņu sugas.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Līdz šim daudzas krūšu apakšsugas ir diezgan daudzas, tāpēc tām nav īpaši vajadzīgi aizsardzības vai aizsardzības pasākumi. Tomēr ir diezgan reti sastopamas un mazāk izplatītas sugas, kas patlaban praktiski atrodas uz izzušanas robežas.

Piemēram, reti sastopamais un mazpētītais dienvidu palearktiskais putns ar balto putnu putnu (Panurus biarmicus) pašlaik ir aizsargāts ne tikai kopā ar citiem maziem kukaiņu putniem, bet arī uzskaitīts Khakassia Republikas Sarkanajā grāmatā. Krievu sarkanajā grāmatā ir iekļauta arī īve vai japāņu zīle, un šīs sugas pārstāvji sporādiski atrodami tikai dienvidu kurilu teritorijā, tāpēc retums ir acīmredzams diapazona ierobežotības dēļ.

Vārda etimoloģija vai tas, kāpēc putns tika saukts par zīliņu

Reiz putns tika saukts par "zinitsa" un pat "zinziver". Putna nosaukuma sākotnējā izcelsme ir saistīta ar viņas dziesmu - “zin-zin”. Vēlāk tas nedaudz mainījās, vārds “zīle” sāka apzīmēt raksturīgo, kaut arī netiešo dzīvnieka spalvas nokrāsu. Zinātnieki šādu procesu sauc par nacionālu etimoloģisku tuvināšanos.

Vārds parādījās slāvu tautās, un dažās valodās tas tiek izrunāts gandrīz vienādi. Ukrainā tas ir zils, horvātu valodā tas ir sjenica, bet baltkrievu valodā tas ir sinica.

Autora fotogrāfija: hedera.baltica, CC BY-SA 2.0

Zīle: apraksts un fotoattēls. Kā izskatās titmouse?

Ģimene sastāv no putniem, kas ir līdzīgi gan izskatu, gan dzīvesveidu. Tie ir mazi, ar ķermeņa garumu 10-20 cm, ar spārnu 16-26 cm, titmies sver no 7 līdz 48 gramiem.

Mazākais ģimenes loceklis ir ugunsdzēsības galva Remez (lat. Cephalopyrus flammiceps), ar ķermeņa garumu līdz 10 cm un svaru 7 g. Lielākais ģimenē ir tibetiešu podsnosoyok (lat. Pseudopodoces humilis) ar ķermeņa izmēru 19-20 cm un svaru 45-48 g.

Firehead Remez. Autora fotogrāfija: Francesco Veronesi, CC BY-SA 2.0

Tibetas lozhnosoyuka. Autors: Mark Houston, Visas tiesības aizsargātas

Zīlītes galva ir liela, ar nelielām apaļām acīm. Skolēna varavīksnene bieži ir tumša, tikai zīlītes plecā (lat. Melaniparus guineensis) tas ir bālgans un dažās sugās (piemēram, tumšs zīle (lat. Melaniparus funereus) un crested tit (lat. Lofofāni cristatus)) - sarkanīgi.

Daudzām sugām savās galvās ir kontrastējošā krāsa, un dažām ir kronis ar garenām vainaga spalvām.

Liels zīle Autora fotogrāfija: xulescu_g, CC BY-SA 2.0

Crested tit Autora fotogrāfija: Carlos Delgado, CC BY-SA 4.0

Putnu knābis bieži ir īss, taisns, konusveida, spēcīgs, noapaļots augšpusē un izliekts no sāniem. Dažreiz tas ir ļoti asi. Tibetas krūtīs knābis ir garš un noliekts. Putni var sagraut koku sēklas vai mizas, lai tās varētu novākt kāpurus un kukaiņus.

Noapaļotās nāsis atrodas supraclavikālā pamatnē, tās ir pārklātas ar īsiem sariem līdzīgām spalvām.

Liels zīle Autora fotogrāfija: Thorsten Denhard, CC BY-SA 3.0

Krūšu spārni ir mazi, mazi - līdz 77 mm garš, ar 10 primārajām spārnu spalvām. Pirmās ir īsākās, apmēram divas reizes īsākas par otro.

Dažu sugu astes ir garas (līdz 64 mm), bet citas ir īsas, ar nelielu griezumu galā vai ar gludu malu. Sastāv no 12 astes spalvām.

Liels zīle Autors: Salvatore De Castro, CC BY-SA 4.0

Putnu lidojums ir pulsējošs un nevienmērīgs. Lidojoša zīle izskatās vairāk kā peldētājs, kas pārvietojas ar krūšu kurvīti. Ar ātru spārnu spārnu vairākas reizes, putns lido ar inerci, taupot enerģiju, un pēc tam seko jauna atloku sērija.

Ģimenes locekļu lidošanas iespējas ir nelielas. Bet tas viņiem nav ļoti svarīgs: viss maršruts pie zilā zīle ir no koka līdz kokam, no meža līdz mežam, no žoga līdz žogam. Bet lidojumā putns izdodas uzņemt kvalificētus lidojumus - kukaiņus.

Titmouses lieliski pārvietojas koku vainagā, gan vertikāli, gan horizontāli, var tikt piekarināti no apakšas uz konusiem un zariem. Spēcīgi muskuļi un asas izturīgas nagi palīdz izdarīt dažādus akrobātiskos trikus, meklējot kukaiņus, par kuriem pat ir sakāms sakāmvārds: "Mazs putns, bet spīle ir asa."

Un patiešām, putnu kājas ir diezgan garas, spēcīgas, ar spēcīgiem pirkstiem un izliektām asām nagām. Visjaudīgākais siksna pie aizmugures pirksta.

Asas zīle. Autora fotogrāfija: Jocelyn Anderson, CC0

Krūtis ir bieza un mīksta. Seksuālā krāsu atšķirība bieži ir vāji izteikta. Bet ir izņēmumi:

  • Piemēram, ugunsdzēsības Remez vīriešu un sieviešu pārošanās apģērbs (lat. Cephalopyrus flammiceps) labi pamanāms, un pārējais laiks maz atšķiras.
  • Vīriešu Āfrikas tumšs zīle (lat. Parus funereus) pilnīgi melns, sieviešu tumši pelēks.

Jaunie putni atšķiras no veciem putniem tikai gaišākos krāsojumos. Visas ģimeņu sugas iemūžina vienu reizi gadā: pēc ligzdošanas perioda tās pilnībā izmaina, nevis daļēji. Pirmie gadi viņu dzīves pirmajā rudenī tiek aizstāti ar spalvām.

Yew (japāņu) zīle. Autora fotogrāfija: Laitche, CC BY-SA 4.0

Spalvas un kontrastu krāsotas spalvu krūtis. Atšķirība starp krūtīm ir izteikta to krāsās. Parasti melnā krāsā esošā pigmenta krāsā baltā, melnā, sarkanīgā, pelēkā, zilā krāsā toņi ir apvienoti. Dažās pigmentu sugās esošie lipohromi putniem rada zaļganu un dzeltenu toņu.

Parasti putniem ir “vāciņš”, kas ir kontrasts ar vaigu krāsu, “kaklasaiti”, kakla plankumiem, spārnu spalvas un astes laukiem. Lielā zīle, zilā zīle, uz galvas un spārniem ir redzamas gaiši zilas, debeszils spalvas. Tikai Himalaju putu zīle (lat. Sylviparus modestus) ir krāsots ne pārāk spilgti, zaļganu olīvu toņos. Beak un kājas krūtīm visbiežāk ir pelēkas.

Himalaju putu zīle Autora fotogrāfija: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Kā dzied?

Krūtis dzied monotoni, bet labi. Viņu dziedāšana ir atkarīga no sugas. Dažreiz tā ir melodiska un tīra trillēšana, svilpes, čukstēšana, chirps. Jūs varat dzirdēt viņu balsi no februāra sākuma līdz jūnijam, kā arī vasaras beigās.

Ir divi galvenie zīlītes dziesmu veidi: demonstratīvs, ar kuru putni piesaista partnerus un teritoriālo. Papildus galvenajām sugām ir arī raksturīgs zvana zvans visiem tsinitsykh: "qi-qi", "si-si", "zin-zin" vai "jo-ji". Lielie zīni dzied grūtāk nekā citi, eksperti atzīmē 40 radīto skaņu variācijas.

Krievijā cilvēki saņēma titas deviņus locekļus un ticēja viņas dziedāšanas burvīgajai varai. Tika uzskatīts, ka putns spēlē pravieša lomu, izklausās ļaujot jums uzzināt par gaidāmo nelaimi vai prieku. Viņas balss arī kalpoja kā zīme, kas prognozē laika apstākļus. "Ja zīle svilpes, tā būs skaidra, silta diena, un, ja tas pīkst, tad naktī būs spēcīgs sala."

Pelnu titmouse Autora fotogrāfija: Bekija Matsubara, CC BY 2.0

Kā atšķirt vīriešu krūtis no sievietes?

  • Plūmes

Daudzu sugu mātītes ir krāsotas tādās pašās krāsās kā vīriešiem, bet spilgtumā ir dimmeri. Lielo krūšu mātītes izceļas ar zaļganām mugurām, mīkstiem “vāciņiem” un melnu svītru uz krūtīm, kas ir plānākas nekā vīriešu kārtas. Bet tikai ar pieaugušiem putniem var izšķirt to toni, jaunos krūtīs vīrieši atgādina sievietes.

  • Cloakālās izvirzījums

Uzticamāk ir izmērīt klonālo izvirzījumu vaislas sezonā. Vīriešiem tai ir seksuāla tuberkuloze, sievietēm bez izspiešanas. Bet ir nepieciešams to prasmīgi noteikt.

  • Mutes plāksteris

Putnus var izšķirt arī ar apmetnes vietu, kas parādās tikai sievietēm.

Plankumaina vieta ir neskaidra asinsvadu bagātīga vieta. Viņi putni sasilda ar olām.

Vīrietis (pa kreisi) un sieviete (pa labi) Austrumu zīle. Autora fotogrāfija: Alpsdake, CC BY-SA 3.0

Kur dzīvo krūtis?

Lielākā daļa tits dzīvo ziemeļu puslodē. Putni ir izplatīti Eiropā, Āzijā, Ziemeļāfrikā un Subsahāras Āfrikā, kā arī Ziemeļamerikā. Krūtis nenotiek Austrālijā, Dienvidamerikā un Centrālamerikā, Antarktīdā, Madagaskarā, Karību jūras salās, Jaunajā Gvinejā, bet atrodas Sundā un Filipīnu salās, kā arī Taivānā. Āzija tiek uzskatīta par krūšu dzimteni, jo šeit ir atrodama vairāk nekā puse no visām ģimenes sugām.

Krievijas teritorijā dzīvo 9, saskaņā ar citiem 11 ģimenes datiem:

  • liels zīle (lat. Parus major),
  • crested zīle (lat. Lofofāni cristatus),
  • parastais zils zīle (lat. Cyanistes caeruleus),
  • balta debeszils (lat. Cyanistes cyanus),
  • tux (lat Periparus ater),
  • brūna galvas zīle (lat. Poecile montanmums),
  • melngalvju zīle (lat. Poecile palustris),
  • pelēkā galviņa (lat. Poecile cinctus),
  • kukaiņu zīle (lat. Sittiparusvarius).

Vasarā krūtis dzīvo visu veidu mežos, mazāk iespējams doties uz atklātām teritorijām. Kalnos tie atrodas līdz 4200 m augstumam. Rudenī un ziemā viņi pulcējas ganāmpulkos un lido līdz cilvēka mājoklim. Putnu skaits azūru koku saimēs sasniedz 5-15 cilvēkus.

Baltā zīle (lat. Cyanistes cyanus) ir iekļauts Baltkrievijas Republikas un Krievijas Federācijas Sarkanajās grāmatās. Baltā spārna zīle ir iekļauta Starptautiskajā sarkanajā grāmatā (lat. Machlolophus nuchalis), kas dzīvo atsevišķās grupās tikai Indijas rietumos un dienvidos. To sugu sarakstā, kurām nepieciešama īpaša uzmanība, ir zīleņa zīle (lat. Sittiparus varius), kas Krievijā ir atrodams tikai Dienvidkurilēs.

Melnais zīle. Foto autors: Ivan Medenica, CC BY-SA 4.0

Ko ēd krūtis?

Titmouses ir galvenokārt kukaiņu putni. Bet dabā tie barojas ar citiem maziem bezmugurkaulniekiem, kā arī augu barību. Viņi iznīcina lielu skaitu kaitīgu kukaiņu, to kāpuru, mīkstmiešu un zirnekļveidīgo.

Ģimenes locekļu uzturs ir sezonāls. Rudenī un ziemā, kad nav kukaiņu, krūšu barošana sastāv no augu pārtikas. Šajā laikā viņi ierodas apdzīvotās vietās. Putni bieži barojas. Īpaši patīk saulespuķu sēklas. Zīlītis ņems vienu sēklu savā knābī, lidos uz tuvāko koku zari, piespiedīs to ar divām kājām uz zaru un stingri ar arku ar arku. Ēd vienu sēklu, lido pēc otra.

Viņš mīl zīliņu un bekonu. Jūs varat to nodot tikai neapstrādātiem putniem. Ir iespējams barot titmouse ar auzām, drupatas no baltmaizes. Putni bieži lido uz saimniecībām, tur nozvejas mušas un nozagt pārtiku, ko tie dod mājlopiem. Reizēm viņi var apmeklēt atkritumu izgāztuves, meklējot pārtiku, un nekad nepārkāpj rāpuļus.

Melns zīle Autora fotogrāfija: Andreas Eichler, CC BY-SA 4.0

Raksturīga krūšu iezīme - spēja iegūt pārtiku, piekārtiem uz zariem. Tātad viņi nonāk pie mugurkaulniekiem, kas slēpjas zem garoza.

Dienas laikā viens debeszils ēd līdz 600 un pēc dažiem datiem līdz 1600 kukaiņiem vai 15-20 tūkstošiem zīdtārpiņu olu. Putnu svars, ko zīle ēd vienā dienā, ir aptuveni vienāds ar savu svaru.

Lielais zīle ir arī plēsējs. Mistiskais labestības un laimes simbols viegli izceļ dažu dzīvnieku galvaskausus un ēd viņu smadzenes, no saviem kauliem ēd mīkstos audus. Šis fakts tiek apstiprināts attiecībā uz sikspārņiem, putniem: parastu auzu, zvirbuļu, krāna deju un piedevu.

Vītolu zīle, melohka un zilā zīle veido krājumus ziemai. Viņi slēpj pārtiku visu gadu un pat tad, ja viņi baro cāļus. Bet lielākā daļa putnu krājumu tiek veidoti pavasarī un rudenī. Viņi sēklas ievieto tūkstošos dažādās vietās, bet tad viņi tos kaut kā atrod.

Baltā Azure. Autora fotogrāfija: Levashkin, CC BY-SA 4.0

Vaislas krūtis

Putni sasniedz seksuālo briedumu par 9-10 mēnešiem. Kopumā krūtis ir monogāms, lai gan ir zināmi bigamijas gadījumi. Viņi ligzdo pāros, sargā to teritoriju. Lai sāktu reproducēšanu aprīlī un maijā.

Lielajos zīlēšanās alianses sāk veidoties ilgi pirms šī laika. Jau janvāra sala dienās jūs varat dzirdēt, kā viņi zvana, skar un redz vīriešu strīdus. Pavasarī, cīnoties par sekcijām, īpaši bīstami parādās to bīstamās demonstratīvās pozīcijas, vertikālie lidojumi, izvilkšana ar “kolonnu” un squats. Izstiepšanas laikā lielā zīle tēviņi parādīja viens otru melnu plankumu zem astes, kas ir viņu hierarhiskā ranga un vecuma galvenā iezīme. Viņi arī uzrāda melnu vāciņu uz galvas, saskaņā ar kuru konkurenti viegli atšķirt viena otru. Dažreiz viņi lido uz augšu, esot pretēji viens otram un nolaupīju savus spārnus.

Svarīgs notikums krūtīs - laipnības periods. Tēviņš griežas ap sievu, plosās ar pazeminātiem spārniem, demonstrējot cāļu uzvedību, kas rāda, ka viņai ir visas paredzētās vietas ligzdai. Sievietei var arī pierādīt cāļa uzvedību, ja viņai patika vīrietis. Partneri parāda, kā viņi var manipulēt ar filiālēm, kas norāda uz viņu spēju veidot ligzdu, vīrietis baro sievietes.

Februārī vecie putni jau ir apvienoti pāros, kas bieži veidojas kopš pēdējās vaislas sezonas. Pat ja vīrieši un sievietes ziemās dažādās vietās, viņi atrod viens otru. Jauni putni pavada vairāk laika, meklējot partneri. Krūtis saglabā pāri pat cāļu nāves vai dēšanas zaudēšanas gadījumā. Ligzdošanas periodos (pavasarī un vasarā) šie putni ir grūti pamanāmi, slepeni un mierīgi uzvedas. Tāpēc šķiet, ka krūtis lido kaut kur vasarā.

Visbiežāk krūtis būvē ligzdas gatavos koku dobumos, retāk ar vietu trūkumu - bedrēs, zemēs, zemē, kāršu ligzdās vai akmeņu plaisās. Bieži tie izmanto ligzdojošām caurulēm, pastkastītēm un citām putnu viedoklim piemērotām vietām, vismaz kaut kā piemērotas cāļu audzēšanai. N.A. Zarudnyy Kazahstānā atrada lielu zīlītes ligzdu, kas izvietota vecā kamieļu galvā. Ieeja bija astoņkājis foramen, un iekšpusē bija mīksts oderējums.

Brūns galvas zīle vai dūšīgs (latīņu lats.) Dzīvo zem visiem dobumiem. Poecile montanus). Apmēram pusotru metru no zemes, viņa atrod sev ērtu dobumu un tajā iekārto ligzdu. Bet, ja jūs neatrodat dobu koku, sapuvušā kaņepī vai sausā kokā, ar savu mazo knābi, izvelciet padziļinājumu un apmetieties tajā. Lielas krūtis (lat. Parus major) dod priekšroku vidējiem un pat augstiem grīdām (no 1-6 m līdz 10 m).

Pelnu titmouse Autora fotogrāfija: Alan Vernon, CC BY 2.0

Tā kā krūtis veido ligzdas un sāk audzēt agrā pavasarī, cāļu vietai jābūt ļoti siltai. Sievietes biežāk nodarbojas ar būvniecību, retāk abiem vecākiem. Krūšu ligzda ir izgatavota no augu lupatām, kas izklāta ar biezu sūnu, spalvu, dūnu, mākslīgo materiālu un vilnas slāni. Vilna naschipyvayut, piemēram, ar spraugām, kas plūst uz dane, un spalvas paņem, kur plēsīgie putni ēda savu laupījumu. Savas ligzdas paplātes forma parasti ir apmēram 5 cm dziļumā un no 7 līdz 10 cm diametrā.

Гнездо большой синицы, помещавшееся в метеорологической будке города Киева, имело длину 35 см, ширину 28 см, высоту 8,5 см и весило 150 г. В этой постройке находился лоток глубиной в 40 мм и диаметром 75 мм.

Яйца обыкновенной лазоревки. Автор фото: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Иногда синицы откладывают яйца прямо на древесную труху внутри дупла без гнезда и подстилки. Птенцов выводят 1-2, редко 3 раза в год. Veidojot vidēji 2-6, ne vairāk kā 13, saskaņā ar dažiem datiem 14 baltas olas ar brūniem plankumiem un dažādu izmēru plankumiem, veidojot ievērojamu apmali pie strupceļa. Visbiežāk krūtīm ir olas ar vienādi noapaļotiem galiem.

Uguns galviņu kucēniem olām ir blāvi zilzaļa krāsa. Lielā zīle olu vidējais lielums ir 17,9 x 13,7 mm. Mātīte tos inkubē 11-14 dienas (cekulainais zīle - 20 dienas). Katru reizi, kad putns atstāj ligzdu, tas sedz dambi ar sūnu slāni, kas ir sava veida sega. Vīrieši visu laiku baro sievietes, un tad kopā ar viņu baro cāļus.

Azūras zīlītes olas. Foto: nottsexminer, CC BY-SA 2.0

Zīlītes veidošanās ilgst aptuveni 1 mēnesi. Jaundzimušie cāļi sver 1-1,3 g, tie izskatās pilnīgi kaili, jo spalvas, kas aug uz pleciem, galvas un muguras stick uz ķermeni. Viņiem ir acu plaisas un dzirdes fragmenti, bet tie jau ir spējīgi izdot tikko dzirdamu čīksti.

Visvairāk cāļi aug pirmajās 10 dienās. 4 dienas pēc dzemdībām kubi atver dzirdes fragmentus, un astotajā dienā tie kļūst pilnīgi redzami. Pēc 11 dienu vecuma pēc inkubācijas tie kļūst līdzīgi pieaugušajiem putniem. Tie ir pārklāti ar spalvām, bet to spalvu vāks vēl nav pilnībā izveidots.

Ziloņu zīlītes ligzdas. Autors: Ladarozan, CC BY-SA 3.0

Ziloņu zīlītes ligzdas. Autora fotogrāfija: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Vecāki ierodas ligzdā 400-600 reizes dienā. Kad mazie bluebirti aug uz augšu un lido no ligzdas 15-22 dienas, pēcnācēju vecāku aprūpe nebeidzas. Tiny vēl 2 nedēļas paliek kopā mamma un tētis.

Otrā reize, kad vasaras beigās krūtis izķer cāļus, mazākas olas nekā pirmo reizi. Putni var ligzdot tajā pašā vietā vai izveidot jaunu ligzdu.

Cāļi lielas krūtis. Autora fotogrāfija: Arnstein Rønning, CC BY-SA 3.0

Krūšu priekšrocības un kaitējums dabā

Praktiski krūtis ir interesantākas nekā citi putni, kas iznīcina kaitīgos meža kukaiņus. Šo putnu nozīme mežsaimniecībā izskaidrojama ar to, ka atšķirībā no vairuma citu kukaiņu putnu, tie nenokrīt ar rudens sākumu. Viņi turpina intensīvi iznīcināt kaitēkļus ziemas mēnešos. Turklāt krūtis, kas ir labi pielāgotas dzīvībai mežā vai dārzā, var atrast un iegūt citu putnu nepieejamu upuri. Tas viss dod iemeslu, lai krūtis tiktu nodotas visnoderīgākajiem putnu gaļas pārstāvjiem.

Krūtis, līdzīgi kā strazdi, ir labākie mūsu dārzu uzraugi, tāpēc cilvēki cenšas tos piesaistīt savām mājām, veidot putnu un projektētāju barotnes.

Krūtis ir ļoti ērts kā modelis, pētot putnu uzvedību un ekoloģiju. Ģenētika tos izmanto arī zinātniskiem mērķiem.

Krūtis var kaitēt cilvēka ekonomikai. Vēlā rudenī un ziemā viņi uzbrūk biškopībai, klauvē pie krāna caurumiem un pamodina bites. Lielākoties putni nekaitē nevis ēst noteiktu skaitu kukaiņu, bet gan tos nomodā. Agresētas bites saslimst ar Nosemu, ko papildina gremošanas traucējumi un caureja (caureja). Kukaiņi neēd izkārnījumos netīras fekālijas un mirst.

Zelta cekulains zīle Autora fotogrāfija: Dibyendu Ash, CC BY-SA 3.0

Krūšu padevējs: sugas un fotogrāfijas

No 10 krūtīm aukstajās ziemeļu ziemās dzīvo tikai viens. Iemesls ir pārtikas trūkums. Lai saglabātu nemainīgu ķermeņa temperatūru, kas putniem ir 40 °, viņiem ir nepieciešams daudz enerģijas. Ja naktī gaisa temperatūra nokrītas zem 10 °, tad krūtis vienlaicīgi zaudē līdz pat 10% no svara. Mēs varam palīdzēt, ja mēs barojam putnus no rīta pēc aukstās nakts, lai viņi varētu turpināt savas dienas pārtikas meklēšanu.

Ja veicat atvērtu padevēju un padevēju, viņi apmeklē ne tikai krūtis, bet arī daudzus citus putnus. Ir neizbēgama konkurence un iespējamais kaitējums. Tā kā zvirbuļi un baloži ir labāk pielāgoti ēdienam ziemā, vislabāk titrēt, lai izveidotu individuālas „pretlīdzekļu” struktūras.

Krūtīm varat veikt šādus padevēju veidus:

  1. Tvertņu padevēji

Pārtikas produkti šādā padevējā atrodas tvertnē, tas ir aizvērts no nokrišņiem, un tās izsitumi ir atkarīgi no putnu daudzuma dozēšanas nodalījumā.

  1. Caur slepeni

Krūtīm, jo ​​putni ir gudrāki par zvirbuļiem un baložiem, tie dažreiz padara barotājus ar noslēpumu, lai putni sēklas ņemtu pa vienam.

Foto: Tony Alter, CC BY 2.0

  1. Piekaramie padevēji, kas izgatavoti no stieples un izturīgiem materiāliem

Tie ir dizainparaugi, kuru pamatā ir krūšu spēja pakārt otrādi un tādējādi iegūt pārtiku. Piemēram, apturēta kā izturīga bieza stieples režģis.

Šādos padevējos var ievietot barojošas bumbiņas un veselus riekstus. Turklāt jūs varat vienkārši pakārt barības vielu maisījumu uz stieples, konusiem utt.

Autora fotogrāfija: Ann Harrison, CC BY-SA 2.0

Plastmasas režģus un pārāk vieglus materiālus nevar izmantot.

Putni sēž uz lidmašīnas padevējiem, var nokļūt tīklā vai līdzīgos materiālos un salauzt ķepas.

Šādus padevējus nevar izmantot putniem. Foto: Arend, CC BY 2.0

Ko barot krūtis rudenī un ziemā? Padevēju padeve

Ornitologi uzskata, ka putniem nevajadzētu dot lielu daudzumu pārtikas. Pretējā gadījumā krūtis var pārtraukt meklēt un ēst dabisko pārtiku, un tas ir ļoti svarīgi putnu izdzīvošanai. Barības daudzums jāsadala pa periodiem.

  1. Pirmais periods - prikormochny, no oktobra vidus līdz novembra beigām.

Šajā gada laikā krūtis joprojām nevēlas ēst piedāvātos produktus, pierod pie sile. Rudenī putni ikdienā nodrošina 15-20% barības.

  1. Galvenais periods - no decembra sākuma līdz marta sākumam.

Visgrūtākais laiks krūtīm. Jūs varat dot viņiem pilnu likmi, bet nekādā gadījumā tos nevar pārsniegt.

  1. Galīgais periods - pirms pirmās atkausēšanas.

Šajā periodā putni dod 60–80% no normas.

Dažu plūsmu likmes vienam padevējam dienā:

  • 50 grami neapstrādātas gaļas,
  • 200 g labības maisījuma (prosa, saulespuķu sēklas, kaņepes, sasmalcināti kvieši, auzas vai auzu pārslas), t
  • 200 g nezāļu sēklu.

Foto: Johans Hanssons, CC BY 2.0

Labi ēdieni putniem, kurus var ārstēt ar krūtīm:

  • nesaldītas un nesālītas saulespuķu sēklas, t
  • auzas,
  • prosas
  • pērļu mieži
  • lēcas
  • zirņi
  • sasmalcinātas ķirbju un arbūza sēklas, t
  • baltmaizes drupatas
  • Rowan ogas, viburnum, elderberry, wild rose,
  • nātru, quinoa, dadzis, kaņepju, t
  • mazs tauku biezpiens, kas sajaukts ar rīvmaizi,
  • zemesrieksti un rieksti (plakaniem padevējiem, tie jāsaspiež ar nazi), t
  • ciedra kodoli,
  • augļi un žāvēti augļi,
  • cieti vārītas un sasmalcinātas olas un tās čaumalas, t
  • neapstrādāta gaļa un nesālīta speķis.

Nedodiet krūtīm:

  • čipsi,
  • melnā maize
  • veikals sāļie krekeri,
  • grauzdētas un sālītas saulespuķu sēklas, t
  • cepta
  • kūpināts
  • sāļš
  • siers

Grafīta zīle. Autora fotogrāfija: Derek Keats, CC BY 2.0

Kā notvert zīli?

Ornitologi noķer putnus, lai tos apbrīnotu, un redzētu, kādus lidojumus viņi veic, uzzina, cik daudz viņi dzīvo utt. Putnu nozveja ir labāka agri no rīta, ziemā vai vēlā rudenī. Lai to izdarītu, izmantojiet caurspīdīgu slazdu, automātiski aizverot durvis. Kā ēsmu tiek ievietots putnu modelis un barība.

Kā nobiedēt krūtis?

Ziemā krūtis var lidot uz balkoniem, meklējot pārtiku, izsitot izolāciju, piepildot mēslus ar palodzes, skaļi trokšņus. Ja nebūtu iespējams dzīvot ar šīm problēmām, ir pienācis laiks domāt par to, kā noņemt logus no putniem.

  1. Piekariet padevējus prom no logiem un balkoniem un neaizmirstiet tos regulāri aizpildīt.
  2. Veidojiet "antiprisses" (plānas stieples pie apmales, tapas), ieeļļojiet margas ar slidenu smērvielu.
  3. Izveidojiet diskomforta situāciju: pakariet lampu ar zibspuldzes režīmu, spīdīgus objektus ar trokšņa iedarbību, piemēram, diski vai lentes, zilus karodziņus, nobiedējiet putnus ar nepatīkamām smaržām (piemēram, sīpolu smarža).
  4. Ielieciet haizivju vai plēsīgo putnu modeli, līmes attēlus no pūka acīm vai kaķa galvu, ieslēdziet bioakustisko ierīci ar plēsoņu spārnu tapām, putnu ciešanas kliedzieniem.
  5. Iegūstiet kaķi, kas bailēs no balkona.

Pretslīdes logu tapas

Krūšu uzturēšana mājās

Pateicoties gullibilitātei, glibitātei un nepretenciozitātei, daudzu veidu krūtis bieži tiek turētas būros. Svaigi nozvejotie putni nekavējoties uzņem pārtiku, ko tie piedāvā. Viņi pat var tikt pilnīgi sajaukti. Visu veidu krūtis, izņemot lielo, var būt grupās. Lielais zīle nogalina mazus putnus.

Tā kā putns ir ļoti mobils, būrim vai putnu gaļai jābūt plašai, vismaz 60-70 cm garai, 60 cm platai, 80 cm augstai, ar dziļu pannu (no 10-15 cm). Tajā jābūt aprīkotai ar titmouse, dzērāju, lapu koku zariem ar mizu, nevis plastmasas stabiem, peldes tvertni un vairākiem noņemamiem ārējiem padevējiem. Pirmais dzīves laiks būrī, zīle meklēs ūdeni apakšā, pannā. Laika gaitā viņa pieradīs, un ēdienus var pārvietot augstāk.

Taivānas zīle Foto autors: Robert tdc, CC BY-SA 2.0

Ko barot krūtis mājās?

Šīs ģimenes putni pārtikā ir diezgan nepretenciāli. Viņi ēd bieži un daudz. Krūšu biksītes var barot:

  • burkānu un krekeru maisījums ar biezpienu, t
  • vārītas vistas olas
  • baltmaize, kas iemērkta pienā vai saldā tējā
  • žāvēti kukaiņu pulveri, t
  • bieza putra
  • augļi,
  • koku pumpuri
  • miltu tārpi.

Barības krūtis vajag 2 reizes dienā, ielejot tik daudz, cik viņi var ēst. Visiem putniem ir nepieciešami papildus vitamīni, īpaši B1.

Pārtikas veidi var atšķirties atkarībā no krūtīm. Piemēram, mājās gatavotajam ēdienam ir nepieciešama vēl viena maltīte mājās:

  • mizoti priežu rieksti - 5-6 gab.,
  • barot "Padovan" kukaiņu audzētājiem, tas var būt visi krūtis,
  • dīgst graudu maisījumu
  • saaugušas saulespuķu sēklas,
  • ābolu, gurķu, pīlādžu ogu šķēles,
  • Garšaugi: moorīts, putnu alpīnists, pienene, tradescantia,
  • miltu vēža kāpuri - miltu vēzis un to vafeles, t
  • cieta vārīta ola.

Sarkanā zīle. Autora fotogrāfija: Bekija Matsubara, CC BY 2.0

Kā barot zīlītes cāli?

Ir nepieciešams barot ļoti mazu, vēl neuzklātu bērnu putnu - ik pēc 2–2,5 stundām, vēlāk intervālus var palielināt līdz 3-4 stundām. Naktī paņemiet pārtraukumu no 12 līdz 6 stundām. To var barot ar „nakts tējas maisījumu”, kas sastāv no cietām vārītām olām, rīvētiem jēllapām un rīvētiem baltmaizes drupaniem. Tajā pašā laikā uz 1 olas ņem pusi no vidējiem burkāniem un tik daudz krekeriem, ka masa bija mitra, bet nav lipīga rokām. Burkāni ir labāk, lai berzētu rīvei, no kuras iznāk plānas garas sticks.

Laiku pa laikam maisījumu var aizstāt:

  • sasmalcināts, mazs tauku biezpiens,
  • dafnijas vai gammarus
  • sasmalcinātas saulespuķu sēklas,
  • plānas vistas vai liellopu gaļas šķēlītes.

Jūs varat barot cāli ar šļirci, pipeti vai karoti. Gādājot par to, lai viņam sekotu viņa taukam. Svarīgi, lai zem viņa astes un “dakšas” (izdalītajās spraugās) būtu dzeltenā tauku slāņi.

Bieži zīle Autora fotogrāfija: Sergejs Čerkijs, CC BY-SA 3.0

Interesanti fakti par krūtīm

  • Pirmo likumu par krūšu aizsardzību izdeva Vācijas pilsētas Trīres arhibīskaps XIII gs. Sākumā. Vēlāk Bavārijas Ludviga dekrētā no 1328. gada tika teikts: „Liels sods gaida to, kurš nozvejas putnu, labprātīgu kukaiņu ķērējs. Tas, kurš lauza likumu, ir jāmaksā par 60 šiliņiem, kā arī jāmaksā par skaistu sarkanvīru un 12 cāļiem. ”
  • Zīle - ļoti gudrs un saprātīgs putns. Ja jūs uzkarsēsiet delikatesi uz vītnes pudeles iekšpusē, viņa vispirms mēģina to pārvilkt caur stiklu. Un tad viņš sēdēs uz kakla un kļūs par knābi, lai vilktu pavedienu. Ja pavediens ir pārāk garš, putns turēs to ar kājām.
  • Titmouse ir upes nosaukums, Yauza kreisā pieteka, kas Lefortovo rajonā Maskavā ir pilnībā slēgta kolektorā.
  • Ja jūs noķersiet zīliņu un ieliekat to uz muguras, tas nonāk sava veida stuporā, izliekoties kā miris.
  • Cariskā laikā Krievijā tika atzīmēts maksājums 5 rubļu nominālvērtībās zilā krāsā.
  • Krievijā 12. novembris ir zīlēšanas festivāls. Pēc Krievijas Putnu aizsardzības savienības iniciatīvas tika organizēta ekoloģiskā brīvdienu „Sinichkin diena”.

Kopējā zilā zīle. Autora fotogrāfija: Maximilian Dorsch, CC BY-SA 3.0

Lielie zīlītes biotopi

Tas ir mazkustīgs putns, tikai smagos salnās, ja ir akūta pārtikas trūkuma dēļ, tā var mainīt tās biotopu. Parasti migrācija ir tuvināšanās cilvēka dzīvesvietai. Plaši izplatīts visā Eiropā, izņemot tālu ziemeļos un Islandē, tas atrodas Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos. Dienvidaustrumāzijā tā dzīvo Japānā un visā Indochinā līdz Java salai un Borneo salai. Jūs nevarat satikt lielu putnu Sibīrijas ziemeļos, starp cietajiem skujkoku mežiem un augstienes. Lielais zīle nebaidās no cilvēkiem, tas aktīvi dzīvo pilsētas laukumos un parkos, labprāt lido uz barotavām un pat pūķus no cilvēka rokām.

Big Tit Dziesmas

Lielas krūtis - putnu dziedātāji. Vīrieši, uzvarot pāri, dzied daudzveidīgākas sievietes un dara to gandrīz visu gadu, izņemot ziemas mēnešus. Krūtīm ir aptuveni 40 dažādas skaņas. Izteiktie cilvēki īpaši izceļas: “tsi-tsi-tsi-pi”, “in-chi-in-chi”, kliegšana - “pin-pin-chrrzh”. Pavasarī dziesma ir vairāk monotiska “zin-zi-ver”, “zin-zin”. Īpaši intensīvi dziedāt lielos krūtis vaislas sezonā: no marta līdz maija otrajai pusei un no jūnija otrās puses līdz jūlija beigām. Rudens dziedāšana sākas augustā, pastiprinās septembra vidū un beidzas oktobra pirmajā desmitgadē. Līdztekus pašai dziedei krūtis veic tā saukto dziesmu - melodisku, klusu čirpšanu, “purring”, kas visbiežāk skan februārī vai martā.

Vaislas lielas krūtis

Parasti Big tits novieto divus sajūgi: aprīļa beigās un vasaras vidū. Pirmajā sajūgā ir līdz pat 15 baltām, nedaudz spožām olām, bet biežāk 8 - 12. Visā virsmā olas tiek pārklātas ar sarkanbrūni plankumi un plankumi, kas veido malu uz neasu. Otrais sajūgs parasti ir mazāks par 2 olām. Zīle izšķīlas olas 12-14 dienas. Šajā laikā vīrietis nodrošina barību sievietei. No ligzdas lido zīlītes tikai tad, ja ir apdraudēta pieeja. Pirmās divas vai trīs dienas inkubējamie cāļi ir pārklāti ar pelēcīgu nokrāsu, tāpēc sieviete neatstāj ligzdu, apsildot tos ar siltumu. Vīrieši šajā laikā darbojas kā apgādnieks. Kad cāļi sāk pārklāties ar spalvām, pāris baro pēcnācējus, vidēji uz ligzdu dienā uz vienu ligzdu ievedot 6-7 g pārtikas.

Cāļi lido no ligzdas aptuveni 22 sekundes pēc dzimšanas. Pēc aizbraukšanas viņi tur ligzdu pie ligzdas, un vecāki turpina tos barot vienu vai divas nedēļas. Ja sieviete sāk otro sajūgu, vīrietis vada pirmo pūli.

Vasarā Lielie krūtis barojas galvenokārt ar kukaiņiem, midges, mušas, odi, zirnekļi, kāpuri un kriketa ēdieni. Nestlings tiek barots ar augstāko kaloriju kukaiņiem, proti, kāpuriem. Sākoties ziemas aukstumam, krūtis pāriet uz dārzeņu pārtiku. Tie galvenokārt barojas ar sēklām un graudaugiem. Šie putni nesagatavo ziemas krājumus un, ja viņi atrod citu putnu sugu slēptos ēdienus, viņi to bauda ar prieku. Nenoliedziet krūtis un kārpiņas.

Skatiet videoklipu: Starp putniem un cilvēkiem, 2. sezona, 5. raidījums (Maijs 2022).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org