Dzīvnieki

Marsupijas vilks vai Tasmānijas vilks

Pin
Send
Share
Send
Send


Purvainais vilks (Tasmanijas vilks, tilacīns) (Thylacinus cynocephalus) ir izmiris zīdītājs, vienīgais tilacīna ģimenes loceklis.

Līdz tās izzušanai Tasmānijas vilki bija lielākie no mūsdienīgajiem plēsīgajiem plēsējiem. Pleistocēna beigās un holocēna sākumā, tilaksīni tika plaši izplatīti Austrālijā un Jaunajā Gvinejā, bet vēsturiskajos laikos šie dzīvnieki tika atrasti tikai Tasmānijā.

Ārēji, purvainais vilks izskatās kā liels suns ar svītrām uz muguras. Augstums pie šī dzīvnieka skaita bija aptuveni 60 cm, tā sver 15-35 kg. Viņam bija iegarena ķermenis, suņu līdzīga galva, īss kakls, slīpi muguras, relatīvi īsas kājas. Tilacīns no suņa atšķīrās ar garu (līdz 50 cm) taisnu asti, biezu pie pamatnes un krāsainu no melnām vai brūnām svītrām uz smilšu dzeltenas muguras. Jāatzīmē, ka Tasmanijas vilks varēja žāvēties kā krokodils, atverot muti gandrīz 120 grādus.

Marsupijas vilki bija aktīvi tumsā. Dienas laikā viņi atpūšas kalnainā apvidū mežā, un naktī viņi devās medībās pļavās un mežos. Kopumā lielākā daļa informācijas par tilacīnu uzvedību ir pasakas. Viņi bēguši, varēja sēdēt uz pakaļējām ekstremitātēm un astes, kā ķengurs, viegli pārlēkt 2-3 metrus uz priekšu. Tasmanijas vilki, kas medīti atsevišķi vai pa pāriem, un pirms samierināšanās ar Tasmāniju, eiropieši barojās ar bagātībām, sienas, bandicoot, grauzējiem, putniem un kukaiņiem. Ja purvainais vilks bija ļoti izsalcis, tas pat varēja uzbrukt čūska bez bailēm no tās asām adatām.

Tasmānijā, plaukstainie vilki bija plaši izplatīti un daudzās vietās, kur apdzīvotās vietas bija blakus blīvam mežam. Tomēr 1930. gados sākās šīs zvēres masveida iznīcināšana. No pirmajām eiropiešu ieviešanas dienām tilacīnam bija reputācija par aitu slepkavu, kas tika uzskatīts par neticami mežonīgu un asiņainu zvēru. Viņš lauksaimniekiem radīja daudz nepatikšanas un zaudējumu, jo viņš pastāvīgi apmeklēja ganāmpulkus un izpostītas mājputnu mājas. Medības sākās ar viņu, ko rosināja vietējās pašvaldības: 1830. gadā tika nodibināta balva par mirušo zvēru. Nekontrolētas šaušanas rezultātā XIX gs. 70. gadu sākumā purvainie vilki tika saglabāti tikai Tasmānijas dienvidu kalnu un mežu teritorijās. Neskatoties uz to, 1888. gadā pašvaldība ieviesa savu balvu sistēmu, un 21 gadu laikā oficiāli tika nogalināti 2268 dzīvnieki. Galu galā, kopā ar tilacīna medīšanu, suņu mēru epidēmija, ko ieveda ievestie suņi, izraisīja tilacīna izzušanu.

Pēdējais purvainais vilks 1933. gadā notika Tasmānijas rietumu daļā un 1936. gadā nomira Hobartas zooloģiskajā dārzā.

1999. gadā Austrālijas muzejs Sidnejā mēģināja klonēt Tasmānijas vilku, izmantojot kucēna DNS, kas tika alkoholizēts 1866. gadā. Bet izrādījās, ka, lai veiksmīgi īstenotu šo projektu, ir nepieciešams panākt ievērojamu progresu biotehnoloģijas jomā.

Lai gan purvainie vilki jau sen tiek uzskatīti par izmirušiem dzīvniekiem, laiku pa laikam ir ziņojumi par atsevišķu indivīdu esamību attālos Tasmānijas stūros.

Parastā vilka izskats

Šī dzīvnieka ķermeņa garums nepārsniedza 130 centimetrus, un astes garums bija 65 centimetri.

Purvainajiem tīģeriem bija mīksts un cirtainais mētelis. Kažokādas krāsa bija pelēcīga, ar melnām vai dzeltenām svītrām. Vīrieši bija nedaudz tumšāki nekā sievietes.

Šie vilki piederēja lielai gaļēdāju sugai. Meskopes bija lielākais sugas pārstāvis. Tasmanijas vilka ārpuse apvienoja vairāku dzīvnieku īpašības. Visbiežāk viņš izskatījās kā iekšzemes suns, bet, uzbrūkot ienaidniekam, viņš varēja lēkt augstu uz muguras kājām, piemēram, ķenguru, un turklāt viņam bija soma uz vēdera, kas atvēra atpakaļ.

Marsupijas vilks (Thylacinus cynocephalus).

Tasmanian Wolves Lifestyle

Šie dzīvnieki sākotnēji apdzīvoja zālāju līdzenumus un reti mežus, bet cilvēki tos veica kalnainos apvidos. Viņi iegāja patvērumu alās un zem koku saknēm. Lai gan šie vilki bija nakts, tos varēja apmierināt, sauļojoties saulē. Visbiežāk viņi dzīvoja vieni, bet reizēm medību laikā viņi pulcējās mazās grupās.

Viņi ēda lielus un vidējus mugurkaulniekus: echidnas, ķirzakas, putnus. Viņi arī uzbruka mājlopiem. Ir dažādas medību taktikas versijas. Marupiāls vilks varēja sagaidīt upuri patversmē vai nesteidzīgi turpināt viņu, līdz viņa zaudēs savu spēku. Ja vilks atstāja plēsēju nepietiekamu uzturu, viņš nekad neatgriezās pie tā.

Tasmānijas vilki tika noķerti un iesprostoti būros.

Medības laikā, tilaksīni radīja kaklu, blāvu riešanu. Šie plēsoņi uzbruka cilvēkiem, bet, gluži pretēji, izvairījās no tikšanās ar viņiem. Jaunieši, cilvēki tamed.

Vaislas pātagas vilki

Kā jau tika minēts, šie dzīvnieki bija purvaini. Sieviešu vēderā bija maisiņi, kas veidoja somas. Tādā maisiņā māte veica bērnus. Šiem dzīvniekiem nebija noteikta audzēšanas perioda, bet jaunieši galvenokārt dzimuši decembrī un martā. Grūsnības periods bija tikai 35 dienas.

Viņi saka, ka šie vilki bija ļoti agresīvi, tāpēc tie tika izlaisti masā.

Viena sieviete ieveda 2-4 nepietiekami attīstītus bērnus, kas turpināja attīstīties maisā apmēram 3 mēnešus. Māte neatstāja līdz 9 mēnešiem. Gada nebrīvē Tasmānijas vilki nav audzējuši un dzīvojuši ne vairāk kā 8 gadus.

Sugu izzušana

Par šo vilku neticamo agresiju bija leģendas, tāpēc cilvēki masveidā noķēra un nošāva tos. Līdz 1863. gadam šos dzīvniekus bija grūti atrast tikai kalnu apvidos. Divdesmitā gadsimta sākumā notika katastrofa - radās kāda veida slimība, visticamāk, ka tā bija suņu mēris, un līdz 1928. gadam tik daudzi miroņu vilki bija miruši, lai tos piesaistītu aizsargājamām sugām. Pēdējais savvaļas dzīvnieks tika nogalināts 1930. gadā, un 1936. gadā privāts zooloģiskais dārzs nomira vilks.

Nekontrolētas šaušanas un slazdošanas rezultātā līdz 1863. gadam purvainie vilki izdzīvoja tikai Tērmānijas tālākajās kalnu un mežu teritorijās.

Cilvēki uzskatīja, ka 20. gadsimtā šie dzīvnieki vēl bija dzīvi, viņi slēpa Austrālijas dienvidrietumu daļas neciešamajos mežos. Bet rūpīga to biotopu izpēte kļuva skaidrs, ka purvainie vilki ir izmirušas sugas.

Apraksts un izskats

Izzudušajam plēsoņam ir trīs nosaukumi - purvainais vilks, tilacīns (no latīņu. Thylacinus cynocephalus) un Tasmānijas vilks. Viņam parādā savu pēdējo iesauku holandietei Abelam Tasmanam: viņš bija pirmais, kas 1642. gadā ieraudzīja dīvainu zīdītāju.. Tas notika uz salas, kuru pats navigators sauca par Vandenimenova zemi. Vēlāk tas tika pārdēvēts par Tasmaniju.

Tasmans aprobežojās ar tikšanos ar tilacīnu, kura detalizētu aprakstu jau 1808. gadā deva dabas zinātnieks Jonathan Harris. "Mutes suns" - tiek tulkots sugas vārds, kas tiek dots purvainajam villim. Viņš tika uzskatīts par lielāko plēsīgo plēsoņu, izceļot to fona anatomiju un ķermeņa lielumu. Vilks svera 20–25 kg ar augstumu pie 60 cm, ķermeņa garums bija 1–1,3 m (ņemot vērā astes, no 1,5 līdz 1,8 m).

Kolonisti nepiekrita, kā izsaukt neparastu radību, veidojot to pārmaiņus zebra vilku, tīģeri, suni, tīģera kaķi, hēnu, zebra optiju vai vienkārši vilku. Atšķirības bija diezgan skaidras: plēsēju ārpuse un ieradumi apvienoja dažādu dzīvnieku īpašības.

Tas ir interesanti! Viņa galvaskauss izskatījās kā suņa, bet izstieptā mute atvērās tā, ka augšējie un apakšējie žokļi kļuva par gandrīz taisnu līniju. Šis triks pasaulē nedara nekādu suņu.

Turklāt tilatsīns pārsniedza vidējo suni un tā izmērus. Ar suņiem, viņa radiniekiem un skaņām, ko tilatsīns ir radījis satrauktā stāvoklī, viņi ļoti atgādināja nedzirdīgo, nedzirdīgo un spurīgo suņu.

Bija pilnīgi iespējams, ka viņu nosauca par tīģera kenguru, pateicoties tā pakaļējo ekstremitāšu izkārtojumam, kas ļāva purvainajam vilkam atvairīt (kā tipisku ķenguru) papēži.

Tilatsin nebija zemāks par kaķiem, kas spēja uzkāpt kokos, un svītras uz ādas bija ārkārtīgi atgādina tīģera krāsu. Uz aizmugures smilšainā fona un aizmugures kāju pamatnes atradās 12-19 tumši brūnas joslas.

Kur dzīvoja purvainais vilks

Apmēram 30 miljonus gadu atpakaļ tilacīns dzīvoja ne tikai Austrālijā un Tasmānijā, bet arī Dienvidamerikā un, iespējams, Antarktīdā. Dienvidamerikā dzeltenie vilki (ko izraisa lapsas un coyotes) pazuda pirms 7-8 miljoniem gadu, Austrālijā - apmēram 3-1,5 tūkstoši gadu atpakaļ. Tilacin atstāja kontinentālo Austrāliju un Jaunās Gvinejas salu, jo dingo suņi tika ievesti no Dienvidaustrumu Āzijas.

Tasmanijas vilks, kas iesakņojies Tasmānijas salā, kur tie netraucēja dingo (nebija). Plēsoņa sieva bija labi jūtama līdz deviņpadsmitā gadsimta 30. gadiem, kad viņš tika pasludināts par galveno aitu kaujas cīnītāju un sāka masveidā iznīcināt. Katra purvainā vilka galvu medniekam no varas iestādēm bija jāmaksā piemaksa (£ 5).

Tas ir interesanti! Pēc daudziem gadiem, pārbaudot tilacīna skeletu, zinātnieki secināja, ka nav iespējams apsūdzēt viņu par aitu nogalināšanu: viņa žokļi ir pārāk vāji, lai tiktu galā ar šādu lielu upuri.

Jebkurā gadījumā, cilvēku dēļ, Tasmānijas vilks bija spiests atstāt savu biotopu (zālāju līdzenumus un mežus), pārceļoties uz blīviem mežiem un kalniem. Šeit viņš atradis patvērumu kritušo koku dobumos, akmeņainās plaisās un caurumos zem koku saknēm.

Tasmānijas vilku dzīvesveids

Kā izrādījās daudz vēlāk, asins vilka asiņainība un mežonība bija ļoti pārspīlēta. Zvērs deva priekšroku dzīvot vienatnē, tikai reizēm blakus tuvinieku kompānijām, lai piedalītos medībās. Viņš bija ļoti aktīvs naktī, bet pusdienlaikā viņam patika atklāt savas sienas saules stariem, lai iesildītos.

Pēcpusdienā tilatsīns sēdēja patversmē un devās medīt tikai naktī: aculiecinieki teica, ka plēsēji tika konstatēti guļot dobumos, kas atrodas no zemes 4–5 metru augstumā.

Biologi ir aprēķinājuši, ka nobriedušu cilvēku vairošanās sezona, visticamāk, sākās decembrī un februārī, jo pēcnācēji parādījās tuvāk pavasarim. Vilks īsu laiku, apmēram 35 dienas, izvilka nākotnes kucēnus, dzemdējot 2-4 nepietiekami attīstītus mazuļus, kas pēc tam noskatījās no mātes soma.

Tas ir interesanti! Tasmanijas vilks varēja dzīvot nebrīvē, bet tajā nebija šķirnes. Tika novērtēts, ka tilacīna vidējais mūža ilgums mākslīgos apstākļos ir 8 gadi.

Soma, kurā atradās kucēni, bija liela vēdera kabata, ko veidoja ādai uzlocīts krokls. Rezervuārs atvēra atpakaļ: šis triks neļāva zālei, lapotnei un griešanai izrietēt, ka viņa iekšienē iekļuva. Atstājot mātes maisu, mazuļi neatstāja māti, kamēr viņi nebija 9 mēneši.

Pārtikas, upes vilka medījums

Plēsējs bieži iekļāvis savā izvēlnē dzīvniekus, kuri nevarēja izkļūt no slazdiem. Viņš neapdraudēja mājputnus, kurus lielos skaitļos pārvietoja apmetņi.

Bet sauszemes mugurkaulnieki (vidēji un mazi) dominēja savā uzturā, piemēram:

  • vidēja lieluma purvi, ieskaitot kokainus ķengurus, t
  • putnu,
  • echidna,
  • ķirzakas

Tilatsina nolaupīti kārtiņi, dodot priekšroku dzīviem laupījumiem. Carrion nolaidība tika izteikta arī ar faktu, ka pēc otpepeznichav Tasmanijas vilks iemeta neapgāžamu upuri (nekā tas tika izmantots, piemēram, purvainais kņada). Starp citu, tilacīni vairāk nekā vienu reizi parādīja savu spēku pret svaigumu zooloģiskajos dārzos, atsakoties atkausēt gaļu.

Līdz šim biologi iebilst par to, kā plēsoņa pārtika. Daži saka, ka tilatsin uzbruka upura upurim un ēda viņas galvaskausa pamatu (kā kaķa). Šīs teorijas atbalstītāji apgalvo, ka vilks bija slikti, reizēm lecot uz pakaļkājām un saglabājot līdzsvaru ar spēcīgu asti.

Viņu pretinieki ir pārliecināti, ka Tasmānijas vilki nepiedalījās negaidīti un neuztraucās par to, ka viņi pēkšņi parādījās. Šie pētnieki uzskata, ka tilacīns metodiski, bet spītīgi turpināja cietušo, līdz viņa beidzās no varas.

Dabas ienaidnieki

Gadu gaitā ir pazaudēta informācija par Tasmanijas vilka dabiskajiem ienaidniekiem. Netiešos ienaidniekus var uzskatīt par plēsīgajiem zīdītājiem, kas ir daudz produktīvāki un pielāgoti dzīvei, kas pakāpeniski “iznīcina” tilacīnus no apdzīvotām teritorijām.

Tas ir interesanti! Jaunais Tasmanijas vilks varēja viegli pārspēt kādu suņu, kas bija lielāki par viņu. Vilku vilku palīdzēja tās milzīgais manevrētspēja, teicama reakcija un spēja lēkt lēkt.

No pirmās dzemdību minūtes gaļēdāju zīdītāju pēcnācēji ir vairāk attīstīti, nekā mātītēm. Pēdējie dzimuši „priekšlaicīgi”, un zīdaiņu mirstības līmenis ir daudz augstāks. Nav pārsteidzoši, ka pļavu skaits aug ļoti lēni. Un vienā reizē tilacīni vienkārši nespēja izturēt konkurenci ar placentu zīdītājiem, piemēram, lapsām, kojotēm un dingo suņiem.

Iedzīvotāju skaits un sugu statuss

Pagājušā gadsimta sākumā slepkavas sāka nomirst masveidā, un tās bija inficējušās ar suņu mēru no mājdzīvniekiem, kas tika nogādāti uz Tasmāniju, un 1914 vienības izdzīvojušo purva vilku klāja pa salu.

1928. gadā iestādes, pieņemot likumu par dzīvnieku aizsardzību, neuzskatīja par vajadzīgu iekļaut Tasmanijas vilku apdraudēto sugu reģistrā, un 1930. gada pavasarī salā nogalināja pēdējo savvaļas tilacīnu. Un 1936. gada rudenī pasaule arī atteicās no pēdējās purva vilka, kas dzīvoja nebrīvē. Benji plēsējs bija zooloģiskā dārza īpašums, kas atrodas Hobartā (Austrālija).

Tas ir interesanti! Kopš 2005. gada marta atlīdzība ir 1,25 miljoni Austrālijas dolāru. Šī summa (ko solīja Austrālijas žurnāls The Bulletin) tiks izmaksāta tai, kas nozvejas, un dod pasaulei dzīvu purva vilku.

Joprojām nav skaidrs, kādus motīvus Austrālijas amatpersonas vadīja, pieņemot dokumentu, kas aizliedz medību Tasmanijas vilkus, 2 (!) Gadus pēc pēdējās sugas pārstāvja nāves. Ne mazāk smieklīgi ir 1966. gadā izveidot īpašu salu rezervātu (kas aptver 647 000 hektārus), kas paredzēts nezināmu purva vilku audzēšanai.

Pin
Send
Share
Send
Send

zoo-club-org