Putni

Parastais zaķis - apraksts, biotops

Pin
Send
Share
Send
Send


Parastais buzzards vai buzzard ir visvienkāršākais un vienlaikus arī izcilākais mūsu mežu plēsīgais putns. Vienkāršs buzzards ar nepietiekamu izskatu, tas ir mazs, ne ļoti spēcīgs, ne ļoti gudrs un nav ļoti drosmīgs. Un buzzard ir ievērojams ieguvums, ko tas sniedz cilvēkiem.


Att. 13. Kopējs zaķis

Buzzard ir visizplatītākais plēsējs, tas stingri ieņem pirmo vietu mūsu mežos, kas ir viens no komandas pārstāvjiem komandā. Maskavas reģionā dzīvo aptuveni 3-4 tūkstoši buzzards pāri, kas ir gandrīz puse (45%) no visu putnu plēsēju kopskaita. Salīdzinājumam, ņemsim vērā, ka Lielbritānijā aptuveni 5 tūkstoši pāru buzzards tika uzskaitīti teritorijā, kas ir 5 reizes lielāka. Virs laukiem un mežiem, virs pļavām, virs meža malām un dzirnavām un mežiem tie aplis vasaras debesīs, vai drīzāk purvi. Šo putnu silueti ir mīksti un noapaļoti: spārni un astes ir plašas, ne garas. Krāsa ir brūngana, neuzkrītoša, turklāt daži putni ir tumšāki, bet citi ir gaišāki, bet citi ir pilnīgi dzelteni. Tikai balss ir ievērojama buzzardā - tā skaļš, lipīgs "kyaya-kyaya-kyaya", kas acīmredzami izskatās kā kaķis. Viņš un zaglis tika saukti par lielgabarīta, kaitinošiem kliedzieniem, it kā viņš kaut ko lūdza, viņš bija crooking. Buzzard lielums ir nedaudz vairāk nekā vārna, bet tas izskatās kaut kā iespaidīgāks.

Mūsu valstī zaķis ir ļoti izplatīts: ligzdošanas laikā tas nav atrodams tikai tundrā, nedzirdīgajā austrumu Sibīrijas taigā un dienvidos bezkaunīgās telpās. Ziemā buzzard lido prom no mums.

Buzzarda numurs nav vienāds visur. Piemēram, taigā tas ir mazs, un meža stepē un Centrāleiropas saglabātajos mežos tas dažreiz ligzdo līdz diviem vai trim pāriem uz 1 km 2 meža (un mūsu centrālajās teritorijās līdz vienam pārim 5-10 km 2 meža).

Buzzard ligzdo visdažādākajos mežos, bet vienmēr ir tuvu malām, lieliem nažiem vai klīringiem. Tas padara ligzdas diezgan lielas - līdz metram ar mazliet pāri, un tas vienmēr aptver tās ar zaļām priežu, egļu, apses un bērza zariem. Īpaši daudz zaļo buzzards vilcienu olu dēšanas vai inkubācijas laikā. Bet reizēm buzzards uz ligzdu piestiprina zarus ar pieaugušajiem cāļiem. Un mums ir jāredz izsalcis izsalkušā kanyuchat fiziomija, rūpīgi apsverot vecāku radīto zaļo zari. Visnopietnākie no tiem pat sāk sakrāties šajā zonā, bet drīz viņi ir pārliecināti, ka bērzu lapas nav tik garšīgas kā peles un voles. Un viņi zina daudz par volejiem! Galu galā, lielākie zaķu upuri, citos gados, kas veido vairāk nekā 90% no viņu uztura, ir peles līdzīgi grauzēji. Un starp tām vispirms visbiežāk sastopams viens no nopietnākajiem lauksaimniecības kaitēkļiem vidējā joslā - parasts vaļējs. No pārējām barības vielām zaķiem, zirgiem, vardēm, ķirzām, cāļiem un jauniem putniem ir zināma nozīme. Reizēm starp spārniem, cāļu pūkas (divi vai trīs rudzokļi vasarā) iekrīt buzzards sajūgos. Bet bija arī spēļu aizsardzības entuziasti, kas uzskatīja, ka šis „bojājums” ir pietiekams, lai pasludinātu par zaigām - šo nežēlīgāko peles un voles ienaidnieku -. Ornitologiem pat bija jāveic īpaši pētījumi, nosakot šo „kaitējumu” medību ekonomikai. Viņi atklāja, ka pat medībās, kurās ir daudz medību (ja ir maza spēle, buzzards to nepieskaras) un pat mazo galveno pārtikas produktu - peles līdzīgu grauzēju - skaits - ne vairāk kā 1-2% jauniešu savvaļas vistas.

Un tomēr medību vadītāju prasībās, lai noteiktu zaķa medību vērtību, bija sava loģika. Fakts ir tāds, ka grauzēju skaits, kā zināms, katru gadu ievērojami atšķiras. Un apmēram reizi 4 gados peles līdzīgi grauzēji gandrīz pilnībā izzūd no mūsu laukiem (daudzas grāmatas un raksti ir rakstīti par šīs parādības cēloņiem, bet nav vajadzības tos šeit apspriest). Visu šo stāstu Okhtovedov galvenokārt interesēja par šo jautājumu: ko dara buzzards, kad nav grauzēju, un šādos gadījumos viņi vēršas pie jaunu cāļu iegūšanas? Tagad šīs šaubas var atbildēt diezgan noteikti - nē, tās nav.

Šādos gadījumos galvenais "aizstājējs" pelēm līdzīgiem grauzējiem ir vardes, kas dažu gadu laikā veido līdz pat 70% no atsevišķu buzzards pāru ražošanas. Un cāļi kā pārtika saprot perfekti. Autors to vairākkārt pārliecināja, skatoties uz kokiem uzbūvējamo slēpšanās ligzdu brāļu dzīvi, stundas garumā no 4-6 metriem no buzzard ligzdas. Ja jūs būtu redzējuši, cik daudz sākas ligzda, kad ģimenes galva parādās ar spaini savās nagās. Kādu iemeslu dēļ sieviešu zaķis strauji steidzās pie viņas laulātā un pēc īsa izgāztuves burtiski atņem savu upuri. Kāpēc šāda agresija ir notikusi, jo mums joprojām ir nesaprotams, jo pat sievietes neesamības gadījumā vīriešu buzzard nekad nav devis mazāko iemeslu aizdomām, ka viņš mēģina slēpt laupījumu no savas ģimenes. Arī cāļi, cik vien iespējams, piedalās izgāztuvē, vispirms cenšoties nokļūt garšīgajā gabalā. Kad zaķu cāļi joprojām ir mazi, viņi izrāda interesi par skaļi prasīgiem izsaukumiem un pastāvīgiem mēģinājumiem piesaistīt mātes uzmanību. Kad jaunie buzzards aug, viņi negaidīs, līdz kāds tos baro. Buzzards strauji skriejas pret upuri un sāk vieglu cīņu, līdz kāds laimīgs beidzot izdosies norīt volu. Pēc tam pasaulē valda pasaule, it kā maģija. Pirms brīža, nekavējoties izjaucās un izmisīgi. tas pats pārvēršas bosom draugos. Viņi pat iztaisno viens otru spalvas.


Att. 14. Buzzard uz ligzdas

Jauni vīrišķīgi vīri, kas cēla vardi, satiekas pilnīgi citādi. Tiesa, sākumā uz ligzdas pieaug tas pats din. Bet tikai tās iedzīvotāji uzzinās, ko tēvs viņus atveda, interese par ieguvi nekavējoties nomirst. Mazuļi savukārt pārbauda vardi, pat pieskaras tai, vai kādu iemeslu dēļ to pārvieto no vietas uz citu, bet tie spītīgi ziedot savu laupījumu. Sievietes arī paliek vienaldzīgas pret šādu piedāvājumu. Viņa uzreiz sāks bieži kliegt vīriešus ar dažām skandalozām intonācijām, nevis nomierinot, kamēr viņš nenonāk jaunā upurī.


IV tabula. Bieži zaķis

Un jau pilnīgi pilnīgi ledus vienaldzība satiekas ar ģimenes galvu, kad viņš nāk. krupis (tas notiek ar viņu reti, bet tas notiek). Un kas šurp izskatās šajā brīdī! Autors labi apzinās antropomorfisma * nepieļaujamību, aprakstot dzīvnieku uzvedību, bet jūs varat uzzināt no desmitiem mazu uzvedības detaļu, piemēram, ka kucēns ir vainīgs un kaķis ir apmierināts ar kaut ko. Tātad, ticiet vai nē, bet tad, kad zaigais vīrietis nes krupis, viņš ļoti kauns! Un viņš kaut kādā veidā ir vainīgs, un viņš nepamanījis, ka viņš pamet ligzdu. Jā, viņam ir kaut ko kauns: krupja gastronomijas nopelniem, acīmredzot, ir bezjēdzīgi. Un krupju āda ir izturīga - ne tikai cāļi, bet arī pieaugušie zaķi tūlīt nespēj to saplēst. Turklāt šie abinieki ir pārsteidzoši izturīgi, būdami plēsēju spīlēs, krupji nāvē, bet bieži sāks rāpot pa ligzdu, galu galā nokrītot no tā. Pēc 8-10 metru augstuma nokļūšanas viņi atkal spēj izdzīvot.

* (Antropomorfisms ir mēģinājums piešķirt dzīvniekiem inteliģentas, apzinātas darbības, cilvēka emocijas.)

Šāda veida dzīvības attēlus var redzēt laikā, kad buzzards ir daudz pārtikas. Diezgan atšķirīgi novēroja badu gados, kad laukos nav peles līdzīgu grauzēju. Šeit bugs nav minētas ne no vardēm, ne arī no vardēm. Jā, un "pusdienas" cīņas starp cāļiem šajā laikā kļūst arvien vardarbīgākas un bieži vien daudziem no viņiem beidzas traģēdija.

Šeit var aplūkot diezgan bieži sastopamu parādību starp upuriem, kas pazīstami kā "kanibālisms" *. Tās būtība ir tāda, ka akūta pārtikas trūkuma gados dažus cāļu cāļus iznīcina paši vecāki vai paši brāļi, tie paši cāļi, bet spēcīgāki. Parasti buzzard ligzdā izšķīst divi vai trīs cāļi. Peles grauzēju pārpilnības gados visi cāļi lido, un badu gados - viens, un pat tad ne vienmēr.

* (Kanibālisms - nežēlība, nežēlība, barbarisms.)

Autors, ierodoties pie ligzdām, ir vairākkārt redzējis attiecības starp cāļiem, ko nevar saukt par brāli. Visos plēsoņos cāļi izšķīst pēc 1-2 dienām. Tāpēc daži cāļi ir lielāki (vecāki), bet citi ir daudz mazāki (jaunāki), un ar šo vecumu šī atšķirība tiek izdzēsta (ja pārtika ir bagāta) vai palielinās (ja pārtikas produkts nav pietiekams). Un tas notiek tāpēc, ka vecākais, spēcīgākais cālis uztver labākos gabalus, nospiež jaunākos atpakaļ, ļaujot viņiem ēst tikai tad, kad tie ir pilnībā piesātināti. Spēcīga cāļa uzvedība ir vēl agresīvāka un nežēlīgāka jaunākiem ģimenes locekļiem, jo ​​mazāk baro vecāki.

Visbeidzot, kādā posmā jaunākā cāļa vienkārša atgrūšana no pārtikas un neregulāri streiki ar savu knābi tiek aizstāta ar sistemātisku, mērķtiecīgu veikšanu. Mums bija jāpārbauda, ​​kā vecāks cālis jau ir divreiz lielāks par savu brāli, stingri pakaļdzenot jaunāko ligzdā, cenšoties viņu nospiest ar savu knābi uz galvas vai muguras. Kad vecāki parādījās kopā ar pārtiku, viņi pat izstrādāja diezgan noteiktu taktiku. Piemēram, vecākais, kas kūpina, pirmkārt steidzās ne uz upuri, bet gan uz jaunāko, cenšoties viņu virzīt uz ligzdas tālu malu. Arī jaunākais, kas nolaupīja, nekļuva uz pārtiku, bet aiz sievietes muguras, no kurienes viņš gāja ceļā zem vēdera un, brāļa pamanījuši, nespēja noķert kādu laupījumu. Sievietis to visu pilnīgi vienaldzīgi aplūkoja pat tad, ja cāļu asinspirts atklājās viņas acu priekšā. Fināls šajā ligzdā bija leģitīms: jaunākais cālis beidzot nomira, un sieviete baroja savu līķi vecākajam.

Kāda nežēlība! - domā cits lasītājs. Jā, patiešām, tā nav no humānas. Bet aplūkosim šo fenomenu plašāk, lai runātu par “sugu” kopumā. Ir zināms, ka situācija ar barību putniem ir ļoti atšķirīga no gada uz gadu. Un, lai prognozētu, vai gads būs izsalcis vai pilns, plēsīgie putni nevar.

Tieši šeit jautā: kas ir labākais sugai - izaudzēt vienu veselīgu sapulci uz vienu ģimeni vai trīs slimus un slimus cāļus izsalkušajā gadā? Atbildei jābūt vienkāršai. Viens liels puisis ir daudz noderīgāks. Rodas šāds jautājums: kāpēc ne viens, ne divi vai trīs olas? Un, ja gads ir pilns? Pieaugušo vecāki putni var audzēt trīs jaunus putnus, un tiek ievietota tikai viena ola. Atkal nerentabli sugas pastāvēšanai. Tātad izrādās, ka divas vai trīs olas tiek liktas kā "aprēķinātas" labākajiem, optimāliem apstākļiem. Ja ir maz pārtikas, kanibālisms ievieš grozījumus, kas ļauj cāļu skaitu saskaņot ar pieejamajiem pārtikas resursiem.

Izrādās, ka nežēlīga kanibālisms starp upuru putniem ir viena no sugām, lai saglabātu sugu pastāvīgi mainīgos barošanas apstākļos.

Protams, ir arī citas ierīces: spēja mainīt lopbarību, daļu plēsoņu pārvietošana uz pārtiku bagātām vietām utt.

Bet atpakaļ uz buzzards. Nepietiek apetīti. Speciālie aprēķini liecina, ka buzzards ģimene ēd vidēji 300-400 g pārtikas dienā, tas ir, aptuveni 10-12 dzīvnieku. Tika atzīmēts, ka ar pelēm līdzīgu grauzēju pārpilnību šo dzīvnieku nozveja ievērojami palielinās - līdz 15-20 un pat 30 gab. Dienā.

Tātad, pieņemsim, novērtēsim, kāda ir šī jebkura apgabala buzzards darbības puse. Saskaņā ar pieticīgākajām aplēsēm grauzēju pārpilnības gadā katrs deguna buļļi vasarā iznīcina ne mazāk kā 500 volus, kas ir vissvarīgākie lauksaimniecības kaitēkļi. To kaitējuma lielumu, protams, ir grūti precīzi noteikt, bet, neiedziļinoties sarežģītos aprēķinos, var droši apgalvot, ka katrs vols ēd sezonā aptuveni 1 kg graudu. Nav grūti saprast, ka tikai viena buzzards ģimene uz vasaras ietaupa aptuveni pusi tonnas graudu! Bet galu galā, katras kolektīvās saimniecības laukos mūsu vidējā joslā, duci vai pat vairāki buzzardi ir medības, kas jau sargā un ietaupa vairākus tonnas maizes. Vai tas nav atbalsts tautsaimniecībai!

Buzzard medību paradumos ir maz ievērojamu. Dažādi barības avoti izraisa buzzardu, jo katrs laupījums "prasa" īpašu pieeju. Bet, kam pieder plašs medību metožu klāsts, buzzard tomēr nesasniedza nevienu izcilu rezultātu nevienā no tām. Viņš nav tik straujš kā peregrīns, kas nav tik spēcīgs kā ērgļi, un nav tik gudrs, kā vanags. Tomēr šāda ir liktenis lielākajā daļā universālu dabā, un tie visi ātrāk pielāgojas visu veidu pārmaiņām. Mēs nebūsim tālu par piemēriem. Buzzard un klija ir mūsu universālie plēsēji, kas ir visizplatītākie (īpaši attiecībā uz pārtiku). Tātad mūsu valsts Eiropas daļā viņi ieņem stabilu pirmo vietu starp saviem plēsonīgajiem brāļiem, kas veido gandrīz 2 /3 to kopējo skaitu.

Tātad, kā buzzard joprojām medības? Viņa mīļākais veids ir virzīties pa laukiem, skatoties uz 30-50 m plaisu, kas ir atdalītas. Lidojot, piemēram, uz lauka, plašu klīringu vai griešanu, buzzard dažkārt apstājas un karājas gaisā, plandinoties ar spārniem kā pakaļgals. Un tas nevar piekārt tik ilgi, kamēr lāpstiņa. Līdzīgi kā otrs vai otrs, buzzard salocīs spārnus un nokrīt kā akmeņi uz tās upuris.

Vēl viens izplatīts veids, kā zaglis medīt, ir garš pienākums kaut kur uz filiāles vai pola pa ceļu, klīringu, netālu no neliela klīringa vai vienkārši uz malas. Šeit viņš skatās uz sarkanajiem volejiem, trokšņu trokšņainajām pulcēšanās vietām, izveicīgiem krūmiem un pat pazemes iedzīvotājiem - molu, kas pārklāj savu virsmu. izkāpšana jebkura iemesla dēļ dienas gaismā. Mazo peles līdzīgo grauzēju skaita gados buzzards savus apsardzes punktus sakārto mazos peļķēs, upju ielejās, pie dīķiem, kur viņi savāc cieņu no vardes karalistes.

Dažreiz buzzards neuzrauga un meklē laupījumu, lidojot uz vieglajiem mežiem vai gar malu. No šādām "pārbaudēm" viņi atgriežas ar visdažādāko, dažreiz negaidītu upuri. Bija gadījumi, kad buzzards cēla mazus, bet ļoti plēsīgus un gaišus glāstus, dūrienus un pat indīgus viperus.

Personas buzzard baidās - var redzēt, ka kampaņas pret “kaitīgiem” plēsoņiem ir kaut ko mācījušas. Bet jāsaka, ka ne katrs cilvēks baidās no buzzards. Šeit, piemēram, ganāmpulkiem, kas atrodas netālu no buzzarda ligzdas, kopā ar ganāmpulku un suņiem, tas vispār nav bailes. Viņi izmantoja pakāpeniski un mūsu lielgabarīta konstrukcijās, kas uzceltas tieši blakus viņu ligzdai. Ja pirmajās novērošanas dienās no būda baidījāmies, lai viņiem brauktu, lai nebaidītos no putna, barošanas perioda vidū barošanās laikā vidusceļi nepievērsa nekādu uzmanību piezīmju grāmatiņu, kameru klikšķu un pat neregulāras novērošanas klepus. Tātad, ja buzzards nav apvainots (un to nekādā veidā nedrīkst aizvainot), tad jūs varat atgūt uzticību šīs mūsu sarga aizbildnim,

Mūsu kopīgajam buzzardam ir arī radinieki, kas pieder pie vienas ģints, bet pieder pie dažādām sugām. Lielākā daļa no tām Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā - 18 sugas. Mūsu valstī tie ir daudz mazāki - tikai 3 sugas. Eirāzijas un Ziemeļamerikas tundrā un meža tundrā dzīvo

Dabiskais biotops

Jāatzīmē, ka šādu plēsīgo putnu populāciju, kas izraisa dienas dzīvi, tāpat kā buzzard, var iedalīt divās daļās: nomados un mazkustīgos putnus. Šo plēsoņu ligzdošanai priekšroka dodama Eiropas teritorijai (izņēmums šajā gadījumā ir cirkulārie reģioni). Āzijā šo putnu var atrast mērenā zonā. Gaidot aukstos laika apstākļus, putni, kuru galvenā atrašanās vieta ir Āzijas valstis, migrē uz dienvidiem.

Putnu medību vieta ir ne tikai atklāta teritorija (lauki / pļavas), bet arī diezgan biezi meži. Šajā gadījumā ligzdošanas gadījumā buzzard parasti izvēlas augstus kokus ar spēcīgu un blīvu vainagu.

Putnu apsardze

Dažās Eiropas valstīs parastā zaķis attiecas uz likumā aizsargātajām putnu sugām. Tomēr ne agrāk, zaglis atlaida atpakaļ, jo tika uzskatīts, ka šis plēsīgais putns ir dabisks spēļu cīnītājs. Patiesībā šis apgalvojums ir daļēji taisnība, jo buzzard uzbrūk slimiem, vājiem vai ievainotiem dzīvniekiem. Faktiski, kopīgais zaķis spēlē brīvprātīgas meža medmāsas lomu, kas palīdz uzturēt veselīgu dažādu dzīvnieku un putnu populāciju veselību (truši, zaķi, fazāni un citi). Arī spainis sniedz ievērojamu labumu lauksaimniecības nozarei, efektīvi iznīcinot kaitīgos grauzējus, sabojājot kultūraugus un kultūras.

Buzzard dzīvesveids

Medību medībām izmanto vairākas metodes. Чаще всего сарыч для того, чтобы высмотреть свою добычу, усаживается на каком-либо возвышении и обозревает прилегающую к ней местность. Заметив добычу, птица резко срывается с места для того, чтобы схватить жертву острыми когтями.

Другой способ охоты этой хищной птицы подразумевает многочасовое парение в воздухе. Наметив свою жертву, канюк быстро подлетает к ней для того, чтобы схватить.

Galvenokārt šī plēsīgā putna, kura svars sasniedz 0,8–1,2 kg, dienas medībās par šādām dzīvajām būtnēm kā maziem zīdītājiem - žurkām, lauka pelēm. Bieži ievainoti zaķi, jauni putni, čūskas un ķirzakas kļūst par zaķa upuri.

Buzzard struktūras iezīmes


Putna galva ir diezgan liela un nedaudz plakana. Pateicoties pietiekamam spārnu platumam, buzzard var gaisā uzbērties daudzas stundas, kas palīdz viņam redzēt vēlamo laupījumu (spārnu sprauga - līdz 130 cm). Putnu acis ir plaši izvietotas, tām ir oranža varavīksnene vai piesātināta dzeltena krāsa.

Buzzard plūmes raksturo diezgan mainīga krāsa. Galvenās krāsas ir brūnas krāsas. Putna krūtīm ir gaiša krāsa, kā arī spārnu iekšpuse. Aitu spalvas astes daļā atšķiras ar sarkanīgi brūnu krāsu ar raksturīgām svītrām ar šķērsvirzienu.

Dzirnavai ir diezgan spēcīgas un lielas ķepas, kas aizsprostotas līdz robežai. Asu nagi uz ķepām tiek izmantoti, lai iegūtu laupījumu. Putnu knābis ir arī savas īpatnības - melnā krāsā ar dzeltenām cerām, āķa formas. Aste ir diezgan īsa, lidojuma laikā tā atveras ar plašu ventilatoru. Buzzard mūža ilgums ir līdz 8 gadiem.

Saistītās sugas

Šodien ir zināms, ka ir vairāki desmiti Buzzard sugu, ko bieži sajauc ar ērgļiem (apmēram 30 sugas). Ņemiet vērā, ka buzzarda siluets patiešām atgādina ērgli, tomēr zaglis ir ievērojami mazāks par karali. Galvenais zaķa ierocis mazo dzīvnieku medīšanā ir asas nagi un spēcīgs putnu knābis.

Ganību putnu audzēšana

Ja kopējs zaķis radīja pāri, tad tas ir mūžam. Ar pavasara sākumu jūs varat pamanīt unikālos laulības lidojumus. Šī briļļu var skart ikviens - gaisa putni veic neticamus akrobātiskos trikus.

Laulības spēļu sākumā partneri jau ilgu laiku ir bijuši gaisā, radot raksturīgas skaļas skaņas. Pēc tam tēviņš dāvina sievietei mežacūku mazu dzīvnieku, kas nozvejots stādījuma vai zariņa laikā, tādējādi dodot tam pazīmes.

Izveidotais pāris parasti izveido savu ligzdu lielā un augstā koka vainagā, galvenokārt ienākot blīvās veģetācijas klasterī, kas atrodas uz klintīm (krūmu biezokņi). Ēkas ligzdas dizains ir diezgan liels - buzzarda "kamīna" diametrs sasniedz vienu metru.

Buzzard izmanto biezas zarus, mezglus kā ligzdas celtniecības materiālu. Iekšējā daļa ir izklāta ar sūnām, zāli, viršu zariem. Bieži vien pāris buzzards izmanto vienu uzceltu ligzdu jau vairākus gadus. Vēl viena buzzard uzvedības iezīme ir tāda, ka šīs teritorijas šie putnu putni var uzbūvēt vairākas ligzdas, bet tikai viens no tiem tiek izmantots audzēšanai.

Mātīšu munēšana tiek veikta ar silta perioda sākumu (pavasaris, vasara: no marta līdz jūnijam). Parasti vidējais olu skaits ir 2-4 gab. Marķētas olas ir baltas ar pelēkbrūniem plankumiem. Mēneša laikā inkubāciju veic abi vecāki cāļi.

Pēc cāļu parādīšanās sieviešu buzzard lielāko daļu laika pavada kopā ar viņiem, sasildot pēcnācējus. Vīriešu uzdevums šajā laikā ir nodrošināt ģimeni ar pārtiku. Kā likums, tieši sieviete tiek barota ar ģimenes tēva barību, un cāļi saņem tikai to, kas paliek pēc tā. Pēc dažām nedēļām abi vecāki sāk medīt un saņemt pārtiku, lai pabarotu savus pēcnācējus.

Kad cāļi sasniedz divu mēnešu vecumu, viņi sāk mācīties lidot, pēc tam parasti viņi atstāj ligzdu. Tomēr apmēram divus mēnešus viņi paliek to vecāku stingrā uzraudzībā.

Sākoties rudenim, vecāki pēc savas teritorijas vada pēcnācējus. Buzzards seksuālais briedums nāk, kad putna vecums sasniedz 2-3 gadus.

Interesanti fakti par buzzard, parastais zaglis

  1. Noteiktajā teritorijā dzīvojošo zaķu populāciju skaits ir tieši atkarīgs no tā, cik pievilcīgi šie putni ir barošanas īpašības - šis faktors ir ļoti svarīgs, izvēloties vietu ligzdošanai.
  2. Lielākā daļa no šo skaisto plēsīgo putnu radītajiem pāriem sāk audzēt savus pēcnācējus tikai tad, ja teritorija, kurā tie ligzdo, ir bagāta ar nepieciešamo pārtiku, jo īpaši maziem grauzējiem. Ja nav pietiekami daudz pārtikas, tad šajā gadījumā daži no lapsiem šogad nesenāk savus pēcnācējus, pārējie, ja tie dēj olas, tad pēdējais sajūgā ir daudz mazāks nekā parasti.
  3. Viena no iecienītākajām buzzards atpūtas vietām ir augstsprieguma piloni. Bieži vien šis fakts ir daudzu putnu nāves cēlonis elektriskās strāvas trieciena dēļ. Tāpēc šobrīd tiek uzstādīti atbalsta materiāli, kas ir pilnīgi droši plēsīgajiem putniem, un tādējādi var novērst viņu nāvi.

Kas ir buzzards?

Kā minēts iepriekš, ornitologi zaķus sauc par plēsīgo putnu apakšgrupu (ģints), kas pārstāv pīļu ģimeni. Zinātnieki joprojām sistematizē šos putnus, vācot tos, ko sauc par mazliet. Tāpēc buzzards klasifikācija nepārtraukti mainās. Piemēram, ne tik sen putnu ģimeņi, kas iepriekš parasti tika iedalīti atsevišķā Ērgļu apakšgrupā, nonāca šajā apakšgrupā.

Izplatīt

Plēsīgais putns, buzzard, ir atrodams visā Eiropā, kā arī Āzijā. Tās iecienītākie biotopi ir meži, kas ir ierobežoti no ziemeļiem līdz ziemeļu lokam un no dienvidiem - uz Centrālās un Centrālās Āzijas un Irānas bezgalīgajiem tuksnešiem. Kā redzams, šo plēsēju izplatīšanās zona no Vecās pasaules atstāj daudz vēlama.

Buzzard ir lepns putns!

Neskatoties uz vienkāršo nosaukumu, parastā buzz vai buzzard nav vienkāršs putns vai pat granivore. Šis lepns plēsoņa pārstāv pīļu ģimeni. Buzzardu nevar saukt par tīri migrējošu putnu, jo lepnums un dzelzs ierobežojums neļauj šiem zagļiem baidīties no aukstā laika un līdz ar to lidot prom uz dienvidiem. Tikai viena šo radību pasugas ir migrējoša - maza spainis. No mūsu valsts viduslīnijas šie putni pārceļas uz Āzijas un Āfrikas dienvidu reģioniem.

Izskats

Buzzard ir vidēja izmēra putns. Viņas ķermeņa garums ir no 50 līdz 58 centimetriem. Spārnu spārns var sasniegt 1,3 metrus. Šis plēsoņa svars ir no 450 gramiem līdz 1,4 kilogramiem. Atšķirībā no daudziem citiem dzīvniekiem sieviešu buzzards parasti ir lielāks nekā vīriešiem. Šo putnu krāsa ir atšķirīga. Lai gan dažiem indivīdiem ir spalvas, citas ir tumši brūnas.

Starp citu, ir viegli sajaukt buzzardu ar savu tuvāko radinieci - rupjš kājām zaķi vai ar tālajiem radiniekiem - parastajiem karpiem. Pēdējie putni parasti kopē buzzard krāsu, lai aizsargātu pret saviem ienaidniekiem - goshawk Hawks. Jaunie dzīvnieki parasti ir daudzveidīgāki. Šeit ir tik krāsains buzz putns! Šo spalvu laupītāju balss ir nepatīkama deguna toni, kas atgādina sērgojošos kaķus.

Buzzard krāsas

Tagad paliksim uz šo plēsīgo putnu krāsām. Kā minēts iepriekš, to spalvu krāsa var būt pilnīgi atšķirīga. Ornitologi norāda, ka dabā ir gandrīz neiespējami redzēt divus identiskus buzzardus! Daži buzzards ir krāsaini brūni vai melni, un to astes ir šķērsvirziena. Ir arī putni, kuru muguras un krūšu krāsa ir netīri brūna. Tajā pašā laikā to citas ķermeņa daļas ir krāsotas pelēkā brūnā krāsā un atšķaidītas ar tumšiem plankumiem.

Dabā ir arī gaiši brūni sarkiki ar tīriem melniem plankumiem un šķērseniskām astes svītrām. Bet buzzards neaprobežojas tikai ar to. Atkal, zaķis nav tikai plēsīgs putns, bet arī daudzkrāsains! Piemēram, dažiem putniem ir gaiši dzeltenas kājas, spilgti dzeltenas ceres un tumšs smailes gals. To radzene ir iekrāsota sarkanīgi brūnā krāsā, kas aug pelēkā krāsā. Šāds neparasts putnu putns.

Kāda barības spainis?

Tā kā buzzards ir plēsēji, to uzturs tiek samazināts līdz dzīvnieku barībai: voles, gophers, žurkas, truši, mazie putni utt. Ornitologi ir atklājuši, ka dažos gadījumos bieži sastopamie zaķi var ēst kauliņus (dzīvnieku liemeņus). Kāmji, vardes un pat mazie zaķi ēd arī purvus. Bieži uzbrūk čūskas.

Lai ēst šo vai šo peli, šim plēsoņam ir jātērē tikai atklātās vietās. Lai to izdarītu, putns var lēnām lidot stundās gaisā vai pat medīt no slazda, kas atrodas uz kāda kalna. Principā tādā veidā jebkurš buzzard var saņemt pārtiku. Putnu, kura aprakstu mēs šeit apsveram, izceļ arī savdabīga uzvedība.

Uzvedība un dzīvesveids

Apakšgrupas vai Buzzard ģints pārstāvjus var atpazīt pēc to raksturīgās nosēšanās. Īpaši spilgti tas parāda buzzard. Parasti viņš krustojas un saliek vienu ķepu zem viņa. Zinātnieki saka, ka šādā situācijā parastās buzzards vienlaikus dara divas lietas: viņi atpūšas un uzmanīgi pievēršas savam laupījumam, rūpīgi aplūkojot apkārtni.

Kā minēts iepriekš, buzzard ir straujš putns. Šis plēsējs ilgu laiku lido un ir pilnīgi kluss. Pēc jebkuras peles vai gopera pārbaudes, zaglis nokrīt kā akmens, stingri nospiežot spārnus uz ķermeni. Lai nenotiktu zemē, putns spārnus izplata tieši zemes priekšā, šajā pozīcijā lido noteiktu attālumu, pēc tam laupījums negodīgi satveras.

Buzzard ir putns, kura kliedziens praktiski nav sajaukts ar kādu citu. Sūdzības un ilgstošs "meow" - tas ir šo spalvoto laupītāju "vizītkarte"! Starp citu, lingvisti uzskata, ka darbības vārds “moan” radās tieši no kaķa veidiem, lai izskaidrotu viņu deguna skaņas: kad, piemēram, bērns ilgi un plaši lūdz kaut ko no saviem vecākiem, viņi parasti saka, ka viņš nomod.

Audzēšana

Pārošanās laiks pie buzzards sākas aprīļa beigās. Tāpat kā daudzas citas dzīvās būtnes, starp vīriešiem notiek cīņas par sievietes atrašanās vietu. Veidotie kanjonu pāri izveido jaunas ligzdas vai stiprina vecās. Parasti to ligzdošanas vieta atrodas 6 līdz 18 metru augstumā virs zemes. Blakus ligzdām noteikti ir lapu koki vai skujkoki. Parasti buzzards sajūgi sastāv no 4-5 olām ar gaiši zaļu krāsu un brūnām plankumiem.

Inkubēšanā piedalās tikai sievietes. Tēviņi pašlaik baro. Olu inkubācijas periods ilgst nedaudz vairāk par mēnesi. Jaunieši ir dzimuši vasaras sākumā. Nesen izšķīlušies cāļi jau ir pārklāti ar pelēcīgu nokrāsu. Abi vecāki tos baro 1,5 mēnešus. Augusta beigās cāļi sāk patstāvīgu dzīvi. Ziņkārīgs ir fakts, ka, ja kāda iemesla dēļ pirmais šķirnes nav noticis, tad kopīgo zaķu sievietes ar nelielu piepūli var atlikt citu sajūgu sezonā.

Kas ir noderīgs spainis?

Kopējs zaķis ir noderīgs putns. Vienu dienu viņa ēd līdz 35 maziem grauzējiem. Ja šo vērtību pārvēršat nopietnākos skaitļos, jūs saņemsiet aptuveni 11 000 grauzēju gadā. Neapšaubāmi, putnainais laupītājs tādējādi dod lielu labumu videi un lauksaimniecībai, jo tas iznīcina kaitīgos dzīvniekus. Starp citu, ja ir diezgan daudz peles, tad lapsa parasti pārtrauc pievērst uzmanību citam dzīvniekam. Šeit viņš ir tik noderīgs palīgs - šis zaķis!

Putns (attēli ir rakstīti) ir populārs putnu vērotāju un mīļotāju vidū ne tikai kā grauzēju iznīcinātājs, bet arī kā vipera slepkava! Diemžēl daba nav apbalvojusi šos putnus ar imunitāti pret vipsu indi. Tāpēc dažreiz čūska un buzzard iznīcina viens otru.

Tomēr vairumā gadījumu no šīs nāvējošās cīņas parādās plēsīgs laupītājs. Ornitologi apgalvo, ka šāda drosme un atjautība ir raksturīga visiem Buzzards ģints locekļiem. Cietumā nebrīvē šie putni izrāda izsmalcinātu viltību.

Rupjš un biezs zaķis

Buzzard vai Common Buzzard (peles) - plēsīgs putns no Hawks ģimenes, kas dzīvo Eiropas un Āzijas mežos.

Buzzard nepieder migrējošiem putniem, tikai viena pasugas mainās dzīvesvieta ziemai, kas migrē uz Āfriku no Krievijas - mazs spainis. Tas ir tas, kas atrodas mūsu valsts teritorijā.

Ārēji, micellers līdzinās visiem Hawkish pārstāvjiem, un tiem piemīt raksturīgas iezīmes:

  • Vidējais ķermeņa garums ir aptuveni 55 cm
  • Krāsa ir tumši brūna, bet jauni cāļi ir krāsoti daudzveidīgāki,
  • Uz spārniem, kas atrodas zemāk, ir gaiši plankumi.
  • Balss atgādina kaķu mewing.

Peles var viegli sajaukt ar citu ģimenes paraugu - niedru buzzardu. Bet otrajā daļā apakšējā daļa ir ievērojami vieglāka, un tās kājas ir noklātas ar spalvas pirkstiem, tāpēc tā saņēma šādu nosaukumu.

Nekas dabā nav gluži tāds, un šī līdzība nav bez mērķa. Rough-legged Buzzard ir īpaši slēpts kā parasts zaķis, lai pasargātu to no bīstamākā Goshawk plēsoņa, kas ir lielākais āķu suga.

Kas ēd buzzard?

Kam medības plēso? Tie galvenokārt ir mazi zīdītāji:

Un arī citi putni:

Redzot savu upuri no tālienes, buzzard spiež savus spārnus uz ķermeni un strauji nokrīt. Un, lai nebūtu salauzts, iztaisnot tos pirms zemes un sagūstiet laupījumu.

Sarichs izmanto savas garās ķepas, lai nogalinātu dzīvniekus, un ātri pārtrauca ēdienu ar asu ķekaru. Dažreiz viņi pamanīja ēšanas.

Nevienam dzīvniekam nav laika aizbēgt, kas nozvejotas plēsoņa acīs. Tikai ātras bezdelīgas var pārraidīt bīstamības signālu un brīdināt viņu pašu.

Cilvēka ieguvumi

Interesants fakts, ko daži cilvēki zina. Tiek uzskatīts, ka vārds “moan” parādījās šī konkrētā putna dēļ, vai drīzāk tā spēja veidot deguna, izvilktu, sāpīgu skaņu, kas līdzīga tai, kas dažreiz sabojāja bērnus, lai iegūtu kaut ko vēlamo.

Šis putns vienmēr ir bijis maģisks, cilvēka aizsargāts. Viņas izskats paredzēja labu ražu agrāk, nevis bez mērķa. Spalvas ēd grauzējus, kas iznīcina kultūras. Viņi izrakt caurumus un ejas starp saknēm, ēd augus.

Nedodiet putniem vairošanās un ortopēdijas lauku un dārzu kaitēkļus. Tie ietver:

Šie kukaiņi ir iekļauti arī viņu uzturā. Visi dārznieki un lauksaimnieki ļoti labi zina, cik grūti tos iznīcināt. Tāpēc viņi nekad nemin micellas no izkraušanas un pat negaidīs, līdz tie parādīsies.

Veidlapas saglabāšana

Bet ne vienmēr bija tik cieņa pret putnu. Ne tik sen visi visi plēsīgie putni tika iznīcināti.

Tika uzskatīts, ka tie kaitē medību vietām:

  • Iznīcināt cāļus
  • Mazie zaķi
  • Putni, kas ēd kukaiņus.

Tāpēc Krievijā 20. gadsimta sākumā pat izveidoja naudas atalgojumu par viņu slepkavību. Tas noveda pie tā, ka vairāku gadu laikā vairāki tūkstoši pārstāvju nomira gadā, ieskaitot buzzards. To skaits ir samazinājies vairākas desmit reizes.

Iznīcināšana turpinājās līdz 1964. gadam, kad cilvēki saprata, ka viņi kļūdās, traucējot vietējās ekosistēmas kārtību. Grauzēji un kukaiņi sāka strauji vairoties, kas nevarēja, bet varēja radīt konkrētas sekas.

1964. gada janvārī tika izdots dekrēts, ar ko aizliedz lielu putnu un mazu purvu sagūstīšanu un iznīcināšanu. Tika paziņots, ka tās saglabājas visā pasaulē.

Tas palīdzēja un Šodien nekas neapdraud purvus un citus Hawks pārstāvjus. Iedzīvotāji ir atveseļojušies, izņemot ļoti retus pārstāvjus. Viņi joprojām ir noķerti, kā pārdot un izklaidēt tūristus.

Buzzard ir skaists, gudrs un spēcīgs buzzard, ko ir grūti redzēt un atpazīt. Bet ir raksturīga zīme, ko jūs varat saprast, ka viņš ir priekšā. Pēc sēžot pie akmens vai filiāles, viņš, protams, turēs vienu ķepu zemē un nedaudz iejusties, it kā viņš būtu auksts.

Skatiet videoklipu: Calling All Cars: The Wicked Flea The Squealing Rat 26th Wife The Teardrop Charm (Aprīlis 2020).

Загрузка...

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org